Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 30, 2024, 17:08:24


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 207390 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 11, 2010, 22:50:26 »

Mandragora
Mandragora jako ro¶lina lecznicza wymieniona jest ju¿ w staroegipskim papirusie Ebersa z 1550 r. p.n.e. Hipokrates zaleca³ stosowanie ma³ych doz nalewki dla opanowania depresji i stanów lêkowych. Teofrast zaleca³ stosowanie na rany po zmieszaniu z m±k±. Zauwa¿y³ te¿, ¿e jest silnym afrodyzjakiem.
W staro¿ytno¶ci mandragorê uwa¿ano za ¶rodek przeciwbólowy i nasenny. U¿ywano jej wiêc do ukojenia chronicznych bólów, a tak¿e przepisywano na melancholiê, reumatyzm i drgawki.
Rzymianie u¿ywali mandragory jako ¶rodka znieczulaj±cego, podaj±c pacjentom przed operacj± kawa³ek jej korzenia do ¿ucia. By³a tak¿e popularnym sk³adnikiem mi³osnych eliksirów, a najsilniejsze z nich mia³a sporz±dzaæ sama Kirke, tote¿ mandragorê nazywano Kirkaia, tj. ro¶lina czarodziejskiej Kirke.
Mandragora by³a atrybutem bóstw podziemnych, zsy³aj±cych ¶mieræ, takich jak Hekate, w której czarodziejskim ogrodzie ros³a. Mandragora zwana by³a przez Greków równie¿ Apollinaris od stanów transu Pytii delfickiej, wieszczki Apollina.



W ¶redniowieczu i pó¼niej silnie zgrubia³y, rozga³êziony korzeñ (tzw. alrauna) tej ro¶liny by³ uwa¿any za ¶rodek magiczny. Korzeñ przypomina ludzk± postaæ i to prawdopodobnie by³o ¼ród³em przypisywanych jej magicznych mocy. Przypuszczalny sk³adnik owianej mg³± tajemnicy ma¶ci czarownic.
Wi±¿e siê z ni± legenda, wed³ug której ro¶lina ta wydaje z siebie zabójczy krzyk, kiedy jest wyrywana z ziemi. Nazywano j± wilcz± jagod± i wierzono, ¿e ro¶nie zawsze pod szubienicami powstaj±c z nasienia wisielca sp³ywaj±cego do ziemi.
Jagody nazywane "jab³kami mi³o¶ci" by³y uwa¿ane za ¶rodek przeciw bezp³odno¶ci, pobudzaj±cy ¿±dze mi³osne, pró¿no¶æ w ma³ych dozach i g³upotê w du¿ych. U¿yta we w³a¶ciwych dawkach mo¿e dzia³aæ silnie erotyzuj±co.



Charakterystyka
Pokrój
Bylina o wysoko¶ci do 30 cm i bardzo skróconej ³odydze.
Li¶cie
Krótkoogonkowe, zwykle nagie, na koñcach zaostrzone[1]. Du¿e, pod³ugowatojajowate, karbowanoz±bkowane.
Kwiaty
Wyrastaj± pojedynczo na d³ugich szypu³kach, maj± 5-wrêbny kielich, brudnobia³± lub zielonkawobia³± koronê, 1 s³upek i 5 prêcików znajduj±cych siê w rurce korony. Kwitnie od czerwca do lipca[1].
Owoc
Du¿e, kuliste, ¿ó³tawe jagody o nieprzyjemnym zapachu. Osi±gaj± 2-3 cm ¶rednicy[1].
Korzeñ
Gruby, miêsisty, br±zowy, czêsto rozwidlony[2], wrzecionowaty, o d³ugo¶ci do 60 cm[1].
Ro¶lina truj±ca
Zawiera m.in. atropinê i alkaloidy z grupy tropanowych. Spo¿ywana w wiêkszych ilo¶ciach mo¿e wywo³aæ podra¿nienie dróg oddechowych, podobno tak¿e delirium, jest psychoaktywna i ma w³a¶ciwo¶ci mocno pobudzaj±ce.
Zastosowanie
Ro¶lina uprawiana dla korzeni i jadalnych jagód.
Ro¶lina lecznicza: stosowana w produkcji ¶rodków przeciwbólowych, zw³aszcza w chorobach reumatycznych. Jako ro¶lina lecznicza mandragora jest obecnie prawie zapomniana, u¿ywana sporadycznie jako sk³adnik o dzia³aniu rozkurczowym.
Surowiec zielarski: korzeñ (Radix Mandragorae). Jest jednym z surowców tropanowych, podobnie jak li¶cie bielunia, lulka czarnego i korzeni i li¶ci pokrzyku wilczej jagody. Zawiera alkaloidy (ok. 0,37%), w tym hioscyjaminê, skopolaminê, atropinê.
Zbiór i suszenie: korzeñ wykopuje siê jesieni± i suszy w cieniu, a nastêpnie w ogrzewanych suszarniach. Korzenie o przeznaczeniu farmaceutycznym przed suszeniem kroi siê na plastry.
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 24, 2010, 16:41:51 »

Rzecz nie o ro¶linach halucynogennych, lecz tych przyczyniaj±cych siê do naszego, szeroko pojêtego zdrowia.


Orkisz, lek dla ludzko¶ci





Orkisz i grunkern.
Orkisz to ma³o wymagaj±cy, odporny na zimno gatunek pszenicy, rozpowszechniony dawniej w ca³ej Europie. Do niedawna by³ uprawiany rzadko, obecnie powoli odzyskuje znaczenie. Niedojrza³y, zielony, uwêdzony orkisz nazywany jest grunkern. Orkisz pojawia siê na rynku - w zale¿no¶ci od stopnia zmielenia - jako m±ka, ¶ruta, p³atki, a tak¿e jako sk³adnik gotowych potraw (tarty orkisz, placki z grunkern itp.). Polecam wam u¿ywanie m±ki z orkiszu zamiast z innych rodzajów zbó¿.

