Robin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 22, 2010, 11:43:30 » |
|
Cytat: Dariusz Czerwiec 22, 2010, 11:53:07 "Ma ta ksi±¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³±d, bowiem w niej nie pisze wcale sk±d to wszystko wzi±æ"
Darku, to mo¿e jeszcze powinna byæ ona (owa ksi±¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS, by w drodze po zakupy, mê¿czyzna nie utkn±³ w jakim¶ innym lokalu, ni¿ najbli¿szy sklep?
Pozdrawiam To jeszcze nic ! GPS powinien mieæ dodatkow± opcjê "jak nie zab³adzic w sklepie" ,by nie szukaæ np;salami dêbickiego w dziale z serami i odwrotnie zagubiony facet
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:45:22 wys³ane przez Robin »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 22, 2010, 22:29:46 » |
|
Ma³y off-topic, ale w konwencji ad vocem. Nie ufajcie zanadto GPS-owi! W zesz³ym roku, ¶piesz±c siê na lotnisko w Pyrzowicach, ¿eby odbyæ fascynuj±cy lot wakacyjny do Turcji + Syrii, tak na wszelki wypadek w³±czy³em to urz±dzenie, bo by³o ju¿ ciemno, wiêc lepiej mieæ jakie¶ wspomaganie. Kiedy w mijanych Tarnowskich Górach natkn±³em siê na potê¿ny front robót drogowych, ca³kowicie demoluj±cych znan± mi dobrze trasê, pomy¶la³em: spoko Krzychu! Masz GPS-a. On ciê wyprowadzi z tej kaszany. No i zacz±³em polegaæ na g³osie "tej pani", która uprzejmie radzi³a mi "zawróciæ, je¶li to mo¿liwe", albo skrêciæ w lewo lub w prawo. Ostatecznie wyl±dowa³em na jakim¶ osiedlowym podwórku w Tarnowskich G. Wróci³em na nie po kolejnych 10 minutach "wspó³pracy" z g³osem dobiegaj±cym z GPS-a. A samolot ju¿ grza³ silniki! W mordê! Ja te¿ zacz±³em siê grzaæ, razem z kie³bas± krakowsk± such±, najlepsz± na woja¿e w strefê "bezwieprzowinow±" Uruchomi³em wiêc my¶lenie i wszelkie zmys³y, w tym zmys³ orientacji geograficznej w obcym mie¶cie, wy³±czywszy uprzednio GPS-a. Zd±¿y³em! Turcja i Syria by³y moje! P.S. Kiedy tam bêdziecie nigdy, powtarzam: nigdy!, nie kosztujcie kiszonych ogórków mad in Turkey lub Syria. Smakuj± prawie, jak nasze i ten swojski smak jest bardzo pociagaj±cy. Tylko ¿e one kisz± siê za spraw± nieco innych bakterii i w konsekwencji poci±gaj±ce bêd± Wasze d³onie w toalecie - sznurek od sp³uczki
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:15:15 wys³ane przez krzysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2010, 20:34:46 » |
|
Wakacyjne potrawy z kuchni hiszpañskiej: Kuchnia hiszpañskaPatatas a la RiojanaCzwartek, 8 lipca (05:48) Patatas a la Riojana /Smacznego Sk³adniki na 4 porcje:- 2 ¶redniej wielko¶ci cebule, - 4-5 z±bków czosnku, - 1 kie³basa Chorizo, - 1 kg ziemniaków, - 6 ³y¿ek oliwy z oliwek, - 1/2 litra bulionu (instant), - 2-3 ³ody¿ki zielonej pietruszki, - pieprz Przygotowanie:Cebulê i czosnek obraæ. Cebulê pokroiæ w kostkê, czosnek w s³upki. Chorizo pokroiæ na ma³e kawa³ki. Ziemniaki umyæ, obraæ pokroiæ w du¿e kawa³ki. 4 ³y¿ki oliwy z oliwek rozgrzaæ w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulê obsma¿yæ na mocnym ogniu, ca³y czas mieszaj±c.,Dodaæ ziemniaki i 2 ³y¿ki oliwy, krótko przesma¿yæ i zalaæ bulionem. Zagotowaæ i gotowaæ kolejne 25 minut na ¶rednim ogniu. Pietruszkê umyæ, pokroiæ. Gotowe ziemniaki doprawiæ pieprzem i posypaæ pietruszk±. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal ... http://kobieta.interia.pl/temat/kuchnia-hiszpanska,80861
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:35:24 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2010, 21:29:34 » |
|
Obecnie jest czas na przepyszne pierogi z owocami: jak wisnie, czarne jagody. Aby utrzymac niski poziom kalori, za miast smietany uzyc jogurt do pierogow owocowych. Przepisu nie podaje, bo napewno panie znaja przepis na ciasto pierogowe.
