Tytu³: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 06, 2010, 07:06:32 Kilka lat temu przeczytalam przepis na kalafior smazony w glebokim tluszczu podobnie jak Thotal,tylko zamiast wody,do tego ciasta nalesnikowego,trzeba bylo uzyc piwa.Zrobilam i bylo sxtra.Teraz,jestem wegetarianka i tylko wspominam tamta moja kuchnie,ale nie zaluje zmiany jedzenia.Oczyscialm sie nie tylko fizycznie ale i duchowo.Tak wiec jedzenie ma wg.mnie znaczenie.
Postanowi³em utworzyæ nowy w±tek - typowo dla wegetarian, wegan i wszystkich, którym nie pasuje tradycyjna kuchnia Darek Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 06, 2010, 11:33:24 Greto,
opowiedz co jesz, jak konstruujesz swoje potrawy i czemu my¶lisz ¿e kalafior, czy broku³ w cie¶cie jest ma³o wegetariañski? My¶lê, ¿e ten temat zainteresuje wielu z nas. Coraz wiêcej ludzi opiera siê w swej diecie na pokarmach ro¶linnych, coraz szersze krêgi ¶wiadomych nie dopuszczaj± do siebie pokarmu maltretowanego w zwierzêcych obozach zag³ady. :-[ Polecam szpinak, te¿ ostatnio doprawiam go serem ple¶niowym, w/g mnie znakomity :) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 06, 2010, 20:12:49 Thotal,brokuly czy kalafior sa bardzo zdrowe i pozywne tylko chodzi o to ciasto.Jest z bialej maki do tego piwo/dla wegetarian nie do picia jak rowniez inne alkohole/do tego sol,ja nie jem soli,no i gleboki tluszcz,w ogole odpada,a do tego smazenie,tez odpada.
Ja jem wszystko co brazowe:cukier w malych ilosciach,chleb staram sie orkiszowy albo calkiem ciemny z pelnego ziarna,ryz brazowy,do tego warzywa jak leca,owoce nasze sezonowe,a poludniowe banany,pomarancze,kiwi,cytryny i inne ale tylko z upraw BIO.Pije duzo sokow,ktore sama robie np.codziennie marchewkowy i marchewkowo-jablkowy,pomaranczowy,oraz staram sie warzywny z przewaga soku ze swiezej kapusty,ogorkow,pomidorow itp.wszystko zalezy od mojej inwencji.Robie sobie roznego rodzaju salatki z salaty,marchewki,ogorkow,zalezy co mam w lodowce. Nie jem w ogole przetworow mlecznych,nie pije mleka krowiego/jest dla krowy/pije mleko sojowe,jem jogurty sojowe,ser tofu i inne BIO produkty.Jak wstaje robie sobie szklaneszke soku pomaranczowego z sokiem z cytryny,po ok.15min.jem sniadanie np.platki z pelnego przemialu z np.bananem do tego i mlekiem sojowym,nie duzo bo po soku jestem juz troche pelna.Pozniej ok.11 godz.salatka warzywna,pozniej ok.13,13,30 obiad,Warzywa ale inne niz te na drugie sniadanie nastepnie ok.17 podwieczorek,jogurt sojowy,chlebek ciemny z pomidorkiem i ogorkiem,pietruszka,koperkiem i co tam mam i ok.18,30 kolacja,zazwyczaj platki na mleku sojowym z bananem.To jest koniec.Jestem taka najedzona,ze mam dosyc do nastepnego dnia do ok.8godz.W miedzyczasie pije wode niegazowana.Bardzo lubie np.na obiad baklazana upieczonego w piekarniku ale w temp,ok 60 stopni przez ok.1godz z dodatkiem ryzu brazowego i posypane to wszystko zielenina i polane 1 lub 2 lyzeczkami oleju lnianego.Wszystkie moje potrawy sa nie solone,smakuja wysmienicie. Jak zaczynalam zmiane jedzenia,to kupilam sobie Citrosept,zeby sie odgrzybic,pilam 20 kropli dziennie przez 3 miesiace,jak rowniez robilam lewatywy z wody destylowanej i kawy organicznej,tak jak to jest w ksiazce Pani Charlotte Gerson o leczeniu raka.Ja raka nie mialam i nie mam,ale robilam to profilaktycznie,zeby sie oczyscic. W chwili obecnej czuje sie swietnie,schudlam 12 kg,przez 1,5 roku,nic mi nie dokucza. Aha,zapomnialabym,pije herbate z pokrzywy,kupuje w aptece po 2zl cala paczke ale nie Expresowej herbatki tylko zwykla sypana,parze sobie 1 litr dziennie i ja wypijam. To wszystko,moze duzo napisane,ale jest to bardzo proste,nie drogie,na i przede wszystkim pomaga. Polecam wszystkim,samo zdrowie. Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 06, 2010, 22:44:08 No to ja taki ambitny nie jestem ;D, a¿ tak daleko siê nie posun±³em z ograniczeniami...
