Tytu³: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 06, 2011, 07:03:54 Inspiracj± do za³o¿enia tego w±tku jest ma³a ksi±¿eczka Victorii Boutenko "Rewolucja zielonych koktajli"
Autorka doprowadzi³a ca³± swoj± rodzinê do zdrowia, uleczy³a z chorób nieuleczalnych, takich jak alergia, cukrzyca, wieñcówka... Je¼dzi z wyk³adami po ca³ym ¶wiecie i dostaje podziêkowania od lawinowo pojawiaj±cych siê szczê¶liwych, zdrowych ludzi. Ksi±¿kê kupi³em w styczniu, pod koniec marca zacz±³em regularnie stosowaæ zielone napoje, jako jeden z czynników wiosennego oczyszczania organizmu. Efektem by³o zrzucenie 8 kilogramów, mimo ¿e oty³y specjalnie ju¿ nie by³em, wróci³em do wagi sprzed 20lat :) Codzienne, poranne picie zmiksowanych warzyw i owoców poprawi³o mi pracê przewodu pokarmowego, zaoszczêdza czas na sporz±dzenie ¶niadania, zmniejsza ilo¶æ kosztów na jedzenie ;) G³ównym walorem takiego od¿ywiania jest smak. Koktajl smakuje wszystkim, przede wszystkim dzieciom i najbardziej zagorza³ym miêso¿ercom. Zarazi³em "blenderkiem" wielu ludzi, wszyscy chc± wiedzieæ, co spowodowa³o zmianê w moim wygl±dzie, wielu stosuje to na co dzieñ, wielu widzi znakomite efekty na sobie :) Zmielone warzywa i owoce oraz zawarte w nich minera³y, witaminy, s± znakomicie wch³aniane, produkty dostarczane do ka¿dej komórki. Organizm jest od¿ywiony, a nie najedzony, w przypadku "zapychaczy", które bardzo czêsto s± jedynym po¿ywieniem w cywilizowanym ¶wiecie :o Temat za³o¿y³em celowo w dziale ZDROWIE, bo systematyczne stosowanie takiego po¿ywienia uzdrawia na wielu poziomach. Dzisiejszy sk³ad; - jab³ko - banan - kiwi - avocado - miêta ============================================= - jab³ko - banan - rabarbar - pokrzywa ============================================ - jab³ko - banan - truskawki - miêta Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Czerwiec 08, 2011, 10:24:31 Cytat: Thoal Temat za³o¿y³em celowo w dziale ZDROWIE, bo systematyczne stosowanie takiego po¿ywienia uzdrawia na wielu poziomach. I bardzo dobrze uczyni³e¶. Je¶li mo¿esz i chcesz to zamieszczaj wiêcej przepisów na te koktajle. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 08, 2011, 11:26:54 A tu parê przepisów zielonych koktajli z polecanej przez Thotala ksi±¿ki:
http://www.kdc.pl/pub/mm/multimedia/application/pdf/9788360170298.pdf Bêdê musia³a poszukaæ jej w ksiêgarniach, albo zamówiæ. Pozdrawiam :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 08, 2011, 11:47:26 Staram siê codziennie zmieniaæ sk³ad, ca³y czas improwizujê, nie zawsze trafiam w "dziesi±tkê" ;D
G³ówn± zasad± komponowania smaków jest ³±czenie s³odkiego, kwa¶nego, gorzkiego i ostrego. Jak siê z³apie dryg, to potem ju¿ samo leci. Na pocz±tku przesadza³em z pokrzyw± i mniszkiem, napój robi³ siê gorzki, ale nigdy nie wylewa³em, bo i tak zawsze by³o to zjadliwe. Tragicznych b³êdów nie da siê pope³niæ ;) Uzupe³nieniem do komponowania smaków s± dodatki. Wodê dolewam zawsze, w celu rozrzedzenia, dodajê siemiê lniane, sezam, czasami miód. Zawsze dodajê olej lniany b±d¼ kokosowy, mimo ¿e Victoria, autorka ksi±¿ki tego nie poleca (mam tak± wewnêtrzn± potrzebê, bo ja wiem ;D) Jedyn± rzecz± która odpycha nowicjuszy jest kolor... Do przekroczenia tej bariery potrzebny jest pierwszy ³yk. WSZYSCY s± zdziwieni i zaskoczeni znakomitym smakiem, dzieci uwielbiaj± zielone napoje :) Victoria Boutenko opisuje reakcje jej niedosz³ego wnuka bêd±cego w brzuszku, sprawiaj±cego wra¿enie, jakby zachêca³o mamê do jedzenia "zielonego". Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 08, 2011, 12:34:36 Cytat: Thotal Uzupe³nieniem do komponowania smaków s± dodatki. Wodê dolewam zawsze, w celu rozrzedzenia, dodajê siemiê lniane, sezam, czasami miód. Zawsze dodajê olej lniany b±d¼ kokosowy, mimo ¿e Victoria, autorka ksi±¿ki tego nie poleca (mam tak± wewnêtrzn± potrzebê, bo ja wiem ;D ) No w³a¶nie, olej potrzebny, czy nie? Czym owo nie polecanie uzasadnia autorka ksi±¿ki? Wiadomo, ¿e niektóre witaminy rozpuszczaj± siê tylko w t³uszczach. Ale, czy natura by³aby taka g³upia i produkowa³a witaminy w danym owocu, czy zielsku bez mo¿liwo¶ci ich przyswojenia? Z drugiej strony olej, szczególnie lniany jest bardzo korzystny i wykazuje dzia³anie anty nowotworowe. Wydaje siê, ¿e koktajl nie wzbogacony t³uszczem stanowi poranny post dla organizmu. Gra on du¿± rolê w oczyszczaniu. T³uszcz za¶ eliminuje post i jego dobroczynne dzia³anie. Za to wzbogaca od¿ywczo. No i b±d¼ tu cz³owieku m±dry. ;D Chyba trzeba zdaæ siê na intuicjê i uwa¿nie s³uchaæ, co nam gada nasze kochane cia³o. Thotal ju¿ us³ysza³, On wie! :D Pozdrawiam :) Ps. I jeszcze jedno. Miksowanie (szybkie obroty) utlenia i niszczy cenne enzymy. Najlepsza by³aby wolnoobrotowa wyciskarka, ale wówczas otrzymujemy sam sok, bez musu. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: barneyos Czerwiec 08, 2011, 13:53:55 Aloha !!
Takie soczki jako podstawa od¿ywiania i uzdrawiania z ka¿dej choroby (z raka te¿) serwowane s± w diecie dra Gersona. Szczegó³y tutaj: http://www.terapiagersona.com.pl/elementy.html PS. Dodam, ¿e najwiêkszym oponentem diety dra Gersona by³y koncerny farmaceutyczne. Czyli co¶ w tym jest. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 08, 2011, 13:54:26 "trociny" w zielonym koktajlu dzia³aj± jak szczotka (wycior ;D) przelatuj±ca przez jelita.
