Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 15:25:52


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 207101 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Luty 09, 2009, 18:09:19 »

Ja s³ysza³em, ¿e na upa³y dobre jest równie¿ piwo Mrugniêcie, i na nerki równie¿.
Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Luty 09, 2009, 18:29:25 »

Herbata czarna bardzo zakwasza organizm, wysusza i wyp³ukuje minera³y. 

to ta normalna herbata któr± pijemy zazwyczaj do ¶niadania (w sensie lipton, saga, tetley) czy jaka¶ bardziej wykwintna?
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2009, 19:27:49 »

Thotal ma racje.
Duzo niespodzianek kryje sie w naszym wyzywieniu, mase lat matki meczyly swoje pociechy aby jadly  SPINAK-bo posiada duzo zelaza, okazalo sie ze to bzdura na kiju, ma calkiem normalne skladniki  mineralne jak i inne jarzyny. Nigdy nie myslalam ze fasola posiada wiecej bialka jak mleko.Na temat margaryny i masla co troche to pekaja jakies bomby.W 50-tych latach slyszalam jak dzieciaki krzyczaly na podworkach ze margaryna mleczna przeciw ciazy jest skuteczna, potem okazalo sie ze zatyka totalnie zyly choresterolem. Niedawno chcialam sie dowiedziec jak to jest z ta margaryna, dowiedzialam sie ze dzieci moga jesc margaryne od 3-ciego roku zycia i to tylko 100% roslinna. Wszystkie utwardzane margaryny sa zabojstwem wogole dla czlowieka. Do smazenia nie nalezy uzywac zadnej margaryny, tylko olej. Najwieksza nowosc to olej zepakowy, super zdrowy, bez choresterolu. Super zdrowy, ja go nawet za tysiace nie chce miec w domu.Lata kryzysu w Polsce, bylo mozliwe kupienie tylko oleju zepakowego albo sojowego.Zepakowy podczas pieczenia smierdzial i zmienial smak potrawy, przed rokiem maz przypadkowo kupil olej zepakowy i podczas smazenia
ta sama historia. Natychmiast wyladowal tam gdzie raki zimuja. Ciekawe jak dlugo bedziemy czekac az nas poinformuja ze tak naprawde to wcale nie jest on taki zdrowa, i jednak najlepiej nadaje sie do samochodu. Wracajac do margaryny, nie wolno dzieciom podawac zadnych margaryn ktore sa dla osob doroslych z problemem choresterolu we krwi. Zapytalam kiedys kolege wlocha, ktory obecnie ma 63 lata, co jadal na sniadanie kiedy byl maly, bo oni w tym czasie nie posiadali masla, jedynie sery. Odpowiedzial, to mi zadalas pytanie, po chwili namyslu odpowiedzial, jedlismy bialy chleb z oliwa z oliwek, kawalek sera, oliwki, jak bylo jajko to dostalismy gotowane jajko pomidory. Na Sycylji robila matka salatke z pomaranczy z cebulka
i pieprzem i oliwa z oliwek /smakuje bardzo dobrze/ tez do bialego miesa. Wcale nie wiele inaczej odrzywiali sie turcy i iine kraje. W calym oriencie byl uzywany miod. Jedli i jedza bardzo duzo jarzyn straczkowych i wogole jarzyn, to wszystko jest bardzo dobrze przyprawione, a przyprawy to
jedne z najwazniejszych srodkow medycznych. Szykujac jedzenie dobrze bylo by zastanowic sie czego jeszcze dosypac do przygotowanego pokarmu aby nie tylko odzywilo ale i leczylo.Lepiej jest malymi kroczkami do celu, jak ogromnymi krokami kiedy organizm potrzebuje naprawde
radykalnej pomocy.
Zapisane
Baltazar
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2009, 20:53:04 »

Ja s³ysza³em, ¿e na upa³y dobre jest równie¿ piwo Mrugniêcie, i na nerki równie¿.

W Niemczech jest ca³kowity zakaz sprzeda¿y ciep³ego piwa. Piwo musi byæ zimne !
Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Luty 09, 2009, 21:02:19 »

Ja s³ysza³em, ¿e na upa³y dobre jest równie¿ piwo Mrugniêcie, i na nerki równie¿.

W Niemczech jest ca³kowity zakaz sprzeda¿y ciep³ego piwa. Piwo musi byæ zimne !

te¿ mi nowina  U¶miech ka¿dy piwosz to wie  Du¿y u¶miech
Zapisane
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Luty 09, 2009, 21:04:28 »

A co my¶licie o homeopatii?
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2009, 21:12:07 »

Nie mysle ze beda zwollenicy homeopatii, a jezeli juz to moze nalezy otwozyc nowy temat. Jest to temat bardzo ciekawy, duzo nowosci......
Zapisane
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2009, 21:14:27 »

Dlaczego nowy temat? Moim zdaniem tu pasuje jak znalaz³.
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Luty 09, 2009, 21:18:45 »

Ka¿dy piwosz wie ¿e trzeba piæ zimne piwo, ale ¿aden z nich (tych co pije je notorycznie) nie zdaje sobie sprawy jak± krzywdê sobie wy¿±dza. Zimne pokarmy i napoje w tragiczny wrêcz sposób uszkadzaj± uk³ad trawienny (chodzi o tzw. potrójny podgrzewacz). "Miêsieñ piwny", "bêben" to efekt niestrawionych skamienia³ych w procesie trawienia resztek pokarmowych z powodu wyziêbienia wnêtrzno¶ci. Je¶li kto¶ chce mieæ ca³kowicie rozregulowany system trawienny niech dalej pije zimne piwo do obiadu, ale niech nie liczy na wyrozumia³o¶æ kostuchy Z³y


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Marzec 14, 2009, 13:55:40 »

Woda utleniona traktowana z regó³y jako ¶rodek odka¿aj±cy. Czy tylko tak ja postrzegaæ?
Jak siê okazuje jest to równie¿ bardzo skuteczny ¶rodek leczniczy.

"Przez wiele lat woda utleniona by³a znana jedynie jako doskona³y ¶rodek antyseptyczny, stosowany do dezynfekcji ran. Informacje o stosowaniu wewnêtrznym wody utlenionej nie przechodzi³y na ogó³ do opinii publicznej. Sama my¶l, ¿e wodê utlenion± mo¿naby (oczywi¶cie w stanie rozcieñczonym) spo¿ywaæ doustnie sprawi³aby, ¿e co bardziej wykszta³ceni z pewno¶ci± popukali by siê w g³owê, my¶l±c w tym czasie oczywi¶cie o osobie, która rzuci³aby taki pomys³.

To jednak nie fikcja literacka, ale metoda, nad któr± pracowa³o na przestrzeni naszego wieku wiele ¶wiat³ych osób potrafi±cych samodzielnie my¶leæ. I wykorzystywanie wody utlenionej to, jak pokazuj± relacje wielu ludzi, metoda skuteczna, co w bardzo przekonuj±cy sposób wyja¶nia Iwan Nieumywakin. Lecz czy jest to wiarygodna osoba?"



http://www.igya.pl/oczyszczanie/leczenie_woda_utleniona.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 14:15:37 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Marzec 14, 2009, 14:08:29 »

Rafaelo, a co z tymi zio³ami szwedzkimi o których wspomnia³a¶?
Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Marzec 14, 2009, 14:19:50 »

Cze¶æ Zuza, wybaczysz mi chyba, ¿e odpowiadam za Rafaele, mam nadziejê, ze i Rafaela nie bêdzie mia³a mi tego za z³e.

ZIO£A SZWEDZKIE
Receptura oryginalna sk³ada siê z 11 zió³. odnaleziono j± w¶ród spu¶cizny pi¶miennictwa s³ynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umar³ w 104 roku ¿ycia, a to wskutek upadku z konia podczas przeja¿d¿ki. Jego rodzice i dziadkowie osi±gnêli równie¿ patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy siê, o zadziwiaj±cej skuteczno¶ci zió³ szwedzkich. Mo¿na by nawet stwierdziæ, ¿e nie ma takidch dolegliwo¶ci, przy których nie osi±gnêloby siê wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw zio³owy mo¿e ponadto byæ baz± wyj¶ciow± lub fundamentaln± podczas ka¿dego leczenia, co potwierdzi³y badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.

http://www.geocities.com/Eureka/Vault/7768/l3.html

http://www.herbapis.nazwa.pl/catalog/articles_page.php/article_id/15
Zapisane
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Marzec 14, 2009, 15:23:06 »

Witaj Darku U¶miech i dziêki za odpowied¼...
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Marzec 14, 2009, 19:11:33 »

Dziekuje Ci Darku, naprawde zapomnialam.Dariusz podal bardzo dobrze ta informacje o Ziolach Szwedzkich. Ja tylko moge potwierdzic ze sa naprawde
bardzo dobre. Ja robie sobie sama.Mieszanke kupuje w aptece, a reszte robi sie wg.przepisu.Najlepiej latem, wystawiajac mieszanke na slonce.
Do tego potrzebna jest Brendi 0,75l. Ta mieszanka znana jest napewno w calej europie. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Marzec 14, 2009, 23:56:41 »

Jaki jest sk³ad zió³ szwedzkich? Jak siê je miesza i z jakim alkoholem?


