Tytu³: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Grudzieñ 15, 2009, 12:46:17 Ciekawy tekst :
" Wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zaka¿eñ mog± byæ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników. Witamina C (akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników powoduj±cych te choroby. Mówi±c wprost, wszystkie te informacje musz± byæ chowane w tajemnicy czy te¿ s± specjalnie nie rozpowszechniane przed opini± publiczn±, poniewa¿ mog³oby siê staæ oczywistym dla ka¿dej my¶l±cej osoby, ¿e skoro witamina C mo¿e leczyæ Ebole, Marburg, gor±czkê zachodniego Nilu i ptasi± grypê, to co w przypadku innych chorób zaka¼nych i stanów zapalnych? (..) Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami) dziennie podawane na pocz±tku infekcji przeziêbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g (do jedzenia) w ci±gu kolejnych dni utrzymywa³o fagocytozê na odpowiednim poziomie. Witamina C z bioflawonoidami powinna byæ za¿ywana w trakcie posi³ków!!! choæby dlatego, ¿e w PRZYRODZIE wystêpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym jedzeniem." ¼ród³o http://www.fnbg.org/pliki/witaminac.pdf Interesuj±cy artyku³ . Ju¿ kiedy¶ s³ysza³em o tym, ¿e ptasi± grypê leczy³o siê witamin± C. Je¶li o mnie chodzi , to spo¿ywam dziennie kubek lub dwa Yerba Mate bogatej we flawonidy plus 1 x wit C 1000 mg naturalna . Tak profilaktycznie. Dalej w artykule czytamy : "Witamina C ³±czy siê z wirusem, bakteri± lub substancj± chemiczn±, tworz±c nowy zwi±zek, który musi zostaæ utleniony przez dalsze ilo¶ci witaminy C. I W TYM MIEJSCU WSPOMNE O ANTYWIRUSOWYM DZIA£ANIU SREBRA KOLOIDALNEGO Ag 100, które wspó³dzia³aj±c z witamin± C dos³ownie utlenia (spala) niszcz±c wirusy w tym i wirusy jakiejkolwiek grypy." Pamiêtam, jak kiedy¶ pochwali³em siê swojemu alergologowi, ¿e zauwa¿y³em, i¿ w przypadku braku leku rozkurczowego, kiedy odczuwam duszno¶æ to wystarczy i¿ za¿yjê dwie tabletki rutinoskorbinu i ju¿ mi siê poprawia. Lekarz pokiwa³ g³ow±, wyja¶ni³ niechêtnie, ¿e zapewne dzia³a podwójna dawka witaminy C, ale powiedzia³ ¿e to rozwi±zanie dora¼nie - na krótk± metê, a w leczeniu siê tego nie stosuje. Uwierzy³em mu, ale kiedy w zesz³ym roku da³em siê namówiæ aptekarzowi z medycynynatrualnej na zakup witaminy C pochodzenia naturalnego to zauwa¿y³em, ¿e ca³y sezon mog³em obyæ siê bez psikaczy za¿ywaj±c od jednej do dwóch tabletek vit C 1000 dziennie. Nie powodowa³o to ¿adnych skutków ubocznych . Wydaje siê to tak absurdalnie prostym, niedrogim i skutecznym rozwi±zaniem moich problemów, ¿e a¿ niewiarygodne. Ale to dzia³a. Przy okazji przekona³em siê, i¿ przez wiele lat zasila³em ten system zniewolenia swoim brakiem zdrowia UFAJ¡C lekarzom - ludziom m±drym i uczonym przecie¿ . Kosztem zaufania do siebie samego , do w³asnych przeczuæ. Oczywi¶cie wynika³o to z nie¶wiadomo¶ci. Szukajmy naturalnych sposobów zapobiegania. Potrzeba wiêkszego zaufania do natury i do ludzi, którzy posiadaj± g³êbok± wiedzê o naturze i zio³olecznictwie, ale nade wszystko korzystajmy ze starych , wielowiekowych , sprawdzonych recept na zdrowie, które CZUJEMY ,¿e rezonuj± z nami. Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Grudzieñ 15, 2009, 15:36:33 East,
najwiêcej witaminy C jest w owocach dzikiej ró¿y. Fenomenem tego owocu jest to, ¿e nie traci on niczego ze swych w³a¶ciwo¶ci podczas obróbki termicznej. Ostatnio pijemy codziennie rano ca³± rodzink± soki owocowo-warzywne "doprawiane" dodatkowo sokiem z dzikiej ró¿y. Jak na razie grypa nie ma szans na wyklucie siê ;). Srebrn± wodê te¿ mamy na podorêdziu, jakby co... Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Styczeñ 06, 2010, 15:59:21 Witamina C cudowny lek
www.fnbg.org/ Dokumenty Wiêkszo¶æ z nas s³ysza³a o witaminie C, czyli kwasie askorbinowym. Wiêkszo¶æ z nas próbowa³a nawet leczyæ ni± przeziêbienie czy grypê. Jednak czêsto s³yszê informacjê o skutkach ubocznych jakie niesie za sob± spo¿ywanie zbyt du¿ych dawek witaminy C i jak bardzo w zwi±zku z tym trzeba uwa¿aæ, by nie przekroczyæ profilaktycznej dawki 60 mg. Wprost nie mogê siê nadziwiæ, sk±d ludzie maj± tak jednostronn± wiedzê na temat szkodliwo¶ci witaminy C, a przy tym prawie nic nie wiedz± o jej zaletach dla organizmu? Nie wiedz± równie¿ o tym, i¿ bez niej nie bêdziemy zdrowi, a ona sama jest niezbêdna dla naszego organizmu szczególnie podczas choroby i stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjnych, hormonalnych, sterydowych, przeciwbólowych i wielu innych!!! Dr F. Klenner w latach czterdziestych prowadzi³ badania naukowe i odkry³, i¿ wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy (i jakiejkolwiek innej grypy) oraz gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich innych ostrych zaka¿eñ, mog± byæ leczone witamina C (doustnie najlepiej z bioflawonoidami poniewa¿ w przyrodzie kwas askorbinowy-witamina C wystêpuje najczê¶ciej z biflawonoidami, które zwielokrotniaj± si³ê witaminy C) lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby w wyniku wytwarzanych przez paso¿yty toksyn powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników! Zastanawia równie¿ cel wprowadzania nas w b³±d i dezinformowania na temat leczniczych w³a¶ciwo¶ci witamin, minera³ów i przeciwutleniaczy, fa³szuj±c z uporem prawdziwy obraz witaminy C i "wk³adaj±c do jednego wora" naturalne formy witamin razem ze szkodliwymi syntetykami??? Sk±d wziê³o siê tak b³êdne podej¶cie do witaminy C? Witamina C (askorbinian) jest silnym antyoksydantem ( inaczej - przeciwutleniaczem ). Oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników czyli sprawców tych ciê¿kich i czêsto ¶miertelnych chorób.( a zw³aszcza z bioflawonoidami) Oczywistym przyk³adem tego móg³by byæ ostry gnilec ogólnoustrojowy, objawiaj±cy siê gor±czk± krwotoczn±. Okazuje siê, ¿e zrêcznie ukrywa siê fakt, i¿ nikt nie zaleca badañ na poziom witaminy C we krwi u ciê¿ko chorych pacjentów z krwotokami, gdy¿ to sugerowa³oby leczenie witamin± C. Podczas ka¿dej choroby infekcyjnej, w ogromnym stopniu ro¶nie zapotrzebowanie na podawanie wiêkszych ilo¶ci antyoksydantów ( m.in. witamina C z bioflawonoidami , witamina E, beta caroten, cynk, selen, koenzym Q10 ) Firmy farmaceutyczne nie maj± widocznie interesu, aby lekarze skutecznie leczy tanimi suplementami witaminy C i antyoksydantami - woli siê polecaæ czêsto mniej skuteczne w leczeniu chemiczne leki farmakologiczne z ca³± gama skutków ubocznych, które przede wszystkim t³umi± objawy i nie siêgaj± do przyczyny chorób... Organizmy naczelnych - ma³piatek, ma³p, ludzi nie potrafi± wytwarzaæ witaminy C z cukrów prostych, jak to czyni± niemal wszystkie pozosta³e krêgowce z wyj±tkiem ¶winek morskich. Widocznie w procesie ewolucji naszych ga³êzi gatunkowych okaza³o siê, ¿e w±troba ma tyle innych, niezbêdnych dla prawid³owego funkcjonowania organizmu zadañ, a w pokarmach dostêpnych w przyrodzie znajduje siê wystarczaj±co du¿o ¼róde³ naturalnej witaminy C w postaci ¶wie¿ych owoców i warzyw.Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C? Doktor Linus Pauling (dwukrotnie otrzyma³ Nagrodê Nobla) obliczy³, ¿e nasi pradawni przodkowie, my¶liwi i zbieracze runa le¶nego, spo¿ywali dziennie oko³o 600 miligramów witaminy C, karmi±c siê chudym miêsem, warzywami i owocami. Ilo¶æ ta przekracza³a 10-krotnie dawkê wystarczaj±c±, by zapobiec szkorbutowi i obecnie przyjêt± dawkê dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminê C. Profesor Miladin Mirilov, jugos³owiañski biochemik, specjalista w dziedzinie ¿ywienia, ekspert ¦wiatowej Organizacji Zdrowia: "By³bym zaskoczony, gdyby ktokolwiek zdo³a³ udowodniæ, ¿e taka dawka witaminy C jest szkodliwa. To nie przypadek, ¿e w uregulowaniach Unii Europejskiej podniesiono do dawki 2000mg/dziennie" Profesor medycyny z Alabamy, Emanuel Cheraskin przyjmuj±cy 5 gram witaminy C dziennie twierdzi: "Z do¶wiadczeñ wynika, i¿ przyjmowanie witaminy C mo¿e dodaæ lat ¿yciu i ¿ycia up³ywaj±cym latom". Gyula Kulascar, biochemik, adiunkt Akademii Medycznej Pecs, odkrywca uk³adu tzw. biernej obrony organizmu przed nowotworami, wykorzystuj±cego równie¿ witaminê C: "To jest ¶mieszne! Do jakich uszkodzeñ genetycznych mog³oby doj¶æ w ci±gu sze¶ciu tygodni w skutek tak ma³ej dawki? Na podstawie co najmniej 40 badañ klinicznych mogê stwierdziæ, ¿e witamina C nie jest szkodliwa nawet w du¿ych dawkach." Profesor ¦wiatos³aw Ziemlañski z Instytutu ¯ywno¶ci i ¿ywienia, jeden z najwybitniejszych w Polsce specjalistów w dziedzinie prawid³owego ¿ywienia: "To nie jest wcale dowód, ja nadal biorê 600-miligramow± dzienn± dawkê witaminy C." Wiadomo, ¿e biochemik Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla przyjmowa³ ok. 18 tysiêcy mg (tj.18 gram !!!) witaminy C dziennie przez ponad 30 lat. Wiemy ju¿, ¿e umar³ w wieku 94 i to nie z powodu przedawkowania witaminy C. Zwróæmy uwagê, ¿e po¿ywienie ma³p zawiera blisko 50 razy wiêcej interesuj±cej nas substancji ni¿ ¿ywno¶æ cz³owieka (tj. blisko 3 gramy dziennie). O tym, ¿e podawanie zwierzêtom du¿ych ilo¶ci witaminy C jest niezbêdne najlepiej wiedz± ludzie zajmuj±cy siê hodowl± ma³p do celów eksperymentalnych. Optymaln± dawkê dla ma³p ustalili metod± prób i b³êdów. Ciekawe, ¿e w