Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 09, 2025, 02:08:20


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 3 [4] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjaÂły  (Przeczytany 61154 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Robin
Gość
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 22, 2010, 11:43:30 »

Cytuj
Cytat: Dariusz  Czerwiec 22, 2010, 11:53:07
"Ma ta ksi¹¿ka wiele zalet, ma teÂż jeden b³¹d, bowiem w niej nie pisze wcale skÂąd to wszystko wzi¹Ì"   

Darku, to mo¿e jeszcze powinna byÌ ona (owa ksi¹¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS,
by w drodze po zakupy, mĂŞÂżczyzna nie utkn¹³ w jakimÂś innym lokalu, niÂż najbliÂższy sklep?   

Pozdrawiam

To jeszcze nic ! GPS powinien mieĂŚ dodatkowÂą opcjĂŞ "jak nie zabÂładzic w sklepie" ,by nie szukaĂŚ np;salami dĂŞbickiego w dziale z serami i odwrotnie   DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
zagubiony facet  DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:45:22 wysłane przez Robin » Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 22, 2010, 22:29:46 »

Ma³y off-topic, ale w konwencji ad vocem. Nie ufajcie zanadto GPS-owi! W zesz³ym roku, œpiesz¹c siê na lotnisko w Pyrzowicach, ¿eby odbyÌ fascynuj¹cy lot wakacyjny do Turcji + Syrii, tak na wszelki wypadek w³¹czy³em to urz¹dzenie, bo by³o ju¿ ciemno, wiêc lepiej mieÌ jakieœ wspomaganie. Kiedy w mijanych Tarnowskich Górach natkn¹³em siê na potê¿ny front robót drogowych, ca³kowicie demoluj¹cych znan¹ mi dobrze trasê, pomyœla³em: spoko Krzychu! Masz GPS-a. On ciê wyprowadzi z tej kaszany.

No i zacz¹³em polegaĂŚ na gÂłosie "tej pani", ktĂłra uprzejmie radziÂła mi "zawrĂłciĂŚ, jeÂśli to moÂżliwe", albo skrĂŞciĂŚ w lewo lub w prawo. Ostatecznie wylÂądowaÂłem na jakimÂś osiedlowym podwĂłrku w Tarnowskich G. WrĂłciÂłem na nie po kolejnych 10 minutach "wspó³pracy" z gÂłosem dobiegajÂącym z GPS-a. A samolot juÂż grzaÂł silniki! W mordĂŞ! Ja teÂż zacz¹³em siĂŞ grzaĂŚ, razem z kieÂłbasÂą krakowskÂą suchÂą, najlepszÂą na wojaÂże w strefĂŞ "bezwieprzowinowÂą"  DuÂży uÂśmiech

Uruchomi³em wiêc myœlenie i wszelkie zmys³y, w tym zmys³ orientacji geograficznej w obcym mieœcie, wy³¹czywszy uprzednio GPS-a. Zd¹¿y³em! Turcja i Syria by³y moje!

P.S. Kiedy tam bĂŞdziecie nigdy, powtarzam: nigdy!, nie kosztujcie kiszonych ogĂłrkĂłw mad in Turkey lub Syria. SmakujÂą prawie, jak nasze i ten swojski smak jest bardzo pociagajÂący. Tylko Âże one kiszÂą siĂŞ za sprawÂą nieco innych bakterii i w konsekwencji pociÂągajÂące bĂŞdÂą Wasze dÂłonie w toalecie - sznurek od spÂłuczki  DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:15:15 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2010, 20:34:46 »

Wakacyjne potrawy z kuchni hiszpaĂąskiej:

Kuchnia hiszpaĂąska

Patatas a la Riojana
Czwartek, 8 lipca (05:48)


Patatas a la Riojana /Smacznego

SkÂładniki na 4 porcje:

- 2 Âśredniej wielkoÂści cebule,
- 4-5 zÂąbkĂłw czosnku,
- 1 kieÂłbasa Chorizo,
- 1 kg ziemniakĂłw,
- 6 ÂłyÂżek oliwy z oliwek,
- 1/2 litra bulionu (instant),
- 2-3 ÂłodyÂżki zielonej pietruszki,
- pieprz
Przygotowanie:

CebulĂŞ i czosnek obraĂŚ. CebulĂŞ pokroiĂŚ w kostkĂŞ, czosnek w sÂłupki. Chorizo pokroiĂŚ na maÂłe kawaÂłki. Ziemniaki umyĂŚ, obraĂŚ pokroiĂŚ w duÂże kawaÂłki. 4 ÂłyÂżki oliwy z oliwek rozgrzaĂŚ w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulĂŞ obsmaÂżyĂŚ na mocnym ogniu, caÂły czas mieszajÂąc.,DodaĂŚ ziemniaki i 2 ÂłyÂżki oliwy, krĂłtko przesmaÂżyĂŚ i zalaĂŚ bulionem. ZagotowaĂŚ i gotowaĂŚ kolejne 25 minut na Âśrednim ogniu. PietruszkĂŞ umyĂŚ, pokroiĂŚ. Gotowe ziemniaki doprawiĂŚ pieprzem i posypaĂŚ pietruszkÂą.
Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

...

http://kobieta.interia.pl/temat/kuchnia-hiszpanska,80861
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:35:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2010, 21:29:34 »

Obecnie jest czas na przepyszne pierogi z owocami: jak wisnie, czarne jagody.
Aby utrzymac niski poziom kalori, za miast smietany uzyc jogurt do pierogow owocowych.
Przepisu nie podaje, bo napewno panie znaja przepis na ciasto pierogowe.

Zycze smacznego. Rafaela
Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #79 : Lipiec 10, 2010, 16:11:38 »

Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 16:12:30 wysłane przez Betti » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #80 : Lipiec 10, 2010, 18:09:47 »

Witaj Betti !

"
Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?"
Jest to kielbasa hiszpanska. Jest to kielbasa surowa, z miesa wolowego papryka-ostra, wedzona .

Pozdrawiam Rafaela.
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #81 : Wrzesień 25, 2010, 18:35:16 »

Ruszamy na ryÂż
Tessa Capponi-Borawska



PatrzyÂłam niedawno, jak w orientalnej restauracji na Mokotowie moje jedenastoletnie dziecko paÂłaszuje kawaÂłki surowej ryby, zawiniĂŞtej w ryÂż i wodorosty, i cieszyÂłam siĂŞ, Âże moÂżemy poznawaĂŚ kuchnie Âświata bez potrzeby objeÂżdÂżania globu.

...

http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-ruszamy-na-ryz,nId,297734
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #82 : Wrzesień 25, 2010, 23:28:51 »

Co to za kieÂłbasa --kieÂłbasa Chorizo--, i czym moÂżna zastÂąpic?

Mozna sprĂłbowac pikantnym paprykowym kindziukiem ,ale chorizo mozna kupic w kazdych delikatesach.Jest wiele rĂłznch odmian tej wĂŞdliny .Polecam te Chichot sÂą najbardziej pikantne


« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 23:29:42 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Torton
Gość
« Odpowiedz #83 : Wrzesień 26, 2010, 16:40:05 »

Ja tam lubiĂŞ bigos JĂŞzyk
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #84 : Październik 05, 2010, 10:39:14 »

Ja rĂłwnieÂż, ale jest wiele innych smakoÂłykĂłw. MrugniĂŞcie

PonoĂŚ, Najlepsze na Âświecie ciasto maÂślane. Przepis z Bretanii

BretoĂąskie ciasto maÂślane - kouign amann


Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Podobno nigdzie na Âświecie nie ma lepszego

...

http://www.wysokieobcasy.pl/kraje/1,107826,8449288,Bretonskie_ciasto_maslane___kouign_amann.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Październik 25, 2010, 19:46:56 »

Najlepsze potrawy na ÂŚwiatowy DzieĂą Makaronu



http://kobieta.interia.pl/temat/makaron,80859
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #86 : Listopad 06, 2010, 19:57:33 »

Zupy na jesieĂą:

Pot-au-feu, czyli reanimacja
Tadeusz PiĂłro

Jesienne ch³ód i s³ota wymagaj¹ zdecydowanych dzia³aù kulinarnych, ¿ebyœmy nie opadli z si³ przed sezonem œwi¹tecznym. Nie czas na ascezê - trzeba siê wzmacniaÌ, najlepiej po¿ywnymi zupami znanymi od wieków. Ale nawet przy starych szlagierach mo¿na trochê poeksperymentowaÌ...


