Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:12:01

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Analiza numerologiczna 718  (Przeczytany 16678 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« : Grudzieñ 17, 2008, 11:10:52 »

Witam. Zak³adam ten w±tek, bo przeczyta³em artyku³ Kap³ana 718 dotycz±cy analizy numerologicznej przekazu, który otrzyma³, i chcia³bym siê podzieliæ swoimi refleksjami. Piszê w formie zwrotnej do Kap³ana 718, jako ¿e liczê, ¿e ustosunkuje siê do tego. Co nie znaczy, ze innych nie zapraszam równie¿ do rozmowy.

Szczerze mówi±c, analiza ta mnie nie przekonuje, widzê w niej kilka bardzo s³abych punktów. Nie mam nic do samej interpretacji kabalistycznej liczb, to jest ok, ale w wielu miejscach mocno naci±gasz interpretacjê do swojej teorii, wyci±gaj±c zdecydowanie za daleko id±ce wnioski. W dodatku ju¿ w pocz±tkowe fazie interpretacji czynisz pewn± pomy³kê. A konkretnie, w punktach:

1. Stopniowa Redukcja I - najpierw dodajesz do siebie pierwsze dwie, najwiêksze cyfry i odczytujesz ich znaczenie. Ok. Ale co robisz dalej? POMIJASZ liczbê 93, i dodajesz kolejne dwie. A dalej? Bierzesz znowu pominiête 93 i dodajesz do kolejnej - 74. A dalej ju¿ normalnie, dodajesz dwie kolejne. Dlaczego? Przecie¿, je¶li decydujemy siê na jedn± metodê postêpowania, powinni¶my byæ konsekwentni. Ty natomiast, mam wra¿enie, dopasowa³e¶ sumy tak, by wychodzi³o to, co zak³adasz, ze wyj¶æ powinno. A w taki sposób mo¿emy posprawdzaæ na chybi³-trafi³ sumy poszczególnych liczb ze sob±, i co wyjdzie? Setki kompletnie innych znaczeñ. Tak wiêc ju¿ w fazie pocz±tkowej postêpujesz tendencyjnie.

2. Pominiêcie pocz±tkowe liczby 64 w Dalszej Redukcji II i Ostatecznej Redukcji. Dlaczego? Znowu, subiektywnie za³o¿y³e¶, ¿e ma ona specjalne znaczenie, jako ¿e oznacza Proroctwo. Ale przecie¿ otrzyma³e¶ j± ³±cznie z innymi liczbami, nie na pocz±tku, nie na koñcu, bez podkre¶lenia jej specjalnego znaczenia. Dlaczego wiêc pomijasz j± w ogólnej analizie? Inne s³owa równie¿ maj± wielkie znaczenie, i s³owo Proroctwo wcale nie musi byæ tu jakie¶ specjalne.

3. Na koniec chyba najwiêksze moje ALE. Mianowicie, w Bardzo Dok³adnej Analizie wypisujesz znaczenia konkretnych liczb, i piszesz, JAK SIÊ MAJ¡ DO PCH. Tyle, ¿e wiele z nich znowu jest dobranych tendencyjnie. Np:

a) 38 = GB KCh - Potê¿na Moc [wiedza o przysz³o¶ci] - ??!!
b) 66 = GL ChBA ChZVH – ¬ród³o Ukryte w Magicznej Wizji [przekazy channelingowe] - mo¿e to oznaczaæ KOMPLETNIE co innego.
c) 74 = DIIN – Przywódca, Sêdzia [Samuel] - tendencyjno¶æ, to nie wynika nijak z liczb
d) 80 = OI – Ogromna Katastrofa [rok 2012] - wychodzisz z ZA£O¯ENIA, ¿e o 2012 chodzi
e) 99 = IDIOH – Wiedza [duchowe przebudzenie po roku 2012] - mo¿e oznaczaæ kompletnie inny rodzaj wiedzy.

Podsumowuj±c, zauwa¿ê jedn± rzecz. Wszystko jest piêknie-³adnie, ale najwiêkszym b³êdem, który pope³niasz, jest wyj¶cie z za³o¿enia, ¿e liczby te dotycz± PCh, Samuela i roku 2012. Samo proroctwo jest niejasne i niejednoznaczne - Ty swoimi pogl±dami i przekonaniami nada³e¶ mu znaczenie. Pope³niasz ten sam b³±d, który pope³niaj± autorzy teorii spiskowych - interpretuj± niejednoznaczne fakty wedle w³asnych przekonañ, inkorporuj±c je do swoich teorii. A fakt jest te¿ taki, ze je¶li np wzi±³by¶ to proroctwo na warsztat od innej strony, np podszed³ jak kto¶, kto za punkt wyj¶cia bierze ksiêgê Apokalipsy, na podstawie IDENTYCZNYCH liczb doszed³by¶ do kompletnie innych wniosków. I nie tylko t± ksiêgê - ogólnie, to proroctwo mo¿na interpretowaæ kompletnie ró¿nie w zale¿no¶ci od w³asnych przekonañ.

Tak wiêc sama analiza dobra (prócz pewnych naci±gniêæ, jak z liczb± 93), ale interpretacja ju¿ maksymalnie subiektywna.

EDIT: I dodam jeszcze na koniec. Gdy siê interpretuje jaki¶ przekaz, proroctwo, znaczenie liczbowe etc, pierwsz± rzecz±, któr± nale¿y zrobiæ, jest chwilowe uwolnienie siê i odciêcie od w³asnych przekonañ. Trzeba do tego podej¶æ jak do bia³ej kartki, na której nie ma nic zapisane. Inaczej ³apiemy siê w pu³apkê tego, co wy¿ej - subiektywizmu, i jakakolwiek, nawet dobra i rozs±dna analiza, staje siê tylko ma³o wa¿nymi przemy¶leniami, opartymi na w³asnych pogl±dach.