Nie trzeba ju¿ wówczas je¶æ drogich suplementów napakowanych celuloz±, wystarczy akuratna porcja zmielonej zieleniny. Je¶li chodzi o olej, to nie zmieniê zdania (chyba, ¿eby ;)). Uwa¿am, ¿e olej jest no¶nikiem witamin i minera³ów, a poza tym bosko smakuje. Victoria podaje przepisy na bazie owoców tropikalnych, których u nas nie ma. Mango, genialne w smaku, mo¿na kupiæ w miejscu z którego pochodzi, kupione u nas w hipermarkecie nie nadaje siê do jedzenia, bo kto¶ kto zasmakowa³ siê w tym owocu nie zje nie dojrza³ego badziewia. Inne tropikalne owoce podawane w zestawach te¿ s± nie do zdobycia w Polsce. Uwa¿am, ¿e nale¿y bazowaæ na naszych rodzimych p³odach, a jest z czego wybieraæ. Pozdrawiam - Thotal :) P.s. Barney, prawdopodobnie Victoria, na pocz±tku uzdrawiania swojej rodziny opar³a siê o terapiê Gersona, a jej konsekwencj± by³o miksowanie ró¿nych produktów. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 08, 2011, 14:39:03 Thotal, zgadzam siê z Tob±, „trociny” s± niezbêdne dla jelit. I masz racjê co do korzystania z naszych produktów,
zamiast niedojrza³ych owoców tropikalnych. Je¶li chodzi o olej, to my¶lê, ¿e gdy kto¶ przy okazji picia koktajli chce szybko schudn±æ, to nie powinien go dodawaæ. Po utracie kilogramów, jak najbardziej. Zreszt± nienasycone kwasy t³uszczowe s± potrzebne. Od jakiego¶ czasu, chodz±c po ³±kach i patrz±c na nasze piêkne mlecze, zastanawia³am siê jakby tu je wykorzystaæ. No i proszê, rozwi±zanie ju¿ jest. :D Mam jeszcze niecne zamiary co do babki lancetowatej, ale nie wiem, czy da siê na surowo. ;D Ale na pewno mo¿na skorzystaæ teraz z kwitn±cej akacji oraz dzikiej ró¿y. Ma kto¶ jeszcze jakie¶ pomys³y? ;) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 08, 2011, 21:34:10 Kwiat akacji wrzucam do racuszków, maj± delikatny, ale bardzo mi³y smak.
Do blenderka jeszcze nie wk³ada³em, ale spróbujê, dopóki akacja jeszcze kwitnie. Zmieli³em natomiast kwiat czarnego bzu i listki wrotycza, delikatnie, tylko na próbê. Pozdrawiam - Thotal :) P.s. Olej w po³±czeniu z wêglowodanami faktycznie tuczy, natomiast w warzywach i owocach pe³ni funkcjê myd³a dla oczyszczenia poszczególnych komórek cia³a, to olej sprawia, ¿e wyrzucane s± wszystkie ¶mieci, to znaczy wszelkiego rodzaju podgardla ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 11, 2011, 09:52:17 Truskawka RZ¡DZI ;D
Przez ostatnie dni truskawka dominuje w blenderkowych napojach; - truskawki - banany - pokrzywa - olej lniany W mieszance tej banan ³agodzi ostry i kwa¶ny smak truskawki, a truskawka ca³kowicie eliminuje gorycz pokrzywy. Koktajl wszystkim smakuje. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 11, 2011, 12:25:41 Na pro¶bê Thotala z innego w±tku,
Cytuj Ptaku, podaj sk³ad swojego "zielonego szaleñstwa" podajê. :DMoje dzisiejsze koktajlowe szaleñstwo: - jab³ko -banan -truskawki -pokrzywa -babka lancetowata -zielona pietruszka -p³atki dzikiej ró¿y (du¿a gar¶æ) -³y¿ka oliwy (w zastêpstwie oleju lnianego) - zapomnia³am dodaæ selera naciowego (zrobiê to jutro) Pozdrawiam :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 11, 2011, 12:36:56 Proponuje sprobowac nie jako zielony koktajl,ale jako wspaniale "mleczko do ciala",olej lniany.Skora jest boska,sprezysta,a przede wszystkim zdrowiutka.
Sama tak robie codziennie dla mojej skory.Goraco polecam. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 11, 2011, 12:42:40 O tak Greto, olej na skórê, wspania³a sprawa. Dobrze te¿ jest zastosowaæ zielony koktajl na twarz,
jako maseczkê. A potem ewentualnie zlizaæ … ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 11, 2011, 12:46:00 Do zielonych koktajli dodajê tak¿e olej kokosowy, warto siê z nim zapoznaæ;
http://www.olejkokosowy.pl/ Ju¿ kiedy¶ wspomina³em, ¿e kosmetyki najlepsze s± te, które mo¿na zje¶æ, a olej kokosowy, lniany, z oliwek, nie powinny byæ zdejmowane ze sto³u. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 11, 2011, 12:56:34 Do zielonych koktajli dodajê tak¿e olej kokosowy, warto siê z nim zapoznaæ; http://www.olejkokosowy.pl/ Thotal, przekona³e¶ mnie do oleju kokosowego, tylko ta cena… >:( Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: barneyos Czerwiec 11, 2011, 13:14:48 Olej, olej i jeszcze raz olej.
Ja standardowo mam ok.6 rodzajów w domu, do wszystkiego. Lniany (budwigowy), oliwê z oliwek (1-sze t³oczenie na zimno) - 3-4 rodzaje, z pestek winogron, kukurydziany, z orzechów ziemnych, ry¿owy, sojowy. Ostrzegam przed rzepakowym - jest jak Dosia - jako¶ (æ) za rozs±dn± cenê. Dobry (zdrowy) olej musi kosztowaæ. I najlepiej kupowaæ od producenta, który pochodzi z kraju, gdzie ro¶nie dana ro¶lina (np. W³ochy). Wówczas owoce s± przetwarzane od razu i na miejscu. Np. akcja z dzisiaj - nale¶niki sma¿one na oleju z pestek winogron. Zero zadymy i przypaleñ. Ciasto nie nasi±ka olejem i nie przejmuje zapachu i smaku oleju (b.wysoka temperatura palenia dal tego oleju). Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 11, 2011, 14:08:49 Barney,
olej rzepakowy zamieñ na rydzowy. Oleju z czerwono-czarnych ¿uczków nie polecam ;D Pozdrawiam - Thotal :) ======================================================================== Dzisiaj truskawka wzbogacona; - truskawka - banan - miêta - pokrzywa - olej lniany Miêta jeszcze bardziej udoskonali³a smak tego zestawu. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 13, 2011, 17:03:36 Dzisiejszy zestaw podobny, ale z nut± orzechowego posmaku wywo³anego siemieniem...
- truskawki - arbuz - pokrzywa - siemie lniane Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 14, 2011, 06:07:18 Poranny blenderek zosta³ nape³niony;
- ananas - truskawka - banan - pokrzywa - olej lniany Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Czerwiec 14, 2011, 11:18:48 Za¶ u mnie dzi¶ w blenderku zago¶ci³y:
-banan -truskawki -pokrzywa -zielona pietruszka -koperek -kapusta -seler naciowy -siemiê lniane -ziarno sezamu -oliwa z oliwek Thotal, a próbowa³e¶ z ogórkiem ma³osolnym? ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 14, 2011, 11:39:17 Ja staram sie nie mieszac.Owoce,to owoce,a jak warzywa to warzywa.
Jeden dzien soki a drugi musy. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 14, 2011, 16:17:48 Wiele surowych warzyw nie nadaje siê, ze wzglêdu na smak do zjedzenia, nawet po zmieleniu. Owoce pozwalaj± z³amaæ smak warzyw zostawiaj±c tylko delikatn± nutê. Czerwony burak z truskawk± ¶wietnie do siebie pasuj±, kapusta, kalafior te¿ znakomicie ukrywaj± siê pod intensywniejszymi aromatami owoców.
Greto, po³±cz:) Pozdrawiam - Thotal:) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: greta Czerwiec 14, 2011, 16:52:11 Sprobuje,na pewno.