Zycze smacznego. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #79 : Lipiec 10, 2010, 16:11:38 » |
|
Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 16:12:30 wys³ane przez Betti »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #80 : Lipiec 10, 2010, 18:09:47 » |
|
Witaj Betti !
" Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic?" Jest to kielbasa hiszpanska. Jest to kielbasa surowa, z miesa wolowego papryka-ostra, wedzona .
Pozdrawiam Rafaela.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #82 : Wrzesieñ 25, 2010, 23:28:51 » |
|
Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic?
Mozna spróbowac pikantnym paprykowym kindziukiem ,ale chorizo mozna kupic w kazdych delikatesach.Jest wiele róznch odmian tej wêdliny .Polecam te s± najbardziej pikantne
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 25, 2010, 23:29:42 wys³ane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Torton
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #83 : Wrzesieñ 26, 2010, 16:40:05 » |
|
Ja tam lubiê bigos
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #86 : Listopad 06, 2010, 19:57:33 » |
|
Zupy na jesieñ: Pot-au-feu, czyli reanimacjaTadeusz Pióro Jesienne ch³ód i s³ota wymagaj± zdecydowanych dzia³añ kulinarnych, ¿eby¶my nie opadli z si³ przed sezonem ¶wi±tecznym. Nie czas na ascezê - trzeba siê wzmacniaæ, najlepiej po¿ywnymi zupami znanymi od wieków. Ale nawet przy starych szlagierach mo¿na trochê poeksperymentowaæ...Zupy koj±ce, rozgrzewaj±ce, regeneruj±ce mog± stanowiæ ca³y posi³ek /Panthermedia ... http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-pot-au-feu-czyli-reanimacja,nId,306019
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #87 : Listopad 21, 2010, 18:56:32 » |
|
Znalazlam smaczne ciasto nie wiem czy ktos zamieszczal METROWIEC Sk³adniki na ciasto jasne: * 1,5 szklanki m±ki * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 8 ³y¿ek ciep³ej wody * 8 ³y¿ek oleju * 2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia * szczypta soli Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst±, lekk± i jasn± masê (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewaæ olej i wodê, ca³y czas miksuj±c. Na koñcu wsypaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, zmiksowaæ. Bia³ka ubiæ z sol± na sztywn± pianê, wmieszaæ delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlaæ do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec oko³o 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudziæ. * do ciasta mo¿na dodaæ aromatu, np. cytrynowego Sk³adniki na ciasto kakaowe: Takie jak powy¿ej, tylko odejmujemy 3 ³y¿ki m±ki i zamiast tego dodajemy 3 ³y¿ki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wy¿ej. Masa budyniowo - ma¶lana: * 3 szklanki mleka * 3 ³y¿ki m±ki pszennej * 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej * sok z po³owy cytryny * 1 ³y¿ka ekstraktu z wanilii, zamiast mo¿na dodaæ alkohol * pó³ szklanki cukru * 250 g miêkkiego mas³a 2 szklanki mleka ugotowaæ z cukrem. Pozosta³± szklankê mleka zmiksowaæ z m±k±, sokiem z cytryny i ekstraktem na g³adk±, bezgrudkow± masê. Zmiksowane mleko wlaæ do wrz±cego mleka, pogotowaæ do zgêstnienia. Odstawiæ, ca³kowicie ostudziæ. Mo¿na przykryæ powierzchniê foli±, tak by dotyka³a budyniu, by nie zrobi³ siê ko¿uch. Miêkkie mas³o utrzeæ mikserem na g³adk± masê. Powoli dodawaæ masê budyniow±, ca³y czas miksuj±c. Polewa: * 200 g czekolady gorzkiej * 100 g mas³a Mas³o podgrzewaæ na ma³ym palniku, dodaæ po³aman± czekoladê, wymieszaæ, po roztopieniu natychmiast zdj±æ z palnika. Mo¿na równie¿ przygotowaæ swoj± polewê, z ulubionego przez Was przepisu . Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroiæ na kromki o grubo¶ci 1 cm. Kromki uk³adaæ na przemian, przek³adaj±c je mas± kremow±. Mniej wiecej wygl±da to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasn± kromkê, bierzemy do rêki kakaow±, smarujemy j± grubo mas± kremow±, przyk³adamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polew± czekoladow±. Na zdjêciu jeszcze bez polewy: metrowiec Ciasto kroiæ na ukos (najlepiej skos obejmuj±cy 3 kromki). Przechowywaæ w lodówce. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #89 : Luty 13, 2011, 12:26:10 » |
|
kiedyś miałem okazję spróbować Bakłażanów marynowanych od Azerów i smakowało to lepiej(w moim odczuciu) od ogórków czy papryki,- wklejam jeden z przepisów które można znaleść w sieci i polecam chociaż spróbować!
Sposób przyrządzenia Bakłażany obrać, pokroić na kawałki, posolić i odstawić na pewien czas, a następnie odcisnąć, umyć i usmażyć na oleju słonecznikowym. Cebulę pokroić w pierścienie. Przygotowane bakłażany ułożyć warstwami w słoju, przekładając każdą cebulą i bazylią, po czym zalać zalewą do marynowania.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 12:26:29 wys³ane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #90 : Luty 13, 2011, 13:21:37 » |
|
Balkazany smakuja tez bardzo dobrze panierowane jak schabowe. Nalezy obrac je ze skorki, pokroicz na grubosc 1 cm, nastepnie posolic i odstawic na pol godziny. Potem odtupfowac z soku, posypac przyprawami jakie sie lubi, obtoczyc w mace,jajku i buleczce i smazyc na zloty kolor. Tak usmazony balkazan moze zastepowac ziemniaczki. SMACZNEGO:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 28, 2011, 21:37:12 » |
|
Pieczone piersi kacze2 piersi kaczki Barbarie, ze skór± - oko³o 750 gram sól majeranek 3 jab³ka - kwaskowate, twarde Piersi trzeba umyæ, osuszyæ (rozmroziæ oczywi¶cie najpierw, je¶li by³y mro¿one) - posypaæ sola i majerankiem i odstawiæ, na co najmniej godzinê. Jab³ka obraæ - pokroiæ w æwiartki. Piersi wstawiæ na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C. Skór± do do³u! Po 30 minutach odwróciæ miêso, polaæ je wytopionym t³uszczem i ob³o¿yæ w ko³o jab³kami. Wstawiæ na kolejne 30 minut. Po oko³o godzinie powinny byæ ju¿ dobre. Do kaczki ¶wietnie pasuj± pieczone ziemniaki. I borówki sma¿one. Autor: upl Prowadzi bloga: Niebo w gêbie Przepis sprawdzi³am 2 razy .Prawdziwe " niebo w gêbie " Jab³ka skroi³am w talarki i te¿ by³y dobre,powsta³o z nich co¶ na kszta³t sosu.Gor±co polecam mmmmm ...mniodzio
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 21:38:06 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #92 : Grudzieñ 03, 2011, 21:24:47 » |
|
Przed ¶wiêtami niejednej gospodyni pomo¿e w przygotowaniach: http://pozytywnakuchnia.pl/Ciekawa i pomocna stronka, g³ównie dlatego, ¿e zamieszczone s± równie z instrukcje w formie filmów. Powodzenia i smacznego. Dziêki >Thotal, za czujno¶æ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 06, 2011, 22:00:37 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #93 : Grudzieñ 03, 2011, 23:33:39 » |
