Tenebrael
Gość
|
 |
« : Grudzień 17, 2008, 11:10:52 » |
|
Witam. ZakÂładam ten wÂątek, bo przeczytaÂłem artykuÂł KapÂłana 718 dotyczÂący analizy numerologicznej przekazu, ktĂłry otrzymaÂł, i chciaÂłbym siĂŞ podzieliĂŚ swoimi refleksjami. PiszĂŞ w formie zwrotnej do KapÂłana 718, jako Âże liczĂŞ, Âże ustosunkuje siĂŞ do tego. Co nie znaczy, ze innych nie zapraszam rĂłwnieÂż do rozmowy.
Szczerze mĂłwiÂąc, analiza ta mnie nie przekonuje, widzĂŞ w niej kilka bardzo sÂłabych punktĂłw. Nie mam nic do samej interpretacji kabalistycznej liczb, to jest ok, ale w wielu miejscach mocno naciÂągasz interpretacjĂŞ do swojej teorii, wyciÂągajÂąc zdecydowanie za daleko idÂące wnioski. W dodatku juÂż w poczÂątkowe fazie interpretacji czynisz pewnÂą pomyÂłkĂŞ. A konkretnie, w punktach:
1. Stopniowa Redukcja I - najpierw dodajesz do siebie pierwsze dwie, najwiêksze cyfry i odczytujesz ich znaczenie. Ok. Ale co robisz dalej? POMIJASZ liczbê 93, i dodajesz kolejne dwie. A dalej? Bierzesz znowu pominiête 93 i dodajesz do kolejnej - 74. A dalej ju¿ normalnie, dodajesz dwie kolejne. Dlaczego? Przecie¿, jeœli decydujemy siê na jedn¹ metodê postêpowania, powinniœmy byÌ konsekwentni. Ty natomiast, mam wra¿enie, dopasowa³eœ sumy tak, by wychodzi³o to, co zak³adasz, ze wyjœÌ powinno. A w taki sposób mo¿emy posprawdzaÌ na chybi³-trafi³ sumy poszczególnych liczb ze sob¹, i co wyjdzie? Setki kompletnie innych znaczeù. Tak wiêc ju¿ w fazie pocz¹tkowej postêpujesz tendencyjnie.
2. Pominiêcie pocz¹tkowe liczby 64 w Dalszej Redukcji II i Ostatecznej Redukcji. Dlaczego? Znowu, subiektywnie za³o¿y³eœ, ¿e ma ona specjalne znaczenie, jako ¿e oznacza Proroctwo. Ale przecie¿ otrzyma³eœ j¹ ³¹cznie z innymi liczbami, nie na pocz¹tku, nie na koùcu, bez podkreœlenia jej specjalnego znaczenia. Dlaczego wiêc pomijasz j¹ w ogólnej analizie? Inne s³owa równie¿ maj¹ wielkie znaczenie, i s³owo Proroctwo wcale nie musi byÌ tu jakieœ specjalne.
3. Na koniec chyba najwiĂŞksze moje ALE. Mianowicie, w Bardzo DokÂładnej Analizie wypisujesz znaczenia konkretnych liczb, i piszesz, JAK SIĂ MAJÂĄ DO PCH. Tyle, Âże wiele z nich znowu jest dobranych tendencyjnie. Np:
a) 38 = GB KCh - PotĂŞÂżna Moc [wiedza o przyszÂłoÂści] - ??!! b) 66 = GL ChBA ChZVH – ÂŹrĂłdÂło Ukryte w Magicznej Wizji [przekazy channelingowe] - moÂże to oznaczaĂŚ KOMPLETNIE co innego. c) 74 = DIIN – PrzywĂłdca, SĂŞdzia [Samuel] - tendencyjnoœÌ, to nie wynika nijak z liczb d) 80 = OI – Ogromna Katastrofa [rok 2012] - wychodzisz z ZAÂŁOÂŻENIA, Âże o 2012 chodzi e) 99 = IDIOH – Wiedza [duchowe przebudzenie po roku 2012] - moÂże oznaczaĂŚ kompletnie inny rodzaj wiedzy.
Podsumowuj¹c, zauwa¿ê jedn¹ rzecz. Wszystko jest piêknie-³adnie, ale najwiêkszym b³êdem, który pope³niasz, jest wyjœcie z za³o¿enia, ¿e liczby te dotycz¹ PCh, Samuela i roku 2012. Samo proroctwo jest niejasne i niejednoznaczne - Ty swoimi pogl¹dami i przekonaniami nada³eœ mu znaczenie. Pope³niasz ten sam b³¹d, który pope³niaj¹ autorzy teorii spiskowych - interpretuj¹ niejednoznaczne fakty wedle w³asnych przekonaù, inkorporuj¹c je do swoich teorii. A fakt jest te¿ taki, ze jeœli np wzi¹³byœ to proroctwo na warsztat od innej strony, np podszed³ jak ktoœ, kto za punkt wyjœcia bierze ksiêgê Apokalipsy, na podstawie IDENTYCZNYCH liczb doszed³byœ do kompletnie innych wniosków. I nie tylko t¹ ksiêgê - ogólnie, to proroctwo mo¿na interpretowaÌ kompletnie ró¿nie w zale¿noœci od w³asnych przekonaù.
Tak wiĂŞc sama analiza dobra (prĂłcz pewnych naciÂągniĂŞĂŚ, jak z liczbÂą 93), ale interpretacja juÂż maksymalnie subiektywna.
EDIT: I dodam jeszcze na koniec. Gdy siê interpretuje jakiœ przekaz, proroctwo, znaczenie liczbowe etc, pierwsz¹ rzecz¹, któr¹ nale¿y zrobiÌ, jest chwilowe uwolnienie siê i odciêcie od w³asnych przekonaù. Trzeba do tego podejœÌ jak do bia³ej kartki, na której nie ma nic zapisane. Inaczej ³apiemy siê w pu³apkê tego, co wy¿ej - subiektywizmu, i jakakolwiek, nawet dobra i rozs¹dna analiza, staje siê tylko ma³o wa¿nymi przemyœleniami, opartymi na w³asnych pogl¹dach.