Zagadk± jest, dlaczego po tym, jak cz³owiek przez wieki ¿ywi³ siê tym naprawdê warto¶ciowym zbo¿em, orkisz popad³ w zapomnienie. Hildegard von Bingen (1089-1179), wielka przyrodniczka i mistyczka ¶redniowiecza, nazywa³a go ziarnem dla ludzko¶ci.

...Kilka informacji powinno wystarczyæ, by zainetresowaæ siê tym naturalnym lekiem. ...

Orkisz zawiera niemal wszystkie potrzebne cz³owiekowi substancje od¿ywcze, w odpowiednim, proporcjonalnym stosunku ilo¶ciowym - i to nie tylko w otoczce ziarna, lecz doskonale roz³o¿one w ca³ym ziarnie. Oznacza to, ¿e swoje znakomite warto¶ci od¿ywcze zachowuje niezale¿nie od stopnia zmielenia.

Dzieci karmione wy³±cznie m±k± orkiszow± i wod± nie mia³y niedoborów w organizmie, odwrotnie na przyk³ad przy diecie mlecznej. Orkisz z powodzeniem mo¿na stosowaæ jako uzupe³nienie diet leczniczych.

Jest on - w przeciwieñstwie do najczê¶ciej hodowanych gatunków zbó¿ - zdrowy genetycznie, jego warto¶æ zdrowotna i si³y wewnêtrzne s± nieporównywalnie wiêksze. Zebrane nasiona mog± byæ u¿ywane jako ziarno siewne, co nie jest mo¿liwe, je¶li chodzi o inne rodzaje zbó¿. Orkisz jest odporny na promieniowanie i zanieczyszczenie ¶rodowiska, poniewa¿ ziarno jest mocno otoczone kilkoma warstwami plewek. Po awarii w Czarnobylu by³y to jedyne owoce ziemi, które nie uleg³y napromieniowaniu.

¯ród³o:
Kalendarz ksiê¿ycowy zastosowanie w codziennym ¿yciu
Johanna Paungger i Thomas Poppe.

Szar³at - amarantus. Tzw. z³oto Inków

Amarantus - zbo¿e XXI wieku

W czasach pokoju dodawano do niego miód. W czasie wojny - krew. Placki amarantowe z krwi± jeñców wojennych, jedzone przy d¼wiêkach bêbnów, dodawa³y mêstwa wojownikom.
nr 56/? ?


Znienawidzony w czasach podbojów kolonialnych przez hiszpañskich zakonników, wyklêty jako symbol pogañstwa, p³on±³ na stosach wzd³u¿ andyjskich wierzcho³ków.


Uprawiano amarantus ju¿ oko³o 5 tysiêcy lat temu. Z historii wynika, ¿e znany by³ ju¿ Majom. W wysokich Andach, za Inków i Azteków by³ podstawowym zbo¿em Indian. By³ jednym z trzech ziaren obok kukurydzy i fasoli, oddawanch jako lenno w³adcom plemiennym.
Przed najazdem hiszpañskich konkwistadorów Aztekowie otrzymywali ju¿ oko³o 20 tysiêcy ton nasion amarantusa w ci±gu roku, co stawia³o go w¶ród ro¶lin uprawnych na trzecim miejscu, po kukurydzy i fasoli. Nasiona mielono i przyrz±dzano z nich papkê, tortille oraz napoje. M³ode li¶cie i pêdy stosowano jako warzywo i przyprawê. Odgrywa³ równie¿ magiczn± rolê w obrzêdach religijnych Indian. Z ciasta amarantusowego z dodatkiem krwi ludzkiej wykonywano figurki bogów i sk³adano je w ofierze, a tak¿e wypiekano placki, które mia³y dodawaæ si³y wojownikom.

Czy przypadek sprawi³, ¿e w³a¶nie ta czczona przez Indian ro¶lina, a nie inne: kukurydza, fasola, ziemniaki, czy pomidory, które przyby³y do Europy z Ameryki, zosta³a zapomniana na wiele wieków?