EDIT2: Dalsze zastrze¿enia:

Stopniowa Redukcja I - analizujesz, jak dwie cyfry i ich znaczenia, ³±cz±c siê, tworz± kolejne znaczenie. Ok. Ale zwrócê Ci uwagê na drug± sumê: 80+88=168. Ogromna katastrofa + P³on±æ = Ochraniaæ, Chroniæ. Nie daje Ci to do my¶lenia? W pozosta³ych przypadkach dwa czynniki tworz± pewien skutek, bêd±cy ich po³±czeniem. Tutaj mo¿e byæ TAK SAMO. Ogromn± katastrofê i P³oniêcie interpretujesz jako JEDNO zdarzenie, jedno i to samo. Dlaczego wiêc suma jednego i tego samego zdarzenia daje OCHRONÊ? I dlaczego mia³aby byæ dwukrotnie powtórzona? Mo¿e dlatego, ¿e, podkre¶laj±c dwoisto¶æ, chodzi o dwa ZNOSZ¡CE siê wzajemnie skutki owej katastrofy? To w³a¶nie sugerowa³by fakt, ¿e po dodaniu daj± znaczenie "Ochrona". A to z kolei sugeruje, ¿e nie jest nam ¿aden Samuel potrzebny, bo katastrofa, któr± przepowiadaj± Ci liczby, zawiera dwie znosz±ce siê si³y, które SAME siê zrównowa¿± i stworz± ochronê.

Kto¶ mo¿e powiedzieæ, ¿e tak siê nie da, ze dwie katastrofy nie mog± siê wzajemnie znosiæ. Ale dam przyk³ad z historii - zimna wojna. I Stany, i Rosja, posiada³y broñ atomow±, tak wiêc perspektywa ich u¿ycia by³a wisz±c± w powietrzu katastrof±, a raczej DWOMA katastrofami. I co siê sta³o? Nic, gdy¿ si³y te siê równowa¿y³y, wzajemnie trzyma³y siê w szachu. Os³abienie jednej czy wzrost drugiej spowodowa³oby niewyobra¿aln± katastrofê i zniszczenie. I jedynie to, ze nikt nie INGEROWA£, a raczej, ¿e obie si³y siê znosi³y, zapewnia³o bezpieczeñstwo. Tak wiêc proroctwo Kap³ana 718 mo¿e znaczyæ tyle, ¿e w³a¶nie ingerencja i próba zmian na si³ê, szukanie mumii, robienie tarcz etc mo¿e doprowadziæ do zachwiania tej si³y i, w konsekwencji, do o wiele bardziej przera¿aj±cych efektów. To oczywi¶cie subiektywna interpretacja, aczkolwiek - MO¯LIWA.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 11:42:43 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 17, 2008, 13:36:08 »

Tendencyjne dopasowywanie metod do celu jest jego domen± od zawsze. W jago wcze¶niejszych "dokonaniach" by³y nawet o wiele powa¿niejsze b³êdy takie jak nieprawid³owa transkrypcja.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 17, 2008, 15:14:48 »

Jak tak patrze na to, to je¿eli w pierwszej kolejno¶ci co¶ zignorowa³ a konkretnie jak±¶ tam liczbê to reszta interpretacji mo¿e byæ inna wiêc daje nam to wielki b³±d który podwa¿a totalnie wiarygodno¶æ tej jego analizy.

Pozdro
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 17, 2008, 15:26:48 »

Jak tak patrze na to, to je¿eli w pierwszej kolejno¶ci co¶ zignorowa³ a konkretnie jak±¶ tam liczbê to reszta interpretacji mo¿e byæ inna wiêc daje nam to wielki b³±d który podwa¿a totalnie wiarygodno¶æ tej jego analizy.

Pozdro

W zasadzie to jest tu kilka naci±gniêæ, i to na ró¿nych poziomach interpretacji. Raz jest to subiektywne dobrane dodawanie liczb (raz dwie kolejne, potem misz-masz, potem znowu dwie kolejne), raz opuszczenie z raczej ma³o przekonuj±cych przyczyn liczby 64 (a gdyby j± traktowaæ jak wszystkie inne, ca³a interpretacja jest ZUPE£NIE inna), potem lekko na si³ê przyklejanie znaczeniom oryginalnym znaczenia w ¶wietle PCh... a to juz s± powa¿ne zarzuty wobec interpretacji, i masz racjê, mog± sprawiaæ, ¿e ca³a analiza przez to moze byæ nie warta funta k³aków.

EDIT: To nieco tak, jak z obróbk± diamentu. Ca³y diament mo¿e byæ wspaniale obrobiony, oszlifowany, ale wystarczy, ¿e Ci raz zjedzie szlifierka, zrobisz jedn± ryskê, i warto¶c diamentu z 3000 z³ spada do 1000 z³. Zrób drug± rysê, a spadnie do 300 z³. A zrób trzeci±, i mo¿e go opchniesz na allegro za kilkadziesi±t z³ociszy. Tak jest i z takimi analizami. ¯eby mia³a warto¶æ, musi byæ nieskazitelna, ka¿de obliczenie musi byæ jasno uzasadnione -czemu tak a nie inaczej. Nie mo¿na zmieniaæ sobie dowolnie metody, tak jak to siê tu dzieje ju¿ na pocz±tku - bo tak akurat "pasuje". Poza tym, tym bardziej nie mo¿na na si³ê wpisywaæ w interpretacjê swoich w³asnych przekonañ czy sympatii, twierdz±c, ¿e "Sêdzia" oznacza Samuela itp.

