Tytu³: PRZEPISY NA ... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Thotal Grudzieñ 19, 2012, 19:37:12 Piwo jest lepsze od chleba Lubisz piwo - zrób je sam. Piwo – najstarszy i najczê¶ciej spo¿ywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na ¶wiecie. Bêdziesz potrzebowa³ : 2 kg jêczmienia X 0,80________ 1,60 z³ 0,5 kg cukru X 4,00 __________ 2,00 z³ 0,20 kg chmielu X 20,00 ______4,00 z³ 0,05 kg dro¿d¿y piwnych X 30__1,50 z³ 12 litrów wody.- gratis -------------------------------------------------------------- razem____________________ 9,10 z³ Jêczmieñ mo¿na kupiæ na targowiskach, chmiel i dro¿d¿e piwne w sklepach zielarskich, a cukier tam gdzie zawsze. Jêczmieñ przez kilka godzin nale¿y moczyæ w letniej wodzie do momentu, a¿ napêcznieje. Nastêpnie nale¿y odlaæ wodê, prze³o¿yæ jêczmieñ do kamiennego lub glinianego naczynia, przykryæ rêcznikiem lub kocem i odstawiæ na oko³o dwa tygodnie w ciep³e miejsce, a¿ zakie³kuje. Wtedy nasiona trzeba wsypaæ do du¿ego naczynia, wsypaæ do nich cukier, zalaæ 8 litrami wody i zagotowaæ. Do innego naczynia nale¿y w³o¿yæ chmiel, zalaæ go pozosta³ymi 4 litrami wody, doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ na ma³ym ogniu przez oko³o 4 godziny. Powsta³y w efekcie „warzenia” chmielu wywar nale¿y odcedziæ przez drobne sito lub gazê, po³±czyæ z syropem z jêczmienia, dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ, a¿ wystygnie. W miêdzy czasie w niewielkiej ilo¶ci letniej wody rozpu¶ciæ dro¿d¿e, dok³adnie je wymieszaæ, przelaæ do garnka z wywarem i wymieszaæ. Naczynie przez ca³y czas powinno byæ przykryte ¶ciereczk± lub gaz±. Powinno byæ odstawione w ciemne, ciep³e miejsce przez co najmniej jeden, dwa dni. Po tym czasie nale¿y przez drobne sitko i gazê odcedziæ ca³o¶æ, powsta³y wywar wlaæ do butelek, zostawiaj±c trochê miejsca, ( to wa¿ne, bo butelki mog± popêkaæ ), po czym szczelnie je zamkn±æ i pozostawiæ na okres minimum 1 tygodnia ( najlepiej 3-4 tygodnie ) w ciemnym, ch³odnym miejscu. Smak tak warzonego piwa mo¿na modyfikowaæ dodaj±c odpowiedni± ilo¶æ cukru, dotyczy to równie¿ chmielu, który dodawany jest w zasadzie tylko po to, by uzyskaæ specyficzny dla piwa goryczkowy smak. Mo¿na zatem poeksperymentowaæ zmieniaj±c proporcje cukru i chmielu w zale¿no¶ci od indywidualnych gustów. Nale¿y pamiêtaæ jednak o tym, ¿e zbyt ma³a ilo¶æ cukru mo¿e skutkowaæ brakiem fermentacji i zamiast piwa otrzymamy co¶ co bêdzie przypomina³o ocet. Najlepsze s± ciemne butelki z ceramicznym kapslem wielokrotnego u¿ytku dostêpne w internecie, mog± byæ te¿ mniej eleganckie butelki po wodach mineralnych z nakrêtk±. Piwo jest s³absze i delikatniejsze w smaku ni¿ piwo kupowane w sklepie, ale kufel twojego piwa kosztuje 40 groszy, a nie 4 z³ote, a nic tak nie podnosi walorów smakowych jak ¶wiadomo¶æ, ¿e nie obdzieraj± ciê ze skóry - zyskiem, mar¿±, transportem, akcyz± i VAT-em. Mo¿esz piæ go sam, czêstowaæ przyjació³, a nawet poiæ konie, ale nie wolno ci go sprzedawaæ. Piwo, pite regularnie i w ma³ych ilo¶ciach zapobiega chorobom serca i uk³adu kr±¿enia, takim jak wylew czy choroba wieñcowa. Zawiera spor± ilo¶æ antyoksydantów, walcz±cych z wolnymi rodnikami i zapobiegaj±cymi powstawaniu w/w chorób. Piwo ma w³a¶ciwo¶ci zmniejszaj±ce ilo¶æ cholesterolu oraz ryzyka wyst±pienia zakrzepicy. Witamina B6 zawarta w chmielowym trunku, zapobiega powstawaniu organicznego zwi±zku chemicznego zwanego homocystein±, który zwiêksza ryzyko wyst±pienia chorób uk³adu kr±¿enia. Piwo posiada te¿ wiele innych pozytywnych wp³ywów na nasz organizm. Szklaneczka piwa dziennie redukuje stres i pozwala nam lepiej zasn±æ. Ma pomagaæ osobom starszym w przypadku problemów z pêcherzem moczowym oraz dzia³aæ antystresowo. Piwo zawiera du¿o substancji od¿ywczych niezbêdnych naszemu organizmowi, jak witaminy z grupy B, bia³ko, potas czy wapno. Dla pañ przy okazji przepis na maseczkê na twarz: Trochê kiszonej kapusty, pokroiæ cebulkê, zetrzeæ jab³ko, polaæ oliwk± i po³o¿yæ nie na twarz, lecz na talerz. Tak± sa³atk± zagryzamy sze¶æ kufelków piwa. Twarz nam ja¶nieje, b³ogo u¶miecha, odprê¿a i od¶wie¿a tak jak poni¿ej: Piwo mo¿na piæ sch³odzone do temperatury 4 -10 stopni C latem, lub grzane zim±. Unikaæ lodu. Wódka z lodem szkodzi na w±trobê, Wino z lodem szkodzi na nerki, Drinki alkoholowe z lodem szkodz± pamiêci ( po drinku zwanym Mieszko I, nie wie siê, gdzie siê mieszko) , Gin z lodem szkodzi trzustce, Piwo z lodem szkodzi na ¿o³±dek, Jak widaæ ten cholerny lód szkodzi na wszystko, no i podobno powoduje kaca. Wiecej: http://www.eioba.pl/a/3cel/piwo-jest-lepsze-od-chleba#ixzz2FWUPddRv Pozdrawiam - Thotal :) Tytu³: Odp: PRZEPISY NA ... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dariusz Grudzieñ 20, 2012, 00:46:21 >Thotal'u<, aby nie scalaæ tego w±tku z ju¿ istniej±cym, a dotycz±cym praktycznie tego samego aspektu >> (http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5184.0), pozwoli³em sobie na ma³± modyfikacjê tytu³u, a to dlatego, i¿ uwa¿am, ze tego typu przepisy (nie tylko dotycz±ce trunków) powinny byæ propagowane jak najszerzej.
Tak wiêc zachêcam do aktywno¶ci. ;D ;) |