Przez Indian amarantus uznawany by³ za ro¶linê ¶wiêt± i nazywany - "nie¶miertelny". Ale nie przez tych, którzy przylecieli przez morze na ogromnych ptakach, przyjechali na wielkich zwierzêtach, nie ima³y siê ich strza³y i w³ócznie i zabijali na odleg³o¶æ. Oni to, czyli hiszpañscy naje¼d¼cy szerz±cy chrze¶cijañstwo, zakazali siaæ "diabelskie ziele", a za jego uprawê obcinali rêce. Tak to amarantus, za spraw± zakonników, sta³ siê zielem zakazanym i symbolem pogañstwa. Legenda mówi, ¿e pierwsi konkwistadorzy, z nienawi¶ci do tej ro¶liny, wytrzebili amarantus prawie ca³kowicie. Legenda mówi te¿, ¿e by³a to zemsta za zabicie mnicha bliskiego papie¿owi i wypieczenie rytualnych placków z jego krwi zmieszanej w³a¶nie z amarantusem. Tak wiêc amarantus przycupn±³ jedynie tam, gdzie nie docierali ze swymi naukami zakonnicy, czyli na poletkach w wysokich górach. Odkry³ go tam wiele wieków pó¼niej inny mnich i przywióz³ na europejskie dwory. Tak wiêc z Ameryki dotar³ amarantus do Europy, Azji i Afryki jako chwast, ro¶lina ozdobna z racji swoich przepiêknych amarantowych pióropuszy i czê¶ciowo jako ro¶lina uprawna. ¦lady upraw amarantusa znaleziono w Argentynie, Gwatemali, Peru, Boliwii, Meksyku, i po³udniowo-wschodnich stanach USA. Dzi¶ pola amarantusa spotkaæ mo¿na we wszystkich niemal zak±tkach ¶wiata. Uprawia siê go na wiêksz± skalê w obu Amerykach, po³udniowo-wschodniej Azji: Indiach, Nepalu, w Himalajach, Chinach, Cejlonie oraz w Afryce: w Mozambiku, Ugandzie, Nigerii.
Uprawia siê go tak¿e w okolicach Leningradu, w Kazachstanie i w Europie: w Niemczech, na S³owacji no i w Polsce. Najwiêksze jednak jego uprawy znajduj± siê w Ameryce, która ju¿ kilkana¶cie lat temu "zwariowa³a" na punkcie tego pseudozbo¿a. Wypieki z dodatkiem amarantusowej m±ki: chleby, ciastka, makarony mo¿na tam znale¼æ w wielu sklepach. Zw³aszcza, ¿e dodatek m±ki z amarantusa poprawia skutecznie jako¶æ wypieku - z racji swych w³a¶ciwo¶ci mo¿e wyeliminowaæ ca³kowicie nagminnie dodawane do wypieków chemiczne polepszacze. Przed³u¿a tak¿e trwa³o¶æ pieczywa, powoduje, ¿e jest ono zasobne w potrzebne organizmowi mikroelementy i nadaje mu wy¶mienity lekko orzechowy smak.
....

http://www.wegetarianski.pl/podstrona/czytnik.php?dzial=odzywianie&artykul=37

Antidotum na choroby XXI wieku, czyli o amarantusie s³ów kilka…



...
Obecne m±dro¶æ staro¿ytnych Azteków zosta³a potwierdzona badaniami naukowymi. Amarantus zaliczany jest do ro¶lin zawieraj±cych wysok± zawarto¶æ b³onnika oraz ³atwo przyswajalnego bia³ka. Jak wiadomo b³onnik jest niezbêdny w regulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu organizmu. Z kolei stopieñ przyswajalno¶ci bia³ka w tej ro¶linie wynosi 75% i jest wy¿szy ni¿ w przypadku mleka czy miêsa. Najwy¿sz± warto¶æ bia³ka amarantus ma wtedy, gdy zmieszamy go z tradycyjnymi zbo¿ami, np. orkiszem lub p³atkami owsianymi.

Bia³ko tej ro¶liny ma wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbêdnymi. Jest to grupa aminokwasów, które nie mog± byæ syntetyzowane w organizmie i uzupe³niamy je wy³±cznie przez odpowiednie po¿ywienie. Najwy¿sz± zawarto¶ci± charakteryzuje siê lizyna (niezbêdna do prawid³owego rozwoju dzieci) oraz aminokwasy zawieraj±ce siarkê. Frakcja skrobi zawarta w amarantusie jest bardzo drobna przez co szybko dostarcza organizmowi energii. W³a¶ciwo¶ci ¿ywieniowe amarantusa najlepiej s± wykorzystane wówczas gdy jego m±ka i inne przetwory zostan± zmieszane z m±k± pochodz±c± z tradycyjnych zbó¿.

Amarantus w porównaniu z pszenic± jest lepszym ¼ród³em takich sk³adników mineralnych jak: magnez, wapñ, fosfor czy potas. Ze wzglêdu na ¿elazo, którego ilo¶æ wynosi 15 mg w 100 g nasion, amarantus przewy¿sza wszystkie ro¶liny. Z tego powodu jest stosowany w leczeniu anemii i zalecany kobietom w ci±¿y. Ziarno amarantusa mo¿e byæ mielone oraz pra¿one, a z powodu braku glutenu w swoim sk³adzie jest podawane osob± cierpi±cym na celiakiê, anemiê czy cukrzycê.

W przypadku choroby wieñcowej oraz nadci¶nienia równie¿ wskazane jest spo¿ywanie nasion lub oleju z amarantusa. Cennym walorem od¿ywczym jest du¿a zawarto¶æ kwasów t³uszczowych w ziarnach amarantusa, które przyczyniaj± siê do obni¿enia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka mia¿d¿ycy. Ze wzglêdu na wysok± warto¶æ od¿ywcz± i energetyczn± jest polecany sportowcom, zw³aszcza ¿e jest lekko strawny i nie powoduje obci±¿enia przewodu pokarmowego.
...

http://www.cyberbaba.pl/content/view/1599/245/

...
Uprawa amarantusa w Polsce jest mo¿liwa w³a¶ciwie na terenie ca³ego kraju. Wa¿ne, aby gleba na której zostaje zasiany amarantus by³a ¿yzna i sucha. Nasiona wysiewa siê w drugiej-trzeciej dekadzie maja. Zbiory natomiast przypadaj± zazwyczaj tu¿ po pierwszych przymrozkach (amarantus przestaje rosn±æ, gdy temperatura spadnie poni¿ej 7 stopni Celsjusza), czyli w pa¼dzierniku lub listopadzie. Podobno uprawa amarantusa jest op³acalna – przy plonach z hektara siêgaj±cych 2 – 3 ton, cena skupu jest przewa¿nie przynajmniej 3 krotnie wy¿sza ni¿ w przypadku pszenicy.

Przyk³ad dania z nasion amarantusa mo¿na znale¼æ na stronach PuszKKKi. Szar³at, za Goto Reviews.
...



http://www.zielonemigdaly.pl/2006/03/czas-na-amarantus/

...
Ekologiczna uprawa

Szar³at jest bardzo szybko rosn±cym gatunkiem jednorocznym. Uprawiany jest na nasiona w Ameryce £aciñskiej, Indiach i Nepalu, a ostatnio na du¿± skalê równie¿ w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Chinach i Japonii. W kuchni afrykañskiej, indyjskiej i po³udniowo-wschodniej Azji stosowany jest jako warzywo li¶ciowe.