No có¿, zobaczymy, jak sam autor swoje postêpowanie wyt³umaczy i uzasadni. Mam cich± nadziejê, ¿e uzasadni jasno i rzeczowo, a nie typowo: "Ignoranci i tak nie zrozumiej±". Có¿, po¿yjemy, zobaczymy ;]
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 15:32:38 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 17, 2008, 17:03:37 »

Tene daj mi trochê czasu na wyja¶nienie, teraz jestem trochê zajêty, a Ty idziesz w ciekaw± stronê - mia³em na my¶li to ¿e dwa MINUSY (katastrofa i p³on±æ) daja PLUS (Ochrona) ale to bardziej skomplikowana kwestia, nic nie jest tam w z³ym miejscu a co calo¶ci Proroctwa, jako, ¿e jest to prawdziwe proroctwo jest ono uniwersalne - mój znajomy zrobi³ ceikawy eksperyment i podpi±³ to do Chrze¶cijañstwa (upadku) i wysz³y niez³e kwiatki w tym, ja tutaj ukaza³em, to w powi±zaniu z PCH ale s± te¿ inne mo¿liwo¶ci - przekaz otrzyma³em oko³o roku 2003 a o PCH dowiedzia³em siê w po³owie 2005 roku - proroctwo mówi o zasadach uniwersalnych, czyli cykl - Narodziny-¦mieræ-Odrodzenie! co do liczby 93 - to jest ona kluczowa (ka¿dy kto studiowa³ dzie³a Crowleya, choiæby Thelemê wie o co chodzi) - pominiêcie 93 i 64 nie by³o przypadkowe, wyja¶niê to za jaki¶ czas skoro jest taka potrzeba - pocz±tkowo nie pisa³em tego dla laików ale dla tych co rozumiej± w czym rzecz, skoro Tenebrael twierdzisz, ¿e nale¿o³oby na to inaczej spojrzeæ - droga wolna, znajd¼ chwilê i spójrz na to po swojemu, opisz i mi prze¶lij a mo¿e co¶ z tego wyjdzie - masz dobry analityczny umys³ i patrzysz na to jak na bia³± kartkê, ja tak patrzy³em w 2003 roku ale do czasu dopóki nie dowiedzia³em siê o PCH nie mia³o dla mnie to wiêkszego sensu i nie mog³em zrozumieæ o co tutaj chodzi...

pozdrawiam,
Kap³an 718!
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 17, 2008, 17:34:19 »

Co do wyja¶nienia, to napisz proszê na forum. Uwa¿am, ze skoro jest to umieszczone na stronie dostêpnej dla wszystkich, to i ludzie maj± prawo wiedzieæ, jaka jest nasza dyskusja. Da³em swoje w±tpliwo¶ci - teraz Ty (gdy bêdziesz mia³ czas) przejmujesz pa³eczkê, i masz mo¿liwo¶æ sprostowania. Zupe³nie mo¿liwe, ¿e moje zastrze¿enia s± nieprawid³owe - póki co je utrzymujê, i czekam na odpowied¼.

Co do w³asnych przemy¶leñ - szczerze powiem, ¿e nie zajmujê siê analizami liczb. Dlatego te¿ moje zastrze¿enia dotyczy³y tego, co ju¿ opisa³e¶. Je¶li te niejasno¶ci s± skutkiem tego, ¿e pisa³e¶ "na skróty" - rozwiñ oczywi¶cie.

Co do dwóch minusów daj±cych plus - DOK£ADNIE tak to widzê! Z tym, ¿e uwa¿am, ¿e to w³a¶nie jak z zimn± wojn± - dwa minusy znosz±ce siê, daj±ce razem mo¿e nie tyle plus, co neguj±ce siê nawzajem. "Gdzie dwóch siê bije tam trzeci korzysta", ¿e tak to powiedzeniowo ujmê.

Co do liczby 93 i 64 - nie wiem, jak z 64, wiem natomiast, ¿e Crowley uznawa³ liczbê 93 za znacz±c±. Z tym, ¿e pamiêtaj, i¿ Crowley by³ magiem bardzo kontrowersyjnym, wielu równie wielkich okultystów nie podziela³o jego pogl±dów. Mam tu na my¶li to, ¿e uwa¿am, ¿e w takiej, nota bene wa¿nej analizie, nie mo¿na siê jedynie opieraæ na twierdzeniach jednego okultysty.

Inna sprawa, ¿e nie t³umaczy to dalej jasno, czemu pomijasz pocz±tkowo liczbê 93, dodaj±c dwie kolejne do siebie, po czym do niej wracasz i dodajesz j± do 74 (z tego co pamiêtam). Skoro liczbê 64 "wyj±³e¶" z obliczeñ jako znacz±c±, powiniene¶ ju¿ konsekwentnie wyci±æ równie¿ 93, Ty natomiast post±pi³e¶ inaczej.

W zwi±zku z czym czekam tu na konkretne obja¶nienia co do tych nie¶cis³o¶ci i uzasadnienie, czemu post±pi³e¶ tak, a nie inaczej.

Pozdrawiam

Tene

(PS. Zauwa¿, ¿e nie odrzucam Twojej analizy. Zauwa¿am jedynie to, co wydaje siê niejasne i momentami naci±gane. I czekam na sprostowanie U¶miech )
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 17, 2008, 19:18:10 »

poniewa¿ tak MOCNO poszli¶my ju¿ dalej proponujê przej¶æ na priv ca³kiem, unikniemy w ten sposób k³ótni na forum a podyskutujemy sobie spokojnie - Twoje wnioski s± niesamowite! my¶lê, ¿e w przysz³o¶ci mo¿na skompilowaæ z naszej wymiany zdañ jeden dokument i udostêpniæ go na forum innym ale jak dojdziemy do czego¶ konstruktywnego...

tak postêpuj±c unikniemy tego czego nie chcemy czyli k³ótni, obra¿ania i awantur...

