janusz
Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1370
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #100 : Październik 11, 2010, 22:50:26 » |
|
MandragoraMandragora jako roœlina lecznicza wymieniona jest ju¿ w staroegipskim papirusie Ebersa z 1550 r. p.n.e. Hipokrates zaleca³ stosowanie ma³ych doz nalewki dla opanowania depresji i stanów lêkowych. Teofrast zaleca³ stosowanie na rany po zmieszaniu z m¹k¹. Zauwa¿y³ te¿, ¿e jest silnym afrodyzjakiem. W staro¿ytnoœci mandragorê uwa¿ano za œrodek przeciwbólowy i nasenny. U¿ywano jej wiêc do ukojenia chronicznych bólów, a tak¿e przepisywano na melancholiê, reumatyzm i drgawki. Rzymianie u¿ywali mandragory jako œrodka znieczulaj¹cego, podaj¹c pacjentom przed operacj¹ kawa³ek jej korzenia do ¿ucia. By³a tak¿e popularnym sk³adnikiem mi³osnych eliksirów, a najsilniejsze z nich mia³a sporz¹dzaÌ sama Kirke, tote¿ mandragorê nazywano Kirkaia, tj. roœlina czarodziejskiej Kirke. Mandragora by³a atrybutem bóstw podziemnych, zsy³aj¹cych œmierÌ, takich jak Hekate, w której czarodziejskim ogrodzie ros³a. Mandragora zwana by³a przez Greków równie¿ Apollinaris od stanów transu Pytii delfickiej, wieszczki Apollina. W œredniowieczu i póŸniej silnie zgrubia³y, rozga³êziony korzeù (tzw. alrauna) tej roœliny by³ uwa¿any za œrodek magiczny. Korzeù przypomina ludzk¹ postaÌ i to prawdopodobnie by³o Ÿród³em przypisywanych jej magicznych mocy. Przypuszczalny sk³adnik owianej mg³¹ tajemnicy maœci czarownic. Wi¹¿e siê z ni¹ legenda, wed³ug której roœlina ta wydaje z siebie zabójczy krzyk, kiedy jest wyrywana z ziemi. Nazywano j¹ wilcz¹ jagod¹ i wierzono, ¿e roœnie zawsze pod szubienicami powstaj¹c z nasienia wisielca sp³ywaj¹cego do ziemi. Jagody nazywane "jab³kami mi³oœci" by³y uwa¿ane za œrodek przeciw bezp³odnoœci, pobudzaj¹cy ¿¹dze mi³osne, pró¿noœÌ w ma³ych dozach i g³upotê w du¿ych. U¿yta we w³aœciwych dawkach mo¿e dzia³aÌ silnie erotyzuj¹co. CharakterystykaPokrój Bylina o wysokoœci do 30 cm i bardzo skróconej ³odydze. Liœcie Krótkoogonkowe, zwykle nagie, na koùcach zaostrzone[1]. Du¿e, pod³ugowatojajowate, karbowanoz¹bkowane. Kwiaty Wyrastaj¹ pojedynczo na d³ugich szypu³kach, maj¹ 5-wrêbny kielich, brudnobia³¹ lub zielonkawobia³¹ koronê, 1 s³upek i 5 prêcików znajduj¹cych siê w rurce korony. Kwitnie od czerwca do lipca[1]. Owoc Du¿e, kuliste, ¿ó³tawe jagody o nieprzyjemnym zapachu. Osi¹gaj¹ 2-3 cm œrednicy[1]. Korzeù Gruby, miêsisty, br¹zowy, czêsto rozwidlony[2], wrzecionowaty, o d³ugoœci do 60 cm[1]. Roœlina truj¹ca Zawiera m.in. atropinê i alkaloidy z grupy tropanowych. Spo¿ywana w wiêkszych iloœciach mo¿e wywo³aÌ podra¿nienie dróg oddechowych, podobno tak¿e delirium, jest psychoaktywna i ma w³aœciwoœci mocno pobudzaj¹ce. ZastosowanieRoœlina uprawiana dla korzeni i jadalnych jagód. Roœlina lecznicza: stosowana w produkcji œrodków przeciwbólowych, zw³aszcza w chorobach reumatycznych. Jako roœlina lecznicza mandragora jest obecnie prawie zapomniana, u¿ywana sporadycznie jako sk³adnik o dzia³aniu rozkurczowym. Surowiec zielarski: korzeù (Radix Mandragorae). Jest jednym z surowców tropanowych, podobnie jak liœcie bielunia, lulka czarnego i korzeni i liœci pokrzyku wilczej jagody. Zawiera alkaloidy (ok. 0,37%), w tym hioscyjaminê, skopolaminê, atropinê. Zbiór i suszenie: korzeù wykopuje siê jesieni¹ i suszy w cieniu, a nastêpnie w ogrzewanych suszarniach. Korzenie o przeznaczeniu farmaceutycznym przed suszeniem kroi siê na plastry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #101 : Październik 24, 2010, 16:41:51 » |
|
Rzecz nie o roÂślinach halucynogennych, lecz tych przyczyniajÂących siĂŞ do naszego, szeroko pojĂŞtego zdrowia. Orkisz, lek dla ludzkoÂściOrkisz i grunkern. Orkisz to maÂło wymagajÂący, odporny na zimno gatunek pszenicy, rozpowszechniony dawniej w caÂłej Europie. Do niedawna byÂł uprawiany rzadko, obecnie powoli odzyskuje znaczenie. NiedojrzaÂły, zielony, uwĂŞdzony orkisz nazywany jest grunkern. Orkisz pojawia siĂŞ na rynku - w zaleÂżnoÂści od stopnia zmielenia - jako mÂąka, Âśruta, pÂłatki, a takÂże jako skÂładnik gotowych potraw (tarty orkisz, placki z grunkern itp.). Polecam wam uÂżywanie mÂąki z orkiszu zamiast z innych rodzajĂłw zbó¿. ZagadkÂą jest, dlaczego po tym, jak czÂłowiek przez wieki ÂżywiÂł siĂŞ tym naprawdĂŞ wartoÂściowym zboÂżem, orkisz popadÂł w zapomnienie. Hildegard von Bingen (1089-1179), wielka przyrodniczka i mistyczka