Profesor Giles-Eric Seralini, biolog molekularny z francuskiego Uniwersytetu w Caen przeprowadzi³a nastêpne badania nad wp³ywem ¿ywno¶ci GMO, szczególnie kukurydzy GMO, uprawianej w Pó³nocnej Ameryce.
Profesor Seralini bywa³ ju¿ os±dzany o brak rzetelno¶ci w badaniach i ich ideologizacjê. By³y to puste oskar¿enia, które wydawali ‘koledzy po fachu’. Prof. Seralini kierowa³ takie sprawy do s±du i je wygrywa³, poniewa¿ takie sformu³owania podwa¿a³y bezpodstawnie jego wiarygodno¶æ. Ciê¿ko nie ulec wra¿eniu, ¿e te podwa¿aj±ce jego autorytet sformu³owania by³y celowe.
Ju¿ w roku 2007 roku publikowa³ on prace na temat transgenicznej kukurydzy amerykañskiej. By³a to ponowna analiza danych z badañ nad kukurydz± MON863, które to ju¿ wtedy dowodzi³y szkodliwo¶ci kukurydzy MON863 – ten rodzaj kukurydzy zawiera gen bakterii produkuj±cej bia³ko toksyczne dla owadów atakuj±cych ro¶linê, ale bezpieczne dla innych zwierz±t i cz³owieka. Szkodliwo¶æ tej kukurydzy polega³a na doprowadzaniu do zaburzeñ funkcjonowania nerek i w±troby oraz uszkodzeñ nadnerczy, serca i ¶ledziony. Zaskakuj±c± jednak spraw± jest to, ¿e ju¿ w 2004 roku Europejski Urz±d ds. Bezpieczeñstwa ¯ywno¶ci (EFSA) uzna³ tê kukurydzê za bezpieczn± dla zdrowia ludzi i zwierz±t. Kukurydza ta by³a dopuszczona do konsumpcji w Europie.
Do tej pory prof. Seralini jest poddawany masowemu oczernianiu jego autorytetu i wiarygnodno¶ci. Obecnie niewiele siê zmieni³o, jednak Seralini przeprowadzi³ nastêpne badania, by potwierdziæ szkodliwo¶æ GMO. Badanie zosta³o niedawno opublikowane w czasopi¶mie The Foof & Chemical Toxicology Journal, a nastêpnie zosta³o przedstawione na konferencji prasowej w Londynie. Badanie uznano za najbardziej dok³adne badanie, kiedykolwiek opublikowane w zakresie skutków zdrowotnych ¿ywno¶ci GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach.
Badania s± szokuj±ce. Tym razem karmiono szczury kukurydz± o oznaczonej NK603, która to jest odmian± kukurydzy GMO stworzonej przez korporacjê Monstanto. Kukurydza ta jest w powszechnym u¿ytku przemys³owym, gdzie u¿ywana jest do produkcji artyku³ów spo¿ywczych, takich jak p³atki, tortille i chrupki na bazie kukurydzy (w przeciwieñstwie do tych z ziemniaków – te puszyste). Szczury karmiono tak¿e ¶ladow± ilo¶ci± nawozu chemicznego Monsanto Roundup.
Spo¿ywanie przez szczury tych produktów skutkowa³o u szczurów rozwojem nowotworów, rozleg³ymi szkodami w narz±dach wewnêtrznych oraz przedwczesn± ¶mierci±.
Jak donosz± wyniki badañ, wp³yw GMO jest szokuj±cy. Oto niektóre z szokuj±cych ustaleñ, jakie potwierdzono na badaniach opieraj±cych siê na d³ugoterminowym spo¿ywaniu GMO:
Do 50% samców i 70% samic umar³o przedwcze¶nie w porównaniu z 30% i 20% w grupie kontrolnej.
Szczury karmione kukurydz± GMO i ¶ladowymi ilo¶ciami Roundup dozna³y powa¿nych obra¿eñ w tym organiczne uszkodzenia w±troby i uszkodzenie nerek.
We wszystkich zabiegach i u obu p³ci wyst±pi³o 2-3 razy wiêcej nowotworów ni¿ w grupie kontrolnej.
Do 24 miesi±ca 50-80% samic rozwinê³o nowotwór, z nawet trzema guzami na zwierzê.
Pierwsze du¿e nowotwory wykrywane s± w czasie od 4 do 7 miesiêcy. Wiêkszo¶æ nowotworów wykrywana by³a po 18 miesi±cach.
Badania te odkrywaj± 3 nowe skutki spo¿ywania genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Efekty zale¿a³y te¿ od p³ci, gdzie samce szczurów okazywa³y siê trochê odporniejsze. Zauwa¿ono doprowadzenie do zaburzeñ funkcjonowania g³ównie nerek i w±troby, bêd±cych narz±dami oczyszczaj±cymi, detoksykuj±cymi organizm. Zaburzenia zauwa¿ono tak¿e w sercu, nadnerczach, ¶ledzionie i uk³adzie krwiotwórczym. Dane wskazuj± na toksyczno¶æ wzglêdem w±troby, która nie daje rady z oczyszczaniem substancji z produktów GMO – prawdopodobnie z powodu nowych pestycydów, specyficznych dla ka¿dego rodzaju genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Ponadto sugeruje siê niezamierzone konsekwencje metaboliczne ¿ywno¶ci GMO.
"To badanie pokazuje nadzwyczajn± liczbê guzów rozwijaj±cych siê wcze¶niej i bardziej agresywnie - szczególnie u samic. Jestem w szoku w odniesieniu do skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia." powiedzia³ Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King College London.
"Mo¿emy spodziewaæ siê, ¿e spo¿ycie kukurydzy GMO i herbicydu Roundup, powa¿nie wp³ywa na zdrowie cz³owieka." powiedzia³ Dr Antoniou.
"Jest to pierwszy raz, kiedy badanie nad d³ugoterminowym karmieniem zwierz±t zbada³o wp³yw ¿ywienia kukurydz± GMO lub herbicydem Roundup, lub po³±czeniem obu, a wyniki s± bardzo powa¿ne. U samców szczurów stwierdzono choroby w±troby i nerek, w tym nowotworów i co bardziej niepokoj±ce, u samic szczurów wytworzy³ siê rak sutka na poziomie, który jest bardzo niepokoj±cy, 80 procent samic szczurów mia³a guzy sutka pod koniec badania." powiedzia³ Patrick Holden, dyrektor Sustainable Food Trust.
Opracowane w oparciu o:
http://www.biolsci.org/v05p0706.htmhttp://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/szczury-karmione-przez-cale-zycie-gmo-choruja-nowotwory