P.S. taka dyskusja jest o tyle wa¿na bo Ty patrzysz na to jak na czyst± kartkê a ja ju¿ si³a rzeczy nie dam rady tego zrobiæ bo za bardzo mi siê to wszystko kojarzy i pod¶wiadomie pójdê w swoj± stronê a nie t± obiektywn± i byæ mo¿e bardziej w³a¶ciw±!

pozdrawiam,
Kap³an 718!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 19:34:09 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Robson101
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 17, 2008, 20:03:10 »

Jednak osobi¶cie prosi³bym aby¶cie dalej kontynuowali ten w±tek w tym temacie. Mnie on bardzo ciekawi i z pewno¶ci± nie tylko mnie i je¶li to mo¿liwe chcia³bym ¶ledziæ Wasz± dyskusjê na ten temat.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 17, 2008, 20:23:19 »

nasza dyskusja zostanie opublikowana w formie artyku³u - póki co s± to sprawy robocze i nie nadaj± siê na forum, jak do czego¶ dojdziemy to wrzucê na forum to...

pozdrawiam,
Kap³an 718!
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 17, 2008, 20:26:21 »

Dwa minusy to rowniez =, bo gdyby staly sie plusami wowczas zlo ( bomby atomowe polaczyly by swoja moc) zadzialaly by z podwojna sila. Efekt? Nie wiem czy dzisiaj mogla by istniec ta dyskusja?

Natomiast 93, , 9 jest koncowa cyfra 3-go wymiaru zamyka bezpowrotnie wszystko co sie w nim miesci. 3 wymiary zawsze sa w 3 etapach , nigdy nie jest inaczej bo kazdy z nich niesie wiedze jednego z aspektow , czyli 1, nastepnie 1 = 2  i + 1 koncowy,  ktory  finalnie  laczy   te 2 w  aspekt 3-ci dajac wiedze sumaryczna  wszystkiego. Przez pierwsze 3 czakry poznajemy materie im jest podpozadkowany wzor Atlantydy  3 kregi oddzielone woda ( wod- uczucia, czyli zawsze wiedza powieksza sie laczac z uczuciami), dochodza do tego inne elemety ale oddaja dokladnie wzorzec graficzny czasow ktore dobiegly konca.
Caly ten etap rozwoju charakteryzuje rowniez 64 , czyli poznawanie i budowa swiata materialnego przez 6, szescian , 6 czakr zawartych w ciele materialnym i jemu podpozadkowanych (7 praktycznie jest niedostepna sluzy polaczeniu ze swiatem ponad materialnym), oraz poczatkiem etapu ery asektu meskiego  czyli od 6 - ciu  do 9-ciu.
4 to juz czakra serca , pelnia wiedzy serca, jednak gdy odejmiemy 4 od 6 , to wowczas jest 2, polowa tej wiedzy serca ( milosc uwarunkowana) zamknieta w dodaniu 6+4= 10 matryca kabaly, niepelna wiedza. Gdyby bylo 7 +4 , wowczas bylo by11 liczba mistrzowska pelnia wiedzy jednego aspektu, ale tak nie jest, jest ciagle odciecie od pelni wiedzy. Przy tym 2 jest symbolem jednego aspektu ( w tym wypadku meskiego , bo jego czas rozwazamy), dlaczego  w 2 zawiera je tylko 1 aspekt skoro to 2? Bo w jednym aspekcie materialnym cialo i dusza= czlowiek zawsze jest wiedza dwoch meskiego i zenskiego,powinna byc harmonia, wowczas ten aspekt zakonczyl proces rozwojowy stal sie BIALY, wkroczyl do BIALEGO BRATERSTWA. Ale to nie konice, bo zamknol wiedze TYLKO JEDNEGO ASPEKTU , NIE JEST TO WIEDZA ABSOLUTU. Wiedza Absolutu zawiera sie w 4  w madrosci serca( dotyczy to ludzi , duszy w materii), wszak Stworca dal nam poznac wiedze o sobie prze kobiete i mezczyzne, jest ona rozdzielona na 2+2=4. Czyli 4 , pelnia wiedzy serca + 2 aspekty kobieta i mezczyzna gdy sie polacza dadza nam 4. Jest to cyfra pracy z zapowiedzia sukcesu, dotyczy wymiaru materialnego.
Inna wiedze niesie 3+1=4, a zupelnie inna 2+2=4. W tym wypadku rozwazamy 6  i 4 , wiec bierzemy pod uwage 2. Reasumujac 4 daje nam informacje na temat 6 miejsca i czasu oraz poziomu rozwoju.
Jak jeszcze mozna na to popatrzec? otoz 6+4 to 10, czyli 1 o zwiekszonej mocy, czyli 1 ponad 6. A co jest ponad 6? Ponad 6 jest 7 , czyli 6+ 1 , to juz wiemy iz 7 czakra jest czakra 1 laczaca nas ze swiatem nie materialnym ( to samo co matryca kabalistyczna , drzewo zycia dla etapu 3x3=9), czyli w efekcie te dwie liczby mowia dokladnie to samo tylko troche inaczej. Z tym iz 64 przekazuje nam wiedze o mozliwosci zmiany ewolucji przez 4 przez wiedze serca, czwarta czakre. No i dalej 4=4 to 8 czyli 2 aspekty kobieta i mezczyzna polaczeni wiedza serca - pelnia wiedzy serca , wychodza w nieskonczonosc , stajac sie jednia wiedzy Stworcy. W ten sposob dochodzimy do sekretu liczby 718
Prawdziwa wiedza zaczyna sie po przekroczeniu 7 czakry , kiedy to co rozdzielono z 1 na 2, 4 i 8 wroci z 8 do 1, jednak stanie sie to dopiero wowczas gdy uniezaleznimy sie od blokady , ktora zrobiono na 7. A co to jest 7? 7 to rowniez 3 pierwsz czakry ich wiedza , oddzielone od 4 gornej jej wiedzy. Gdy wszystko ponownie zostanie polaczone wyjdziemy ponad 7 uzyskamy wiedze 1 Absolutu, ktora da nam mozliwosc istnienia w nieskonczonosci 8.
Ta informacja jest przekazywana w rozny sposob w wielu miejscach , w sumie latwa w odczycie, ja tez nie jestem numerologiem.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 18, 2008, 11:37:55 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 17, 2008, 21:11:13 »

