diabolicq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #56 : Kwiecieñ 25, 2009, 10:25:09 » |
|
ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB
ALERGIA POKARMOWA * pokarmy, które s± najczêstsz± przyczyn± alergii
przetwory mleczne, kofeina, dro¿d¿e, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o d³ugim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, ¿ywno¶æ z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy t³uszczowe, t³uszcze zwierzêce
ANEMIA * pokarmy, które mog± byæ pomocne przy leczeniu anemii
- sa³ata, jab³ka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wi¶nie, kakao, seler, cykoria, broku³y, botwinka, brukselka, winogrona
* pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie
wysoko przetworzona ¿ywno¶æ i pokarmy ciê¿ko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, ¶liwki)
ANGINA miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jab³ka, rzodkiew,
ARTRETYZM * pokarmy, które mog± byæ pomocne w leczeniu artretyzmu
- porzeczki, czere¶nie, wi¶nie, kapusta, sa³ata, broku³y, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki
* pokarmy, które mog± powodowaæ zwiêkszenie dolegliwo¶ci
alkohol, kawa, cukier,
ASTMA * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu astmy
- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona s³odka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rze¿ucha, rzepa, pomarañcza, broku³y,
* pokarmy, które mog± byæ niekorzystne w astmie
miêso i t³uszcze zwierzêce, orzechy, jajka, cola, t³uste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i s³onecznikowy
BEZSENNO¦Æ * pokarmy, które mog± pomóc przy bezsenno¶ci
- miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele
* pokarmy, które mog± powodowaæ bezsenno¶æ
- kawa, jaja, alkohol
pokarmy ciê¿ko strawne jedzone wieczorem
BIEGUNKA * pokarmy, które zapobiegaj± lub lecz± biegunki
- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, m±czne zupy i kasze, banany, sucharki, ry¿, marchew, ziemniaki, soczewica, p³atki owsiane, kasze
- herbata z nasion kozieradki
- dok³adne ¿ucie pokarmu
* pokarmy, które mog± powodowaæ biegunki
- mleko, wysokos³odzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musuj±ce
fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, s³odziki
BÓLE G£OWY * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu bólu g³owy
- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czere¶nie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i s³onecznika
* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± bólu g³owy
czekolada, wêdzone miêso i ryby, alkohol, a zw³aszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawieraj±ce glutaminian sodu, kwa¶na ¶mietana, niedojrza³e sery, miêso konserwowane saletr±, s³odziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciê¿ko strawne, kwaszona kapusta, jajka, t³uste mleko,
BRONCHIT * pokarmy, które mog± pomóc
cebula, czosnek, marchew, szczypior, jab³ka, kapusta, maliny, czarny bez, je¿yny, rze¿ucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,
CELIAKIA * pokarmy dozwolone w celiakii
- jogurt, herbata, mas³o, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ry¿, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta w³oska, brukselka, kalafiory, marchew, sa³ata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, je¿yny, morele, brzoskwinie, banany, pomarañcza, cytryny, winogrona, jab³ka, cebula, majeranek, cynamon,
* pokarmy zabronione
kawa, czekolada, pieczywo pszenne i ¿ytnie, t³uste wêdliny, konserwowane miêso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, p³atki owsiane, zasma¿ki, czere¶nie, gruszki, sma¿one i wêdzone miêso, groch, szparagi
CHOLESTEROL * pokarmy, które mog± obni¿yæ poziom cholesterolu
- otrêby owsiane, fasola, grapefruit, pomarañcza, jab³ka, jogurt, marchew, czosnek, jêczmieñ, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sa³ata, oliwa, surowa cebula, migda³y, awokado, s³odka papryka, broku³y, szpinak, orzechy w³oskie, soja, pomidory, sa³ata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rze¿ucha
- pokarmy bogate w witaminê C i beta-karoten
* pokarmy, które podnosz± poziom cholesterolu
"nasycony" t³uszcz zwierzêcy, mas³o, pe³ne mleko, ser, t³usta wieprzowina i wo³owina, skóra drobiu, jaja, majonez
CUKRZYCA * pokarmy, które mog± byæ korzystne przy cukrzycy
- orzeszki ziemne, migda³y, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, broku³y, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rze¿ucha, sa³ata, brukselka, pokrzywa, borówka, sza³wia,
* pokarmy, które mog± byæ niekorzystne przy cukrzycy
- mleko, t³uszcze, s³odycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa
- pokarmy sma¿one,
bia³e pieczywo
GRYPA, PRZEZIÊBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, które mog± pomóc w leczeniu i zapobieganiu
- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka s³odka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarañcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, je¿yny, jab³ka, rzodkiewka, winogrona, miód
- picie du¿ej ilo¶ci p³ynów
* pokarmy, które mog± szkodziæ
mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z ¿ywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka
HEMOROIDY otrêby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki
INFEKCJE jogurt, czosnek, cebula, pomarañcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jab³ka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,
KAMICA NERKOWA * pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu kamieni nerkowych
- przetwory zbo¿owe np. otrêby ry¿owe, du¿o p³ynów szczególnie wody, warzywa nie zawieraj±ce szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sa³ata, ziemniaki, owoce - czere¶nie, truskawki, winogrona
* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstawania kamieni nerkowych
miêso zwierzêce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wêdzonki, koncentraty zup
KAMICA ¯Ó£CIOWA * pokarmy, które mog± zapobiec tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych
- du¿e ilo¶ci warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarañcze, grubo mielone przetwory zbo¿owe, truskawki, sa³ata, rzodkiewka, pomidory, winogrona
- jedzenie posi³ku w godzinach dopo³udniowych
* pokarmy sprzyjaj±ce powstawaniu kamieni
- kawa, cukier, mas³o, t³uszcze zwierzêce
- nadwaga i pokarmy powoduj±ce nadwagê
zbyt szybkie odchudzanie
£USZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY owies i jego przetwory, siemie lniane, rze¿ucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,
NADCI¦NIENIE * pokarmy, które mog± obni¿aæ ci¶nienie têtnicze krwi
- otrêby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa str±czkowe, mleko, seler,
- potrawy o du¿ej zawarto¶ci wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C
* potrawy, które mog± podwy¿szaæ ci¶nienie têtnicze
- potrawy o du¿ej zawarto¶ci sodu, alkohol, sól, jajka
NIESTRAWNO¦Æ * pokarmy, które mog± zwalczyæ lub zapobiegaæ niestrawno¶ci
- banany, imbir, herbata, czosnek, miêta pieprzowa, soja, ry¿, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki
* pokarmy, które mog± powodowaæ niestrawno¶æ
pokarmy sma¿one, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciep³e wypieki
NISKA KRZEPLIWO¦Æ KRWI pokrzywa, krwawnik
NOWOTWORY * pokarmy, które mog± mieæ znaczenie w zapobieganiu nowotworom
- zielone warzywa li¶ciaste, a zw³aszcza broku³y, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmu¿, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa str±czkowe, orzechy, ry¿, herbata a zw³aszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,
- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminê E
- jogurt, lukrecja, sa³ata, chleb z grubego przemia³u
* pokarmy, które mog± sprzyjaæ powstawaniu nowotworów
- miêso szczególnie wêdzone, konserwowe i czerwone, t³uszcze zwierzêce, alkohol, nadmiar mas³a i margaryny, nadmiar soli, pe³ne mleko
- potrawy sma¿one i pieczone (grill, ro¿no, - gdzie temperatura sma¿enia przekracza 170* C)
- przejadanie siê
- rak pêcherza moczowego: marchew, mleko, broku³y, kalafior, pietruszka, kapusta
- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otrêby pszenne
- rak jelita grubego: otrêby pszenne, zsiad³e mleko i jogurt, kapusta, broku³y, kalafior, jab³ka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z bia³± "skórk±", daktyle, jagody
- rak macicy: fasola, broku³y, sa³ata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,
- rak prze³yku: jab³ka, wi¶nie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, ¶liwki, dynia
- rak p³uc: marchew, jarmu¿, szpinak, broku³y, kabaczek, morele, kapusta, sa³ata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka s³odka czerwona, natka pietruszki, pomarañcza, rzepa, botwinka,
- rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy w³oskie
- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,
- rak ¿o³±dka: surowa marchew, kapusta, sa³ata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jab³ka, cytryny, sa³ata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,
# dieta z przewag± miêsa i t³uszczów zwierzêcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych
ODPORNO¦Æ ORGANIZMU * pokarmy, które pobudzaj± uk³ad odporno¶ciowy
- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmu¿, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sa³ata, broku³y, brukselka, dieta niskot³uszczowa
* pokarmy, które mog± os³abiaæ odporno¶æ
pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci cukru
OSTEOPOROZA * pokarmy, które mog± pomóc w osteoporozie
- pomarañcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmu¿, broku³y, fasola, orzechy, ananas,
- jab³ka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa str±czkowe, miód, soja, brzoskwinie, migda³y
* pokarmy, które mog± szkodziæ w osteoporozie
sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane
OPRYSZCZKA * pokarmy, których nale¿y unikaæ przy opryszczce
czekolada, orzechy, ¿elatyna, migda³y, jêczmieñ, kukurydza
PÊKANIE NACZYÑ W£OSOWATYCH * pokarmy, które mog± zapobiegaæ pêkaniu naczyñ
- kapusta, broku³y, szpinak, sa³ata, porzeczki, jab³ka, pomidory, winogrona, czere¶nie, brukselka,
* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± pêkania naczyñ
- alkohol, kawa, ostre przyprawy
gor±ce p³yny
PRÓCHNICA * pokarmy, które mog± zapobiegaæ próchnicy
- herbata, winogrona, wi¶nie, sery
* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstania próchnicy
nadmierne ilo¶ci s³odyczy
PRZEMÊCZENIE, OS£ABIENIE * pokarmy, które mog± pomóc usun±æ stany os³abienia
- winogrona, jab³ka, sa³ata, soja, ry¿, szpinak, fasola, morele, wi¶nie, marchew, kapusta, malina, truskawka, broku³y, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia
* pokarmy niewskazane przy stanach os³abienia
alkohol, pokarmy ciê¿ko strawne
REUMATYZM * pokarmy, które mog± wyzwalaæ lub zaostrzyæ dolegliwo¶ci
- kukurydza, mleko, miêso zw³aszcza wêdzone i konserwowane, olej s³onecznikowy i kukurydziany, t³uszcze zwierzêce, kawa, s³odziki, jajka, mas³o
* pokarmy, które mog± z³agodziæ dolegliwo¶ci
czosnek, cebula, imbir, kurkuma, go¼dziki, marchew, ¶liwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czere¶nie, jab³ka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa
ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniu oskrzeli
chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sa³ata, jab³ka, rzodkiew, je¿yna, rze¿ucha, szczypiorek
SPRAWNO¦Æ PSYCHICZNA * pokarmy, które wzmagaj± energiê
- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migda³y, warzywa str±czkowe, broku³y, pomidory, jab³ka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sa³ata,
- otrêby pszenne, grube kasze, soja
* pokarmy, które t³umi± energiê
cukier, alkohol, pokarmy bogate w wêglowodany (chleb bia³y, makaron), nadmierne ilo¶ci t³uszczu
SPRAWNO¦Æ SEKSUALNA * pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie
- s³onecznik, orzechy, migda³y, fasola, soja, ry¿, otrêby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarañcza, broku³y, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado
* pokarmy potencjalnie niekorzystne
pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci miêsa i wêglowodanów
STWARDNIENIE ROZSIANE * pokarmy niekorzystne
- mleko, miêso t³uste, mas³o, ¶mietana, ser, t³uszcze nasycone
* pokarmy korzystne
soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany
POKARMY, KTÓRE MOG¡ POPRAWIAÆ NASTRÓJ - szpinak, fasola, pomarañcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, s³onecznik, broku³y, buraki, morele, seler, ry¿, winogrona, jab³ka, gruszki, sa³ata, pietruszka,
orzechy, czosnek, kawa, kakao, ry¿, otrêby owsiane, soja, chili, cebula
TRZUSTKA
* pokarmy dzia³aj±ce korzystnie w schorzeniach trzustki
- broku³y, cynamon, fasola, soczewica, otrêby, sa³ata, ja³owiec, kolendra, kapusta,
* pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie
mleko, s³odycze, miód,
UDAR MÓZGU * pokarmy, które mog± zapobiec udarom mózgu
- marchew, szpinak, s³odkie ziemniaki, kalarepa, jarmu¿, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migda³y, pomarañcza, zielona herbata
* pokarmy, które mog± przyczyniaæ siê od udarów mózgu
sól, alkohol
UK£AD SERCOWO - NACZYNIOWY * pokarmy, które mog± zapobiegaæ chorobom serca
- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,
- warzywa str±czkowe, orzechy laskowe, migda³y, ziarna, pokarmy bogate w witaminê C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jab³ka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sa³ata, broku³y,
*pokarmy, które mog± uszkadzaæ naczynia i serce
miêso i przetwory mleczne bogate w kwasy t³uszczowe, t³uszcz zwierzêcy, alkohol w nadmiarze, kawa (równie¿ bezkofeinowa)
WRZODY ¯O£¡DKA * pokarmy, które mog± pomagaæ w gojeniu wrzodów
- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ry¿, kasze
- je¶æ ma³o a czêsto
* pokarmy, które mog± powodowaæ dolegliwo¶ci
- kawa, alkohol, równie¿ piwo, gor±ce p³yny, mleko, cola, jaja
- wysoko przetworzona ¿ywno¶æ
- pokarmy t³uste i ciê¿ko strawne
dania konserwowane z puszek
WZDÊCIA koper, pietruszka
ZABURZENIA MIESI¡CZKOWANIA * pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie na miesi±czkowanie
- jogurt, soja, pomarañcz, kalarepa, figi, rzepa, broku³y, jarmu¿, ananasy, orzechy, herbata, ry¿, buraki, sa³ata, seler, kapusta, sa³ata, pietruszka,
* pokarmy, które mog± nasilaæ zaburzenia
kofeina, zbyt ma³a zawarto¶æ t³uszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gor±ce napoje, alkohol
ZABURZENIA PRACY W¡TROBY * pokarmy, które mog± ³agodziæ stany zapalne w±troby
- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czere¶nie, sa³ata, broku³y, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rze¿ucha, jogurt
* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± dolegliwo¶ci
cukier, t³uste miêso, alkohol, mleko, jajka,
ZAÆMA * pokarmy , które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu zaæmy
szparagi, awokado, arbuzy, pomarañcza, marchew, jab³ka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmu¿, szpinak, kabaczek,
ZAKA¯ENIA UK£ADU MOCZOWEGO * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniach pêcherza lub im zapobiegaæ
- ¿urawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona
- du¿e ilo¶ci p³ynów
* pokarmy, które mog± spowodowaæ pogorszenie
czekolada, kofeina, alkohol
ZAKRZEPY i ZATORY * pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ tworzeniu siê zakrzepów i zatorów
- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, go¼dziki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), broku³y, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka
- jedzenie posi³ków w godzinach poranno - dopo³udniowych
- picie 2 szklane dziennie wody ¼ródlanej
* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do zakrzepów
t³uszcz zwierzêcy, alkohol, jajka, ser
ZAKWASZENIE ORGANIZMU * pokarmy powoduj±ce zakwaszenie
- alkohol, czerwone miêso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica
* pokarmy dzia³aj±ce zasadowo
szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migda³y, p³atki owsiane
ZANIK £AKNIENIA morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rze¿ucha,
ZAPARCIA * pokarmy, które mog± pomóc i zapobiec w zaparciach
- otrêby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbo¿owe - kasze, p³atki, pieczywo razowe, ry¿, ¶liwki, jab³ka, maliny, marchew, kapusta, jab³ka, daktyle, figi, kawa, ro¶liny str±czkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, k³±cze perzu, siemie lniane, czarny bez,
- du¿e ilo¶ci p³ynów, du¿e ilo¶ci owoców
- dietê nale¿y wprowadzaæ stopniowo
* pokarmy, których nale¿y unikaæ
- pokarmy bogate w wapñ, mleko, sery
- czekolada, jaja, majonez
- pokarmy wysoko przetworzone
- dania z puszek
- dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów
- pokarmy t³uste, sma¿one, d³ugo gotowane
bia³e pszenne pieczywo i nadmierna ilo¶æ s³odyczy
ZESPÓ£ JELITA NADPOBUDLIWEGO * pokarmy, które mog± zaostrzyæ dolegliwo¶ci
- mleko, kawa, jajka, s³odziki, czekolada, cebula, pokarmy zbo¿owe z pszenicy, owoce cytrusowe, ¶liwki, sok jab³kowy, gruszki, brzoskwinie
* pokarmy, które mog± ³agodziæ dolegliwo¶ci
otrêby, ry¿, ca³e jab³ka (ze skórk±), marchew, p³atki owsiane,
ZGAGA * pokarmy, które powoduj± zgagê
- czekolada, t³uszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, t³uste mleko, jaja
- zbyt szybkie jedzenie,
- wiêkszo¶æ potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obs³ugi" - s³odkie, wysokot³uszczowe
- potrawy sma¿one
- wypieki zawieraj±ce proszek do pieczenia
- dania z puszek
dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów
|