Zupy kojÂące, rozgrzewajÂące, regenerujÂące mogÂą stanowiĂŚ caÂły posiÂłek 
/Panthermedia

...

http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-pot-au-feu-czyli-reanimacja,nId,306019
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Betti
Gość
« Odpowiedz #87 : Listopad 21, 2010, 18:56:32 »

Znalazlam smaczne  ciasto  nie  wiem czy ktos zamieszczal
METROWIEC
SkÂładniki na ciasto jasne:

    * 1,5 szklanki mÂąki
    * 3/4 szklanki cukru
    * 4 jajka
    * 8 ÂłyÂżek ciepÂłej wody
    * 8 ÂłyÂżek oleju
    * 2 pÂłaskie ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli


OddzieliÌ bia³ka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeÌ z cukrem na puszyst¹, lekk¹ i jasn¹ masê (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewaÌ olej i wodê, ca³y czas miksuj¹c. Na koùcu wsypaÌ m¹kê wymieszan¹ z proszkiem do pieczenia, zmiksowaÌ.

BiaÂłka ubiĂŚ z solÂą na sztywnÂą pianĂŞ, wmieszaĂŚ delikatnie do przygotowanego ciasta.

Ciasto wlaĂŚ do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec okoÂło 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. OstudziĂŚ.

* do ciasta moÂżna dodaĂŚ aromatu, np. cytrynowego

SkÂładniki na ciasto kakaowe:

Takie jak powyÂżej, tylko odejmujemy 3 ÂłyÂżki mÂąki i zamiast tego dodajemy 3 ÂłyÂżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyÂżej.

Masa budyniowo - maÂślana:

    * 3 szklanki mleka
    * 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej
    * 3 ÂłyÂżki mÂąki ziemniaczanej
    * sok z poÂłowy cytryny
    * 1 ÂłyÂżka ekstraktu z wanilii, zamiast moÂżna dodaĂŚ alkohol
    * pó³ szklanki cukru
    * 250 g miĂŞkkiego masÂła


2 szklanki mleka ugotowaÌ z cukrem. Pozosta³¹ szklankê mleka zmiksowaÌ z m¹k¹, sokiem z cytryny i ekstraktem na g³adk¹, bezgrudkow¹ masê. Zmiksowane mleko wlaÌ do wrz¹cego mleka, pogotowaÌ do zgêstnienia. OdstawiÌ, ca³kowicie ostudziÌ. Mo¿na przykryÌ powierzchniê foli¹, tak by dotyka³a budyniu, by nie zrobi³ siê ko¿uch.
MiĂŞkkie masÂło utrzeĂŚ mikserem na gÂładkÂą masĂŞ. Powoli dodawaĂŚ masĂŞ budyniowÂą, caÂły czas miksujÂąc.

Polewa:

    * 200 g czekolady gorzkiej
    * 100 g masÂła

Mas³o podgrzewaÌ na ma³ym palniku, dodaÌ po³aman¹ czekoladê, wymieszaÌ, po roztopieniu natychmiast zdj¹Ì z palnika. Mo¿na równie¿ przygotowaÌ swoj¹ polewê, z ulubionego przez Was przepisu Mrugniêcie.

Wykonanie:
Ciasto jasne i kakaowe pokroiĂŚ na kromki o gruboÂści 1 cm. Kromki ukÂładaĂŚ na przemian, przekÂładajÂąc je masÂą kremowÂą. Mniej wiecej wyglÂąda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasnÂą kromkĂŞ, bierzemy do rĂŞki kakaowÂą, smarujemy jÂą grubo masÂą kremowÂą, przykÂładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewÂą czekoladowÂą.  Na zdjĂŞciu jeszcze bez polewy:
metrowiec


Ciasto kroiĂŚ na ukos (najlepiej skos obejmujÂący 3 kromki).

