Porady odno¶nie d³ugoterminowego przechowywania ¿ywno¶ci.
admin, ¶r., 2011-04-06 15:59
images.google.com
W niepewnych czasach, w których ¿yjemy coraz wa¿niejsze jest u¶wiadomienie sobie potrzeby utrzymywania pewnej ilo¶ci zapasów ¿ywno¶ci. £añcuchy dostaw najpopularniejszych artyku³ów ¿ywno¶ciowych mog± ulec zak³óceniu lub nawet zerwaniu, co obserwujemy w Japonii.
Co magazynowaæ bez obaw o utratê jako¶ci sk³adowanej ¿ywno¶ci ? Niektóre produkty mog± przetrwaæ próbê czasu i stanowiæ przys³owiow± ostatni± deskê ratunku na wypadek wyst±pienia jakiego¶ rodzaju perturbacji. Aby prawid³owo skomponowaæ swoj± spi¿arniê warto dowiedzieæ siê, jakie rodzaje ¿ywno¶ci przetrwaj± najd³u¿ej.
Dobrze jest zainteresowaæ siê systemami pró¿niowego pakowania ¿ywno¶ci. System tego typu nie do¶æ, ¿e przed³u¿a trwa³o¶æ produktów to jeszcze skutecznie zabezpiecza je przed wilgoci± i owadami. To mog± byæ nieocenione walory, poniewa¿ zagro¿enie ze strony wilgoci czy wody, jako takiej, zw³aszcza w naszej szeroko¶ci geograficznej jest najczêstsze.
Zazwyczaj osoby, które przechowuj± ¿ywno¶æ szukaj± artyku³ów trwa³ych i w miarê tanich. Oto lista jedenastu produktów, które charakteryzuj± siê trwa³o¶ci± i da siê z ich pomoc± komponowaæ dietê umo¿liwiaj±c± przetrwanie trudnych czasów.
Miód
Miód nigdy siê nie psuje. W grobowcu w Egipcie po 3000 lat znaleziono produkt pszczó³, który nadal by³ jadalny! Je¶li s± wahania temperatury i ¶wiat³a s³onecznego mo¿e doj¶æ do zmian konsystencji i koloru miodu. Nale¿y pamiêtaæ o tym, ¿e miód skrystalizowany da siê, poprzez podgrzewanie, da siê doprowadziæ do postaci p³ynnej i proces ten mo¿na wielokrotnie powtarzaæ. Ze wzglêdu na nisk± zawarto¶æ wody w miodzie nie jest to ¶rodowisko korzystne dla bakterii.
Zastosowanie: pieczenie, leczenie, alkohol (miód pitny)
Sól
Chocia¿ sól jest podatna na absorbowanie wilgoci, to okres jej wa¿no¶ci jest praktycznie nieokre¶lony. Ten niezbêdny minera³ bêdzie cennym towarem na wypadek jakiej¶ d³ugoterminowej katastrofy i bêdzie wtedy zapewne podstawowym produktem handlu wymiennego.
Zastosowanie: ¶rodek konserwuj±cy, gotowanie, sprz±tanie, lecznicze, garbowanie skór
Cukier
¯ycie bez cukru by³oby nudne. Podobnie jak sól, cukier jest nara¿ony na absorbowanie wilgoci, ale ten problem mo¿na wyeliminowaæ poprzez dodanie do pojemnika zbiorczego ziaren ry¿u.
Zastosowanie: s³odzik do napojów, pieczywa, ciast, ¶rodek konserwuj±cy, ogrodnictwo, ¶rodek owadobójczy (równa czê¶æ cukru i proszku do pieczenia zabije karaluchy).
Pszenica
Pszenica jest g³ównym sk³adnikiem diety dla ponad 1/3 ¶wiata. To popularny pó³produkt ³añcucha dostaw zapewniaj±cy 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla wiêkszo¶ci populacji ¶wiata. Poza tym jest w pszenicy jest wysoki poziom wêglowodanów, pszenica zawiera te¿ cenne bia³ko, minera³y i witaminy. Bia³ko pszenicy, gdy zostanie zrównowa¿one przez inne ¶rodki spo¿ywcze, które dostarczaj± aminokwasy takie jak lizyna, jest bardzo efektywnym ¼ród³em bia³ka.