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Marzec 15, 2009, 18:58:32 »

Wszystkim zainteresowanym tematem , tê stronkê:

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie.html

I jeszcze o Wodzie Utlenionej:

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lecznicze_wlasciwosci_wody_utlenionej.html

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_woda_utleniona_cz2.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 19:09:17 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2009, 13:39:28 »

Prze³om: Inspiruj±cy Film o Diecie Witariañskiej

Film w przek³adzie RobertaJGD

Czy mo¿liwe jest otrzymanie wszystkich sk³adników od¿ywczych z naturalnych, ekologicznych, wegañskich produktów ¿ywno¶ciowych i spo¿ywanie ich w stanie takim, jak wyrastaj± z ziemi? Wielu uczonych, lekarzy, naukowców, ¿ywieniowców twierdzi, ¿e to niemo¿liwe i ¿e musimy je¶æ suplementy oraz miêso, nabia³, ¿ywno¶æ przetworzon± i wzbogacon±.
Niniejszy film pokazuje ¿ycie rodziny od¿ywiaj±cej siê wy³±cznie surowymi produktami i ¿yj±cej zgodnie z natur±.
Udowadnia, ¿e mo¿na wychowywaæ dzieci bez ¿adnej niezdrowej, przetworzonej ¿ywno¶ci, która by³a traktowana chemikaliami zabijaj±cymi insekty i chwasty. Mo¿na wychowywaæ dzieci na wsi, blisko natury, ze ¶wie¿ym powietrzem i wod±, w mi³o¶ci, ¶wietle, otaczaj±c je kreatywno¶ci±, bez stresu nowoczesnego spo³eczeñstwa...
Widzimy rodzinê, w której rodzice w³asnym przyk³adem pokazuj± dzieciom jak u¿ywaæ energii, aby tworzyæ i pod±¿aæ za g³osem w³asnego serca, zamiast robiæ w ¿yciu to, co ka¿± inni...

http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI

__________________________________________________
Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Marzec 27, 2009, 19:30:09 »

Zakupi³em w³a¶nie ksiazkê woda utleniona NA STRA¯Y ZDROWIA, AUTORSTWA Iwan Nieumywakin. Zapowiada siê ciekawie, lecz cokolwiek wiêcej bêdê w stanie powiedzieæ gdy juz moja po³owica j± przerobi. Na tê chwilê mam mo¿liwo¶æ zamie¶ciæ bardzo ciekawy wiersz, trafnie opisujacy to, dlaczego koncerny farmaceutyczne nie pozwalaj± na rozpowszechnianie informacji o skuteczno¶ci naturalnych i tanich leków.

       Â¦wiat³o i zwierciad³a

                    O jak¿e wielki intelekt jest cz³owieka:
                        Co skrzy¿owanie, to nowa apteka.
                                                  N. Zabo³ocki

W ¶wiecie Mocne ¶wiat³o ¶wieci,
Co ziarna m±dro¶ci zasia³o,
By ludzi zbawiæ od sieci,
Mg³ê g³upoty rozwia³o

Rosjê wiedz± rozsia³o
A ¶wiadomo¶æ dobrymi p³ody,
I pokaza³o, i nauczy³o
Braæ zdrowie od Przyrody.
Lecz zwierciad³a siê wzburzy³y,
I miast odbicie tworzyæ,
W dzwony gromko zabi³y
- Zniekszta³ceñ Administratorzy.

Jak grzybów w lesie urodzaj niew±ski,
Tak kraj za¶cielon aptekami.
¦mieæ wioz± nam zamorski
Biznesu ludzie cwani.

Dogmatów wymieraj±cych gard³o,
Grzech jatrogenny* sta³ siê norm±.
W Rosji w³ada krzywe zwierciad³o
Ze zwyrodnia³± form±.
                               I. Biedinski


*  Jatrogenny-z greckiego "jatros" - lekarz i "genao" - rodzê. Stan chorobowy albo wrêcz choroba, wynikajace jako reakcja na niew³a¶ciwe zinterpretowanie przez chorego s³ów, zachowania lekarza lub przeczytanej literatury medycznej itd. Nie na darmo mówi siê: "S³owo leczy i kaleczy". Na przyk³ad w onkologii: jedni lekarze sa zdania, ¿e choremu nale¿y mówiæ prawdê, inni - ¿e nie nale¿y tego robiæ. Ma to miejsce, poniewaz wed³ug wiêkszo¶ci lekarzy kazda choroba onkologiczna, zapalenie w±troby typu C i tym podobne dolegliwo¶ci to choroby nieuleczalne. Ich zdaniem pacjent, us³yszawszy tak± diagnozê, wpadnie w szok i uzale¿nienie od lekarstw. W rzeczywisto¶ci te choroby to stan, z którego-przy mobilizacji w³asnych si³ oraz ukierunkowaniu ¶wiadomo¶ci- mo¿na wyj¶æ, o czym dowiecie siê w dalszej czêsci niniejszej ksi±¿ki (przypis autora).
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 19:34:07 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
waldii88
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Marzec 27, 2009, 23:44:57 »

Witam

Skoro czytasz Dariuszu t± ksi±¿kê to móg³by¶ siê podzieliæ z innymi sposobem dawkowania oraz innymi informacjami, które s± potrzebne przed zastosowaniem wody utlenionej.

Pozdrawiam

EDIT:
Oczywi¶cie jak ju¿ dojdziesz do tego tematu Chichot

Nie pisaæ dwóch postów pod sob±, masz opcje modyfikuj Chichot
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 06:54:40 wys³ane przez muszin » Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Marzec 28, 2009, 19:43:37 »

Pewnie, ze podam ka¿da informacje, która bêdzie was interesowaæ. Ale najpierw muszê czekaæ w kolejce do czytania, bo moja pani jest pierwsza. Jej znów siê nie bardzo spieszy i czyta wtedy gdy ma czas.

Zaraz po zakupieniu tej ksi±zki uda³o mi siê przeczytaæ wstêp. Jest w nim podany przyk³ad pani doktor (nazwiska nie pamiêtam, oczywiscie Rosjanki). Owa pani aby przekonaæ siê o skuteczno¶ci wody utlenionej, wypróbowa³a j± najpierw na sobie. Na poczatek ³yknê³a ³y¿kê sto³owa tej wody wymieszan± w szklance zwyk³ej wody. Po nied³ugim czasie mia³a lekkie pieczenie w ¿o³±dku, które ust±pi³o po trzech, czy czterech dniach. Po tym jej samopoczucie by³o takie, ze chcia³o jej siê lataæ, umys³ jakby siê odblokowa³.
Autor tej ksi±¿ki natomiast pisze, ze takie dawki uderzeniowe dobrze jest stosowaæ g³ównie w stanach przeziêbieniowych. Warto to wypróbowaæ, zw³aszcza teraz w okresie przesilenia, czyli zwiêkszonej podatno¶ci na te przypad³o¶ci.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 22:16:26 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Marzec 31, 2009, 12:41:30 »

Ziola Szwedzkie- Lek wszechstronny.

Jego receptura orginalna sklada sie z 11 ziol. Odnaleziono ja wsrod spuscizny pismiennictwa slynnego szwedzkiego lekarza dr. Samsta. Dr Samst umarl w 104 roku zycia, a to wskutek upadku z konia podczas przejazdzki. Jego rodzice i dziadkowie osiageli rowniez patriarchalny wiek. Z tajnych zapisowuczynionych przez tego lekarza dowiadujemy sie, o zadziwiajacej skutecznosci "ziol szwedzkich". Mozna by nawet
stwierdzic, ze nie ma takich dolegliwosci, przy ktorych nie ociagneloby sie wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu  chorego. Jego zestaw ziolowy moze ponadto byc baza   wyjsciowa lub fundamentalna  podczas kazdego leczenia, co potwierdzily badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.Jednym slowem "Ziola Szwedzkie wplywaja dodatnio na wszelkie schorzenia.
Receptura oryginalna składa się z 11 ziół. odnaleziono ją wśród spuścizny piśmiennictwa słynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umarł w 104 roku życia, a to wskutek upadku z konia podczas przejażdżki. Jego rodzice i dziadkowie osiągnęli również patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy się, o zadziwiającej skuteczności ziół szwedzkich. Można by nawet stwierdzić, że nie ma takidch dolegliwości, przy których nie osiągnęloby się wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziołowy może ponadto być bazą wyjściową lub fundamentalną podczas każdego leczenia, co potwierdziły badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.

