Tytu³: Odp: „Pij mleko, bêdziesz wielki” kto i co nas truje. Wiadomo¶æ wys³ana przez: diabolicq Marzec 19, 2009, 10:37:03 "Sprzê¿ony kwas linolowy (C.L..A..) jest do¶æ istotny dla naszych organizmów jest on kwasem t³uszczowym zawartym w miêsie i produktach nabia³owych. W organizmach zwierzêcych – przede wszystkim bydlêcych – jest tworzony po¶rednio poprzez przyswajanie ze spo¿ywanej trawy.
I tu dotykamy pewnego problemu, charakterystycznego dla dzisiejszych czasów. Otó¿ "nowoczesne" metody hodowli byd³a powoduj±, ¿e zwierzêta coraz czê¶ciej nie pas± siê na otwartej przestrzeni, a s± trzymane w zamkniêtych pomieszczeniach i karmione such± karm± (czêsto z dodatkami m±czek pochodz±cych z przerobu ko¶ci – i nie tylko – zwierzêcych). Poniewa¿ nie otrzymuj± ¶wie¿ej trawy, nie s± w stanie „wyprodukowaæ” takiej ilo¶ci sprzê¿onego kwasu linolowego, jak przy tradycyjnych metodach hodowli. Wielu ekspertów uwa¿a, ¿e zawarto¶æ C.L..A. w obecnych produktach spo¿ywczych pochodzenia zwierzêcego spad³a nawet o 80% w porównaniu do lat 60-tych czy 70-tych XX wieku. Zwyk³y schemat – my, „m±drzy” ludzie, w pogoni za zyskiem nauczyli¶my krowy je¶æ to, czego nie przewiduje ich jad³ospis. Jest przecie¿ faktem, ¿e w krajach Unii Europejskiej dozwolono prawnie skarmianie byd³a pasz± z dodatkami przemys³owo przetworzonej padliny zwierzêcej lub tzw. pozosta³o¶ci poubojowych. A pó¼niej dziwimy siê, ¿e krowy „oszala³y”. Doprawdy? Czy to krowy oszala³y?" Pozdrawiam! :)) |