stosunku do ludzi nie poczyniono jeszcze takich ustaleñ. Jeszcze raz powtórzê Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C? Badania Amerykañskiego Narodowego Instytutu Onkologicznego wykaza³y, ¿e dzienna dawka 5 gram witaminy C zwiêksza produkcjê limfocytów w organizmie, a dawka w granicach 10 g jest jeszcze skuteczniejsza. Witamina C wykazuje zbawienny wp³yw na naszych ma³ych sojuszników - limfocyty T. W odniesieniu do uk³adu immunologicznegowitamina C wspiera funkcjonowanie gruczo³ów nadnerczy w okresach natê¿onego wysi³ku, stymuluje produkcjê w³asnego interferonu niezwykle pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych, wzmacnia dzia³anie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne bia³ych krwinek. Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera siê dzia³anie uk³adu immunologicznego. ,,(�) Wirus Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, wirus gor±czki zachodniego Nilu, polio i wszelkich ostrych chorób zaka¼nych mog± byæ leczone albo zaleczane wielokrotnymi dawkami witaminy C Wyniki z Marburga 3 maja 2005: Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 280 drastycznych przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0 Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0 Wyniki z Marburga 18 maja 2005:Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 311 + 8 = 319 dramatycznych przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0 Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0 Wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zaka¿eñ mog± byæ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników. Witamina C (akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników powoduj±cych te choroby. Mówi±c wprost, wszystkie te informacje musz± byæ chowane w tajemnicy czy te¿ s± specjalnie nie rozpowszechniane przed opini± publiczn±, poniewa¿ mog³oby siê staæ oczywistym dla ka¿dej my¶l±cej osoby, ¿e skoro witamina C mo¿e leczyæ Ebole, Marburg, gor±czkê zachodniego Nilu i ptasi± grypê, to co w przypadku innych chorób zaka¼nych i stanów zapalnych? A straci³by na tym przede wszystkim przemys³ farmaceutyczny i ludzie z nim zwi±zani. Przemys³ farmaceutyczny ¶ci¶le wspó³pracuje z przemys³em naftowym i chemicznym. Je¿eli ka¿dy wiedzia³by jak u¿ywaæ du¿ych dawek witaminy C - askorbinianu doustnie i do¿ylnie, by³oby to finansow± katastrof± dla przemys³u farmaceutycznego. Zasadniczym pytaniem jest, czy sekret witaminy C mo¿e byæ zachowany w tajemnicy teraz, kiedy Internet wykrzykuje prawdê ca³y czas. Telewizja, radio, magazyny, medyczne czasopisma, lekarze, farmaceuci, prawnicy, politycy, wydawcy naukowi mog± siê na to zgodziæ, bêd±c tym w ogromnym stopniu finansowo zainteresowani, ale Internet nie. Ten sekret witaminy C kosztuje tryliony dolarów i miliony istnieñ przez lata. A za to p³acimy MY podatnicy do kieszeni PANÓW Z PRZEMYS£U FARMACEUTYCZNEGO. O LECZENIU RÓWNIE¯ GRYPY W latach 30-tych ubieg³ego stulecia Dr.med. Frederik Klenner z uznaniem komentowa³ lecznicze dzia³anie witaminy C. O tym, ¿e mo¿e zahamowaæ rozwój chorób szczególnie wirusowych stanów zaka¼nych u dzieci w przeci±gu minut lub godzin od podania uderzeniowej dawki witaminy, przekona³ siê eksperymentuj±c na w³asnej rodzinie. Jako jeden z pierwszych zauwa¿y³ i opisa³ zjawisko spadku witaminy C we krwi osób cierpi±cych na choroby zaka¼ne. Ostro¶æ niedoboru zale¿a³a od d³ugo¶ci trwania choroby i nasilenia objawów. Wydawa³o mu siê jasne, ¿e wiele tego rodzaju przypadków jest bezpo¶rednim nastêpstwem powa¿nego braku witaminy w C w organizmie, granicz±cego z niedoborem powoduj±cym szkorbut. Witamina C jest niezbêdnym budulcem substancji miêdzykomórkowej, tworz±cej wi±zania w³oskowatych naczyñ krwiono¶nych. £±cza te mog± ulec os³abieniu, w wyniku, czego bakterie lub wirusy mog± przenikaæ do mózgu. Gdy stê¿enie witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr, w³oskowate naczynia krwiono¶ne staj± siê szczególnie ³amliwe. Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami) dziennie podawane na pocz±tku infekcji przeziêbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g (do jedzenia) w ci±gu kolejnych dni utrzymywa³o fagocytozê na odpowiednim poziomie. Witamina C z bioflawonoidami powinna byæ za¿ywana w trakcie posi³ków!!! choæby dlatego, ¿e w PRZYRODZIE wystêpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym jedzeniem. Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Styczeñ 06, 2010, 16:00:19 Dygresja: Nie widzia³em, ani nie s³ysza³em nigdy aby