Jemy w domu warzywa gotowane na parze, stosujê du¿o oleju lnianego, z oliwek. Lubiê ostre przyprawy, czerwon± paprykê, imbir, czosnek. Sól u¿ywam symbolicznie, ale nie wyobra¿am sobie potraw, jak ja to nazywam "mydlanych", musi byæ oregano, tymianek, kurkuma, jestem zwolennikiem kolorowych potraw, du¿o ¿ó³tego, czerwonego i zielonego. Z ca³± reszt± te¿ siê zgadzam z Gret±, mleko uwa¿am za truciznê, ale ju¿ kefir i mocno sfermentowane sery nie dzia³aj± tak destrukcyjnie na organizm i czasami sobie pozwalam je zje¶æ. Pokrzywê ³±czê z innymi zio³ami, mam tego trochê i celujê intuicyjnie w dan± potrzebê dnia. (teraz kwitnie akacja, warto nazbieraæ do mieszanek herbacianych) Polecam równie¿ placuszki z m±ki ¿ytniej z kwiatami akacji, mo¿na lekko polaæ miodem. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Czerwiec 06, 2010, 22:55:41 Greto to nie wegetarianizm tylko ¶cis³a dieta !!! Przecie¿ produkty mleczne nie pochodz± z uboju zwierz±t :o Mozna byæ wegetarianem eliminuj±c tylko miêso ze swojego jad³ospisu ,chyba ¿e produkty mleczne eliminujesz ze wzglêdu na chorobê.Watpiê w to ¿e w sklepie produkty " bio " s± naprawdê " bio" niestety w wiêkszo¶ci przypadków to tylko chwyt reklamowy.To tak samo jak z wêdlinami bez konserwantów.Nie ma takich wêdlin ,zawsze w nich jest jaka¶ saletra , barwnik,czy sztuczny dym. Teraz po powodzi wiêkszo¶c upraw bedzie zanieczyszczona i szczerze w±tpie czy bed± "bio".
Przyznam ¿e nie mog³abym siê martretowaæ sojowym mlekiem,czy jogurtem .Naprawdê podziwiam ciê i wielki szacun :-* :-* Od lat nie jem sma¿onego ,ale pamiêtam jeszcze samak panierowanego w bu³ce kalafiora rzuconego na g³êboki t³uszcz ;D Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 07, 2010, 08:32:57 Chanell,to nie jest dieta,wierz mi,jestem najedzona na full,nie choruje,od kiedy zmienilam jedzenie nie mialam nawet kataru,choc wszyscy wokol kichali,nie bylam przeziebiona i w ogole nie choruje,niekiedy boli mnie glowa,nie powiem,ale wynika to chyba z tej zblizajacej sie zmiany w 2012 lub a jakiegos nie ogloszonego bombardowania slonecznego,tak mysle.Co do produktow BIO,uwazam ze my tutaj w Polsce nie mamy takiego jedzenia bardzo skazonego,udaje sie jeszcze kupic cos wartosciowego.Nie stosujac soli czy innych przypraw,nie zauwazylam zeby mialo to zly smak,choc nie wykluczam stosowania innych przupraw zielonych typu oragano,tymianek,majeranek itp.Ostatnio np.w rodzinie corka sie przeziebila wiec zaaplikowalam jej kuracje z miodu Manuka.Nie powiem brala go 2 razy dziennie po malej lyzeczce od herbaty na czczo lub przed jedzeniem i po tygodniu bylo po chorobie.Bardzo polecam ten miod,choc nie powiem jest drogi,ale gdybym te same pieniadze miala wydac na np.antybiotyki,to nie ma o czym mowic.Zawsze mamy wybor,o czym tutaj na forum caly czas czytam,ja wybralam i nie zaluje.Jeszcze raz wszystkim polecam.
Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 08, 2010, 06:00:47 Sól jest potrzebna, nadmierne ilo¶ci zatrzymuj± wodê, lecz jej brak powoduje blokadê w trawieniu.
Kwas solny, niezbêdny do trawienia bia³ka powstaje dziêki soli. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Czerwiec 23, 2010, 20:49:33 Kilka - na¶cie przepisów dla tych, którzy nie lubi± miêsa:
Przepisy na Dania wegetariañskie Danie bez dodatku miêsa. Warzywa podane na wiele sposób. Nawet je¶li nie jeste¶cie wegetarianami, to polecam od czasu do czasu zrobiæ sobie odpoczynek od miêsa i zje¶æ co¶ l¿ejszego, czyli danie bezmiêsne. ... http://kotlet.tv/przepisy/dania-wegetarianskie?gclid=CLCBguT8tqICFUaS3wodjh3_3g Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Lipiec 08, 2010, 21:23:21 Jagodowy smoothie z wanili± i miodem
(http://stokolorowkuchni.blox.pl/resource/jagodowo_waniliowy_smoothie1.jpg) Sk³adniki: 450 ml mleka, sch³odzonego 150 ml jogurtu greckiego 2-3 ³y¿ki miodu (da³am 1) 2 ³y¿ki pasty waniliowej lub ziarenka z 2 lasek wanilii (da³am chlust ekstraktu waniliowego) 150 g jagód (da³am wymieszane jagody i truskawki) 175 g kostek lodu (nie da³am) Wykonanie: Zmiksowaæ mleko, jogurt, miód, jagody i waniliê w blenderze razem z garstk± kostek lodu. Ewentualnie dos³odziæ miodem do smaku. Szklanki nape³niæ do po³owy kostkami lodu i nalaæ smoothie. Podawaæ natychmiast. http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Jagodowy-smoothie-z-wanilia-i-miodem.html Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Wrzesieñ 13, 2010, 20:56:35 Pomys³y na dania z grzybów
Grzyby z polskich lasów s± wy¶mienite. Dowiedz siê, jak nie uroniæ niczego z ich smaku. (http://sgi.iplsc.com/1284130251268_wz_grzyby-mm.jpg) http://smaker.pl/specjaly/grzyby Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Pa¼dziernik 01, 2010, 07:45:44 DZIEÑ Wegetarianizmu!