EDIT2: Dalsze zastrzeÂżenia:
Stopniowa Redukcja I - analizujesz, jak dwie cyfry i ich znaczenia, ³¹cz¹c siê, tworz¹ kolejne znaczenie. Ok. Ale zwrócê Ci uwagê na drug¹ sumê: 80+88=168. Ogromna katastrofa + P³on¹Ì = OchraniaÌ, ChroniÌ. Nie daje Ci to do myœlenia? W pozosta³ych przypadkach dwa czynniki tworz¹ pewien skutek, bêd¹cy ich po³¹czeniem. Tutaj mo¿e byÌ TAK SAMO. Ogromn¹ katastrofê i P³oniêcie interpretujesz jako JEDNO zdarzenie, jedno i to samo. Dlaczego wiêc suma jednego i tego samego zdarzenia daje OCHRON� I dlaczego mia³aby byÌ dwukrotnie powtórzona? Mo¿e dlatego, ¿e, podkreœlaj¹c dwoistoœÌ, chodzi o dwa ZNOSZ¥CE siê wzajemnie skutki owej katastrofy? To w³aœnie sugerowa³by fakt, ¿e po dodaniu daj¹ znaczenie "Ochrona". A to z kolei sugeruje, ¿e nie jest nam ¿aden Samuel potrzebny, bo katastrofa, któr¹ przepowiadaj¹ Ci liczby, zawiera dwie znosz¹ce siê si³y, które SAME siê zrównowa¿¹ i stworz¹ ochronê.
Ktoœ mo¿e powiedzieÌ, ¿e tak siê nie da, ze dwie katastrofy nie mog¹ siê wzajemnie znosiÌ. Ale dam przyk³ad z historii - zimna wojna. I Stany, i Rosja, posiada³y broù atomow¹, tak wiêc perspektywa ich u¿ycia by³a wisz¹c¹ w powietrzu katastrof¹, a raczej DWOMA katastrofami. I co siê sta³o? Nic, gdy¿ si³y te siê równowa¿y³y, wzajemnie trzyma³y siê w szachu. Os³abienie jednej czy wzrost drugiej spowodowa³oby niewyobra¿aln¹ katastrofê i zniszczenie. I jedynie to, ze nikt nie INGEROWA£, a raczej, ¿e obie si³y siê znosi³y, zapewnia³o bezpieczeùstwo. Tak wiêc proroctwo Kap³ana 718 mo¿e znaczyÌ tyle, ¿e w³aœnie ingerencja i próba zmian na si³ê, szukanie mumii, robienie tarcz etc mo¿e doprowadziÌ do zachwiania tej si³y i, w konsekwencji, do o wiele bardziej przera¿aj¹cych efektów. To oczywiœcie subiektywna interpretacja, aczkolwiek - MO¯LIWA.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 11:42:43 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2008, 13:36:08 » |
|
Tendencyjne dopasowywanie metod do celu jest jego domen¹ od zawsze. W jago wczeœniejszych "dokonaniach" by³y nawet o wiele powa¿niejsze b³êdy takie jak nieprawid³owa transkrypcja.
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 15:14:48 » |
|
Jak tak patrze na to, to je¿eli w pierwszej kolejnoœci coœ zignorowa³ a konkretnie jak¹œ tam liczbê to reszta interpretacji mo¿e byÌ inna wiêc daje nam to wielki b³¹d który podwa¿a totalnie wiarygodnoœÌ tej jego analizy.
Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2008, 15:26:48 » |
|
Jak tak patrze na to, to je¿eli w pierwszej kolejnoœci coœ zignorowa³ a konkretnie jak¹œ tam liczbê to reszta interpretacji mo¿e byÌ inna wiêc daje nam to wielki b³¹d który podwa¿a totalnie wiarygodnoœÌ tej jego analizy.
Pozdro
W zasadzie to jest tu kilka naci¹gniêÌ, i to na ró¿nych poziomach interpretacji. Raz jest to subiektywne dobrane dodawanie liczb (raz dwie kolejne, potem misz-masz, potem znowu dwie kolejne), raz opuszczenie z raczej ma³o przekonuj¹cych przyczyn liczby 64 (a gdyby j¹ traktowaÌ jak wszystkie inne, ca³a interpretacja jest ZUPE£NIE inna), potem lekko na si³ê przyklejanie znaczeniom oryginalnym znaczenia w œwietle PCh... a to juz s¹ powa¿ne zarzuty wobec interpretacji, i masz racjê, mog¹ sprawiaÌ, ¿e ca³a analiza przez to moze byÌ nie warta funta k³aków. EDIT: To nieco tak, jak z obróbk¹ diamentu. Ca³y diament mo¿e byÌ wspaniale obrobiony, oszlifowany, ale wystarczy, ¿e Ci raz zjedzie szlifierka, zrobisz jedn¹ ryskê, i wartoœc diamentu z 3000 z³ spada do 1000 z³. Zrób drug¹ rysê, a spadnie do 300 z³. A zrób trzeci¹, i mo¿e go opchniesz na allegro za kilkadziesi¹t z³ociszy. Tak jest i z takimi analizami. ¯eby mia³a wartoœÌ, musi byÌ nieskazitelna, ka¿de obliczenie musi byÌ jasno uzasadnione -czemu tak a nie inaczej. Nie mo¿na zmieniaÌ sobie dowolnie metody, tak jak to siê tu dzieje ju¿ na pocz¹tku - bo tak akurat "pasuje". Poza tym, tym bardziej nie mo¿na na si³ê wpisywaÌ w interpretacjê swoich w³asnych przekonaù czy sympatii, twierdz¹c, ¿e "Sêdzia" oznacza Samuela itp. No có¿, zobaczymy, jak sam autor swoje postêpowanie wyt³umaczy i uzasadni. Mam cich¹ nadziejê, ¿e uzasadni jasno i rzeczowo, a nie typowo: "Ignoranci i tak nie zrozumiej¹". Có¿, po¿yjemy, zobaczymy ;]