tabletki, kapsu³ki, proszki czy ampu³ki wyrasta³y na drzewach, krzewach czy na czymkolwiek innym gdziekolwiek w NATURZE. Za¿ywaj±cy witaminê C odczuli zauwa¿alna ulgê i zmniejszenie nasilania objawów. Niezwykle interesuj±cy jest te¿ fakt, ¿e u pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê 6 g od razu pierwszego dnia choroby bardzo rzadko pojawia³y siê komplikacje w postaci wtórnych infekcji bakteryjnych. Podczas przeziêbienia dr Clark (biochemik) poleca dla osób doros³ych podanie dawki uderzeniowej 6 do 10 gram witaminy C dla wspomo¿enia neutralizacji mykotoksyn. Zdaniem dr Clark, leukocyty nadal potrzebowaæ bêd± ok. 5 godzin, aby odzyskaæ zdolno¶ci obronne. Chorym na infekcje wirusowe czêsto podaje siê profilaktycznie antybiotyki przeciw wtórnym infekcjom bakteryjnym, co znacznie os³abia ich w³asny uk³ad obronny i równie¿ wymaga dodatkowego podania witaminy C oraz antyoksydantów. Dawka 250 mg witaminy C dziennie nie wystarcza, by podnie¶æ stê¿enie witaminy C do poziomu zapewniaj±cego w³a¶ciwy przebieg fagocytozy. W 1977 roku doktor J.Asfora przeprowadzi³ jedno z najdoskonalszych do tej pory badañ nad leczniczymi w³a¶ciwo¶ciami witaminy C. W eksperymencie uczestniczy³o stu trzydziestu trzech studentów medycyny, lekarzy i pacjentów miejscowego o¶rodka zdrowia, którym podawano tysi±c miligramów witaminy C (porównywalne dawki do np. dwie tabletki C PLUS trzy razy dziennie lub 2 x po 1 tabl. C 500), albo placebo. Niektórzy rozpoczêli kuracjê ju¿ pierwszego dnia przeziêbienia, a inni drugiego, jeszcze inni trzeciego. Za¿ywaj±cy witaminê C odczuli zauwa¿aln± ulgê w nasileniu objawów. Niezwykle interesuj±ce jest te¿ fakt, ze u pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê od razu pierwszego dnia choroby bardzo rzadko pojawia³y siê komplikacjê w postaci wtórnych infekcji bakteryjnych. Inaczej, ni¿ u pacjentów nie bior±cych witamin lub rozpoczynaj±cych kuracjê drugiego lub trzeciego dnia choroby. W¶ród pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê witamin± C pierwszego dnia choroby, tylko w trzynastu procentach przypadków zanotowano wtórne infekcjê bakteryjne. W grupie pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê drugiego dnia ofiar± powik³añ pad³o dwadzie¶cia procent badanych, analogiczny wynik wyniós³ czterdzie¶ci siedem procent w grupie rozpoczynaj±cych kuracjê trzeciego dnia. W¶ród chorych za¿ywaj±cych placebo powik³ania w postaci wtórnych infekcji bakteryjnych pojawi³y siê w trzydziestu dziewiêciu procentach przypadków. Witamina C wp³ywa te¿ bezpo¶rednio na przeciwcia³a, czyli bia³ka utworzone w bia³ych krwinkach typu B, których zadanie polega na rozpoznawaniu i niszczeniu okre¶lonych bakterii. U zdrowych studentów, którzy otrzymywali profilaktycznie dawkê 1 grama witaminy C przez okres 75 dni stwierdzono po zakoñczeniu podawania witaminy C znaczny wzrost liczby przeciwcia³ niezbêdnych do walki z bakteriami i wirusami. W pi¶mie Journal of the American Medical Association sprawozdanie z badañ potwierdzaj±cych warto¶æ witaminy C w leczeniu schorzeñ dzieciêcych. Dziewiêcioro dzieci chorych na koklusz leczono podaj±c witaminê C. Dawka wynosi³a pocz±tkowo 500 mg dziennie, zmniejszano j± stopniowo o sto miligramów dziennie a¿ do osi±gniêcia dawki stu miligramów, któr± utrzymywano a¿ do wyzdrowienia dziecka. Pacjenci otrzymuj±cy witaminê C zdrowieli w ci±gu piêtnastu do dwudziestu piêciu dni, a dzieci otrzymuj±ce szczepionkê zdrowia³y po przeciêtnie trzydziestu czterech dniach. Imponuj±co przedstawia siê jeden aspekt tej kuracji: w przypadkach, gdy podawanie witaminy rozpoczêto w fazie kataralnej choroby, "uda³o siê ca³kowicie unikn±æ fazy spazmodycznej (wykrztu¶nej)". Witamina C ³±czy siê z wirusem, bakteri± lub substancj± chemiczn±, tworz±c nowy zwi±zek, który musi zostaæ utleniony przez dalsze ilo¶ci witaminy C. I W TYM MIEJSCU WSPOMNE O ANTYWIRUSOWYM DZIA£ANIU SREBRA KOLOIDALNEGO Ag 100, które wspó³dzia³aj±c z witamin± C dos³ownie utlenia (spala) niszcz±c wirusy w tym i wirusy jakiejkolwiek grypy. Pierwsza dawka 30ml do jedzenia, a nastêpnie 10ml do jedzenia trzy razy dziennie nie d³u¿ej ni¿ jeden miesi±c po którym powinna nast±piæ 10 dniowa przerwa. Dlatego leczenie witamin± C nale¿y kontynuowaæ przez d³u¿szy czas nawet po wyst±pieniu pierwszych oznak polepszenia. W odniesieniu do uk³adu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczo³ów nadnerczy natê¿onego wysi³ku, stymuluje produkcjê interferonu, tym samym wzmacnia dzia³anie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne bia³ych krwinek. Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera siê dzia³anie uk³adu immunologicznego. A przecie¿ tworz± one pierwsz± liniê obrony w walce z wirusami i bakteriami atakuj±cymi nasz organizm. Witamina C dzia³a stymuluj±co na uk³ad odporno¶ciowy, powoduj±c wzrost poziomu silnego antyoksydantu glutationu, niezbêdnego dla prawid³owego dzia³ania obronno¶ci organizmu. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w w±trobie i wzmocnieniu jej czynno¶ci odtruwaj±cych. W okresie infekcji mo¿esz bezpiecznie zwiêkszyæ spo¿ycie do 10 gramów dziennie. Ze zwiêkszeniem dawek wg Dr R. Williams nie wi±¿e siê zupe³nie ¿adne niebezpieczeñstwo toksykacji, szczególnie w przypadku krótkotrwa³ych kuracji. W prowadzonych badaniach nie stwierdzono ¿adnych zaburzeñ nawet po dziennych dawkach rzêdu 10 g podawanych w ci±gu kilku lat. Brakuje te¿ dowodów, które mog³yby potwierdziæ zwi±zek miêdzy przyjmowaniem naturalnej witaminy C a powstawaniem kamicy uk³adu moczowego, co mo¿e mieæ miejsce w przypadku przyjmowania syntetycznej witaminy C i spo¿ywania du¿ej ilo¶ci bia³ek zwierzêcych oraz np. pasteryzowanego mleka --- aby wyeliminowaæ to zagro¿enie nale¿y uwzglêdniæ w diecie warzywa i owoce, przyprawy czyli je¶æ czy te¿ za¿ywaæ jednocze¶nie bioflawonoidy np. wyci±g z pestek grejpfruta (np.citrosept), albo je¶æ owoc dzikiej ró¿y, porzeczki czarnej, g³ogu, chrzan, bazylia, naæ z pietruszki i innych jadalnych ro¶li zawieraj±cych bioflawonoidy acerola, camucamu, amalaki . Nie potwierdzi³y siê tak¿e obawy, ¿e witamina C sprzyja gromadzeniu w organizmie nadmiaru ilo¶ci ¿elaza. G³êboko wierzê, ¿e witamina ta stanie w rzêdzie najskuteczniejszych ¶rodków antybakteryjnych, antywirusowych i podnosz±cych sprawno¶æ uk³adu odporno¶ciowego. I JESZCZE RAZ POWTÓRZÊ Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C? Przepraszam mo¿e kto¶ mi wyt³umaczy dlaczego cz³owiekowi ma wystarczyæ 60miligramów/dziennie witaminy C - ma³pa w ZOO ¿eby by³a zdrowa musi spo¿yæ 3000miligramów na dzieñ, a pies (rasy owczarek niemiecki) ¿eby normalnie funkcjonowa³ musi dziennie wyprodukowaæ 25000miligramów w ci±gu dnia. Chyba, chyba kto¶ nas robi w ...konia z t± witamin± C POWTÓRZMY cz³owiek 60mg, ma³pa 3000mg, a pies 25000mg. Barszcz ukraiñski wed³ug Go³êbia: Rosó³ z miêsem ch³odny -- do¶æ du¿o(miêso zawiera lizynê, argininê i ornitynê, które uczestnicz± z witamin± C w obronie organizmu przed jak±kolwiek gryp±) Sparzone warzywa pokroiæ w miarê ma³e kawa³ki (powinien zawieraæ na pewno kapustê, cebulê, fasolê, czosnek, nie ¿a³owaæ majeranku, tymianku, kminku) dodaæ do roso³u zagotowaæ tak aby by³y aldente nie gotowaæ, po zagotowaniu dodaæ jedn±, dwie, trzy ³y¿ki mi±¿szu porzeczki, dzikiej ró¿y itd. co chcecie z ro¶lin, (które zawieraj± du¿e dawki witaminy c z bioflawonoidami i nie gotowaæ poniewa¿ witamina c rozk³ada sie podczas gotowania). Przed samym spo¿yciem kiedy zupa ostygnie i jest gotowa do jedzenia w pierwszym dniu dodaæ 6gramów=6000miligramów lewokrêtnego kwasu askorbinowego - witaminy C (ktora jest ³atwo rozpuszczalna w wodzie), a w nastepnych dniach 1g(1000mg) do 1,5g(1500mg) witaminy C. Mo¿na dodaæ Ag 100 (srebro koloidalne) w dawkach wymienionych wy¿ej. (przy pierwszym posi³ku 30ml pó¼niej trzy razy 10ml dziennie do jedzenia) W trakcie grypy wskazane jest za¿ywanie chlorku magnezu np leku Slowmag 3razy dziennie jedn± do dwóch tabletek tego preparatu do jedzenia. A tak¿e jednej tabletki multiwitaminy z mikroelementami na dzieñ jakiej¶ zaufanej FIRMY, której sk³adniki s± potrzebne do lepszego dzia³ania witaminy C. Temperatury do 38 stopni Celsjusza nie nale¿y zwalczaæ - jest dobra. Chlorek magnezu powoduje wielki wzrost (az do 4 razy) sily fagocytowej (niszczenia bakterii) bialych cialek krwi - limocytów T. Jak dzia³a srebro koloidalne Ag 100 Zaobserwowano, ¿e samo wyszukuje zarazki w organizmie, przyci±ga je swym dodatnim ³adunkiem i niszczy niezbêdne im do ¿ycia enzymy. Beztlenowe bakterie i wirusy po prostu utlenia, czyli spala. Z tego powodu nazywane jest srebrnym pociskiem. Nie atakuje w sposób schematyczny, ale inteligentny. Dziêki temu podczas blisko stuletnich badañ nad Srebrem Koloidalnym, nie zaobserwowano istnienia odpornych na nie organizmów chorobotwórczych. Srebro koloidalne ochrania równie¿ uk³ad odporno¶ciowy i pomaga mu siê zregenerowaæ. Jednocze¶nie samo tworzy w naszym ciele uk³ad obronny, skuteczny przeciwko chorobotwórczym organizmom. Dodatkowo Srebro koloidalne oczyszcza organizm z martwych cia³ mikrobów i wydalanych przez nie toksyn. Pomaga uregulowaæ trawienie, ³agodzi infekcje skóry i goi zaka¿one rany. Dzia³aj±c w ten sposób srebro koloidalne okazuje siê byæ bardziej skuteczne, ni¿ zwyk³e antybiotyki. Lekarze coraz