W starych zapisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ujęto w punktach zastosowanie tinktury "Ziół Szwedzkich", oto wyjątki z tego dokumentu:

1. Zwilżona w tinkturze lniana ściereczka często przykładana na czubek głowy wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu; działa skutecznie przeciw zawrotom i bólom głowy, wzmacnia,

2. słaby wzrok, pomaga przy zaczerwienieniach i zapaleniach oczu, kiedy widzialność jest zamazana - w takim przypadku nawilż powieki tinkturą lub nałóż na zamknięte oczy, po uprzednim natłuszczeniu powiek, lnianą ściereczką zwilżoną w tejże. Skutecznie zapobiega też powstawaniu jaskry,

3. leczy wszelkiego rodzaju krosty i wypryski znajdujące się gdziekolwiek na ciele,

4. uśmierza skutecznie ból zęba. Rozcieńcz łyżkę tinktury wodą i płucz nią jamę ustną przetrzymując ją tam na chwilę,

5. ...przy bólach gardła i przy zapaleniach migdałków weź rano, w obiad i wieczorem kilka kropli i zaśliniając je połknij je powoli. Na pewno uleczą ci dolegliwości i gorączkę.

6. ...przy bólach żołądka i kolkach weź jedną łyżkę tinktury po każdym ataku, połykając ją powoli - a ulży ci od razu.

7. ...uzdrawia przy wzdęciach, dolegliwościach przewodu pokarmowego, jelit, obstrukcji i bólach woreczka żółciowego. Weź codziennie rano i wieczorem 1 łyżeczkę, a wieczorem zrób sobie okład na bolące miejsce.

8....puchlina wodna zniknie, jeśli przez 6 tygodni będziesz zażywał rano i wieczorem 1 łyżkę stołową tych kropli rozcieńczonych białum winem.

9. ...przy bólach ucha lub przy szumieniu w uchu zwilż watkę i włóż do ucha - ponoć przywraca nawet słuch.

10. ...podczas ciąży, w ostatnich 14 dniach przed porodem zażyj rano i wieczorem 1 łyżkę tinktury, a będziesz miała lekki poród.

11. ...po urodzeniu dziecka przyspieszysz bewzbolesne "wyjście" łożyska, jeśli co 2 godziny zażyjesz 1 łyżeczkę tinktury.

12. ...kiedy masz zastój pokarmu i zapalenie piersi, zrób okład wilgotny z tych ziół, a pomoże ci na pewno.

13. ...ślady po wiecznej ospie znikną szybciej, gdy zwilżysz kroplami strupki.

14....wypędzisz tasiemce i inne pasożyty przewodu pokarmowego u dzieci i u dorosłych, jeśli zawiążesz na pępku zwilżoną w lekarstwie tym ściereczkę i zmienisz okład na nowy , gdy wyschnie.

15. Żółtaczka znika bardzo szybko, gdy zażyjesz 2 x dziennie 1 łyżkę stołową lekarstwa i zrobisz sobie okłady na wątrobę.

16. ...pomocne są przy hemoroidach. Nałóż watkę zwilżoną kroplą tinktury i zażyj przed snem 1 łyżkę stołową lekarstwa, ustąpi wtedy przykre swędzenie i palenie.

17. Depresja i melancholia znikają, głowa przestanie boleć, jeśli zazyjesz 3 x dziennie 1 łyżkę lekarstwa i zwilżysz kroplami skronie i czubek głowy.

18. ...leczą niestrawność, zawroty głowy i gorączkę. Po niedługim czasie ciepłota ciała wraca do normy a puls będzie normalny.

19. Dobre rezultaty leczenia osiągniesz przy chorobach nowotworowych, kurzajkach, ropiejących ranach z "dzikim mięsem". Wymyj ranę białym winem, potem nałóż lnianą ściereczkę zwilżoną w tinkturze. Ustępują bóle, zniknie "dzikie mięso" i rana zacznie się goić.

20. Tinktura pilnie przykładana na miejsce urazu leczy wszelkie rany kłute, szarpane lub uderzeniowe, uśmierzając ból.

21. ...wszelkie ślady pooperacyjne lub powypadkowe znikną, kiedy zwilżać będziesz je przez 6 tygodni codziennie kilkakrotnie tinkturą.

22. ...oparzenia spowodowane gorącą wodą, tłuszczem lub ogniem goją się szybko. Zastosuj lekarstwo zaraz po wypadku, a nie będzie pęcherzy. Jeśli już są, znikną po niedługim czasie, gdy pilnie będziesz zwilżał je kroplami.

23. ...są bardzo pomocne przy guzach pourazowych i podskórnych wylewach krwi. Przykładaj pilnie na chore miejsca lniane ściereczki, zwilżone w tinkturze

24. Bóle reumatyczne znikną, gdy rano i wieczorem zażyjesz krople po łyżce i zrobisz okłady na bolące miejsca.

25. Zwilżona w tinkturze ściereczka przyłożona przez noc na odmrożone ręce lub nogi przyniesie ci dużą ulgę.

26. Bolące odciski wypadną same lub zmiękną do tego stopnia, że będziesz mógł wyłuskać je z łatwością, gdy przez 3 dni przykładać będziesz watkę z tinkturą, utrzymując to miejsce zawsze w stanie wilgotnym.

27. ...przy dżumie i zaraźliwych chorobach zażywaj tinkturę często podczas dnia, leczy ona wypryski dżumy nawet wtedy, kiedy są już trudności przy połykaniu pokarmów.

28. Kto cierpi na bezsenność, niech zażyje tinkturę na noc i zrobi sobie okład na serce z rozcieńczonych ziół.

29. Kto zażyje tinkturę rano i wieczorem, nie potrzebuje żadnych innych lekarstw, gdyż zioła te wzmacniają cały organizm, "odświeżają" krew i nerwy.

Jednym słowem "Zioła Szwedzkie" wpływają dodatnio na wszelkie schorzenia, ciało pozostaje jędrne do późnej starości, a twarz będzie młodzieńcza i piękna. Tyle mówi stary zapis.

UWAGA: "ZIOŁA SZWEDZKIE" można kupić w aptekach i sklepach zielarskich.

Istnieje rowniez zmodyfikowany i poszezony przepis "Ziol Szwedzkich"w/g zalecen Marii Treben. Sklada sie on z wiekszej ilosci ziol i stosowany jest obecnie z jeszcze lepszym skutkiem:


Rp. Aloe ferox                    26,0 g                      Cinnamon camph.        2,0 g
Rhizoma Rhei                     18,0 g                      Rhiz.Tormentillae         2,0 g
Theriak venezian               18,0 g                      Rhiz. Galangae            2,0 g          
Commiphora                      13,0 g                      Fung. Laricis                5,0 g
Rhiz.Zedoariae                    9,0 g                      Crocus Sativus             2.0 g
Terra sigulata Fer                5,0 g                      Flores Myristicae fragr. 2,0 g
Radix Gentianae                  7,0 g                      Cassia angustifolia       2,0 g
Radix Angelicae                   7,0 g                       Rhiz. Calami                18,0 g
Carina Vulgaris                    4,0 g                      Fruc. Myristicae fragr.   35,0 g

Sposob przyzadzenia:

          Ziola nalezy rozetrzec w mozdzierzu, wsypac do butelki z ciemnego szkla i zalac 1 1/4 litra wodki 38-40%. Postawicw cieplym miejscu i dziennie kilkakrotnie wstrzasnac. Po 10-dniach przelac do innego naczynia i osad powtornie zalac  1 1/4 litra wodki. Postapic jak wyzej. po 10-sieciu dniach, zlac
klarowna czesc, a osad przefiltrowas przez gaze. Zmieszac oba ekstrakty i zlac do butelek z ciemnego szkla. Esencje przechowywac w miejscu ciemnym i chlodnym. Zdatna jest do uzytku kilka lat.


Sposob uzywania Ziol Szwedzkich w/g  "starego zapisu"
Profilaktycznie zaleca sie  1 lyzeczke tnktury rano i wieczorem, rozcienczona woda lub herbata ziolowa.
      Przy roznego rodzaju niedomaganiach- 3 lyzeczki dziennie.
W razie powazniejszej choroby-2-3 lyzek stolowych lekarstwa dziennie w sposob nastepujacy:
Kazda lyzke tinktury nalezy przed uzyciem rozcieczyc w 1/2 szklance  podzielic na dwie czesci  i pic 1/2 godziny przed posilkiem i 1/2 godz. po posilku.

Oklady:

Miejsce na ktore zostanie polozony kompres nalezy natluscic najlepiej mascia nagietkowa. Nastepnie bawelnianny kompres zwilzyc bezposrednio w tinkturze i przylozyc na chore miejsce. Nalezy zatrzymac kompres min. 2-4 godzin, moze tez pozostac na cala noc, jesli pacjet to dobrze znosi


             "Ziola Szwedzkie " sa naprawde rewelacyjne. Mozna je kupic gotowe w aptece, ale mozna je samemu przyzadzic. Ja zamawiam sobie ziola suche w aptece, a reste robie sama.Polecam kazdemu, aby je miec w domu. Zycze wszystkiego najlepszego z tymi ziolami, a przedewszystkim zdrowia.

Rafaela
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 01, 2009, 11:00:23 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Kwiecieñ 16, 2009, 13:34:12 »

Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.

Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.

Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.

Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!