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 15:32:38 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2008, 17:03:37 » |
|
Tene daj mi trochê czasu na wyjaœnienie, teraz jestem trochê zajêty, a Ty idziesz w ciekaw¹ stronê - mia³em na myœli to ¿e dwa MINUSY (katastrofa i p³on¹Ì) daja PLUS (Ochrona) ale to bardziej skomplikowana kwestia, nic nie jest tam w z³ym miejscu a co caloœci Proroctwa, jako, ¿e jest to prawdziwe proroctwo jest ono uniwersalne - mój znajomy zrobi³ ceikawy eksperyment i podpi¹³ to do Chrzeœcijaùstwa (upadku) i wysz³y niez³e kwiatki w tym, ja tutaj ukaza³em, to w powi¹zaniu z PCH ale s¹ te¿ inne mo¿liwoœci - przekaz otrzyma³em oko³o roku 2003 a o PCH dowiedzia³em siê w po³owie 2005 roku - proroctwo mówi o zasadach uniwersalnych, czyli cykl - Narodziny-ŒmierÌ-Odrodzenie! co do liczby 93 - to jest ona kluczowa (ka¿dy kto studiowa³ dzie³a Crowleya, choiÌby Thelemê wie o co chodzi) - pominiêcie 93 i 64 nie by³o przypadkowe, wyjaœniê to za jakiœ czas skoro jest taka potrzeba - pocz¹tkowo nie pisa³em tego dla laików ale dla tych co rozumiej¹ w czym rzecz, skoro Tenebrael twierdzisz, ¿e nale¿o³oby na to inaczej spojrzeÌ - droga wolna, znajdŸ chwilê i spójrz na to po swojemu, opisz i mi przeœlij a mo¿e coœ z tego wyjdzie - masz dobry analityczny umys³ i patrzysz na to jak na bia³¹ kartkê, ja tak patrzy³em w 2003 roku ale do czasu dopóki nie dowiedzia³em siê o PCH nie mia³o dla mnie to wiêkszego sensu i nie mog³em zrozumieÌ o co tutaj chodzi...
pozdrawiam, KapÂłan 718!
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2008, 17:34:19 » |
|
Co do wyjaœnienia, to napisz proszê na forum. Uwa¿am, ze skoro jest to umieszczone na stronie dostêpnej dla wszystkich, to i ludzie maj¹ prawo wiedzieÌ, jaka jest nasza dyskusja. Da³em swoje w¹tpliwoœci - teraz Ty (gdy bêdziesz mia³ czas) przejmujesz pa³eczkê, i masz mo¿liwoœÌ sprostowania. Zupe³nie mo¿liwe, ¿e moje zastrze¿enia s¹ nieprawid³owe - póki co je utrzymujê, i czekam na odpowiedŸ. Co do w³asnych przemyœleù - szczerze powiem, ¿e nie zajmujê siê analizami liczb. Dlatego te¿ moje zastrze¿enia dotyczy³y tego, co ju¿ opisa³eœ. Jeœli te niejasnoœci s¹ skutkiem tego, ¿e pisa³eœ "na skróty" - rozwiù oczywiœcie. Co do dwóch minusów daj¹cych plus - DOK£ADNIE tak to widzê! Z tym, ¿e uwa¿am, ¿e to w³aœnie jak z zimn¹ wojn¹ - dwa minusy znosz¹ce siê, daj¹ce razem mo¿e nie tyle plus, co neguj¹ce siê nawzajem. "Gdzie dwóch siê bije tam trzeci korzysta", ¿e tak to powiedzeniowo ujmê. Co do liczby 93 i 64 - nie wiem, jak z 64, wiem natomiast, ¿e Crowley uznawa³ liczbê 93 za znacz¹c¹. Z tym, ¿e pamiêtaj, i¿ Crowley by³ magiem bardzo kontrowersyjnym, wielu równie wielkich okultystów nie podziela³o jego pogl¹dów. Mam tu na myœli to, ¿e uwa¿am, ¿e w takiej, nota bene wa¿nej analizie, nie mo¿na siê jedynie opieraÌ na twierdzeniach jednego okultysty. Inna sprawa, ¿e nie t³umaczy to dalej jasno, czemu pomijasz pocz¹tkowo liczbê 93, dodaj¹c dwie kolejne do siebie, po czym do niej wracasz i dodajesz j¹ do 74 (z tego co pamiêtam). Skoro liczbê 64 "wyj¹³eœ" z obliczeù jako znacz¹c¹, powinieneœ ju¿ konsekwentnie wyci¹Ì równie¿ 93, Ty natomiast post¹pi³eœ inaczej. W zwi¹zku z czym czekam tu na konkretne objaœnienia co do tych nieœcis³oœci i uzasadnienie, czemu post¹pi³eœ tak, a nie inaczej. Pozdrawiam Tene (PS. Zauwa¿, ¿e nie odrzucam Twojej analizy. Zauwa¿am jedynie to, co wydaje siê niejasne i momentami naci¹gane. I czekam na sprostowanie  )
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2008, 19:18:10 » |
|
poniewa¿ tak MOCNO poszliœmy ju¿ dalej proponujê przejœÌ na priv ca³kiem, unikniemy w ten sposób k³ótni na forum a podyskutujemy sobie spokojnie - Twoje wnioski s¹ niesamowite! myœlê, ¿e w przysz³oœci mo¿na skompilowaÌ z naszej wymiany zdaù jeden dokument i udostêpniÌ go na forum innym ale jak dojdziemy do czegoœ konstruktywnego...
tak postêpuj¹c unikniemy tego czego nie chcemy czyli k³ótni, obra¿ania i awantur...