Kiara genialne! ¶wietnie wyja¶nione U¶miech doskonale zrozumia³em ca³o¶æ tego co napisa³a¶ - ma³o tego,  ¿e siê zgadzam to jaki¶ czas temu ju¿ tak my¶la³em...

je¶li chodzi o to co pisa³a¶ o 718 to ja dodam co¶ jeszcze aby przekaz by³ kompletny:

7 to liczba Panety Wenus (Mi³o¶æ) 1 to JEDNO¦Æ 8 to liczba planety Merkury (M±dro¶æ) mamy wiêc formu³ê po³±czenia MI£O¦CI i M¡DRO¦CI - jest to bardzo uniwersalna formu³a - mówi±ca o prawdziwo¶ci wiedzy!

zauwa¿yæ trzeba tak¿e, ¿e 7+1+8 = 16 a teraz 1+6 = 7 czyli Czakra Korony (SAHASRARA)

Wniosek prosty, liczba 718 odnosi siê do WIEDZY KTÓRA MA NAST¡PIÆ (UJAWNIÆ) - jak kolwiek to brzmi... tak to mam rozumieæ Kiara?

je¶i znajdziesz czas dokonaj analizy w podobny sposób tych liczb, które sk³adaj± siê na proroctwo - dajê Ci "czyst± kartkê" i nie odno¶ siê do mojego tekstu ale do uniwersalnego znaczenia tych liczb, jest to 9 liczb, które razem tworz± liczbê 718...

38, 64, 66, 74, 80, 88, 93, 99, 116

P.S. pamiêtaj±c nasz± prywatn± rozmowê - je¶li uznasz, ¿e co¶ jest osobiste pisz taki fragment na PW

P.S. dlaczego czu³em pod¶wiadomie, ¿e liczby 64 oraz 93 odegraj± wa¿n± rolê w tym przekazie?

pozdrawiam i dziêkujê za pomoc,
Kap³an 718!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 21:15:13 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 17, 2008, 21:42:36 »

Mam do was pro¶bê Zawstydzony  Dyskutujcie proszê na forum,bo jest to dla mnie niesamowicie ciekawe.Nareszcie nie ma k³ótni tylko rzeczowa dyskusja.Kompletnie siê na tym nie znam,wiêc bêdê tylko czytaæ i siedzieæ cichutko U¶miech
Pozdrawiam chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 17, 2008, 21:46:10 »

mam pro¶bê w³a¶nie, ¿eby czytaæ tylko - niech w rozmowie uczestnicz± Tenebrael i Kiara bo s± to rozmówcy, którzy dobrze rozumiej± temat - my¶lê, ¿e obêdzie siê bez pomocy moderatora - pilnujmy czysto¶ci w±tku bo ka¿dy temat staje siê offtopem jak zaczyna siê nie konstruktywna krytyka!

pozdrawiam,
Kap³an 718!
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 17, 2008, 22:31:32 »

Nie wiedzialam iz 7 to Venus. To jeszcze prosciej , poniewaz Venus to Lucyfer, Jutrzenka, Gwiazda Zaranna, Jasnosc.Czyli czas Venus , czas milosci podwojne V tworzace w w odwrotnym ziemskim odbiciu ( M to dwie V, czyli czas milosc , czas roli Venus na gorze i na dole. tak wgra sie w rzeczywistosc wiedza czystego przekazy tworczego bryl platonskich napelniona najwieksza moca milosci.
Inaczej Venus uwolni blokade miedzy astralem a nadprzestrzenia moca milosci zrobi to ona laczac w 1 -jednie wiedzy Stworcy aspekt meski i zenski dwie 4 tworzac 8 pelnie jedni w nieskonczonosci tez w 8.

Teraz chce mi sie smiac  ( taka mala dygresja) urodzilam sie 7-go, 4- kwiecien, na ulicy Pocztowej pod numerem 8. W willi ktora nazywa sie Aida , profesor Michalowski ( archeolog - egiptolog) , byl prawie moim sasiadem.
Co z tego wynika? 7 + 4=11 ( jest to 1 do kwadratu) + 8 = 19 daje 10 = wzmocnona 1
czyli wyszlo z tego 7 1 (bardzo silna jedynka) i 8 czyli 718 a na koniec , bingo strzal w 10 na ulicy ktora niesie nowiny ( poczta). Co¶ Co¶ Co¶ U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech

Tak 718 to wiedza ktora obdaruje nas Venus gdy polaczy sie z wiedza JEDNI , czyli Stworcy -Absolutu, wejdzie wibracyjnie w 8 wymiar. Czyli przez stanie sie jednia z aspektem meskim ( polaczona wiedza kobiety i mezczyzny ) sama bedzie 8-ka i my wszyscy otrzymamy wiedze nowa.

To taki wynik moich rozwazan.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 22:34:36 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 17, 2008, 22:48:56 »

no dobra, przyznam siê, ¿e du¿ej czê¶ci nie zrozumia³em Jêzyk a co do Venus to jak bym patrzy³ na ukryty aspekt czyli LUCIFER (LUCIFERE - ³ac. Nios±cy ¦wiat³o) i teraz sprawa ma siê pro¶ciej Wiedza (przez du¿e W!) sp³ynie od Lucyfera (w pierwotnym aspekcie!)

a teraz taka moja dygresja a propo naszej innej dykusji Kiara, zacytujê pewien fragment mojej ksi±¿ki, dotyczy on ODKRYWCY WIEDZY jak to piêknie ujê³a¶!!!

fragmencik rozdzia³u "Kod Kryptologiczno-Kabalistyczny"

