Robin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 22, 2010, 11:43:30 » |
|
Cytat: Dariusz Czerwiec 22, 2010, 11:53:07 "Ma ta ksi¹¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³¹d, bowiem w niej nie pisze wcale sk¹d to wszystko wzi¹Ì"
Darku, to mo¿e jeszcze powinna byÌ ona (owa ksi¹¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS, by w drodze po zakupy, mê¿czyzna nie utkn¹³ w jakimœ innym lokalu, ni¿ najbli¿szy sklep?
Pozdrawiam To jeszcze nic ! GPS powinien mieĂŚ dodatkowÂą opcjĂŞ "jak nie zabÂładzic w sklepie" ,by nie szukaĂŚ np;salami dĂŞbickiego w dziale z serami i odwrotnie zagubiony facet 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:45:22 wysłane przez Robin »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 22, 2010, 22:29:46 » |
|
Ma³y off-topic, ale w konwencji ad vocem. Nie ufajcie zanadto GPS-owi! W zesz³ym roku, œpiesz¹c siê na lotnisko w Pyrzowicach, ¿eby odbyÌ fascynuj¹cy lot wakacyjny do Turcji + Syrii, tak na wszelki wypadek w³¹czy³em to urz¹dzenie, bo by³o ju¿ ciemno, wiêc lepiej mieÌ jakieœ wspomaganie. Kiedy w mijanych Tarnowskich Górach natkn¹³em siê na potê¿ny front robót drogowych, ca³kowicie demoluj¹cych znan¹ mi dobrze trasê, pomyœla³em: spoko Krzychu! Masz GPS-a. On ciê wyprowadzi z tej kaszany. No i zacz¹³em polegaÌ na g³osie "tej pani", która uprzejmie radzi³a mi "zawróciÌ, jeœli to mo¿liwe", albo skrêciÌ w lewo lub w prawo. Ostatecznie wyl¹dowa³em na jakimœ osiedlowym podwórku w Tarnowskich G. Wróci³em na nie po kolejnych 10 minutach "wspó³pracy" z g³osem dobiegaj¹cym z GPS-a. A samolot ju¿ grza³ silniki! W mordê! Ja te¿ zacz¹³em siê grzaÌ, razem z kie³bas¹ krakowsk¹ such¹, najlepsz¹ na woja¿e w strefê "bezwieprzowinow¹" Uruchomi³em wiêc myœlenie i wszelkie zmys³y, w tym zmys³ orientacji geograficznej w obcym mieœcie, wy³¹czywszy uprzednio GPS-a. Zd¹¿y³em! Turcja i Syria by³y moje! P.S. Kiedy tam bêdziecie nigdy, powtarzam: nigdy!, nie kosztujcie kiszonych ogórków mad in Turkey lub Syria. Smakuj¹ prawie, jak nasze i ten swojski smak jest bardzo pociagaj¹cy. Tylko ¿e one kisz¹ siê za spraw¹ nieco innych bakterii i w konsekwencji poci¹gaj¹ce bêd¹ Wasze d³onie w toalecie - sznurek od sp³uczki 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:15:15 wysłane przez krzysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2010, 20:34:46 » |
|
Wakacyjne potrawy z kuchni hiszpaĂąskiej: Kuchnia hiszpaĂąskaPatatas a la RiojanaCzwartek, 8 lipca (05:48)  Patatas a la Riojana /Smacznego SkÂładniki na 4 porcje:- 2 Âśredniej wielkoÂści cebule, - 4-5 zÂąbkĂłw czosnku, - 1 kieÂłbasa Chorizo, - 1 kg ziemniakĂłw, - 6 ÂłyÂżek oliwy z oliwek, - 1/2 litra bulionu (instant), - 2-3 ÂłodyÂżki zielonej pietruszki, - pieprz Przygotowanie:CebulĂŞ i czosnek obraĂŚ. CebulĂŞ pokroiĂŚ w kostkĂŞ, czosnek w sÂłupki. Chorizo pokroiĂŚ na maÂłe kawaÂłki. Ziemniaki umyĂŚ, obraĂŚ pokroiĂŚ w duÂże kawaÂłki. 4 ÂłyÂżki oliwy z oliwek rozgrzaĂŚ w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulĂŞ obsmaÂżyĂŚ na mocnym ogniu, caÂły czas mieszajÂąc.,DodaĂŚ ziemniaki i 2 ÂłyÂżki oliwy, krĂłtko przesmaÂżyĂŚ i zalaĂŚ bulionem. ZagotowaĂŚ i gotowaĂŚ kolejne 25 minut na Âśrednim ogniu. PietruszkĂŞ umyĂŚ, pokroiĂŚ. Gotowe ziemniaki doprawiĂŚ pieprzem i posypaĂŚ pietruszkÂą. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal ... http://kobieta.interia.pl/temat/kuchnia-hiszpanska,80861
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:35:24 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2010, 21:29:34 » |
|
Obecnie jest czas na przepyszne pierogi z owocami: jak wisnie, czarne jagody. Aby utrzymac niski poziom kalori, za miast smietany uzyc jogurt do pierogow owocowych. Przepisu nie podaje, bo napewno panie znaja przepis na ciasto pierogowe.