W Polsce pierwsze plantacje za³o¿ono na pocz±tku lat 90. na Lubelszczy¼nie. Opracowano ju¿ technologiê jego uprawy w naszym klimacie, a nawet wyhodowano polskie odmiany. Ro¶lina wymaga l¿ejszych, zasobnych gleb o neutralnym odczynie i regularnego nawadniania. Jest ciep³olubna. Nasiona wysiewa siê do gruntu w po³owie maja, na s³onecznym stanowisku. Mo¿na te¿ uprawiaæ szar³at z rozsady. Wtedy nasiona wysiewa siê wcze¶niej do inspektu lub na rozsadniku, a na miejsca sta³e przesadza siê siewki w koñcu maja.
...

http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72158,5838236,Szarlat__Amaranthus____zloto_Inkow.html


Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #102 : Pa¼dziernik 25, 2010, 07:19:50 »

ELO !!!

Polecam chleb orkiszowy - bardzo smaczny, czêsto go kupujê, niestety jest niszowy, nie wszêdzie mo¿na go dostaæ, a i cena bardzo nie teges - ok.3 z³ za tak± kostkê 400g.
Jest pyszny !!
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #103 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:18:46 »

To i tak masz dostêp do taniego, u nas jest po 11 z³.
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
songo1970


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #104 : Grudzieñ 16, 2010, 11:35:54 »

roślina nielubiana ze względu na nieprzyjemne konsekwencje z jej bezpośrednim kontaktem, ale..
można o niej i jej właściwościach znaleść wiele-


Pokrzywa (Urtica dioica L.) od wieków towarzyszy człowiekowi, rosnąc w pobliżu zabudowań, na pastwiskach, polanach, w wilgotnych lasach liściastych oraz nad brzegami rzek i jezior. O jej leczniczych i odżywczych właściwościach pisali już starożytni: Hipokrates i Scribonius Largus, a później św. Hildegarda i Paracelsus

Ma wszechstronne naturalne działanie lecznicze i odmładzające. Jest bogata w mikroelementy i witaminy - w jej liściach znajduje się prowitamina A, witaminy B2 i C. Stare recepty zalecają jako kurację odmładzającą picie roztworu soku młodych pokrzyw, natomiast kilkuminutowe "bicie" pokrzywami oraz kąpiele z suszem pokrzywowym pomagają na reumatyzm. Napar z pokrzywy stosowany do mycia twarzy dobrze oczyszcza skórę tłustą, łojotokową i zapobiega wypryskom. Płukanie włosów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie skóry głowy alkoholowym wyciągiem z korzeni pokrzywy wzmacnia cebulki włosowe, nadaje włosom puszystość i połysk.

W ziołolecznictwie przydatna jest zarówno pokrzywa zwyczajna, jak też pokrzywa żegawka. Pierwsza jest bylina sięgającą do 150 cm wysokości, zazwyczaj dwupienną, rozrastającą się dzięki podziemnym rozłogom; druga – rośliną jednoroczną, jednopienną i dorastającą zaledwie 50 cm wysokości. Obie mają podłużne, jajowatosercowate liście o wyrazistych ząbkach na obrzeżu i kwiaty o barwie zielonej; u obu całą część naziemną pokrywają parzące włoski.

Wytwarzana przez nie substancja parząca zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego. Liście są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy oraz garbniki i flawonoidy. Korzenie zawierają substancje o charakterze pektyn i polisacharydów oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Dlatego też surowcem łzielarskim są zarówno liście (Folium Urticae), korzenie (Radix Urticae), jak i całe ziele (Herba Urticae).

Wewnętrznie liście i ziele pokrzywy stosuje się w początkowym okresie cukrzycy, jako środek hemostatyczny w zaburzeniach krzepliwości krwi i krwawieniach wewnętrznych, a także w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej, ze względu na działanie moczopędne. W lecznictwie ludowym pokrzywa uznawana jest za jedna z roślin najskuteczniej oczyszczających organizm i stosowana jest w długofalowych terapiach w schorzeniach reumatycznych i gośćcu.

Zewnętrznie okłady z naparu pokrzywy stosuje się przeciwko czyrakom. Łodygi z liśćmi używane są do biczowania ciała w celu wywołania miejscowego podrażnienia i przekrwienia skóry w przypadkach bólu stawów i kurczów mięśni. Alkoholowy wyciąg lub napar z korzeni stosowany do nacierania skóry głowy i do mycia włosów, intensyfikuje ukrwienie skóry, wzmacniając ją i zapobiegając łupieżowi i łojotokowi. Wyciągi alkoholowo-wodne z korzeni pokrzywy są ważnym składnikiem licznych preparatów zapobiegających przerostowi prostaty i zmniejszających utrudnienia w oddawaniu moczu.

Znane są odżywcze właściwości pokrzyw – sok wyciśnięty z zebranych roślin lub sałatki zrobione z młodych, jeszcze nie parzących listków, znakomicie uzupełniają braki witamin i mikroelementów, o czym warto pamiętać wiosną. Młode liście pokrzyw można przyrządzić tak jak szpinak, z cebulką, masłem i śmietaną, albo tez dodawać je do wiosennej zupy ziołowej.