"(...) To, co teraz napiszê, mo¿e wydaæ siê dosyæ dziwne ale gdy pomy¶limy o znaczeniu archetypowym (wolnym od chrze¶cijañskiego be³kotu!) to zauwa¿ymy co zosta³o wyjawione. W tradycji osoby zajmuj±ce siê odczytywaniem takich szyfrów, kodów oraz tajemnych znaczeñ nazywa siê Sefenat Panaech - t³umacz rzeczy ukrytych, zapisuj±c to zgodnie z pisowni± jêzyka hebrajskiego otrzymymujemy ZPHNT Pa'aNCh a sumuje siê to do 359! Teraz widaæ, ¿e w³a¶ciwym znaczeniem liczby 718 w ujêciu kryptologiczno-kabalistycznym jest "Szatan, bêd±cy t³umaczem rzeczy ukrytych, ka¿dy adept zrozumie doskonale g³êboki i ukryty sens tego stwierdzenia. (...)"" WSZELKIE PRAWA ZASTRZE¯ONE!

poniewa¿ jest to fragment tylko, muszê wyja¶niæ, ¿e przedtem wyja¶nia³em, ¿e Szatan to ShTN z warto¶ci± liczbow± 359 (2x359=718!)

Potwierdza to co powiedzia³a¶, o ODKRYWCY WIEDZY (doskona³e okre¶lenie!)

czy teraz mo¿na to rozumieæ, jako, ¿e 718 jest ZWIASTUNEM (wa¿ne s³owo!) NOWEGO PODEJ¦CIA DO KWESTII SZATANA (obalaj±c tym samym podstawowy dogmat chrze¶cijañstwa!!!)?

pozdrawiam,
Kap³an 718!
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 17, 2008, 23:01:36 »

Co do wiedzy sp³ywaj±cej od Lucyfera - uwa¿am, ¿e to by³o jasne. Je¶li odrzuciæ strach przed Lucyferem i wrêcz nabo¿ne odrzucenie go jako Z£EGO, bo oddzieli³ siê od innej Energii, jaka jest uto¿samiana z chrze¶cijañskim Bogiem, zauwa¿ymy, analizuj±c ten archetyp, ¿e Lucyfer symbolizujê ¶cie¿kê poznania, wiedzy, analizy. Odrzucenia wygodnej niewiedzy (Raju, którego nie mo¿na doceniæ, bo nie zna siê przeciwieñstwa) na rzecz analitycznego zrozumienia. Bóg natomiast w tym micie symbolizuje bezkrytyczne zaufanie, wiarê i oddanie. Po³±czenie tych typów daje PE£NIÊ, Absolut.

Kiara, wszystko co piszesz jest ok, aczkolwiek mam zastrze¿enie do tego, co piszesz o Mi³o¶ci. Albo niedok³adnie rozumiem, co masz na my¶li pisz±c "Mi³o¶æ", albo te¿, moim zdaniem, wpadasz w pu³apkê twierdzenia, ¿e rozwój jest mo¿liwy jedynie przez "dobro" samo z siebie.

Jak ja to widzê? Na bazie tego, co pisa³em wcze¶niej, ¿e jeste¶my my, wszyscy ludzie, nasz ¶wiat etc, jedynie skrystalizowan± czê¶ci± jednego Absolutu, dzieki której ma on mo¿liwo¶æ poznawania samego siebie - uwa¿am, ¿e Mi³o¶æ jest potrzebna tu o tyle, ¿e kochaj±c innych ludzi, kochamy de facto siebie. Pomagaj±c im w rozwoju, pomagamy sobie - jako ¿e jeste¶my "mackami" tego samego Absolutu. W zwi±zku z czym nabiera znaczenia druga czê¶æ przykazania mi³osci: "Kochaj bli¼niego swego jak SIEBIE SAMEGO" - bo istotnie, mi³o¶æ do bli¼niego (w w±skim kontek¶cie) JEST mi³o¶ci± do samego siebie (w szerokim, ogólnym kontek¶cie). St±d mi³o¶æ jest absolutnie niezbêdna do szybszego rozwoju w skali kosmicznej, ale niekonieczna do rozwoju w skali jednostkowej.

EDIT: Co do Twoich wyja¶nieñ, Kiara, proszê, pisz ja¶niej. Mam wra¿enie, ¿e stosujesz wiele skrótów my¶lowych i do¶æ specyficzn± terminologiê, której nie wszyscy musz± u¿ywaæ czy j± identycznie rozumieæ, dlatego te¿, je¶li mo¿esz, pisz bardziej zrozumiale.

Zauwa¿y³em te¿ pewne niedoci±gniêcie, mianowicie piszesz, ¿e "czas milosci podwojne V tworzace w w odwrotnym ziemskim odbiciu ( M to dwie V, czyli czas milosc , czas roli Venus na gorze i na dole" - tu jest ewidentne naginanie sprawy. "M to dwie VV, czyli czas mi³osci" Tylko zauwa¿, ¿e jedynie w jêzyku polskim tak jest. We¼ sobie angielskie s³owo Love. Tu ju¿ nie ma ¿adnego powi±zania z V(enus). A nie mo¿esz braæ podobieñstwa liter za oznakê czegokolwiek, bo wystarczy, ¿e zmienisz jêzyk, i wszystko runie. A tego typu przemy¶lenia musz± byæ od jêzyka niezale¿ne, nie wa¿ne, czy odczyta je Polak, Anglik czy Rosjanin.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 23:06:04 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 17, 2008, 23:07:34 »