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Linda Czerwiec 14, 2011, 17:51:40 :)
Zeby nas tylko nie zaczeli leczyc na Othorexia nervosa :D :D :D Artyku³ znaleziony w necie.....http://nowaatlantyda.com/2010/06/30/orthorexia-nervosa/ Nigdy nie mia³em zaufania do oficjalnej medycyny, widz±c w niej sprzeczno¶æ interesów niemo¿liwych ze sob± do pogodzenia. Lekarz jest nie tylko kim¶, kto leczy ludzi z ró¼nych chorób, ale tak¿e biznesmanem, który pobiera z tego tytu³u wynagrodzenie – w wielu przypadkach znacznie wy¿sze od ¶redniej zarobków. Sprzeczno¶æ polega na tym, ¿e lekarz je¶li wyleczy kompletnie swoich pacjentów, straci ¼ród³o swoich intratnych dochodów i popadnie w nêdzê. Tak wiêc choæby z tego powodu jest on zainteresowany w utrzymywaniu choroby u swego pacjenta tak d³ugo jak siê tylko da. To dlatego mamy dzi¶ do czynienia z gigantyczn± maszyn±, która ¿eruje – mówi±c wprost – na ludzkim nieszczê¶ciu. Lekarze s± na samym czubku tej góry lodowej buduj±c fortuny instytucji medycznych, firm ubezpieczeniowych a przede wszystkim koncernów farmaceutycznych. Nigdy dot±d ludzko¶æ nie chorowa³a na tyle schorzeñ wymagaj±cych natychmiastowej lekarskiej interwencji co dzi¶. A lekarze dwoja siê i troj± aby znajdowaæ kolejne dolegliwo¶ci. W tej dziedzinie niew±tpliwie mistrzami ¶wiata s± psychiatrzy. W angielskim „Guardianie” znalaz³em opis zaburzenia psychicznego zwanego po ³acinie Orthorexia Nervosa i wg. psychiatrów jest to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, któr± nale¿y poddaæ leczeniu (!!!) o wcale nie jest ¿art. Je¶li wolisz marchewkê organiczn± od tej z pestycydami, jesz jajecznicê z jajek od kur karmionych ziarnem, unikasz konserwantow, s³odzików, barwników i polepszaczy – byæ mo¿e jeste¶ osob± psychicznie niestabiln± i potrzebujesz natychmiastowej lekarskiej interwencji! Nawet nie wiesz, ¿e jeste¶ chory. Z drugiej strony je¶li ¿yjesz na pe³nych antybiotyków i hormonów hamburgerach i zapiekankach z chlorowanej, bromowanej, promieniowanej m±ki i popijasz to wszystko Coca Col± z aspartamem – wszystko jest w najlepszym porz±dku. Czym jest w takim razie „normalne” jedzenie, które nie wzbudza³oby troski psychiatrow? Nieoczekiwanie ludzi, który chc± siê od¿ywiaæ zdrowo zostali ustawieni po przeciwnej stronie barykady bo s± oni wg. lekarzy nie tylko niedo¿ywieni, ale przede wszystkim niezrównowa¿eni psychicznie. Ogl±da³ kto¶ film „Zielony Soylent”? Film jest ci±gle aktualny, mimo up³ywu czasu. Mo¿na siê zastanawiac dlaczego zaatakowano akurat ludzi, którzy dbaj± o to co zjadaj±? Teoretycznie nie jest to przecie¿ ¿adne zagro¿enie dla systemu…. A mo¿e jednak jest?? Mo¿e mozg takiego kogo¶ przez swoj± w³asn± naturê jest bardziej wybiórczy a przez to krytyczny?? Nie jest te¿ zamglony oparami chemikaliów i my¶li ostrzej? Nie ma MSG, które os³abia³oby zdroworozs±dkowy instynkt, nie ma aspartamu który uzale¼nia, nie ma te¿ tysiêcy innych chorób jakie dostaje siê od jedzenia ¶mieci z fast foodów, a które s± podstaw± istnienia ca³ej wspó³czesnej, po¿al siê bo¿e medycyny. ¯yjemy w spo³eczeñstwie konsumpcyjnym. Musimy ubieraæ siê modnie, mieæ iPody, wyje¿d¿aæ na wakacje na Wyspy Kanaryjskie. Musimy konsumowaæ bo to jest nasz obywatelski obowi±zek. Jednak wybieranie zdrowszego jedzenia mo¿e nieoczekiwanie okazaæ siê pierwszym kamyczkiem, ktory poruszy lawinê mog±c± zniszczyæ ten model. Dlatego psychiatrzy tak ofiarnie ratuj± ten ¶wiat ps. Szukaj±c materia³ów do tego wpisu znalaz³em interesuj±c± stronê internetow±, po¶wiêcon± kongresowi psychiatrycznemu, który odbywa siê w³a¶nie w Lipsku. Tematem kongresu jest zdrowie psychiczne noworodków (!!!!!!!!!!!!) Czy ci ludzi, ci wielcy lekarze naprawdê postradali zmys³y i chc± leczyæ choroby i zaburzenia psychiczne u noworodków?? Na jakiej podstawie je okre¶l±?? Na podstawie rozmowy z tym noworodkiem?? Jestem pewien, ¿e bez wahania zaaplikuj± takim podejrzanym noworodkom jaki¶ paxil albo ritalin. Dlaczego nie?? Je¶li noworodek p³acze po nocach, to z pewno¶ci± cierpi na depresjê, je¶li rzuci grzechotk± to ma ADHD…. itditp… Zdziwilem siê, ¿e na li¶cie go¶ci nie ma dr. Mengele. W ciekawych czasach przysz³o nam ¿yæ…. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 16, 2011, 06:21:16 Dzisiejszy zestaw;
- brzoskwinie - jab³ko - banan - pokrzywa - kwiat czarnego bzu Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Linda Czerwiec 18, 2011, 08:43:38 :)
Koktajl b³onnikowy Wykonanie koktajlu Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracoch³onne – przy odrobinie wprawy nie poch³ania wiêcej czasu, jak trzy minuty. Ca³y proces jest roz³o¿ony na trzy kroki: Krok pierwszy: Do m³ynka do mielenia nasion (lub m³ynka do kawy) wsypujemy po ³y¿ce sto³owej: nie³uskanych pestek dyni, nie³uskanych pestek s³onecznika, siemienia lnianego. Nastêpnie ca³o¶æ mielemy na drobny proszek. Krok drugi: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielk± ilo¶ci± wody (by przykry³a zmielone nasiona), dodajemy miód oraz owoce b±d¼ warzywa. Ca³o¶æ miksujemy oko³o minuty, a¿ mikser bêdzie wydawa³ jednostajny d¼wiêk ¶wiadcz±cy o uzyskaniu jednolitej papki. Krok trzeci: Na koniec dolewamy tak± ilo¶æ wody, by uzyskaæ 250 - 300 ml napoju, i przez kilkana¶cie sekund miksujemy, do uzyskania klarownego p³ynu. Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne zwi±zki organiczne zostaj± gwa³townie uaktywnione. Poniewa¿ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystaæ w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl nale¿y wypiæ stosunkowo szybko – w ci±gu powiedzmy kwadransa od jego przyrz±dzenia. Szczegó³owy opis pierwszego kroku wykonania koktajlu Nie³uskane pestki dyni i s³onecznika, a tak¿e siemiê lniane, s± baz± koktajlu b³onnikowego, decyduj±c± o jego w³a¶ciwo¶ciach, wiêc powinny siê w nim znale¼æ. Niemniej jednak ich ilo¶æ mo¿emy do¶æ dowolnie zmieniaæ, kieruj±c siê efektami, jakie chcemy uzyskaæ po wypiciu koktajlu. Gdy na przyk³ad mamy problem z zaparciami, do koktajlu stosujemy dwie ³y¿ki siemienia lnianego i po pó³ ³y¿ki pestek dyni i s³onecznika, gdy za¶ jest na odwrót, bo naszym problemem s± zbyt rzadkie stolce, postêpujemy na odwrót – do koktajlu stosujemy dwie ³y¿ki pestek dyni i po pó³ ³y¿ki siemienia lnianego i pestek