Zastosowanie: do pieczenia, produkcja alkoholu, pasze dla zwierz±t gospodarskich
Suszona kukurydza
Zasadniczo, suszona kukurydza mo¿e byæ u¿ywana, jako zastêpstwo w którymkolwiek przepisie kulinarnym, który nakazuje u¿ycie ¶wie¿ej kukurydzy. Nasi przodkowie zaczêli suszenie zbo¿a ze wzglêdu na krótkotrwa³o¶æ dostêpno¶ci ziaren. Aby przed³u¿yæ okres przechowywania zbo¿a, musi byæ poddane suszeniu tak, aby mog³o byæ u¿ywane w ci±gu ca³ego roku.
Zastosowanie: zupy, pasza dla zwierz±t gospodarskich, mama³yga i kasza, ¼ród³a ciep³a (spalanie opró¿nionych kolb kukurydzy).
Proszek do pieczenia
Podstawowy sk³adnik konieczny do przygotowania potraw. Jest bardzo wielofunkcyjny i mo¿e byæ bardzo d³ugo przechowywany.
Zastosowanie: do czyszczenia zêbów, czyszczenia gospodarstwa domowego, mycie naczyñ, do prania, pieczenie
Kawa, herbata, kakao
Dodanie tych produktów do naszej listy d³ugotrwa³ego przechowywania jest oczywiste. Kawa jest dostêpna w postaci wysoko liofilizowanego granulatu pozostaj±cego w pró¿ni. Tak, wiêc, o ile nie jest nara¿ona na wilgoæ jej trwa³o¶æ bêdzie bardzo du¿a. Okres przechowywania dla wszystkich herbat i kakao mo¿na rozszerzyæ za pomoc± osuszania a zw³aszcza po przepakowaniu w pojemniki pró¿niowe.
Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia
Niegazowane napoje
Chocia¿ wielu z nas preferuje napoje gazowane z czasem rozk³adaj± one cukry i aromat napoju zmienia siê. Niegazowane napoje wytrzymuj± znacznie d³u¿ej o ile butelki s± przechowywane w odpowiednich warunkach, bêd± one bardzo trwa³e. Niegazowane napoje to: multiwitaminy, soki, woda butelkowana.
Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia
Bia³y ry¿
Bia³y ry¿ jest bardzo wa¿nym produktem, jest tani a dodatkowo jest to doskona³e ¼ród³o kalorii o d³ugim okres przydatno¶ci do spo¿ycia. Je¶li jest odpowiednio przechowywany mo¿e czekaæ na spo¿ycie nawet 30 lat lub wiêcej.
Zastosowanie: ¶niadanie, posi³ki, alternatywa dla m±ki pszennej
Produktów bulionowe
Poniewa¿ produkty bulionowe zawieraj± du¿e ilo¶ci soli, produkt jest trwa³y. Jednak z czasem, smak bulionu mo¿e byæ zmieniony. Je¶li przechowujemy kostki bulionu, najlepiej by³oby, zapakowaæ je pró¿niowo.
Zastosowanie: podstawa potraw
Mleko w proszku
Mleko w proszku, zw³aszcza pakowane za pomoc± azotu, mo¿e trwaæ w nieskoñczono¶æ, jednak zaleca siê dla przed³u¿enia jego trwa³o¶æ sk³adowanie go w zamra¿arce. Gdy mleko zaczyna nie³adnie pachnieæ albo staje siê ¿ó³tawe to oznaka, ¿e nale¿y siê go pozbyæ.
Zastosowanie: napoje, desery, sk³adnik czê¶ci pieczywa, dodatek do zup.
Oczywi¶cie jest to lista przyk³adowa ale spi¿arnia sk³adaj±ca siê z wyliczonych tu produktów ma szansê s³u¿yæ bardzo d³ugo.
Prosze nie zapomniec o swiecach, i podstawowych medykamentach.
¬ród³o:
http://www.readynutrition.com/