P.S. taka dyskusja jest o tyle waÂżna bo Ty patrzysz na to jak na czystÂą kartkĂŞ a ja juÂż siÂła rzeczy nie dam rady tego zrobiĂŚ bo za bardzo mi siĂŞ to wszystko kojarzy i podÂświadomie pĂłjdĂŞ w swojÂą stronĂŞ a nie tÂą obiektywnÂą i byĂŚ moÂże bardziej wÂłaÂściwÂą!
pozdrawiam, KapÂłan 718!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 19:34:09 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
Robson101
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2008, 20:03:10 » |
|
Jednak osobiÂście prosiÂłbym abyÂście dalej kontynuowali ten wÂątek w tym temacie. Mnie on bardzo ciekawi i z pewnoÂściÂą nie tylko mnie i jeÂśli to moÂżliwe chciaÂłbym ÂśledziĂŚ WaszÂą dyskusjĂŞ na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2008, 20:23:19 » |
|
nasza dyskusja zostanie opublikowana w formie artykuÂłu - pĂłki co sÂą to sprawy robocze i nie nadajÂą siĂŞ na forum, jak do czegoÂś dojdziemy to wrzucĂŞ na forum to...
pozdrawiam, KapÂłan 718!
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2008, 20:26:21 » |
|
Dwa minusy to rowniez =, bo gdyby staly sie plusami wowczas zlo ( bomby atomowe polaczyly by swoja moc) zadzialaly by z podwojna sila. Efekt? Nie wiem czy dzisiaj mogla by istniec ta dyskusja? Natomiast 93, , 9 jest koncowa cyfra 3-go wymiaru zamyka bezpowrotnie wszystko co sie w nim miesci. 3 wymiary zawsze sa w 3 etapach , nigdy nie jest inaczej bo kazdy z nich niesie wiedze jednego z aspektow , czyli 1, nastepnie 1 = 2 i + 1 koncowy, ktory finalnie laczy te 2 w aspekt 3-ci dajac wiedze sumaryczna wszystkiego. Przez pierwsze 3 czakry poznajemy materie im jest podpozadkowany wzor Atlantydy 3 kregi oddzielone woda ( wod- uczucia, czyli zawsze wiedza powieksza sie laczac z uczuciami), dochodza do tego inne elemety ale oddaja dokladnie wzorzec graficzny czasow ktore dobiegly konca. Caly ten etap rozwoju charakteryzuje rowniez 64 , czyli poznawanie i budowa swiata materialnego przez 6, szescian , 6 czakr zawartych w ciele materialnym i jemu podpozadkowanych (7 praktycznie jest niedostepna sluzy polaczeniu ze swiatem ponad materialnym), oraz poczatkiem etapu ery asektu meskiego czyli od 6 - ciu do 9-ciu. 4 to juz czakra serca , pelnia wiedzy serca, jednak gdy odejmiemy 4 od 6 , to wowczas jest 2, polowa tej wiedzy serca ( milosc uwarunkowana) zamknieta w dodaniu 6+4= 10 matryca kabaly, niepelna wiedza. Gdyby bylo 7 +4 , wowczas bylo by11 liczba mistrzowska pelnia wiedzy jednego aspektu, ale tak nie jest, jest ciagle odciecie od pelni wiedzy. Przy tym 2 jest symbolem jednego aspektu ( w tym wypadku meskiego , bo jego czas rozwazamy), dlaczego w 2 zawiera je tylko 1 aspekt skoro to 2? Bo w jednym aspekcie materialnym cialo i dusza= czlowiek zawsze jest wiedza dwoch meskiego i zenskiego,powinna byc harmonia, wowczas ten aspekt zakonczyl proces rozwojowy stal sie BIALY, wkroczyl do BIALEGO BRATERSTWA. Ale to nie konice, bo zamknol wiedze TYLKO JEDNEGO ASPEKTU , NIE JEST TO WIEDZA ABSOLUTU. Wiedza Absolutu zawiera sie w 4 w madrosci serca( dotyczy to ludzi , duszy w materii), wszak Stworca dal nam poznac wiedze o sobie prze kobiete i mezczyzne, jest ona rozdzielona na 2+2=4. Czyli 4 , pelnia wiedzy serca + 2 aspekty kobieta i mezczyzna gdy sie polacza dadza nam 4. Jest to cyfra pracy z zapowiedzia sukcesu, dotyczy wymiaru materialnego. Inna wiedze niesie 3+1=4, a zupelnie inna 2+2=4. W tym wypadku rozwazamy 6 i 4 , wiec bierzemy pod uwage 2. Reasumujac 4 daje nam informacje na temat 6 miejsca i czasu oraz poziomu rozwoju. Jak jeszcze mozna na to popatrzec? otoz 6+4 to 10, czyli 1 o zwiekszonej mocy, czyli 1 ponad 6. A co jest ponad 6? Ponad 6 jest 7 , czyli 6+ 1 , to juz wiemy iz 7 czakra jest czakra 1 laczaca nas ze swiatem nie materialnym ( to samo co matryca kabalistyczna , drzewo zycia dla etapu 3x3=9), czyli w efekcie te dwie liczby mowia dokladnie to samo tylko troche inaczej. Z tym iz 64 przekazuje nam wiedze o mozliwosci zmiany ewolucji przez 4 przez wiedze serca, czwarta czakre. No i dalej 4=4 to 8 czyli 2 aspekty kobieta i mezczyzna polaczeni wiedza serca - pelnia wiedzy serca , wychodza w nieskonczonosc , stajac sie jednia wiedzy Stworcy. W ten sposob dochodzimy do sekretu liczby 718 Prawdziwa wiedza zaczyna sie po przekroczeniu 7 czakry , kiedy to co rozdzielono z 1 na 2, 4 i 8 wroci z 8 do 1, jednak stanie sie to dopiero wowczas gdy uniezaleznimy sie od blokady , ktora zrobiono na 7. A co to jest 7? 7 to rowniez 3 pierwsz czakry ich wiedza , oddzielone od 4 gornej jej wiedzy. Gdy wszystko ponownie zostanie polaczone wyjdziemy ponad 7 uzyskamy wiedze 1 Absolutu, ktora da nam mozliwosc istnienia w nieskonczonosci 8. Ta informacja jest przekazywana w rozny sposob w wielu miejscach , w sumie latwa w odczycie, ja tez nie jestem numerologiem. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 11:37:55 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2008, 21:11:13 » |
|