Warto wiedzieć, że pokrzywa stosowana jest też w przemyśle browarniczym, jako jedna z dodatkowych roślin do zaprawiania piwa. Z liści pokrzyw uzyskuje się zielony barwnik spożywczy, a z łodyg (w podobny sposób jak z lnu) – włókno na tkaniny, wyjątkowo mocne i odporne na wilgoć. W Europie tkaniny z włókna pokrzyw wytwarzano nie tylko w XVII wieku, ale także w czasie I i II wojny światowej.

W ostatnich czasach pokrzywy są wykorzystywane w biodynamicznej uprawie roślin: ich sąsiedztwo korzystnie wpływa na pomidory, ziemniaki i inne zioła, oraz na tworzenie się próchnicy i kompostu.

Zofia Szanter



« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2010, 11:38:49 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #105 : Grudzieñ 18, 2010, 22:46:08 »

Pokrzywa jest stosowana w wielu kosmetykach opartych na naturalnych sk³adnikach.
Sam ostatnio zacz±³em smarowaæ siê olejem lnianym po k±pieli. Efekt znakomity, skóra g³adka, jedwabista, orzechowy zapach, cz³owiek od razu zaczyna siê czuæ przebojowo;D
Czemu nie k±paæ siê w zio³ach, skrzypie, pokrzywie i rumianku?, przecie¿ skóra ch³onie wiele mikroelementów lepiej ni¿ przewód pokarmowy. Kosmetyki robione s± dla zysku, i bywaj± czêsto "okrojone" z tych sk³adników, które s± najwa¿niejsze (czyt. drogie).

Przepis;
dwie dobre gar¶cie suszu skrzypowego zalej przegotowan± wod±, odczekaj kilka godzin i odcedzony wywar wlej do k±pieli.
Krzem zawarty w skrzypie dzia³a na skórê, ko¶ci i stawy.



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 19, 2010, 20:10:31 wys³ane przez Thotal » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #106 : Styczeñ 27, 2011, 18:40:57 »

Ro¶lina, która mo¿e zabiæ cz³owieka
(Fot. wikipedia) | dodano: 2011-01-21 (14:08)



Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) to ogromnych rozmiarów (osi±ga wysoko¶æ do 5 metrów!) ro¶lina, przypominaj±ca nieco wygl±dem koper. W istocie jest z rodziny selerowatych i prócz niebagatelnych rozmiarów mo¿e byæ wyj±tkowo truj±ca.

1/9

http://odkrywcy.pl/gid,13059940,img,13059947,title,Roslina-ktora-moze-zabic-czlowieka,galeriazdjecie.html


Na stronach 1-4 opisano ow± ro¶linkê, natomiast na dalszych stronach zamieszczono fotki i opisy kilku innych ro¶lin o w³a¶ciwo¶ciach leczniczych, ale równie¿ (po przedawkowaniu) szkodliwych.
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #107 : Marzec 24, 2011, 14:05:12 »

Aktualny rz±d sprzyja Codexowi. Jak mamy siê zachowaæ?
Opublikowano: 15.05.2010 | Kategoria: Zdrowie  Drukuj
Ministerstwo Zdrowia ograniczy³o liczbê ¶rodków dopuszczonych do sprzeda¿y pozaaptecznej. Dlatego ze sklepów zielarskich maj± znikn±æ m.in. ma¶æ z witamin± A, leki na tr±dzik, sól jodowana i rutinoscorbin, co spowoduje upad³o¶æ wielu z nich – informuje “Dziennik Gazeta Prawna”.

U¿ywam sporo soli do potraw.  Chcia³em wiêc sprawdziæ,czy to mo¿e spowodowaæ jakie¶ problemy u mnie zdrowotne, bo powszechnie mówi siê o szkodliwo¶ci soli, a wychwala siê dietê bezsoln±.
Okazuje siê ,¿e diabe³ jak zwykle tkwi  w szczegó³ach.  Sól rafinowana., kuchenna, spo¿ywcza , to trucizna , bo to jest tylko "odpad" z tego co sie u¿ywa na potrzeby przemys³u. Ale  ju¿ sól  morska to co innego .

Cytuj
W przeciwieñstwie do soli kamiennej zawarte w niej (soli krystalicznej, morskiej ) pierwiastki i minera³y zwi±zane s± koloidalnie. Umo¿liwia to organizmowi przyswajanie naturalnych antagonistów jak potas, magnez, wapno i wspó³dzia³aj±cych mikropierwiastków. Sól krystaliczna powsta³a w wyniku wyschniêcia pierwotnych mórz. Odpowiedzialna za to wysuszenie energia s³oneczna zawarta jest w formie biofotonów w sieci krystalicznej tej soli. Aby zjonizowaæ naturalne elementy soli, lub przezwyciê¿yæ si³y w wi±zaniach krystalicznych, potrzebna jest taka sama ilo¶æ energii, jak ta, która spowodowa³a te wi±zania. Do stopienia soli wymagana jest temperatura 800 stopni. O tyle to zadziwiaj±ce, ¿e woda jest w stanie przezwyciê¿yæ naturalne wi±zania krystaliczne soli. W tym procesie, który nazywamy hydracj±, uwalniane s± bez dodatkowej energii zawarte w wi±zaniach soli biofotony."

To s± te same biofotony ,  które w mikrotubulach cytoszkieletu  komórek generuj± fale stoj±ce, a kiedy nastêpuje kwantowa spójno¶æ informacja staje siê obecna w ca³ym organizmie jednocze¶nie. Wg modelu OR/ORCH Penrose/Hameroffa (http://www.quantumconsciousness.org/ ) w³a¶nie to jest "przestrzeñ" umo¿liwiaj±ca wyst±pienie ¶wiadomo¶ci u cz³owieka.