Tylko pamietaj iz Szatan i Venus to nie to samo. Inaczej Lucyfer i Szatan. Jedno z nich reprezetuje wiedze uczyc , drugie wiedze materii. W sumie ta wiedza sie kompletuje , albo wiedza uczuc moze byc wyjasnoina przez przez wzory logiczne. Ale jest jedno ale.... , wiedzy uczuc nie mozna zaprogramowac tymi wzorami, mozna juz tylko jak zaistnieje pokazac ja rowniez za pomoca takiego przekazu.
Uczucia maja to do siebie iz rozkwitaja nieprzewidywalnie, tworzac piekno , ktore ciagle nas zaskakuje.
Szatan w materii musi niesc jedna polowe wiedzy bo on jest aspektem meskim i nigdy nie byl zenski.Powiem szalony Szatan.... Mrugniêcie Mrugniêcie Mrugniêcie Buziak U¶miech...
Gdyby teraz jego wiedza zdominowala ludzi, to koniec z ewolucja, ponownie musieli bysmy zaczynac nasza droge.
Jednak wiem ze sie tak nie stanie.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Tak uzywam skrotow myslowych, lub inaczej operuje blokami myslowymi zamiast wywodem slowo po slowie, wiem tak juz mam od dziecka ( dlatego trzeba mi zadawac pytania), bo nie lapie co w Twoim toku myslowym jest niezrozumiale. Dla mnie wszystko jasne. Z ta M odwrocona poszukam jakiegos pierwotnego zwiazku  , wiem iz musi byc.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 23:15:45 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 17, 2008, 23:15:25 »

Kiara, to, co pisa³em, by³o nieco w oderwaniu od Twojej linii rozumowania, dlatego ja akurat Lucyfera i Boga u¿ywam jako archetypów, do nazwania pewnych w³a¶ciwo¶ci. Nie identyfikujê ich z osobami, bytami czy cokolwiek. Lucyfera u¿ywam do opisania wiedzy pewnej, sprawdzonej, do wiedzy eksperymentalnie potwierdzonej, do samego badania ¶wiata przez zmys³y i logikê. Archetypu chrze¶cijañskiego Boga - do opisu wiedzy kompletnie niepotwierdzonej, wiary, odczucia emocjonalnego etc. Je¶li taka symbolika nie odpowiada Ci tutaj - zamieñ po prostu Lucyfer na "Poznanie logiczne" a Bóg na "Poznanie emocjonalne" - sens zostanie ca³kowicie zachowany.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 17, 2008, 23:20:13 »

Ale tak nie jest, Lucyfer to swiatlosc , wiedza uczuc , kobiecosc , intuicja i wszystko co sie z tym laczy. Natomiast wiedza logiczna , wyliczalna, sprawdzalna w materii to Szatan, on to reprezetuje.
Boga w sensie religji kk wogole nie biore pod uwage ( bo reloigja nie niesie prawdy) , natomiast Stworca dla mnie to wiedza wszechrzeczy, wszystkiego co tylko moze byc wiedza.

Kiara U¶miech U¶miech
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 17, 2008, 23:24:17 »

Tenebrael trafi³e¶ w SEDNO (jak zwykle!) w³a¶nie ja dosta³em przeka¿ liczbowy dlatego, ¿e LICZBY S¡ UNIWERSALNYM JÊZYKIEM CA£EJ LUDZKO¦CI! ma³o tego, za tysi±c lat nadal liczba 718 bêdzie 718 i by³a ni± 100 i tysi±c lat temu - ja osobi¶cie twierdze, ¿e "Bóg rozmawia ze mn± za pomoc± liczb" - dlatego to co robiê zrozumie ka¿dy czy w Polsce, czy w USA czy w Egipcie lub Chinach!!!

Kiara - s³owo Szatan budzi aktualnie lêk i kojarzy siê ze z³em - có¿ piêtno Ko¶cio³a, 2000 lat to du¿o (sic!) ale powróæmy do pierwotnego znaczenia nie spaczonego pseudomy¶l± chrze¶cijañstwa - Szatan to nasze nowomodne okre¶le¶lenie - w oryginale brzmi ono HA SHAITAN i oznacza dos³ownie PRZECIWNIK oraz SPRZECIW - to symboliczny tytu³ KA¯EGO, kto siê SPRZECIWI Bogu-Tyranowi a ten Sprzeciw polega na aktywnym dzia³aniu - nie s³ucham co mi siê wmawia ale zaczynam sam my¶leæ i wykonuje DZIA£ANIE, nie jeste bierny lecz dynamiczny - o tym mówi w zagmatwany sposób historia z Ogrodu Eden w³a¶nie...

EDIT:zgodzê siê z WAMI obojgiem, poniewa¿:

@Tenebrael - masz racjê, postrzegam to tak samo, Lucyfer to wiedza poznana a bóg (ma³a litera celowa!) chrze¶cijan z biblii to wiedza niepotwierdzona, ma³o tego, Lucyfer symbolicznie spzeciwiaj±c siê bogu pokaza³, ¿e jest od niego silniejszy i potê¿niejszy (powiedzia³ NIE samemu BOGU!), w koncu by³ najwy¿szym z Anio³ów przy tronie boga - oczywi¶cie to tylko alegoria i tak to powinno siê rozumieæ!

@Kiara - masz racjê, poniewa¿ nie powinoo siê braæ ani kk ani boga ich pod uwagê rozmawiaj±c o tak POWA¯NYCH kwestiach, nie u¿ywam okre¶lenia Stwórca bo mocno jest nacechowany nalecia³o¶ciami kk, ja u¿ywam okre¶lenia ABSOLUT i jest dla mnie idealne - tak to postrzegam...

718!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 23:32:20 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 17, 2008, 23:24:27 »

Ale tak nie jest, Lucyfer to swiatlosc , wiedza uczuc , kobiecosc , intuicja i wszystko co sie z tym laczy. Natomiast wiedza logiczna , wyliczalna, sprawdzalna w materii to Szatan, on to reprezetuje.
Boga w sensie religji kk wogole nie biore pod uwage ( bo reloigja nie niesie prawdy) , natomiast Stworca dla mnie to wiedza wszechrzeczy, wszystkiego co tylko moze byc wiedza.

Kiara U¶miech U¶miech

Kiara, ale wyrwij siê an chwilê ze swojego schematu my¶lowego, w którym wystêpuje Szatan I Lucyfer. Dla mnie ani Szatan ani Lucyfer NIE ISTNIEJ¡. To s± jedynie symbole, by przedstawiæ moj± interpretacjê, tak samo jak Bóg. I tylko jako symbole kryj±ce za sob± pewne znaczenie mo¿na je odczytywaæ.