 
AGREST
- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych

- ma działanie żółciopędne i moczopędne

- stosowany przy przewlekłych zaparciach

- stosuje się przy częstych krwotokach

- działa odświeżająco

- pomocny w niedokrwistości

- pomocny w chorobach skórnych

ALOES
- leczy zaburzenia w przemianie materii

- wzmacnia odporność organizmu

- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)

- pomocny w leczeniu oparzeń

- zapobiega i leczy choroby wrzodowe

- pomocny w zapaleniu okrężnicy

- leczy zaparcia

- stosuje się w anemii i niedokrwistości

ANANAS
- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo

- pomaga rozpuszczać zakrzepy

- pomaga zapobiegać osteoporozie

- pomaga w gojeniu złamań

- poprawia trawienie

ANYŻ
- stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu

- pobudza laktację u karmiących matek

- niszczy pasożyty

- środek uspokajający i wzmacniający

- łagodny środek przeczyszczający

ARBUZ - naturalna VIAGRA!

- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

- chroni przed zakrzepam!

- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.

ARCYDZIĘGIEL
- pobudza wydzielanie soków trawiennych

- ma działanie uspokajające

- stosuje się w chorobach dróg oddechowych

- ma działanie napotne

- działa moczopędnie

AWOKADO
- obniża poziom cholesterolu

- działa korzystnie na ściany naczyń

- działa hamująco na wzrost komórek rakowych

- rozszerza naczynia krwionośne

BAKŁAŻANY
- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)

- zapobiegają reumatyzmowi

- mają działanie moczopędne

- obniżają poziom cholesterolu

- pomagają zwalczać bakterie i wirusy

BANANY
- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie

- obniżają poziom cholesterolu we krwi

- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka

- zapobiegają wrzodom żołądka

- mają działanie przeciw bakteryjne

- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)

- pomagają przy odchudzaniu

- pomocne w stwardnieniu tętnic

- pomocne w zapaleniach nerek

- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii

BAZYLIA
- wzmacnia żołądek

- przyspiesza trawienie

- pobudza apetyt

- działa rozkurczowo

- zwalcza gorączkę

- leczy nieżyt nosa

- zapach odstrasza owady

BERBERYS
- działa moczopędnie

- wspomaga wydzielanie żółci

- ma słabe działanie przeczyszczające

- pomocny w bólach głowy

- pomaga leczyć żółtaczkę

- pobudza apetyt

- leczy biegunki

- obniża temperaturę

- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)

- pomocny w reumatyzmie

- obniża ciśnienie

BORÓWKA
- wzmaga wydzielanie żółci

- działa odkażająco

- zapobiega biegunkom

- wzmacnia układ odpornościowy

- ma działanie moczopędne

- zmniejsza stężenie cukru we krwi

BÓB
- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego

- zapobiega biegunkom

- zawiera więcej białka od groszku i fasoli

BROKUŁY
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc

- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka

- zmniejszają poziom cholesterolu

- mają działanie przeciwwirusowe

- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej

- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy

- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane

BRUKIEW
- stosowana przy zaparciach

- środek moczopędny i wykrztuśny

BRUKSELKA
- pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka

( podobne działanie jak brokuły)

BURAKI
- ułatwiają trawienie

- pomagają przy anemii

- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia

- stosuje się w chorobach nowotworowych

- zapobiegają zaparciom

- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry

- ma działanie uspokajające

BRZOZA (liście)
- ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji

- sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy

CEBULA
- zmniejsza lepkość krwi

- pomaga rozpuszczać zakrzepy

- obniża poziom cholesterolu

- reguluje poziom cukru

- leczy kamicę nerkową,

- ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,

- leczy nieżyt jelit

- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin

- pomaga w infekcjach i biegunkach,

- pomaga przy bezsenności,

- zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco

- zmniejsza ryzyko chorób serca

- wzmacnia serce

- powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady

- leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)

- pomaga zwalczyć kurzajki

- zapobiega zakażeniom

- hamuje wzrost komórek raka

- zapobiega astmie

- zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli

- pomocna przy bronchicie

- pobudza działanie wątroby i trzustki

- wspomaga pracę tarczycy

- zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy

- działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli

CHILLI
- działa wykrztuśnie

- zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,

- pomaga udrożnić drogi oddechowe

- działa przeciwkrzepliwie

- rozpuszcza zakrzepy

- łagodzi ból, zwłaszcza stawów

- poprawia nastrój

- zapobiega chorobom układu krążenia

- pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

- łagodzi głowy - stosowana w inhalacji

- przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii

- ma podobne działanie jak aspiryna

CHMIEL
- jako odwar z szyszek pobudza trawienie

- pomaga zwalczyć bezsenność

CHRZAN
- stosowany w niedokwasocie żołądka

- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu

- pomaga spalić nadwyżkę kalorii

- stosowany jako środek moczopędny

- przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc

- stosowany przy anemii

- pomocny przy astmie

- pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych

- stosowany w kamicy moczowej

- łagodzi bóle reumatyczne

- poprawia ukrwienie

- pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok

CUKIER
- działa jako środek uspokajający

- zmniejsza lęk i stres

- powoduje odprężenie i senność

- u niektórych osób poprawia koncentrację

- działa przeciwdepresyjnie

- pomaga w gojeniu ran

- lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu

- sprzyja powstawaniu próchnicy zębów

- nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi

CYKORIA
- ma działanie moczopędne i żółciopędne

- ułatwia trawienie i pobudza apetyt

- stosuje się przy niedomaganiach wątroby

- zapobiega zaparciom

- pomocna przy kolkach wątrobowych

- stosuje się przy anemii

- reguluje poziom cukru

CYNAMON
- działa przeciwkrzepliwie

- korzystny w cukrzycy

- środek pobudzający i wzmacniający

- pobudza apetyt

- przyspiesza trawienie

- łagodzi bóle głowy

- działa przeciwreumatycznie

CYTRYNY
- sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,

- stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie

- stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych

- zmniejsza powstawanie siniaków

- skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic

- stosowana przy stwardnieniu tętnic

- wzmacnia serce

- podnoszą odporność organizmu

- obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)

- pomocne przy bólach reumatycznych

- w postaci soku z wodą działa odchudzająco

- pomocne przy bólach gardła

- obniża poziom cholesterolu

- profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie

- pomaga leczyć żółtaczkę

- leczy choroby błon śluzowych

CZARNY BEZ
- stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)

- podnosi odporność organizmu na infekcje

- pomocny przy bólach gardła

- pomocny przy migrenie i nerwobólach

CZARNA PORZECZKA
- zapobiega biegunkom i leczy z nich

- reguluje przemianę materii

- ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł

- łagodzi ból gardła

- chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je

CZARNE JAGODY
- pomagają zwalczać biegunkę

- mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach

- chroni przed miażdżycą

- przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu

- mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego

- u niektórych osób może działać przeczyszczająco

CZĄBER
- działa przeciwazpalnie

- ułatwia trawienie

- ma słabe działanie moczopędne

CZEREŚNIE
- podnoszą odporność organizmu

- obniżają poziom cholesterolu

- łagodzą bóle reumatyczne

CZOSNEK
- zwalcza infekcje

- działa przeciwnowotworowo

- zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo

- zmniejsza ryzyko ataku serca

- obniża ciśnienie tętnicze krwi

- obniża poziom cholesterolu

- zwalcza pasożyty jelitowe

- ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych

- pobudza układ odpornościowy

- ma działanie rozkurczowe

- działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli

- pomocny w chorobach reumatycznych

- pomocny w leczeniu ran

- pomaga zwalczyć hemoroidy

- pomocny w leczeniu astmy

- pomocny w leczeniu grzybic

- zwalcza katar, łupież, niestrawność

- zapobiega biegunkom

- poprawia nastrój

- ma słabe działanie uspokajające

* zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna

* najbardziej skuteczny jest czosnek surowy

DYNIA, KABACZEK, CUKINIA
- zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc

- pomocna w chorobach serca

- pomocna w schorzeniach oczu

- stosowane w stanach zapalnych wątroby

- leczy owrzodzenia skóry

- pomocne przy bezsenności

- pomocne w reumatyzmie

- obniżają poziom cholesterolu

- pomocne w leczeniu astmy

- obniżają ciśnienie tętnicze krwi

- pestki pomagają zwalczyć robaczyce

- pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego

DZIURAWIEC
- pobudza apetyt

- stosuje się w zapaleniach okrężnicy

- leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł

- likwiduje przykry zapach z jamy ustnej

- ma działanie uspokajające

- zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie

- pomocny w roztrojach żołądka

- stosuje się w chorobach wątroby

- pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego

ESTRAGON
- pobudza apetyt

- przyspiesza trawienie

- ma działanie moczopędne

- działa przeciwmiażdzycowo

- pobudza pracę tarczycy

FASOLA
- obniża poziom cholesterolu

- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi

- obniża ciśnienie tętnicze krwi

- zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie

- wzmacnia wątrobę (młoda zielona)

- działa przewciwnowotworowo

- pomaga przy kamicy nerkowej (zielona)

- zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona)

zapobiega atakom serca

FIGI
- pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych

- ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia,

- stosowane są w chorobach wątroby

- mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce

- pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków

- przywracają energię i żywotność

- poprawiają trawienie

- zwalczają gorączkę

- mają działanie napotne

- działają moczpoędnie

FIOŁEK
- stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych

- ma działanie moczopędne

GŁÓG
- reguluje czynności rytmu serca

- poprawia ukrwienie

- wzmacnia serce

- pobudza krążenie

- obniża ciśnienie

- ma działanie ogólnie wzmacniające

- podnosi odporność organizmu

- obniża poziom cholesterolu

- zapobiega niedotlenieniu

- działa moczopędnie

- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych

- stosuje się przy bezsenności

- korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył

- stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego

GOŻDZIKI
- pomocne w bólach zębów

- środek przeciwzapalny w reumatyzmie

- mają działanie przeciwkrzepliwe

- pobudzają apetyt

- przyspiesza trawienie

GREJPFRUTY
- wzmacnia układ krążenia

- obniża poziom cholesterolu

- obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki

- skuteczny lek w zatruciach pokarmowych

- likwiduje nieświeży oddech

- zapobiega zmianom genetycznym

- pomocne w odchudzaniu

- najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu

GRUSZKI
- pomocne w bólach reumatycznych

- ułatwiają trawienie

- działają odchudzająco

- podnoszą odporność organizmu

- zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego

- wspomagają aktywność mózgu

- mają działanie moczopędne

- stosuje się przy kamicy nerkowej

GORCZYCA
- pobudza apetyt

- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego

- poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć

- leczy przeziębienia i zapalenia płuc

- stosowana przy nadciśnieniu

- zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie

GROCH
- działa antykoncepcyjnie

- zapobiega nowotworom

- zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego

- obniża poziom cholesterolu

- obniża ciśnienie tętnicze krwi

- zmniejsza podatność na choroby serca

GRZYBY
- powoduje zmniejszenie lepkości krwi

- obniża poziom cholesterolu

- pobudzają układ odpornościowy

- pomagają zwalczać wirusy

- działają przeciwnowotworowo

- pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)

HERBATA
- zmniejsza skłonność do próchnicy zębów

- pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych

- pomocna przy przeziębieniach

- obniża ciśnienie tętnicze krwi

- ma działanie przeciwzakrzepowe

- ma działanie moczopędne

- wzmacnia naczynia włosowate

- pobudza wydzielanie soku żołądkowego

- neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki

- obniża poziom cholesterolu

- ma działanie przeciwbólowe

- pomaga zwalczać biegunki

* dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty

* należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła

* może powodować ciemnienie zębów

* nadmiar hamuje wchłanianie żelaza

* nadmiar może powodować bezsenność

IMBIR
- przeciwdziała chorobie lokomocyjnej

- zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo

- obniża poziom cholesterolu

- pobudza pracę serca

- pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki

- stosowany jako środek wykrztuśny

- ma działanie przeciw wymiotnie

- pomaga zwalczać bóle głowy i migreny

- pomaga leczyć przeziębienia

- ma korzystne działanie w reumatyzmie

- korzystnie wpływa na układ nerwowy

- ma działanie przeciwdepresyjne

- pomaga zwalczać bakterie

- ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych

JABŁKA
- zmniejszają apetyt

- obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)

- stabilizują poziom cukru we krwi

- obniżają ciśnienie tętniczce krwi

- zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych

- zmniejszają napięcia psychiczne

- zmniejszają bóle reumatyczne

- leczą zaburzenia jelitowe

- poprawiają przemianę materii

- przeciwdziałają nowotworom

- sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki

- należy stosować przecier ze świeżych owoców

JAŁOWIEC
- pobudza pracę nerek

- działa moczopędnie

- powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego

- poprawia krążenie krwi

- zapobiega wzdęciom

- łagodzi zaburzenia trawienia

- przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli

* nie wolno używać podczas ciąży

JARMUŻ
- zapobiega występowaniu raka jelita grubego i płuc

- poprawia ukrwienie

JARZĘBINA
- wzmacnia serce

- działa moczopędnie

- obniża ciśnienie

- pomocna przy nerwicach

- odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu

- sok z owoców stosuje się przy astmie

JEMIOŁA
- zapobiega miażdżycy

- obniża ciśnienie

JEŻYNY
- podnoszą odporność organizmu

- stosuje się przy przeziębieniach

- pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych

- ułatwiają trawienie

- leczą biegunki

- przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające

- odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany

- odwar z korzeni ma działanie moczopędne

- odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych

JĘCZMIEŃ
- ułatwia wypróżnienia

- zapobiega zaparciom i bólom brzucha

- obniża poziom cholesterolu we krwi

- przeciwdziała nowotworom jelit

- obniża ciśnienie tętnicze krwi

- pomocny w zapaleniach dróg oddechowych

- im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie

Cdn.....
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 16, 2009, 13:42:23 wys³ane przez diabolicq » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Kwiecieñ 20, 2009, 18:18:57 »

Proszê o cdn... U¶miech
Zapisane
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Kwiecieñ 22, 2009, 09:24:00 »

cd.

JOGURT
- zapobiega infekcjom pokarmowym

- leczy biegunki

- u³atwia trawienie

- wzmaga dzia³anie uk³adu odporno¶ciowego

- przeciwdzia³a owrzodzeniem trawiennym

- wzmaga si³y witalne organizmu

- korzystny w zapobieganiu nowotworom

- ma korzystne dzia³anie w osteoporozie

- zapobiega zapaleniom pochwy

- dotyczy to jogurtów z ¿ywymi szczepami bakterii

KAKAO
- zwiêksza wydalanie moczu

- pobudza uk³ad nerwowy

- wp³ywa regeneruj±co na organizm

- ³agodzi stany stresowe

- pomocne w nerwowo¶ci

- pobudza czynno¶ci serca i rozszerza naczynia krwiono¶ne

- przeciwdzia³a mia¿d¿ycy

- ³agodzi bezsenno¶æ

- korzystnie wp³ywa na krzepliwo¶æ krwi

* najbogatsze ¼ród³o magnezu

* dotyczy kakao nie s³odzonego

KALAFIOR
- zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka

(podobne dzia³anie jak broku³y i kapusta)

- najkorzystniejsze dzia³anie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany

KAPUSTA
- pobudza uk³ad odporno¶ciowy

- niszczy bakterie i wirusy

- pomocna przy zapaleniach gard³a i katarach

- pomocna przy bolesnej menstruacji

- dzia³a korzystnie na procesy wzrostu

- zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego

- zapobiega owrzodzeniom trawiennym

- * skuteczniejsze jest dzia³anie kapusty surowej

- stosowana zewnêtrznie w postaci soku pomocna jest przy tr±dziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskórka, bólach stawów, oparzeniach, st³uczeniach, uk±szeniach owadów,

- stosowana jako ok³ady z li¶ci pomaga przy wybroczynach podskórnych, ¿ylakach, hemoroidach,

KALAREPA
- ma korzystne dzia³anie w chorobach nowotworowych

KARCZOCHY
- obni¿a poziom cholesterolu

- dzia³a ¿ó³ciopêdnie i moczopêdnie

- obni¿a poziom cukru we krwi

- poprawia samopoczucie

- korzystne przy stwardnieniu têtnic

KAWA
- poprawia sprawno¶æ umys³ow±

- rozszerza oskrzela, pog³êbia oddech - mo¿e byæ pomocna w astmie

- zapobiega próchnicy

- wzmaga energiê fizyczna i poprawia nastrój

- wzmaga spalanie t³uszczów

- mo¿e byæ pomocna w przypadkach kataru siennego

* nie powoduje podniesienia ci¶nienia têtniczego, chyba ¿e stosuje siê j± razem z paleniem tytoniu

* poprawa mo¿liwo¶ci fizycznych nastêpuje po 20-30 minutach

UWAGA:

* u osób nadwra¿liwych mo¿e wywo³aæ stany lêkowe

* w nadmiernych ilo¶ciach mo¿e spowodowaæ uszkodzenie p³odu

* w nadmiernych ilo¶ciach mo¿e byæ przyczyn± biegunek

* w nadmiernych ilo¶ciach mo¿e powodowaæ bóle g³owy

* w nadmiernych ilo¶ciach mo¿e powodowaæ bezsenno¶æ

* maksymalna ilo¶æ to 1-2 fili¿anki dziennie

KIWI
- wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy

- maj± dzia³anie moczopêdne

- zapobiegaj± rakowi sutka i ¿o³±dka

KMINEK
- pobudza wydzielanie soku ¿o³±dkowego

- zapobiega wzdêciom

- wzmaga apetyt

- dzia³a przeciwskurczowo na przewód pokarmowy

KOLENDRA
- pobudza apetyt

- przyspiesza trawienie

- dzia³a korzystnie na uk³ad nerwowy

KOPER
- u³atwia trawienie

- ³agodzi wzdêcia i niestrawno¶æ

- ³agodzi bóle reumatyczne

- pomocny w leczeniu nerwic, dzia³a uspokajaj±co

- wzmaga laktacjê

- stosowany przy bezsenno¶ci

- ma dzia³anie moczopêdne

- pobudza trawienie

- wzmacnia odporno¶æ organizmu

- korzystnie dzia³a przy anemii

KOZIERADKA
- stosuje siê przy wrzodach ¿o³±dka

- pobudza przemianê materii

- stosuje siê przy nadkwasocie

- zewnêtrznie stosuje siê na wrzody i trudno goj±ce rany

KUKURYDZA
- zapobiega nowotworom zw³aszcza jelita grubego i sutka

- zapobiega chorobom serca i uk³adu kr±¿enia

- dzia³a przeciwpróchniczo

- obni¿a poziom cholesterolu

- stosuje siê w chorobach w±troby

- reguluje pracê tarczycy

- podnosi poziom estrogenów

KURKUMA
- obni¿a poziom cukru

- zapobiega reumatyzmowi

- obni¿a poziom cholesterolu

- zmniejsza lepko¶æ krwi

- zabezpiecza w±trobê przed dzia³anie toksyn

- hamuje rozwój komórek rakowych

KRWAWNIK
- pobudza wydzielanie soków trawiennych

- ma dzia³anie wzmacniaj±ce

- dzia³a przeciwkrwotocznie

- stosuje siê przy zaburzeniach miesi±czkowania

- pomocny w chorobach w±troby i nerek

- zewnêtrznie stosuje siê na rany i wrzody

LAWENDA
- ma dzia³anie uspokajaj±ce

- pomocna w migrenach

- stosuje siê w chorobach dróg oddechowych

- wp³ywa korzystnie na czynno¶ci w±troby

LEN (nasiona)
- ma dzia³anie lekko przeczyszczaj±ce

- pomocne przy stanach zapalnych dróg oddechowych

- pomocne w zapaleniu nerek

- stosuje siê w schorzeniach ¿o³±dka

- zewnêtrznie stosuje siê w przypadku ropienia ran i stanów zapalnych skóry

LIPA (kwiat)
- ma dzia³anie napotne

- dzia³a uspokajaj±co

- obni¿a poziom cukru we krwi

- zmniejsza lepko¶æ krwi

- zwiêksza odporno¶æ organizmu

- stosuje siê w stanach zapalnych dróg oddechowych

- pomocna przy reumatyzmie

- ma dzia³anie moczopêdne

- wzmacnia ¿o³±dek

LUBCZYK
- ma dzia³anie moczopêdne

- wzmacnia serce

- dzia³a przeciwzapalnie

- pobudza miesi±czkowanie

- wzmaga wydzielanie soków trawiennych

MACIERZANKA
- u³atwia trawienie

- ³agodzi nie¿yt oskrzeli i uporczywy kaszel

- zewnêtrznie jako dodatek do k±pieli przy trudno goj±cych siê ranach

MAJERANEK
- stosowany jako ¶rodek wykrztu¶ny w chorobach dróg oddechowych

- stosowany w nie¿ytach uk³adu pokarmowego

- dzia³a uspokajaj±co

- wzmaga trawienie

- zapobiega biegunce

- dzia³a rozkurczowo

- stosuje siê przy astmie

- wspomaga wydzielanie ¿ó³ci

- stosowany zewnêtrznie u³atwia gojenie ran

MALINY
- maj± dzia³anie przeciwwirusowe i przeciwgor±czkowe

- wywar z li¶ci stosowany jest w neurozach

- poprawiaj± trawienie

- lecz± niedokrwisto¶æ

- maj± dzia³anie napotne

- stosuje siê przy bólach reumatycznych

- maj± dzia³anie lekko przeczyszczaj±ce

- w postaci owoców (z pestkami, nie sam sok) reguluj± dzia³anie przewodu pokarmowego

- obni¿aj± poziom cukru we krwi

MARCHEW
- zapobiega zaparciom

- obni¿a poziom cholesterolu (surowa)

- zapobiega nowotworom p³uc (gotowana)

- korzystnie oddzia³uje na skórê

- dzia³a leczniczo w przypadkach nerwowo¶ci

- stosuje siê przy stwardnieniu têtnic

- dzia³a jako ¶rodek wykrztu¶ny w postaci soku

- ma dzia³anie wzmacniaj±ce

- podnosi odporno¶æ organizmu

- ma korzystny wp³yw na wzrok

- zapobiega chorobie wieñcowej

- reguluje pracê przewodu pokarmowego

- zmniejsza ryzyko udaru mózgu

- zapobiega rakowi p³uc

- sok z marchwi w nadmiernych ilo¶ciach mo¿e byæ szkodliwy dla w±troby

- stosowana zewnêtrznie w postaci soku ³agodzi liszaje, sucho¶æ skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórê delikatn± i dzia³a odm³adzaj±co

MELISA
- pobudza apetyt

- ma dzia³anie uspokajaj±ce

- obni¿a ci¶nienie krwi

- stosuje siê przy migrenie

MELONY
- stosuje siê przy stwardnieniu têtnic

- pomocny w niedokrwisto¶ci

- ma s³abe dzia³anie przeczyszczaj±ce

- dzia³a moczopêdnie

- pomocny w chorobach w±troby i nerek

MIÊTA
- stosowana jako ¶rodek przeciwwymiotny

- ³agodzi md³o¶ci

- ¶rodek uspokajaj±cy

- jest korzystna przy ¿ylakach odbytu

- leczy nadkwasotê

- ³agodzi bóle g³owy

- pomaga leczyæ ¿ó³taczkê

- sok ze ¶wie¿ych ro¶lin lecz ropienie i pryszcze

- od¶wie¿a jamê ustn±

- reguluje trawienie

- leczy z nie¿ytu nosa

MIÓD
- zabija bakterie

- zmniejsza odczuwanie bólu, zw³aszcza gard³a

- dzia³a korzystnie w astmie

- koi nerwy i dzia³a nasennie

- pomaga leczyæ biegunki

- pomaga przy zwalczaniu gor±czki, kataru i kaszlu

- pomaga przy leczeniu ran i oparzeñ (k³adziony bezpo¶rednio na ranê)

- podnosi odporno¶æ organizmu

* nie podawaæ dzieciom do 1-szego roku ¿ycia

MLEKO
- zapobiega osteoporozie

- zapobiega próchnicy

- obni¿a poziom cholesterolu we krwi - odt³uszczone

- obni¿a ci¶nienie têtnicze krwi

- korzystnie dzia³a w przewlek³ych zapaleniach oskrzeli

- pobudza aktywno¶æ psychiczn± zw³aszcza "chude"

opó¼nia gojenie wrzodów ¿o³±dka i dwunastnicy

mo¿e byæ przyczyn± migrenowych bóli g³owy

mo¿e powodowaæ bezsenno¶æ

mo¿e powodowaæ bóle stawów

mo¿e byæ przyczyn± astmy

mo¿e powodowaæ biegunki

* nie wolno podawaæ dzieciom odt³uszczonego mleka

* doro¶li powinni spo¿ywaæ chude mleko

Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy
Mleko zsiad³e najbardziej polecane

MORELE
- hamuj± rozwój nowotworów, zw³aszcza p³uc

- powoduj± wzrost hemoglobiny

- reguluj± dzia³anie uk³adu pokarmowego

- poprawiaj± apetyt

- stosuje siê w anemiach, os³abieniach organizmu i przemêczeniach

- pomocne przy zaparciach

- stosuje siê w nerwicach

- pomocne przy bezsenno¶ci

- najkorzystniejsze s± morele suszone

MORWA
- pomaga przy zaparciach

- zmniejsza sk³onno¶ci do krwotoków

- pomocna przy bólach gard³a i dróg oddechowych

- leczy ze stanów zapalnych jamy ustnej

NAGIETEK
- wzmacnia skórê i b³ony ¶luzowe

- leczy zaburzenia miesi±czkowania

- poprawia odporno¶æ organizmu

OLIWA Z OLIWEK
- obni¿a poziom cholesterolu

- obni¿a ci¶nienie têtnicze krwi

- obni¿a lepko¶æ krwi

- spowalnia procesy starzenia

- korzystna dla serca i uk³adu kr±¿enia

- ma dzia³anie przeczyszczaj±ce

- pomocna w stwardnieniu têtnic

- pomocna w nadkwasocie

- stosuje siê przy wrzodach ¿o³±dka

* najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wyt³oku

* nadmierne ilo¶ci spo¿yte jednorazowo mog± powodowaæ biegunkê

* zbyt wielka ilo¶æ t³uszczów zwierzêcych t³umi korzystne oddzia³ywanie oliwy

OGÓRKI
- maj± dzia³anie ch³odz±ce i od¶wie¿aj±ce

- maj± dzia³anie przeczyszczaj±ce

- dzia³a moczopêdne (w postaci surowej)