PrzechowywaĂŚ w lodĂłwce.

Smacznego UÂśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #88 : Luty 13, 2011, 12:06:48 »

Tylko dla odwaÂżnych smakoszy.

"Owoce" morza: oÂśmiorniczka

D³ugoœÌ oœmiornicy waha siê od 1,5 cm do 5m. Im wiêksza tym smaczniejsza... W smaku przypomina homara.



...

http://smaker.pl/przepisy/zakaski-i-przystawki/przepis/osmiorniczka,38899
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #89 : Luty 13, 2011, 12:26:10 »

kiedyś miałem okazję spróbować Bakłażanów marynowanych od Azerów i smakowało to lepiej(w moim odczuciu) od ogórków czy papryki,-
wklejam jeden z przepisów które można znaleść w sieci i polecam chociaż spróbować!


Sposób przyrządzenia
Bakłażany obrać, pokroić na kawałki, posolić i odstawić na pewien czas, a następnie odcisnąć, umyć i usmażyć na oleju słonecznikowym. Cebulę pokroić w pierścienie. Przygotowane bakłażany ułożyć warstwami w słoju, przekładając każdą cebulą i bazylią, po czym zalać zalewą do marynowania.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 12:26:29 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #90 : Luty 13, 2011, 13:21:37 »

Balkazany smakuja tez bardzo dobrze panierowane jak schabowe. Nalezy obrac je ze skorki, pokroicz na grubosc 1 cm, nastepnie posolic i odstawic na pol godziny. Potem odtupfowac z soku, posypac przyprawami jakie sie lubi, obtoczyc w mace,jajku i buleczce i smazyc na zloty kolor. Tak usmazony balkazan moze zastepowac  ziemniaczki. SMACZNEGO:
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 28, 2011, 21:37:12 »

Pieczone piersi kacze




2 piersi kaczki Barbarie, ze skĂłrÂą - okoÂło 750 gram

sĂłl

majeranek

3 jabÂłka - kwaskowate, twarde


Piersi trzeba umyĂŚ, osuszyĂŚ (rozmroziĂŚ oczywiÂście najpierw, jeÂśli byÂły mroÂżone) - posypaĂŚ sola i majerankiem i odstawiĂŚ, na co najmniej godzinĂŞ. JabÂłka obraĂŚ - pokroiĂŚ w ĂŚwiartki. Piersi wstawiĂŚ na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C. SkĂłrÂą do doÂłu! Po 30 minutach odwrĂłciĂŚ miĂŞso, polaĂŚ je wytopionym tÂłuszczem i obÂłoÂżyĂŚ w koÂło jabÂłkami. WstawiĂŚ na kolejne 30 minut. Po okoÂło godzinie powinny byĂŚ juÂż dobre.
Do kaczki Âświetnie pasujÂą pieczone ziemniaki. I borĂłwki smaÂżone.

Autor:
upl
Prowadzi bloga:
Niebo w gĂŞbie

Przepis sprawdziÂłam 2 razy .Prawdziwe  " niebo w gĂŞbie "
 JabÂłka skroiÂłam w talarki i teÂż byÂły dobre,powstaÂło z nich coÂś na ksztaÂłt sosu.GorÂąco polecam UÂśmiech
mmmmm ...mniodzio DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 21:38:06 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #92 : Grudzień 03, 2011, 21:24:47 »

Przed ÂświĂŞtami niejednej gospodyni pomoÂże w przygotowaniach:

http://pozytywnakuchnia.pl/

Ciekawa i pomocna stronka, g³ównie dlatego,  Âże zamieszczone sÂą rĂłwnie z instrukcje w formie filmĂłw.