s³onecznika. Oprócz trzech sk³adników podstawowych, do koktajlu mo¿na dodaæ jeszcze jeden – czwarty sk³adnik wymagaj±cy zmielenia. Choæ wybór jest tutaj du¿y, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy wiêcej sk³adników, ni¿ cztery. Najlepsze efekty uzyskuje siê dodaj±c nasiona ostropestu albo orzechy – laskowe lub w³oskie. Ostropest plamisty Nasiona ostropestu plamistego zawieraj± oko³o 5% sylimaryny, z której wytwarzane s± leki stosowane w leczeniu chorób w±troby. Sylimaryna wykazuje niezwyk³y wp³yw na funkcjonowanie w±troby – odtruwaj±cy, przeciwzapalny, a tak¿e stymuluj±cy regeneracjê i wytwarzanie nowych komórek. Chroni w±trobê przed negatywnym wp³ywem wielu trucizn, m.in. alkoholu, pestycydów, a nawet muchomora sromotnikowego. Oprócz sylimaryny, ¿ywe, zachowuj±ce zdolno¶æ kie³kowania nasiona ostropestu plamistego zawieraj± tak¿e wa¿ne dla naszego zdrowia substancje czynne – aminy biogenne, kwas stearynowy i palmitynowy. Do porcji koktajlu nale¿y dodaæ jedn± ³y¿eczkê do herbaty nasion ostropestu. Koktajle mo¿na stosowaæ zarówno terapeutycznie, jak i profilaktycznie. W chorobach w±troby dawka terapeutyczna wynosi trzy koktajle b³onnikowe z dodatkiem ostropestu dziennie. Profilaktycznie jeden koktajl z dodatkiem ostropestu stosujemy zw³aszcza w pocz±tkowym okresie wdro¿enia Mikstury oczyszczaj±cej, gdy wystêpuje nadmierne obci±¿enie w±troby. Orzechy Dla naszych przodków my¶liwych-zbieraczy orzechy stanowi³y wa¿ny element po¿ywienia. £atwo mo¿na je przechowywaæ, a zawarto¶æ olejów, bia³ek, minera³ów i witamin stawia orzechy wysoko w hierarchii ¿ywno¶ci najlepiej przyswajalnej dla ludzkiego organizmu. Orzechy zawieraj± dobrze przyswajalne bia³ka, spore ilo¶ci olejów nienasyconych, du¿e ilo¶ci witamin A, E oraz B9, a tak¿e wielkie bogactwo minera³ów w postaci organicznych soli, m.in.: magnez, fosfor, potas, cynk, ¿elazo, selen i wapñ. Orzechy powinny byæ w nieuszkodzonych skorupkach. Obieramy je tu¿ przed wykonaniem koktajlu, do którego dodajemy dwa orzechy w³oskie albo piêæ laskowych. Szczegó³owy opis drugiego kroku wykonania koktajlu Koktajle b³onnikowe s³odzimy kieruj±c siê w³asnym zmys³em smaku. Jako ca³o¶æ, koktajl zawiera dostateczn± ilo¶æ substancji potrzebnych organizmowi do prawid³owego funkcjonowania, wiêc do jego pos³odzenia, zamiast miodu, spokojnie mo¿emy u¿yæ cukru, i to bez obawy, ¿e jest to produkt oczyszczony z warto¶ciowych substancji od¿ywczych, gdy¿ pozosta³e sk³adniki koktajlu zawieraj± te substancje w dostatecznej ilo¶ci. Mo¿na tak¿e u¿yæ jednocze¶nie miodu i cukru, w dowolnych proporcjach. Odpowiednio pos³odzony koktajl zaspokaja ochotê na s³odycze, wiêc mo¿e byæ wykorzystany w kuracji odwykowej osób uzale¿nionych od s³odyczy. Miód i cukier do s³odzenia koktajlu mo¿na z powodzeniem zast±piæ suszonymi rodzynkami, figami oraz daktylami. Je¶li dodamy s³odkich owoców, to koktajlu w ogóle nie s³odzimy. Chorzy na cukrzycê powinni zrezygnowaæ ze s³odzenia koktajlu cukrem i miodem, natomiast suszone rodzynki, figi i daktyle, a tak¿e s³odkie owoce powinni stosowaæ w niewielkich ilo¶ciach. Ilo¶æ owoców nie musi byæ ¶ci¶le odmierzona, ale nie powinno byæ ich zbyt du¿o, bowiem koktajl powinno siê piæ, a nie je¶æ. Tote¿ zalecana ilo¶æ owoców w koktajlu dla jednej osoby powinna byæ porównywalna do wielko¶ci kurzego jajka. Je¶li akurat mamy – do koktajlu dodajemy resztki cytryny pozosta³ej po wykonaniu Mikstury oczyszczaj±cej. Koktajle mog± byæ wykonywane z owoców albo warzyw, mog± byæ tak¿e mieszane. Najlepsze s± ¶wie¿e owoce sezonowe – czere¶nie, wi¶nie, truskawki, jab³ka, gruszki, ¶liwki, borówki, maliny, porzeczki, agrest, poziomki, je¿yny, arbuzy, winogrona. Poza sezonem, w okresie zimowym, dobre s± owoce ³atwe do przechowywania – jab³ka, gruszki, a z importowanych – banany, ananasy, kiwi. Do koktajli warzywnych najlepsze s± ¶wie¿e warzywa sezonowe, g³ównie pomidory, papryka, ogórki, dynia, a tak¿e wszelkie warzywa okopowe – czerwone buraki, marchew, czarna rzepa, seler. Warzywa okopowe nadaj± siê tak¿e do wykonywania koktajli w okresie zimowym, gdy brakuje ¶wie¿ych warzyw i owoców. Wa¿ne jest przygotowanie owoców i warzyw przed ich zastosowaniem w koktajlu. Oto trzy najwa¿niejsze zasady, którymi nale¿y siê kierowaæ przygotowuj±c koktajl b³onnikowy: Z owoców pestkowych, przed w³o¿eniem do blendera, nale¿y usun±æ pestki. Z owoców takich jak jab³ka czy gruszki nie usuwamy pestek ani komory nasiennej. Owoców i warzyw nie obieramy ze skórki, lecz dok³adnie myjemy i wycieramy. Koktajli warzywnych z regu³y nie s³odzimy, lecz solimy do smaku. Jako dodatek do koktajli warzywnych doskonale nadaje siê naæ pietruszki i selera. Szczegó³owy opis trzeciego kroku wykonania koktajlu Do wype³nienia koktajlu do wymaganej pojemno¶ci 250 - 300 ml mo¿emy u¿yæ nie tylko wody, ale tak¿e ¶mietany. Zw³aszcza koktajle warzywne s± wy¶mienite, gdy do ich wype³nienia u¿yjemy ¶mietany i do smaku dodamy nieco soli i pieprzu. Tak¿e koktajle z dodatkiem poziomek, truskawek, borówek, je¿yn i malin maj± doskona³y smak, je¶li do ich wype³nienia u¿yjemy ¶mietany i pos³odzimy. Taki koktajl, wraz z bia³ym pieczywem, grubo posmarowanym mas³em, mo¿e stanowiæ samodzielny posi³ek. Koktajl cytrynowy Koktajl cytrynowy wykonuje siê w ten sposób, ¿e w kroku pierwszym dodajemy tylko trzy podstawowe sk³adniki – pestki s³onecznika i dyni oraz siemiê lniane, w kroku drugim dodajemy cienko obran± ¶redniej wielko¶ci cytrynê i s³odzimy miodem, a w kroku trzecim dodajemy tylko wodê. Koktajle cytrynowe maj± dzia³anie oczyszczaj±ce, wspomagaj±ce dzia³anie Mikstury oczyszczaj±cej w wypadku potrzeby usuniêcia z organizmu nieorganicznych kamieni, kryszta³ków i zwapnieñ, zw³aszcza tych zalegaj±cych w stawach, ale tak¿e w ¶liniankach, przewodach w±trobowych i trzustkowych oraz w innych miejscach naszego cia³a. Poniewa¿ kuracja koktajlami cytrynowymi wywo³uje gwa³towne reakcje ze strony systemu odporno¶ciowego, nie powinno siê jej wdra¿aæ, gdy istniej± gwa³towne reakcje zwi±zane z wprowadzeniem Mikstury oczyszczaj±cej. Je¶li wszystko przebiega w sposób typowy, czyli nie wystêpuj± zbyt gwa³towne reakcje organizmu, to optymalnym terminem wprowadzenia kuracji koktajlami cytrynowymi jest siedem miesiêcy od wdro¿enia