- stosowane zewnêtrznie na skórê dzia³aj± odm³adzaj±co i wybielaj±co

ORZECHY
- pomagaj± w regulacji poziomu cukru we krwi

- zapobiegaj± chorobom nowotworowym

- przeciwdzia³aj± kamicy nerkowej

- dzia³aj± wzmacniaj±co

- pomocne przy leczeniu robaczyc

- stosuje siê przy biegunkach

- wzmacniaj± uk³ad sercowo naczyniowy

- zapobiegaj± chorobie Parkinsona

- dotyczy to wszystkich gatunków orzechów

OTRÊBY PSZENNE
- zwalczaj± zaparcia

- zmniejszaj± ryzyko powstania hemoroidów

- obni¿aj± ryzyko zachorowañ na raka jelita grubego

- reguluj± wypró¿nienia

- u³atwiaj± trawienie i skracaj± jego czas

- nadmierne ilo¶ci mog± spowodowaæ biegunkê

OWIES
- leczy zaparcia, u³atwia wypró¿nienia

- obni¿a poziom cholesterolu we krwi

- reguluje poziom cukru we krwi

- pomaga zwalczaæ stany zapalne skóry

- korzystnie dzia³a na serce i naczynia w³osowate

- pomocny w kamicy nerkowej

- w postaci naparu pomocny przy bezsenno¶ci

- wzmaga wydzielanie estrogenu

- ma dzia³anie przeciwdepresyjne

PAPRYKA S£ODKA
- pomaga w zwalczaniu astmy, przeziêbieñ, anginy,

- ma korzystne dzia³anie w mia¿d¿ycy

- przeciwdzia³a zaæmie

PIETRUSZKA
- pomocna przy anemii i os³abieniach organizmu oraz "wiosennym zmêczeniu"

- wzmaga apetyt

- u³atwia trawienie

- leczy biegunki

- dzia³a moczopêdnie, pomocna przy kamicy nerkowej

- pomocna przy reumatyzmie (korzeñ)

- stosowana zewnêtrzne leczy tr±dzik i wypryski skórne

PIO£UN
- pobudza funkcje wydzielnicze uk³adu pokarmowego

- zwiêksza apetyt

- dzia³a ¿ó³ciopêdnie

- ma zastosowanie jako ¶rodek odka¿aj±cy

* nie wolno podawaæ kobietom w ci±¿y, du¿e ilo¶ci mog± powodowaæ wymioty

POKRZYWA
- wzmacnia organizm

- obni¿a zawarto¶æ cukru we krwi

- sprzyja tworzeniu czerwonych cia³ek krwi

- wzmacnia pracê nerek, w±troby i pêcherzyka ¿ó³ciowego

- pobudza trawienie

- stosuje siê przy awitaminozach

- tamuje krwawienie

- pomocna w zapaleniach w±troby

- stosuje siê w skazie limfatycznej

- ma dzia³anie moczopêdne

- ma dzia³anie bakteriobójcze

- pomocna w leczeniu z nie¿ytu oskrzeli i chorobach dróg oddechowych

POMARAÑCZE
- obni¿aj± poziom cholesterolu we krwi

- dzia³aj± przeciwmia¿d¿ycowo

- pomagaj± zwalczaæ wirusy

- zmniejszaj± ryzyko zachorowañ na raka ¿o³±dka, trzustki, prze³yku, sutka

- korzystne w leczeniu astmy

- lecz± zapaleni oskrzeli

- pomocne w schorzeniach dzi±se³

- wzmagaj± p³odno¶æ

- leczy awitaminozê

- pobudzaj± apetyt

- u³atwiaj± trawienie

- pomocne w stwardnieniu têtnic

- przeciwdzia³a zaparciom

- pomocne w chorobach w±troby

- leczy podagrê

nie wskazane przy wrzodach ¿o³±dka

- dla lepszego wykorzystania ich w³a¶ciwo¶ci zdrowotnych nale¿y spo¿ywaæ pomarañcze wraz z mi±¿szem

POMIDORY
- zapobiegaj± zapaleniu wyrostka robaczkowego

- zmniejszaj± ryzyko zachorowañ na raka ¿o³±dka, p³uc, szyjki macicy

- u³atwiaj± trawienie

- wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy

- korzystnie dzia³aj± na naczynia krwiono¶ne

- pomocne w reumatyzmie

- obni¿aj± poziom cholesterolu

- stosuje siê przy os³abieniach organizmu

- s± pomocne w kamicy ¿ó³ciowej

- stosowane zewnêtrznie maj± korzystny wp³yw na skórê

- ok³ady z li¶ci stosuje siê przy uk±szeniach owadów

- sok z pomidorów wp³ywa ³agodz±co przy zatruciach pokarmowych

POR
- reguluje poziom cukru we krwi

- wspomaga funkcje trawienne

- obni¿a ci¶nienie

- wzmaga apetyt

- ma dzia³anie moczopêdne

- stosuje siê przy oty³o¶ci

- korzystnie wp³ywa przy fizycznym i psychicznym przemêczeniu

- stosuje siê w chorobach w±troby

PORZECZKI
- pomocne przy bólach stawów i reumatyzmie

- stosowane przy leczeniu biegunki

- podnosz± odporno¶æ organizmu

- stosuje siê przy silnym przemêczeniu i wyczerpaniu organizmu

- stosowane do leczenia nerwic

- w postaci soku stosowane w przeziêbieniach

- u³atwiaj± trawienie

- lecz± dolegliwo¶ci ¿o³±dkowe

- pomocne przy kamicy nerkowej

- zapobiegaj± awitaminozie

- maj± dzia³anie napotne

- pobudzaj± czynno¶æ kory nadnerczy

- pomocne w skazie limfatycznej

- zaleca siê przy wrzodach ¿o³±dka i dwunastnicy

- hamuj± krwawienie dzi±se³

- k±piele w wywarze z li¶ci stosuje siê w chorobach skórnych

PRAWO¦LAZ
- stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych

- ma dzia³anie wykrztu¶ne

- leczy zaburzenia przewodu pokarmowego

PSZENICA (z pe³nego przemia³u)
- stosowana w przypadku przewlek³ych zaparæ

- zapobiega powstawaniu polipów jelita grubego

- obni¿a wydzielanie estrogenu

RABARBAR
- pobudza apetyt

- dzia³a lekko przeczyszczaj±co (8-10 godzin)

- stosowany przy anemii i os³abieniach

- pomaga przy zwalczaniu paso¿ytów jelitowych

* nie stosowaæ w kamicy nerkowej

RÓ¯A (dzika)
- zwiêksza odporno¶æ organizmu na choroby zaka¼ne, zatrucia, zimno i wilgoæ

- przeciwdzia³a stwardnieniu têtnic

- stosuje siê w niedokrwisto¶ci

- pomocna w stanach przemêczenia i wyczerpania

- ma dzia³anie ¿ó³ciopêdne

- stosuje siê przy zapaleniach w±troby

- pobudza apetyt

- zapobiega pêkaniu naczyñ w³osowatych

- dzia³a moczopêdnie

RUMIANEK
- ma dzia³anie przeciwzapalne - os³abia reakcje alergiczne

- nasila procesy regeneracji

- stosuje siê przy nie¿ytach dróg oddechowych

- pobudza apetyt

- wzmaga wydzielanie ¿ó³ci

- pomocny w zapaleniach okrê¿nicy

- pomocny przy migrenie

- stosuje siê w nie¿ytach ¿o³±dka

- pomocny przy bezsenno¶ci

- ma s³abe dzia³anie uspokajaj±ce

- stosuje siê przy przeziêbieniach

- pomocny do p³ukania jamy ustnej przy bólach zêbów

- jako ok³ady stosuje siê przy egzemach, czyrakach, ¿ylakach odbytu,

- jako inhalacjê stosuje siê przy grypie

RZEPA
- pomocna w stanach os³abienia i przemêczenia

- stosuje siê w zapaleniach gard³a, anginach

- przeciwdzia³a przeziêbieniom i katarom

- stosowana zewnêtrznie korzystnie wp³ywa na skórê i w³osy

* nie stosowaæ przy ostrych schorzeniach w±troby

RZE¯UCHA
- u³atwia trawienie

- podnosi odporno¶æ organizmu

- dzia³a korzystnie na skórê i wzmacnia w³osy

- nie stosowaæ przy stanach z zapalnych pêcherza moczowego

RZODKIEWKA
- u³atwia trawienie i poprawia apetyt

- sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu

- stosowana przy kamicy ¿ó³ciowej i nerkowej

- stosowana przy zapaleniach gard³a, anginie, zapaleniu oskrzeli

- pomocna w przeziêbieniach

- ³agodzi bóle reumatyczne

- pomocna przy os³abieniach i przemêczeniach

- podnosi odporno¶æ organizmu

- stosuje siê przy niedokrwisto¶ci

- pomocna przy nerwobólach

- wzmaga laktacjê

- zapobiega podagrze

- ma dzia³anie bakteriobójcze

- nie wskazana przy chorobie wrzodowej

RY¯
- obni¿a ci¶nienie têtnicze we krwi

- zwalcza biegunki

- zapobiega kamicy nerkowej

- pomocny w zaburzeniach oddawania moczu

- pomocny w leczeniu ³uszczycy

- obni¿a poziom cholesterolu

- stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi

- reguluje przemianê materii

- ³agodzi niestrawno¶æ

- dzia³a wzmacniaj±co

Zapisane
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Kwiecieñ 22, 2009, 09:27:26 »