Zycze smacznego. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #79 : Lipiec 10, 2010, 16:11:38 » |
|
Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 16:12:30 wysłane przez Betti »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #80 : Lipiec 10, 2010, 18:09:47 » |
|
Witaj Betti !
" Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?" Jest to kielbasa hiszpanska. Jest to kielbasa surowa, z miesa wolowego papryka-ostra, wedzona .
Pozdrawiam Rafaela.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #82 : Wrzesień 25, 2010, 23:28:51 » |
|
Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?
Mozna sprĂłbowac pikantnym paprykowym kindziukiem ,ale chorizo mozna kupic w kazdych delikatesach.Jest wiele rĂłznch odmian tej wĂŞdliny .Polecam te  sÂą najbardziej pikantne 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 23:29:42 wysłane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Torton
Gość
|
 |
« Odpowiedz #83 : Wrzesień 26, 2010, 16:40:05 » |
|
Ja tam lubiĂŞ bigos
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #86 : Listopad 06, 2010, 19:57:33 » |
|
Zupy na jesieù: Pot-au-feu, czyli reanimacjaTadeusz Pióro Jesienne ch³ód i s³ota wymagaj¹ zdecydowanych dzia³aù kulinarnych, ¿ebyœmy nie opadli z si³ przed sezonem œwi¹tecznym. Nie czas na ascezê - trzeba siê wzmacniaÌ, najlepiej po¿ywnymi zupami znanymi od wieków. Ale nawet przy starych szlagierach mo¿na trochê poeksperymentowaÌ... Zupy koj¹ce, rozgrzewaj¹ce, regeneruj¹ce mog¹ stanowiÌ ca³y posi³ek /Panthermedia ... http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-pot-au-feu-czyli-reanimacja,nId,306019
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #87 : Listopad 21, 2010, 18:56:32 » |
|
Znalazlam smaczne ciasto nie wiem czy ktos zamieszczal METROWIEC SkÂładniki na ciasto jasne: * 1,5 szklanki mÂąki * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 8 ÂłyÂżek ciepÂłej wody * 8 ÂłyÂżek oleju * 2 pÂłaskie ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli OddzieliĂŚ biaÂłka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeĂŚ z cukrem na puszystÂą, lekkÂą i jasnÂą masĂŞ (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewaĂŚ olej i wodĂŞ, caÂły czas miksujÂąc. Na koĂącu wsypaĂŚ mÂąkĂŞ wymieszanÂą z proszkiem do pieczenia, zmiksowaĂŚ. BiaÂłka ubiĂŚ z solÂą na sztywnÂą pianĂŞ, wmieszaĂŚ delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlaĂŚ do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec okoÂło 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. OstudziĂŚ. * do ciasta moÂżna dodaĂŚ aromatu, np. cytrynowego SkÂładniki na ciasto kakaowe: Takie jak powyÂżej, tylko odejmujemy 3 ÂłyÂżki mÂąki i zamiast tego dodajemy 3 ÂłyÂżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyÂżej. Masa budyniowo - maÂślana: * 3 szklanki mleka * 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej * 3 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej * sok z poÂłowy cytryny * 1 ÂłyÂżka ekstraktu z wanilii, zamiast moÂżna dodaĂŚ alkohol * pó³ szklanki cukru * 250 g miĂŞkkiego masÂła 2 szklanki mleka ugotowaĂŚ z cukrem. Pozosta³¹ szklankĂŞ mleka zmiksowaĂŚ z mÂąkÂą, sokiem z cytryny i ekstraktem na gÂładkÂą, bezgrudkowÂą masĂŞ. Zmiksowane mleko wlaĂŚ do wrzÂącego mleka, pogotowaĂŚ do zgĂŞstnienia. OdstawiĂŚ, caÂłkowicie ostudziĂŚ. MoÂżna przykryĂŚ powierzchniĂŞ foliÂą, tak by dotykaÂła budyniu, by nie zrobiÂł siĂŞ koÂżuch. MiĂŞkkie masÂło utrzeĂŚ mikserem na gÂładkÂą masĂŞ. Powoli dodawaĂŚ masĂŞ budyniowÂą, caÂły czas miksujÂąc. Polewa: * 200 g czekolady gorzkiej * 100 g masÂła MasÂło podgrzewaĂŚ na maÂłym palniku, dodaĂŚ poÂłamanÂą czekoladĂŞ, wymieszaĂŚ, po roztopieniu natychmiast zdj¹Ì z palnika. MoÂżna rĂłwnieÂż przygotowaĂŚ swojÂą polewĂŞ, z ulubionego przez Was przepisu  . Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroiĂŚ na kromki o gruboÂści 1 cm. Kromki ukÂładaĂŚ na przemian, przekÂładajÂąc je masÂą kremowÂą. Mniej wiecej wyglÂąda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasnÂą kromkĂŞ, bierzemy do rĂŞki kakaowÂą, smarujemy jÂą grubo masÂą kremowÂą, przykÂładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewÂą czekoladowÂą. Na zdjĂŞciu jeszcze bez polewy: metrowiec Ciasto kroiĂŚ na ukos (najlepiej skos obejmujÂący 3 kromki). PrzechowywaĂŚ w lodĂłwce. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #89 : Luty 13, 2011, 12:26:10 » |
|
kiedyś miałem okazję spróbować Bakłażanów marynowanych od Azerów i smakowało to lepiej(w moim odczuciu) od ogórków czy papryki,- wklejam jeden z przepisów które można znaleść w sieci i polecam chociaż spróbować!
Sposób przyrządzenia Bakłażany obrać, pokroić na kawałki, posolić i odstawić na pewien czas, a następnie odcisnąć, umyć i usmażyć na oleju słonecznikowym. Cebulę pokroić w pierścienie. Przygotowane bakłażany ułożyć warstwami w słoju, przekładając każdą cebulą i bazylią, po czym zalać zalewą do marynowania.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 12:26:29 wysłane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #90 : Luty 13, 2011, 13:21:37 » |
|
Balkazany smakuja tez bardzo dobrze panierowane jak schabowe. Nalezy obrac je ze skorki, pokroicz na grubosc 1 cm, nastepnie posolic i odstawic na pol godziny. Potem odtupfowac z soku, posypac przyprawami jakie sie lubi, obtoczyc w mace,jajku i buleczce i smazyc na zloty kolor. Tak usmazony balkazan moze zastepowac ziemniaczki. SMACZNEGO:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 28, 2011, 21:37:12 » |
|
Pieczone piersi kacze2 piersi kaczki Barbarie, ze skĂłrÂą - okoÂło 750 gram sĂłl majeranek 3 jabÂłka - kwaskowate, twarde Piersi trzeba umyĂŚ, osuszyĂŚ (rozmroziĂŚ oczywiÂście najpierw, jeÂśli byÂły mroÂżone) - posypaĂŚ sola i majerankiem i odstawiĂŚ, na co najmniej godzinĂŞ. JabÂłka obraĂŚ - pokroiĂŚ w ĂŚwiartki. Piersi wstawiĂŚ na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C. SkĂłrÂą do doÂłu! Po 30 minutach odwrĂłciĂŚ miĂŞso, polaĂŚ je wytopionym tÂłuszczem i obÂłoÂżyĂŚ w koÂło jabÂłkami. WstawiĂŚ na kolejne 30 minut. Po okoÂło godzinie powinny byĂŚ juÂż dobre. Do kaczki Âświetnie pasujÂą pieczone ziemniaki. I borĂłwki smaÂżone. Autor: upl Prowadzi bloga: Niebo w gĂŞbie Przepis sprawdziÂłam 2 razy .Prawdziwe " niebo w gĂŞbie " JabÂłka skroiÂłam w talarki i teÂż byÂły dobre,powstaÂło z nich coÂś na ksztaÂłt sosu.GorÂąco polecam  mmmmm ...mniodzio 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 21:38:06 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #92 : Grudzień 03, 2011, 21:24:47 » |
|
Przed œwiêtami niejednej gospodyni pomo¿e w przygotowaniach: http://pozytywnakuchnia.pl/Ciekawa i pomocna stronka, g³ównie dlatego, ¿e zamieszczone s¹ równie z instrukcje w formie filmów. Powodzenia i smacznego. Dziêki >Thotal, za czujnoœÌ. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 22:00:37 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #93 : Grudzień 03, 2011, 23:33:39 » |
