Tytu³: Nowe technologie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Kwiecieñ 01, 2009, 10:18:42 Jak kilka dni temu poinformowa³a ukraiñska "Komsomolskaja Prawda" szesnastolatek z Zaporo¿a na Ukrainie wynalaz³ ³adowarkê, która, czerpi±c energiê z rosn±cego drzewa, wytwarza napiêcie czterokrotnie wy¿sze ni¿ w zwyk³ym gniazdku.
Urz±dzenie mie¶ci siê w d³oni i przypomina bardziej dzieciêc± konstrukcjê z klocków lego ni¿ prawdziw± ³adowarkê. Nowo¶æ zd±¿y³a ju¿ zdobyæ pierwsze miejsce w ukraiñskim konkursie m³odych wynalazców i racjonalizatorów, w jury którego zasiadali profesorowie z wy¿szych uczelni. (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/21080/manta-ladowarka-400.jpeg) Przyk³ad ³adowarki s³onecznej M³ody konstruktor nazywa swoje urz±dzenie obro¿±. Gad¿et wytwarza napiêcie oko³o 900 V. Wbudowany konwerter napiêcia przetwarza "drewniane" 900 woltów na 220. Urz±dzenie mo¿e siê przydaæ podczas wycieczki za miasto, podczas której mo¿na na³adowaæ w ci±gu 4 godzin telefon komórkowy lub pods³uchaæ muzyki za spraw± pod³±czonego doñ odtwarzacza czy radia. Jak poda³ ukraiñski dziennik, ilo¶æ wytwarzanej energii nie zale¿y od gatunku i wieku drzewa. Obro¿ê wystarczy tylko owin±æ wokó³ pnia, poczekaæ pó³ godziny i pod³±czyæ do wbudowanego gniazdka dowolny odbiornik energii elektrycznej. http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Nastolatek-wynalazca-niezwyklej-ladowarki,wid,10996537,wiadomosc.html __________________________________________________________________________________________________ Maszyna do odczytywania my¶li Ta czapka z elektrodami s³u¿y do badania aktywno¶ci elektrycznej mózgu oraz przep³ywu krwi. Jej zadaniem jest ¶ledzenie pracy umys³u zwi±zanej z prostym ruchem. (http://grafik.rp.pl/grafika2/284806,290783,3.jpg) In¿ynierowie Hondy i laboratorium ATR zapowiedzieli, ¿e dziêki tym badaniom ucz± robota Asimo odczytywania sygna³ów p³yn±cych z mózgu cz³owieka. Przekazywane s± drog± bezprzewodow± do robota, który w ¶lad za nimi wykonuje odpowiednie ruchy. Podczas prezentacji w centrali Hondy w Tokio Asimo w odpowiedzi na sygna³y p³yn±ce z mózgu cz³owieka zacz±³ poruszaæ rêkami. Honda przyznaje, ¿e technologia jest jeszcze niedoskona³a. U ka¿dego procesy w mózgu przebiegaj± w nieco inny sposób. Urz±dzenie potrzebuje dwóch do trzech godzin „treningu”, aby poprawnie odczytaæ my¶li. http://www.rp.pl/artykul/2,284806_Maszyna_do_odczytywania_mysli.html Tytu³: Odp: Nowe technologie Wiadomo¶æ wys³ana przez: tom1ek Kwiecieñ 01, 2009, 10:47:02 Jak kilka dni temu poinformowa³a ukraiñska "Komsomolskaja Prawda" szesnastolatek z Zaporo¿a na Ukrainie wynalaz³ ³adowarkê, która, czerpi±c energiê z rosn±cego drzewa, wytwarza napiêcie czterokrotnie wy¿sze ni¿ w zwyk³ym gniazdku. nic wielkiego - napiêcie nie jest istotne, liczy siê NATʯENIE pr±du; ale sam pomys³ ¶wietny :) Tytu³: Odp: Nowe technologie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rafaela Kwiecieñ 17, 2009, 20:01:04 Wczoraj w telewizji niemieckiej widzialam przypadkowo program na temat problemu rolnikow niemieckich ze sprzedaza mleka, ale nie o to chodzi. W tym tez programie podano ze wynaleziono sztuczny ser , jest on koloru zoltego, lejacy z srodkiem wzmacniajacym smak. Nie ma nic wspolnego z normalnym serem, jest wyprodukowany z tluszczow roslinnych, przerobiony chemicznie i jest juz nie tylko w produkcji, ale tez w uzyciu. Konsument nie ma pojecia co je. Jest uzywany w 5% produkcji picy i bulek zapiekanych z serem. Produkt finalny nie ma zadnego oznaczenia ze jest czyms takim przybrany, a placi jak za ser. Nie kupie wiecej zadnego pieczywa z serem. Zycze smacznego, uwazajcie co jecie. Rafaela
Tytu³: Odp: Nowe technologie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hans Olo Kwiecieñ 18, 2009, 09:22:10 Ale¿ to nic nowego. Nawet g³upi TVN siê za to zabra³ jaki¶ czas temu, tylko niestety reporta¿ nie mia³ ¿adnej tezy. Poprostu jechali ze wszystkimi sensacjami i nic z tego reporta¿u nie wynika³o, bo ró¿ni specjali¶ci stawiali ró¿ne tezy, które czasem by³y wrêcz g³upie. Prawda jest taka, ¿e nie p³aci siê za to jednak jak za ser. ceny prawdziwego sera za spraw± sztucznego sera wzros³y do¶æ drastycznie ju¿ dawno temu. Poni¿ej 22 z³ za kilogram nie ma co kupowaæ. Najlepiej je¶li ser ma such± skorupê na wierzchu, wtedy wiemy, ¿e jest to rzeczywi¶cie ser po przele¿akowaniu.
Tytu³: Odp: Nowe technologie Wiadomo¶æ wys³ana przez: kamil771 Maj 17, 2009, 10:33:53 Did you know? / Czy wiedzia³e¶?
http://www.youtube.com/watch?v=haZVD5T0_18&feature=related |