Âśredniowiecza, nazywaÂła go ziarnem dla ludzkoÂści. ...Kilka informacji powinno wystarczyĂŚ, by zainetresowaĂŚ siĂŞ tym naturalnym lekiem. ... Orkisz zawiera niemal wszystkie potrzebne czÂłowiekowi substancje odÂżywcze, w odpowiednim, proporcjonalnym stosunku iloÂściowym - i to nie tylko w otoczce ziarna, lecz doskonale rozÂłoÂżone w caÂłym ziarnie. Oznacza to, Âże swoje znakomite wartoÂści odÂżywcze zachowuje niezaleÂżnie od stopnia zmielenia. Dzieci karmione wy³¹cznie mÂąkÂą orkiszowÂą i wodÂą nie miaÂły niedoborĂłw w organizmie, odwrotnie na przykÂład przy diecie mlecznej. Orkisz z powodzeniem moÂżna stosowaĂŚ jako uzupeÂłnienie diet leczniczych. Jest on - w przeciwieĂąstwie do najczĂŞÂściej hodowanych gatunkĂłw zbó¿ - zdrowy genetycznie, jego wartoœÌ zdrowotna i siÂły wewnĂŞtrzne sÂą nieporĂłwnywalnie wiĂŞksze. Zebrane nasiona mogÂą byĂŚ uÂżywane jako ziarno siewne, co nie jest moÂżliwe, jeÂśli chodzi o inne rodzaje zbó¿. Orkisz jest odporny na promieniowanie i zanieczyszczenie Âśrodowiska, poniewaÂż ziarno jest mocno otoczone kilkoma warstwami plewek. Po awarii w Czarnobylu byÂły to jedyne owoce ziemi, ktĂłre nie ulegÂły napromieniowaniu. ÂŻrĂłdÂło: Kalendarz ksiĂŞÂżycowy zastosowanie w codziennym Âżyciu Johanna Paungger i Thomas Poppe. SzarÂłat - amarantus. Tzw. zÂłoto InkĂłw Amarantus - zboÂże XXI wiekuW czasach pokoju dodawano do niego miĂłd. W czasie wojny - krew. Placki amarantowe z krwiÂą jeĂącĂłw wojennych, jedzone przy dÂźwiĂŞkach bĂŞbnĂłw, dodawaÂły mĂŞstwa wojownikom. nr 56/? ?Znienawidzony w czasach podbojĂłw kolonialnych przez hiszpaĂąskich zakonnikĂłw, wyklĂŞty jako symbol pogaĂąstwa, pÂłon¹³ na stosach wzdÂłuÂż andyjskich wierzchoÂłkĂłw. Uprawiano amarantus juÂż okoÂło 5 tysiĂŞcy lat temu. Z historii wynika, Âże znany byÂł juÂż Majom. W wysokich Andach, za InkĂłw i AztekĂłw byÂł podstawowym zboÂżem Indian. ByÂł jednym z trzech ziaren obok kukurydzy i fasoli, oddawanch jako lenno wÂładcom plemiennym. Przed najazdem hiszpaĂąskich konkwistadorĂłw Aztekowie otrzymywali juÂż okoÂło 20 tysiĂŞcy ton nasion amarantusa w ciÂągu roku, co stawiaÂło go wÂśrĂłd roÂślin uprawnych na trzecim miejscu, po kukurydzy i fasoli. Nasiona mielono i przyrzÂądzano z nich papkĂŞ, tortille oraz napoje. MÂłode liÂście i pĂŞdy stosowano jako warzywo i przyprawĂŞ. OdgrywaÂł rĂłwnieÂż magicznÂą rolĂŞ w obrzĂŞdach religijnych Indian. Z ciasta amarantusowego z dodatkiem krwi ludzkiej wykonywano figurki bogĂłw i skÂładano je w ofierze, a takÂże wypiekano placki, ktĂłre miaÂły dodawaĂŚ siÂły wojownikom. Czy przypadek sprawiÂł, Âże wÂłaÂśnie ta czczona przez Indian roÂślina, a nie inne: kukurydza, fasola, ziemniaki, czy pomidory, ktĂłre przybyÂły do Europy z Ameryki, zostaÂła zapomniana na wiele wiekĂłw? Przez Indian amarantus uznawany byÂł za roÂślinĂŞ ÂświĂŞtÂą i nazywany - "nieÂśmiertelny". Ale nie przez tych, ktĂłrzy przylecieli przez morze na ogromnych ptakach, przyjechali na wielkich zwierzĂŞtach, nie imaÂły siĂŞ ich strzaÂły i w³ócznie i zabijali na odlegÂłoœÌ. Oni to, czyli hiszpaĂąscy najeÂźdÂźcy szerzÂący chrzeÂścijaĂąstwo, zakazali siaĂŚ "diabelskie ziele", a za jego uprawĂŞ obcinali rĂŞce. Tak to amarantus, za sprawÂą zakonnikĂłw, staÂł siĂŞ zielem zakazanym i symbolem pogaĂąstwa. Legenda mĂłwi, Âże pierwsi konkwistadorzy, z nienawiÂści do tej roÂśliny, wytrzebili amarantus prawie caÂłkowicie. Legenda mĂłwi teÂż, Âże byÂła to zemsta za zabicie mnicha bliskiego papieÂżowi i wypieczenie rytualnych plackĂłw z jego krwi zmieszanej wÂłaÂśnie z amarantusem. Tak wiĂŞc amarantus przycupn¹³ jedynie tam, gdzie nie docierali ze swymi naukami zakonnicy, czyli na poletkach w wysokich gĂłrach. OdkryÂł go tam wiele wiekĂłw póŸniej inny mnich i przywiĂłzÂł na europejskie dwory. Tak wiĂŞc z Ameryki dotarÂł amarantus do Europy, Azji i Afryki jako chwast, roÂślina ozdobna z racji swoich przepiĂŞknych amarantowych piĂłropuszy i czĂŞÂściowo jako roÂślina uprawna. ¦lady upraw amarantusa znaleziono w Argentynie, Gwatemali, Peru, Boliwii, Meksyku, i poÂłudniowo-wschodnich stanach USA. DziÂś pola amarantusa spotkaĂŚ moÂżna we wszystkich niemal zakÂątkach Âświata. Uprawia siĂŞ go na wiĂŞkszÂą skalĂŞ w obu Amerykach, poÂłudniowo-wschodniej Azji: Indiach, Nepalu, w Himalajach, Chinach, Cejlonie oraz w Afryce: w Mozambiku, Ugandzie, Nigerii. Uprawia siĂŞ go takÂże w okolicach Leningradu, w Kazachstanie i w Europie: w Niemczech, na SÂłowacji no i w Polsce. NajwiĂŞksze