Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 19:05:13


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 207116 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
acentaur

Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 12
Offline

Wiadomo¶ci: 1464



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Kwiecieñ 22, 2009, 21:16:19 »

Witaj diaboliq,
mam nadzieje , ze Ty i inni jestescie swiadomi niepelnosci albo lepiej tej mocno okrojonej, wrecz
fragmentarycznej informacji rodem bardziej z ksiazki kucharskiej niz rzetelnej wiedzy profesjonalnej.
Juz sredniowieczne zielarki mialy wiecej wiedzy o przyrzadzaniu i dzialaniu roslin. Jak zwykle
te analityczne, " naukowe" podejscie okazalo sie zawodne i trzeba je zmudnie modyfikowac.
O dzialanu decyduje nie pojedynczy skladnik ale wspolne oddzialywanie z innymi wspolskladnikami.
One to modeluja i decyduja o skutecznosci w pewnych ramach. Powazne badania trwaja latami
i caly czas sa uzupelniene w miare jak nowe zaleznosci sa odkrywane. Okazuje sie , ze starozytna wiedza jeszcze jest niedoscigniona. Badania sa kosztowne a temat trzeciorzednej wartosci z punktu
widzenia interesow przemyslu.
Niestety nalezy czytac bezposrednio prace naukowe aby miec prawdziwy obraz sytuacji. Wydaje sie ,
ze nawet do lekarzy malo co dociera.  Mrugniêcie
pozdrawiam
Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Kwiecieñ 22, 2009, 21:26:52 »

a na kaca co jest dobre?
Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Kwiecieñ 22, 2009, 22:45:40 »

a na kaca co jest dobre?

abstynencja  Mrugniêcie

a tak na serio - "kultura picia"  U¶miech
Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Kwiecieñ 23, 2009, 12:56:48 »

Cytat: Val Dee
a na kaca co jest dobre?

Autor ksi±zki woda utleniona twierdzi, ¿e szklanka lekko osolonej wody.  Szok Du¿y u¶miech

Cytat: Micha³
a tak na serio - "kultura picia" 


Nie ka¿dy umie ja zachowaæ i nie zawsze jest to mo¿liwe, a ³eb pêka w szwach i trzeba temu zaradziæ. Jak?
Nie mia³em mo¿liwo¶ci tego wypróbowaæ, ale chyba warto. Tanio i naturalne metody. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 23, 2009, 16:27:24 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Kwiecieñ 23, 2009, 14:19:18 »

Jakosc alkoholu ktory pijemy jest tez b.wazna.

Kac jednogwiazdkowy *
Zero bólu. Nie czujesz się tak naprawdę chory. Funkcjonujesz stosunkowo sprawnie, tylko trochę cię suszy. Wypijasz pięć puszek coli, lecz nie zmienia to twojego samopoczucia. Z jakichś niezgłębionych przyczyn masz ochotę na hamburgera z frytkami.

Kac dwugwiazdkowy * *
Niby bez bólu, ale coś jest zdecydowanie nie w porządku. Wyglądasz co prawda nieźle, ale pod względem wydolności umysłowej osiągasz poziom biurowego zszywacza. Kawa, którą w siebie wlewasz, wzmaga jedynie niepokój w twoich jelitach (one nadal nie poradziły sobie z tymi ciasteczkami z kremem, po które powędrowałeś do sklepu nocnego o trzeciej nad ranem). W brzuchu rozpoczyna się rewolucja.

Kac trzygwiazdkowy * * *
Lekki ból głowy. Żołądek ma się gorzej niż kiepsko. Twoja produktywność w skali od 1 do 10 równa się 0. Kiedy przechodzi obok ciebie jakakolwiek kobieta, masz mdłości, bo zapach jej perfum przypomina ci te kolorowe koktajle, które wypiłeś w ramach zakładu z kumplami. Czułbyś się znacznie lepiej, gdybyś był w domu, leżał w łóżku i oglądał powtórki w TV. Wypiłeś cztery kubki kawy, dużą butelkę wody mineralnej, trzy sprite'y i colę - a ani razu nie sikałeś.

Kac czterogwiazdkowy * * * *
Życie jest do dupy. Łeb cię nawala. Nie możesz mówić szybko, bo grozi to niekontrolowanym pawiem. Szef napadł na ciebie za spóźnienie i nagadał ci, że śmierdzisz wódą. Starałeś się ładnie ubrać, ale to na nic, bo nie da się ukryć, że ogoliłeś twarz tylko z jednej strony. W przypadku kobiet - makijaż wygląda, jakbyś go nałożyła podczas jazdy kolejką górską w wesołym miasteczku. Oczy masz tak przekrwione, że trudno rozpoznać kolor tęczówek. Bolą cię nawet włosy. Zwieracz wykazuje znaczną nadpobudliwość - ma coś w rodzaju spazmów i biada każdemu, kto odważy się tuż po tobie skorzystać z tej samej kabiny.

Kac pięciogwiazdkowy * * * * *
W głowie bije ci drugie serce. Jego odgłos wkurza kolegę przy sąsiednim biurku. Z porów w twojej skórze wydobywają się opary wódki, od których kręci ci się w głowie. W kącikach ust masz zaschniętą pastę do zębów - ślad po nieudanej porannej próbie pozbycia się tego, co pozostawiła ci w nocy wróżka-śmierdziuszka. Twój organizm utracił zdolność wytwarzania śliny i krztusisz się własnym językiem. Nie masz najbledszego pojęcia, kim do diabła był ten obcy człowiek, którego rano znalazłeś nieprzytomnego w swoim łóżku. Każda próba skorzystania z toalety przypomina uruchomienie miotacza płomieni, ewentualnie węża strażackiego, z którego wydobywa się cuchnąca alkoholem ciecz. Słowo "umrzeć" brzmi w twoich uszach jak najpiękniejsza muzyka.

Humor z poczty biurowej U¶miech


« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 23, 2009, 14:25:22 wys³ane przez diabolicq » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Kwiecieñ 23, 2009, 14:41:33 »

Kochani- juz przed piciem nalezy pomyslec co bedzie nastepnego dnia! Dlatedo obok kieliszka z alkoholem postawcie zaraz szklanke z woda, najlepiej bez gazu. Podczas calego wieczoru woda musi wam ciagle towazyszyc. Alkohol dziala bardzo odwadniajaco, co nastepnego dnia powoduje w organizmie tak ogromne problemy. Nic innego tylko wystarczajaco uzupelniac wode w organizmie. Zycze super party, z dobram nastrojem tez nastepnego dnia. pozdrawiam Rafaela.
Chce jeszcze napisac ze SEZAM-ma bardzo duza ilosc zelaza. Rafaela
Zapisane
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Kwiecieñ 25, 2009, 10:25:09 »

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB



ALERGIA POKARMOWA
* pokarmy, które s± najczêstsz± przyczyn± alergii

przetwory mleczne, kofeina, dro¿d¿e, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o d³ugim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, ¿ywno¶æ z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy t³uszczowe, t³uszcze zwierzêce

ANEMIA
* pokarmy, które mog± byæ pomocne przy leczeniu anemii

- sa³ata, jab³ka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wi¶nie, kakao, seler, cykoria, broku³y, botwinka, brukselka, winogrona

* pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie

wysoko przetworzona ¿ywno¶æ i pokarmy ciê¿ko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, ¶liwki)

ANGINA
miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jab³ka, rzodkiew,

ARTRETYZM
* pokarmy, które mog± byæ pomocne w leczeniu artretyzmu

- porzeczki, czere¶nie, wi¶nie, kapusta, sa³ata, broku³y, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

* pokarmy, które mog± powodowaæ zwiêkszenie dolegliwo¶ci

alkohol, kawa, cukier,

ASTMA
* pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu astmy

- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona s³odka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rze¿ucha, rzepa, pomarañcza, broku³y,

* pokarmy, które mog± byæ niekorzystne w astmie

miêso i t³uszcze zwierzêce, orzechy, jajka, cola, t³uste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i s³onecznikowy

BEZSENNO¦Æ
* pokarmy, które mog± pomóc przy bezsenno¶ci

- miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

* pokarmy, które mog± powodowaæ bezsenno¶æ

- kawa, jaja, alkohol

pokarmy ciê¿ko strawne jedzone wieczorem

BIEGUNKA
* pokarmy, które zapobiegaj± lub lecz± biegunki

- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, m±czne zupy i kasze, banany, sucharki, ry¿, marchew, ziemniaki, soczewica, p³atki owsiane, kasze

- herbata z nasion kozieradki

- dok³adne ¿ucie pokarmu

* pokarmy, które mog± powodowaæ biegunki

- mleko, wysokos³odzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musuj±ce

fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, s³odziki

BÓLE G£OWY
* pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu bólu g³owy

- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czere¶nie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i s³onecznika

* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± bólu g³owy

czekolada, wêdzone miêso i ryby, alkohol, a zw³aszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawieraj±ce glutaminian sodu, kwa¶na ¶mietana, niedojrza³e sery, miêso konserwowane saletr±, s³odziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciê¿ko strawne, kwaszona kapusta, jajka, t³uste mleko,

BRONCHIT
* pokarmy, które mog± pomóc

cebula, czosnek, marchew, szczypior, jab³ka, kapusta, maliny, czarny bez, je¿yny, rze¿ucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

CELIAKIA
* pokarmy dozwolone w celiakii

- jogurt, herbata, mas³o, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ry¿, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta w³oska, brukselka, kalafiory, marchew, sa³ata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, je¿yny, morele, brzoskwinie, banany, pomarañcza, cytryny, winogrona, jab³ka, cebula, majeranek, cynamon,

* pokarmy zabronione

kawa, czekolada, pieczywo pszenne i ¿ytnie, t³uste wêdliny, konserwowane miêso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, p³atki owsiane, zasma¿ki, czere¶nie, gruszki, sma¿one i wêdzone miêso, groch, szparagi

CHOLESTEROL
* pokarmy, które mog± obni¿yæ poziom cholesterolu

- otrêby owsiane, fasola, grapefruit, pomarañcza, jab³ka, jogurt, marchew, czosnek, jêczmieñ, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sa³ata, oliwa, surowa cebula, migda³y, awokado, s³odka papryka, broku³y, szpinak, orzechy w³oskie, soja, pomidory, sa³ata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rze¿ucha

- pokarmy bogate w witaminê C i beta-karoten

* pokarmy, które podnosz± poziom cholesterolu

"nasycony" t³uszcz zwierzêcy, mas³o, pe³ne mleko, ser, t³usta wieprzowina i wo³owina, skóra drobiu, jaja, majonez

CUKRZYCA
* pokarmy, które mog± byæ korzystne przy cukrzycy

- orzeszki ziemne, migda³y, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, broku³y, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rze¿ucha, sa³ata, brukselka, pokrzywa, borówka, sza³wia,

* pokarmy, które mog± byæ niekorzystne przy cukrzycy

- mleko, t³uszcze, s³odycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

- pokarmy sma¿one,

bia³e pieczywo

GRYPA, PRZEZIÊBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mog± pomóc w leczeniu i zapobieganiu

- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka s³odka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarañcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, je¿yny, jab³ka, rzodkiewka, winogrona, miód

- picie du¿ej ilo¶ci p³ynów

* pokarmy, które mog± szkodziæ

mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z ¿ywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

HEMOROIDY
otrêby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

INFEKCJE
jogurt, czosnek, cebula, pomarañcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jab³ka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

KAMICA NERKOWA
* pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu kamieni nerkowych

- przetwory zbo¿owe np. otrêby ry¿owe, du¿o p³ynów szczególnie wody, warzywa nie zawieraj±ce szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sa³ata, ziemniaki, owoce - czere¶nie, truskawki, winogrona

* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstawania kamieni nerkowych

miêso zwierzêce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wêdzonki, koncentraty zup

KAMICA ¯Ó£CIOWA
* pokarmy, które mog± zapobiec tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych

- du¿e ilo¶ci warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarañcze, grubo mielone przetwory zbo¿owe, truskawki, sa³ata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

- jedzenie posi³ku w godzinach dopo³udniowych

* pokarmy sprzyjaj±ce powstawaniu kamieni

- kawa, cukier, mas³o, t³uszcze zwierzêce

- nadwaga i pokarmy powoduj±ce nadwagê

zbyt szybkie odchudzanie

£USZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY
owies i jego przetwory, siemie lniane, rze¿ucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,

NADCI¦NIENIE
* pokarmy, które mog± obni¿aæ ci¶nienie têtnicze krwi

- otrêby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa str±czkowe, mleko, seler,

- potrawy o du¿ej zawarto¶ci wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

* potrawy, które mog± podwy¿szaæ ci¶nienie têtnicze

- potrawy o du¿ej zawarto¶ci sodu, alkohol, sól, jajka

NIESTRAWNO¦Æ
* pokarmy, które mog± zwalczyæ lub zapobiegaæ niestrawno¶ci

- banany, imbir, herbata, czosnek, miêta pieprzowa, soja, ry¿, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

* pokarmy, które mog± powodowaæ niestrawno¶æ

pokarmy sma¿one, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciep³e wypieki

NISKA KRZEPLIWO¦Æ KRWI
pokrzywa, krwawnik

NOWOTWORY
* pokarmy, które mog± mieæ znaczenie w zapobieganiu nowotworom

- zielone warzywa li¶ciaste, a zw³aszcza broku³y, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmu¿, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa str±czkowe, orzechy, ry¿, herbata a zw³aszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,

- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminê E

- jogurt, lukrecja, sa³ata, chleb z grubego przemia³u

* pokarmy, które mog± sprzyjaæ powstawaniu nowotworów

- miêso szczególnie wêdzone, konserwowe i czerwone, t³uszcze zwierzêce, alkohol, nadmiar mas³a i margaryny, nadmiar soli, pe³ne mleko

- potrawy sma¿one i pieczone (grill, ro¿no, - gdzie temperatura sma¿enia przekracza 170* C)

- przejadanie siê

- rak pêcherza moczowego: marchew, mleko, broku³y, kalafior, pietruszka, kapusta

- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otrêby pszenne

- rak jelita grubego: otrêby pszenne, zsiad³e mleko i jogurt, kapusta, broku³y, kalafior, jab³ka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z bia³± "skórk±", daktyle, jagody

- rak macicy: fasola, broku³y, sa³ata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

- rak prze³yku: jab³ka, wi¶nie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, ¶liwki, dynia

- rak p³uc: marchew, jarmu¿, szpinak, broku³y, kabaczek, morele, kapusta, sa³ata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka s³odka czerwona, natka pietruszki, pomarañcza, rzepa, botwinka,

- rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy w³oskie

- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

- rak ¿o³±dka: surowa marchew, kapusta, sa³ata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jab³ka, cytryny, sa³ata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

# dieta z przewag± miêsa i t³uszczów zwierzêcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych

ODPORNO¦Æ ORGANIZMU
* pokarmy, które pobudzaj± uk³ad odporno¶ciowy

- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmu¿, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sa³ata, broku³y, brukselka, dieta niskot³uszczowa

* pokarmy, które mog± os³abiaæ odporno¶æ

pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci cukru

OSTEOPOROZA
* pokarmy, które mog± pomóc w osteoporozie

- pomarañcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmu¿, broku³y, fasola, orzechy, ananas,

- jab³ka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa str±czkowe, miód, soja, brzoskwinie, migda³y

* pokarmy, które mog± szkodziæ w osteoporozie

sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane

OPRYSZCZKA
* pokarmy, których nale¿y unikaæ przy opryszczce

czekolada, orzechy, ¿elatyna, migda³y, jêczmieñ, kukurydza

PÊKANIE NACZYÑ W£OSOWATYCH
* pokarmy, które mog± zapobiegaæ pêkaniu naczyñ

- kapusta, broku³y, szpinak, sa³ata, porzeczki, jab³ka, pomidory, winogrona, czere¶nie, brukselka,

* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± pêkania naczyñ

- alkohol, kawa, ostre przyprawy

gor±ce p³yny

PRÓCHNICA
* pokarmy, które mog± zapobiegaæ próchnicy

- herbata, winogrona, wi¶nie, sery

* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstania próchnicy

nadmierne ilo¶ci s³odyczy

PRZEMÊCZENIE, OS£ABIENIE
* pokarmy, które mog± pomóc usun±æ stany os³abienia

- winogrona, jab³ka, sa³ata, soja, ry¿, szpinak, fasola, morele, wi¶nie, marchew, kapusta, malina, truskawka, broku³y, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

* pokarmy niewskazane przy stanach os³abienia

alkohol, pokarmy ciê¿ko strawne

REUMATYZM
* pokarmy, które mog± wyzwalaæ lub zaostrzyæ dolegliwo¶ci

- kukurydza, mleko, miêso zw³aszcza wêdzone i konserwowane, olej s³onecznikowy i kukurydziany, t³uszcze zwierzêce, kawa, s³odziki, jajka, mas³o

* pokarmy, które mog± z³agodziæ dolegliwo¶ci

czosnek, cebula, imbir, kurkuma, go¼dziki, marchew, ¶liwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czere¶nie, jab³ka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa

ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniu oskrzeli

chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sa³ata, jab³ka, rzodkiew, je¿yna, rze¿ucha, szczypiorek

SPRAWNO¦Æ PSYCHICZNA
* pokarmy, które wzmagaj± energiê

- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migda³y, warzywa str±czkowe, broku³y, pomidory, jab³ka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sa³ata,

- otrêby pszenne, grube kasze, soja

* pokarmy, które t³umi± energiê

cukier, alkohol, pokarmy bogate w wêglowodany (chleb bia³y, makaron), nadmierne ilo¶ci t³uszczu

SPRAWNO¦Æ SEKSUALNA
* pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie

- s³onecznik, orzechy, migda³y, fasola, soja, ry¿, otrêby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarañcza, broku³y, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

* pokarmy potencjalnie niekorzystne

pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci miêsa i wêglowodanów

STWARDNIENIE ROZSIANE
* pokarmy niekorzystne

- mleko, miêso t³uste, mas³o, ¶mietana, ser, t³uszcze nasycone

* pokarmy korzystne

soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

POKARMY, KTÓRE MOG¡ POPRAWIAÆ NASTRÓJ
- szpinak, fasola, pomarañcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, s³onecznik, broku³y, buraki, morele, seler, ry¿, winogrona, jab³ka, gruszki, sa³ata, pietruszka,

orzechy, czosnek, kawa, kakao, ry¿, otrêby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA

* pokarmy dzia³aj±ce korzystnie w schorzeniach trzustki

- broku³y, cynamon, fasola, soczewica, otrêby, sa³ata, ja³owiec, kolendra, kapusta,

* pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie

mleko, s³odycze, miód,

UDAR MÓZGU
* pokarmy, które mog± zapobiec udarom mózgu

- marchew, szpinak, s³odkie ziemniaki, kalarepa, jarmu¿, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migda³y, pomarañcza, zielona herbata

* pokarmy, które mog± przyczyniaæ siê od udarów mózgu

sól, alkohol

UK£AD SERCOWO - NACZYNIOWY
* pokarmy, które mog± zapobiegaæ chorobom serca

- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

- warzywa str±czkowe, orzechy laskowe, migda³y, ziarna, pokarmy bogate w witaminê C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jab³ka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sa³ata, broku³y,

*pokarmy, które mog± uszkadzaæ naczynia i serce

miêso i przetwory mleczne bogate w kwasy t³uszczowe, t³uszcz zwierzêcy, alkohol w nadmiarze, kawa (równie¿ bezkofeinowa)

WRZODY ¯O£¡DKA
* pokarmy, które mog± pomagaæ w gojeniu wrzodów

- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ry¿, kasze

- je¶æ ma³o a czêsto

* pokarmy, które mog± powodowaæ dolegliwo¶ci

- kawa, alkohol, równie¿ piwo, gor±ce p³yny, mleko, cola, jaja

- wysoko przetworzona ¿ywno¶æ

- pokarmy t³uste i ciê¿ko strawne

dania konserwowane z puszek

WZDÊCIA
koper, pietruszka

ZABURZENIA MIESI¡CZKOWANIA
* pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie na miesi±czkowanie

- jogurt, soja, pomarañcz, kalarepa, figi, rzepa, broku³y, jarmu¿, ananasy, orzechy, herbata, ry¿, buraki, sa³ata, seler, kapusta, sa³ata, pietruszka,

* pokarmy, które mog± nasilaæ zaburzenia

kofeina, zbyt ma³a zawarto¶æ t³uszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gor±ce napoje, alkohol

ZABURZENIA PRACY W¡TROBY
* pokarmy, które mog± ³agodziæ stany zapalne w±troby

- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czere¶nie, sa³ata, broku³y, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rze¿ucha, jogurt

* pokarmy, które mog± byæ przyczyn± dolegliwo¶ci

cukier, t³uste miêso, alkohol, mleko, jajka,

ZAÆMA
* pokarmy , które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu zaæmy

szparagi, awokado, arbuzy, pomarañcza, marchew, jab³ka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmu¿, szpinak, kabaczek,

ZAKA¯ENIA UK£ADU MOCZOWEGO
* pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniach pêcherza lub im zapobiegaæ

- ¿urawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

- du¿e ilo¶ci p³ynów

* pokarmy, które mog± spowodowaæ pogorszenie

czekolada, kofeina, alkohol

ZAKRZEPY i ZATORY
* pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ tworzeniu siê zakrzepów i zatorów

- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, go¼dziki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), broku³y, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

- jedzenie posi³ków w godzinach poranno - dopo³udniowych

- picie 2 szklane dziennie wody ¼ródlanej

* pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do zakrzepów

t³uszcz zwierzêcy, alkohol, jajka, ser

ZAKWASZENIE ORGANIZMU
* pokarmy powoduj±ce zakwaszenie

- alkohol, czerwone miêso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

* pokarmy dzia³aj±ce zasadowo

szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migda³y, p³atki owsiane

ZANIK £AKNIENIA
morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rze¿ucha,

ZAPARCIA
* pokarmy, które mog± pomóc i zapobiec w zaparciach

- otrêby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbo¿owe - kasze, p³atki, pieczywo razowe, ry¿, ¶liwki, jab³ka, maliny, marchew, kapusta, jab³ka, daktyle, figi, kawa, ro¶liny str±czkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, k³±cze perzu, siemie lniane, czarny bez,

- du¿e ilo¶ci p³ynów, du¿e ilo¶ci owoców

- dietê nale¿y wprowadzaæ stopniowo

* pokarmy, których nale¿y unikaæ

- pokarmy bogate w wapñ, mleko, sery

- czekolada, jaja, majonez

- pokarmy wysoko przetworzone

- dania z puszek

- dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów

- pokarmy t³uste, sma¿one, d³ugo gotowane

bia³e pszenne pieczywo i nadmierna ilo¶æ s³odyczy

ZESPÓ£ JELITA NADPOBUDLIWEGO
* pokarmy, które mog± zaostrzyæ dolegliwo¶ci

- mleko, kawa, jajka, s³odziki, czekolada, cebula, pokarmy zbo¿owe z pszenicy, owoce cytrusowe, ¶liwki, sok jab³kowy, gruszki, brzoskwinie

* pokarmy, które mog± ³agodziæ dolegliwo¶ci

otrêby, ry¿, ca³e jab³ka (ze skórk±), marchew, p³atki owsiane,

ZGAGA
* pokarmy, które powoduj± zgagê

- czekolada, t³uszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, t³uste mleko, jaja

- zbyt szybkie jedzenie,

- wiêkszo¶æ potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obs³ugi" - s³odkie, wysokot³uszczowe

- potrawy sma¿one

- wypieki zawieraj±ce proszek do pieczenia

- dania z puszek

dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów

Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Kwiecieñ 30, 2009, 20:23:52 »

Od 2009r. z polskich aptek mo¿e znikn±æ 1462 leków, w tym 998 refundowanych, bo firmy farmaceutyczne wstrzymuj± ich produkcjê. W miejsce zlikwidowanych lekarstw w aptekach pojawi± siê dro¿sze zamienniki - pisze DZIENNIK.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article218217/Tysiac_tanich_lekow_zniknie_z_aptek.html

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2009, 16:20:31 »

Przytaczamy fragment listu pewnej istytucji  do:

Minister Zdrowia

Ewa Kopacz

W nawi±zaniu do rozporz±dzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu produktów leczniczych dopuszczonych do obrotu w sklepach zielarsko-medycznych przedstawiam stanowisko cz³onków izby.
Uwa¿amy, ¿e my¶l przewodnia projektu rozporz±dzenia zosta³a w³a¶ciwie opracowana, jednak¿e jego szczegó³y spotka³y siê z g³êbokim niezadowoleniem w³a¶cicieli wy¿ej wymienionych sklepów.

Pragniemy podkre¶liæ, ¿e w³a¶cicielami i prowadz±cymi sklepy zielarsko-medyczne s± mgr. Farmacji, technicy farmaceutyczni oraz osoby przeszkolone w akademiach medycznych niejednokrotnie prowadz±cymi dzia³alno¶æ ponad 20 lat.
Proponowana lista, nie pozbawiona b³êdów merytorycznych (w wykazie powtarzaj± siê pozycje np. 1503 i 1505 , 1308 i 1325) jest niespójna z zasadami profilaktyki zdrowia propagowanymi w naszych placówkach.

Budzi sprzeciw fakt wycofania z listy produktów takich jak Vitamina C 0,2, Vitamina E, Tokovit, Rutinoscorbin, Espumisan, Upsarin C, Validol, Lioton 1000, Naproxen 10%, spirytus mrówczany, ma¶æ witaminowa, tranowa, cynkowa, ma¶æ na odciski, ma¶æ ichtiolowa, Aviomarin, olejek terpentynowy, olejek kamforowy, Voltaren ¿el, czopki glicerynowe i wiele innych produktów jak choæby ca³a gama ¶rodków opatrunkowych.

Pytamy jakimi kryteriami kierowali siê opracowuj±cy listê, w jakim stopniu przyk³adowo ma wp³yw na zdrowie cofniêcie z wykazu wy¿ej wymienionych preparatów. Wskazujemy na fakt, i¿ wielce mêcz±ce i utrudniaj±ce nam pracê zawodow± s± ci±g³e zmiany w wykazie spowodowane zarówno wycofaniem jak i dodaniem kolejnych pozycji.

Domagamy siê jako organizacja zrzeszaj±ca 140 sklepów zielarsko-medycznych traktowania nas jako równorzêdnych partnerów w pracach nad ustalaniem wy¿ej wymienionego wykazu.

Podkre¶lamy, i¿ stworzenie listy negatywnej podobnie jak w przypadku klasyfikacji produktów dopuszczonych do obrotu w punktach aptecznych przy u¿yciu okre¶lonych zasad oraz zastosowanie kryteriów jedynie sk³adu chemicznego i dawki, a nie wielko¶ci opakowania by³oby rozwi±zaniem, za którym siê opowiadamy.

Prosimy zatem uprzejmie o rozpatrzenie naszych sugestii oraz o odpowied¼ w zakresie wymienionych zagadnieñ.

Z wyrazami szacunku

Zarz±d

______________________________________________
Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Maj 05, 2009, 15:31:38 »

Temat jest niesamowicie skomplikowany, co robia ludzie ktorzy siedza za wysokimi stolami i za duzymi pieniedzmi? Czesto czytam rozne wypowiedzi
tutu na forum, uwazam ze sa bardzo sluszne ze ludzie walcza o swoje prawa tez co do medykamenNa zachodzie tez ten temat jest czesto poruszany, nie tak czesto jak by tego ludzie sobie zyczyli. Mysle ze wszyscy wiemy  o tym ze w ostatnich 25 latach medycyna bardzo poszla do przodu, a za tem i produkcja medykamentow niesamowicie sie rozwinela. Czesto medykamentow ktore nie maja zadnego oczekiwanego dzialania, jakie zapowiada producent.
Przemysl farmaceutyczny-koncerny nie maja skrupolow, zarabiaja na wszystkich, nawet na tych ktorzy stoja nad grobem.
             Mysle ze przedewszystkim powinna byc lista medykamentow do ratowania zycie, nastepnie , scisla lista dla ludzi chorych na serce, cukrzykow, chorob przewlwklych jednym slowem medykamentow pelno wartosciowych i sprawdzonych. Np. medykamentow atydepresyjnych jest tak ogromna masa, ze trudno dopasowac je do pacjeta sa to medykamenty ktore czest nie sa sprawdzone dokladnie na dzialania uboczne ktore w rezultacie moga miec nieodwracalne skutki uboczne  w dalszym zyciu czlowieka . Tak sie stalo z Licjum. Okazalo sie ze odklada sie w pewnej czesci muzgu, jakie beda tego skutki, kto to wie?.
Niedawno dowiedzialam sie ze rumianku raczej nie nalezy uzywac do przemywania oczu bo moze wywolac alergie, jezeli ktos bedzie alergiczny na przemycie oczu, to na uzytek wewnetrzny mysle ze tez. Jest to ziolo uzywane chyba tak dlugo jak istniejemy na swiecie. Chca nam odebrac wszystko, aby zarobic
duze pieniadze. Strach jest dobra bronia do atakowania, bardzo skuteczna. Beda uzywac roznych mozliwosci, aby ludzi pograzyc, dlatego nalezy sie uczyc
jak wygladaja ziola ktore rosna w miejscach naszego zycia. Ja wiem ze jesli mam problemy z trawieniem, to parze sobie szklanke  rumianku, spokojnie usiade , rozluznie sie  i jak wypije do konca moje ziolka, to prawie jest juz dobrze. To wszystko to jest prawdziwa manipulacja czlowiekiem i srodowiskiem.Ciezko  jest narodowi panowac nad wszystkim i  na wszystko miec wplyw. Takich przypadkow jest bardzo duzo i beda ciagle zachodzily, bo kombinatorow na zamotanie narodem i wydarcie pieniadza bedzie zawsze wystarczajaco. Na to sa specjalne zawody, ludzie ktorzy ciagle mysla nad tym jak inaczej zapakowac i sprzedac.Dlatego mamy ciagle zmiany, zmiany oznaczaja zawsze zeludziom sie bedzie gozej dzialo. Pozdrawiam Rafaela


Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 16, 2009, 11:11:19 »

My¶lê, ¿e tutaj bardziej pasuje ten post, tym bardziej ¿e traktuje o naturalnych metodach.
Darek



Nie bardzo wiem gdzie podac ten temat. Jednak pomyslalam ze jesli piszemy tu o Indianach Hopi, to moze tu
podam nastepny material bardzo ciekawy.

¦WIECOWANIE UCHA

Naturalne zabiegi wzorowane na praktykach medycznych amerykañskich Indian Hopi fantastyczne rezultaty oczyszczaj±ce i lecz±ce uszu i zatok - powiniene¶ to wypróbowaæ

Historia

Praktyka tej staro¿ytnej, delikatnej i naturalnej terapii pochodzi z Azji, stosowana by³a równie¿ przez Indian obu Ameryk. W czasach nowo¿ytnych Indianie Amerykañscy: Hopi i Cherokee oraz Indianie z Meksyku wci±¿ u¿ywaj± ¶wiecowania jako ¶rodku leczniczego. Poprzez Indian Hopi - ludzi których charakteryzowa³a rozleg³a wiedza dotycz±ca ró¿nych metod leczniczych oraz wielki rozwój duchowy - wiedza dotycz±ca ¶wiecowania dotar³a do europy.

Budowa zio³owej ¶wiecy leczniczej.

Zio³owa ¶wieca lecznicza ma kszta³t rurki. D³ugo¶æ i ¶rednica ¶wiecy dostosowana jest do wielko¶ci otworu ucha oraz potrzebnego czasu spalania. ¦wiece wykonywane s± wed³ug tradycyjnych indiañskich receptur. Wykonuje siê je rêcznie z w³ókna lnianego, wyse-lekcjnowanego ekstraktu miodowego, wosku. Najwa¿niejsze sk³adniki lecznicze to olejki eteryczne i sproszkowane zio³a, o sk³adzie i ilo¶ci dobranej wg indiañskiej tradycji. Do produkcji u¿ywane s± zio³a rosn±ce w naturalnym stanie, ci±g³a kontrola jako¶ci wyklucza mo¿liwo¶æ zanieczyszczeñ radioaktywnych.

Co potrzebne jest do wykonania zabiegu?

1. Dwie ¶wiece zio³owe Hopi.

2. Pokrowiec na g³owê, z otworem na ucho.

3. Pa³eczki z wcirami -do oczyszczenia uszu.

4. Zapa³ki lub pal±ca siê zwyk³a ¶wieca.

5. Szklanka z wod±.

6. Krem.

7. Ma³a poduszeczka.

8. Rêcznik.

9. Waciki do zatkania uszu po zabiegu.
Oryginalne ¶wiecowanie ucha jest z powodzeniem stosowane od lat w wielu krajach ¶wiata. Wykonywanie zabiegu jest proste, powinno odbywaæ siê w atmosferze relaksu i ciszy.

Wykonywanie zabiegu.

- nale¿y wytworzyæ odpowiedni nastrój (³agodna muzyka, zapalona ¶wieca), k³adziemy osobê na boku, pod g³owê podk³adamy ma³± poduszkê przykryt± rêcznikiem.

- kremujemy ma³¿owinê uszn± i okolice ucha masujemy przez 2-3 minuty

- przykrywamy g³owê pokrowcem zabezpieczaj±cym przed zabrudzeniem g³owy popio³em. Ma³¿owinê uszn± wyjmujemy przez wykonany w pokrowcu otwór.

- smarujemy kremem (u¿ywaj±c do tego celu pa³eczek z wacikami) wlot kana³u usznego

- zapalamy ¶wiecê zio³ow± Hopi. Po zapaleniu  odpowiedniego koñca
¶wiecy, drugi jej koniec nale¿y delikatnie, lecz stanowczo w³o¿yæ do kana³u
s³uchowego.

Wa¿ne jest, aby podczas jednego zabiegu by³o ¶wiecowane obydwoje uszu. ¦wieca musi byæ ustawiona w uchu pionowo. Istotne jest aby dym nie wydostawa³ siê z kana³u ucha przy ¶wiecy. Pal±c± siê ¶wiecê trzymaj a¿ do spalenia siê jej do poziomu srebrnej blaszki. Po wypaleniu siê ¶wiecy do poziomu srebrnej blaszki, niedopa³ek delikatnie wyjmujemy i wk³adamy do szklanki z wod±, a ucho oczyszczamy wacikiem na patyczku. Pozwalamy na krótki relax i przechodzimy do drugiego ucha - powtarzamy zabieg. Podczas spalania siê ¶wiecy pacjent s³yszy lekkie trzaski i zmianê ci¶nienia w uchu. Po dokonaniu zabiegu na obu uszach pacjent powinien kilka minut pole¿eæ, a dopiero potem wstaæ. W obecno¶ci pacjenta nale¿y wyj±æ ze szklanki i rozwin±æ zgaszone niedopa³ki ¶wiec i sprawdziæ ich zawarto¶æ - powinny znajdowaæ siê tam: popió³ oraz zanieczyszczenia i osady z ucha. Przed wyj¶ciem pacjent powinien zabezpieczyæ sobie uszy wacikami przed zimnem. Nie nale¿y tego dnia braæ prysznica ani myæ g³owy.

Skutki zabiegu - jak dzia³a ¶wiecowanie?

Podczas spalania siê ¶wiecy wytwarza siê podci¶nienie w kanale usznym. Powstaje ono w skutek tzw. efektu komina i prowadzi do dostrzegalnej regulacji ci¶nienia zatok. Ponad 90% pacjentów opisuje obni¿enie ci¶nienia, "lekko¶æ" -odczucie w okolicach uszu i w g³owie jako g³ówny efekt zabiegu. Ci¶nienie kr±¿±ce (tzw. pr±d ci¶nienia) dostarcza stê¿on± parê wzbogacon± zio³owymi substancjami do wewn±trz ucha. W wyniku tego nastêpuje podra¿nionych stref. Co wiêcej dzia³anie pr±du podci¶nienia wyci±ga osady i zanieczyszczenia z ucha. Podczas procesu spalania nagrzewaj±ca siê obudowa ze srebrnej blaszki przenosi ³agodny, uspakajaj±cy pr±d ciep³a i olejków zio³owych do wnêtrza ucha. Lokalnie dostarczane ciep³o powoduje stymulacjê obwodowego ci¶nienia krwi, które wzmacnia immunologiczny system obrony danego miejsca oraz zwiêksza czêsto¶æ kr±¿enia limfatycznego. Ciep³o stymuluje punkty energetyczne ucha i powoduje prawid³owy obieg energii. Ca³y proces jest przyjemny i skuteczny. Ka¿dy powinien spróbowaæ tego zabiegu.

Wskazania

*delikatne usuwanie nadmiaru woskowiny

* podra¿nienie uszu lub zatok

* efekt u¶mierzaj±cy w przypadkach dra¿liwo¶ci lub stresów

* szumy w uszach - dzwonienie

* energetyczne o¿ywienie w przypadkach os³abienia s³yszalno¶ci

* regulacja ci¶nienia przy bólach g³owy, migrenach i zapaleniach zatok oraz nie¿ycie nosa

* zak³ócenie kr±¿enia w uchu

* lokalna aktywacja limfy i procesów metabolicznych

* stymulacja energii - cyrkulacji pr±dów energetycznych

Prawie wszyscy stosuj±cy zio³owe ¶wiece Hopi opisuj± wynik zabiegu jako intensywny harmonijny relaks oraz efekt lecz±cy ca³y system s³uchowy.

   
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 20:40:11 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 30, 2009, 19:07:16 »

                               DZIURAWIEC

http://zielnik.herbs2000.com/ziola/dziurawiec.htm

Podaje link na strone , gdzie sa bardzo dobre informacje o dziurawcu.Dziurawiec jest wspanialym zielem , w chwili obecnej to najlepszy czas na zbieranie jego, suszenie na herbatke, zrobienie oleju leczniczego, czy zalanie go alkoholem i jeszcze wiecej informacji podane w linku. Zycze przyjemnego zapoznania sie z ziolkiem. Rafaela.

PS. Gdyby ktos zalewal to ziele olejem, to mozna dozucic kwiaty lawendy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 19:08:32 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
bond
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 30, 2009, 19:40:45 »

Pijê dziurawiec na ¿o³±dek, bardzo go sobie chwalê.
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 30, 2009, 22:21:55 »

Jest on bardzo podobny w dzialaniu jak jaskulcze ziele, znam to ziele od dziecka. W obecnych czasach zostalo
doskonale przebadane i odkryto wiele wiecej skladnikow i mozliwosci uzycia tego wlasnie ziela. Jest masowo
uzywany w przemysle produkcji lekarstw, masci i olejkow.
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Lipiec 01, 2009, 08:15:24 »

Dziêki Ci Rafaello U¶miech

W³a¶nie nazbiera³em i u³o¿y³em do schniêcia.



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Lipiec 01, 2009, 11:59:54 »

Kochani, nastepna wspanialosc:

                           
                                                    ORZECH  WLOSKI





Jest to piêkne drzewo, wystêpuj±ce w stanie naturalnym w Azji: od Turcji przez Iran, Indie a¿ do Japonii. Jako surowiec leczniczy li¶cie orzecha w³oskiego maj± cudowne w³a¶ciwo¶ci lecznicze: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze.

Opis ro¶liny i jej wystêpowanie: orzech w³oski dorasta do 25 metrów wysoko¶ci. Orzech kwitnie w kwietniu lub w maju. Owocem jest du¿y pestkowiec, ¶rednicy do 6 cm, z zewnêtrzn± zielon±, miêsist± naowocni±, pêkaj±c± po dojrzeniu i ods³aniaj±c± tward±, niemal kulist± pestkê, zwan± orzechem w³oskim.

Surowiec
Podstawowym surowcem jest li¶æ orzecha w³oskiego (Folium Juglandis). Koñcu lipca zbiera siê równie¿ niedojrza³e, zielone owoce orzecha w³oskiego (Fructis Juglandis recens).

Zwi±zki czynne:
W suszonych li¶ciach orzecha w³oskiego znajduje siê 10% garbników elagowych, zwi±zki naftochininowe, jak hydrojuglon i ¶lady juglonu, flawonoidy, kwasy organiczne.

Dzia³anie i zastosowanie
Li¶cie i owocnia orzecha w³oskiego wykazuj± szeroki zakres dzia³ania leczniczego. Maj± silne w³a¶ciwo¶ci bakteriobójcze; zw³aszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca. Wykazuj± te¿ silne w³a¶ciwo¶ci przeciwgrzybicze.
Wyci±gi z orzecha obni¿aj± poziom cukru we krwi, czyszcz± te¿ krew.
Przetwory z li¶ci i naowocni orzecha w³oskiego w zalecanych dawkach leczniczych nie wywo³uj± objawów szkodliwych dla zdrowia. W dawkach wy¿szych mog± powodowaæ nudno¶ci i zaparcia
Wyci±gi z li¶ci lub naowocni orzecha w³oskiego stosuje siê w stanach nie¿ytowych przewodu pokarmowego.
Orzech w³oski podaje siê te¿ w problemach skórnych: egzemach, tr±dziku, liszajach, ¿ylakach odbytu, potliwo¶ci stóp.

Przetwory
Napar z li¶ci orzecha w³oskiego: 2 ³y¿eczki rozdrobnionych li¶ci zalaæ 2 szklankami wody ciep³ej, przykryæ, postawiæ na bardzo ma³ym ogniu i ogrzaæ do wrzenia (nie gotowaæ). Odstawiæ na 5 min i przecedziæ. Piæ po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwo¶ciach ¿o³±dkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wy¿ej.
Do u¿ytku zewnêtrznego sporz±dziæ napar w podany wy¿ej sposób, bior±c pó³tora ³y¿ki li¶ci orzecha w³oskiego i 1/2 ³y¿ki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Stosowaæ do ok³adów, obmywañ, irygacji, nasiadówek nasiadówek k±pieli pe³nej.

Wino orzechowe: do butelki czerwonego wina gronowego (700 ml) dodaæ 50g rozdrobnionych li¶ci, macerowaæ 10 dni i przecedziæ. Dodaæ 50-150g cukru i odstawiæ na 3 dni. Piæ po ma³ym kieliszku 2-3 razy dziennie. Wino ma pe³ny zakres dzia³ania li¶ci. Dla chorych na cukrzycê nie dodawaæ li¶ci do wina.

Przyroda nam proponuje przewspaniale mozliwosci zaopatrzenia sie w doskonale ziola, nalewki, herbaty-
jesli sami to przygotujemy, to wiemy co mamy. Pozdrawiam Rafaela 

WLASNIE JEST CZAS........

http://www.google.de/search?q=orzech+wloski&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a . mozna wiecej sie dowiedziec.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 12:06:32 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Lipiec 08, 2009, 14:46:14 »

                                           SZALWIA LEKARSKA

Sza³wia lekarska
Systematyka wg Reveala
Domena    j±drowce
Królestwo    ro¶liny
Podkrólestwo    naczyniowe
Nadgromada    nasienne
Gromada    okrytonasienne
Klasa    Rosopsida
Rz±d    jasnotowce
Rodzina    jasnotowate
Rodzaj    sza³wia
Gatunek    sza³wia lekarska
Nazwa systematyczna
Salvia officinalis L. 1753
Galeria zdjêæ i grafik w Wikimedia Commons Galeria zdjêæ i grafik w Wikimedia Commons
Gatunek leczniczy

Sza³wia lekarska (Salvia officinalis L.) - gatunek wiecznie zielonego krzewu z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Wystêpuje w stanie dzikim w Europie, w rejonie Morza ¦ródziemnego. W Ameryce Pó³nocnej uprawiana i dziczej±ca. W Polsce nie wystêpuje w stanie dzikim, nadaje siê jednak do uprawy w ogródku.

Jej nazwa wywodzi siê od ³aciñskiego salvus oznaczajacego zdrowie.



Charakterystyka [edytuj]
W czasie kwitnienia
Kwiaty sza³wii
S. officinalis cv. Argenteovariegata jest uprawiana równie¿ jako ro¶lina ozdobna

Pokrój
    Bylina lub pó³krzew, osi±ga wysoko¶æ 50-70 cm. Ma sk³onno¶æ do pok³adania siê.
£odyga
    Wzniesiona, czterokanciasta lub okr±g³awa, drewniej±ca od do³u. Ca³a ro¶lina lekko ow³osiona.
Li¶cie
    Zielono-srebrne, miêkkie w dotyku, d³ugoogonkowe, pod³u¿nie owalne lub lancetowate, u³o¿one naprzeciwlegle. Brzegiem lekko karbowane, a z wierzchu pomarszczone.
Kwiaty
    Dwuwargowe, barwy fioletowoniebieskiej, zebrane po 4-8 w szczytowe nibyokó³ki. Kwitn± od maja do czerwca.
Biotop
    Ro¶nie na s³onecznych zboczach i ska³ach, na glebach bogatych w wapñ i w miarê wilgotnych.

Zastosowanie [edytuj]

    * Ro¶lina lecznicza :
          o Historia : Znana ju¿ w staro¿ytno¶ci jako ro¶lina lecznicza, a tak¿e magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali j± jako lekarstwo na uk±szenia wê¿a, problemy ze wzrokiem, utratê pamiêci. W ¶redniowieczu stosowano j± jako lek na przeziêbienia, gor±czkê, padaczkê, choroby w±troby i zaparcia. Uwa¿ano j± równie¿ za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, i¿ spo¿ywanie sza³wi przed³u¿a ¿ycie. W staro¿ytnym Rzymie zbiorom sza³wii jako ro¶liny magicznej towarzyszy³y okre¶lone zwyczaje.
          o Surowiec zielarski : Li¶cie (Folium Salviae) sza³wii zawieraj± od 2,5 do 3% olejku lotnego, który zawiera m.in. tujon, cyneol, kamforê i pinen. Ponadto sza³wia zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, du¿e ilo¶ci witaminy B1 (ok. 850 mg%), witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i du¿e ilo¶ci witaminy C.
          o Dzia³anie : Poprawia pracê uk³adu trawiennego, obni¿a poziom cukru we krwi, a napary z sza³wii ³agodz± zapalenia gard³a i skóry. Ponadto dzia³a koj±co na depresjê, zmêczenie, wyczerpania. Napar z sza³wii stosuje siê przy nadmiernym poceniu nocnym, zw³aszcza u gru¼lików i neurotyków. Dziêki bakteriobójczym w³a¶ciwo¶ciom stosuje siê sza³wiê tak¿e zewnêtrznie do p³ukania jamy ustnej, gard³a, przy ropnym zapaleniu dzi±se³, ple¶niawce i przy anginie. Napar sza³wii stosuje siê tak¿e do ok³adów na trudno goj±ce siê rany, owrzodzenia ¿ylakowate nóg a tak¿e jako dolewkê do k±pieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych.

Herbatka z li¶ci ³agodzi przeciwdzia³a biegunce, s³u¿y te¿ do irygacji pochwy w up³awach. Dalej jest tak¿e (s³abym) ¶rodkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, ³agodz±cym dolegliwo¶ci wystêpuj±ce w okresie menopauzy, skutecznym w ¶linotoku.

    * Sztuka kulinarna : Li¶cie zrywane przed okresem kwitnienia s± u¿ywane do dzi¶ jako przyprawa. Stosuje siê j± jako dodatek do sa³atek, miêsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia siê ni± wêgorza. Doskonale komponuje siê z daniami, których sk³adnikami s± pomidory, kapusta i groch. Du¿e zastosowanie znalaz³a zw³aszcza w kuchni w³oskiej.
          o Ma lekko gorzkawy smak, dlatego nale¿y u¿ywaæ jej oszczêdnie. Zbyt du¿a ilo¶æ nadaje potrawie nieprzyjemny zapach.
          o Przez proces suszenia smak przyprawy nasila siê. Suszona sza³wia mo¿e byæ przechowywana do 3 lat w szczelnym opakowaniu. Po tym okresie traci swój zapach.
          o Powinny jej unikaæ kobiety w ci±¿y.
    * Kosmetyka: Jest tak¿e wykorzystywana w przemy¶le kosmetycznym z powodu zawarto¶ci olejków eterycznych.

    * Li¶æ sza³wii wchodzi³ w sk³ad nieprodukowanych obecnie papierosów "Astmosan". Wspó³czesne preparaty z³o¿one zawieraj±ce li¶cie sza³wii to: Septosan, Vagosan, Diabetovit, Dentosept (p³ukanka), Gastrogran (granulat).
    * Napar z li¶cia sza³wii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi. nale¿y jednak stosowaæ z umiarem poniewa¿ mo¿e doprowadziæ do ca³kowitego zaniku pokarmu


http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_lekarska

podaje jeszcze jeden link- jest to innego rodzaju szalwia-tez lecznicza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_wieszcza

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 20:50:32 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Lipiec 09, 2009, 19:10:12 »

"Odkryli¶my eliksir ¿ycia!"



W glebie Wyspy Wielkanocnej kryje siê substancja, która przed³u¿a m³odo¶æ - odwieczne marzenie cz³owieka. Dziêki niej naukowcom po raz pierwszy uda³o siê wyd³u¿yæ ¿ycie przedstawiciela ssaków.


 Rapamycyna nie jest ¿adn± nowo¶ci± - substancja po raz pierwszy zosta³a wyizolowana w próbkach gleby z wyspy na po³udniowym Oceanie Spokojnym ju¿ w 1975 roku, jest stosowana w transplantologii. Jednak dopiero teraz badacze z USA odkryli jej cudowne w³a¶ciwo¶ci przed³u¿ania ¿ycia - informuje ''Daily Telegraph''. ...

http://deser.pl/deser/1,97052,6803874,_Odkrylismy_eliksir_zycia__.html

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 19:11:27 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2009, 17:31:16 »

Znalazlam talki portal o zdrowiu i leczeniu.

Lecznicze wlasciwosci glinki zielonej ( moze nie dla wszystkich, ale moze dla czesci ludzi dobre), moze warto skorzystac.

http://www.rzs.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=159
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Sierpieñ 29, 2009, 15:35:25 »

Zielona herbata - stra¿nik zdrowia

Herbaciana profilaktyka



Zdrowotne oddzia³ywanie rozmaitych gatunków herbaty nieraz ju¿ podkre¶lano. Wyniki najnowszych badañ dowodz±, ¿e zakres leczniczych w³a¶ciwo¶ci tej ro¶liny jest niezwykle szeroki.
...

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/herbaciana-profilaktyka,1359361,1653
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #70 : Wrzesieñ 20, 2009, 22:41:04 »

Zastosowania glinki kaolinowej
28.04.2009.

„M±dro¶æ polega na tym, ¿eby poznaæ wszystko, co stworzy³a przyroda”.

Hipokrates

Lecznicze w³a¶ciwo¶ci glinki

Organizm ludzki jest zbudowany w taki sposób, ¿eby móg³ sam walczyæ ze swoimi chorobami i dolegliwo¶ciami, ale poniewa¿ brakuje mu na to si³, powinni¶my mu pomóc. W trakcie oczyszczania i odnowy przemiany materii, w czasie procesu stabilizacji i odbudowy odporno¶ci – organizm sam siebie leczy. Najlepszym lekiem jest ten, który stworzy³a sama przyroda. Jednym z takich bezcennych skarbów znajduj±cych siê w g³êbinach matki ziemi jest kambryjska glinka bia³o-b³êkitna, która powsta³a piêæset milionów lat temu i jest produktem przetworzenia przez przyrodê ro¶lin prehistorycznych – skrzypów (zawieraj±cych du¿e ilo¶ci krzemu), paproci, jak równie¿ organizmów morskich (np. okrzemek).

Im starsze s± warstwy gliny, tym ja¶niejsza jest barwa kaolinitów. Glinka najwy¿szej jako¶ci znajduje siê na du¿ej g³êboko¶ci, na poziomie 30–60 metrów od powierzchni gleby i jest zbiorem „¿ywych pierwiastków Ziemi”. Bia³o-b³êkitnemu kolorowi odpowiada 39 pierwiastków tablicy Mendelejewa. Ale najwiêcej w glince jest krzemu z ziemi – oko³o 50%. Krzem jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi. Bez niego nie by³oby na naszej planecie ¿ycia. Zawieraj± go wszystkie ro¶liny i organizmy ¿ywe.
Stê¿enie krzemu we krwi ludzkiej wynosi oko³o 1:100 000. Kiedy siê zmniejsza, cz³owiek zaczyna „odczuwaæ pogodê”, pogarsza siê jego ogólny stan fizyczny. Niedobór krzemu w organizmie mo¿e doprowadziæ do szybkiego starzenia siê, do takich zachorowañ jak choroba stawów (artrity), arterioskleroza i – co najgorsze – do chorób onkologicznych.
Istniej± trzy sposoby zastosowania glinki kaolinowej: stosowanie wewnêtrzne (picie), ok³ady i kompresy, a w kosmetologii – maseczki na twarz i cia³o. Najlepsze rezultaty przynosi ³±czenie tych trzech sposobów. Glinka jako czê¶æ sk³adowa energii Ziemi, podczas procesu swojego powstawania nasyca siê innymi energiami Natury – Ogniem, Wod±, Wiatrem, Metalem. To oczywiste, ¿e sama struktura glinki powstaje z Ziemi i niesie ze sob± jej energiê. W³a¶nie takie ³±czenie energii Przyrody daje niepozornej z wygl±du glince olbrzymi leczniczy potencja³. Te energetyczne w³a¶ciwo¶ci glinka otrzymuje w momencie swojego tworzenia siê i jeszcze przez d³u¿szy czas gromadzi informacje o ochronnym polu magnetycznym Ziemi, podczas tysi±cletniego oczekiwania na zastosowanie.

Zastosowanie wewnêtrzne
...

 http://www.igya.pl//sposoby_na_pasozyty/zastosowania_glinki_kaolinowej.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Wrzesieñ 20, 2009, 23:49:59 »

No w³a¶nie... ten krzem U¶miech


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Wrzesieñ 21, 2009, 09:02:29 »

A co powiecie na witaminê D ?
Jedna z nielicznych witamin , które organizm ludzki mo¿e wytwarzaæ samodzielnie pod wp³ywem s³oñca.
O witaminie D w  leczeniu i profilaktyce raka opowiada dr Joe Prendergast.
<a href="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;</a>
Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Wrzesieñ 21, 2009, 09:35:40 »

East, bardzo dobra informacja i warta stosowania. Wskocz te¿ na link, który zapoda³ Thotal, chocia¿by gwoli porównania... Tam dopiero te¿ wielka sensacja dotycz±ca tej kwestii!
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 09:57:07 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Wrzesieñ 21, 2009, 09:59:17 »

Wszystkie, coraz czê¶ciej pojawiaj±ce siê informacje na temat nowotworów sprowadzaj± siê do;

oczyszczenia organizmu
dieta warzywna (metoda Gersona)
kwasy omega 3 (koenzym Q10)
witamina b17 (pestki migda³ów, jab³ek, ¶liwek)
 itd...

To wszystko mamy w zasiêgu rêki, nie potrzebne bêd± zabiegi rze¼nicze i przemys³owo-chemiczne w systemie profilaktyki i WYSOKIEJ ¦WIADOMO¦CI...


Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahaslonecznychcieni opatowek phacaiste-ar-mac-tire granitowa3 wypadynaszejbrygady