Cytuj
(..) Substancja sól naturalna (...) jest z punktu widzenia przemys³u chemicznego 'zanieczyszczonym' chlorkiem sodu. Zanieczyszczenie to polega na tym, ¿e moleku³y sodu i chloru po³±czone s± si³ami atomowymi z innymi 79-cioma elementami wystêpuj±cymi w przyrodzie, kryszta³y soli stanowi± w ten sposób w mniejszym lub wiêkszym stopniu po³±czenie ze wszystkimi innymi pierwiastkami wystêpuj±cymi na ziemi.

¼ród³o  http://storytel.republika.pl/Sol.html

Od dawna podejrzewa³em sól za rodzaj przeka¼nika energetycznego i ona w³a¶nie tak± rolê pe³ni.

Jeszcze cytat z powy¿szego linka
Cytuj
"Sól w organizmie jest tym sk³adnikiem, który umo¿liwia bioelektryczno¶æ miêdzykomórkow±. Jednocze¶nie w jej krystalicznej formie jest ona energetycznym stabilizatorem ka¿dej komórki. (...) "
Tak¿e odpowied¼ jest jedna - je¶li sól, to tylko naturalna sól morska daje  zdrowie.

Tak wiêc krystaliczna sól morska (z zawarto¶ci± jodu ) jest ¼ród³em biofotonów , które woda morska poch³ania ze S³oñca. Sól morska wi±¿e te biofotony tak, ¿e tylko potem woda jest w stanie je uwolniæ - ju¿ w naszym organizmie .Dziêki temu S³oñce mo¿e dos³ownie wysy³aæ informacje dla naszych organizmów, dla DNA. Bo w koñcu to DNA (Penrose/Hameroff) komórki wykorzystuje te biofotony w komunikacji wewn±trzkomórkowej ( jak w tym linku ). Biofotony s± no¶nikiem informacji. I wszystko jasne U¶miech
Pochodz± ze S³oñca i s± "przetransportowane" do cia³a poprzez np sól w jej krystalicznej strukturze. Tam s± uwalniane po rozpuszczeniu siê kryszta³u i wch³oniête do wnêtrza komórek. Zreszt± wraz z wszelkimi innymi niezbêdnymi minera³ami obecnymi w morskiej wodzie zanim zosta³a ona odparowana.

Tego naturalnego regulatora oraz ¼ród³a "boskich" biofotonów chc± nas pozbawiæ codexem alimentarius. ¦mieszne to, gdy¿ sól morsk± jest do¶æ ³atwo pozyskaæ. Jak znajdzie siê zapotrzebowanie to i producent siê znajdzie, a tak¿e dostawca.
Wszystko co trzeba zrobiæ to wybieraæ ¶wiadomie.

Pozdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 20:28:28 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #108 : Marzec 24, 2011, 18:55:30 »

Aloha !!

Kolejny puzzel u³o¿ony na miejsce ! Dziêki east !!

Teraz wiem, o co chodzi w magicznym wykorzystaniu soli jako bardzo dobrego ochraniacza i neutralizatora.
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
songo1970


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #109 : Marzec 24, 2011, 19:46:16 »

bezcenne info east wielkie dziêki Chichot
"za wszystko zap³acisz kart± MasterCard" Mrugniêcie

pozdrawiam zdrow± sol±

PS. zakupi³em kilo za 3,7z³ w pobliskim sklepiku ze zdrow± ¿ywno¶ci± U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 19:46:28 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #110 : Marzec 26, 2011, 08:05:27 »

Na wakacjach poch³aniam sól morsk± bezpo¶rednio z wody.
W³a¿ê do morza i siê chlapiê, skóra sama sobie radzi z wch³anianiem.
Czasami wci±gam s³on± wodê nosem, potem mam zabawê, bo ró¿ne "bródki" z zatok wylewaj± mi siê przez kilka dni.
Wystarczy te¿ cz³apaæ boso po morskim brzegu, receptory stóp te¿ piêknie "wci±gaj±" sole mineralne zawarte w wodzie.
Ju¿ nie mogê siê doczekaæ nastêpnych wakacji Du¿y u¶miech



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Kwiecieñ 29, 2011, 15:08:44 »


Dopiero wczoraj znana organizacja Avaaz podjê³a decyzjê o zbieraniu podpisów pod petycj± w sprawie dyrektywy zio³owej THMPD. Zespó³ StopCodex wraz z ANH i Kampani± Natura Bez Granic informuje o tym problemie ju¿ ponad 2 lata ...
Pozdrawiamy
Zespó³ StopCodex

W ci±gu 3 dni, UE wprowadzi wiele zakazów w medycynie zio³owej proponuj±c nam farmaceutyki, które napêdzaj± zyski Farmacji.

Dyrektywa UE THMPD stworzy³a wysokie bariery dla leków zio³owych, które nie by³y na rynku od 30 lat - w tym niemal wszystkich chiñskich, Ayurvedic i Afryki medycyny tradycyjnej. Jest to drakoñski ruch, który jest na korzy¶æ firm± farmaceutycznym, a który ignoruje tysi±ce lat wiedzy medycznej.

Musimy wzbudziæ wielki protest przeciwko temu. Razem nasz g³os mo¿e wywrzeæ nacisk na Komisjê UE dla zmian w tej dyrektywie, zmusiæ nasze rz±dy do odmowy jej realizacji i stworzyæ drogê do wniesienia sprawy do s±du.