jednak jego uprawy znajdujÂą siĂŞ w Ameryce, ktĂłra juÂż kilkanaÂście lat temu "zwariowaÂła" na punkcie tego pseudozboÂża. Wypieki z dodatkiem amarantusowej mÂąki: chleby, ciastka, makarony moÂżna tam znaleŸÌ w wielu sklepach. ZwÂłaszcza, Âże dodatek mÂąki z amarantusa poprawia skutecznie jakoœÌ wypieku - z racji swych wÂłaÂściwoÂści moÂże wyeliminowaĂŚ caÂłkowicie nagminnie dodawane do wypiekĂłw chemiczne polepszacze. PrzedÂłuÂża takÂże trwaÂłoœÌ pieczywa, powoduje, Âże jest ono zasobne w potrzebne organizmowi mikroelementy i nadaje mu wyÂśmienity lekko orzechowy smak. .... http://www.wegetarianski.pl/podstrona/czytnik.php?dzial=odzywianie&artykul=37Antidotum na choroby XXI wieku, czyli o amarantusie s³ów kilka…... Obecne mÂądroœÌ staroÂżytnych AztekĂłw zostaÂła potwierdzona badaniami naukowymi. Amarantus zaliczany jest do roÂślin zawierajÂących wysokÂą zawartoœÌ bÂłonnika oraz Âłatwo przyswajalnego biaÂłka. Jak wiadomo bÂłonnik jest niezbĂŞdny w regulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu organizmu. Z kolei stopieĂą przyswajalnoÂści biaÂłka w tej roÂślinie wynosi 75% i jest wyÂższy niÂż w przypadku mleka czy miĂŞsa. NajwyÂższÂą wartoœÌ biaÂłka amarantus ma wtedy, gdy zmieszamy go z tradycyjnymi zboÂżami, np. orkiszem lub pÂłatkami owsianymi. BiaÂłko tej roÂśliny ma wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbĂŞdnymi. Jest to grupa aminokwasĂłw, ktĂłre nie mogÂą byĂŚ syntetyzowane w organizmie i uzupeÂłniamy je wy³¹cznie przez odpowiednie poÂżywienie. NajwyÂższÂą zawartoÂściÂą charakteryzuje siĂŞ lizyna (niezbĂŞdna do prawidÂłowego rozwoju dzieci) oraz aminokwasy zawierajÂące siarkĂŞ. Frakcja skrobi zawarta w amarantusie jest bardzo drobna przez co szybko dostarcza organizmowi energii. WÂłaÂściwoÂści Âżywieniowe amarantusa najlepiej sÂą wykorzystane wĂłwczas gdy jego mÂąka i inne przetwory zostanÂą zmieszane z mÂąkÂą pochodzÂącÂą z tradycyjnych zbó¿. Amarantus w porĂłwnaniu z pszenicÂą jest lepszym ÂźrĂłdÂłem takich skÂładnikĂłw mineralnych jak: magnez, wapĂą, fosfor czy potas. Ze wzglĂŞdu na Âżelazo, ktĂłrego iloœÌ wynosi 15 mg w 100 g nasion, amarantus przewyÂższa wszystkie roÂśliny. Z tego powodu jest stosowany w leczeniu anemii i zalecany kobietom w ci¹¿y. Ziarno amarantusa moÂże byĂŚ mielone oraz praÂżone, a z powodu braku glutenu w swoim skÂładzie jest podawane osobÂą cierpiÂącym na celiakiĂŞ, anemiĂŞ czy cukrzycĂŞ. W przypadku choroby wieĂącowej oraz nadciÂśnienia rĂłwnieÂż wskazane jest spoÂżywanie nasion lub oleju z amarantusa. Cennym walorem odÂżywczym jest duÂża zawartoœÌ kwasĂłw tÂłuszczowych w ziarnach amarantusa, ktĂłre przyczyniajÂą siĂŞ do obniÂżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka miaÂżdÂżycy. Ze wzglĂŞdu na wysokÂą wartoœÌ odÂżywczÂą i energetycznÂą jest polecany sportowcom, zwÂłaszcza Âże jest lekko strawny i nie powoduje obci¹¿enia przewodu pokarmowego. ... http://www.cyberbaba.pl/content/view/1599/245/... Uprawa amarantusa w Polsce jest moÂżliwa wÂłaÂściwie na terenie caÂłego kraju. WaÂżne, aby gleba na ktĂłrej zostaje zasiany amarantus byÂła Âżyzna i sucha. Nasiona wysiewa siĂŞ w drugiej-trzeciej dekadzie maja. Zbiory natomiast przypadajÂą zazwyczaj tuÂż po pierwszych przymrozkach (amarantus przestaje rosn¹Ì, gdy temperatura spadnie poniÂżej 7 stopni Celsjusza), czyli w paÂździerniku lub listopadzie. Podobno uprawa amarantusa jest opÂłacalna – przy plonach z hektara siĂŞgajÂących 2 – 3 ton, cena skupu jest przewaÂżnie przynajmniej 3 krotnie wyÂższa niÂż w przypadku pszenicy. PrzykÂład dania z nasion amarantusa moÂżna znaleŸÌ na stronach PuszKKKi. SzarÂłat, za Goto Reviews. ... http://www.zielonemigdaly.pl/2006/03/czas-na-amarantus/... Ekologiczna uprawaSzarÂłat jest bardzo szybko rosnÂącym gatunkiem jednorocznym. Uprawiany jest na nasiona w Ameryce ÂŁaciĂąskiej, Indiach i Nepalu, a ostatnio na du¿¹ skalĂŞ rĂłwnieÂż w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Chinach i Japonii. W kuchni afrykaĂąskiej, indyjskiej i poÂłudniowo-wschodniej Azji stosowany jest jako warzywo liÂściowe. W Polsce pierwsze plantacje zaÂłoÂżono na poczÂątku lat 90. na LubelszczyÂźnie. Opracowano juÂż technologiĂŞ jego uprawy w naszym klimacie, a nawet wyhodowano polskie odmiany. RoÂślina wymaga lÂżejszych, zasobnych gleb o neutralnym odczynie i regularnego nawadniania. Jest ciepÂłolubna. Nasiona wysiewa siĂŞ do gruntu w poÂłowie maja, na sÂłonecznym stanowisku. MoÂżna teÂż uprawiaĂŚ szarÂłat z rozsady. Wtedy nasiona wysiewa siĂŞ wczeÂśniej do inspektu lub na rozsadniku, a na miejsca staÂłe przesadza siĂŞ siewki w koĂącu maja. ... http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72158,5838236,Szarlat__Amaranthus____zloto_Inkow.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