Powodzenia i smacznego. DuÂży uÂśmiech

Dziêki >Thotal, za czujnoœÌ. Mrugniêcie Du¿y uœmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 22:00:37 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #93 : Grudzień 03, 2011, 23:33:39 »

Bardzo mi sie podoba ta stronka. Dziekuje Dzarku. Rafaela
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #94 : Grudzień 06, 2011, 16:06:30 »

Darku UÂśmiech
Czy Mazowsze teÂż wspomoÂżesz kulinarnymi specjaÂłami? DuÂży uÂśmiech



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #95 : Grudzień 06, 2011, 21:10:37 »

Na Swieta dla gosci mam doskonaly przepis .
Schab w sosie wlasnym , pychota jak raz postawicie na stol , goscie zawsze do Was wroca dopominajac sie potrawy .
Skladnki:
4 plastry schabu ( grubsze niz na schabowe , ale niewiele. )
1 duza cebula
maka do optoczenia miesa

przyprawy :
sol
majeran
pieprz
magi
smietana 1 lyzka
ziele angielskie , koniecznie
1 lisc laurowy
Schab przygotowany juz w plastrach lekko zbic tluczkiem , ale nie tak mocno jak na schabowe. Nastepnie kawalki optoczyc w mace *UWAGA NIE SOLIC MIESA ANI NIE PIEPRZYC,nastepnie rozgrzac tluszcz na patelni olej lub oliwa, ale na oleju sa lepsze. Podsmazyc mieso , az maka sie zarumieni . Zdjac z ognia i wrzucic usmazone mieso do rondla,w miedzy czasie obrac cebule i zeszklic na tluszczu . Mieso podlac woda , dodac lisc laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego ,oraz 1 lyzke magi . Gotowac i jak mieso bedzie miekkawe dodac soli do smaku i troche vegety-pozniej robimy tzw. zaklepke czyli zageszczamy sos, mozna to zrobic z maki ziemniaczanej , ale smak nie jest tak doskonaly jak z maki pszennej.
zaklepka- podam moj przepis bo jest troche inny
okolo 3 lyzki maki moze byc 4 dolac wody konsystencja taka jak na rzadkie ciasto nalesnikowe(nie smietana jak robi sie zazwyczaj ani mleko), dobrze wymieszac , aby nie bylo zgrubien maki,nastepnie dolac troche gotujacego sie sosu wymieszac i dodac do rondla ciagle mieszajac.
Teraz dopiero dodajemy pieprz i majeranek oraz lyzke smietany .
U mnie w regionie to raczej malo znana potrawa i w sumie jest popularna u mnie w rodzinie - dobrze , ze moja mama nie wie , ze wlasnie sprzedalam przepis swiatu. MrugniĂŞcie
smacznego naprawde goraco Wam polecam MrugniĂŞcie
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #96 : Grudzień 06, 2011, 21:12:24 »

Darku UÂśmiech
Czy Mazowsze teÂż wspomoÂżesz kulinarnymi specjaÂłami? DuÂży uÂśmiech



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech

CzemuÂż by nie? Jak tylko coÂś znajdĂŞ w mazowieckiej oprawie, nie omieszkam.DuÂży uÂśmiech
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #97 : Styczeń 18, 2012, 23:34:36 »

Delicjuszki


9 jaj
1 lyzeczka proszku do piczenia
35 dag orzechow mielonych
15 dag kokosu
3-4 sztuk galaretki wisniowej
1 budyn smietankowy lub waniliowy
1 kostka masla
25dag cukru
½ litra mleka
2-3 paczki delicji wisniowe
alkohol do ponczowania ( Koniak)


Ciasto:
9 bialek ubic z cukrem na sztywno na koniec wsypac orzechy+kokos+1 lyzeczke proszku do pieczenia. Upiec


Krem:
9zoltek utrzec z 6 lyzkami cukru po utarciu wlac ½ szkl. mleka do tego wsypac budyn wymieszac i wlac do gotujacego sie mleka. Utrzec kostke masla i dodac ostudzony krem. Rozpuscic 1 garaletke w niepelnej szkl. wody i stopniowo dodawac do utartego Kremu.
Krem rozlozyc na biszkopt, potem rozlozyc naponczowane delicje i zalac pozostalymi garaletkami. (Ja te delicje zanozam te biszkopcik krotko i za raz klade na krem). Smacznego

Pyszne ciasteczko. Polecam Rafaela



Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wypadynaszejbrygady ostwalia phacaiste-ar-mac-tire watahaslonecznychcieni granitowa3