Kiara genialne! Âświetnie wyjaÂśnione  doskonale zrozumiaÂłem caÂłoœÌ tego co napisaÂłaÂś - maÂło tego, Âże siĂŞ zgadzam to jakiÂś czas temu juÂż tak myÂślaÂłem... jeÂśli chodzi o to co pisaÂłaÂś o 718 to ja dodam coÂś jeszcze aby przekaz byÂł kompletny: 7 to liczba Panety Wenus (MiÂłoœÌ) 1 to JEDNOÂŚĂ 8 to liczba planety Merkury (MÂądroœÌ) mamy wiĂŞc formu³ê po³¹czenia MIÂŁOÂŚCI i MÂĄDROÂŚCI - jest to bardzo uniwersalna formuÂła - mĂłwiÂąca o prawdziwoÂści wiedzy! zauwaÂżyĂŚ trzeba takÂże, Âże 7+1+8 = 16 a teraz 1+6 = 7 czyli Czakra Korony (SAHASRARA) Wniosek prosty, liczba 718 odnosi siĂŞ do WIEDZY KTĂRA MA NASTÂĄPIĂ (UJAWNIĂ) - jak kolwiek to brzmi... tak to mam rozumieĂŚ Kiara? jeÂśi znajdziesz czas dokonaj analizy w podobny sposĂłb tych liczb, ktĂłre skÂładajÂą siĂŞ na proroctwo - dajĂŞ Ci "czystÂą kartkĂŞ" i nie odnoÂś siĂŞ do mojego tekstu ale do uniwersalnego znaczenia tych liczb, jest to 9 liczb, ktĂłre razem tworzÂą liczbĂŞ 718... 38, 64, 66, 74, 80, 88, 93, 99, 116 P.S. pamiĂŞtajÂąc naszÂą prywatnÂą rozmowĂŞ - jeÂśli uznasz, Âże coÂś jest osobiste pisz taki fragment na PW P.S. dlaczego czuÂłem podÂświadomie, Âże liczby 64 oraz 93 odegrajÂą waÂżnÂą rolĂŞ w tym przekazie? pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ za pomoc, KapÂłan 718!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 21:15:13 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2008, 21:42:36 » |
|
Mam do was proœbê  Dyskutujcie proszê na forum,bo jest to dla mnie niesamowicie ciekawe.Nareszcie nie ma k³ótni tylko rzeczowa dyskusja.Kompletnie siê na tym nie znam,wiêc bêdê tylko czytaÌ i siedzieÌ cichutko  Pozdrawiam chanell
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 17, 2008, 21:46:10 » |
|
mam proÂśbĂŞ wÂłaÂśnie, Âżeby czytaĂŚ tylko - niech w rozmowie uczestniczÂą Tenebrael i Kiara bo sÂą to rozmĂłwcy, ktĂłrzy dobrze rozumiejÂą temat - myÂślĂŞ, Âże obĂŞdzie siĂŞ bez pomocy moderatora - pilnujmy czystoÂści wÂątku bo kaÂżdy temat staje siĂŞ offtopem jak zaczyna siĂŞ nie konstruktywna krytyka!
pozdrawiam, KapÂłan 718!
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 17, 2008, 22:31:32 » |
|
Nie wiedzialam iz 7 to Venus. To jeszcze prosciej , poniewaz Venus to Lucyfer, Jutrzenka, Gwiazda Zaranna, Jasnosc.Czyli czas Venus , czas milosci podwojne V tworzace w w odwrotnym ziemskim odbiciu ( M to dwie V, czyli czas milosc , czas roli Venus na gorze i na dole. tak wgra sie w rzeczywistosc wiedza czystego przekazy tworczego bryl platonskich napelniona najwieksza moca milosci. Inaczej Venus uwolni blokade miedzy astralem a nadprzestrzenia moca milosci zrobi to ona laczac w 1 -jednie wiedzy Stworcy aspekt meski i zenski dwie 4 tworzac 8 pelnie jedni w nieskonczonosci tez w 8. Teraz chce mi sie smiac ( taka mala dygresja) urodzilam sie 7-go, 4- kwiecien, na ulicy Pocztowej pod numerem 8. W willi ktora nazywa sie Aida , profesor Michalowski ( archeolog - egiptolog) , byl prawie moim sasiadem. Co z tego wynika? 7 + 4=11 ( jest to 1 do kwadratu) + 8 = 19 daje 10 = wzmocnona 1 czyli wyszlo z tego 7 1 (bardzo silna jedynka) i 8 czyli 718 a na koniec , bingo strzal w 10 na ulicy ktora niesie nowiny ( poczta).  Tak 718 to wiedza ktora obdaruje nas Venus gdy polaczy sie z wiedza JEDNI , czyli Stworcy -Absolutu, wejdzie wibracyjnie w 8 wymiar. Czyli przez stanie sie jednia z aspektem meskim ( polaczona wiedza kobiety i mezczyzny ) sama bedzie 8-ka i my wszyscy otrzymamy wiedze nowa. To taki wynik moich rozwazan. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 22:34:36 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2008, 22:48:56 » |
|
no dobra, przyznam siê, ¿e du¿ej czêœci nie zrozumia³em  a co do Venus to jak bym patrzy³ na ukryty aspekt czyli LUCIFER (LUCIFERE - ³ac. Nios¹cy Œwiat³o) i teraz sprawa ma siê proœciej Wiedza (przez du¿e W!) sp³ynie od Lucyfera (w pierwotnym aspekcie!) a teraz taka moja dygresja a propo naszej innej dykusji Kiara, zacytujê pewien fragment mojej ksi¹¿ki, dotyczy on ODKRYWCY WIEDZY jak to piêknie ujê³aœ!!! fragmencik rozdzia³u "Kod Kryptologiczno-Kabalistyczny" "(...) To, co teraz napiszê, mo¿e wydaÌ siê dosyÌ dziwne ale gdy pomyœlimy o znaczeniu archetypowym (wolnym od chrzeœcijaùskiego be³kotu!) to zauwa¿ymy co zosta³o wyjawione. W tradycji osoby zajmuj¹ce siê odczytywaniem takich szyfrów, kodów oraz tajemnych znaczeù nazywa siê Sefenat Panaech - t³umacz rzeczy ukrytych, zapisuj¹c to zgodnie z pisowni¹ jêzyka hebrajskiego otrzymymujemy ZPHNT Pa'aNCh a sumuje siê to do 359! Teraz widaÌ, ¿e w³aœciwym znaczeniem liczby 718 w ujêciu kryptologiczno-kabalistycznym jest "Szatan, bêd¹cy t³umaczem rzeczy ukrytych, ka¿dy adept zrozumie doskonale g³êboki i ukryty sens tego stwierdzenia. (...)"" WSZELKIE PRAWA ZASTRZE¯ONE! poniewa¿ jest to fragment tylko, muszê wyjaœniÌ, ¿e przedtem wyjaœnia³em, ¿e Szatan to ShTN z wartoœci¹ liczbow¹ 359 (2x359=718!) Potwierdza to co powiedzia³aœ, o ODKRYWCY WIEDZY (doskona³e okreœlenie!) czy teraz mo¿na to rozumieÌ, jako, ¿e 718 jest ZWIASTUNEM (wa¿ne s³owo!) NOWEGO PODEJŒCIA DO KWESTII SZATANA (obalaj¹c tym samym podstawowy dogmat chrzeœcijaùstwa!!!)? pozdrawiam, Kap³an 718!