czê¶ciej nie s± w stanie poradziæ sobie z nowymi odmianami wirusów i bakterii. Przy pomocy antybiotyków bezskutecznie walcz± z grzybami, dro¿d¿ami i innymi paso¿ytami atakuj±cymi nasz organizm. Stajemy siê coraz s³absi, a nasz system immunologiczny coraz czê¶ciej dzia³a nieskutecznie. Bardzo proszê tê informacje wydrukowaæ i skonsultowaæ ze swoim lecz±cym lekarzem przecie¿ to leczenie czy dieta nie wyklucza stosowania ich terapii. POZDRAWIAM lek.med. GRZEGORZ GO£ÊBIEWSKI ! UWAGA ! ( adnotacja dodana przez fnbg.org) WSZYSTKIE SFORMU£OWANIA ODNO¦NIE WITAMINY C MIA£Y MIEJSCE JEDYNIE W ODNIESIENIU DO WITAMINY C POCHODZ¡CEJ Z NATURALNYCH ¬RÓDE£. WITAMINA C EKSTRACHOWANA Z NATURALNYCH PRODUKTÓW MA PRAKTYCZNIE 100% PRZYSWAJALNO¦Æ I NIE WYKAZUJE SKUTKÓW UBOCZNYCH NATOMIAST SYNTETYCZNE PRODUKTY PRZEMYS£U FARMACEUTYCZNEGO NAZYWANE POTOCZNIE "WITAMIN¡ C" PRZYSWAJAJ¡ SIÊ JEDYNIE W OKO£O 7% I MOG¡ POWODOWAÆ SKUTKI UBOCZNE. PRZED ZAKUPIENIEM WITAMINY C PROSZÊ SIÊ KONIECZNIE UPEWNIÆ I¯ MACIE PAÑSTWO DO CZYNIENIA Z PRODUKTEM NATURALNYM. WITAMINA C SPRZEDAWANA W APTEKACH ZWYKLE JEST SYNTETYCZNA !!! W PRAWDZIW¡ WITAMINE C POCHODZENIA NATURALNEGO MO¯NA SIÊ PÓKI CO JESZCZE LEGALNIE ZOPATRZYÆ W SKLEPACH ZIELARSKICH I TYCH ZE ZDROWA ¯YWNO¦CI¡. ( SFORMU£OWANIE "LEGALNIE ZAOPATRZYÆ" ODNO¦I SIÊ DO DZIA£AÑ KOMISJI ¯YWNO¦CIOWEJ "CODEX ALIMENTARIUS" D¡¯¡CEJ DO ELIMINOWANIA Z RYNKU ¦RODKÓW NATURALNYCH LUB UTRUDNIANIA DOSTÊPU DO NICH NA RZECZ ¦RODKÓW SYNTETYCZNYCH PRODUCENTÓW KTÓRYCH FAWORYZYJE SIÊ PODCZAS PROCESÓW USTALANIA PRIORYTETÓW LEGISLACYJNYCH DLA KRAJÓW CZ£ONKOWSKICH CODEXU) UWAGI TÊ BÊD¡ TE¯ MIEÆ CZÊSTO ZASTOSOWANIE DO INNYCH WITAMIN I MINERA£ÓW, TWORY SYNTETYCZNE POMIMO ZGODNO¦CI BUDOWY NIE S¡ TYM SAMYM CO NATURALNE, ICH PRZYSWAJALNO¦Æ JEST ZNIKOMA, TRWA£O¦Æ WI¡ZAÑ NIESTA£A ORAZ CZESTO POWODUJ¡ WIELE SKUTKÓW UBOCZNYCH ( ST¡D TE¯ CORAZ WIÊCEJ ARTYKU£ÓW ATAKUJ¡CYCH WITAMINÊ C JAKO POTENCJALNIE NIEBEZPIECZN¡, JEDNAK PRZYK£ADY "NAUKOWE" MAJ¡CE TO UDOWODNIÆ OPIERAJ¡ SIÊ NA SKUTKACH WYWO£ANYCH PRZEZ SYNTETYKI O CZYM SIÊ MILCZY W TYCH BADANIACH Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Luty 18, 2010, 21:32:54 W w±tku o szczepieniach, Janeth zamie¶ci³a cytat o witaminie C:
Cytat: Janeth Witamina C (kwas askorbinowy) jest dobra na przeziêbienia To jeden z mitów. Tymczasem szeroko zakrojone badania kliniczne, w których analizie poddano ³±cznie ponad 6 tysiêcy przypadków infekcji dróg oddechowych, wykaza³y, ¿e w³±czenie witaminy C w dawce co najmniej 200 mg do leczenia po wyst±pieniu objawów przeziêbienia nie powodowa³o zmniejszenia nasilenia objawów i czasu trwania choroby w porównaniu z placebo. Nie wykazano równie¿ skuteczno¶ci witaminy C w zapobieganiu infekcji, poza sytuacjami, w których podejmuje siê du¿± aktywno¶æ fizyczn± (bieganie maratonów, jazda na nartach) na du¿ym mrozie. Wówczas witamina C w dawce 200 mg zmniejsza ryzyko nabawienia siê przeziêbienia o 50%. Ca³o¶æ do przeczytania: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1599139,1,dziesiec-medycznych-mitow,index.html Nie jestem specjalist±, jednak z moich skromnych informacji o tej witaminie wynika, ze zacytowany artyku³ napisa³ kto¶ nie do koñca doinformowany. Taki stan rzeczy mo¿e mieæ rzeczywi¶cie istnienie, jednak w odniesieniu do farmakologicznej wit. C. Ta naturalna oddzia³ywuje na nasz organizm zupe³nie inaczej, tzn. skuteczniej. Ale po co bêdê siê wym±drza³ skoro fachowcy lepiej to oddadz±: NATURALNA WITAMINA C 500 (witamina C 500mg) Laureat nagrody Nobla (¶ci¶lej – dwóch nagród Nobla), pisarz, fizyk, i chemik, prof. dr hab. Linus Pauling, przez ca³e dziesiêciolecia cierpia³ pod ostrza³em niezas³u¿onej krytyki za swoje entuzjastyczne pogl±dy na temat witaminy C. Prawdopodobnie najwiêksza pogarda spotka³a jego wczesne prace po¶wiêcone antyrakowemu dzia³aniu tej witaminy. Na pró¿no publikowa³ dowody potwierdzaj±ce swoj± teoriê – lekarze alopaci ani o krok nie ruszyli siê z wygodnie okapanych pozycji odrzucaj±cych ¶wiadectwo o potencjale witamin jako ¶rodków leczniczych. Od jakiego¶ czasu sytuacja zaczê³a siê zmieniaæ na korzy¶æ zwolenników pogl±dów Paulinga. W 1991 roku placówka ciesz±ca siê renom± w ¶wiecie nauk medycznych, Narodowy Instytut Rakowy, zorganizowa³ sympozjum po¶wiêcone udziale witamin C w leczeniu chorób nowotworowych. Wed³ug doktor Gladys Block, specjalisty epidemiologa z Wydzia³u Zapobiegania Rakowi tego¿ Instytutu, witamina C dowiod³a swej warto¶ci jako czynnik zapobiegaj±cy rakowi p³uc, krtani, jamy ustnej, prze³yku, ¿o³±dka, okrê¿nicy, odbytnicy, trzustki, pêcherza moczowego, szyjki macicy, ¶luzówki