|
Bardzo mi sie podoba ta stronka. Dziekuje Dzarku. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #94 : Grudzieñ 06, 2011, 16:06:30 » |
|
Darku Czy Mazowsze te¿ wspomo¿esz kulinarnymi specja³ami? Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #95 : Grudzieñ 06, 2011, 21:10:37 » |
|
Na Swieta dla gosci mam doskonaly przepis . Schab w sosie wlasnym , pychota jak raz postawicie na stol , goscie zawsze do Was wroca dopominajac sie potrawy . Skladnki: 4 plastry schabu ( grubsze niz na schabowe , ale niewiele. ) 1 duza cebula maka do optoczenia miesa przyprawy : sol majeran pieprz magi smietana 1 lyzka ziele angielskie , koniecznie 1 lisc laurowy Schab przygotowany juz w plastrach lekko zbic tluczkiem , ale nie tak mocno jak na schabowe. Nastepnie kawalki optoczyc w mace *UWAGA NIE SOLIC MIESA ANI NIE PIEPRZYC,nastepnie rozgrzac tluszcz na patelni olej lub oliwa, ale na oleju sa lepsze. Podsmazyc mieso , az maka sie zarumieni . Zdjac z ognia i wrzucic usmazone mieso do rondla,w miedzy czasie obrac cebule i zeszklic na tluszczu . Mieso podlac woda , dodac lisc laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego ,oraz 1 lyzke magi . Gotowac i jak mieso bedzie miekkawe dodac soli do smaku i troche vegety-pozniej robimy tzw. zaklepke czyli zageszczamy sos, mozna to zrobic z maki ziemniaczanej , ale smak nie jest tak doskonaly jak z maki pszennej. zaklepka- podam moj przepis bo jest troche inny okolo 3 lyzki maki moze byc 4 dolac wody konsystencja taka jak na rzadkie ciasto nalesnikowe(nie smietana jak robi sie zazwyczaj ani mleko), dobrze wymieszac , aby nie bylo zgrubien maki,nastepnie dolac troche gotujacego sie sosu wymieszac i dodac do rondla ciagle mieszajac. Teraz dopiero dodajemy pieprz i majeranek oraz lyzke smietany . U mnie w regionie to raczej malo znana potrawa i w sumie jest popularna u mnie w rodzinie - dobrze , ze moja mama nie wie , ze wlasnie sprzedalam przepis swiatu. smacznego naprawde goraco Wam polecam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #96 : Grudzieñ 06, 2011, 21:12:24 » |
|
Darku Czy Mazowsze te¿ wspomo¿esz kulinarnymi specja³ami? Pozdrawiam - Thotal Czemu¿ by nie? Jak tylko co¶ znajdê w mazowieckiej oprawie, nie omieszkam.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #97 : Styczeñ 18, 2012, 23:34:36 » |
|
Delicjuszki
9 jaj 1 lyzeczka proszku do piczenia 35 dag orzechow mielonych 15 dag kokosu 3-4 sztuk galaretki wisniowej 1 budyn smietankowy lub waniliowy 1 kostka masla 25dag cukru ½ litra mleka 2-3 paczki delicji wisniowe alkohol do ponczowania ( Koniak)
Ciasto: 9 bialek ubic z cukrem na sztywno na koniec wsypac orzechy+kokos+1 lyzeczke proszku do pieczenia. Upiec
Krem: 9zoltek utrzec z 6 lyzkami cukru po utarciu wlac ½ szkl. mleka do tego wsypac budyn wymieszac i wlac do gotujacego sie mleka. Utrzec kostke masla i dodac ostudzony krem. Rozpuscic 1 garaletke w niepelnej szkl. wody i stopniowo dodawac do utartego Kremu. Krem rozlozyc na biszkopt, potem rozlozyc naponczowane delicje i zalac pozostalymi garaletkami. (Ja te delicje zanozam te biszkopcik krotko i za raz klade na krem). Smacznego
Pyszne ciasteczko. Polecam Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|