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 17, 2008, 23:01:36 » |
|
Co do wiedzy spÂływajÂącej od Lucyfera - uwaÂżam, Âże to byÂło jasne. JeÂśli odrzuciĂŚ strach przed Lucyferem i wrĂŞcz naboÂżne odrzucenie go jako ZÂŁEGO, bo oddzieliÂł siĂŞ od innej Energii, jaka jest utoÂżsamiana z chrzeÂścijaĂąskim Bogiem, zauwaÂżymy, analizujÂąc ten archetyp, Âże Lucyfer symbolizujĂŞ ÂścieÂżkĂŞ poznania, wiedzy, analizy. Odrzucenia wygodnej niewiedzy (Raju, ktĂłrego nie moÂżna doceniĂŚ, bo nie zna siĂŞ przeciwieĂąstwa) na rzecz analitycznego zrozumienia. BĂłg natomiast w tym micie symbolizuje bezkrytyczne zaufanie, wiarĂŞ i oddanie. Po³¹czenie tych typĂłw daje PEÂŁNIĂ, Absolut.
Kiara, wszystko co piszesz jest ok, aczkolwiek mam zastrze¿enie do tego, co piszesz o Mi³oœci. Albo niedok³adnie rozumiem, co masz na myœli pisz¹c "Mi³oœÌ", albo te¿, moim zdaniem, wpadasz w pu³apkê twierdzenia, ¿e rozwój jest mo¿liwy jedynie przez "dobro" samo z siebie.
Jak ja to widzê? Na bazie tego, co pisa³em wczeœniej, ¿e jesteœmy my, wszyscy ludzie, nasz œwiat etc, jedynie skrystalizowan¹ czêœci¹ jednego Absolutu, dzieki której ma on mo¿liwoœÌ poznawania samego siebie - uwa¿am, ¿e Mi³oœÌ jest potrzebna tu o tyle, ¿e kochaj¹c innych ludzi, kochamy de facto siebie. Pomagaj¹c im w rozwoju, pomagamy sobie - jako ¿e jesteœmy "mackami" tego samego Absolutu. W zwi¹zku z czym nabiera znaczenia druga czêœÌ przykazania mi³osci: "Kochaj bliŸniego swego jak SIEBIE SAMEGO" - bo istotnie, mi³oœÌ do bliŸniego (w w¹skim kontekœcie) JEST mi³oœci¹ do samego siebie (w szerokim, ogólnym kontekœcie). St¹d mi³oœÌ jest absolutnie niezbêdna do szybszego rozwoju w skali kosmicznej, ale niekonieczna do rozwoju w skali jednostkowej.
EDIT: Co do Twoich wyjaœnieù, Kiara, proszê, pisz jaœniej. Mam wra¿enie, ¿e stosujesz wiele skrótów myœlowych i doœÌ specyficzn¹ terminologiê, której nie wszyscy musz¹ u¿ywaÌ czy j¹ identycznie rozumieÌ, dlatego te¿, jeœli mo¿esz, pisz bardziej zrozumiale.
ZauwaÂżyÂłem teÂż pewne niedociÂągniĂŞcie, mianowicie piszesz, Âże "czas milosci podwojne V tworzace w w odwrotnym ziemskim odbiciu ( M to dwie V, czyli czas milosc , czas roli Venus na gorze i na dole" - tu jest ewidentne naginanie sprawy. "M to dwie VV, czyli czas miÂłosci" Tylko zauwaÂż, Âże jedynie w jĂŞzyku polskim tak jest. WeÂź sobie angielskie sÂłowo Love. Tu juÂż nie ma Âżadnego powiÂązania z V(enus). A nie moÂżesz braĂŚ podobieĂąstwa liter za oznakĂŞ czegokolwiek, bo wystarczy, Âże zmienisz jĂŞzyk, i wszystko runie. A tego typu przemyÂślenia muszÂą byĂŚ od jĂŞzyka niezaleÂżne, nie waÂżne, czy odczyta je Polak, Anglik czy Rosjanin.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:06:04 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2008, 23:07:34 » |
|
Tylko pamietaj iz Szatan i Venus to nie to samo. Inaczej Lucyfer i Szatan. Jedno z nich reprezetuje wiedze uczyc , drugie wiedze materii. W sumie ta wiedza sie kompletuje , albo wiedza uczuc moze byc wyjasnoina przez przez wzory logiczne. Ale jest jedno ale.... , wiedzy uczuc nie mozna zaprogramowac tymi wzorami, mozna juz tylko jak zaistnieje pokazac ja rowniez za pomoca takiego przekazu. Uczucia maja to do siebie iz rozkwitaja nieprzewidywalnie, tworzac piekno , ktore ciagle nas zaskakuje. Szatan w materii musi niesc jedna polowe wiedzy bo on jest aspektem meskim i nigdy nie byl zenski.Powiem szalony Szatan....  ... Gdyby teraz jego wiedza zdominowala ludzi, to koniec z ewolucja, ponownie musieli bysmy zaczynac nasza droge. Jednak wiem ze sie tak nie stanie. Kiara  ps. Tak uzywam skrotow myslowych, lub inaczej operuje blokami myslowymi zamiast wywodem slowo po slowie, wiem tak juz mam od dziecka ( dlatego trzeba mi zadawac pytania), bo nie lapie co w Twoim toku myslowym jest niezrozumiale. Dla mnie wszystko jasne. Z ta M odwrocona poszukam jakiegos pierwotnego zwiazku , wiem iz musi byc.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:15:45 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2008, 23:15:25 » |
|
Kiara, to, co pisaÂłem, byÂło nieco w oderwaniu od Twojej linii rozumowania, dlatego ja akurat Lucyfera i Boga uÂżywam jako archetypĂłw, do nazwania pewnych wÂłaÂściwoÂści. Nie identyfikujĂŞ ich z osobami, bytami czy cokolwiek. Lucyfera uÂżywam do opisania wiedzy pewnej, sprawdzonej, do wiedzy eksperymentalnie potwierdzonej, do samego badania Âświata przez zmysÂły i logikĂŞ. Archetypu chrzeÂścijaĂąskiego Boga - do opisu wiedzy kompletnie niepotwierdzonej, wiary, odczucia emocjonalnego etc. JeÂśli taka symbolika nie odpowiada Ci tutaj - zamieĂą po prostu Lucyfer na "Poznanie logiczne" a BĂłg na "Poznanie emocjonalne" - sens zostanie caÂłkowicie zachowany.