|
Bardzo mi sie podoba ta stronka. Dziekuje Dzarku. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #94 : Grudzień 06, 2011, 16:06:30 » |
|
Darku  Czy Mazowsze teÂż wspomoÂżesz kulinarnymi specjaÂłami?  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #95 : Grudzień 06, 2011, 21:10:37 » |
|
Na Swieta dla gosci mam doskonaly przepis . Schab w sosie wlasnym , pychota jak raz postawicie na stol , goscie zawsze do Was wroca dopominajac sie potrawy . Skladnki: 4 plastry schabu ( grubsze niz na schabowe , ale niewiele. ) 1 duza cebula maka do optoczenia miesa przyprawy : sol majeran pieprz magi smietana 1 lyzka ziele angielskie , koniecznie 1 lisc laurowy Schab przygotowany juz w plastrach lekko zbic tluczkiem , ale nie tak mocno jak na schabowe. Nastepnie kawalki optoczyc w mace *UWAGA NIE SOLIC MIESA ANI NIE PIEPRZYC,nastepnie rozgrzac tluszcz na patelni olej lub oliwa, ale na oleju sa lepsze. Podsmazyc mieso , az maka sie zarumieni . Zdjac z ognia i wrzucic usmazone mieso do rondla,w miedzy czasie obrac cebule i zeszklic na tluszczu . Mieso podlac woda , dodac lisc laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego ,oraz 1 lyzke magi . Gotowac i jak mieso bedzie miekkawe dodac soli do smaku i troche vegety-pozniej robimy tzw. zaklepke czyli zageszczamy sos, mozna to zrobic z maki ziemniaczanej , ale smak nie jest tak doskonaly jak z maki pszennej. zaklepka- podam moj przepis bo jest troche inny okolo 3 lyzki maki moze byc 4 dolac wody konsystencja taka jak na rzadkie ciasto nalesnikowe(nie smietana jak robi sie zazwyczaj ani mleko), dobrze wymieszac , aby nie bylo zgrubien maki,nastepnie dolac troche gotujacego sie sosu wymieszac i dodac do rondla ciagle mieszajac. Teraz dopiero dodajemy pieprz i majeranek oraz lyzke smietany . U mnie w regionie to raczej malo znana potrawa i w sumie jest popularna u mnie w rodzinie - dobrze , ze moja mama nie wie , ze wlasnie sprzedalam przepis swiatu.  smacznego naprawde goraco Wam polecam 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #96 : Grudzień 06, 2011, 21:12:24 » |
|
Darku  Czy Mazowsze teÂż wspomoÂżesz kulinarnymi specjaÂłami?  Pozdrawiam - Thotal  CzemuÂż by nie? Jak tylko coÂś znajdĂŞ w mazowieckiej oprawie, nie omieszkam. 
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #97 : Styczeń 18, 2012, 23:34:36 » |
|
Delicjuszki
9 jaj 1 lyzeczka proszku do piczenia 35 dag orzechow mielonych 15 dag kokosu 3-4 sztuk galaretki wisniowej 1 budyn smietankowy lub waniliowy 1 kostka masla 25dag cukru ½ litra mleka 2-3 paczki delicji wisniowe alkohol do ponczowania ( Koniak)
Ciasto: 9 bialek ubic z cukrem na sztywno na koniec wsypac orzechy+kokos+1 lyzeczke proszku do pieczenia. Upiec
Krem: 9zoltek utrzec z 6 lyzkami cukru po utarciu wlac ½ szkl. mleka do tego wsypac budyn wymieszac i wlac do gotujacego sie mleka. Utrzec kostke masla i dodac ostudzony krem. Rozpuscic 1 garaletke w niepelnej szkl. wody i stopniowo dodawac do utartego Kremu. Krem rozlozyc na biszkopt, potem rozlozyc naponczowane delicje i zalac pozostalymi garaletkami. (Ja te delicje zanozam te biszkopcik krotko i za raz klade na krem). Smacznego
Pyszne ciasteczko. Polecam Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|