Podpiszcie siê gdzie je¶li mo¿ecie i przeslijcie dalej proszê ..
http://www.avaaz.org/en/eu_herbal_medicine_ban/?copy

Potrzeba nas a¿ i tylko milion - z ca³ej Europy. To jest akcja ogólno europejska . Poka¿my Systemowi biceps...
Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #112 : Kwiecieñ 29, 2011, 17:37:08 »

Podpisalam sie z cala stanowczoscia.
Prosze o dalsze podpisy tych,ktorzy chca poprzec te inicjatywe.
Zapisane
songo1970


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #113 : Kwiecieñ 29, 2011, 18:16:12 »

oczywi¶cie te¿ popieram, ale co¶ takiego jest te¿ tu:
http://www.eu-referendum.org/polski/petitions/natural_remedies_info.html
równie¿ zachêcam do popierania

pozdr. U¶miech
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Kwiecieñ 29, 2011, 18:38:44 »

Jest te¿ stocodex ,ale  moim zdaniem te wszystkie witryny powinny jako¶ zacz±æ ze sob± wspó³pracowaæ, a nie rywalizowaæ, bo cel jest jeden.

Do tego avaaz przekona³o mnie to,  ¿e zaraz po podpisaniu siê na przewijanym ekranie obok zobaczy³em swoje imiê ( z zaznaczeniem, ze z Polski ) a za mn± co kilka sekund pojawia³y siê kolejne imiona i nazwiska ludzi z ró¿nych krajów. Bardzo wielu Hiszpanów. Pomy¶la³em sobie, ¿e je¶li ufaæ temu co widzê, to jest nas na prawdê du¿o, a licznik wci±¿ bije. Ci wszyscy Europejczycy stali mi siê nieco bli¿si poprzez to, ¿e mamy wspólny cel. Dziêki temu , ¿e mog³em zobaczyæ jak szybko i jak wielu siê podpisuje poczu³em jak budzi siê si³a jedno¶ci.
Inne witryny tego nie pokazuj± i tak na prawdê to nie wiem gdzie skoñczy mój g³os i co z tym bêdzie dalej.
Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #115 : Kwiecieñ 29, 2011, 19:39:49 »

Ja tez jak zobaczylam swoje imie i nazwisko poczulam,ze nie jestem sama,ze wielu ludzi mysli tak jak ja.
Mam te same odczucia,co east.
Moze wreszcie sie porozumiemy i razem z innymi ludzmi bedziemy mieli nadzieje,ze nas uslysza.
Oby.
Zapisane
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #116 : Kwiecieñ 29, 2011, 19:41:50 »

Szalom !!!

Obecny !
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #117 : Kwiecieñ 29, 2011, 20:59:36 »

Tak, to mile uczucie. Jakos dostaje sie uczucie, ze cos sie zrobilo, ze moze miec sens.

Rafaela
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #118 : Maj 26, 2011, 13:29:08 »

Czysta, nieska¿ona sól - z czasów, gdy ziemia by³a bardzo czysta (nieskazitelna). Nie zawiera ¿adnych zanieczyszczeñ ze ¶rodowiska.
Zawiera informacje z ponad 250 mln lat temu. Himalajska sól krystaliczna to przede wszystkim no¶nik informacji. Ta specjalna sól czeka na moment, kiedy po dodaniu wody uwolni swoj± zmagazynowan± energiê oraz biofotony.

(..)Jako, ¿e struktura krystaliczna soli krystalicznej jest zrównowa¿ona, to nie jest odizolowana od 84 elementów mineralnych, ale jest po³±czona z nimi je w harmonijny sposób. Oznacza to, ¿e zawarto¶æ energii w postaci minera³ów mo¿ne byæ ³atwo metabolizowana przez organizm. Co wiêcej, sól krystaliczna dodaje energii. Twojemu organizmowi dostarczana jest odpowiednia ilo¶æ sk³adników od¿ywczych przy niewielkiej stracie energii.

    £atwo siê wch³ania
    Nie wp³ywa na ci¶nienie krwi itp.
    Pomaga organizmu utrzymaæ równowagê pH
    Naturalnie zjonizowane dla optymalnego zdrowia
    Bogata w minera³y
    Wolna od dodatków i ¶rodków przeciwzbrylajacych



http://solhimalajska.pl/content/lecznicze-dzia%C5%82anie-soli

Artyku³ zwraca uwagê na krystaliczn± i harmonijn± strukturê soli. Sól jest no¶nikiem informacji , jakby tak± "ta¶m± magnetofonow±" na której zapisane s± informacje w postaci uwiêzionych biofotonów w strukturze krystalicznej.  Jak ju¿ w poprzednim po¶cie napisa³em  ..to s± te same biofotony ,  które w mikrotubulach cytoszkieletu  komórek generuj± fale stoj±ce, a kiedy nastêpuje kwantowa spójno¶æ informacja staje siê obecna w ca³ym organizmie jednocze¶nie. Wg modelu OR/ORCH Penrose/Hameroffa (http://www.quantumconsciousness.org/ ) w³a¶nie tam  - w mikrotubulach - znajduje siê  "przestrzeñ" umo¿liwiaj±ca wyst±pienie ,albo lepiej napisaæ - przejawienie siê -  ¶wiadomo¶ci.

JAKA jest  informacyjna rola biofotonów ?. Sól morska na przyk³ad dostarcza, moim zdaniem , aktualnej informacji ,któr± w soli morskiej deponuje S³oñce . Sól z Himalajów mo¿e zawieraæ cenne informacje sprzed milionów lat , równie wa¿ne wtedy co i dzi¶.
Nie s±dzicie , ¿e to w³a¶nie sól mo¿e byæ tym fizycznym no¶nikiem "pamiêci"  ? W sensie wymiany oraz utrwalania i przechowywania informacji pomiêdzy ¿ywymi organizmami, a Wszech¶wiatem ..

Tymczasem big pharma przestrzega nas przed spo¿ywaniem soli w jakiejkolwiek postaci !! Dla nich to tylko NaCl. O ile lekarze czy dietetycy s± tylko lud¼mi, których przekonano do takiego my¶lenia , a wiêc równie¿ s± ofiarami Systemu, o tyle ciê¿ko mi usprawiedliwiæ sam System.