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2008, 23:20:13 » |
|
Ale tak nie jest, Lucyfer to swiatlosc , wiedza uczuc , kobiecosc , intuicja i wszystko co sie z tym laczy. Natomiast wiedza logiczna , wyliczalna, sprawdzalna w materii to Szatan, on to reprezetuje. Boga w sensie religji kk wogole nie biore pod uwage ( bo reloigja nie niesie prawdy) , natomiast Stworca dla mnie to wiedza wszechrzeczy, wszystkiego co tylko moze byc wiedza. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 17, 2008, 23:24:17 » |
|
Tenebrael trafiÂłeÂś w SEDNO (jak zwykle!) wÂłaÂśnie ja dostaÂłem przekaÂż liczbowy dlatego, Âże LICZBY SÂĄ UNIWERSALNYM JĂZYKIEM CAÂŁEJ LUDZKOÂŚCI! maÂło tego, za tysiÂąc lat nadal liczba 718 bĂŞdzie 718 i byÂła niÂą 100 i tysiÂąc lat temu - ja osobiÂście twierdze, Âże "BĂłg rozmawia ze mnÂą za pomocÂą liczb" - dlatego to co robiĂŞ zrozumie kaÂżdy czy w Polsce, czy w USA czy w Egipcie lub Chinach!!!
Kiara - s³owo Szatan budzi aktualnie lêk i kojarzy siê ze z³em - có¿ piêtno Koœcio³a, 2000 lat to du¿o (sic!) ale powróÌmy do pierwotnego znaczenia nie spaczonego pseudomyœl¹ chrzeœcijaùstwa - Szatan to nasze nowomodne okreœleœlenie - w oryginale brzmi ono HA SHAITAN i oznacza dos³ownie PRZECIWNIK oraz SPRZECIW - to symboliczny tytu³ KA¯EGO, kto siê SPRZECIWI Bogu-Tyranowi a ten Sprzeciw polega na aktywnym dzia³aniu - nie s³ucham co mi siê wmawia ale zaczynam sam myœleÌ i wykonuje DZIA£ANIE, nie jeste bierny lecz dynamiczny - o tym mówi w zagmatwany sposób historia z Ogrodu Eden w³aœnie...
EDIT:zgodzĂŞ siĂŞ z WAMI obojgiem, poniewaÂż:
@Tenebrael - masz racjê, postrzegam to tak samo, Lucyfer to wiedza poznana a bóg (ma³a litera celowa!) chrzeœcijan z biblii to wiedza niepotwierdzona, ma³o tego, Lucyfer symbolicznie spzeciwiaj¹c siê bogu pokaza³, ¿e jest od niego silniejszy i potê¿niejszy (powiedzia³ NIE samemu BOGU!), w koncu by³ najwy¿szym z Anio³ów przy tronie boga - oczywiœcie to tylko alegoria i tak to powinno siê rozumieÌ!
@Kiara - masz racjĂŞ, poniewaÂż nie powinoo siĂŞ braĂŚ ani kk ani boga ich pod uwagĂŞ rozmawiajÂąc o tak POWAÂŻNYCH kwestiach, nie uÂżywam okreÂślenia StwĂłrca bo mocno jest nacechowany naleciaÂłoÂściami kk, ja uÂżywam okreÂślenia ABSOLUT i jest dla mnie idealne - tak to postrzegam...