Mikstury oczyszczaj±cej. Jest to miesi±c po zmianie alocitu na bazie soku z aloesu na alocit na bazie ekstraktu z grejpfruta, która to zmiana jest swoistym testem skuteczno¶ci dotychczasowej kuracji Mikstur± oczyszczaj±c±. Je¶li po tej zmianie nie wyst±pi± zbyt gwa³towne reakcje organizmu to znaczy, ¿e kuracjê koktajlem cytrynowym mo¿na rozpocz±æ. Kuracja powinna trwaæ trzy miesi±ce i polega na wypijaniu codziennie dwóch, trzech koktajli cytrynowych w dowolnych porach dnia. W zasadzie jedna kuracja koktajlem cytrynowym powinna wystarczyæ, by uzyskaæ po¿±dany efekt. Gdyby jednak zaistnia³a taka potrzeba, to mo¿na j± powtórzyæ po co najmniej trzymiesiêcznej przerwie. Czêst± reakcj± organizmu w pocz±tkowej fazie kuracji koktajlem cytrynowym jest „wszechogarniaj±cy” ból bêd±cy przejawem ustêpowania zmian zwyrodnieniowych stawów, ¶ciêgien i wiêzade³. W takim przypadku nale¿y ten ból przetrzymaæ, je¶li jest do wytrzymania, albo zrobiæ trzy-, czterodniow± przerwê w kuracji. Autor: Józef S³onecki http://www.bioslone.pl/odzywianie/koktajl Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 20, 2011, 21:49:10 Dziêki Lindzie, ja równie¿ "zagêszczam" ;) koktajle;
- jab³ka - banany - truskawki - siemie lniane - pestki dyni - olej lniany - woda Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 23, 2011, 08:44:03 "Na ¶wiêtego Jana,
jagody w dzbanach" :) Zacz±³ siê sezon jagód, polecam je szczególnie do zielonych koktajli; http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Lecznicze-jagody_33946.html Dzisiejszy sk³ad; - jagody - jab³ko - banany - pokrzywa - olej lniany Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 24, 2011, 07:07:16 Dzisiejszy "blenderek" zosta³ nape³niony produktami prosto z ogródka :)
- ogórek - sa³ata - truskawki - banan - olej lniany Trzeba by³o zrobiæ dok³adkê, bardzo du¿e zapotrzebowanie ;D Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 25, 2011, 08:37:49 Dzisiaj króluj± buraki ;D
- truskawki - burak - banan - siemiê lniane - olej Kolor koktajlu jest bosko amarantowy :D Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Czerwiec 25, 2011, 10:55:56 Thotal ,buraki surowe ,czy ugotowane ?
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 25, 2011, 12:03:43 Buraki surowe!, ale nie du¿o, wystarczy jeden ¶redni na du¿y 2l blender.
Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Czerwiec 29, 2011, 22:11:13 >Thotal<, zaniedbujesz siebie i nas. :)
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Czerwiec 30, 2011, 19:19:18 Przez dwa dni by³em pozbawiony blenderka (zapomnia³em z sob± wzi±æ wa¿nej jego czê¶ci ;D)
Teraz na pierwszym miejscu s± jagody; - jagody - jab³ko - banan - pokrzywa - olej lniany Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Czerwiec 30, 2011, 20:55:32 Dzisiejszy "blenderek" zosta³ nape³niony produktami prosto z ogródka :) - ogórek - sa³ata - truskawki - banan - olej lniany Thotal to gdzie Ty mieszkasz, ¿e u Ciebie banany w ogródku rosn± ?? ??? ;D Ja dzi¶ raczê siê "zielonym z³otem" - koktailem ze spor± zawarto¶ci± chmielu i jêczmienia. Jêczmieñ doczeka³ siê nawet przepiêknej piosenki w wykonaniu Stinga pt "the fields of gold" ( z³ote pola) w której g³ówn± rolê gra ( upon the fields of barley ). http://www.youtube.com/watch?v=rCNJBopK25I A ciekawe jaki¿ to koktail z blenderka wyszed³by z dodatkiem jêczmienia ¶wie¿ego ..? Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 01, 2011, 22:00:24 Banany traktujê jako wype³niacze.
Spróbujê kiedy¶, najlepiej wtedy jak bêdzie u mnie east i wype³niê bananem "zielone z³oto" chmielowo-jêczmienne ;D Zobaczymy co to siê porobi po pierwszym anta³ku? >:D Na jutro przygotowa³em co¶ specjalnego, ale jak ten eksperyment nie wyjdzie, to nie wydam sekretu ;) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzysiek Lipiec 01, 2011, 22:31:22 Je¶li chodzi o zielone koktajle, to ja polecam Ustroniankê Green + np. Wyborowa. Palce lizaæ! Tylko nie nale¿y przesadzaæ z dawkowaniem, bo g³owa mo¿e rozboleæ ;D W razie w±tpliwo¶ci nale¿y wprzódy skontaktowaæ siê z lekarzem lub farmaceut± ;D
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 02, 2011, 09:44:35 Krzysiek,
po takim koktajlu, to na pewno bêdziesz mia³ zielono w g³owie ;D A dzisiejszy zielony koktajl jest taki: - brzoskwinie - melon - sa³ata - siemiê lniane - olej lniany Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzysiek Lipiec 02, 2011, 10:10:10 W dzisiejszym serwisie Wirtualnej P. sporo by³o o oleju lnianym i lnie w ogóle. Samo zdrowie! Szczególnie w zestawie z twaro¿kiem, co wymy¶li³a i rozpropagow³a Dr Budwig, niemiecka lekarka. Podobno ten zestaw leczy nawet nowotwory.
Ja sam mia³em kiedy¶ okazjê uczestniczyæ w spotkaniu z panem Zbyszkiem Nowakiem ("Rêce, które lecz±" - nie myliæ z Chuckiem Norrisem - "Nogi, które kalecz±" ;D). Kiedy zg³osi³em swoje dolegliwo¶ci nasz s³ynny uzdrawiacz po przytkniêciu swoich r±k do mojego cia³a zaordynowa³ mi zdecydowanie picie siemienia lnianego. I rzeczywi¶cie pomog³o. Je¶li wiêc koktajle, to przede wszystkim z siemieniem lnianym! Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Kiara Lipiec 02, 2011, 10:29:29 Semie lniane to istotnie wspania³a ro¶lina , znana od bardzo dawna i od bardzo dawna stosowana w lecznictwie.
Co¶ dla panów , wspomaga leczenie prostaty. "Badania przeprowadzone przez naukowców amerykañskich wykazuj±, ¿e siemiê lniane hamuje rozwój raka prostaty. Badania prowadzone by³y na czterech grupach chorych. Jedna grupa przez miesi±c przed operacj± dostawa³a po 30mg siemienia, druga by³a na diecie niskot³uszczowej, trzecia ogranicza³a spo¿ycie t³uszczu i jednocze¶nie jad³a siemiê, czwarta grupa od¿ywia³a siê jak dotychczas. Eksperyment wykaza³, ¿e w grupach, które jad³y siemiê, tempo namna¿ania siê komórek rakowych by³o ni¿sze o 30-40% ni¿ w pozosta³ych." http://mamzdrowie.pl/siemie-lniane-wlasciwosci-i-zastosowanie/ http://kulturystyka.bajo.pl/3218,siemie,lniane,opis,i,dzialanie.html http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-polskie/665-siemie-lniane-samo-zdrowie Kiara :) :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 02, 2011, 15:42:59 Uwa¿am, ¿e intuicja jest wa¿nym elementem w doborze po¿ywienia, dlatego jem to co mi smakuje, na co mam ochotê.
