Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 15:22:27


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 207099 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #75 : Wrzesieñ 23, 2009, 20:08:52 »

Telewizyjna dyskusja przenios³a siê tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=560.0
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Listopad 21, 2009, 23:11:00 »

Dzi¶ czyta³em o flawonoidach i preparacie - FLAWON

My¶lê, ¿e warto zapoznaæ siê z materia³em;

http://www.e-flavon.pl/index.php/homepage

http://www.flavon.info.pl/



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Listopad 22, 2009, 19:55:36 »

W niektórych odmianach nowotworu z³o¶liwego ( glejaki, nowotwory skóry) skuteczny jest preparat MMS  - ca³y obszerny artyku³ jest w NEXUSIE ostatnim ( albo ju¿ przedostatnim)
Mianem rak okre¶la siê nowotwory z³o¶liwe tkanki nerwowej, ale to tak gwoli u¶ci¶lenia.

Dobrym ¶rodkiem jest te¿ serwatka, ¿ó³tka ze ¶wie¿ych jaj. PAU' D ARCO ( inaczej Skarb Inków. Wit D3.;wszystkie antyutleniacze. ( min. Wit E, A Algi: spirulina, chlorella; koenzym q, flawonaidy, Omega 3- koniecznie podawana z wit. E, itd...)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeciwutleniacze  itp.....


« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 19:56:25 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #78 : Listopad 22, 2009, 20:11:59 »

No w³a¶nie >Koliberku<, dlatego rozszerzy³em ten w±tek by zamieszczaæ tu tego typu informacje, które czêsto sam rozsiewa³em po forum:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3568.0

Chyba to scalê.
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Grudzieñ 03, 2009, 18:03:44 »

      wa¿ne !!!
      Oto co¶ bardzo przydatnego, z czym
siê kiedy¶ zetknê³am w ¿yciu. Kiedy by³am dzieckiem,
widzia³em jak starsi ludzie u¿ywali cebuli w ten sposób. Nie
wiedzia³am, ¿e stosowano to te¿ w innych krajach.  Zamierzam teraz roz³o¿yæ po domu cebule, a¿eby zapobiec grypie i zobaczyæ, co siê bêdzie dzia³o. Je¶li wy
te¿ spróbujecie, pamiêtajcie, ¿eby jej ju¿ nie u¿ywaæ do gotowania, lecz wyrzuciæ.
      W 1919 grypa zabi³a 40 milionów ludzi. Pewien lekarz
odwiedza³  farmerów, staraj±c siê im pomóc zwalczyæ grypê.
Wiele rodzin farmerskich zarazi³o siê gryp± i by³a du¿a umieralno¶æ
w¶ród nich. Ku swojemu zaskoczeniu po¶ród tych chorych rodzin
lekarz znalaz³ jedn±, która by³a absolutnie zdrowa. Zapyta³ co
takiego zastosowali, ¿e pozostali zdrowi. ¯ona farmera
odpowiedzia³a, ¿e porozmieszcza³a po pokojach w domu nieobrane cebule na talerzach (prawdopodobnie mieli tylko dwa pokoje). Doktor nie móg³ uwierzyæ
i poprosi³ o jedn± z tych cebul, ¿eby zbadaæ j± pod mikroskopem. Otrzyma³ cebulê, a kiedy w³o¿y³ j± pod mikroskop stwierdzi³, ¿e
zawiera ona wirusa grypy. Najwyra¼niej wch³onê³a ona wirusa, co
pozwoli³o rodzinie zachowaæ zdrowie.
      Kolejn±  historiê us³ysza³am od mojej fryzjerki w AZ.
Powiedzia³a, ¿e kilka lat temu, wielu jej pracowników chorowa³o na
grypê, jak równie¿ wielu spo¶ród jej klientów. Nastêpnego roku umie¶ci³a kilka misek z cebulami w ró¿nych miejscach salonu. Ku jej
zaskoczeniu ¿aden z jej pracowników nie zachorowa³. A wiêc to musi dzia³aæ (i nie, nie jest ona w cebulowym
biznesie.)
      Rada, jaka wynika z tej historii jest taka, by kupiæ jak±¶ ilo¶æ cebuli i umie¶ciæ j± w miskach po domu. Je¿eli
pracujecie w biurze, umie¶æcie jedn± albo dwie cebule pod biurkiem,
albo nawet na nim. Spróbujcie i obserwujcie, co siê bêdzie dzia³o. Zrobili¶my to u siebie w ubieg³ym roku i nie z³apali¶my ¿adnej
grypy.
      Je¿eli to pomo¿e wam i waszym bliskim to tylko siê cieszyæ.
Je¶li natomiast ju¿ zachorujecie na grypê, to cebula z³agodzi jej przebieg. Tak czy inaczej, co macie do stracenia? Raptem kilka dolarów.
      A teraz P.S. Pos³a³am tê wiadomo¶æ do mojej przyjació³ki w
Oregonie, która przysy³a mi materia³y na temat zdrowia. Oto co mi
odpowiedzia³a:
      Dziêkujê ci, ¿e mi to przypomnia³a¶. Nie s³ysza³am o historii
farmera, ale sama do¶wiadczy³am kiedy¶ zapalenia p³uc i by³am bardzo chora.
      Natknê³am siê na artyku³, gdzie radzono, ¿eby ¶ci±æ obydwa koñce cebuli, nabiæ cebulê na widelec z jednego koñca,
wsadziæ widelec do pustego s³oika (lub dzbanka) i umie¶ciæ s³oik
(dzbanek) obok chorego pacjenta na noc. W artykule poinformowano, ¿e cebula bêdzie czarna rano od zarazków. I rzeczywi¶cie tak w³a¶nie siê sta³o! Cebula uleg³a zniszczeniu, a ja zaczê³am czuæ siê lepiej.
      O jeszcze innym wariancie przeczyta³am w tym artykule: ¿e cebule i czosnek umieszczone dooko³a pokoju uratowa³y swego czasu
wielu ludzi przed czarn± osp± (d¿um±? - black plague).Tak cebula,
jak i czosnek maj± potê¿ne antybakteryjne, antyseptyczne w³asno¶ci.
      Dziêkujê  za ten artyku³. To mi przypomnia³o jak mój najstarszy syn czêsto siê zaziêbia³, kiedy by³ ma³y. Pewna kobieta poradzi³a mi, bym pokroi³a cebulê i natar³a ni± jego pier¶. Cebula sta³a siê czarna,
a mój syn wkrótce poczu³ siê lepiej.
      Pamiêtam te¿ m³od± kobietê tam, gdzie siê
wychowywa³em, która zwyk³a siekaæ czosnek i cebulê, potem k³ad³a je w skarpetkê i wk³ada³a pod
koszulkê swojej ma³ej córeczce, przypinaj±c j± do koszulki. W tamtym czasie uwa¿a³am, ¿e to okropne robiæ co¶ takiego dziecku,
¿eby chodzi³o pachn±c cebul± i czosnkiem. Domy¶lam siê teraz, ¿e
pewnie chcia³a zachowaæ swoj± córeczkê w zdrowiu
 
Dobrego samopoczucia  i zdrówka
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #80 : Grudzieñ 03, 2009, 20:28:00 »

Posta z zapytaniem o MMS'a przenios³em tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3568.0
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Grudzieñ 11, 2009, 17:40:24 »


Jadwiga Górnicka - "Apteka natury"

Dr Jadwiga Górnicka - specjalista w zakresie chorób wewnêtrznych i wielka propagatorka medycyny naturalnej.
Autorka licznych publikacji, m.in. ksi±¿ki "Apteka Natury".

Gdzie zaczyna³a Pani swoj± karierê zawodow±?
Studia medyczne zaczê³am jeszcze przed wojn± w Warszawie, a koñczy³am ju¿ w Poznaniu. Od 1956 roku pracowa³am zawodowo w szpitalach oraz dodatkowo w przychodniach, m.in. w szpitalu w Braniewie, Olsztynie, w warszawskim Szpitalu Bielañskim w zespole prof. Hartwiga. By³ to wybitny specjalista internista o prostych, ale niezwykle skutecznych pomys³ach na leczenie. Osoby, które pracowa³y pod jego kierownictwem mog³y siê wiele nauczyæ. Przez 22 lata leczy³am tak, jak nauczy³am siê w Akademii Medycznej, a w trakcie pracy zrobi³am specjalizacjê pierwszego i drugiego stopnia w zakresie chorób wewnêtrznych.

Kiedy mia³o miejsce Pani pierwsze spotkanie z medycyn± naturaln±?
Wiele lat temu, a wynika³o z moich osobistych do¶wiadczeñ. Otó¿ nieustannie cierpia³am na bóle ¿o³±dka, jelit, ca³y uk³ad trawienny by³ nie w porz±dku i ¿adne leki mi nie pomaga³y. Wtedy przez czysty przypadek spotka³am zielarza, Witolda Poprzêckiego, który odpowiednim zestawem zió³ wyleczy³ mnie w dwa tygodnie, mo¿e trochê d³u¿ej. Zaczê³am wiêc te same leki zapisywaæ moim pacjentom. I pomaga³y. To zachêci³o mnie do poznawania receptur oraz nauki o w³a¶ciwo¶ciach zió³, zasadach ich ³±czenia (bo mieszanki s± silniejsze w dzia³aniu ni¿ pojedyncze ro¶liny) u prof. O¿arowskiego, wybitnego znawcy zió³. Szuka³am tak¿e starych receptur medycyny ludowej i zaczê³am je zalecaæ pacjentom. Ostatnie 35 lat mojej praktyki zawodowej to medycyna naturalna, któr± stosujê z powodzeniem.

http://www.mag.media.pl/index.php?d=archiwum&s=art2007_10_54

W ksi±¿ce "APTEKA NATURY" (Poradnik zdrowia) Jadwiga Górnicka w dziale:
 "Lepiej zapobiegaæ ni¿ leczyæ" proponuje m.in. jak nie daæ siê przeziêbieniu.
Czasami przez ca³± jesieñ i zimê nie potrafimy poradziæ sobie z katarem, kaszlem i chrypk±. S± jednak takie osoby, które prze¿ywaj± ten okres w znakomitym zdrowiu, a s± to ludzie spêdzaj±cy du¿o czasu na powietrzu, uprawiaj±cy sport i od¿ywiaj±cy siê w³a¶ciwie.
Od nas samych zale¿y w du¿ym stopniu czy nasz organizm siê uodporni.
Pani J. Górnicka proponuje m.in.:
- spo¿ywaæ jak najwiêcej warzyw (to one wp³ywaj± w ogromnym stopniu na odporno¶æ naszego organizmu, usprawniaj± i pobudzaj± zachodz±ce w nim procesy) przede wszystkim w postaci surówek (kapusta kwaszona, natka pietruszki, marchew, selery, sa³ata, cykoria, dynia, czosnek i cebula)
- stosowaæ przyprawy zio³owe (podnosz± nie tylko smak potraw, ale równie¿ usprawniaj± trawienie i przemianê materii): bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, pieprz zio³owy, gorczyca
- przebywaæ jak najd³u¿ej na ¶wie¿ym powietrzu (aby siê dotleniæ i zahartowaæ), nawet w czasie s³oty
- po przemarzniêciu zastosowaæ naprzemienne k±piele stóp w wodzie gor±cej (z sol±) i zimnej
- przy bólu gard³a p³ukaæ je wod± z sol± i propolisem, stosowaæ kompresy na gard³o (ból mija po 2 godzinach)
- zio³a przeciwgor±czkowe i napotne: suszone maliny, bratki i kwiat czarnego bzu, kwiat lipy
- zio³a wykrztu¶ne: suszone li¶cie podbia³u, any¿ biedrzeniec, koper w³oski oraz cebula
- przy katarze stosowaæ do nosa tamponiki z waty nas±czonej sokiem z cebuli i czosnku
- w czasie grypy du¿o piæ, by uzupe³niæ utratê wody w organizmie spowodowan± poceniem siê (domowe lemoniady z cytryny z dodatkiem miodu albo soki owocowe lub warzywne; herbatki z czarnego bzu, lipy, miêty, g³ogu, rumianku, sok malinowy)
- hartowaæ organizm - zasadnicz± spraw± jest uodpornienie nóg na zimno i przemoczenie. Mo¿na to osi±gn±æ np. przez nacieranie ca³ego cia³a zimn± wod± z dodatkiem soli, mo¿na te¿ nacieraæ cia³o such± szczotk±, a nastepnie 5-min. gimnastyka i wchodzimy do ³ó¿ka. Latem mo¿emy biegaæ codziennie przez kilkana¶cie minut po trawie pokrytej jeszcze ros±. Inny sposób to nalanie do wanny zimnej wody (do wys. 10 cm) i deptanie w niej 2-4 minuty.
Doskonale uodparnia i hartuje organizm czosnek i cebula oraz kapusta kwaszona z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i zmielonej, suszonej pokrzywy.
Zapobiegawczo mo¿na tak¿e za¿ywaæ propolis
Zasad± kuracji hartuj±cej jest rozpoczêcie jej pó¼n± wiosn± czy latem i konsekwentne kontynuowanie przez wszystkie pory roku.

P.S.
Proszê o potraktowanie powy¿szych informacji, nie jako gotowych przepisów, lecz zachêtê do zainteresowania siê zdrowym stylem ¿ycia, umacnianiem zdrowia oraz do zapoznania siê z ró¿nymi naturalnymi metodami przywracania go.

Wiêcej informacji o pozycjach w/w autorki:

http://images.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&source=hp&q=Jadwiga+G%C3%B3rnicka&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=7VISS7zpLYLWmwPJr6DUAg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCgQsAQwAw
http://merlin.pl/Jadwiga-Gornicka/browse/search/1.html?offer=O&sort=tytul&person=Jadwiga+Gornicka&gclid=CPrjldWDsJ4CFdGLzAodJWkpJw
http://www.empik.com/szukaj?author=Jadwiga+Gornicka&pl=on&category=book&gclid=CMKh_N-EsJ4CFRGRZgod-FP_lw
http://www.kolporter.pl/szukaj.php?search_mode=podst&query=jadwiga%20g%F3rnicka
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 29, 2010, 20:42:41 wys³ane przez Barbarax » Zapisane
asia
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Styczeñ 27, 2010, 20:14:22 »

Podziele sie z Wami moim przepisem na zdrowie i dobry wyglad,kilka s³ów na temat pokrzywy...Dzia³anie

         Pokrzywa dzia³a na ca³y organizm od¿ywczo, witaminizuj±co. mineralizuj±co. wzmacniaj±co, stymulujaco, reguluj±co. regeneruj±co i oczyszczaj±co.

        Jest przede wszystkim lekiem krwi. Dzia³a krwiotwórczo. zwiêksza poziom hemoglobiny i ilo¶æ czerwonych cia³ek krwi. tak jak podacie leków z ¿elazem. Wykazuje równie¿ dzia³anie przeciwkrwot oczne, zapobiegaj±ce krwawieniom z naczyñ w³osowatych dziêki witaminie K oraz f flawonoidom i garbnikom. Po podaniu przetworów z pokrzywy nastêpuje obni¿enie ci¶nienia krwi dziêki dzia³aniu rozkurczowemu na miê¶nie g³adkie naczyñ krwiono¶nych. Dzia³a równie¿ korzystnie na uk³ad pokarmowy, pobudza wydzielanie soków ¿o³±dkowych, dzia³a ¿ó³ciopêdnie. poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, przeciwdzia³a stanom zapalnym w przewodzie pokarmowym, dzia³a ¶ci±gaj±co i przeciwbiegunkowo. Dzia³a równie¿ stymulujaco na czynno¶ci wydziclnicze trzustki i obni¿a nieznacznie poziom cukru we krwi. Dzia³a równie¿ mle-kopêdnie. Stwierdzono równie¿, ¿e li¶cie i korzenie pokrzywy stymuluj± wydzielanie interferonu, wzmacniaj± odporno¶æ organizmu przed inwazj± wirusów i dzia³aj± przeciwnowotworowo.

        Przetwory z pokrzywy dzia³aj± bardzo korzystnie na przemianê materii, wykazuj± dzia³anie oczyszczaj±ce krew, które wynika z tego. ¿e stymuluj± kr±¿enie krwi, dzia³aj± lekko moczopêdnie, a dziêki hamowaniu resorpcji zwrotnej wyra¼nie zwiêkszaj± eliminacjê chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.

Pokrzywa dostarcza du¿ej ilo¶ci witamin i soli mineralnych, a szczególnie du¿o ró¿nych pierwiastków ¶ladowych, które s± sk³adnikami enzymów i hormonów, odpowiadaj±cych za prawid³owy przebieg procesów fizjologicznych w organizmie.

        Zewnêtrznie pokrzywa dzia³a korzystnie na ow³osiona skórê g³owy, zapobiega wypadaniu w³osów, przy czym korzeñ wykazuje silniejsze dzia³anie lecznicze, dzia³a oczyszczaj±co na gruczo³y potowe i ³ojowe.
http://www.eioba.pl/a82401/pokrzywa_urtica_dioica_l   Pije herbatke z pokrzywy ok pol roku,jestem bardzo zadowolona z efektow,duzo bardziej niz po piciu glistnika-pilam okolo rok,wiec z czystym sumieniem polecam,najlepiej nie kupowac gotowych herbat tylko uzywac susz,w malym garnuszku gotuje kubek-szklanke wody,do gotujacej wsypuje lyzke stolowa suszu,natychmiast wylaczam gaz trzymam pod przykryciem ok 20min.,zaleca sie przygotowanie naparu tyle,zeby pic cieple,ja pije kilka szklanek dziennie,zamiast herbaty,zaleca sie do 4szkl.,jezeli nie mam czasu to obowiazkowo 2 szkl-rano1 i wieczorem,efekty sa zniewalajace-polecam kazdej Pani,w smaku tez jest przyjemna.
Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Luty 16, 2010, 10:58:26 »

Zdecydowanie ludzie zaczynaja myslec i to w dobrym kierunku.Ja to wiem po sobie.Kiedy zdecydowalam sie na zmiane jedzenia,ale to natychmiast,kompleksowo,to moi znajomi kiwali glowami,myslac patrzcie tej to sie w glowie poprzestawialo.Ale teraz,juz ponad rok po moim postanowieniu,z czasem zaczynaly sie pojawiac u moich znajomych watpliwosci.Patrzcie,ona wcale nie choruje,wyglada swietnie,cos w tym chyba jest.A teraz juz normalnie kazdy pyta,przy okazji swojej choroby,co ja bym na to wziela,jak mysle co dana osoba powinna jesc czy pic.Tak,ze zasiane ziarnko kielkuje.I to,moim zdaniem,bardzo dobrze.
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Luty 16, 2010, 12:37:59 »

Tak jest ze w dzisiejszych czasach , ze kazdy szuka mozliwosci wyleczenia sie. Nie mysli dlaczego zachorowal, nie zastanawia sie jak zyje. Najczesciej nie interesuje sie jak powinno wygladac codzienne odzywianie.
Na wszystko znajduje czas , tylko nie na kuchnie. Byl czas kiedy to bardzo zle mowiono o kobiecie, ze to
taka kuchara, nie wyrazano sie pozytywnie o umiejetnosci gotowania. Wogole co to za kobieta, ktora siedzi
w kuchni. Prawda jest taka, ze nie ma czasu na wyzucanie i ocenianie. W obecnym czasie mamy ogromny dostep do materialow, jak funkcjonuje nasz organizm, co potrzebuje kazdego dnia, co jest prawidlowe a cvo nie. Do kuchni powinnysmy wprowadzic nasze dzieci i wspolnie od mlodych lat przygotowywac razem posilki.
Doszlo do tego ze dzieci w szkolach podstawowych nie znaja smaku prawdziwych swiezych jarzyn i owoco. To nie jest przesada, tak jest naprawde. Rozmawiamy o zdrowych produktach, to jest tez tak jak z myciem zebow. Jesli ktos sobie zdaje sprawe z tego ze ze najwazniejsze aby czlowiek zachowywal higiene jamy ustnej, to pasta do zebow i szczotka, to temat ktory idzie w parze, ale nie goruje. Co z tego ze w lazience stoi
super wyposazenie jesli czlowiek uzywa go moze raz w tygodniu. Tak samo jest z odzywianiem. Powinnismy codziennie jesc salate, jazyny, owoce, a nie od swieta. Zdrowe gotowanie nie potrzebuje duzo czasu. Przygotowanie zdrowego posilku trwa niekiedy pae minut.
Jesli czlowiek od dziecka jest prawidlowo odzywiany, to i jego kondycja zyciowa jest zupelnie inna. Ten temat nie jest wystarczajaco dyskutowany , ludzie nie chca sluchac ze robia masywne blegy w odzywianiu
rodziny. Rachunkiem za to najczesciej  sa ciezkie choroby. Odzywianie to jest jeden punkt w tej calej historii.
Nastepny problem przogromny- to zycie psychiczne czlowieka. Jak bardzo nie szanujemy wlasnego spokoju.
Nazekamy bez ustanku na stres, ale nikt nie chce slyszec o tym ze takiej sytuacji sam jest winny. To od nas zalezy jak bedzie wygladal nasz dzien. Przystajmy z ludzmi ktorzy sa pogodni, obserwojmy przyrode, jak zachowuja sie zwierzeta. Doprowadzamy sie niekiedy do szczytu mozliwosci, to i tak nic nie zmienia, kazdy
pozostaje naladowany stresem i ani mysli sie uwolnic- bo przeciez musi miec racje. Tak wiec mamy powody do ciezkich chorob. W tym momecie napewno przyznacie mi racje. Kiedy sie rozmawia z ludzmi dominujacymi,
stwierdzaja ze tak byc musi, bo sie takim jest i koniec.
Dzisiaj lekarze nie maja latwo, kiedy stoi przd nim pacjet chory, ktory oczekuje szybkiego przywrocenia go
do zdrowia. Lekarz zdaje sobie sprawe z calej sytuacji, jednak pacjent nie daje mu szansy na wyprowadzenie go z problemu zdrowotnego. On musi dzialac szybko i skutecznie. Reszte to mozecie sobie kochani dopowiedziec. Dlaczego zielarze maja takie wziecie, bo tam mowi sie o przwroceniu czlowieka do zdrowia w inny sposob. Koniec ze stresem, panowanie nad soba i prawidlowe odzywianie i do tego pacjent
wie ze to wszystko potrzebuje czasu. Do wspomozenia dostaje srodki ziolowe. Jesli pacjent potrafi to wszystko zrozumiec, to najczesciej dochodzi do powrotu do zdrowia.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2010, 12:41:41 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Marzec 26, 2010, 22:21:46 »

Bogobojni truciciele
2010-03-24             Samiha Shafy

Naukowcy z Würzburga testuj± ¶rodki lecznicze produkowane niegdy¶ przez ¶redniowieczne klasztory. Niektóre receptury s± zdumiewaj±co skuteczne.

Ten lek naprawdê wybornie smakuje. I rzeczywi¶cie pomaga na niestrawno¶æ i przeziêbienie – mówi z zachwytem 56-letni Johannes Mayer.

Równie zaskakuj±cy jak jego dzia³anie jest jego sk³ad: nas±czone octem nasiona kminku, marynowane w czerwonym winie daktyle, suszony korzeñ imbiru i zielony pieprz; ut³uc wszystkie sk³adniki w mo¼dzierzu na kleist± masê, wymieszaæ z sod± oczyszczon± i miodem.

Sama nazwa medykamentu brzmi dziwacznie – diaspolis. - Nie mamy pojêcia, co to mo¿e znaczyæ. Najwidoczniej nazwa zosta³a b³êdnie skopiowana – mówi Mayer, który zajmuje siê  histori± medycyny.
...

Inne fragmenty podejrzanej tre¶ci mo¿na spotkaæ równie¿ w „Macer floridus” – innym podstawowym dziele medycznym. „Kiedy ciê¿arna kobieta zaci±gnie siê zapachem zwiêdniêtego kwiatu, doprowadzi to do spêdzenia p³odu”, pisa³ pewien mnich porywaj±cym ³aciñskim heksametrem, maj±c na my¶li Arum, czyli ro¶linê zwan± obrazkami plamistymi. Podobny rezultat mo¿na osi±gn±æ, kiedy „wsunie siê do macicy rozgnieciony korzeñ z szyszk±”.

Mnisi, którzy daj± rady, jak skutecznie dokonaæ aborcji? Dla Mayera nie brzmi to obco.
...

http://portalwiedzy.onet.pl/4869,11122,1605025,1,czasopisma.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Kwiecieñ 02, 2010, 22:22:20 »

                                                 OLEJ  ARGANOWY
Olej arganowy
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj
Wytwarzanie oleju arganowego metod± tradycyjn±

Olej arganowy – olej wytwarzany z owoców arganii ¿elaznej.

Wytwarzanie polega na zmieleniu w rêcznych ¿arnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której rêcznie wyciska siê olej.

Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy ni¿ oliwa, z czerwonawym zabarwieniem. Rozró¿nia siê dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy który mo¿e byæ u¿ywany do gotowania oraz ja¶niejszy - kosmetyczny.

Olej arganowy posiada ró¿ne w³a¶ciwo¶ci medyczne, miêdzy innymi obni¿a poziom cholesterolu, poprawia kr±¿enie i wspomaga naturaln± odporno¶æ organizmu. Na ¶wiecie cieszy siê popularno¶ci± jako sk³adnik wielu kosmetyków.

Pozosta³o¶ci± z ziaren po t³oczeniu oleju jest gêsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie "amlou", która pos³odzona serwowana jest jako dip do chleba na ¶niadanie w berberskich gospodarstwach domowych. Smak tego dipu jest bardzo zbli¿ony do smaku mas³a orzechowego.

Berberskie gospodarstwa domowe wytwarzaj± swój w³asny olej s³u¿±cy g³ównie do gotowania. Poniewa¿ jest bardzo drogi, mo¿na u¿ywaæ go oszczêdniej, na przyk³ad do doprawiania sa³atek. Kilka kropel dodanych do potrawy na chwilê przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat.

Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach g³ównie przez kobiety. Ale wielu ludzi wierzy, ¿e je¿eli olej stanie siê bardziej znany, doprowadzi to do wiêkszego zatrudnienia w regionie i poprawi stan ¶rodowiska.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 02, 2010, 22:22:54 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Kwiecieñ 04, 2010, 15:14:33 »

Nie ma to jak odpowiedni czas podania spo³eczeñstwu informacji...

PAP 2010-04-04 (14:25)
W³a¶ciciele sklepów zielarskich: obawiamy siê likwidacji    


Ministerstwo Zdrowia zakazuje sklepom zielarsko-medycznym sprzeda¿y kolejnych podstawowych produktów leczniczych, a to grozi ich likwidacj± - alarmuje Urszula Jarosz z Izby Zielarskiej. Resort zapewnia, ¿e chodzi o bezpieczeñstwo pacjentów.

Jarosz przypomina w rozmowie z PAP, ¿e w listopadzie ubieg³ego roku MZ wyda³o rozporz±dzenie, które sprawi³o, ¿e w sklepach zielarskich nie mo¿na sprzedawaæ wielu podstawowych preparatów. - By³y one obecne w naszym asortymencie od lat. Chodzi m.in. o ma¶æ ichtiolow±, ma¶æ bursztynow±, ma¶æ cynkow±, rutinoscorbin, witaminê C 200mg, a nawet sól bocheñsk± czy pastê borowinow± - dodaje.

- W marcu ministerstwo przekaza³o do konsultacji kolejne rozporz±dzenie. Je¶li wejdzie ono w ¿ycie, w naszych sklepach nie bêdzie mo¿na sprzedawaæ 94 podstawowych leków zio³owych. To sprawi, ¿e sklepy zielarskie bêd± likwidowane - podkre¶la Jarosz.

Wed³ug niej, resort zdrowia odbieraj±c prawo sprzeda¿y niektórych leków zrówna³ sklepy zielarsko-medyczne ze sklepami spo¿ywczymi i stacjami paliw. - W sklepach zielarskich mog± pracowaæ osoby z tytu³em technika farmacji, magistra farmacji lub osoby, które ukoñczy³y specjalny kurs. Sklep musi sk³adaæ siê z dwóch pomieszczeñ, musi posiadaæ lodówki do przechowywania leków. Posiada wiêc odpowiednie warunki do sprzeda¿y. Takich wymogów nie ma w stosunku do sklepów spo¿ywczych, a handluj± one lekami, które le¿± po prostu na pó³kach - mówi cz³onkini Izby Zielarskiej.

Dodaje, ¿e leki, które s± wycofywane ze sklepów zielarskich, by³y sprzedawane od 30 lat. - Nigdy nie by³o zastrze¿eñ. Osoby sprzedaj±ce w sklepach zielarskich s± do tego przygotowane. Maj± wiêcej czasu ni¿ aptekarze na rozmowy z klientami, na odpowiedni± poradê. Wprowadzone przez Ministerstwo Zdrowia ograniczenia w dystrybucji produktów leczniczych w sklepach zielarsko-medycznych doprowadzi³y ju¿ do likwidacji wielu z nich. Je¶li ta sytuacja nie zmieni siê, to doprowadzi to w efekcie do masowej likwidacji tych podmiotów gospodarczych - podkre¶la Jarosz.

Sejmowa komisja Przyjazne Pañstwo zwróci³a siê do minister zdrowia Ewy Kopacz o podjêcie dzia³añ maj±cych na celu rozwi±zanie problemów sklepów zielarsko-medycznych. Komisja wnioskuje u uchylenie oraz zmianê tre¶ci regulacji rozporz±dzeñ, które uniemo¿liwiaj± sprzeda¿ oko³o 1000 produktów leczniczych. W ocenie komisji, przed³u¿anie siê takiego stanu mo¿e doprowadziæ do likwidacji wiêkszo¶ci sklepów zielarsko-medycznych.

Dzia³ania MZ ws. sklepów zielarsko-medycznych krytycznie ocenia przewodnicz±cy sejmowej komisji zdrowia Boles³aw Piecha (PiS). - Wydaje siê, ¿e rozporz±dzenie nie by³o najlepszym rozwi±zaniem. W sklepach zielarskich istniej± odpowiednie warunki do przechowywania preparatów zio³owych. Nie ma racjonalnych przes³anek, ¿eby wykluczaæ wiêkszo¶æ z tych preparatów - powiedzia³ PAP Piecha.

Z kolei resort zdrowia zapewnia, ¿e ograniczona lista produktów leczniczych sprzedawanych w sklepach zielarsko-medycznych wynika przede wszystkim z dba³o¶ci o bezpieczeñstwo pacjentów. Dlatego obrót lekami powinien byæ kontrolowany. Zdaniem MZ, bezpieczeñstwo zachowane jest w aptekach, gdy¿ tam dostêp do ca³o¶ci asortymentu maj± wy³±cznie magistrowie farmacji. W sklepach zielarskich nie ma wymogu zatrudniania farmaceuty, mog± tam pracowaæ osoby, które ukoñczy³y kurs II stopnia z towaroznawstwa zielarskiego. Wed³ug resortu, taka wiedza nie wystarcza. Trwaj± prace nad kolejnym rozporz±dzeniem.

MZ podkre¶la, ¿e czê¶æ produktów nie przesz³a procesu harmonizacji, czyli dostosowania dokumentacji rejestracyjnej do wymogów UE. Niektórzy producenci nie byli zainteresowani harmonizacj± ze wzglêdu na zbyt nisk± op³acalno¶æ sprzeda¿y preparatów.

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Wlasciciele-sklepow-zielarskich-obawiamy-sie-likwidacji,wid,12140144,wiadomosc.html#
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #88 : Kwiecieñ 09, 2010, 10:51:21 »

Poni¿szy artyku³ dobrze chyba koreluje z tym przytoczonym powy¿ej, przez Leszka. Moim zdaniem, równie¿ jednoznacznie wskazuje w któr± stronê zmierza to wszystko:

Ustalenia lekarzy - koniec "medycznego cudu"
CNN, RZ/00:07



Wed³ug najnowszych badañ warzywa i owoce rzeczywi¶cie mog± zmniejszyæ ryzyko wyst±pienia raka, ale ich wp³yw jest o wiele mniejszy ni¿ do tej pory s±dzono. Codzienne spo¿ycie 200 gramów owoców i warzyw skutkuje jedynie 3-procentowym zmniejszeniem ryzyka wyst±pienia choroby

Zdaniem autorów opublikowanego w "Journal of the National Cancer Institute" artyku³u wynik ten okre¶lono jaki "bardzo s³aby". Wcze¶niej twierdzono, ¿e warzywa i owoce to "medyczny cud" je¶li chodzi o ich rolê w walce z rakiem.

- Nie oznacza to, ¿e warzywa i owoce nie s± wa¿ne w naszej codziennej diecie - mówi kieruj±cy tymi badaniami doktor Paolo Boffetta. Dodaje, ¿e nie s± one jedynym czynnikiem, który obni¿a prawdopodobieñstwo zachorowania na raka. - Nie ma tylko jednego takiego czynnika - mówi.

Wiele miêdzynarodowych organizacji, w tym ¦wiatowa Organizacja Zdrowia, zaleca spo¿ywanie piêciu posi³ków zawieraj±cych warzywa i owoce. Tak zbilansowana dieta mo¿e ograniczyæ prawdopodobieñstwo wyst±pienia nowotworów w naszych organizmach.

W latach 1992-2000 zespó³ doktora Boffety zbada³ szczegó³owe ankiety dotycz±ce diety oraz stylu ¿ycia wype³nione przez 478,478 osób z dziêsiêciu krajów zachodniej Europy. Okaza³o siê, ¿e ponad 30 tysiêcy z nich zachorowa³o na raka.

Zdaniem naukowców mniejszy odsetek nowotworów wystêpuj±cych u osób, które spo¿ywa³y wiêcej owoców i warzyw, to rezultat tego, ¿e prowadzi³y one po prostu zdrowszy tryb ¿ycia. To nie sama dieta, ale tak¿e mniejsze ilo¶ci wypijanego alkoholu, wiêksza aktywno¶æ fizyczna oraz brak na³ogów sprawi³y, ¿e zachorowalno¶æ na raka by³a u nich mniejsza.

Wcze¶niejsze badania pokazywa³y, ¿e samo spo¿ywanie owoców i warzyw mo¿e skutkowaæ zmniejszeniem prawdopodobieñstwa zachorowania na raka o 20-30 proc. Doktor Michael Thun podkre¶la, ¿e najnowsze wyniki wyra¼nie pokazuj±, ¿e do tej pory przeceniano wp³yw owoców i warzyw.

Przedstawicielka American Dietetic Association dr Christine Gerbstadt, ostrzega jednak przed wykre¶laniem tych produktów ze swoich diet. Podkre¶la, ¿e warzywa i owoce maj± wiele innych zalet, o których nale¿y pamiêtaæ. Pomagaj± one zredukowaæ wagê i obni¿yæ ci¶nienie krwi, dziêki czemu zmniejszaj± ryzyko wyst±pienia cukrzycy.

- Te wszystkie elementy s± niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i sprawiaj±, ¿e nasze ¿ycie mo¿e siê znacz±co wyd³u¿yæ - dodaje.

http://wiadomosci.onet.pl/2152377,441,ustalenia_lekarzy_koniec_medycznego_cudu,item.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2010, 11:03:20 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Kwiecieñ 27, 2010, 21:21:07 »

 A czy kto¶ ma jakie¶ dane na temat stosowania ziela pod nazw± Ostro¿eñ , to znaczy czy stosowa³ go kto¶ sam lub w rodzinie . Inna nazwa to "Czarcie ¿ebro " lub po litewsku "Czarci p³och "
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Maj 13, 2010, 15:09:55 »

                                 
                                     MOCZEM WYLECZYSZ WSZYSTKIE CHOROBY!
 
Urynoterapia jest znana od wielu tysiêcy lat. Leczenie moczem polecane jest w staro¿ytnych pismach ¶wiêtych hinduizmu. Wzmianka na ten temat jest te¿ w Biblii.

Terapia urun± liczy ponad 5 tys. lat

Urynoterapia jest znana od wielu tysiêcy lat, stanowi³a ona powszechnie u¿ywany ¶rodek leczniczy stosowany przez lekarzy lub innych ludzi zajmuj±cych siê medycyn±.  Leczenie moczem polecane jest w staro¿ytnych pismach ¶wiêtych hinduizmu. Wzmianka na ten temat jest te¿ w Biblii. I  nic wiêcej. Wspó³cze¶ni healerzy argumentuj±, ¿e mocz jest najtañszym, a zarazem bezcennym i najbardziej dostêpnym lekiem. Brytyjczyk J. W. Armstrong napisa³ w wydanej w 1944 r. ksi±¿ce "The Water of Life" (Woda ¿ycia) , ¿e dziêki regularnemu piciu w³asnego moczu w ci±gu 6 tygodni wyleczy³ siê z gru¼licy. Wspó³cze¶nie lekarze znaj± lepsze sposoby leczenia gru¼licy, za pomoc± antybiotyków, ale s± podobno inne schorzenia, na które dzia³a "woda ¿ycia". Armstrong twierdzi, ¿e w ten sam sposób potrafi³ te¿ leczyæ ludzi cierpi±cych na gangrenê, raka, bia³aczkê i choroby serca.

Czytaj wiecej: http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=uryna-lek-nadziei.



Mocz ludzki jako nawóz w ogrodzie   Czytaj wiêcej...

http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=zastosowanie-moczu-w-ogordzie

Mocz w ogrodzie ekologicznym mo¿e pe³niæ wiele funkcji. Jedn± z najwa¿niejszych jest jego warto¶æ nawozowa. To w moczu zawarta jest wiêkszo¶æ biogenów (pierwiastków potrzebnych ro¶linom, które s± pobieranych z gleby w najwiêkszych ilo¶ciach) wydzielanych przez cz³owieka.





 
 
   
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2010, 15:17:39 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Maj 13, 2010, 16:05:58 »

Zewnetrzne stosowanie uryny , tak , jest lecznicze. jednak tego co juz organizm wydalil ( a wierzcie iz nie jest to bez przycyny) nie powinno sie stosowac wewnetrznie.

Sa to odpady z calego procesu wewnetrznej przemiany chemicznej , bardzo duzo jest w moczu produktow , ktore po ponownym wprowadzeniu zatuwaja organizm.
Gdy mocz w jakis sposob wydostanie sie z pecherza moczowego do wnetrza organizmu zatruwa go , trzeba stosowac metody lecznicze odtruwajace i oczyszczajace organizm.

Byla bym bardzo ostrozna w stosowaniu urynoterapii.

kiara U¶miech U¶miech
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Maj 13, 2010, 18:59:03 »

Oczywiscie masz racje. Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze aby uzywac uryn, nalezy tez wprowadzic odpowiednia diete. Czesto ludzie ktorzy maja jakis uciazliwy problem ze zdrowiem, zupelnie zrezygnowani rozpoczynaja
kuracje moczem. Widzialam juz kilka przypadkow choroby skory, wyleczone w bardzo dobrym stanie.
Kiedys, kiedy medycyna nie byla tak rozwinieta jak dzisiaj, uryn byl wykozystywany np.przy skaleczeniu, natychmiast obsiusiano i to gwarantowalo dobre wygojenie rany. W wojsku, jesli dostano buty, niekiedy po kims , to najpierw sikano do butow. Zapobiegano tym , chorobom grzybicznym. Uwazam , ze dobrze jest poznac rozne ciekawe srodki, ktore praktycznie sa pod reka. Nigdy nie wiadomo w jakiej sytuacji zyciowej czlowiek sie znajdzie. W czasie stanu wojennego w Polsce, bylo trudno o medykamenty, niekiedy szybki kontakt lekarski byl tez niemozliwy. Umialam stawiac banki i kilkakrotnie, potwierdzone przez lekarza ze
uratowalam kilka osob z zapalenia ploc. Kiedys wysmiewano sie czesto z takiego rodzaju leczenia , w niemczech dowiedzialam sie wiecej o dzialaniu baniek, czesto sa stosowane w bio praktykach .
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Maj 15, 2010, 07:12:50 »

Krótka historia medycyny naturalnej
Opublikowano: 15.05.2010 | Kategoria: Zdrowie  Drukuj
1. NIEPRAWDOPODOBNIE PRAWDZIWA HISTORIA

Pokona³em nowotwór! Lekarze nie dawali mi ¿adnych szans, natura mnie nie zawiod³a…

Nazywam siê Alan Waller, mam 27 lat, wa¿ê 76 kg i mieszkam w Nowym Orleanie. Uwielbiam podró¿owaæ i odkrywaæ nowe aspekty ¿ycia. Dzi¶ cieszê siê z ka¿dej chwili, któr± niesie ¿ycie. Sze¶æ lat temu zmar³a moja mama, ojca nie zna³em.  Gdy tylko zdo³a³em siê jako¶ pozbieraæ kolejny cios przeszy³ moje serce – zachorowa³em na nowotwór. Dowiedzia³em siê o tym przez przypadek. Startowa³em do szko³y policyjnej i podczas rekrutacji musia³em przej¶æ dok³adne badania. Czu³em siê pe³en energii, widzia³em ju¿ moj± wymarzon± przysz³o¶æ – mundur i ciekaw± s³u¿bê.

Lekarze wykryli zmiany nowotworowe na moim prze³yku i delikatnie dali mi do zrozumienia, ¿e zosta³o mi ju¿ tylko kilka tygodni „normalnego” ¿ycia, pó¼niej czeka mnie bardzo bolesny… okres. Za³ama³em siê, przecie¿ od dziecka æwiczy³em, nigdy nawet nie pali³em papierosów, nie pi³em, dba³em o zdrowe od¿ywianie.

Gdy usi³owa³em stawiæ jako¶ czo³a sytuacji, walczyæ o swoje ¿ycie, moja narzeczona mnie zostawi³a, nigdy w ¿yciu nie czu³em siê tak brutalnie ukarany. Nie wiedzia³em tylko za co ¿ycie mnie karze. Zaczyna³em odczuwaæ pieczenie w gardle podczas prze³ykania, czasami po prostu zaczyna³em siê dusiæ.

W moim przypadku mia³a pomóc operacja, polegaj±ca na ca³kowitym wyciêciu zmian nowotworowych wraz z wêz³ami ch³onnymi, zamiast prze³yku musia³bym mieæ rurê, która po³±czy³aby ci±g³o¶æ przewodu pokarmowego. Có¿, taka operacja mog³aby mi przed³u¿yæ ¿ycie o dwa, czy piêæ lat… zaledwie.

Nie ba³em siê ¶mierci, pogodzi³em siê z my¶l±, ¿e to ju¿ nied³ugo, ale pragn±³em jeszcze co¶ w ¿yciu zobaczyæ, poczuæ siê szczê¶liwym choæ przez t± krótk± chwilê.

Mia³em trochê oszczêdno¶ci, które trzyma³em na „czarn± godzinê”, có¿ ironia losu sprawi³a, ¿e nast±pi³a ona szybciej ni¿ siê spodziewa³em. Pomy¶la³em, pojadê daleko st±d, zobaczê przed ¶mierci± jeszcze parê piêknych miejsc, w koñcu nie mam ju¿ nic do stracenia. Jak to prozaicznie brzmi – nic do stracenia.

To by³a najbardziej szalona decyzja – spakowa³em siê, wybra³em z banku ca³e moje oszczêdno¶ci i obieca³em sobie, ¿e polecê pierwszym samolotem jaki bêdzie odlatywa³ z lotniska. W ten sposób wyl±dowa³em w Tokio. Tak, to by³ dobry pomys³, mój zrujnowany ¶wiat ust±pi³ miejsca temu, który zasta³em, wszystko by³o…inne, ciekawsze, niezwyk³e.

Zwiedza³em nowe miejsca z dzieciêc± naiwno¶ci± i ciekawo¶ci±. Szukaj±c noclegu natrafi³em na ubog± dzielnicê. Moja wêdrówka zakoñczy³a siê w ma³ym hotelu, gospodarz mówi³ wreszcie po angielsku i mog³em za niewielkie pieni±dze zatrzymaæ siê tam parê dni. Los chcia³, ¿e by³ on zielarzem, praktykowa³ terapie chiñskiej medycyny naturalnej. Od s³owa do s³owa opowiedzia³em mu swoj± historiê ¿ycia, na drugi dzieñ dosta³em od niego zielon± butelkê ze ¶mierdz±c± zawarto¶ci±. Pamiêtam jakby to by³o wczoraj, gospodarz nalega³ bym wypi³ zawarto¶æ. Nigdy nie darzy³em zbytnim zaufaniem tego typu metod, ale wtedy stwierdzi³em, ¿e nie mam nic do stracenia – z niema³ym zdziwieniem wypi³em.

Dziêki zio³om i wstêpnej terapii Pana Techerg odzyska³em si³y i wróci³a mi energia ¿yciowa. Uzna³em jednak, ¿e to chwilowa fascynacja i byæ mo¿e autosugestia, ¿e faktycznie jest lepiej. Ale jednak po powrocie do kraju i kolejnych badaniach okaza³o siê, ¿e ilo¶æ komórek rakowych zmniejszy³a siê. By³em w szoku, lekarze w jeszcze wiêkszym. Po krótkim czasie wróci³em do Japonii, do zielarza. Jak widzicie, dzi¶ opisujê Wam wydarzenia sprzed 5 lat, czujê siê ¶wietnie.

Nigdy wiêcej nie by³em u lekarza, zmiany nowotworowe cofnê³y siê i zmniejszy³y, teraz o moje zdrowie troszczy siê natura. Pan Techerg nauczy³ mnie jak wielka moc kryje siê w niej kryje, tam gdzie zawiod³y najnowsze leki, pomog³y stare jak ¶wiat ro¶liny i ich lecznicze dzia³anie.

A teraz… ka¿dy dzieñ jest dla mnie cenny, bo wiem jak wygl±da ¿ycie z wy³±cznikiem.

2. BIEGUNKA – Z£A BOGINI PO¦PIECHU, CZYLI SPRAWDZONE METODY STAREJ ZIELARKI NA POKONANIE CHOROBY

Biegunka – ka¿dy z nas wie co kryje siê pod t± nazw±. To do¶æ przykra dolegliwo¶æ, która czêsto pojawia siê w najmniej oczekiwanych momentach, czasami jest objawem stresu, zdenerwowania lub po prostu idzie w parze z inn± dolegliwo¶ci±.

Có¿ zrobiæ zatem, gdy przed wa¿nym spotkaniem padnie na nas cieñ tej, jak¿e przykrej, niedyspozycji. W aptece mo¿na kupiæ odpowiednie leki wskazane podczas biegunki, ale skoro ma ona tak szerokie pod³o¿e, to czy konkretny lek poradzi sobie z wyeliminowaniem wszystkich objawów nie przynosz±c przy tym skutków ubocznych. Koncerny farmaceutyczne prze¶cigaj± siê w promowaniu leków „wszystko w jednym”. A jak wiadomo, gdy co¶ jest do wszystkiego, czêsto nie nadaje siê do niczego.

Kiedy¶ nie by³o tak du¿ego wyboru leków, a przecie¿ nasi przodkowie doskonale radzili sobie z takimi dolegliwo¶ciami jak biegunka. Sekret tkwi w naturze! To ona przynosi odpowiedzi na wszystkie pytania, ro¶liny maj± w sobie wspania³± lecznicz± moc, któr± my ludzie czêsto przestajemy ceniæ.

Garbniki – to bardzo cenne zwi±zki chemiczne zawarte w ro¶linach. To w³a¶nie one potrafi± kooperowaæ z bia³kami znajduj±cymi siê w b³onie ¶luzowej wytwarzaj±c pow³okê przez któr± toksyny i nadmiar wody nie mog± siê przedostaæ. Najwiêcej tych zwi±zków znajduje siê w ro¶linach drzewiastych.

W leczeniu biegunki stosuje siê metody medycyny naturalnej, do bardziej popularnych nale¿±:

- kora drzew, np. dêbu jest wykorzystywana do leczenia biegunek o pod³o¿u wirusowym oraz podczas zatruæ pokarmowych; doskonale dezaktywuje ona dzia³anie niektórych bakterii,

- k³±cze piêciornika (jako wodne lub alkoholowe wywary) lub rdestu wê¿ownika,

- je¿yna, przygotowane z jej li¶ci napary doskonale wp³ywaj± na poprawê stanu jelit, poza tym zawarty w nich jest kwas askorbinowy (witamina C),

- ziele bukwicy, przywrotnika pospolitego, bodziszka cuchn±cego (stosowane w przypadku szczególnych biegunek pochodzenia wirusowego), ziele rzepiku (¼ród³o witamin K, PP, z grupy B jak równie¿ zwi±zków mineralnych), majeranku, ¶wietlika, lebiodki, krwawnika,

- nasiona babki jajowatej, babki p³esznika, lnu – s± to szczególnie pomocne ro¶liny podczas leczenia biegunek dzieciêcych,

- jab³ko, malina oraz owoce borówki czernicy – kompoty, przetwory, jak równie¿ suszone owoce tej ro¶liny s± doskona³ym lekarstwem na problemy uk³ady trawiennego, bóle brzucha i nie¿yty jelit,

- nasiona ceratonii, tworz± tzw. leczniczy chleb ¶wiêtojañski przygotowany z obranych i sproszkowanych nasionek,

- li¶cie orzecha w³oskiego, herbaty, sza³wii, oczaru, miêty, rumianek.

Zio³olecznictwo daje nam szeroki wachlarz mo¿liwo¶ci, a przy tym mo¿emy mieæ pewno¶æ, ¿e nasz organizm przychylniej bêdzie reagowa³ na zio³a ni¿ na chemiczne ¶rodki zakupione w aptece.

3. KOZIE MLEKO – PIJ MLEKO, BÊDZIESZ… ZDROWY

Dla nas, ssaków, mleko jest pierwszym pokarmem. W miarê, gdy dorastamy odchodzimy niestety od jego spo¿ywania, a szkoda bo zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia sk³adników. Rodzice mieliby o wiele mniej zmartwieñ, gdyby zrozumieli jak wa¿n± rolê mo¿e odgrywaæ mleko w diecie zarówno ich jak i dzieci.

Najlepsze w³asno¶ci charakteryzuj± mleko kozie, przez wiele lat nie doceniane, dopiero od niedawna jego moc ujrza³a ¶wiat³o dzienne. Jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm a to dziêki temu, ¿e sk³adem zbli¿one jest do mleka wytwarzanego w organizmie kobiety, zawiera nawet o wiele wiêcej sk³adników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, witamin A1, B1, B2, PP i C.

Kozie mleko ró¿ni siê od krowiego, zarówno sk³adem chemicznym jak i walorami smakowymi. Jest bardzo s³odkie, ma barwê lekko kremow± i wed³ug badañ zawiera wiêcej t³uszczu oraz w wiêkszym stopniu stymuluje powstawanie w naszym uk³adzie pokarmowym bakterii chroni±cych przed zatruciami lub chorobami. Uwaga – organizm cz³owieka w sposób naturalny homogenizuje kozie mleko, a co za tym idzie obni¿a siê poziom z³ego cholesterolu we krwi. Spo¿ywanie mleka to profilaktyka przeciw zawa³om i chorobom uk³adu kr±¿enia.

Ten bia³y napój jest bardzo cenny w szczególno¶ci z uwagi na dzieci dotkniête skaz± bia³kow±. W kozim mleku nie ma bowiem trzonowych grup globulin, które w du¿ych ilo¶ciach wystêpuj± w krowich produktach. To bardzo istotne, gdy¿ w³a¶nie te frakcje najczê¶ciej s± przyczyn± alergii, wysypek, uczuleñ, egzemy, bólów brzucha czy biegunki. Organizm nie toleruje niektórych frakcji globulin i traktuj±c je jak cia³a obce, broni siê, co mo¿e nie¶æ ze sob± w³a¶nie takie niepokoj±ce objawy jak skaza bia³kowa.

Dieta zawieraj±ca mleko od kóz mo¿e byæ wprowadzona ju¿ u bobasów rozpoczynaj±cych pi±ty miesi±c ¿ycia. Dzieci pij±ce kozie mleko rzadziej choruj±, ich uk³ad kostno-stawowy rozwija siê o wiele lepiej, gdy¿ dostarczany mu jest, tak bardzo potrzebny podczas rozwoju – wapñ.

Najlepiej piæ i podawaæ dziecku mleko pochodz±ce prosto od kozy (mo¿na je ju¿ kupiæ w wielu miejscach) a nie sklepowe podróbki namaszczone chemi±. Tylko natura wie co najlepsze, za¶ konserwanty oraz inne substancje dodatkowe dodawane do spo¿ywczych produktów mlecznych nie s± zdrowe. Mimo najlepszej etykietki, nie pozwalajmy siê oszukaæ, wiele substancji konserwuj±cych (np. E-123, E-153, E-142, E-430, E-433, E-435) jest gro¼nych dla naszego zdrowia, namna¿aj± bowiem komórki rakowe lub wprowadzaj± do organizmu  bardzo szkodliwe toksyny.

Dietetyczne, lekkostrawne kozie mleko to naturalne ¼ród³o cennych dla organizmu cz³owieka substancji od¿ywczych, jest idealnym uzupe³nieniem dobrodziejstw medycyny naturalnej.

4. NATURA NA TLE WSPÓ£CZESNEJ CYWILIZACJI

Cywilizacja – to radosne okre¶lenie, przez wszystkich kojarzone z dobrem, niesie ze sob± zarówno poprawê warunków ¿ycia, jak i wzmo¿on± degradacjê ¶wiata oraz emisjê substancji niebezpiecznych bardzo niekorzystnie wp³ywaj±cych na nasze zdrowie.

Ka¿dy z nas pamiêta zapewne opowie¶ci swoich dziadków czy wujków snuj±cych realn± wizjê, jak kiedy¶ wygl±da³ ¶wiat. W przeci±gu kilku wieków odnotowano tak ogromny postêp technologiczny, ¿e a¿ ciê¿ko siê odnale¼æ w tym nowym, niby lepszym, ale jak bardzo niszczonym ¶wiecie. Ludzie, niemal¿e po trupach, d±¿± do zdobywania dóbr materialnych, nie zwracaj±c uwagi na to, ¿e ich droga jest skalana litrami krwi i milionami ran wyrz±dzanych naturze. To Ziemia nas stworzy³a, dziêki  bogactwu przyrody ca³e przesz³e pokolenia mog³y cieszyæ siê szczê¶liwym, zdrowym ¿yciem.

My, ludzie mówi±cy o sobie… doro¶li, jeste¶my tak niedojrzali i krn±brni. Rodz±c siê i wychowuj±c w tym ¶wiecie, „innym” ¶wiecie, nie zdajemy sobie sprawy, kto i co zapewnia nam byt.

¬ród³o – to pocz±tek ka¿dego potoku, rzeki… oceanu. A jakie jest nasze ¼ród³o, czy zastanawiali¶cie siê kiedy¶ nad ¿yciodajn± moc± natury? To dziêki niej, my – ludzie, mo¿emy oddychaæ, ¿ywiæ siê oraz leczyæ. Niestety, w XXI wieku niewiele osób dostrzega ju¿ swoje ¼ród³a. Dajemy siê omamiæ reklamom wyzyskiwaczy, dla których licz± siê pieni±dze, a nie dobro i zdrowie ludzkie.

To okrutna prawda naszej cywilizacji – jeste¶my w stanie przejrzeæ na oczy dopiero wtedy, gdy ¿ycie nami potrz±¶nie. Jemy produkty pozbawione sk³adników niezbêdnych do od¿ywiania naszego organizmu. Rozwój niezdrowej ¿ywno¶ci sta³ siê przyczyn± wielu chorób cywilizacyjnych: gro¼ne i nieuleczalne nowotwory, oty³o¶æ, skrzywienia krêgos³upa, choroby oczu itd. Media karmi± nas propagandowymi reklamami, które propaguj± niezdrowe i szkodliwe produkty, zarówno spo¿ywcze jak i przemys³owe, podnosz±c ich skuteczno¶æ i atrakcyjno¶æ do bezpodstawnie wysokiej rangi.

Zdrowe produkty, pochodz±ce wprost od natury s± skutecznie têpione przez pionierów ¶wiatowego biznesu i owiewane z³ymi opiniami. A tajemnica tkwi jak zwykle w pieni±dzach. Zarówno koncerny farmaceutyczne jak i spo¿ywcze pragn± sprzedaæ jak najwiêcej produktów konserwowanych chemicznie, o d³ugim terminie przydatno¶ci. Rynek komercyjny za wszelk± cenê pragnie odci±æ ludziom pêpowinê zdrowej, ekologicznej ¿ywno¶ci, st³amsiæ dobra które niesie ze sob± medycyna naturalna, oczerniæ ekologiczne rozwi±zania projektów przemys³owych.

Nie pozwólmy siê manipulowaæ, ¿yjmy wed³ug swojego rozumu!

5. W CZYM OBJAWIA SIÊ SKUTECZNO¦Æ MEDYCYNY TYBETAÑSKIEJ?

Ma³y odsetek ludzi zdaje sobie sprawê, jak cenne zastosowania maj± metody medycyny tybetañskiej, których pochodzenie siêga niemal¿e pocz±tków cywilizacji. Sekretem ich skuteczno¶ci nie s± fenomenalne odkrycia skomplikowanych substancji i leków, tylko powrót do ¼róde³ jakie odkrywa przed nami natura. To dziêki umiejêtno¶ci obcowania z bogactwem natury, lekarze naturalnej medycyny tybetañskiej potrafi± wyleczyæ bardzo du¿o chorób, o których medycyna akademicka wie jeszcze niewiele.

Pogl±dy kolejnych pokoleñ zielarzy i mistrzów medycyny wschodniej wy³oni³y dwa nurty: tradycyjn± medycynê tybetañsko-mongolsk± oraz tradycyjn± medycynê chiñsko–wietnamsko-koreañsk±.

Wed³ug zasad medycyny tybetañskiej organizm cz³owieka jest postrzegany jako zrównowa¿ona ca³o¶æ (podej¶cie holistyczne) i zachwianie któregokolwiek czynnika ¶wiadczy o  nasilaj±cej siê dolegliwo¶ci, któr± trzeba rozpoznaæ. Na idealn± harmoniê wp³ywa wiele bardzo istotnych cech np.: odpowiednio dobrana dieta oraz styl ¿ycia, otaczaj±cy nas klimat, kod genetyczny w którym zapisane s± nasze dobre oraz z³e predyspozycje, jasno¶æ umys³u, samopoczucie itp.

Gdy dok³adnie zostanie okre¶lony zarys „nas” – potencjalnych pacjentów, lekarz bêdzie mia³ odpowiedni± wiedzê, by udzieliæ nam wskazówek pomocnych przy odbudowaniu wewnêtrznej równowagi (dieta, sen itp.) oraz przepisaniu zestawu preparatów leczniczych. Specyfiki te s± kompozycj± zió³, elementów ro¶linnych czy minera³ów pochodz±cych wprost ze ¼róde³ natury.

CA£O¦Æ = HARMONIA, to w³a¶nie dwie g³ówne zasady objawiaj±ce skuteczno¶æ naturalnej medycyny wschodu. W porównaniu do lekarzy praktykuj±cych medycynê akademick±, tu bada siê ca³y organizm i rozpoznaje miejscow± dolegliwo¶æ rzutuj±c± w sposób po¶redni na inne narz±dy.

Naturalna medycyna tybetañska d±¿y do leczenia nie tylko objawów choroby towarzysz±cych konkretnej czê¶ci cia³a, ale szuka przyczyn choroby w ca³o¶ci by wyeliminowaæ jej ¼ród³o.

Podstaw± dobrej kuracji leczniczej wed³ug tybetañskich mnichów jest dok³adne zdiagnozowanie uk³adu pokarmowego, bo to on wed³ug nich jest trzonem na którym mo¿na budowaæ zdrowie innych narz±dów.

Zdrowe jelita to gwarancja sukcesu leczenia, bowiem gdy szalka równowagi „krêgos³upa  ¿ywieniowego” jest zrównowa¿ona wówczas lekarstwa i preparaty ro¶linne bêd± mieæ wysokoprocentow± wch³anialno¶æ i szybciej otocz± opiek± nasz organizm.

Pacjenci leczeni s± g³ównie: preparatami pochodzenia ro¶linnego, zwierzêcego, mineralnego, bañkami ogniowymi, akupunktur± (nak³uwanie ig³ami), upuszczaniem „z³ej” krwi, masa¿em itp.

Wielu lekarzy lekcewa¿y mo¿liwo¶ci, jakie daje im lecznicza moc natury, wiedz± oni jak cenne mog± byæ stare sprawdzone metody oparte np. na zielarstwie, jednak kategorycznie je dyskryminuj± na rzecz promowania firm farmaceutycznych i drogich leków, czêsto przynosz±cych wiele skutków ubocznych.

Autor: lek. Enkhjargal Dovchin
¬ród³o: www.enji.pl

TAGI: medycyna naturalna, Rak
http://wolnemedia.net/?p=21673
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Maj 15, 2010, 22:36:06 »

Aktualny rz±d sprzyja Codexowi. Jak mamy siê zachowaæ?
Opublikowano: 15.05.2010 | Kategoria: Zdrowie  Drukuj
Ministerstwo Zdrowia ograniczy³o liczbê ¶rodków dopuszczonych do sprzeda¿y pozaaptecznej. Dlatego ze sklepów zielarskich maj± znikn±æ m.in. ma¶æ z witamin± A, leki na tr±dzik, sól jodowana i rutinoscorbin, co spowoduje upad³o¶æ wielu z nich – informuje “Dziennik Gazeta Prawna”.

W 1997 roku w Polsce dzia³a³o 4,5 tys. sklepów zielarskich, dzi¶ jest ich zaledwie 1200. Zielarze przeciwko zmianom protestuj± od kilku miesiêcy. M.in. zbierali w¶ród klientów podpisy z poparciem. Pod listem do Sejmu podpisa³o siê blisko 40 tys. osób.

Zaczyna siê eliminacja gro¼nego przeciwnika, którym s± sklepy zielarskie. Ministerstwo Zdrowia znalaz³o sposób na sklepy zielarskie. Ciê¿ko jest wycofaæ zio³a jako zio³a z obiegu. Trzeba wiêc zniszczyæ dystrybutora. Nie chcesz mieæ m±ki zniszcz m³yn czyli w tym wypadku sklep zielarski.

Dla naszego rz±du, lobbowanego przez koncerny farmaceutyczne, problem pojawi³ siê przez medium, którym jest internet. Ludzie zaczêli szukaæ alternatywnych metod leczenia. Coraz wiêcej osób stosuje mieszanki ro¶linne i o dziwo: one dzia³aj±. W niektórych wypadkach daj± lepsze efekty ni¿ leki. Dodatkowo tylko niektóre ro¶liny powoduj± efekty uboczne, a co za tym idzie nie powoduj± kolejnych schorzeñ. Koncerny farmaceutyczne cierpi± i trac± pieni±dze. Wyobra¼my sobie sytuacjê, ¿e jeste¶my producentem leku na raka, zarabiamy na chorym ok 10 tys. dolarów/osoba, na raka w samej Polsce w 2009 zachorowa³o 140 tys. osób, czyli zarobek ok 1,5 miliarda na jednym ma³ym kraju. Nagle pojawia siê osoba, która swoimi badaniami pokazuje ¶wiatu, ¿e wystarczy je¶æ pestki i problem z g³owy. Co wtedy robisz?

Rozwi±zañ jest wiele tym bardziej, i¿ spo³eczna mentalno¶æ nastawiona jest na farmaceutykê. Jest to du¿y problem i dlatego te¿ alternatywn± medycynê ³atwo jest zniszczyæ. Koncerny wiedz±, ¿e w czasach kiedy ludzie dowiaduj± siê o dzia³aj±cej sile ro¶lin, problem trzeba zgnie¶æ w zarodku. Nasz± jedyn± szans± jest internet i próba namawiania ludzi do fitoterapii i kuracji alternatywnych.

A teraz ma³a ciekawostka, czyli jak hodowaæ ludzi dla koncernów.

Zainteresowa³em siê ostatnio pracami pana Linusa Paulinga na temat zwyk³ej witaminy C. Linus Pauling, biochemik i noblista twierdzi³, i¿ podawanie chorym witaminy C powoduje zwalczanie ró¿nych dolegliwo¶ci np. nadci¶nienie, zapalenie mózgu, mia¿d¿ycê a nawet wirusa ebolê… i wiele innych. Podawanie du¿ych dawek dla zdrowych zapobiega chorobom. Przeprowadzi³em wiêc ma³e ¶ledztwo.

Wiemy, ¿e ludzie, ssaki naczelne i ¶winki morskie nie produkuj± same witaminy C. Wiemy te¿, ¿e dzienna norma dla cz³owieka to 60 mg a maksymalna dzienna norma to 2 g, lecz wed³ug niepotwierdzonych badañ, na których opieraj± swe tezy koncerny, powoduje ona kamicê nerkow±, biegunkê i takie tam bzdury. Niektórym mo¿e siê to wydaæ ¶mieszne ale napisa³em do ZOO z zapytaniem: ile dziennie podaje siê szympansom (najbardziej zbli¿ona budowa cia³a do cz³owieka) aby by³y zdrowe i d³ugo ¿y³y. Odpowied¼ by³a zaskakuj±ca.