718!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:32:20 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 17, 2008, 23:24:27 » |
|
Ale tak nie jest, Lucyfer to swiatlosc , wiedza uczuc , kobiecosc , intuicja i wszystko co sie z tym laczy. Natomiast wiedza logiczna , wyliczalna, sprawdzalna w materii to Szatan, on to reprezetuje. Boga w sensie religji kk wogole nie biore pod uwage ( bo reloigja nie niesie prawdy) , natomiast Stworca dla mnie to wiedza wszechrzeczy, wszystkiego co tylko moze byc wiedza. Kiara  Kiara, ale wyrwij siê an chwilê ze swojego schematu myœlowego, w którym wystêpuje Szatan I Lucyfer. Dla mnie ani Szatan ani Lucyfer NIE ISTNIEJ¥. To s¹ jedynie symbole, by przedstawiÌ moj¹ interpretacjê, tak samo jak Bóg. I tylko jako symbole kryj¹ce za sob¹ pewne znaczenie mo¿na je odczytywaÌ. I tu jest w³aœnie widoczny problem symboliki. Dla jednego symbol znaczy COŒ, dla drugiego ten sam symbol - kompletnie co innego. Dlatego te¿ warto z miejsca objaœniaÌ, czym dla nas dany symbol jest, by wyrwaÌ siê z w³asnych schematów myœlowych i w³asnej percepcji i odbioru symboli, a czytaÌ jedynie ich konotacje znacz¹ce dla tego, kto dany argument wysun¹³. Bo mo¿liwe, ¿e z Kiar¹ mówimy o tym samym, tylko inaczej dobieramy symbolikê.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 17, 2008, 23:26:41 » |
|
Tenebrael trafiÂłeÂś w SEDNO (jak zwykle!) wÂłaÂśnie ja dostaÂłem przekaÂż liczbowy dlatego, Âże LICZBY SÂĄ UNIWERSALNYM JĂZYKIEM CAÂŁEJ LUDZKOÂŚCI! maÂło tego, za tysiÂąc lat nadal liczba 718 bĂŞdzie 718 i byÂła niÂą 100 i tysiÂąc lat temu - ja osobiÂście twierdze, Âże "BĂłg rozmawia ze mnÂą za pomocÂą liczb" - dlatego to co robiĂŞ zrozumie kaÂżdy czy w Polsce, czy w USA czy w Egipcie lub Chinach!!!
Kiara - s³owo Szatan budzi aktualnie lêk i kojarzy siê ze z³em - có¿ piêtno Koœcio³a, 2000 lat to du¿o (sic!) ale powróÌmy do pierwotnego znaczenia nie spaczonego pseudomyœl¹ chrzeœcijaùstwa - Szatan to nasze nowomodne okreœleœlenie - w oryginale brzmi ono HA SHAITAN i oznacza dos³ownie PRZECIWNIK oraz SPRZECIW - to symboliczny tytu³ KA¯EGO, kto siê SPRZECIWI Bogu-Tyranowi a ten Sprzeciw polega na aktywnym dzia³aniu - nie s³ucham co mi siê wmawia ale zaczynam sam myœleÌ i wykonuje DZIA£ANIE, nie jeste bierny lecz dynamiczny - o tym mówi w zagmatwany sposób historia z Ogrodu Eden w³aœnie...
718!
Ano w³aœnie, choÌ dla mnie Szatan i Lucyfer tutaj, w tej kwestii to to samo - przez sprzeciw wobec bezkrytycyzmowi niesie Œwiat³o wiedzy namacalnej, poznawalnej i obiektywnej. Nazywam ten archetyp Lucyferem, ale to tylko nazwa, nie ma sensu siê do niej zbytnio przyzwyczajaÌ czy przywi¹zywaÌ, bo wa¿ne, co mówi¹cy chce przez dan¹ nazwê przekazaÌ. EDIT: Wiesz, z przekazami liczbowymi s¹ te¿ pewne problemy, równie¿ mo¿na je niefortunnie interpretowaÌ, subiektywnie, ale na nieco innym gruncie ni¿ symbole. Dlatego te¿, moim zdaniem, choÌby w Kabale ka¿dej Sefirocie przypisane s¹ imiona boskie, chóry anielskie, anio³y, litery i cyfry - gdy¿ mo¿na j¹ interpretowaÌ za pomoc¹ ró¿nej symboliki i systemu, a porównanie wyników poka¿e, gdzie mog³y wyst¹piÌ ewentualne przek³amania.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:34:14 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 17, 2008, 23:33:32 » |
|
edytowaÂłem tekst mĂłj powyÂżej i ustosunkowaÂłem siĂŞ do waszych wnioskĂłw  718!
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 17, 2008, 23:38:28 » |
|
Wlasnie chodzi o symbol ( w tym wypadku nie o osoby),Lucyfer wiedza duchowo uczuciowa, Szatan wiedza praktyczno logiczna. Tworza calosc wiedzy obydwoje , wiem to. On nigdy w nic nie wierzy dopuki nie zwazy i nie zmierzy, taki jest symbol Szatana. Moim zdaniem kosciol tak bardzo sie go boi , bo on udowodni namacalnie ta glupote zawarta w dogmatach. Szatan , sprzeciw Bogu( Bog to pelnia wiedzy) wiec on sprzeciwil sie wierzeniu na slowo, musi to udowodnic naukowo, po to zszedl na ziemie jako taki symbol.Faktycznie jest to dzialanie i poszukiwanie doswiadczalne. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 17, 2008, 23:39:05 » |
|
edytowaÂłem tekst mĂłj powyÂżej i ustosunkowaÂłem siĂŞ do waszych wnioskĂłw  718! Co do tego, Âże Lucyfer jest silniejszy - tu siĂŞ nie zgodzĂŞ, uwaÂżam, Âże jest rĂłwnie silny (a raczej, Âże cechy, ktĂłre reprezentuje, rĂłwnowaÂżne sÂą cechom, ktĂłre reprezentuje BĂłg). DziĂŞki temu istniejÂą dwie rĂłwnowaÂżne ÂścieÂżki poznania, ktĂłre, po po³¹czeniu dopiero, dajÂą PEÂŁNIĂ, wiedzĂŞ idealnÂą. Co do tego, Âże nie naleÂży uÂżywaĂŚ takiej symboliki tutaj - nie zgodzĂŞ siĂŞ. uwaÂżam, Âże to kwestia tego, jak rozmĂłwcy sÂą elastyczni, jak potrafiÂą oddzieliĂŚ symbole same w sobie od ich znaczenia. Dla mnie sama nazwa nie ma KOMPLETNIE znaczenia. W dodatku np dla mnie Absolut jest chyba nieco czymÂś innym, niÂż dla Ciebie, stad znowu mogÂą pÂłyn¹Ì problemy z niezrozumieniem siĂŞ nawzajem. Dlatego teÂż wiedza, co znaczy dany symbol dla kogo, jest kluczowa - Ty wiesz np, Âże dla mnie Absolut to nie to samo, czym jest dla Ciebie, wiĂŞc bĂŞdziesz wiedziaÂł, ze gdy napiszĂŞ Absolut, naleÂży to rozumieĂŚ jako "Absolut w moim rozumieniu"
|
|
|
|
|
|
|
|