Siemiê ma wspania³y orzechowy smak, zielone koktajle dziêki niemu szlachetniej±. Nawet gdy owoce i warzywa nie maj± zdecydowanego smaku siemiê uzupe³nia bukiet i nadaje wyraz ca³ej mieszance. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 04, 2011, 09:10:49 Dzisiaj do kocio³ka wpad³y ;D
- ananas - arbuz - banan - siemiê lniane królewski delikates :) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 05, 2011, 07:37:34 Malinki s± bardzo smaczne, te "m³odzie¿owe" te¿, ale w lipcu bardziej mi odpowiadaj± te z koszyczka ;D
- maliny - arbuz - banan - siemiê lniane - olej lniany na zimno te¿ polecam, zamiast lodów :) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 09, 2011, 22:50:14 Ostatnio g³ównym sk³adnikiem blenderkowych mikstur jest ARBUZ.
W arbuzie jest bardzo du¿o wody, wody która ma niespotykane w³a¶ciwo¶ci. Czasami nazywaj± j± "¿ywa woda", jest du¿o bardziej p³ynna co pozwala jej lepiej wch³aniaæ siê do organizmu i wyp³ukiwaæ z³ogi. Arbuz znakomicie pomaga przy oczyszczaniu nerek. Smak przewodni dzisiejszej mieszanki to wi¶nie :) - wi¶nie - banan - miêta - arbuz - olej lniany Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 10, 2011, 09:49:59 Witam :)
jako ¶wie¿o "zara¿ona " blenderkowym szaleñstwem" mam kilka pytañ podstawowych: - gdzie kupiæ olej lniany, bo kokosowy, to ju¿ wiem - ile dodaæ oleju lnianego lub kokosowego? - jakiej wody ewentualnie dodawaæ? - piæ rano, na czczo? - mam mielone siemiê lniane z apteki, mo¿e te¿ byæ? - mog± takie koktajle d³u¿ej postaæ, np do wieczora? Serdecznie pozdrawiam :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: krzysiek Lipiec 10, 2011, 10:01:39 Ja kupi³em wczoraj olej lniany w aptece - ok. 30 zetów, ale za to a¿ 1 litr. Ale nie mam jeszcze do¶wiadczeñ w jego stosowaniu. W internecie jest wiele rad, jak go u¿ywaæ. Polecam dodanie do has³a w wyszukiwarce nazwiska Budwig. Wtedy pojawi± siê przepisy i komentarze na temat rewelacyjnych w³a¶ciwo¶ci leczniczych oleju lnianego. Równie¿ zapobiegawczych.
Na zdrowie! :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 10, 2011, 22:34:33 Zuza :)
- olej lniany najlepiej kupiæ w sklepie z ¿ywno¶ci± ekologiczn±, ceny s± ró¿ne i nie bêdê siê wypowiada³ na temat tych tanich, bo pachn± mi one kitajcami. Znam osobi¶cie producenta oleju "EUROLEN", wiem ¿e produkcja opiera siê na polskim surowcu, a technologia te¿ utrzymana. Mankamentem jest plastikowa butelka. Olej BUDWIGOWY jest bardzo drogi, ale ten chyba jest najlepszy. Czasami kupujê ¶wie¿y olej na wiejskim targu, walory smakowe jednodniowego, t³oczonego na zimno oleju s± dominuj±ce. Olej musi byæ ZIMNO T£OCZONY! - do dwulitrowego blendera wlewam ok. 50 gram oleju - woda powinna byæ szlachetna, ja u¿ywam wody z filtra ZEST ostatnio korzystam z arbuzów, jako ¼ród³a wody - piæ rano na ¶niadanie, na drugie te¿ :D - mielone siemiê lniane jest produktem ubocznym po wyciskaniu oleju, najlepiej zmieliæ samemu - zielony koktajl mo¿e byæ przechowywany w lodówce, ale najlepszy jest ¶wie¿y, wypity w ci±gu 15 minut od zmiksowania zdarza³o mi siê braæ wiêksz± ilo¶æ koktajlu do s³oika, gdy rusza³em w d³u¿sz± trasê. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 11, 2011, 07:46:53 Thotal :) serdeczne dziêki...
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 11, 2011, 07:56:53 Dzisiejszy zestaw; :)
- arbuz - banan - suszone ¶liwki - cytryna - olej lniany Mi³ego dnia - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 13, 2011, 07:32:36 a co z pomidorami? w ¿adnym zestawie ich nie ma ...
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 13, 2011, 09:08:04 a co z pomidorami? w ¿adnym zestawie ich nie ma ... Zuza, u mnie s±. ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 13, 2011, 18:32:44 to bardzo proszê o sk³ad :)
Pozdrawiam - Thotal :) ========================================= Dzisiejszy sk³ad - maliny - banan - miêta - naæ selera - siemiê lniane Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 14, 2011, 11:00:41 Niezapowiedziana wizyta :)
- Dosta³em ogórki, co ja zrobiê z tak± ilo¶ci±? :o - Wrzuci³em parê do blenderka, doda³em szalwi - :( - Doda³em cytryny :( - Doda³em siemiê :( - Doda³em du¿o rodzynek ??? - Niam, niam, niam ;D Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 14, 2011, 11:30:18 Cytat: Thotal to bardzo proszê o sk³ad Thotal, pomidora dodajê bardzo czêsto do ró¿nych sk³adów. A to ze wzglêdu na zawarty w nim likopen (najsilniejszy antyoksydant), no chyba, ¿e robiê wy³±cznie koktajl owocowy. Ponadto prawie ka¿dy koktajl zagêszczam zmielonymi ziarnami s³onecznika i dyni (³±cznie z ³uskami) oraz nasionami lnu i sezamu. Dziêki Linda za stosowny artyku³. :) Planujê jeszcze dokupiæ nasiona ostropestu plamistego (na razie nie mogê go znale¼æ). No i koniecznie olej lniany w ka¿dym sk³adzie. A sk³ady improwizujê, w zale¿no¶ci od posiadanych produktów. Zawsze wychodz± smakowite koktajle. Wspania³y posi³ek daj±cy uczucie syto¶ci a¿ do obiadu. Pozdrawiam :) Edit: Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 14, 2011, 12:22:57 Linda,
ja te¿ Ci dziêkujê za artyku³ http://www.bioslone.pl/ z pomidorem czas najwy¿szy zacz±æ ;D czê¶æ pestek ju¿ mam, ale nie wszystkie :( Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: PHIRIOORI Lipiec 14, 2011, 13:18:38 pomidory - w "koktailu" sa³atkowym
Bardzo Proste. pomidory - w talarki - sól i pieprz cebulka - -- --------||----------- ¶mietany sporo na upalne dni - rewelacja. Najlepiej ca³y du¿y talerz na jeden raz per osoba Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Lipiec 14, 2011, 22:31:00 ptak
Cytuj Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. A ju¿ mysla³am ¿e alkoholem ::) ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 14, 2011, 22:51:16 ptak Cytuj Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. A ju¿ mysla³am ¿e alkoholem ::) ;D No co¶ Ty Chanell! ;D Od kiedy to alkohol zawiera wapñ? Raczej go wyp³ukuje. :D A dzi¶ uda³o mi siê kupiæ nasiona ostropestu plamistego (rarytas dla w±troby), trochê ju¿ ich pogryz³am, jutro zmielê i dodatkowo wzbogacê koktajl. Czarne jagody za¶ czekaj± w lodówce, jako temat przewodni jutrzejszej rozpusty. Uwielbiam sk³ad z czarnymi jagodami. Pozdrawiam :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: chanell Lipiec 14, 2011, 23:04:53 Ptaku :) interesuje mnie ten ostropest plamisty ,poniewa¿ moja w±troba jest nieco nadwyrê¿ona ( nie alkoholem ;D ) To w jakiej postaci najlepiej spozywaæ to zio³o ?