macicy, sutka oraz z³o¶liwego guza mózgu u dzieci. Z ogólnej liczby czterdziestu siedem badañ przeprowadzonych nad leczniczym oddzia³ywaniem witaminy C trzydzie¶ci cztery potwierdzi³y jej skuteczno¶æ. Naukowcy stwierdzili: „Gdyby¶my mieli do czynienia dzia³aniem przypadku, tylko w jednym lub dwóch z czterdziestu siedmiu podjêtych eksperymentów uzyskano by statystycznie znamienne wyniki”. Rezultaty by³y za¶ nawet jeszcze bardziej zaskakuj±ce : ludzie , którzy nale¿± do grupy górnych dwudziestu piêciu procent pod wzglêdem ilo¶ci za¿ywanej witaminy c, nara¿eni s± na dwukrotnie mniejsze ryzyko zachorowañ na raka ni¿ ludzie nale¿±cy do grupy dolnych dwudziestu piêciu procent – spo¿ywaj±cych najmniejsze jej ilo¶ci. ... Podstawowe zasady stosowania naturalnej witaminy C. Witamina C jest sk³adnikiem od¿ywczym niezbêdnym dla prawid³owego przebiegu ca³ego szeregu funkcji organicznych. Wiêkszo¶æ ludzi nie otrzymuje ostatecznej ilo¶ci tej witaminy w spo¿ywanych pokarmach . Z pewno¶ci± dzieje siê tak w okresach szczególnie zwiêkszonego zapotrzebowania. W jaki sposób zapewniæ sobie wystarczaj±c± ilo¶ci tej witaminy w spo¿ywanych pokarmach. Z pewno¶ci± dzieje siê tak w okresach szczególnie zwiêkszonego zapotrzebowania. W jaki sposób zapewniæ sobie wystarczaj±ca ilo¶æ tej witaminy i sk±d siê dowiedzieæ, kiedy wzrasta zapotrzebowanie organizmu? Pamiêtaj, ¿e w przypadku witaminy C margines bezpieczeñstwa jest szeroki. Nikomu nie zaszkodzi codzienna dawka 500 mg. T± ilo¶æ w³a¶ciwie mo¿na by okre¶liæ jako absolutne minimum. Dr Pauling zaleca³ od 1000 - 18 000mg dziennie. ... http://www.faceci.com.pl/witamina.html Oczywi¶cie, jest du¿o wiêcej informacji o tej witamince, pochodz±cych z innych ¼róde³. Wystarczy w google wpisaæ "naturalna witamina C" i mamy. Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Listopad 05, 2010, 14:42:36 Witam
Za³o¿y³em ten temat bo po pierwsze o witaminie C nie znalaz³em tematu, po drugie te informacje, które s± dostêpne w ró¿nych w±tkach s± szcz±tkowe i porozrzucane, a przez to ma³o przejrzyste, a po trzecie to chcia³bym siê z Wami podzieliæ swoimi do¶wiadczeniami w za¿ywaniu witaminy C. Tej naturalnej. Do regularnego po¿erania wit C namówi³a mnie znajoma pani, która prowadzi sklep ze zdrow± ¿ywno¶ci±. Kobiecina ju¿ po 60 tce , ale ¿wawa jak 30tka ;) Którego¶ dnia przysz³a do mnie odbiæ sobie na ksero kilka stron o wit C. Czyta³em sporo kiedy¶ o medycynie komórkowej to mogli¶my sobie porozmawiaæ. Z plotek od niej zas³yszanych wynika³o, ¿e naturalna wit C pomog³a komu¶ pozbyæ siê nawet mia¿d¿ycy ;) O skuteczno¶ci wit C s³ysza³em nie raz, ale byla to wiedza czysto teoretyczna, albo z kuracji babci - herbata z miodem i du¿± ilo¶ci± cytryny :) Dodatkowo jestem alergikiem uczulonym na trawy i w sezonie pylenia ( tak od maja do wrze¶nia, a wiêc najlepszy czas ) mia³em uci±¿liwe napady kataru , kichania i duszno¶ci. Bylo tak od dziecka, a lekarze alergolodzy dodatkowo przekonywali mnie, ¿e z wiekiem te dolegliwo¶ci siê jeszcze pognêbi± i w zwi±zku z tym trzeba regularnie odwiedzaæ gabinet lekarski poddaj±c siê okresowym odczulaniom. Nigdy nie moglem siê pogodziæ z tym, ¿e ma mi byæ tylko gorzej. Dziêki wspomnianej znajomej od ponad roku wypróbowa³em ró¿ne suplementy naturalnej wit C, dziêki której w "cudowny " sposób alergia przesta³a mi w ogóle dokuczaæ, a wszelkie infekcje maj± u mnie niezwykle ³agodny przebieg. Otó¿ sekret tkwi w tym, ¿e witamina C powinna po pierwsze byæ "lewoskrêtna", a po drugie musi dzia³aæ w po³±czeniu z czym¶ jeszcze - na przyk³ad bioflawonidami i wapnem. Efekt synergii zapewnia lepsz± wch³anialno¶æ tej witaminy do komórek oraz jej d³u¿sze dzia³anie. Bioflawonidy s± ¼ród³em antyoksydantów , s± po¿eraczami wolnych rodników w organizmie. Syntetyczna witamina, któr± sprzedaj± nam w aptekach to maks dawka 0,2 mg z czego wiêkszo¶æ zostaje wyp³ukana z organizmu zanim siê wch³onie, a to co siê wch³onie mo¿e odk³adaæ siê w ¿y³ach oraz w nerkach , je¶li to przedawkujemy. Naturalna witamina C , która rzeczywi¶cie pomaga nie odk³ada siê w nerkach, tylko jest w ca³o¶ci transportowana do komórek. Suplement, który mnie polecono zawiera wysoko przyswajaln± formê witaminy C o neutralnm pH przyjazn± dla ¿o³±dka , wzbogacona ekstraktem z bioflawonidów cytrusowych z dodatkiem dzikiej ró¿y, aceroli i rutyny . Preparat dostarcza odpowiednio proporcjonalne ilo¶ci niezwykle aktywnych bioflawoniów, rutyny i hesperydyny, które w naturalny sposób pomagaj± utrzymaæ przez d³u¿szy czas wysoki poziom witaminy C w komórkach. Dla w³a¶ciwego dzia³ania preparat zawiera równie¿ sproszkowan± dzik± ró¿ê i acerole. Sk³adniki te w sposób naturalny i aktywny potêguj± dzia³anie witaminy C. Mo¿na równie¿ spo¿ywaæ witaminê naturaln± wprost z warzyw i owoców. W Europie to Acerola zawiera podobno najwiêcej latwo przyswajalnej witaminy C (http://1.bp.blogspot.com/_Gk7cx_YeRBk/TEBZYfmRBvI/AAAAAAAAAG8/QzfmOqzvpwY/s1600/acerola1.jpg) Inne ¼ródla podaj±, ¿e to owoce ró¿y zawieraj± jej najwiêcej : Wielkim ¼ród³em naturalnej witaminy C w przyrodzie jest owoc ró¿y. Temu symbolowi m³odo¶ci, od wieków przypisywano znakomite w³a¶ciwo¶ci lecznicze. Wyhodowane przez polskiego badacza - Jana Milewskiego, gatunki wysokowitaminowe zawieraj± a¿ 15 razy tyle witaminy C co czarne porzeczki lub naæ pietruszki, a 100 razy wiêcej ni¿ mi±¿sz pomarañczy, cytryn lub grejpfrutów. Tylko 1/4 szklanki soku (wyci±gu) ze ¶wie¿ych owoców ró¿y polskiej, wypita przez dzieci, a 1/2 szklanki konsumowana przez osobê doros³±, uzupe³nia ca³kowicie nasz± codzienn± dietê w naturaln± witaminê C. (..) Princes± w¶ród warzyw bogatych w witaminê C jest papryka. Wystarczy zje¶æ 7,5 dekagramów zielonej papryki, aby pokryæ dzienne zapotrzebowanie na tê witaminê. Warto wiedzieæ, ¿e tak± sam± ilo¶æ tej witaminy dostarczy nam 14 dag cytryn, 12 dag kiwi i a¿ 17 dag grejpfruta. Koniecznie trzeba dodaæ, ¿e wraz ze wzrostem papryki ilo¶æ witaminy C maleje. Jednak w nagrodê zwiêksza siê ilo¶æ witaminy A. Co¶ za co¶. http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html Mo¿na by siê spieraæ na temat co zawiera wiêcej wit C, ale po co ? Najwa¿niejsze , ¿eby pamiêta o jej codziennym przyjmowaniu . Uwa¿a siê, ¿e dzienna dawka dla osoby doros³ej to okolo 200 mg. Ale z kolei pies samodzielnie wytwarza a¿ 5 gram ( 5000 mg) wit C dziennie ! Ile zatem powinien tak naprawdê zje¶æ cz³owiek aby byl zdrowy ? Ja stosujê dawkê minimum 2 gramy ( 2000 mg ) dziennie po¿eraj±c do 4 tabletek naturalnej wit C ( ester C plus) do lekarzy nie chodzê i nie mam ¿adnych ubocznych efektów. Dlaczego wiêc zalecana dzienna dawka wit C jest tak niska ? Czy mo¿e to byæ dzialanie celowe ? Ogólnie choroby s± wynikiem niedoborów witamin i mineralów. Komórki nie maj± czym siê broniæ przed infekcjami i powa¿niejszymi chorobami. Warto o tym pamiêtaæ. Ja siê przekona³em, ¿e nie nale¿y ufaæ lekarskim zaleceniom co do dawek wit C. Kilka uwag o tym jeszcze w nastêpnym w±tku, dotycz±cym samych bioflawonidów. pozdr Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Listopad 05, 2010, 20:44:22 Cytat: east Za³o¿y³em ten temat bo po pierwsze o witaminie C nie znalaz³em tematu, a choæby tu: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5707.0 Cytuj po drugie te informacje, które s± dostêpne w ró¿nych w±tkach s± szcz±tkowe i porozrzucane, a przez to ma³o przejrzyste, Tu siê z Tob± w zupe³no¶ci zgodzê. Niechaj wiêc ten w±tek funkcjonuje niezale¿nie. Powodzenia. ;D Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: barneyos Listopad 30, 2010, 17:39:00 Elo !!!!
I przy okazji rokitnik - mistrz ¶wiata w ilo¶ci naturalnej witaminy C i innych sk³adników odporno¶ciowych - bije na g³owê inne ro¶linki. I ro¶nie wszêdzie. Jakby co tutaj wiêcej info: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Listopad 30, 2010, 20:41:11 Elo !!!! I przy okazji rokitnik - mistrz ¶wiata w ilo¶ci naturalnej witaminy C i innych sk³adników odporno¶ciowych - bije na g³owê inne ro¶linki. I ro¶nie wszêdzie. Jakby co tutaj wiêcej info: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny Czy masz na my¶li krzak w moim ogrodzie ? Trzymam go tylko dlatego ¿e zim± zeruj± na nim ptaki .Kupi³am ma³± ro¶linkê ( mia³a byæ miniaturka ) a teraz musze dwa razy do roku mocno obcinaæ bo siê rozrasta. ;D (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1119.snc4/148122_1233829262093_1720048097_436284_2951925_n.jpg) Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: barneyos Listopad 30, 2010, 20:58:01 Tak, ptaki siê nie¼le o niego bij±, Leæ szybko to zbieraæ, najlepszy czas po pierwszym mrozie, czyli teraz. receptury znajdziesz w necie. Polecam sok lub nalewkê, aczkolwiek trochê cierpki w smaku, trzeba du¿o cukru. Proces obróbki termicznej nie niszczy witaminy C. Albo spytaj o rokitnik w ka¿dym sklepie zielarskim.
To jest bomba C-witaminowa. Tytu³: Odp: Witamina C - naturalna Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Listopad 30, 2010, 21:07:28 Cytuj Tak, ptaki siê nie¼le o niego bij±, Leæ szybko to zbieraæ, najlepszy czas po pierwszym mrozie, czyli teraz. Wole zostawiæ go ptaszkom,on jest ca³y dla nich :) dodatkowo jeszcze kupujê s³oninkê i wieszam na ga³eziach drzew owocowych. |