Nanotechnologia w ¿ywno¶ci...
Brytyjski parlament krytykuje producentów ¿ywno¶ci, ¿e nie chc± informowaæ o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca te¿ stworzenie rejestru takich produktów.Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wy¿szej izby brytyjskiego parlamentu, stworzy³a raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemy¶le spo¿ywczym. Mimo ¿e nie ma ¿adnych przes³anek, ¿eby s±dziæ, i¿ nanotechnologia mo¿e byæ niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spo¿ywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który by³ sprawodawc± raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spo¿ywczych.
Krebs zarzuca firmom spo¿ywczym, ¿e nie chc± informowaæ o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Doda³, ¿e takie zachowanie mo¿e podsyciæ obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli ju¿ problemy z powodu u¿ywania genetycznie modyfikowanej ¿ywno¶ci, wiêc nie chc± nag³a¶niaæ tej sprawy - t³umaczy Krebs.
Sprawa jest o tyle wa¿na, ¿e gwa³townie ro¶nie w Wielkiej Brytanii liczba firm spo¿ywczych, które korzystaj± z nanotechnologii. W ci±gu dwóch lat przewiduje siê, ¿e ich liczba wzro¶nie nawet dziesiêciokrotnie.
Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie
Nanotechnologia to ogólnie zespó³ technik, dziêki którym mo¿na budowaæ bardzo ma³e obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemy¶le spo¿ywczym technologia ta mo¿e byæ u¿ywana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i t³uszczu w czasie ich produkcji. Dziêki temu mog± byæ zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzie¿y i kosmetyków.
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=110.msg3831#msg3831