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 14, 2011, 23:19:30 Ostropest Plamisty
Z opisu na opakowaniu (wiêcej znajdziesz w Internecie). Dzia³anie: przeciwzapalne, stymuluj±ce regeneracjê i wytwarzanie nowych komórek w±troby, odtruwaj±ce. Chroni w±trobê przed truciznami: alkohol, pestycydy, dwusiarczek wêgla, a nawet muchomor sromotnikowy. Przygotowanie i dawkowanie: Przygotowaæ napar. Jedn± szklank± wrz±tku zalaæ jedn± ³y¿kê ok. 15g mielonych nasion. Parzyæ 10-15 min. Stosowaæ 3 razy dziennie. Mo¿na równie¿ u¿ywaæ jako przyprawê do potraw, lub gryz±c ca³e nasiona. Pozdr. :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 15, 2011, 08:52:17 Temat przewodni - JAGODY + BORÓWKI A.
- jagody +ba - ananas - banan - miêta - siemiê lniane Pozdrawiam - Thotal :) P.s. nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie. nastêpnie spo¿ywamy pojedyncze nasiona, a¿ do osi±gniêcia pozycji poziomej. Pacjenta nie budziæ!!! Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 15, 2011, 11:46:35 czy ostropest mo¿na pogryzaæ wy³±cznie profilaktycznie, czy te¿ trzeba mieæ ju¿ okre¶lone dolegliwo¶ci w±troby?
Z ró¿nych opisów wynika, choæ nie do koñca jednoznacznie dla mnie, ¿e chyba mo¿na czysto profilaktycznie... Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 15, 2011, 12:05:47 Zuza, wszystko mo¿na profilaktycznie, kwestia skali.
Poza tym, raczej nikt, ¿yj±c w tak ska¿onym ¶rodowisku nie posiada ca³kowicie czystej i zdrowej w±troby. Jednak nie poleca³abym przepisu Thotala na przegryzanie nasionek moczonych w spirytusie. ;) Mimo, ¿e one same chroni± w±trob± tak¿e przed alkoholem. No chyba, ¿e lubimy lewitowaæ w pozycji horyzontalnej. ;D Pozdr. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 15, 2011, 14:13:05 Ptaku :) dziêki ...
================================== a co w zimie z koktajlami? Chyba nabieraj± charakteru warzywno-jarzynowego, bo bogactwa owoców ju¿ nie ma takiego, jak w lecie. Chyba te¿ nie da siê wytrzymaæ do obiadu /my¶lê o sobie/, bo i nie s± ciep³e i s± ma³o kaloryczne... Scali³em posty Darek Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Lipiec 16, 2011, 12:38:50 >Zuza<,
powrócê jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy kto¶ o tym wspomina³, ale je¶li kupujemy w butelkach - nie ten lu¼ny na straganach, bezpo¶rednio od producenta, to powinni¶my dbaæ by nie by³ starszy ni¿ dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze w³a¶ciwo¶ci. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: zuza Lipiec 16, 2011, 13:05:51 >Zuza<, powrócê jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy kto¶ o tym wspomina³, ale je¶li kupujemy w butelkach - nie ten lu¼ny na straganach, bezpo¶rednio od producenta, to powinni¶my dbaæ by nie by³ starszy ni¿ dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze w³a¶ciwo¶ci. Darku :) dziêki za informacjê i za scalenie postów... Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Kiara Lipiec 16, 2011, 13:08:17 Ciekawa tylko jestem czy ju¿ zadali¶cie sobie trud sprawdzenia jakie konsekwencje powoduj± te barwne i przebogate po³±czenia ró¿nych zió³ warzyw i owoców?
Bo ¿e powoduj± , to jest pewne, bowiem naprawdê nie wszystko ze wszystkim siê ³±czy chocia¿ pojedyncze sk³adnik s± dla nas dobre. I nie wszystko jest dobre i w³a¶ciwe dla ka¿dego. A czasami nawet nie wskazane. Kiara :) :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Lipiec 16, 2011, 13:26:45 Co¶ w tym jest >Kiaro<. Dobrze jest zapoznaæ siê z poradnikami zielarskimi.
Poza tym warto pamiêtaæ, ¿e najkorzystniej jest dobieraæ sk³ad w ilo¶ciach "nieparzystych" - tak radz± poradniki (choæ nie we wszystkich dowiemy siê o tym) i my¶lê, ¿e dotyczy to równie¿ owoców i warzyw. Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Kiara Lipiec 16, 2011, 15:00:38 Jest , jest .. warto sprawdzaæ przed u¿yciem , bo po , to ju¿ tylko droga leczenia i oczyszczania zostaje.
A swoj± drog± zastanawiaj±ce jest jak szybko ludzie ³api± siê na sloganowe has³a; koktajle to samo zdrowie ..... i wk³adaj± do miksera wszystko co sezonowego pod rêk±. A po³±czenia ze sob± pewnych produktów daj± fatalne skutki. I na dodatek ka¿dy organizm jest inny inne produkty toleruje i nie toleruje. Zatem trzeba siê dowiedzieæ czego naszemu organizmowi potrzeba , a co dla nas jest zbêdne, szkodliwe , czy obojêtne. Zawsze przed a nie po..... Kiara :) :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Lipiec 16, 2011, 20:03:08 Posty >Kiary< i >ptaka< przenios³em do:Wyra¼ siebie! (http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3966.0)
Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 17, 2011, 08:20:08 Dziewczynki ³adnie siê wyra¿a³y, nie by³o brzydkich wyrazów ;D
Mam ogromn± pro¶bê do Kiary, by poda³a wszystkie informacje na temat ³±czenia sk³adników, ich relacji miêdzy sob± i skutków w wyniku b³êdów. To bardzo wa¿na sprawa! My¶lê ¿e wielu z nas chêtnie skorzysta z tej wiedzy. Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Linda Lipiec 17, 2011, 09:18:44 :)
Cytat: Thotal nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie. nastêpnie spo¿ywamy pojedyncze nasiona, a¿ do osi±gniêcia pozycji poziomej. Pacjenta nie budziæ!!! :D Spirytusu to ja nie polecam .....ale warto wiedzieæ np. ¿e.....¶wietnym rozwi±zaniem nie tylko do koktajli jest stosowanie wody krzemionkowej.... Wklejam fragmenty artyku³u dla leniwych ...na koñcu link do ca³ego artyku³u... Oko³o 70 pierwiastków nie jest przyswajanych, je¿eli brakuje krzemu. Wprowadzanie krzemu do organizmu – kiedy¶ w sposób naturalny, a obecnie wraz z wod± krzemionkow± – znacznie poprawia zdrowie cz³owieka, to znaczy jako¶æ „¯ywej Substancji” jego organizmu. Nadie¿da Siemionowa pyta: Dlaczego my, ludzie, zachowujemy siê tak beztrosko? Dlaczego nie zapoznajemy siê z nagromadzon± wiedz± o pierwiastku ¿ycia – krzemie, dlaczego nie zwracamy uwagi na jego zawarto¶æ w p³ynach naszego cia³a i nie studiujemy naszej w³asnej „¯ywej Substancji”? Czy¿by w Rosji nie by³y prowadzone podstawowe badania dotycz±ce krzemu? Czy nikt nigdy nie ocenia³ jego wp³ywu na zdrowie cz³owieka? W Zwi±zku Radzieckim podstawowe badania pierwiastka Si oraz jego roli w ¿yciu cz³owieka przeprowadzi³a grupa uczonych, którzy stworzyli ga³±¼ nauki, z której wnioski bezpo¶rednio odpowiadaj± na pytania dotycz±ce konkretnych dolegliwo¶ci doskwieraj±cych wspó³czesnemu ¶wiatu. Wnioskom radzieckich uczonych odpowiadaj± wnioski uczonych z innych krajów: krzem to pierwiastek ¿ycia. Jego prawid³owa zawarto¶æ w organizmie cz³owieka to naturalny klucz do zdrowia. O wodzie krzemionkowej Uczeni twierdz±, ¿e organiczne szcz±tki w krzemieniu to unikalne biokatalizatory („organizatory”), które s± w stanie przetwarzaæ energiê ¶wietln± i dziesi±tki razy przyspieszaæ reakcje utleniania i redukcji zachodz±ce w wodnych roztworach naszego cia³a. Ta biologiczna materia okazuje siê byæ baz± do budowy skomplikowanych zwi±zków organicznych, podstaw ¿ywego organizmu – chlorofilu i hemoglobiny. Owe wodne roztwory, tworz±ce siê w oparciu o krzem, odgrywaj± ogromn± rolê w rozwoju wszystkich form ¿ycia i pozytywnie wp³ywaj± na organizm. W krzemionkowej wodzie nastêpuje proces tworzenia siê uporz±dkowanej wodnej struktury z elektryczn± siatk± ciek³ych kryszta³ów krzemu, który nie pozostawia w niej miejsca dla patogenów, mikroorganizmów niesymbiotycznych i obcych substancji chemicznych. Te obce domieszki wytr±caj± siê z wody w formie osadu. Wodê krzemionkow± tworzy samo ¿ycie. Wed³ug wska¼nika wodorowego i innych parametrów jest ona podobna do plazmy krwi i p³ynu miêdzykomórkowego. Woda krzemionkowa ³±czy w sobie smak i ¶wie¿o¶æ wody ¼ródlanej z ujêæ krzemionkowych, czysto¶æ i strukturê wody topionej (ze ¶niegu lub lodu) oraz bakteriobójcze w³a¶ciwo¶ci wody srebrnej. Tak± wodê ludzie pili ze ¼róde³ i z naturalnych zbiorników wodnych czy te¿ z krzemionkowych naczyñ. Tradycja wyk³adania krzemieniem dna studni dotrwa³a i do naszych czasów. Deficyt krzemu w organizmie to choroba Po raz pierwszy o krzemie Siemionowa przeczyta³a w ksi±¿ce Litoterapia (Pedagogika-Press, Moskwa 1994). W rozdziale „Lecznicze w³a¶ciwo¶ci glin, b³ota i innych substancji mineralnych” znajduj± siê ¶wiadectwa powa¿nych badañ naukowych zwi±zanych z krzemem po¶wiêconych litofagii [spo¿ywaniu ska³ i minera³ów] i naturalnym drogom dostarczania krzemu do organizmu. Pierwszy raz dowiedzia³a siê wtedy o pracach instytutu krzemu istniej±cego przez wiele lat w Rosji. Oto pracuj±cy w nim uczeni: M. Woronkow, I. Kuzniecow, A. Panicziew, £. Zardaszwili, P. Drawiert, M. Triwin i D. Zwiagincew. Krzem to atomowa jednostka strukturalna ³±cz±ca mózg z cia³em. Gdy krzemu w organizmie jest zbyt ma³o, praca po³±czeñ jest zak³ócona. Rezultatem jest choroba. Wydawa³oby siê, ¿e to proste, przystêpne i zrozumia³e. Proszê wyobraziæ sobie wspó³czesne urz±dzenie elektroniczne – telewizor. W jego schemacie zawarto okre¶lon± ilo¶æ elementów i przetworników. Wszystkie one oparte s± na kryszta³kach krzemu. Je¶li wyrzuci siê z tego schematu 2/3 tych kryszta³ków, telewizor siê nie w³±czy, a jego ekran siê nie za¶wieci. Dlaczego wiêc nie zauwa¿amy gro¼nego faktu: wylewy i zawa³y powalaj± tych, u których zawarto¶æ krzemu wynosi 1,2 jednostek umownych w stosunku do wymaganych 4,7 jednostek umownych. Cukrzyca nastêpuje na skutek wielu etiologicznych czynników, je¶li zawarto¶æ krzemu wynosi 1,4 jednostek umownych lub mniej. Wirus zapalenia w±troby mo¿e siê rozwin±æ, je¿eli zawarto¶æ krzemu obni¿y³a siê do 1,6 jednostek umownych. Rak rozwija siê przy 1,3 jednostek umownych. Listê chorób mo¿na ci±gn±æ w nieskoñczono¶æ. Tym bardziej, ¿e przywykli¶my myæ siê tylko z zewn±trz, a zanieczyszczone jelita dostarczaj± do krwi dziesi±tki tysiêcy chorób. Paso¿yty zjadaj± cz³owieka ¿ywcem. Procesowi adsorpcji zanieczyszczeñ usuwanych z jelit równie¿ s± potrzebne koloidalne roztwory krzemu, które tworz± siê we krwi i w jelitach tylko przy okre¶lonej i wystarczaj±cej ilo¶ci krzemu. Ps. Cytat: Ptak Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. Radzê bardzo uwa¿ac na suplementacjê wapnia..Przedawkowanie moze byc naprawdê grozne....Zupe³nie wystarcza nam wapnia z codziennego pozywienia...Nie wiem czy wiecie ale np dwa plasterki sera ¿óltego dostarczaj± tyle wapnia co szklanka mleka.... w tym artykule tez cos jest o przedawkowaniu wapnia... :) "Wapñ to podstawowy pierwiastek budulcowy twardych tkanek kostnych. W miêkkich strukturach – w naczyniach krwiono¶nych, jelitach, stawach i ¶ciêgnach – zastêpuje krzem i sprawia, ¿e staj± siê twarde. W³a¶nie tak powstaje arterioskleroza, atonia jelit, osteochondroza, poliartretyzm, zwapnienie zastawek serca i inne choroby. Ogólnie rzecz bior±c, pojawia siê wiele chorób o ³aciñskich nazwach, wiele prac opisuj±cych przebieg tych chorób oraz sposoby ³agodzenia ich symptomów. A przyczyn± jest niedobór krzemu w organizmie." :) http://www.igya.pl/przeglad-diet/ciekawostki-zywieniowe/594-krzem-si-jako-pierwiastek-ycia.html Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 20, 2011, 06:06:03 Dzisiejszy sk³ad;
- jab³ko - burak - cytryna - imbir - siemiê lniane - rodzynki (do os³ody) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Lipiec 24, 2011, 22:18:58 Coraz wiêcej owoców pokazuje siê na rynku :)
- ¶liwki - pokrzywa (odm³odzona ;D) - banan - arbuz - siemiê lniane Pozdrawiam - Thotal :) p.s. moja le¶na "plantacja" po postrzy¿ynach daje ju¿ nowe plony :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: ptak Lipiec 24, 2011, 22:26:25 Cytat: Thotal pokrzywa (odm³odzona ) p.s. moja le¶na "plantacja" po postrzy¿ynach daje ju¿ nowe plony Ja równie¿ ostatnio zrywam tak± odm³odzon± pokrzywê, która odrasta na skoszonej ³±ce. Ale nie ja j± kosi³am. ;D Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Sierpieñ 19, 2011, 08:06:10 Nikt tu dawno nie LATA£ ;D
Zielone koktajle ca³y czas maj± powodzenie, nic siê nie zmienia je¶li chodzi o popyt. :) "Dochodz±" nowe owoce, ¶liwki, grusze, m³ode jab³ka... Ostatnio kto¶ chcia³ zdewaluowaæ warto¶æ zielonych koktajli opowiadaj±c o kobiecie (pr. TV) która codziennie zajada³a siê mielonymi owocami i UMAR£A... Jak siê potem okaza³o powodem by³ s±siad traktuj±cy CHEMI¡ swój ogródek, a przy okazji ca³± okolicê. Trzeba uwa¿aæ na s±siadów, nie wiadomo jak± palmê hoduj± w mózgownicy, czy nie "uszczê¶liwiaj±" nas tym, co nie potrzeba :P ¯yczê wszystkim wielu smakowitych wra¿eñ, byle bez chemi ;) Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: ZIELONE KOKTAJLE Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Sierpieñ 19, 2011, 20:15:55 No, a ju¿ my¶la³em ¿e¶ zapomnia³ o tym w±tku.
|