Mia³em Artku na my¶li mleko UHT, powszechnie produkowane i sprzedawane, przez wiêkszo¶æ du¿ych zak³adów. ultra high temperature- z tego co pamiêtam 135 stopni.
Skoro u¿ywasz stwierdzenia "powszechna" bêde wdziêczny za wskazanie zak³adów [no chocia¿ 2 z klikudziesiêciu umieszczonych w Polsce] w których dokonywana jest pastaryzacja w takiej temperaturze.
Pomimo, ¿e nie udzieli³e¶ informacji o chocia¿ 2 zak³adach to uczciwo¶æ wymaga ode mnie sprostowania informacji. Postanowi³em dok³adnie rozpoznaæ temat i pomyszkowaæ po rynku mleczarskim w Polsce - szczególnie w zak³adach w których nie bywam... Znalaz³em klika w których jest pasteryzacja UHT w takich temperaturach, oraz kolejne kilka które zamierzaj± je wprowadziæ... Co do "jako¶ci" UHT to oczywi¶cie zgadzam siê z Tob± - jest po prostu wysterilizowane aby maksymalnie zwiêkszyæ termin zdatno¶ci do spo¿ycia.
W ¶wietle powy¿szego moja poprzednia uwaga/wniosek by³ nie na miejscu - sugerowa³ Twoj± niewiedzê/przekazanie k³amliwych informacji, za co niniejszym przepraszam.