Mo¿na ¿yæ bez miêsa. Zdrowe od¿ywianie ¶wiêci triumfy. Coraz wiêcej osób interesuje siê diet± bezmiêsn±. ... (http://sgi.iplsc.com/1285863457613_sm_dw_wuzetka.jpg) http://smaker.pl/specjaly/wegetarianizm Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Listopad 06, 2010, 15:05:32 Moi kochani wegetarianie i nie tylko,
polecam Wam KSYLITOL. Co to jest? Jest to cukier brzozowy. Moze ktos z Was go kupuje lub uzywa, jezeli nie to polecam. Ksylitol daje w organizmie odczyn zasadowy/nie kwasowy jak cukier, ktory karmi bakterie i komorki rakowe/, a wiec wskazany jest przy: prochnicy zebow i chorobach dziasel suchosci w ustach/stymuluje wydzielanie sliny/ zapaleniu ucha srodkowego przeciwdziala tworzeiu sie bakterii gnilnych ma dzialanie antybakteryjne przy infekcjach gornych drog oddechowych/niezyt nosa, infekcja gardla i zatoki/ stosowany jako srodek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakazeniu pluc i oskrzeli u chorych na mukowiscydoze przejazny przy nadkwasocie zoladka, alergii, astmie likwiduje niemily zapach z ust Ksylitol pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy jest rewelacja dla cukrzykow, gdyz w organizmie jest przetwarzany powoli majac indeks glikemiczny IG 14-krotnie nizszy niz glukoza i 8-krotnie nizszy od sacharozy,a wiec organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny. Ksylitol ulatwia mineralizacje np. przyswajanie wapnia przez kosci wiec zalecany jest przy osteoporozie. Rownie slodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii.Zmniejsza laknienie na slodycze. Ogranicza rozwoj plesni i drozdzakow np.przy kandydozie. Tak wiec polecam bardzo. Opakowanie, ktore kupuje w sklepie - bo mozna juz go kupic w sklepach/250g kosztuje 16,60zl. Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: soook Listopad 06, 2010, 15:37:19 Zobacz , ..... co jest grane . http://www.youtube.com/watch?v=-2mB35Lbx7w Ko³owrotek zdarzeñ . Co zasiewasz , takie plony . Smutny smutek , smêtnych ludzi . Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: gramakawa Listopad 06, 2010, 16:57:32 A kto nam wymy¶li³ taki "³añcuch pokarmowy"? A czy my jeste¶my ostatnim ogniwem tego ³añcucha? Ludzie te¿ s± ofiarami tego systemu >:( Reklamacje do sprawcy/ców >:(
Ja na diecie wege ³apiê natychmiast anemiê, nie trawiê grochu, fasoli etc, mam alergiê na gluten w zbo¿ach i laktozê z mleka. Co mam je¶æ ??? Z najwiêksz± ochot± "sztachnê siê" ³ykiem ¶wiat³a 8). Widzia³am w dzieciñstwie, na wsi, ubój wieprza. Nie by³o tyle cierpienia zwierzaka, do dzisiaj ¿yje, znam go osobi¶cie, cz³owiek, który robi to jednym ruchem, jak mówi: "zeby siê zwierz±tko nie mêcy³o" (pisownia oryginalna). Rodzina mia³a potem wy¿ywienie na rok. To naprawdê nie jest win± ludzi, ¿e dano im taki sposób od¿ywiania, tak my¶lê :-\ ¯eby tylko nie wysz³o, ¿e popieram to na filmie :-[ ^-^ Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Listopad 06, 2010, 18:25:14 Zobacz , ..... co jest grane . http://www.youtube.com/watch?v=-2mB35Lbx7w Ko³owrotek zdarzeñ . Co zasiewasz , takie plony . Smutny smutek , smêtnych ludzi . >sook<, je¶li o kulinariach prawimy, to lepiej pasowa³ by ten filmik do tego w±tku: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3209.0 Tytu³: Odp: Kulinarne specjały - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: songo1970 Listopad 06, 2010, 18:37:08 kiedy takie napoje królowały w sklepach- "ZIOŁOWIT" i "NAPÓJ BRZOZOWY" wszystkie dzieciaki marzyły o Coca-Coli,-
i sytuacja się odwróciła- taka ironia czasów ;D (http://vitamarket.pl/admin/pic/p1181_big.jpg) Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Listopad 06, 2010, 18:48:29 Teraz tez mozna kupic wode z brzozy w duzych butlach.Jest ona super na wszelkie kamienie,zolciowe,na nerkach,piasek w pecherzu itp.Po prostu je rozpuszcza.
Tytu³: Odp: Kulinarne specja³y - dla wegetarian Wiadomo¶æ wys³ana przez: gramakawa Listopad 06, 2010, 19:25:53 Kilka lat temu mia³am okazjê d³u¿ej przebywaæ na Ukrainie i wielokrotnie sok z brzozy by³ jedynym napojem przez kilka dni podró¿y. Jest cudowny i tani tam jak u nas barszcz ;D Och, gdyby i u nas tak by³o, ale póki co to dro¿yzna >:(
|