I jeszcze ciekawostka odno¶nie soli :
Francuskie s³owo salaire i angielskie salary, czyli pensja, wynagrodzenie, wziê³o siê z ³aciny, gdy¿ rzymskim legionistom czasami p³acono za us³ugi i zas³ugi w³a¶nie sol±. Sól by³a ¶rodkiem p³atniczym nie tylko we Francji. Do dzi¶ w wielu jêzykach funkcjonuje okre¶lenie „s³one ceny”. Bia³e z³oto przynios³o Francji wiêcej bogactwa ni¿ prawdziwe z³oto Hiszpanii
Zapisane
songo1970


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #119 : Maj 26, 2011, 14:17:56 »

dziêki za now± Sól, zaraz lecê do mojego okolicznego dilera Z¯. Mrugniêcie

pozdr.

* Z¯- zdrowa ¿ywno¶æ Chichot
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #120 : Maj 26, 2011, 14:43:10 »

Niestety kupienie czystej nie jodowanej soli graniczy nieomal¿e z cudem , nakaz unijny jodowanie soli.

Jod w soli blokuje pracê czakr oraz zaburza gruczo³y dokrewne , czyli powoduje zaburzenie przep³ywu energii i uniemo¿liwia podnoszenie wibracji w czakrach.

Ale.. kto jest wytrwa³y ten znajdzie niejodowan± sól.


Kiara U¶miech U¶miech
Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #121 : Maj 26, 2011, 15:41:55 »

Jak by siê kto¶ upar³ i koniecznie chcia³ to przecie¿ mo¿e odjodowaæ . Dla chc±cego nic trudnego , internet ma du¿e zasoby wiedzy .
Zapisane
songo1970


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #122 : Maj 26, 2011, 15:45:14 »

Cytuj
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodz±cej z pasma gór soli himalajskiej

100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbêdne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, wêgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, ¿elazo, kobalt, nikiel, mied¼, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna,
antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, z³oto, rtêæ, tal, o³ów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton.

no i jak mo¿na by jodowaæ sól w takiej postaci?
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 17:15:14 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #123 : Maj 26, 2011, 15:53:02 »

Najwyra¼niej z opisu wynika , ¿e Jodu jej brakuje U¶miech  . Z reszt± przy d³u¿szym u¿ywaniu nasi obecni medycy w swoim niedouczeniu mogli by doj¶æ do wniosku ¿e te mikroelementy to zatrucie organizmu zwi±zkami chemicznymi i leczyli by zdrowych co niejednokrotnie siê zda¿a .
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #124 : Maj 26, 2011, 16:57:47 »

Kiaro nie demonizuj jodu U¶miech
Gdyby jod by³ tak szkodliwy, to sól morska (naturalne ¼ród³o jodu ) by go nie zawiera³a wcale. A zawiera wiele mikroelementów i dodatków.
Chemiczn± , oczyszczon± sól kuchenn± joduje siê celowo ,by uzupe³niæ niedobory jodu w spo³eczeñstwie - taka przynajmniej jest oficjalna wersja.
Chodzi o to, ¿e ta chemiczna sól sama w sobie jest trucizn± bo pozbawiona jest odpowiednich struktur krystalicznych w które "przemy¶lnie" wkomponowane s± mikroelementy oraz pierwiastki w tym jod jak w przypadku soli naturalnej. Po³±czenie jodowania oraz soli chemicznej to nie to samo co zbilansowana proporcjonalno¶æ z jak± natura dostarcza swoich dóbr organizmom ¿ywym.

Dopiero taka krystaliczna sól naturalna jest zdrowa. Podobnie z witamin± C .Chemicznie uzyskana w nadmiarze mo¿e spowodowaæ problemy zdrowotne ,ale naturalna z bioflawonidami jest ca³kowicie wch³anialna przez organizm i d³u¿ej w nim jest utrzymywana.
Jod naturalny zawarty np w algach morskich w nadmiarze jest wydalany z organizmu. Nawet cyjanek w tzw witaminie B17 nie jest zabójczy dla zdrowych komórek , tylko dla rakowych , pozbawionych obecno¶ci enzymów blokuj±cych uwalnianie cyjanku ze z³o¿onej cz±steczki.
Komplementarno¶æ naszych organizmów z natur± jest czym¶ cudownie logicznym i doskona³ym . Poprawianie natury ( jak GMO , ¿ywno¶æ wysoko przetworzona) jest szkodliwe, ale to logiczny element uk³adanki. Najpierw trzeba po cichu, bezwarto¶ciow± ¿ywno¶ci±  niby w trosce o zdrowie i portfele ( pieni±dze s± tu niezbêdn± czêsci± uk³adanki ) zniszczyæ bilans energetyczny cia³a ( powolutku, dzieñ za dniem ,rok za rokiem ) ,a pó¼niej lekami, chemi± itd leczyæ to co siê zepsu³o - te¿ za pieni±dze oczywi¶cie. ¦wietny samograj .
Przy tym likwiduje siê z obrotu naturalne zio³a (od 1go maja nielegalne w UE ). Wcze¶niej prowadzi siê kampanie przeciwko naturze a ludzi utrzymuje w niewiedzy nie tyle ok³amuj±c co programuj±c na bzdury, reklamuj±c w tv leki koncernów. A prawdziwa, naturalna wiedza jest ca³y czas dostêpna , tylko wystarczy po ni± siêgn±æ. Aby po ni± siêgn±æ potrzebna jest wy¿sza ¶wiadomo¶æ. I ona w³a¶nie siê budzi. K³amstwa trac± swoj± moc.
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

maho watahaslonecznychcieni gangem x22-team granitowa3