I tu jest w³a¶nie widoczny problem symboliki. Dla jednego symbol znaczy CO¦, dla drugiego ten sam symbol - kompletnie co innego. Dlatego te¿ warto z miejsca obja¶niaæ, czym dla nas dany symbol jest, by wyrwaæ siê z w³asnych schematów my¶lowych i w³asnej percepcji i odbioru symboli, a czytaæ jedynie ich konotacje znacz±ce dla tego, kto dany argument wysun±³. Bo mo¿liwe, ¿e z Kiar± mówimy o tym samym, tylko inaczej dobieramy symbolikê.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 17, 2008, 23:26:41 »

Tenebrael trafi³e¶ w SEDNO (jak zwykle!) w³a¶nie ja dosta³em przeka¿ liczbowy dlatego, ¿e LICZBY S¡ UNIWERSALNYM JÊZYKIEM CA£EJ LUDZKO¦CI! ma³o tego, za tysi±c lat nadal liczba 718 bêdzie 718 i by³a ni± 100 i tysi±c lat temu - ja osobi¶cie twierdze, ¿e "Bóg rozmawia ze mn± za pomoc± liczb" - dlatego to co robiê zrozumie ka¿dy czy w Polsce, czy w USA czy w Egipcie lub Chinach!!!

Kiara - s³owo Szatan budzi aktualnie lêk i kojarzy siê ze z³em - có¿ piêtno Ko¶cio³a, 2000 lat to du¿o (sic!) ale powróæmy do pierwotnego znaczenia nie spaczonego pseudomy¶l± chrze¶cijañstwa - Szatan to nasze nowomodne okre¶le¶lenie - w oryginale brzmi ono HA SHAITAN i oznacza dos³ownie PRZECIWNIK oraz SPRZECIW - to symboliczny tytu³ KA¯EGO, kto siê SPRZECIWI Bogu-Tyranowi a ten Sprzeciw polega na aktywnym dzia³aniu - nie s³ucham co mi siê wmawia ale zaczynam sam my¶leæ i wykonuje DZIA£ANIE, nie jeste bierny lecz dynamiczny - o tym mówi w zagmatwany sposób historia z Ogrodu Eden w³a¶nie...

718!

Ano w³a¶nie, choæ dla mnie Szatan i Lucyfer tutaj, w tej kwestii to to samo - przez sprzeciw wobec bezkrytycyzmowi niesie ¦wiat³o wiedzy namacalnej, poznawalnej i obiektywnej. Nazywam ten archetyp Lucyferem, ale to tylko nazwa, nie ma sensu siê do niej zbytnio przyzwyczajaæ czy przywi±zywaæ, bo wa¿ne, co mówi±cy chce przez dan± nazwê przekazaæ.

EDIT: Wiesz, z przekazami liczbowymi s± te¿ pewne problemy, równie¿ mo¿na je niefortunnie interpretowaæ, subiektywnie, ale na nieco innym gruncie ni¿ symbole. Dlatego te¿, moim zdaniem, choæby w Kabale ka¿dej Sefirocie przypisane s± imiona boskie, chóry anielskie, anio³y, litery i cyfry - gdy¿ mo¿na j± interpretowaæ za pomoc± ró¿nej symboliki i systemu, a porównanie wyników poka¿e, gdzie mog³y wyst±piæ ewentualne przek³amania.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2008, 23:34:14 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 17, 2008, 23:33:32 »

edytowa³em tekst mój powy¿ej i ustosunkowa³em siê do waszych wniosków U¶miech

718!
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 17, 2008, 23:38:28 »

Wlasnie chodzi o symbol ( w tym wypadku nie o osoby),Lucyfer wiedza duchowo uczuciowa, Szatan wiedza praktyczno logiczna. Tworza calosc wiedzy obydwoje , wiem to.
On nigdy w nic nie wierzy dopuki nie zwazy i nie zmierzy, taki jest symbol Szatana. Moim zdaniem kosciol tak bardzo sie go boi , bo on udowodni namacalnie ta glupote zawarta w dogmatach.

Szatan , sprzeciw Bogu( Bog to pelnia wiedzy) wiec on sprzeciwil sie wierzeniu na slowo, musi to udowodnic naukowo, po to zszedl na ziemie jako taki symbol.Faktycznie jest to dzialanie i poszukiwanie doswiadczalne.

Kiara U¶miech U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 17, 2008, 23:39:05 »

edytowa³em tekst mój powy¿ej i ustosunkowa³em siê do waszych wniosków U¶miech

718!

Co do tego, ¿e Lucyfer jest silniejszy - tu siê nie zgodzê, uwa¿am, ¿e jest równie silny (a raczej, ¿e cechy, które reprezentuje, równowa¿ne s± cechom, które reprezentuje Bóg). Dziêki temu istniej± dwie równowa¿ne ¶cie¿ki poznania, które, po po³±czeniu dopiero, daj± PE£NIÊ, wiedzê idealn±.

Co do tego, ¿e nie nale¿y u¿ywaæ takiej symboliki tutaj - nie zgodzê siê. uwa¿am, ¿e to kwestia tego, jak rozmówcy s± elastyczni, jak potrafi± oddzieliæ symbole same w sobie od ich znaczenia. Dla mnie sama nazwa nie ma KOMPLETNIE znaczenia. W dodatku np dla mnie Absolut jest chyba nieco czym¶ innym, ni¿ dla Ciebie, stad znowu mog± p³yn±æ problemy z niezrozumieniem siê nawzajem. Dlatego te¿ wiedza, co znaczy dany symbol dla kogo, jest kluczowa - Ty wiesz np, ¿e dla mnie Absolut to nie to samo, czym jest dla Ciebie, wiêc bêdziesz wiedzia³, ze gdy napiszê Absolut, nale¿y to rozumieæ jako "Absolut w moim rozumieniu"
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: