Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 09, 2009, 18:09:19 » |
|
Ja sÂłyszaÂłem, Âże na upaÂły dobre jest rĂłwnieÂż piwo  , i na nerki rĂłwnieÂż.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 09, 2009, 18:29:25 » |
|
Herbata czarna bardzo zakwasza organizm, wysusza i wypÂłukuje mineraÂły. to ta normalna herbata ktĂłrÂą pijemy zazwyczaj do Âśniadania (w sensie lipton, saga, tetley) czy jakaÂś bardziej wykwintna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2009, 19:27:49 » |
|
Thotal ma racje. Duzo niespodzianek kryje sie w naszym wyzywieniu, mase lat matki meczyly swoje pociechy aby jadly SPINAK-bo posiada duzo zelaza, okazalo sie ze to bzdura na kiju, ma calkiem normalne skladniki mineralne jak i inne jarzyny. Nigdy nie myslalam ze fasola posiada wiecej bialka jak mleko.Na temat margaryny i masla co troche to pekaja jakies bomby.W 50-tych latach slyszalam jak dzieciaki krzyczaly na podworkach ze margaryna mleczna przeciw ciazy jest skuteczna, potem okazalo sie ze zatyka totalnie zyly choresterolem. Niedawno chcialam sie dowiedziec jak to jest z ta margaryna, dowiedzialam sie ze dzieci moga jesc margaryne od 3-ciego roku zycia i to tylko 100% roslinna. Wszystkie utwardzane margaryny sa zabojstwem wogole dla czlowieka. Do smazenia nie nalezy uzywac zadnej margaryny, tylko olej. Najwieksza nowosc to olej zepakowy, super zdrowy, bez choresterolu. Super zdrowy, ja go nawet za tysiace nie chce miec w domu.Lata kryzysu w Polsce, bylo mozliwe kupienie tylko oleju zepakowego albo sojowego.Zepakowy podczas pieczenia smierdzial i zmienial smak potrawy, przed rokiem maz przypadkowo kupil olej zepakowy i podczas smazenia ta sama historia. Natychmiast wyladowal tam gdzie raki zimuja. Ciekawe jak dlugo bedziemy czekac az nas poinformuja ze tak naprawde to wcale nie jest on taki zdrowa, i jednak najlepiej nadaje sie do samochodu. Wracajac do margaryny, nie wolno dzieciom podawac zadnych margaryn ktore sa dla osob doroslych z problemem choresterolu we krwi. Zapytalam kiedys kolege wlocha, ktory obecnie ma 63 lata, co jadal na sniadanie kiedy byl maly, bo oni w tym czasie nie posiadali masla, jedynie sery. Odpowiedzial, to mi zadalas pytanie, po chwili namyslu odpowiedzial, jedlismy bialy chleb z oliwa z oliwek, kawalek sera, oliwki, jak bylo jajko to dostalismy gotowane jajko pomidory. Na Sycylji robila matka salatke z pomaranczy z cebulka i pieprzem i oliwa z oliwek /smakuje bardzo dobrze/ tez do bialego miesa. Wcale nie wiele inaczej odrzywiali sie turcy i iine kraje. W calym oriencie byl uzywany miod. Jedli i jedza bardzo duzo jarzyn straczkowych i wogole jarzyn, to wszystko jest bardzo dobrze przyprawione, a przyprawy to jedne z najwazniejszych srodkow medycznych. Szykujac jedzenie dobrze bylo by zastanowic sie czego jeszcze dosypac do przygotowanego pokarmu aby nie tylko odzywilo ale i leczylo.Lepiej jest malymi kroczkami do celu, jak ogromnymi krokami kiedy organizm potrzebuje naprawde radykalnej pomocy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Baltazar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2009, 20:53:04 » |
|
Ja sÂłyszaÂłem, Âże na upaÂły dobre jest rĂłwnieÂż piwo  , i na nerki rĂłwnieÂż. W Niemczech jest caÂłkowity zakaz sprzedaÂży ciepÂłego piwa. Piwo musi byĂŚ zimne !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 09, 2009, 21:02:19 » |
|
Ja sÂłyszaÂłem, Âże na upaÂły dobre jest rĂłwnieÂż piwo  , i na nerki rĂłwnieÂż. W Niemczech jest caÂłkowity zakaz sprzedaÂży ciepÂłego piwa. Piwo musi byĂŚ zimne ! teÂż mi nowina  kaÂżdy piwosz to wie 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 09, 2009, 21:04:28 » |
|
A co myÂślicie o homeopatii?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2009, 21:12:07 » |
|
Nie mysle ze beda zwollenicy homeopatii, a jezeli juz to moze nalezy otwozyc nowy temat. Jest to temat bardzo ciekawy, duzo nowosci......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2009, 21:14:27 » |
|
Dlaczego nowy temat? Moim zdaniem tu pasuje jak znalazÂł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 09, 2009, 21:18:45 » |
|
Ka¿dy piwosz wie ¿e trzeba piÌ zimne piwo, ale ¿aden z nich (tych co pije je notorycznie) nie zdaje sobie sprawy jak¹ krzywdê sobie wy¿¹dza. Zimne pokarmy i napoje w tragiczny wrêcz sposób uszkadzaj¹ uk³ad trawienny (chodzi o tzw. potrójny podgrzewacz). "Miêsieù piwny", "bêben" to efekt niestrawionych skamienia³ych w procesie trawienia resztek pokarmowych z powodu wyziêbienia wnêtrznoœci. Jeœli ktoœ chce mieÌ ca³kowicie rozregulowany system trawienny niech dalej pije zimne piwo do obiadu, ale niech nie liczy na wyrozumia³oœÌ kostuchy  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 14, 2009, 13:55:40 » |
|
Woda utleniona traktowana z regó³y jako œrodek odka¿aj¹cy. Czy tylko tak ja postrzegaÌ? Jak siê okazuje jest to równie¿ bardzo skuteczny œrodek leczniczy. "Przez wiele lat woda utleniona by³a znana jedynie jako doskona³y œrodek antyseptyczny, stosowany do dezynfekcji ran. Informacje o stosowaniu wewnêtrznym wody utlenionej nie przechodzi³y na ogó³ do opinii publicznej. Sama myœl, ¿e wodê utlenion¹ mo¿naby (oczywiœcie w stanie rozcieùczonym) spo¿ywaÌ doustnie sprawi³aby, ¿e co bardziej wykszta³ceni z pewnoœci¹ popukali by siê w g³owê, myœl¹c w tym czasie oczywiœcie o osobie, która rzuci³aby taki pomys³. To jednak nie fikcja literacka, ale metoda, nad któr¹ pracowa³o na przestrzeni naszego wieku wiele œwiat³ych osób potrafi¹cych samodzielnie myœleÌ. I wykorzystywanie wody utlenionej to, jak pokazuj¹ relacje wielu ludzi, metoda skuteczna, co w bardzo przekonuj¹cy sposób wyjaœnia Iwan Nieumywakin. Lecz czy jest to wiarygodna osoba?" http://www.igya.pl/oczyszczanie/leczenie_woda_utleniona.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 14:15:37 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 14, 2009, 14:08:29 » |
|
Rafaelo, a co z tymi zioÂłami szwedzkimi o ktĂłrych wspomniaÂłaÂś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 14, 2009, 14:19:50 » |
|
CzeœÌ Zuza, wybaczysz mi chyba, ¿e odpowiadam za Rafaele, mam nadziejê, ze i Rafaela nie bêdzie mia³a mi tego za z³e. ZIO£A SZWEDZKIE Receptura oryginalna sk³ada siê z 11 zió³. odnaleziono j¹ wœród spuœcizny piœmiennictwa s³ynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umar³ w 104 roku ¿ycia, a to wskutek upadku z konia podczas przeja¿d¿ki. Jego rodzice i dziadkowie osi¹gnêli równie¿ patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy siê, o zadziwiaj¹cej skutecznoœci zió³ szwedzkich. Mo¿na by nawet stwierdziÌ, ¿e nie ma takidch dolegliwoœci, przy których nie osi¹gnêloby siê wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw zio³owy mo¿e ponadto byÌ baz¹ wyjœciow¹ lub fundamentaln¹ podczas ka¿dego leczenia, co potwierdzi³y badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku. http://www.geocities.com/Eureka/Vault/7768/l3.htmlhttp://www.herbapis.nazwa.pl/catalog/articles_page.php/article_id/15
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 14, 2009, 15:23:06 » |
|
Witaj Darku  i dziĂŞki za odpowiedÂź...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 14, 2009, 19:11:33 » |
|
Dziekuje Ci Darku, naprawde zapomnialam.Dariusz podal bardzo dobrze ta informacje o Ziolach Szwedzkich. Ja tylko moge potwierdzic ze sa naprawde bardzo dobre. Ja robie sobie sama.Mieszanke kupuje w aptece, a reszte robi sie wg.przepisu.Najlepiej latem, wystawiajac mieszanke na slonce. Do tego potrzebna jest Brendi 0,75l. Ta mieszanka znana jest napewno w calej europie. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 14, 2009, 23:56:41 » |
|
Jaki jest sk³ad zió³ szwedzkich? Jak siê je miesza i z jakim alkoholem? Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 15, 2009, 18:58:32 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 19:09:17 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2009, 13:39:28 » |
|
Prze³om: Inspiruj¹cy Film o Diecie Witariaùskiej Film w przek³adzie RobertaJGD Czy mo¿liwe jest otrzymanie wszystkich sk³adników od¿ywczych z naturalnych, ekologicznych, wegaùskich produktów ¿ywnoœciowych i spo¿ywanie ich w stanie takim, jak wyrastaj¹ z ziemi? Wielu uczonych, lekarzy, naukowców, ¿ywieniowców twierdzi, ¿e to niemo¿liwe i ¿e musimy jeœÌ suplementy oraz miêso, nabia³, ¿ywnoœÌ przetworzon¹ i wzbogacon¹. Niniejszy film pokazuje ¿ycie rodziny od¿ywiaj¹cej siê wy³¹cznie surowymi produktami i ¿yj¹cej zgodnie z natur¹. Udowadnia, ¿e mo¿na wychowywaÌ dzieci bez ¿adnej niezdrowej, przetworzonej ¿ywnoœci, która by³a traktowana chemikaliami zabijaj¹cymi insekty i chwasty. Mo¿na wychowywaÌ dzieci na wsi, blisko natury, ze œwie¿ym powietrzem i wod¹, w mi³oœci, œwietle, otaczaj¹c je kreatywnoœci¹, bez stresu nowoczesnego spo³eczeùstwa... Widzimy rodzinê, w której rodzice w³asnym przyk³adem pokazuj¹ dzieciom jak u¿ywaÌ energii, aby tworzyÌ i pod¹¿aÌ za g³osem w³asnego serca, zamiast robiÌ w ¿yciu to, co ka¿¹ inni... http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI__________________________________________________ Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 27, 2009, 19:30:09 » |
|
Zakupi³em w³aœnie ksiazkê woda utleniona NA STRA¯Y ZDROWIA, AUTORSTWA Iwan Nieumywakin. Zapowiada siê ciekawie, lecz cokolwiek wiêcej bêdê w stanie powiedzieÌ gdy juz moja po³owica j¹ przerobi. Na tê chwilê mam mo¿liwoœÌ zamieœciÌ bardzo ciekawy wiersz, trafnie opisujacy to, dlaczego koncerny farmaceutyczne nie pozwalaj¹ na rozpowszechnianie informacji o skutecznoœci naturalnych i tanich leków.
ÂŚwiatÂło i zwierciadÂła
O jakÂże wielki intelekt jest czÂłowieka: Co skrzyÂżowanie, to nowa apteka. N. ZaboÂłocki
W œwiecie Mocne œwiat³o œwieci, Co ziarna m¹droœci zasia³o, By ludzi zbawiÌ od sieci, Mg³ê g³upoty rozwia³o
Rosjê wiedz¹ rozsia³o A œwiadomoœÌ dobrymi p³ody, I pokaza³o, i nauczy³o BraÌ zdrowie od Przyrody. Lecz zwierciad³a siê wzburzy³y, I miast odbicie tworzyÌ, W dzwony gromko zabi³y - Zniekszta³ceù Administratorzy.
Jak grzybĂłw w lesie urodzaj niewÂąski, Tak kraj zaÂścielon aptekami. ÂŚmieĂŚ wiozÂą nam zamorski Biznesu ludzie cwani.
Dogmatów wymieraj¹cych gard³o, Grzech jatrogenny* sta³ siê norm¹. W Rosji w³ada krzywe zwierciad³o Ze zwyrodnia³¹ form¹. I. Biedinski
* Jatrogenny-z greckiego "jatros" - lekarz i "genao" - rodzê. Stan chorobowy albo wrêcz choroba, wynikajace jako reakcja na niew³aœciwe zinterpretowanie przez chorego s³ów, zachowania lekarza lub przeczytanej literatury medycznej itd. Nie na darmo mówi siê: "S³owo leczy i kaleczy". Na przyk³ad w onkologii: jedni lekarze sa zdania, ¿e choremu nale¿y mówiÌ prawdê, inni - ¿e nie nale¿y tego robiÌ. Ma to miejsce, poniewaz wed³ug wiêkszoœci lekarzy kazda choroba onkologiczna, zapalenie w¹troby typu C i tym podobne dolegliwoœci to choroby nieuleczalne. Ich zdaniem pacjent, us³yszawszy tak¹ diagnozê, wpadnie w szok i uzale¿nienie od lekarstw. W rzeczywistoœci te choroby to stan, z którego-przy mobilizacji w³asnych si³ oraz ukierunkowaniu œwiadomoœci- mo¿na wyjœÌ, o czym dowiecie siê w dalszej czêsci niniejszej ksi¹¿ki (przypis autora).
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 19:34:07 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
waldii88
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 27, 2009, 23:44:57 » |
|
Witam Skoro czytasz Dariuszu t¹ ksi¹¿kê to móg³byœ siê podzieliÌ z innymi sposobem dawkowania oraz innymi informacjami, które s¹ potrzebne przed zastosowaniem wody utlenionej. Pozdrawiam EDIT: Oczywiœcie jak ju¿ dojdziesz do tego tematu Nie pisaÌ dwóch postów pod sob¹, masz opcje modyfikuj 
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 06:54:40 wysłane przez muszin »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 28, 2009, 19:43:37 » |
|
Pewnie, ze podam kaÂżda informacje, ktĂłra bĂŞdzie was interesowaĂŚ. Ale najpierw muszĂŞ czekaĂŚ w kolejce do czytania, bo moja pani jest pierwsza. Jej znĂłw siĂŞ nie bardzo spieszy i czyta wtedy gdy ma czas.
Zaraz po zakupieniu tej ksi¹zki uda³o mi siê przeczytaÌ wstêp. Jest w nim podany przyk³ad pani doktor (nazwiska nie pamiêtam, oczywiscie Rosjanki). Owa pani aby przekonaÌ siê o skutecznoœci wody utlenionej, wypróbowa³a j¹ najpierw na sobie. Na poczatek ³yknê³a ³y¿kê sto³owa tej wody wymieszan¹ w szklance zwyk³ej wody. Po nied³ugim czasie mia³a lekkie pieczenie w ¿o³¹dku, które ust¹pi³o po trzech, czy czterech dniach. Po tym jej samopoczucie by³o takie, ze chcia³o jej siê lataÌ, umys³ jakby siê odblokowa³. Autor tej ksi¹¿ki natomiast pisze, ze takie dawki uderzeniowe dobrze jest stosowaÌ g³ównie w stanach przeziêbieniowych. Warto to wypróbowaÌ, zw³aszcza teraz w okresie przesilenia, czyli zwiêkszonej podatnoœci na te przypad³oœci.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 22:16:26 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Marzec 31, 2009, 12:41:30 » |
|
Ziola Szwedzkie- Lek wszechstronny.
Jego receptura orginalna sklada sie z 11 ziol. Odnaleziono ja wsrod spuscizny pismiennictwa slynnego szwedzkiego lekarza dr. Samsta. Dr Samst umarl w 104 roku zycia, a to wskutek upadku z konia podczas przejazdzki. Jego rodzice i dziadkowie osiageli rowniez patriarchalny wiek. Z tajnych zapisowuczynionych przez tego lekarza dowiadujemy sie, o zadziwiajacej skutecznosci "ziol szwedzkich". Mozna by nawet stwierdzic, ze nie ma takich dolegliwosci, przy ktorych nie ociagneloby sie wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziolowy moze ponadto byc baza wyjsciowa lub fundamentalna podczas kazdego leczenia, co potwierdzily badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.Jednym slowem "Ziola Szwedzkie wplywaja dodatnio na wszelkie schorzenia. Receptura oryginalna składa się z 11 ziół. odnaleziono ją wśród spuścizny piśmiennictwa słynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umarł w 104 roku życia, a to wskutek upadku z konia podczas przejażdżki. Jego rodzice i dziadkowie osiągnęli również patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy się, o zadziwiającej skuteczności ziół szwedzkich. Można by nawet stwierdzić, że nie ma takidch dolegliwości, przy których nie osiągnęloby się wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziołowy może ponadto być bazą wyjściową lub fundamentalną podczas każdego leczenia, co potwierdziły badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.
W starych zapisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ujęto w punktach zastosowanie tinktury "Ziół Szwedzkich", oto wyjątki z tego dokumentu:
1. Zwilżona w tinkturze lniana ściereczka często przykładana na czubek głowy wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu; działa skutecznie przeciw zawrotom i bólom głowy, wzmacnia,
2. słaby wzrok, pomaga przy zaczerwienieniach i zapaleniach oczu, kiedy widzialność jest zamazana - w takim przypadku nawilż powieki tinkturą lub nałóż na zamknięte oczy, po uprzednim natłuszczeniu powiek, lnianą ściereczką zwilżoną w tejże. Skutecznie zapobiega też powstawaniu jaskry,
3. leczy wszelkiego rodzaju krosty i wypryski znajdujące się gdziekolwiek na ciele,
4. uśmierza skutecznie ból zęba. Rozcieńcz łyżkę tinktury wodą i płucz nią jamę ustną przetrzymując ją tam na chwilę,
5. ...przy bólach gardła i przy zapaleniach migdałków weź rano, w obiad i wieczorem kilka kropli i zaśliniając je połknij je powoli. Na pewno uleczą ci dolegliwości i gorączkę.
6. ...przy bólach żołądka i kolkach weź jedną łyżkę tinktury po każdym ataku, połykając ją powoli - a ulży ci od razu.
7. ...uzdrawia przy wzdęciach, dolegliwościach przewodu pokarmowego, jelit, obstrukcji i bólach woreczka żółciowego. Weź codziennie rano i wieczorem 1 łyżeczkę, a wieczorem zrób sobie okład na bolące miejsce.
8....puchlina wodna zniknie, jeśli przez 6 tygodni będziesz zażywał rano i wieczorem 1 łyżkę stołową tych kropli rozcieńczonych białum winem.
9. ...przy bólach ucha lub przy szumieniu w uchu zwilż watkę i włóż do ucha - ponoć przywraca nawet słuch.
10. ...podczas ciąży, w ostatnich 14 dniach przed porodem zażyj rano i wieczorem 1 łyżkę tinktury, a będziesz miała lekki poród.
11. ...po urodzeniu dziecka przyspieszysz bewzbolesne "wyjście" łożyska, jeśli co 2 godziny zażyjesz 1 łyżeczkę tinktury.
12. ...kiedy masz zastój pokarmu i zapalenie piersi, zrób okład wilgotny z tych ziół, a pomoże ci na pewno.
13. ...ślady po wiecznej ospie znikną szybciej, gdy zwilżysz kroplami strupki.
14....wypędzisz tasiemce i inne pasożyty przewodu pokarmowego u dzieci i u dorosłych, jeśli zawiążesz na pępku zwilżoną w lekarstwie tym ściereczkę i zmienisz okład na nowy , gdy wyschnie.
15. Żółtaczka znika bardzo szybko, gdy zażyjesz 2 x dziennie 1 łyżkę stołową lekarstwa i zrobisz sobie okłady na wątrobę.
16. ...pomocne są przy hemoroidach. Nałóż watkę zwilżoną kroplą tinktury i zażyj przed snem 1 łyżkę stołową lekarstwa, ustąpi wtedy przykre swędzenie i palenie.
17. Depresja i melancholia znikają, głowa przestanie boleć, jeśli zazyjesz 3 x dziennie 1 łyżkę lekarstwa i zwilżysz kroplami skronie i czubek głowy.
18. ...leczą niestrawność, zawroty głowy i gorączkę. Po niedługim czasie ciepłota ciała wraca do normy a puls będzie normalny.
19. Dobre rezultaty leczenia osiągniesz przy chorobach nowotworowych, kurzajkach, ropiejących ranach z "dzikim mięsem". Wymyj ranę białym winem, potem nałóż lnianą ściereczkę zwilżoną w tinkturze. Ustępują bóle, zniknie "dzikie mięso" i rana zacznie się goić.
20. Tinktura pilnie przykładana na miejsce urazu leczy wszelkie rany kłute, szarpane lub uderzeniowe, uśmierzając ból.
21. ...wszelkie ślady pooperacyjne lub powypadkowe znikną, kiedy zwilżać będziesz je przez 6 tygodni codziennie kilkakrotnie tinkturą.
22. ...oparzenia spowodowane gorącą wodą, tłuszczem lub ogniem goją się szybko. Zastosuj lekarstwo zaraz po wypadku, a nie będzie pęcherzy. Jeśli już są, znikną po niedługim czasie, gdy pilnie będziesz zwilżał je kroplami.
23. ...są bardzo pomocne przy guzach pourazowych i podskórnych wylewach krwi. Przykładaj pilnie na chore miejsca lniane ściereczki, zwilżone w tinkturze
24. Bóle reumatyczne znikną, gdy rano i wieczorem zażyjesz krople po łyżce i zrobisz okłady na bolące miejsca.
25. Zwilżona w tinkturze ściereczka przyłożona przez noc na odmrożone ręce lub nogi przyniesie ci dużą ulgę.
26. Bolące odciski wypadną same lub zmiękną do tego stopnia, że będziesz mógł wyłuskać je z łatwością, gdy przez 3 dni przykładać będziesz watkę z tinkturą, utrzymując to miejsce zawsze w stanie wilgotnym.
27. ...przy dżumie i zaraźliwych chorobach zażywaj tinkturę często podczas dnia, leczy ona wypryski dżumy nawet wtedy, kiedy są już trudności przy połykaniu pokarmów.
28. Kto cierpi na bezsenność, niech zażyje tinkturę na noc i zrobi sobie okład na serce z rozcieńczonych ziół.
29. Kto zażyje tinkturę rano i wieczorem, nie potrzebuje żadnych innych lekarstw, gdyż zioła te wzmacniają cały organizm, "odświeżają" krew i nerwy.
Jednym słowem "Zioła Szwedzkie" wpływają dodatnio na wszelkie schorzenia, ciało pozostaje jędrne do późnej starości, a twarz będzie młodzieńcza i piękna. Tyle mówi stary zapis.
UWAGA: "ZIOŁA SZWEDZKIE" można kupić w aptekach i sklepach zielarskich.
Istnieje rowniez zmodyfikowany i poszezony przepis "Ziol Szwedzkich"w/g zalecen Marii Treben. Sklada sie on z wiekszej ilosci ziol i stosowany jest obecnie z jeszcze lepszym skutkiem:
Rp. Aloe ferox 26,0 g Cinnamon camph. 2,0 g Rhizoma Rhei 18,0 g Rhiz.Tormentillae 2,0 g Theriak venezian 18,0 g Rhiz. Galangae 2,0 g Commiphora 13,0 g Fung. Laricis 5,0 g Rhiz.Zedoariae 9,0 g Crocus Sativus 2.0 g Terra sigulata Fer 5,0 g Flores Myristicae fragr. 2,0 g Radix Gentianae 7,0 g Cassia angustifolia 2,0 g Radix Angelicae 7,0 g Rhiz. Calami 18,0 g Carina Vulgaris 4,0 g Fruc. Myristicae fragr. 35,0 g
Sposob przyzadzenia:
Ziola nalezy rozetrzec w mozdzierzu, wsypac do butelki z ciemnego szkla i zalac 1 1/4 litra wodki 38-40%. Postawicw cieplym miejscu i dziennie kilkakrotnie wstrzasnac. Po 10-dniach przelac do innego naczynia i osad powtornie zalac 1 1/4 litra wodki. Postapic jak wyzej. po 10-sieciu dniach, zlac klarowna czesc, a osad przefiltrowas przez gaze. Zmieszac oba ekstrakty i zlac do butelek z ciemnego szkla. Esencje przechowywac w miejscu ciemnym i chlodnym. Zdatna jest do uzytku kilka lat.
Sposob uzywania Ziol Szwedzkich w/g "starego zapisu" Profilaktycznie zaleca sie 1 lyzeczke tnktury rano i wieczorem, rozcienczona woda lub herbata ziolowa. Przy roznego rodzaju niedomaganiach- 3 lyzeczki dziennie. W razie powazniejszej choroby-2-3 lyzek stolowych lekarstwa dziennie w sposob nastepujacy: Kazda lyzke tinktury nalezy przed uzyciem rozcieczyc w 1/2 szklance podzielic na dwie czesci i pic 1/2 godziny przed posilkiem i 1/2 godz. po posilku.
Oklady:
Miejsce na ktore zostanie polozony kompres nalezy natluscic najlepiej mascia nagietkowa. Nastepnie bawelnianny kompres zwilzyc bezposrednio w tinkturze i przylozyc na chore miejsce. Nalezy zatrzymac kompres min. 2-4 godzin, moze tez pozostac na cala noc, jesli pacjet to dobrze znosi
"Ziola Szwedzkie " sa naprawde rewelacyjne. Mozna je kupic gotowe w aptece, ale mozna je samemu przyzadzic. Ja zamawiam sobie ziola suche w aptece, a reste robie sama.Polecam kazdemu, aby je miec w domu. Zycze wszystkiego najlepszego z tymi ziolami, a przedewszystkim zdrowia.
Rafaela
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 11:00:23 wysłane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 16, 2009, 13:34:12 » |
|
Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.
Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!
AGREST - zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeżająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych
ALOES - leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrężnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS - tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie
ANYŻ - stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasożyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ - naturalna VIAGRA!
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.
ARCYDZIĘGIEL - pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie
AWOKADO - obniża poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne
BAKŁAŻANY - zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY - zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- zapobiegają wrzodom żołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
BAZYLIA - wzmacnia żołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieżyt nosa
- zapach odstrasza owady
BERBERYS - działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie żółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniża temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniża ciśnienie
BORÓWKA - wzmaga wydzielanie żółci
- działa odkażająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stężenie cukru we krwi
BÓB - stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY - zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka
- zmniejszają poziom cholesterolu
- mają działanie przeciwwirusowe
- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej
- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy
- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane
BRUKIEW - stosowana przy zaparciach
- środek moczopędny i wykrztuśny
BRUKSELKA - pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka
( podobne działanie jak brokuły)
BURAKI - ułatwiają trawienie
- pomagają przy anemii
- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia
- stosuje się w chorobach nowotworowych
- zapobiegają zaparciom
- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry
- ma działanie uspokajające
BRZOZA (liście) - ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji
- sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy
CEBULA - zmniejsza lepkość krwi
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru
- leczy kamicę nerkową,
- ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,
- leczy nieżyt jelit
- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin
- pomaga w infekcjach i biegunkach,
- pomaga przy bezsenności,
- zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- wzmacnia serce
- powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady
- leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)
- pomaga zwalczyć kurzajki
- zapobiega zakażeniom
- hamuje wzrost komórek raka
- zapobiega astmie
- zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli
- pomocna przy bronchicie
- pobudza działanie wątroby i trzustki
- wspomaga pracę tarczycy
- zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy
- działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli
CHILLI - działa wykrztuśnie
- zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,
- pomaga udrożnić drogi oddechowe
- działa przeciwkrzepliwie
- rozpuszcza zakrzepy
- łagodzi ból, zwłaszcza stawów
- poprawia nastrój
- zapobiega chorobom układu krążenia
- pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- łagodzi głowy - stosowana w inhalacji
- przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii
- ma podobne działanie jak aspiryna
CHMIEL - jako odwar z szyszek pobudza trawienie
- pomaga zwalczyć bezsenność
CHRZAN - stosowany w niedokwasocie żołądka
- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu
- pomaga spalić nadwyżkę kalorii
- stosowany jako środek moczopędny
- przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc
- stosowany przy anemii
- pomocny przy astmie
- pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych
- stosowany w kamicy moczowej
- łagodzi bóle reumatyczne
- poprawia ukrwienie
- pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok
CUKIER - działa jako środek uspokajający
- zmniejsza lęk i stres
- powoduje odprężenie i senność
- u niektórych osób poprawia koncentrację
- działa przeciwdepresyjnie
- pomaga w gojeniu ran
- lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu
- sprzyja powstawaniu próchnicy zębów
- nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi
CYKORIA - ma działanie moczopędne i żółciopędne
- ułatwia trawienie i pobudza apetyt
- stosuje się przy niedomaganiach wątroby
- zapobiega zaparciom
- pomocna przy kolkach wątrobowych
- stosuje się przy anemii
- reguluje poziom cukru
CYNAMON - działa przeciwkrzepliwie
- korzystny w cukrzycy
- środek pobudzający i wzmacniający
- pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- łagodzi bóle głowy
- działa przeciwreumatycznie
CYTRYNY - sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,
- stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie
- stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych
- zmniejsza powstawanie siniaków
- skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic
- stosowana przy stwardnieniu tętnic
- wzmacnia serce
- podnoszą odporność organizmu
- obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)
- pomocne przy bólach reumatycznych
- w postaci soku z wodą działa odchudzająco
- pomocne przy bólach gardła
- obniża poziom cholesterolu
- profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie
- pomaga leczyć żółtaczkę
- leczy choroby błon śluzowych
CZARNY BEZ - stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)
- podnosi odporność organizmu na infekcje
- pomocny przy bólach gardła
- pomocny przy migrenie i nerwobólach
CZARNA PORZECZKA - zapobiega biegunkom i leczy z nich
- reguluje przemianę materii
- ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł
- łagodzi ból gardła
- chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je
CZARNE JAGODY - pomagają zwalczać biegunkę
- mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach
- chroni przed miażdżycą
- przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu
- mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego
- u niektórych osób może działać przeczyszczająco
CZĄBER - działa przeciwazpalnie
- ułatwia trawienie
- ma słabe działanie moczopędne
CZEREŚNIE - podnoszą odporność organizmu
- obniżają poziom cholesterolu
- łagodzą bóle reumatyczne
CZOSNEK - zwalcza infekcje
- działa przeciwnowotworowo
- zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko ataku serca
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwalcza pasożyty jelitowe
- ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych
- pobudza układ odpornościowy
- ma działanie rozkurczowe
- działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w chorobach reumatycznych
- pomocny w leczeniu ran
- pomaga zwalczyć hemoroidy
- pomocny w leczeniu astmy
- pomocny w leczeniu grzybic
- zwalcza katar, łupież, niestrawność
- zapobiega biegunkom
- poprawia nastrój
- ma słabe działanie uspokajające
* zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna
* najbardziej skuteczny jest czosnek surowy
DYNIA, KABACZEK, CUKINIA - zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc
- pomocna w chorobach serca
- pomocna w schorzeniach oczu
- stosowane w stanach zapalnych wątroby
- leczy owrzodzenia skóry
- pomocne przy bezsenności
- pomocne w reumatyzmie
- obniżają poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu astmy
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- pestki pomagają zwalczyć robaczyce
- pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego
DZIURAWIEC - pobudza apetyt
- stosuje się w zapaleniach okrężnicy
- leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł
- likwiduje przykry zapach z jamy ustnej
- ma działanie uspokajające
- zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie
- pomocny w roztrojach żołądka
- stosuje się w chorobach wątroby
- pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego
ESTRAGON - pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- ma działanie moczopędne
- działa przeciwmiażdzycowo
- pobudza pracę tarczycy
FASOLA - obniża poziom cholesterolu
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie
- wzmacnia wątrobę (młoda zielona)
- działa przewciwnowotworowo
- pomaga przy kamicy nerkowej (zielona)
- zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona)
zapobiega atakom serca
FIGI - pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych
- ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia,
- stosowane są w chorobach wątroby
- mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce
- pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków
- przywracają energię i żywotność
- poprawiają trawienie
- zwalczają gorączkę
- mają działanie napotne
- działają moczpoędnie
FIOŁEK - stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych
- ma działanie moczopędne
GŁÓG - reguluje czynności rytmu serca
- poprawia ukrwienie
- wzmacnia serce
- pobudza krążenie
- obniża ciśnienie
- ma działanie ogólnie wzmacniające
- podnosi odporność organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega niedotlenieniu
- działa moczopędnie
- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
- stosuje się przy bezsenności
- korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył
- stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego
GOŻDZIKI - pomocne w bólach zębów
- środek przeciwzapalny w reumatyzmie
- mają działanie przeciwkrzepliwe
- pobudzają apetyt
- przyspiesza trawienie
GREJPFRUTY - wzmacnia układ krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki
- skuteczny lek w zatruciach pokarmowych
- likwiduje nieświeży oddech
- zapobiega zmianom genetycznym
- pomocne w odchudzaniu
- najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu
GRUSZKI - pomocne w bólach reumatycznych
- ułatwiają trawienie
- działają odchudzająco
- podnoszą odporność organizmu
- zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego
- wspomagają aktywność mózgu
- mają działanie moczopędne
- stosuje się przy kamicy nerkowej
GORCZYCA - pobudza apetyt
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć
- leczy przeziębienia i zapalenia płuc
- stosowana przy nadciśnieniu
- zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie
GROCH - działa antykoncepcyjnie
- zapobiega nowotworom
- zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zmniejsza podatność na choroby serca
GRZYBY - powoduje zmniejszenie lepkości krwi
- obniża poziom cholesterolu
- pobudzają układ odpornościowy
- pomagają zwalczać wirusy
- działają przeciwnowotworowo
- pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)
HERBATA - zmniejsza skłonność do próchnicy zębów
- pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych
- pomocna przy przeziębieniach
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie przeciwzakrzepowe
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia naczynia włosowate
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki
- obniża poziom cholesterolu
- ma działanie przeciwbólowe
- pomaga zwalczać biegunki
* dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty
* należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła
* może powodować ciemnienie zębów
* nadmiar hamuje wchłanianie żelaza
* nadmiar może powodować bezsenność
IMBIR - przeciwdziała chorobie lokomocyjnej
- zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo
- obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca
- pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki
- stosowany jako środek wykrztuśny
- ma działanie przeciw wymiotnie
- pomaga zwalczać bóle głowy i migreny
- pomaga leczyć przeziębienia
- ma korzystne działanie w reumatyzmie
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- ma działanie przeciwdepresyjne
- pomaga zwalczać bakterie
- ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych
JABŁKA - zmniejszają apetyt
- obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
- stabilizują poziom cukru we krwi
- obniżają ciśnienie tętniczce krwi
- zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
- zmniejszają napięcia psychiczne
- zmniejszają bóle reumatyczne
- leczą zaburzenia jelitowe
- poprawiają przemianę materii
- przeciwdziałają nowotworom
- sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki
- należy stosować przecier ze świeżych owoców
JAŁOWIEC - pobudza pracę nerek
- działa moczopędnie
- powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego
- poprawia krążenie krwi
- zapobiega wzdęciom
- łagodzi zaburzenia trawienia
- przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli
* nie wolno używać podczas ciąży
JARMUŻ - zapobiega występowaniu raka jelita grubego i płuc
- poprawia ukrwienie
JARZĘBINA - wzmacnia serce
- działa moczopędnie
- obniża ciśnienie
- pomocna przy nerwicach
- odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu
- sok z owoców stosuje się przy astmie
JEMIOŁA - zapobiega miażdżycy
- obniża ciśnienie
JEŻYNY - podnoszą odporność organizmu
- stosuje się przy przeziębieniach
- pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych
- ułatwiają trawienie
- leczą biegunki
- przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające
- odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany
- odwar z korzeni ma działanie moczopędne
- odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych
JĘCZMIEŃ - ułatwia wypróżnienia
- zapobiega zaparciom i bólom brzucha
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- przeciwdziała nowotworom jelit
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- pomocny w zapaleniach dróg oddechowych
- im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie
Cdn.....
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2009, 13:42:23 wysłane przez diabolicq »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 20, 2009, 18:18:57 » |
|
ProszĂŞ o cdn... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 22, 2009, 09:24:00 » |
|
cd.
JOGURT - zapobiega infekcjom pokarmowym
- leczy biegunki
- uÂłatwia trawienie
- wzmaga dziaÂłanie ukÂładu odpornoÂściowego
- przeciwdziaÂła owrzodzeniem trawiennym
- wzmaga siÂły witalne organizmu
- korzystny w zapobieganiu nowotworom
- ma korzystne dziaÂłanie w osteoporozie
- zapobiega zapaleniom pochwy
- dotyczy to jogurtĂłw z Âżywymi szczepami bakterii
KAKAO - zwiĂŞksza wydalanie moczu
- pobudza ukÂład nerwowy
- wpÂływa regenerujÂąco na organizm
- Âłagodzi stany stresowe
- pomocne w nerwowoÂści
- pobudza czynnoÂści serca i rozszerza naczynia krwionoÂśne
- przeciwdziaÂła miaÂżdÂżycy
- ³agodzi bezsennoœÌ
- korzystnie wp³ywa na krzepliwoœÌ krwi
* najbogatsze ÂźrĂłdÂło magnezu
* dotyczy kakao nie sÂłodzonego
KALAFIOR - zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka
(podobne dziaÂłanie jak brokuÂły i kapusta)
- najkorzystniejsze dziaÂłanie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany
KAPUSTA - pobudza ukÂład odpornoÂściowy
- niszczy bakterie i wirusy
- pomocna przy zapaleniach gardÂła i katarach
- pomocna przy bolesnej menstruacji
- dziaÂła korzystnie na procesy wzrostu
- zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego
- zapobiega owrzodzeniom trawiennym
- * skuteczniejsze jest dziaÂłanie kapusty surowej
- stosowana zewnĂŞtrznie w postaci soku pomocna jest przy trÂądziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskĂłrka, bĂłlach stawĂłw, oparzeniach, stÂłuczeniach, ukÂąszeniach owadĂłw,
- stosowana jako okÂłady z liÂści pomaga przy wybroczynach podskĂłrnych, Âżylakach, hemoroidach,
KALAREPA - ma korzystne dziaÂłanie w chorobach nowotworowych
KARCZOCHY - obniÂża poziom cholesterolu
- dzia³a ¿ó³ciopêdnie i moczopêdnie
- obniÂża poziom cukru we krwi
- poprawia samopoczucie
- korzystne przy stwardnieniu tĂŞtnic
KAWA - poprawia sprawnoœÌ umys³ow¹
- rozszerza oskrzela, pog³êbia oddech - mo¿e byÌ pomocna w astmie
- zapobiega prĂłchnicy
- wzmaga energiĂŞ fizyczna i poprawia nastrĂłj
- wzmaga spalanie tÂłuszczĂłw
- moÂże byĂŚ pomocna w przypadkach kataru siennego
* nie powoduje podniesienia ciÂśnienia tĂŞtniczego, chyba Âże stosuje siĂŞ jÂą razem z paleniem tytoniu
* poprawa moÂżliwoÂści fizycznych nastĂŞpuje po 20-30 minutach
UWAGA:
* u osĂłb nadwraÂżliwych moÂże wywoÂłaĂŚ stany lĂŞkowe
* w nadmiernych iloÂściach moÂże spowodowaĂŚ uszkodzenie pÂłodu
* w nadmiernych iloÂściach moÂże byĂŚ przyczynÂą biegunek
* w nadmiernych iloÂściach moÂże powodowaĂŚ bĂłle gÂłowy
* w nadmiernych iloœciach mo¿e powodowaÌ bezsennoœÌ
* maksymalna iloœÌ to 1-2 fili¿anki dziennie
KIWI - wzmacniajÂą ukÂład odpornoÂściowy
- majÂą dziaÂłanie moczopĂŞdne
- zapobiegaj¹ rakowi sutka i ¿o³¹dka
KMINEK - pobudza wydzielanie soku ¿o³¹dkowego
- zapobiega wzdĂŞciom
- wzmaga apetyt
- dziaÂła przeciwskurczowo na przewĂłd pokarmowy
KOLENDRA - pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- dziaÂła korzystnie na ukÂład nerwowy
KOPER - uÂłatwia trawienie
- ³agodzi wzdêcia i niestrawnoœÌ
- Âłagodzi bĂłle reumatyczne
- pomocny w leczeniu nerwic, dziaÂła uspokajajÂąco
- wzmaga laktacjĂŞ
- stosowany przy bezsennoÂści
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- pobudza trawienie
- wzmacnia odpornoœÌ organizmu
- korzystnie dziaÂła przy anemii
KOZIERADKA - stosuje siê przy wrzodach ¿o³¹dka
- pobudza przemianĂŞ materii
- stosuje siĂŞ przy nadkwasocie
- zewnĂŞtrznie stosuje siĂŞ na wrzody i trudno gojÂące rany
KUKURYDZA - zapobiega nowotworom zwÂłaszcza jelita grubego i sutka
- zapobiega chorobom serca i uk³adu kr¹¿enia
- dziaÂła przeciwprĂłchniczo
- obniÂża poziom cholesterolu
- stosuje siĂŞ w chorobach wÂątroby
- reguluje pracĂŞ tarczycy
- podnosi poziom estrogenĂłw
KURKUMA - obniÂża poziom cukru
- zapobiega reumatyzmowi
- obniÂża poziom cholesterolu
- zmniejsza lepkoœÌ krwi
- zabezpiecza wÂątrobĂŞ przed dziaÂłanie toksyn
- hamuje rozwĂłj komĂłrek rakowych
KRWAWNIK - pobudza wydzielanie sokĂłw trawiennych
- ma dziaÂłanie wzmacniajÂące
- dziaÂła przeciwkrwotocznie
- stosuje siĂŞ przy zaburzeniach miesiÂączkowania
- pomocny w chorobach wÂątroby i nerek
- zewnĂŞtrznie stosuje siĂŞ na rany i wrzody
LAWENDA - ma dziaÂłanie uspokajajÂące
- pomocna w migrenach
- stosuje siĂŞ w chorobach drĂłg oddechowych
- wpÂływa korzystnie na czynnoÂści wÂątroby
LEN (nasiona) - ma dziaÂłanie lekko przeczyszczajÂące
- pomocne przy stanach zapalnych drĂłg oddechowych
- pomocne w zapaleniu nerek
- stosuje siê w schorzeniach ¿o³¹dka
- zewnĂŞtrznie stosuje siĂŞ w przypadku ropienia ran i stanĂłw zapalnych skĂłry
LIPA (kwiat) - ma dziaÂłanie napotne
- dziaÂła uspokajajÂąco
- obniÂża poziom cukru we krwi
- zmniejsza lepkoœÌ krwi
- zwiêksza odpornoœÌ organizmu
- stosuje siĂŞ w stanach zapalnych drĂłg oddechowych
- pomocna przy reumatyzmie
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- wzmacnia ¿o³¹dek
LUBCZYK - ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- wzmacnia serce
- dziaÂła przeciwzapalnie
- pobudza miesiÂączkowanie
- wzmaga wydzielanie sokĂłw trawiennych
MACIERZANKA - uÂłatwia trawienie
- Âłagodzi nieÂżyt oskrzeli i uporczywy kaszel
- zewnĂŞtrznie jako dodatek do kÂąpieli przy trudno gojÂących siĂŞ ranach
MAJERANEK - stosowany jako Âśrodek wykrztuÂśny w chorobach drĂłg oddechowych
- stosowany w nieÂżytach ukÂładu pokarmowego
- dziaÂła uspokajajÂąco
- wzmaga trawienie
- zapobiega biegunce
- dziaÂła rozkurczowo
- stosuje siĂŞ przy astmie
- wspomaga wydzielanie ¿ó³ci
- stosowany zewnĂŞtrznie uÂłatwia gojenie ran
MALINY - majÂą dziaÂłanie przeciwwirusowe i przeciwgorÂączkowe
- wywar z liÂści stosowany jest w neurozach
- poprawiajÂą trawienie
- lecz¹ niedokrwistoœÌ
- majÂą dziaÂłanie napotne
- stosuje siĂŞ przy bĂłlach reumatycznych
- majÂą dziaÂłanie lekko przeczyszczajÂące
- w postaci owocĂłw (z pestkami, nie sam sok) regulujÂą dziaÂłanie przewodu pokarmowego
- obniÂżajÂą poziom cukru we krwi
MARCHEW - zapobiega zaparciom
- obniÂża poziom cholesterolu (surowa)
- zapobiega nowotworom pÂłuc (gotowana)
- korzystnie oddziaÂłuje na skĂłrĂŞ
- dziaÂła leczniczo w przypadkach nerwowoÂści
- stosuje siĂŞ przy stwardnieniu tĂŞtnic
- dziaÂła jako Âśrodek wykrztuÂśny w postaci soku
- ma dziaÂłanie wzmacniajÂące
- podnosi odpornoœÌ organizmu
- ma korzystny wpÂływ na wzrok
- zapobiega chorobie wieĂącowej
- reguluje pracĂŞ przewodu pokarmowego
- zmniejsza ryzyko udaru mĂłzgu
- zapobiega rakowi pÂłuc
- sok z marchwi w nadmiernych iloÂściach moÂże byĂŚ szkodliwy dla wÂątroby
- stosowana zewnêtrznie w postaci soku ³agodzi liszaje, suchoœÌ skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórê delikatn¹ i dzia³a odm³adzaj¹co
MELISA - pobudza apetyt
- ma dziaÂłanie uspokajajÂące
- obniÂża ciÂśnienie krwi
- stosuje siĂŞ przy migrenie
MELONY - stosuje siĂŞ przy stwardnieniu tĂŞtnic
- pomocny w niedokrwistoÂści
- ma sÂłabe dziaÂłanie przeczyszczajÂące
- dziaÂła moczopĂŞdnie
- pomocny w chorobach wÂątroby i nerek
MIĂTA - stosowana jako Âśrodek przeciwwymiotny
- Âłagodzi mdÂłoÂści
- Âśrodek uspokajajÂący
- jest korzystna przy Âżylakach odbytu
- leczy nadkwasotĂŞ
- Âłagodzi bĂłle gÂłowy
- pomaga leczyÌ ¿ó³taczkê
- sok ze ÂświeÂżych roÂślin lecz ropienie i pryszcze
- odÂświeÂża jamĂŞ ustnÂą
- reguluje trawienie
- leczy z nieÂżytu nosa
MIĂD - zabija bakterie
- zmniejsza odczuwanie bĂłlu, zwÂłaszcza gardÂła
- dziaÂła korzystnie w astmie
- koi nerwy i dziaÂła nasennie
- pomaga leczyĂŚ biegunki
- pomaga przy zwalczaniu gorÂączki, kataru i kaszlu
- pomaga przy leczeniu ran i oparzeĂą (kÂładziony bezpoÂśrednio na ranĂŞ)
- podnosi odpornoœÌ organizmu
* nie podawaĂŚ dzieciom do 1-szego roku Âżycia
MLEKO - zapobiega osteoporozie
- zapobiega prĂłchnicy
- obniÂża poziom cholesterolu we krwi - odtÂłuszczone
- obniÂża ciÂśnienie tĂŞtnicze krwi
- korzystnie dziaÂła w przewlekÂłych zapaleniach oskrzeli
- pobudza aktywnoœÌ psychiczn¹ zw³aszcza "chude"
opóŸnia gojenie wrzodów ¿o³¹dka i dwunastnicy
moÂże byĂŚ przyczynÂą migrenowych bĂłli gÂłowy
mo¿e powodowaÌ bezsennoœÌ
moÂże powodowaĂŚ bĂłle stawĂłw
moÂże byĂŚ przyczynÂą astmy
moÂże powodowaĂŚ biegunki
* nie wolno podawaĂŚ dzieciom odtÂłuszczonego mleka
* doroÂśli powinni spoÂżywaĂŚ chude mleko
Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy Mleko zsiadÂłe najbardziej polecane
MORELE - hamujÂą rozwĂłj nowotworĂłw, zwÂłaszcza pÂłuc
- powodujÂą wzrost hemoglobiny
- regulujÂą dziaÂłanie ukÂładu pokarmowego
- poprawiajÂą apetyt
- stosuje siĂŞ w anemiach, osÂłabieniach organizmu i przemĂŞczeniach
- pomocne przy zaparciach
- stosuje siĂŞ w nerwicach
- pomocne przy bezsennoÂści
- najkorzystniejsze sÂą morele suszone
MORWA - pomaga przy zaparciach
- zmniejsza skÂłonnoÂści do krwotokĂłw
- pomocna przy bĂłlach gardÂła i drĂłg oddechowych
- leczy ze stanĂłw zapalnych jamy ustnej
NAGIETEK - wzmacnia skĂłrĂŞ i bÂłony Âśluzowe
- leczy zaburzenia miesiÂączkowania
- poprawia odpornoœÌ organizmu
OLIWA Z OLIWEK - obniÂża poziom cholesterolu
- obniÂża ciÂśnienie tĂŞtnicze krwi
- obni¿a lepkoœÌ krwi
- spowalnia procesy starzenia
- korzystna dla serca i uk³adu kr¹¿enia
- ma dziaÂłanie przeczyszczajÂące
- pomocna w stwardnieniu tĂŞtnic
- pomocna w nadkwasocie
- stosuje siê przy wrzodach ¿o³¹dka
* najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wytÂłoku
* nadmierne iloÂści spoÂżyte jednorazowo mogÂą powodowaĂŚ biegunkĂŞ
* zbyt wielka iloœÌ t³uszczów zwierzêcych t³umi korzystne oddzia³ywanie oliwy
OGĂRKI - majÂą dziaÂłanie chÂłodzÂące i odÂświeÂżajÂące
- majÂą dziaÂłanie przeczyszczajÂące
- dziaÂła moczopĂŞdne (w postaci surowej)
- stosowane zewnĂŞtrznie na skĂłrĂŞ dziaÂłajÂą odmÂładzajÂąco i wybielajÂąco
ORZECHY - pomagajÂą w regulacji poziomu cukru we krwi
- zapobiegajÂą chorobom nowotworowym
- przeciwdziaÂłajÂą kamicy nerkowej
- dziaÂłajÂą wzmacniajÂąco
- pomocne przy leczeniu robaczyc
- stosuje siĂŞ przy biegunkach
- wzmacniajÂą ukÂład sercowo naczyniowy
- zapobiegajÂą chorobie Parkinsona
- dotyczy to wszystkich gatunkĂłw orzechĂłw
OTRĂBY PSZENNE - zwalczajÂą zaparcia
- zmniejszajÂą ryzyko powstania hemoroidĂłw
- obniÂżajÂą ryzyko zachorowaĂą na raka jelita grubego
- reguluj¹ wypró¿nienia
- uÂłatwiajÂą trawienie i skracajÂą jego czas
- nadmierne iloÂści mogÂą spowodowaĂŚ biegunkĂŞ
OWIES - leczy zaparcia, u³atwia wypró¿nienia
- obniÂża poziom cholesterolu we krwi
- reguluje poziom cukru we krwi
- pomaga zwalczaĂŚ stany zapalne skĂłry
- korzystnie dziaÂła na serce i naczynia wÂłosowate
- pomocny w kamicy nerkowej
- w postaci naparu pomocny przy bezsennoÂści
- wzmaga wydzielanie estrogenu
- ma dziaÂłanie przeciwdepresyjne
PAPRYKA SÂŁODKA - pomaga w zwalczaniu astmy, przeziĂŞbieĂą, anginy,
- ma korzystne dziaÂłanie w miaÂżdÂżycy
- przeciwdziaÂła zaĂŚmie
PIETRUSZKA - pomocna przy anemii i osÂłabieniach organizmu oraz "wiosennym zmĂŞczeniu"
- wzmaga apetyt
- uÂłatwia trawienie
- leczy biegunki
- dziaÂła moczopĂŞdnie, pomocna przy kamicy nerkowej
- pomocna przy reumatyzmie (korzeĂą)
- stosowana zewnĂŞtrzne leczy trÂądzik i wypryski skĂłrne
PIOÂŁUN - pobudza funkcje wydzielnicze ukÂładu pokarmowego
- zwiĂŞksza apetyt
- dzia³a ¿ó³ciopêdnie
- ma zastosowanie jako Âśrodek odkaÂżajÂący
* nie wolno podawaÌ kobietom w ci¹¿y, du¿e iloœci mog¹ powodowaÌ wymioty
POKRZYWA - wzmacnia organizm
- obni¿a zawartoœÌ cukru we krwi
- sprzyja tworzeniu czerwonych ciaÂłek krwi
- wzmacnia pracê nerek, w¹troby i pêcherzyka ¿ó³ciowego
- pobudza trawienie
- stosuje siĂŞ przy awitaminozach
- tamuje krwawienie
- pomocna w zapaleniach wÂątroby
- stosuje siĂŞ w skazie limfatycznej
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- ma dziaÂłanie bakteriobĂłjcze
- pomocna w leczeniu z nieÂżytu oskrzeli i chorobach drĂłg oddechowych
POMARAĂCZE - obniÂżajÂą poziom cholesterolu we krwi
- dziaÂłajÂą przeciwmiaÂżdÂżycowo
- pomagajÂą zwalczaĂŚ wirusy
- zmniejszaj¹ ryzyko zachorowaù na raka ¿o³¹dka, trzustki, prze³yku, sutka
- korzystne w leczeniu astmy
- leczÂą zapaleni oskrzeli
- pomocne w schorzeniach dziÂąseÂł
- wzmagaj¹ p³odnoœÌ
- leczy awitaminozĂŞ
- pobudzajÂą apetyt
- uÂłatwiajÂą trawienie
- pomocne w stwardnieniu tĂŞtnic
- przeciwdziaÂła zaparciom
- pomocne w chorobach wÂątroby
- leczy podagrĂŞ
nie wskazane przy wrzodach ¿o³¹dka
- dla lepszego wykorzystania ich w³aœciwoœci zdrowotnych nale¿y spo¿ywaÌ pomaraùcze wraz z mi¹¿szem
POMIDORY - zapobiegajÂą zapaleniu wyrostka robaczkowego
- zmniejszaj¹ ryzyko zachorowaù na raka ¿o³¹dka, p³uc, szyjki macicy
- uÂłatwiajÂą trawienie
- wzmacniajÂą ukÂład odpornoÂściowy
- korzystnie dziaÂłajÂą na naczynia krwionoÂśne
- pomocne w reumatyzmie
- obniÂżajÂą poziom cholesterolu
- stosuje siĂŞ przy osÂłabieniach organizmu
- s¹ pomocne w kamicy ¿ó³ciowej
- stosowane zewnĂŞtrznie majÂą korzystny wpÂływ na skĂłrĂŞ
- okÂłady z liÂści stosuje siĂŞ przy ukÂąszeniach owadĂłw
- sok z pomidorĂłw wpÂływa ÂłagodzÂąco przy zatruciach pokarmowych
POR - reguluje poziom cukru we krwi
- wspomaga funkcje trawienne
- obniÂża ciÂśnienie
- wzmaga apetyt
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- stosuje siĂŞ przy otyÂłoÂści
- korzystnie wpÂływa przy fizycznym i psychicznym przemĂŞczeniu
- stosuje siĂŞ w chorobach wÂątroby
PORZECZKI - pomocne przy bĂłlach stawĂłw i reumatyzmie
- stosowane przy leczeniu biegunki
- podnosz¹ odpornoœÌ organizmu
- stosuje siĂŞ przy silnym przemĂŞczeniu i wyczerpaniu organizmu
- stosowane do leczenia nerwic
- w postaci soku stosowane w przeziĂŞbieniach
- uÂłatwiajÂą trawienie
- lecz¹ dolegliwoœci ¿o³¹dkowe
- pomocne przy kamicy nerkowej
- zapobiegajÂą awitaminozie
- majÂą dziaÂłanie napotne
- pobudzaj¹ czynnoœÌ kory nadnerczy
- pomocne w skazie limfatycznej
- zaleca siê przy wrzodach ¿o³¹dka i dwunastnicy
- hamujÂą krwawienie dziÂąseÂł
- kÂąpiele w wywarze z liÂści stosuje siĂŞ w chorobach skĂłrnych
PRAWOÂŚLAZ - stosowany w stanach zapalnych drĂłg oddechowych
- ma dziaÂłanie wykrztuÂśne
- leczy zaburzenia przewodu pokarmowego
PSZENICA (z peÂłnego przemiaÂłu) - stosowana w przypadku przewlekÂłych zaparĂŚ
- zapobiega powstawaniu polipĂłw jelita grubego
- obniÂża wydzielanie estrogenu
RABARBAR - pobudza apetyt
- dziaÂła lekko przeczyszczajÂąco (8-10 godzin)
- stosowany przy anemii i osÂłabieniach
- pomaga przy zwalczaniu pasoÂżytĂłw jelitowych
* nie stosowaĂŚ w kamicy nerkowej
RĂÂŻA (dzika) - zwiĂŞksza odpornoœÌ organizmu na choroby zakaÂźne, zatrucia, zimno i wilgoĂŚ
- przeciwdziaÂła stwardnieniu tĂŞtnic
- stosuje siĂŞ w niedokrwistoÂści
- pomocna w stanach przemĂŞczenia i wyczerpania
- ma dzia³anie ¿ó³ciopêdne
- stosuje siĂŞ przy zapaleniach wÂątroby
- pobudza apetyt
- zapobiega pĂŞkaniu naczyĂą wÂłosowatych
- dziaÂła moczopĂŞdnie
RUMIANEK - ma dziaÂłanie przeciwzapalne - osÂłabia reakcje alergiczne
- nasila procesy regeneracji
- stosuje siĂŞ przy nieÂżytach drĂłg oddechowych
- pobudza apetyt
- wzmaga wydzielanie ¿ó³ci
- pomocny w zapaleniach okrĂŞÂżnicy
- pomocny przy migrenie
- stosuje siê w nie¿ytach ¿o³¹dka
- pomocny przy bezsennoÂści
- ma sÂłabe dziaÂłanie uspokajajÂące
- stosuje siĂŞ przy przeziĂŞbieniach
- pomocny do pÂłukania jamy ustnej przy bĂłlach zĂŞbĂłw
- jako okÂłady stosuje siĂŞ przy egzemach, czyrakach, Âżylakach odbytu,
- jako inhalacjĂŞ stosuje siĂŞ przy grypie
RZEPA - pomocna w stanach osÂłabienia i przemĂŞczenia
- stosuje siĂŞ w zapaleniach gardÂła, anginach
- przeciwdziaÂła przeziĂŞbieniom i katarom
- stosowana zewnĂŞtrznie korzystnie wpÂływa na skĂłrĂŞ i wÂłosy
* nie stosowaĂŚ przy ostrych schorzeniach wÂątroby
RZEÂŻUCHA - uÂłatwia trawienie
- podnosi odpornoœÌ organizmu
- dziaÂła korzystnie na skĂłrĂŞ i wzmacnia wÂłosy
- nie stosowaĂŚ przy stanach z zapalnych pĂŞcherza moczowego
RZODKIEWKA - uÂłatwia trawienie i poprawia apetyt
- sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu
- stosowana przy kamicy ¿ó³ciowej i nerkowej
- stosowana przy zapaleniach gardÂła, anginie, zapaleniu oskrzeli
- pomocna w przeziĂŞbieniach
- Âłagodzi bĂłle reumatyczne
- pomocna przy osÂłabieniach i przemĂŞczeniach
- podnosi odpornoœÌ organizmu
- stosuje siĂŞ przy niedokrwistoÂści
- pomocna przy nerwobĂłlach
- wzmaga laktacjĂŞ
- zapobiega podagrze
- ma dziaÂłanie bakteriobĂłjcze
- nie wskazana przy chorobie wrzodowej
RYÂŻ - obniÂża ciÂśnienie tĂŞtnicze we krwi
- zwalcza biegunki
- zapobiega kamicy nerkowej
- pomocny w zaburzeniach oddawania moczu
- pomocny w leczeniu Âłuszczycy
- obniÂża poziom cholesterolu
- stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi
- reguluje przemianĂŞ materii
- ³agodzi niestrawnoœÌ
- dziaÂła wzmacniajÂąco
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 22, 2009, 09:27:26 » |
|
SAÂŁATA - poprawia trawienie
- obniÂża poziom cukru we krwi
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- zalecana przy nie¿ytach i wrzodach ¿o³¹dka i dwunastnicy
- obniÂża ciÂśnienie
- obniÂża poziom cholesterolu
- stosowana przy nerwicach i wzmoÂżonej pobudliwoÂści
- pomocna przy zwalczaniu astmy
- leczy artretyzm
- pomocna przy anemii
- poprawia trawienie
- zapobiega zaparciom
- zapobiega bezsennoÂści
- nasiona wzmagajÂą laktacjĂŞ
SELER - obniÂża ciÂśnienie tĂŞtnicze krwi
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- hamuje wzrost komĂłrek rakowych
- pobudza apetyt
- uÂłatwia trawienie
- dziaÂła odchudzajÂąco
- pomocny w bĂłlach reumatycznych
- wzmaga popĂŞd pÂłciowy
- wzmacnia ukÂład nerwowy
- pomocny w neurozach
- ma dziaÂłanie pobudzajÂące
- pomocny w chorobach wÂątroby, nerek i pĂŞcherza moczowego
- zewnĂŞtrznie w przypadku zapaleĂą skĂłry, ropiejÂących ran i wrzodĂłw stosuje siĂŞ ÂświeÂże rozdrobnione liÂście
- napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiÂączkowaniu
SENES - ma dziaÂłanie przeczyszczajÂące
SEZAM - przyspiesza krzepniĂŞcie krwi
- leczy zapalenia ¿o³¹dkowo-jelitowe
- zapobiega zapaleniu nerek i kamicy nerkowej
- ma dziaÂłanie przeczyszczajÂące
- olejem leczy siĂŞ stany zapalne skĂłry
- ma dziaÂłanie wzmacniajace
SKRZYP - zwiĂŞksz liczbĂŞ biaÂłych i czerwonych krwinek
- dziaÂła moczopĂŞdnie
- ma dziaÂłanie przeciwkrwotoczne
- przyspiesza gojenie ran
- regeneruje tkankê ³¹czn¹
- ma korzystny wpÂływ na wÂłosy
SÂŁONECZNIK - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
SOJA - wspomaga ukÂład sercowo-naczyniowy
- obniÂża poziom cholesterolu we krwi
- zapobiega tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych i nerkowych
- reguluje wypró¿nienia, zapobiega zaparciom i hemoroidom
- reguluje poziom cukru we krwi
- obniÂża ryzyko zachorowania na raka sutka i macicy
- zapobiega stwardnieniu tĂŞtnic
- korzystna u kobiet po menopauzie
SZAÂŁWIA - obniÂża gorÂączkĂŞ
- ma dziaÂłanie ÂściÂągajÂące i przeciwzapalne do pÂłukania w chorobach jamy ustnej i krwawieniu dziÂąseÂł
- stosuje siê przy zapaleniu pêcherza ¿ó³ciowego
- stosuje siê w bólach ¿o³¹dka
- przeciwdziaÂła biegunce
- stosowana jest jako Âśrodek wykrztuÂśny
- jako napar sÂłuÂży do obmywania ran
- ma dziaÂłanie uspokajajÂące
- zmniejsza wydzielanie mleka u matek karmiÂących po odstawieniu dziecka od piersi
SZANTA (jasnota) - pobudza apetyt
- stosuje siĂŞ przy nieÂżycie oskrzeli
- pomocna przy zaburzeniach trawienia
SZPARAGI - majÂą dziaÂłanie przeciwnowotworowe
SZPINAK - obniÂża cholesterol
- hamuje wzrost komĂłrek rakowych
- uÂłatwia trawienie
- pomocny przy anemii
nie zalecany osobom ze skÂłonnoÂściÂą do kamicy nerkowej
SZCZYPIOREK - obniÂża ciÂśnienie krwi
- wzmacnia odpornoœÌ
- pobudza trawienie
- wzmacnia apetyt
- korzystnie dziaÂła przy anemii
- obniÂża poziom cholesterolu
ÂŚLIWKI - majÂą silne dziaÂłanie przeczyszczajÂące
- podnosz¹ odpornoœÌ organizmu
- zapobiegajÂą infekcjom
- dodajÂą witalnoÂści
- najkorzystniejsze dziaÂłanie majÂą surowe dojrzaÂłe owoce, ale skuteczne sÂą pod kaÂżdÂą postaciÂą, rĂłwnieÂż suszone, z soku i kompotu
ÂŚWIETLIK - ma dziaÂłanie ÂściÂągajÂące i przeciwzapalne
- stosuje siĂŞ przy stanach zapalnych oczu
- pomocny w schorzeniach ¿o³¹dka
- wspomaga trawienie
- ma dzia³anie ¿ó³ciopêdne
TOPOLA (pÂączki) - ma dziaÂłanie napotne
- korzystne w reumatyzmie
- dziaÂła moczopĂŞdnie
- wspomaga gojenie ran (zewnĂŞtrznie)
- pomocne w leczeniu z ÂżylakĂłw
- jako odwar stosuje siĂŞ do przemywaĂą w chorobach kobiecych
TRUSKAWKI, POZIOMKI - pomagajÂą zwalczaĂŚ wirusy
- majÂą Âłagodne dziaÂłanie przeczyszczajÂące i moczopĂŞdne
- uÂłatwiajÂą leczenie grzybic i trÂądziku
- obniÂżajÂą poziom cholesterolu
- zapobiegajÂą krwawieniu macicy
- stosuje siĂŞ przy niedokrwistoÂści
- pomocne w zaburzeniach przemiany materii
- zapobiegajÂą krzywicy
- pomagaj¹ leczyÌ z ¿ó³taczki
- herbatĂŞ z liÂści stosuje siĂŞ przy przeziĂŞbieniach
TYMIANEK - stosuje siĂŞ w schorzeniach drĂłg oddechowych
- stosuje siĂŞ jako Âśrodek wykrztuÂśny
- ma dziaÂłanie antyseptyczne
- pobudza apetyt
- ma dziaÂłanie moczopĂŞdne
- stosuje siĂŞ przy zapaleniu korzonkĂłw nerwowych
WIESIOÂŁEK - ma dziaÂłanie wykrztuÂśne
- stosuje siĂŞ przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w bezsennoÂści
- ma dziaÂłanie uspokajajÂące
- pomocny w chorobie wrzodowej ¿o³¹dka
- stosuje siĂŞ w padaczce
- stosuje siê odwary z k³¹cza
WINOGRONA - zapobiegajÂą prĂłchnicy zĂŞbĂłw
- dezaktywujÂą wirusy
- pomocne w niestrawnoÂści
- pomocne w otyÂłoÂści
- stosuje siê przy kamicy ¿ó³ciowej i moczowej
- majÂą dziaÂłanie moczopĂŞdne
- obniÂżajÂą poziom cholesterolu
- majÂą dziaÂłanie wykrztuÂśne
- dziaÂłajÂą lekko napotnie
- regulujÂą ciÂśnienie krwi
- zalecane sÂą w astmie oskrzelowej
- ÂłagodzÂą zatrucia pokarmowe
- majÂą korzystny wpÂływ na skĂłrĂŞ
- podnosz¹ odpornoœÌ organizmu
- majÂą korzystny wpÂływ przy przemĂŞczeniach psycho-fizycznych
- stosuje siĂŞ przy anemii
- reguluj¹ poziom kwasowoœci soku ¿o³¹dkowego
- nale¿y jeœÌ ca³e owoce
WIÂŚNIE - poprawiajÂą apetyt
- zalecane sÂą przy niedokrwistoÂści
- stosuje siĂŞ przy zapaleniach drĂłg oddechowych
- przeciwdzia³aj¹ tworzeniu kamieni ¿ó³ciowych
- majÂą korzystne dziaÂłanie przy bĂłlach reumatycznych
- ÂłagodzÂą stany zapalne wÂątroby
- stosuje siĂŞ przy zaparciach
- korzystnie dziaÂłajÂą przy bĂłlach migrenowych
- uÂłatwiajÂą regulacjĂŞ menstruacji
ZIEMNIAKI - przeciwdziaÂłajÂą zmianom nowotworowym
- majÂą dziaÂłanie moczopĂŞdne
- sokiem z surowych ziemniaków leczy siê wrzody ¿o³¹dka i dwunastnicy
- wzmacniajÂą naczynia wÂłosowate
- obniÂża poziom cukru - w postaci soku z surowych ziemniakĂłw
- pomagajÂą leczyĂŚ hemoroidy
- korzystnie dzia³aj¹ przy kamieniach ¿ó³ciowych
- s¹ pomocne w nerwicach ¿o³¹dka
- stosuje siĂŞ przy niestrawnoÂści
- zewnĂŞtrznie stosowane do leczenia grzybic skĂłry oraz odmroÂżeniach i oparzeniach, a takÂże przy pĂŞkaniu i Âłuszczeniu siĂŞ naskĂłrka
ÂŻURAWINY - pomagajÂą w zapobieganiu kamicy moczowej
- zapobiegajÂą zapaleniom ukÂładu moczowego
- dziaÂłajÂą bakteriobĂłjczo i wirusobĂłjczo
- stosuje siĂŞ przy przeziĂŞbieniach i anginie
- wzmaga funkcje ¿o³¹dka i jelit
- ma dziaÂłanie wzmacniajÂące i orzeÂźwiajÂące
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|