barneyos
GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
Płeć:
Wiadomości: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #102 : Październik 25, 2010, 07:19:50 » |
|
ELO !!!
Polecam chleb orkiszowy - bardzo smaczny, czĂŞsto go kupujĂŞ, niestety jest niszowy, nie wszĂŞdzie moÂżna go dostaĂŚ, a i cena bardzo nie teges - ok.3 zÂł za takÂą kostkĂŞ 400g. Jest pyszny !!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #103 : Październik 25, 2010, 15:18:46 » |
|
To i tak masz dostĂŞp do taniego, u nas jest po 11 zÂł.
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć:
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #104 : Grudzień 16, 2010, 11:35:54 » |
|
roślina nielubiana ze względu na nieprzyjemne konsekwencje z jej bezpośrednim kontaktem, ale.. można o niej i jej właściwościach znaleść wiele-
Pokrzywa (Urtica dioica L.) od wieków towarzyszy człowiekowi, rosnąc w pobliżu zabudowań, na pastwiskach, polanach, w wilgotnych lasach liściastych oraz nad brzegami rzek i jezior. O jej leczniczych i odżywczych właściwościach pisali już starożytni: Hipokrates i Scribonius Largus, a później św. Hildegarda i Paracelsus
Ma wszechstronne naturalne działanie lecznicze i odmładzające. Jest bogata w mikroelementy i witaminy - w jej liściach znajduje się prowitamina A, witaminy B2 i C. Stare recepty zalecają jako kurację odmładzającą picie roztworu soku młodych pokrzyw, natomiast kilkuminutowe "bicie" pokrzywami oraz kąpiele z suszem pokrzywowym pomagają na reumatyzm. Napar z pokrzywy stosowany do mycia twarzy dobrze oczyszcza skórę tłustą, łojotokową i zapobiega wypryskom. Płukanie włosów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie skóry głowy alkoholowym wyciągiem z korzeni pokrzywy wzmacnia cebulki włosowe, nadaje włosom puszystość i połysk.
W ziołolecznictwie przydatna jest zarówno pokrzywa zwyczajna, jak też pokrzywa żegawka. Pierwsza jest bylina sięgającą do 150 cm wysokości, zazwyczaj dwupienną, rozrastającą się dzięki podziemnym rozłogom; druga – rośliną jednoroczną, jednopienną i dorastającą zaledwie 50 cm wysokości. Obie mają podłużne, jajowatosercowate liście o wyrazistych ząbkach na obrzeżu i kwiaty o barwie zielonej; u obu całą część naziemną pokrywają parzące włoski.
Wytwarzana przez nie substancja parząca zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego. Liście są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy oraz garbniki i flawonoidy. Korzenie zawierają substancje o charakterze pektyn i polisacharydów oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Dlatego też surowcem łzielarskim są zarówno liście (Folium Urticae), korzenie (Radix Urticae), jak i całe ziele (Herba Urticae).
Wewnętrznie liście i ziele pokrzywy stosuje się w początkowym okresie cukrzycy, jako środek hemostatyczny w zaburzeniach krzepliwości krwi i krwawieniach wewnętrznych, a także w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej, ze względu na działanie moczopędne. W lecznictwie ludowym pokrzywa uznawana jest za jedna z roślin najskuteczniej oczyszczających organizm i stosowana jest w długofalowych terapiach w schorzeniach reumatycznych i gośćcu.
Zewnętrznie okłady z naparu pokrzywy stosuje się przeciwko czyrakom. Łodygi z liśćmi używane są do biczowania ciała w celu wywołania miejscowego podrażnienia i przekrwienia skóry w przypadkach bólu stawów i kurczów mięśni. Alkoholowy wyciąg lub napar z korzeni stosowany do nacierania skóry głowy i do mycia włosów, intensyfikuje ukrwienie skóry, wzmacniając ją i zapobiegając łupieżowi i łojotokowi. Wyciągi alkoholowo-wodne z korzeni pokrzywy są ważnym składnikiem licznych preparatów zapobiegających przerostowi prostaty i zmniejszających utrudnienia w oddawaniu moczu.
Znane są odżywcze właściwości pokrzyw – sok wyciśnięty z zebranych roślin lub sałatki zrobione z młodych, jeszcze nie parzących listków, znakomicie uzupełniają braki witamin i mikroelementów, o czym warto pamiętać wiosną. Młode liście pokrzyw można przyrządzić tak jak szpinak, z cebulką, masłem i śmietaną, albo tez dodawać je do wiosennej zupy ziołowej.
Warto wiedzieć, że pokrzywa stosowana jest też w przemyśle browarniczym, jako jedna z dodatkowych roślin do zaprawiania piwa. Z liści pokrzyw uzyskuje się zielony barwnik spożywczy, a z łodyg (w podobny sposób jak z lnu) – włókno na tkaniny, wyjątkowo mocne i odporne na wilgoć. W Europie tkaniny z włókna pokrzyw wytwarzano nie tylko w XVII wieku, ale także w czasie I i II wojny światowej.
W ostatnich czasach pokrzywy są wykorzystywane w biodynamicznej uprawie roślin: ich sąsiedztwo korzystnie wpływa na pomidory, ziemniaki i inne zioła, oraz na tworzenie się próchnicy i kompostu.
Zofia Szanter
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 11:38:49 wysłane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #105 : Grudzień 18, 2010, 22:46:08 » |
|
Pokrzywa jest stosowana w wielu kosmetykach opartych na naturalnych sk³adnikach. Sam ostatnio zacz¹³em smarowaÌ siê olejem lnianym po k¹pieli. Efekt znakomity, skóra g³adka, jedwabista, orzechowy zapach, cz³owiek od razu zaczyna siê czuÌ przebojowo;D Czemu nie k¹paÌ siê w zio³ach, skrzypie, pokrzywie i rumianku?, przecie¿ skóra ch³onie wiele mikroelementów lepiej ni¿ przewód pokarmowy. Kosmetyki robione s¹ dla zysku, i bywaj¹ czêsto "okrojone" z tych sk³adników, które s¹ najwa¿niejsze (czyt. drogie). Przepis; dwie dobre garœcie suszu skrzypowego zalej przegotowan¹ wod¹, odczekaj kilka godzin i odcedzony wywar wlej do k¹pieli. Krzem zawarty w skrzypie dzia³a na skórê, koœci i stawy. Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 20:10:31 wysłane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #106 : Styczeń 27, 2011, 18:40:57 » |
|
Roœlina, która mo¿e zabiÌ cz³owieka(Fot. wikipedia) | dodano: 2011-01-21 (14:08) Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) to ogromnych rozmiarów (osi¹ga wysokoœÌ do 5 metrów!) roœlina, przypominaj¹ca nieco wygl¹dem koper. W istocie jest z rodziny selerowatych i prócz niebagatelnych rozmiarów mo¿e byÌ wyj¹tkowo truj¹ca. 1/9 http://odkrywcy.pl/gid,13059940,img,13059947,title,Roslina-ktora-moze-zabic-czlowieka,galeriazdjecie.htmlNa stronach 1-4 opisano ow¹ roœlinkê, natomiast na dalszych stronach zamieszczono fotki i opisy kilku innych roœlin o w³aœciwoœciach leczniczych, ale równie¿ (po przedawkowaniu) szkodliwych.
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #107 : Marzec 24, 2011, 14:05:12 » |
|
Aktualny rzÂąd sprzyja Codexowi. Jak mamy siĂŞ zachowaĂŚ? Opublikowano: 15.05.2010 | Kategoria: Zdrowie Drukuj Ministerstwo Zdrowia ograniczyÂło liczbĂŞ ÂśrodkĂłw dopuszczonych do sprzedaÂży pozaaptecznej. Dlatego ze sklepĂłw zielarskich majÂą znikn¹Ì m.in. maœÌ z witaminÂą A, leki na trÂądzik, sĂłl jodowana i rutinoscorbin, co spowoduje upadÂłoœÌ wielu z nich – informuje “Dziennik Gazeta Prawna”.
U¿ywam sporo soli do potraw. Chcia³em wiêc sprawdziÌ,czy to mo¿e spowodowaÌ jakieœ problemy u mnie zdrowotne, bo powszechnie mówi siê o szkodliwoœci soli, a wychwala siê dietê bezsoln¹. Okazuje siê ,¿e diabe³ jak zwykle tkwi w szczegó³ach. Sól rafinowana., kuchenna, spo¿ywcza , to trucizna , bo to jest tylko "odpad" z tego co sie u¿ywa na potrzeby przemys³u. Ale ju¿ sól morska to co innego . W przeciwieùstwie do soli kamiennej zawarte w niej (soli krystalicznej, morskiej ) pierwiastki i minera³y zwi¹zane s¹ koloidalnie. Umo¿liwia to organizmowi przyswajanie naturalnych antagonistów jak potas, magnez, wapno i wspó³dzia³aj¹cych mikropierwiastków. Sól krystaliczna powsta³a w wyniku wyschniêcia pierwotnych mórz. Odpowiedzialna za to wysuszenie energia s³oneczna zawarta jest w formie biofotonów w sieci krystalicznej tej soli. Aby zjonizowaÌ naturalne elementy soli, lub przezwyciê¿yÌ si³y w wi¹zaniach krystalicznych, potrzebna jest taka sama iloœÌ energii, jak ta, która spowodowa³a te wi¹zania. Do stopienia soli wymagana jest temperatura 800 stopni. O tyle to zadziwiaj¹ce, ¿e woda jest w stanie przezwyciê¿yÌ naturalne wi¹zania krystaliczne soli. W tym procesie, który nazywamy hydracj¹, uwalniane s¹ bez dodatkowej energii zawarte w wi¹zaniach soli biofotony." To s¹ te same biofotony , które w mikrotubulach cytoszkieletu komórek generuj¹ fale stoj¹ce, a kiedy nastêpuje kwantowa spójnoœÌ informacja staje siê obecna w ca³ym organizmie jednoczeœnie. Wg modelu OR/ORCH Penrose/Hameroffa ( http://www.quantumconsciousness.org/ ) w³aœnie to jest "przestrzeù" umo¿liwiaj¹ca wyst¹pienie œwiadomoœci u cz³owieka. (..) Substancja sól naturalna (...) jest z punktu widzenia przemys³u chemicznego 'zanieczyszczonym' chlorkiem sodu. Zanieczyszczenie to polega na tym, ¿e moleku³y sodu i chloru po³¹czone s¹ si³ami atomowymi z innymi 79-cioma elementami wystêpuj¹cymi w przyrodzie, kryszta³y soli stanowi¹ w ten sposób w mniejszym lub wiêkszym stopniu po³¹czenie ze wszystkimi innymi pierwiastkami wystêpuj¹cymi na ziemi.
Ÿród³o http://storytel.republika.pl/Sol.htmlOd dawna podejrzewa³em sól za rodzaj przekaŸnika energetycznego i ona w³aœnie tak¹ rolê pe³ni. Jeszcze cytat z powy¿szego linka "Sól w organizmie jest tym sk³adnikiem, który umo¿liwia bioelektrycznoœÌ miêdzykomórkow¹. Jednoczeœnie w jej krystalicznej formie jest ona energetycznym stabilizatorem ka¿dej komórki. (...) " Tak¿e odpowiedŸ jest jedna - jeœli sól, to tylko naturalna sól morska daje zdrowie. Tak wiêc krystaliczna sól morska (z zawartoœci¹ jodu ) jest Ÿród³em biofotonów , które woda morska poch³ania ze S³oùca. Sól morska wi¹¿e te biofotony tak, ¿e tylko potem woda jest w stanie je uwolniÌ - ju¿ w naszym organizmie .Dziêki temu S³oùce mo¿e dos³ownie wysy³aÌ informacje dla naszych organizmów, dla DNA. Bo w koùcu to DNA (Penrose/Hameroff) komórki wykorzystuje te biofotony w komunikacji wewn¹trzkomórkowej ( jak w tym linku ). Biofotony s¹ noœnikiem informacji. I wszystko jasne Pochodz¹ ze S³oùca i s¹ "przetransportowane" do cia³a poprzez np sól w jej krystalicznej strukturze. Tam s¹ uwalniane po rozpuszczeniu siê kryszta³u i wch³oniête do wnêtrza komórek. Zreszt¹ wraz z wszelkimi innymi niezbêdnymi minera³ami obecnymi w morskiej wodzie zanim zosta³a ona odparowana. Tego naturalnego regulatora oraz Ÿród³a "boskich" biofotonów chc¹ nas pozbawiÌ codexem alimentarius. Œmieszne to, gdy¿ sól morsk¹ jest doœÌ ³atwo pozyskaÌ. Jak znajdzie siê zapotrzebowanie to i producent siê znajdzie, a tak¿e dostawca. Wszystko co trzeba zrobiÌ to wybieraÌ œwiadomie. Pozdr
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 20:28:28 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
Płeć:
Wiadomości: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #108 : Marzec 24, 2011, 18:55:30 » |
|
Aloha !!
Kolejny puzzel uÂłoÂżony na miejsce ! DziĂŞki east !!
Teraz wiem, o co chodzi w magicznym wykorzystaniu soli jako bardzo dobrego ochraniacza i neutralizatora.
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć:
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #109 : Marzec 24, 2011, 19:46:16 » |
|
bezcenne info east wielkie dziĂŞki "za wszystko zapÂłacisz kartÂą MasterCard" pozdrawiam zdrowÂą solÂą PS. zakupiÂłem kilo za 3,7zÂł w pobliskim sklepiku ze zdrowÂą ÂżywnoÂściÂą
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 19:46:28 wysłane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #110 : Marzec 26, 2011, 08:05:27 » |
|
Na wakacjach poch³aniam sól morsk¹ bezpoœrednio z wody. W³a¿ê do morza i siê chlapiê, skóra sama sobie radzi z wch³anianiem. Czasami wci¹gam s³on¹ wodê nosem, potem mam zabawê, bo ró¿ne "bródki" z zatok wylewaj¹ mi siê przez kilka dni. Wystarczy te¿ cz³apaÌ boso po morskim brzegu, receptory stóp te¿ piêknie "wci¹gaj¹" sole mineralne zawarte w wodzie. Ju¿ nie mogê siê doczekaÌ nastêpnych wakacji Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #111 : Kwiecień 29, 2011, 15:08:44 » |
|
Dopiero wczoraj znana organizacja Avaaz podjê³a decyzjê o zbieraniu podpisów pod petycj¹ w sprawie dyrektywy zio³owej THMPD. Zespó³ StopCodex wraz z ANH i Kampani¹ Natura Bez Granic informuje o tym problemie ju¿ ponad 2 lata ... Pozdrawiamy Zespó³ StopCodex W ci¹gu 3 dni, UE wprowadzi wiele zakazów w medycynie zio³owej proponuj¹c nam farmaceutyki, które napêdzaj¹ zyski Farmacji. Dyrektywa UE THMPD stworzy³a wysokie bariery dla leków zio³owych, które nie by³y na rynku od 30 lat - w tym niemal wszystkich chiùskich, Ayurvedic i Afryki medycyny tradycyjnej. Jest to drakoùski ruch, który jest na korzyœÌ firm¹ farmaceutycznym, a który ignoruje tysi¹ce lat wiedzy medycznej. Musimy wzbudziÌ wielki protest przeciwko temu. Razem nasz g³os mo¿e wywrzeÌ nacisk na Komisjê UE dla zmian w tej dyrektywie, zmusiÌ nasze rz¹dy do odmowy jej realizacji i stworzyÌ drogê do wniesienia sprawy do s¹du. Podpiszcie siê gdzie jeœli mo¿ecie i przeslijcie dalej proszê .. http://www.avaaz.org/en/eu_herbal_medicine_ban/?copyPotrzeba nas a¿ i tylko milion - z ca³ej Europy. To jest akcja ogólno europejska . Poka¿my Systemowi biceps...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #112 : Kwiecień 29, 2011, 17:37:08 » |
|
Podpisalam sie z cala stanowczoscia. Prosze o dalsze podpisy tych,ktorzy chca poprzec te inicjatywe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć:
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #113 : Kwiecień 29, 2011, 18:16:12 » |
|
oczywiÂście teÂż popieram, ale coÂś takiego jest teÂż tu: http://www.eu-referendum.org/polski/petitions/natural_remedies_info.htmlrĂłwnieÂż zachĂŞcam do popierania pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #114 : Kwiecień 29, 2011, 18:38:44 » |
|
Jest te¿ stocodex ,ale moim zdaniem te wszystkie witryny powinny jakoœ zacz¹Ì ze sob¹ wspó³pracowaÌ, a nie rywalizowaÌ, bo cel jest jeden.
Do tego avaaz przekona³o mnie to, ¿e zaraz po podpisaniu siê na przewijanym ekranie obok zobaczy³em swoje imiê ( z zaznaczeniem, ze z Polski ) a za mn¹ co kilka sekund pojawia³y siê kolejne imiona i nazwiska ludzi z ró¿nych krajów. Bardzo wielu Hiszpanów. Pomyœla³em sobie, ¿e jeœli ufaÌ temu co widzê, to jest nas na prawdê du¿o, a licznik wci¹¿ bije. Ci wszyscy Europejczycy stali mi siê nieco bli¿si poprzez to, ¿e mamy wspólny cel. Dziêki temu , ¿e mog³em zobaczyÌ jak szybko i jak wielu siê podpisuje poczu³em jak budzi siê si³a jednoœci. Inne witryny tego nie pokazuj¹ i tak na prawdê to nie wiem gdzie skoùczy mój g³os i co z tym bêdzie dalej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #115 : Kwiecień 29, 2011, 19:39:49 » |
|
Ja tez jak zobaczylam swoje imie i nazwisko poczulam,ze nie jestem sama,ze wielu ludzi mysli tak jak ja. Mam te same odczucia,co east. Moze wreszcie sie porozumiemy i razem z innymi ludzmi bedziemy mieli nadzieje,ze nas uslysza. Oby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
Płeć:
Wiadomości: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #116 : Kwiecień 29, 2011, 19:41:50 » |
|
Szalom !!!
Obecny !
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #117 : Kwiecień 29, 2011, 20:59:36 » |
|
Tak, to mile uczucie. Jakos dostaje sie uczucie, ze cos sie zrobilo, ze moze miec sens.
Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #118 : Maj 26, 2011, 13:29:08 » |
|
Czysta, nieskaÂżona sĂłl - z czasĂłw, gdy ziemia byÂła bardzo czysta (nieskazitelna). Nie zawiera Âżadnych zanieczyszczeĂą ze Âśrodowiska. Zawiera informacje z ponad 250 mln lat temu. Himalajska sĂłl krystaliczna to przede wszystkim noÂśnik informacji. Ta specjalna sĂłl czeka na moment, kiedy po dodaniu wody uwolni swojÂą zmagazynowanÂą energiĂŞ oraz biofotony.
(..)Jako, ¿e struktura krystaliczna soli krystalicznej jest zrównowa¿ona, to nie jest odizolowana od 84 elementów mineralnych, ale jest po³¹czona z nimi je w harmonijny sposób. Oznacza to, ¿e zawartoœÌ energii w postaci minera³ów mo¿ne byÌ ³atwo metabolizowana przez organizm. Co wiêcej, sól krystaliczna dodaje energii. Twojemu organizmowi dostarczana jest odpowiednia iloœÌ sk³adników od¿ywczych przy niewielkiej stracie energii.
ÂŁatwo siĂŞ wchÂłania Nie wpÂływa na ciÂśnienie krwi itp. Pomaga organizmu utrzymaĂŚ rĂłwnowagĂŞ pH Naturalnie zjonizowane dla optymalnego zdrowia Bogata w mineraÂły Wolna od dodatkĂłw i ÂśrodkĂłw przeciwzbrylajacych http://solhimalajska.pl/content/lecznicze-dzia%C5%82anie-soli ArtykuÂł zwraca uwagĂŞ na krystalicznÂą i harmonijnÂą strukturĂŞ soli. SĂłl jest noÂśnikiem informacji , jakby takÂą "taÂśmÂą magnetofonowÂą" na ktĂłrej zapisane sÂą informacje w postaci uwiĂŞzionych biofotonĂłw w strukturze krystalicznej. Jak juÂż w poprzednim poÂście napisaÂłem ..to sÂą te same biofotony , ktĂłre w mikrotubulach cytoszkieletu komĂłrek generujÂą fale stojÂące, a kiedy nastĂŞpuje kwantowa spĂłjnoœÌ informacja staje siĂŞ obecna w caÂłym organizmie jednoczeÂśnie. Wg modelu OR/ORCH Penrose/Hameroffa ( http://www.quantumconsciousness.org/ ) wÂłaÂśnie tam - w mikrotubulach - znajduje siĂŞ "przestrzeĂą" umoÂżliwiajÂąca wystÂąpienie ,albo lepiej napisaĂŚ - przejawienie siĂŞ - ÂświadomoÂści. JAKA jest informacyjna rola biofotonĂłw ?. SĂłl morska na przykÂład dostarcza, moim zdaniem , aktualnej informacji ,ktĂłrÂą w soli morskiej deponuje SÂłoĂące . SĂłl z HimalajĂłw moÂże zawieraĂŚ cenne informacje sprzed milionĂłw lat , rĂłwnie waÂżne wtedy co i dziÂś. Nie sÂądzicie , Âże to wÂłaÂśnie sĂłl moÂże byĂŚ tym fizycznym noÂśnikiem "pamiĂŞci" ? W sensie wymiany oraz utrwalania i przechowywania informacji pomiĂŞdzy Âżywymi organizmami, a WszechÂświatem .. Tymczasem big pharma przestrzega nas przed spoÂżywaniem soli w jakiejkolwiek postaci !! Dla nich to tylko NaCl. O ile lekarze czy dietetycy sÂą tylko ludÂźmi, ktĂłrych przekonano do takiego myÂślenia , a wiĂŞc rĂłwnieÂż sÂą ofiarami Systemu, o tyle ciĂŞÂżko mi usprawiedliwiĂŚ sam System. I jeszcze ciekawostka odnoÂśnie soli : Francuskie sÂłowo salaire i angielskie salary, czyli pensja, wynagrodzenie, wziĂŞÂło siĂŞ z Âłaciny, gdyÂż rzymskim legionistom czasami pÂłacono za usÂługi i zasÂługi wÂłaÂśnie solÂą. SĂłl byÂła Âśrodkiem pÂłatniczym nie tylko we Francji. Do dziÂś w wielu jĂŞzykach funkcjonuje okreÂślenie „sÂłone ceny”. BiaÂłe zÂłoto przyniosÂło Francji wiĂŞcej bogactwa niÂż prawdziwe zÂłoto Hiszpanii
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć:
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #119 : Maj 26, 2011, 14:17:56 » |
|
dziêki za now¹ Sól, zaraz lecê do mojego okolicznego dilera Z¯. pozdr. * Z¯- zdrowa ¿ywnoœÌ
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #120 : Maj 26, 2011, 14:43:10 » |
|
Niestety kupienie czystej nie jodowanej soli graniczy nieomalÂże z cudem , nakaz unijny jodowanie soli. Jod w soli blokuje pracĂŞ czakr oraz zaburza gruczoÂły dokrewne , czyli powoduje zaburzenie przepÂływu energii i uniemoÂżliwia podnoszenie wibracji w czakrach. Ale.. kto jest wytrwaÂły ten znajdzie niejodowanÂą sĂłl. Kiara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #121 : Maj 26, 2011, 15:41:55 » |
|
Jak by siĂŞ ktoÂś uparÂł i koniecznie chciaÂł to przecieÂż moÂże odjodowaĂŚ . Dla chcÂącego nic trudnego , internet ma duÂże zasoby wiedzy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć:
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #122 : Maj 26, 2011, 15:45:14 » |
|
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodzÂącej z pasma gĂłr soli himalajskiej
100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbêdne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, wêgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, ¿elazo, kobalt, nikiel, miedŸ, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, z³oto, rtêÌ, tal, o³ów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton. no i jak mo¿na by jodowaÌ sól w takiej postaci?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 17:15:14 wysłane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #123 : Maj 26, 2011, 15:53:02 » |
|
NajwyraŸniej z opisu wynika , ¿e Jodu jej brakuje . Z reszt¹ przy d³u¿szym u¿ywaniu nasi obecni medycy w swoim niedouczeniu mogli by dojœÌ do wniosku ¿e te mikroelementy to zatrucie organizmu zwi¹zkami chemicznymi i leczyli by zdrowych co niejednokrotnie siê zda¿a .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #124 : Maj 26, 2011, 16:57:47 » |
|
Kiaro nie demonizuj jodu Gdyby jod by³ tak szkodliwy, to sól morska (naturalne Ÿród³o jodu ) by go nie zawiera³a wcale. A zawiera wiele mikroelementów i dodatków. Chemiczn¹ , oczyszczon¹ sól kuchenn¹ joduje siê celowo ,by uzupe³niÌ niedobory jodu w spo³eczeùstwie - taka przynajmniej jest oficjalna wersja. Chodzi o to, ¿e ta chemiczna sól sama w sobie jest trucizn¹ bo pozbawiona jest odpowiednich struktur krystalicznych w które "przemyœlnie" wkomponowane s¹ mikroelementy oraz pierwiastki w tym jod jak w przypadku soli naturalnej. Po³¹czenie jodowania oraz soli chemicznej to nie to samo co zbilansowana proporcjonalnoœÌ z jak¹ natura dostarcza swoich dóbr organizmom ¿ywym. Dopiero taka krystaliczna sól naturalna jest zdrowa. Podobnie z witamin¹ C .Chemicznie uzyskana w nadmiarze mo¿e spowodowaÌ problemy zdrowotne ,ale naturalna z bioflawonidami jest ca³kowicie wch³anialna przez organizm i d³u¿ej w nim jest utrzymywana. Jod naturalny zawarty np w algach morskich w nadmiarze jest wydalany z organizmu. Nawet cyjanek w tzw witaminie B17 nie jest zabójczy dla zdrowych komórek , tylko dla rakowych , pozbawionych obecnoœci enzymów blokuj¹cych uwalnianie cyjanku ze z³o¿onej cz¹steczki. KomplementarnoœÌ naszych organizmów z natur¹ jest czymœ cudownie logicznym i doskona³ym . Poprawianie natury ( jak GMO , ¿ywnoœÌ wysoko przetworzona) jest szkodliwe, ale to logiczny element uk³adanki. Najpierw trzeba po cichu, bezwartoœciow¹ ¿ywnoœci¹ niby w trosce o zdrowie i portfele ( pieni¹dze s¹ tu niezbêdn¹ czêsci¹ uk³adanki ) zniszczyÌ bilans energetyczny cia³a ( powolutku, dzieù za dniem ,rok za rokiem ) ,a póŸniej lekami, chemi¹ itd leczyÌ to co siê zepsu³o - te¿ za pieni¹dze oczywiœcie. Œwietny samograj . Przy tym likwiduje siê z obrotu naturalne zio³a (od 1go maja nielegalne w UE ). Wczeœniej prowadzi siê kampanie przeciwko naturze a ludzi utrzymuje w niewiedzy nie tyle ok³amuj¹c co programuj¹c na bzdury, reklamuj¹c w tv leki koncernów. A prawdziwa, naturalna wiedza jest ca³y czas dostêpna , tylko wystarczy po ni¹ siêgn¹Ì. Aby po ni¹ siêgn¹Ì potrzebna jest wy¿sza œwiadomoœÌ. I ona w³aœnie siê budzi. K³amstwa trac¹ swoj¹ moc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|