SA£ATA
- poprawia trawienie

- obni¿a poziom cukru we krwi

- ma dzia³anie moczopêdne

- zalecana przy nie¿ytach i wrzodach ¿o³±dka i dwunastnicy

- obni¿a ci¶nienie

- obni¿a poziom cholesterolu

- stosowana przy nerwicach i wzmo¿onej pobudliwo¶ci

- pomocna przy zwalczaniu astmy

- leczy artretyzm

- pomocna przy anemii

- poprawia trawienie

- zapobiega zaparciom

- zapobiega bezsenno¶ci

- nasiona wzmagaj± laktacjê

SELER
- obni¿a ci¶nienie têtnicze krwi

- ma dzia³anie moczopêdne

- hamuje wzrost komórek rakowych

- pobudza apetyt

- u³atwia trawienie

- dzia³a odchudzaj±co

- pomocny w bólach reumatycznych

- wzmaga popêd p³ciowy

- wzmacnia uk³ad nerwowy

- pomocny w neurozach

- ma dzia³anie pobudzaj±ce

- pomocny w chorobach w±troby, nerek i pêcherza moczowego

- zewnêtrznie w przypadku zapaleñ skóry, ropiej±cych ran i wrzodów stosuje siê ¶wie¿e rozdrobnione li¶cie

- napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesi±czkowaniu

SENES
- ma dzia³anie przeczyszczaj±ce

SEZAM
- przyspiesza krzepniêcie krwi

- leczy zapalenia ¿o³±dkowo-jelitowe

- zapobiega zapaleniu nerek i kamicy nerkowej

- ma dzia³anie przeczyszczaj±ce

- olejem leczy siê stany zapalne skóry

- ma dzia³anie wzmacniajace

SKRZYP
- zwiêksz liczbê bia³ych i czerwonych krwinek

- dzia³a moczopêdnie

- ma dzia³anie przeciwkrwotoczne

- przyspiesza gojenie ran

- regeneruje tkankê ³±czn±

- ma korzystny wp³yw na w³osy

S£ONECZNIK
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

SOJA
- wspomaga uk³ad sercowo-naczyniowy

- obni¿a poziom cholesterolu we krwi

- zapobiega tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych i nerkowych

- reguluje wypró¿nienia, zapobiega zaparciom i hemoroidom

- reguluje poziom cukru we krwi

- obni¿a ryzyko zachorowania na raka sutka i macicy

- zapobiega stwardnieniu têtnic

- korzystna u kobiet po menopauzie

SZA£WIA
- obni¿a gor±czkê

- ma dzia³anie ¶ci±gaj±ce i przeciwzapalne do p³ukania w chorobach jamy ustnej i krwawieniu dzi±se³

- stosuje siê przy zapaleniu pêcherza ¿ó³ciowego

- stosuje siê w bólach ¿o³±dka

- przeciwdzia³a biegunce

- stosowana jest jako ¶rodek wykrztu¶ny

- jako napar s³u¿y do obmywania ran

- ma dzia³anie uspokajaj±ce

- zmniejsza wydzielanie mleka u matek karmi±cych po odstawieniu dziecka od piersi

SZANTA (jasnota)
- pobudza apetyt

- stosuje siê przy nie¿ycie oskrzeli

- pomocna przy zaburzeniach trawienia

SZPARAGI
- maj± dzia³anie przeciwnowotworowe

SZPINAK
- obni¿a cholesterol

- hamuje wzrost komórek rakowych

- u³atwia trawienie

- pomocny przy anemii

nie zalecany osobom ze sk³onno¶ci± do kamicy nerkowej

SZCZYPIOREK
- obni¿a ci¶nienie krwi

- wzmacnia odporno¶æ

- pobudza trawienie

- wzmacnia apetyt

- korzystnie dzia³a przy anemii

- obni¿a poziom cholesterolu

¦LIWKI
- maj± silne dzia³anie przeczyszczaj±ce

- podnosz± odporno¶æ organizmu

- zapobiegaj± infekcjom

- dodaj± witalno¶ci

- najkorzystniejsze dzia³anie maj± surowe dojrza³e owoce, ale skuteczne s± pod ka¿d± postaci±, równie¿ suszone, z soku i kompotu

¦WIETLIK
- ma dzia³anie ¶ci±gaj±ce i przeciwzapalne

- stosuje siê przy stanach zapalnych oczu

- pomocny w schorzeniach ¿o³±dka

- wspomaga trawienie

- ma dzia³anie ¿ó³ciopêdne

TOPOLA (p±czki)
- ma dzia³anie napotne

- korzystne w reumatyzmie

- dzia³a moczopêdnie

- wspomaga gojenie ran (zewnêtrznie)

- pomocne w leczeniu z ¿ylaków

- jako odwar stosuje siê do przemywañ w chorobach kobiecych

TRUSKAWKI, POZIOMKI
- pomagaj± zwalczaæ wirusy

- maj± ³agodne dzia³anie przeczyszczaj±ce i moczopêdne

- u³atwiaj± leczenie grzybic i tr±dziku

- obni¿aj± poziom cholesterolu

- zapobiegaj± krwawieniu macicy

- stosuje siê przy niedokrwisto¶ci

- pomocne w zaburzeniach przemiany materii

- zapobiegaj± krzywicy

- pomagaj± leczyæ z ¿ó³taczki

- herbatê z li¶ci stosuje siê przy przeziêbieniach

TYMIANEK
- stosuje siê w schorzeniach dróg oddechowych

- stosuje siê jako ¶rodek wykrztu¶ny

- ma dzia³anie antyseptyczne

- pobudza apetyt

- ma dzia³anie moczopêdne

- stosuje siê przy zapaleniu korzonków nerwowych

WIESIO£EK
- ma dzia³anie wykrztu¶ne

- stosuje siê przy zapaleniu oskrzeli

- pomocny w bezsenno¶ci

- ma dzia³anie uspokajaj±ce

- pomocny w chorobie wrzodowej ¿o³±dka

- stosuje siê w padaczce

- stosuje siê odwary z k³±cza

WINOGRONA
- zapobiegaj± próchnicy zêbów

- dezaktywuj± wirusy

- pomocne w niestrawno¶ci

- pomocne w oty³o¶ci

- stosuje siê przy kamicy ¿ó³ciowej i moczowej

- maj± dzia³anie moczopêdne

- obni¿aj± poziom cholesterolu

- maj± dzia³anie wykrztu¶ne

- dzia³aj± lekko napotnie

- reguluj± ci¶nienie krwi

- zalecane s± w astmie oskrzelowej

- ³agodz± zatrucia pokarmowe

- maj± korzystny wp³yw na skórê

- podnosz± odporno¶æ organizmu

- maj± korzystny wp³yw przy przemêczeniach psycho-fizycznych

- stosuje siê przy anemii

- reguluj± poziom kwasowo¶ci soku ¿o³±dkowego

- nale¿y je¶æ ca³e owoce

WI¦NIE
- poprawiaj± apetyt

- zalecane s± przy niedokrwisto¶ci

- stosuje siê przy zapaleniach dróg oddechowych

- przeciwdzia³aj± tworzeniu kamieni ¿ó³ciowych

- maj± korzystne dzia³anie przy bólach reumatycznych

- ³agodz± stany zapalne w±troby

- stosuje siê przy zaparciach

- korzystnie dzia³aj± przy bólach migrenowych

- u³atwiaj± regulacjê menstruacji

ZIEMNIAKI
- przeciwdzia³aj± zmianom nowotworowym

- maj± dzia³anie moczopêdne

- sokiem z surowych ziemniaków leczy siê wrzody ¿o³±dka i dwunastnicy

- wzmacniaj± naczynia w³osowate

- obni¿a poziom cukru - w postaci soku z surowych ziemniaków

- pomagaj± leczyæ hemoroidy

- korzystnie dzia³aj± przy kamieniach ¿ó³ciowych

- s± pomocne w nerwicach ¿o³±dka

- stosuje siê przy niestrawno¶ci

- zewnêtrznie stosowane do leczenia grzybic skóry oraz odmro¿eniach i oparzeniach, a tak¿e przy pêkaniu i ³uszczeniu siê naskórka

¯URAWINY
- pomagaj± w zapobieganiu kamicy moczowej

- zapobiegaj± zapaleniom uk³adu moczowego

- dzia³aj± bakteriobójczo i wirusobójczo

- stosuje siê przy przeziêbieniach i anginie

- wzmaga funkcje ¿o³±dka i jelit

- ma dzia³anie wzmacniaj±ce i orze¼wiaj±ce


Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 17 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wypadynaszejbrygady opatowek phacaiste-ar-mac-tire x22-team watahaslonecznychcieni