Zalecana dzienna dawka dla szympansa to 25 mg na 1 kg cia³a, czyli ¶rednio wa¿±cy mê¿czyzna powinien dziennie przyjmowaæ ok. 2 g witaminy C, ¿eby nie chorowaæ. Przeprowadzi³em kilka rozmów z lekarzami i ¿aden siê z tym nie zgodzi³, mówi±c ¿e taka dawka mo¿e byæ niebezpieczna. Mora³ z tego taki: Ma³o prawdopodobne s± badania nad jakimkolwiek ¶rodkiem ogólnodostêpnym, czyli zio³ami i witaminami, licz± siê tylko drogie i nie zawsze dzia³aj±ce lekarstwa bo s± drogie i na nich siê zarabia.

Reasumuj±c. Walka z koncernami jest ciê¿ka i teoretycznie nie do zwyciê¿enia, ale nie liczy siê to czy wygramy tylko ilu ludzi chorych, zmêczonych ci±g³ymi wizytami w placówkach pseudo-zdrowia, ¶lepo zapatrzonych w medycynê farmakologiczn± da siê uzdrowiæ i ocaliæ.

Autor: soonic
¬ród³o: NWO

P.S. Sam stosuje terapie zio³owe i dziennie przyjmuje 8 g witaminy C. Jedyne dzia³anie uboczne to brak wystêpowania infekcji.

TAGI: Codex Alimentarius
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #95 : Maj 29, 2010, 19:27:19 »



Imbir ³agodzi ból miê¶ni
PAP, KLe/23.05.2010 00:50

Korzeñ imbiru od wieków stosowany jest jako remedium na szereg ró¿nych dolegliwo¶ci, m.in. przeziêbienie czy bóle ¿o³±dka. Z ostatnich badañ wynika jednak, ¿e mo¿e on przydaæ siê tak¿e osobom, które wiosn± zaczê³y czê¶ciej æwiczyæ, gdy¿ spo¿ywanie imbiru skutecznie redukuje ból miê¶ni - informuje na swojej stronie internetowej "Journal of Pain".

...

http://wiadomosci.onet.pl/2173944,69,imbir_lagodzi_bol_miesni,item.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Maj 30, 2010, 09:39:12 »


Przyprawa cenniejsza ni¿ z³oto

Otrzymuje siê j± z s³upków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu staj± siê najdro¿sz± przypraw± ¶wiata. Mowa tutaj oczywi¶cie o szafranie. Co takiego kryje w sobie ta przyprawa i czy rzeczywi¶cie warta jest swojej ceny?

Jak otrzymuje siê szafran?
Szafran to przyprawa uzyskiwana z krokusów. S± to 30-50 cm-owe kwiaty wyrastaj±ce z bulw. Maj± fioletowe p³atki, a w ¶rodku 3 s³upki o kolorze czerwono-pomarañczowym. W³a¶nie z tych s³upków uzyskuje siê przyprawê. Nie jest to jednak proste. S³upki nale¿y zebraæ wczesnym rankiem, kiedy kwiaty siê otwieraj±, a wszystko odbywa siê rêcznie. Nastêpnie s± one suszone. W trakcie tego procesu trac± ok. 80 % swojej pierwotnej wagi, zmieniaj± barwê na brunatnoczerwon± oraz zyskuj± charakterystyczny zapach. Co ciekawe, aby otrzymaæ 1 g przyprawy potrzeba a¿ 200 kwiatów. To sprawia, ¿e cena szafranu jest tak wysoka.

Pojawienie siê szafranu
Pierwsze wzmianki o szafranie pochodz± z roku 3000 p.n.e. Znaleziono je w egipskich papirusach medycznych, gdzie szafran zosta³ opisany jako lek na schorzenia oczu. Jako ro¶lina ekskluzywna, stosowany by³ g³ównie przez kap³anów i faraonów.
W formie przyprawy pojawi³ siê jednak w antycznej Persji. Stamt±d te¿ wywodzi siê jego nazwa. Arabsko-perskie s³owo az-zafaran oznacza jednocze¶nie ¿ó³ty kolor oraz nitkê. Obecnie szafran uprawiany jest na du¿± skalê w regionie Morza ¦ródziemnego jak i w krajach Bliskiego Wschodu. Przyjmuje siê, i¿ najlepszy jako¶ciowo to ten, który pochodzi z hiszpañskiej wy¿yny La Mancha. Charakteryzuje go wy¶mienity zapach ³±cz±cy nuty: lukrecji, grzybów, drzewa sanda³owego, dymu i pieprzu. Wed³ug znawców szafran pochodz±cy w³a¶nie z tych rejonów ma najcenniejszy smak, aromat i barwê i wart jest swej ceny tysi±ca dolarów za kilogram.

Szafran jako przyprawa
Wystêpuje w dwóch formach (przy czym bardziej po¿±dana jest ta druga): jako proszek oraz w postaci nitek.. Dobry szafran powinien charakteryzowaæ siê:

    * jaskrawo-pomarañczowym kolorem
    * silnym aromatem
    * ostrym i lekko gorzkawym smakiem
    * mieæ nie wiêcej ni¿ rok

Przyprawê mo¿na stosowaæ do barwienia ry¿u, zup, do potraw miêsnych i rybnych.

Zastosowanie w lecznictwie
Ju¿ w staro¿ytnej Grecji szafran znalaz³ zastosowanie w lecznictwie. Uznawany by³ jako znakomite panaceum na z³e samopoczucie, bezsenno¶æ, katar, kaszel czy impotencjê.
Obecnie badania kliniczne potwierdzi³y jego antydepresyjne dzia³anie. Szafran zwiêksza stê¿enie serotoniny i dopaminy w o¶rodkowym uk³adzie nerwowym, przez co poprawia nastrój i rozwesela. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie stwierdzili, i¿ przyprawa ta jest tak samo skuteczna w leczeniu depresji jak znane leki: fluoksetyna (czyli prozac) i imipramina.
Przy okazji tych badañ odkryto tak¿e, i¿ szafran dzia³a ³agodz±co na objawy napiêcia przedmiesi±czkowego (PMS). A¿ 75 % kobiet w wieku 20-45, które cierpi± na ten syndrom zauwa¿y³o znaczne z³agodzenie objawów napiêcia przedmiesi±czkowego. Badania te co prawda wymagaj± jeszcze potwierdzenia, jednak daj± du¿± nadziejê kobietom.
Szafran ma tak¿e udowodnion± skuteczno¶æ w leczeniu takich chorób jak: migreny i bóle g³owy, nerwowo¶æ, zaburzenia miesi±czki, choroby p³uc, choroby uk³adu kr±¿enia i pokarmowego, reumatyzm, nowotwory. Inne w³a¶ciwo¶ci szafranu:

    * antybakteryjne
    * antynowotworowe
    * odm³adzaj±ce

Szafran a sztuka mi³osna
Przyprawa ta uznawana jest za afrodyzjak, co potwierdzi³y badania przeprowadzone zarówno na zwierzêtach, jak i na ludziach. Wykazano, i¿ szafran ma dzia³anie stymuluj±ce i wzmacniaj±ce potencjê, pozwala te¿ wyd³u¿yæ akt mi³osny. Ju¿ od wielu lat te jego w³a¶ciwo¶ci wykorzystywane s± w medycynie ajurwedycznej.
http://diety.onet.pl/artykul534_Przyprawa_cenniejsza_niz_zloto.html
Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Sierpieñ 18, 2010, 17:24:43 »


Soki naturalne a zdrowie

Szanowni Pañstwo, poprzez niniejszy serwis chcieliby¶my Was serdecznie zachêciæ do spo¿ywania naturalnych soków ze ¶wie¿ych owoców i warzyw. Z pewno¶ci± wszyscy ³atwo wska¿± ró¿nicê pomiêdzy sokami wyci¶niêtymi w domu a kupionymi w sklepie. Prawie wszystkie z nich to koncentraty rozcieñczone z wod±, czêsto z dodatkowymi barwnikami oraz cukrem i prawie zawsze z dodatkiem konserwantów. W domu ze ¶wie¿ych owoców i warzyw wyci¶niemy sok który nie bêdzie podlega³ ¿adnym procesom gro¿±cym utrat± warto¶ci, co wiêcej, szklanka "naszego soku" zawiera tyle warto¶ciowych sk³adników co kilka ca³ych owoców.
Zdrowe od¿ywianie, leczenie dolegliwo¶ci oraz profilaktyczne za¿ywanie  naturalnych soków znane i praktykowane jest ju¿ na ca³ym ¶wiecie - je¶li jeszcze tego nie robicie - to najwy¿sza pora aby¶cie równie¿ Wy przy³±czyli siê do ludzi spo¿ywaj±cych zdrowe i ¶wie¿e soki!
...
Wiêcej: http://www.soki-naturalne.com/
Zapisane
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #98 : Sierpieñ 27, 2010, 07:36:20 »

Elo !!

We wrze¶niowym (09/2010) numerze Nieznanego ¦wiata jest ca³y artyku³ na temat stewii - polecam do przeczytania !
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #99 : Sierpieñ 29, 2010, 17:19:07 »

Na w±trobê ostropest plamisty:

"Czy wiesz jak wyleczyæ ból w±troby, ataki kolki i wzdêcia raz na zawsze?..."

...

http://www.watroba-woreczek.pl/

   
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 22:04:40 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

phacaiste-ar-mac-tire maho watahaslonecznychcieni gangem granitowa3