MLEKO I PRODUKTY MLECZNELudzie na ca³ym ¶wiecie dyskutuj± na temat mleka, i jego dobrych i z³ych walorach. Szczególnie w ostatnich latach ¶wiat podzieli³ siê na dwie ró¿ne opinie: jedni twierdz±, ¿e mleko jest dobre dla cz³owieka a inni wskazuj± jego szkodliwe w³a¶ciwo¶ci.
Naukowa debata ci±gle trwa, nie tylko co do mleka, jak wiemy tym sposobem wykasowano nam dobr± opiniê o zio³ach i innych produktów od¿ywczych, które zawsze s³u¿y³y cz³owiekowi w jego ¿yciu.
Tote¿ dzisiaj trudno wielu ludziom, szczególnie m³odym, wychowanym na internetowych szko³ach znale¼æ prawdê.
I jak to naprawdê jest z tym mlekiem?
Zacznê od starych i wypróbowanych receptur ayurvedy, któr± za wszelk± cenê chce zniszczyæ obecny system.
Czym by³o i jest mleko wed³ug staro¿ytnych nauk?
Wed³ug Ayurvedy, mleko jest nektarem dla ludzkiego organizmu, dlatego jest najbardziej naturalnym pokarmem dla cz³owieka. Mo¿na przej¶æ ca³y ¶wiat i na ca³ym ¶wiecie znajdziemy mleko w po¿ywieniu cz³owieka, jak równie¿ innych produktów utworzonych z mleka.
W Indii od tysi±cleci ludzie pij± du¿o mleka i spo¿ywaj± Ghee – forma mas³a z krowiego mleka.
Ghee uwa¿ana jest przez Hindusów za najlepszy sk³adnik od¿ywczy dla ludzi, szczególnie chorych na serce i tych, którzy cierpi± na nadmiar cholesterolu we krwi. Jego regularne spo¿ycie zwiêksza fizyczn± i psychiczn± si³ê, utrzymuje organizm w zdrowiu i zwiêksza potencjê cia³a. Dzia³a nie tylko od¿ywczo ale równie¿ pomaga oczyszczaæ ca³y organizm, co daje poprawê kondycji miê¶ni, ¶ciêgien, czyni mocne ko¶ci.
Ghee krowie ma wielk± moc nie tylko w od¿ywianiu siê, jest stosowane w religijnych ceremoniach – Yagna (LINK!). Nie jest tajemnic±, ¿e pomaga usuwaæ promieniowanie atomowe z komórek ludzkich i z atmosfery. Tote¿ Hindusi pal± w swoich ¶wi±tyniach lampki z krowiego Ghee, które dostarczaj± wielkie ilo¶ci tlenu w atmosferze.
Ghee krowie ma dobry cholesterol, wiêc zaleca siê go osobom z wysokim poziomem cholesterolu, to naprawdê jest dobry oczyszczaj±cy tonik. U¿ywa siê go tak¿e jako krople do nosa aby zrównowa¿yæ Tridosha (LINK!) - powietrze, ogieñ, woda.
Je¶li kto¶ cierpi na ³uszczycê lub inne choroby skóry, zamiast u¿ywania drogich ma¶ci, wprzódy te osoby powinny spróbowaæ smarowaæ skórê Ghee. Ta terapia mo¿e okazaæ siê cudem, poniewa¿ Ghee ma wielki wp³yw na detoksykacjê systemu.
W Indiach Ghee i krowie mleko stosowane s± jako lek w nastêpuj±cych schorzeniach: zakwaszenie organizmu, niedokrwisto¶æ, astma, odtruwanie trucizn, czyraki na jêzyku i podniebieniu, nieczysto¶æ krwi, krwawe biegunki, pieczenie oczu, uporczywy przewlek³y kaszel, przewlek³a gor±czka, czarne piegi na twarzy, cukrzycê, rze¿±czkê, dnê moczanow±, ogólne os³abienie, krwawienia z nosa, jest naturalnym tonikiem pomagaj±cym w zasypianiu, i na inne gastryczne dolegliwo¶ci.
Ghee jest bardzo ceniony poniewa¿ zwiêksza Agni (ogieñ, enzym) bez jednoczesnego tankowania Pitta, jest doskona³± równowag± dla Pitta. Ghee u¿ywane jest zamiast oleju, np. do warzyw.
Ayurveda – nauka o d³ugiej ¿ywotno¶ci, jest to system tradycyjnej medycyny, formy medycyny alternatywnej, receptur zebranych z ró¿nych staro¿ytnych ¼róde³ w celu leczenia ró¿nych dolegliwo¶ci cia³a i duszy, i zabiegów chirurgicznych.
Hinduizm (Ayurveda) i Buddyzm (Madjamaka) lecz± za pomoc± równowagi piêciu elementów. Du¿y nacisk k³ad± na umiejêtno¶æ spo¿ywania ¿ywno¶ci, na sen i wspó³¿ycie seksualne.
Ayurveda wykorzystuje wszystkie piêæ zmys³ów, leczy cia³o fizyczne i psychiczne. Podkre¶la wykorzystanie ro¶linnych leków i ¿ywno¶ci, w tym przypraw, np. kardamonu, cynamonu, go¼dzików, imbiru, pieprzu, tumeriku, curry i wielu innych, ponadto niektórych produktów zwierzêcych, np., mleka. Wykorzystuj± tak¿e minera³y: siarkê, arsen, szczawian miedzi, z³oto, srebro w zale¿no¶ci od schorzenia.
Ayurveda dba o w³a¶ciw± funkcjê kana³ów energetycznych, przep³ywu energii z jednego punktu do drugiego, poniewa¿ brak prawid³owej energetycznej komunikacji w ciele jest przyczyn± chorób, w tym reumatyzmu, padaczki, autyzmu, parali¿u, drgawek, a nawet chorób psychicznych.
Jedn± ze starych metod jest doprowadzanie cia³a do potów, jako zabiegu prowadz±cego do otwarcia kana³ów, które kiedy s± zablokowane doprowadzaj± do chorób.
Ayurveda ma w³asne pojêcia i pogl±dy, które s± zupe³nie inne ni¿ to wyra¿aj± wspó³cze¶ni badacze naszego zdrowia. Przede wszystkim lecz± cia³a ludzkie dopasowuj±c odpowiedni± formê ¿ywienia i uleczania dla ka¿dego typu cia³a.
Walory mleka wed³ug Ayurvedy
-ma s³odki smak
-zwiêksza ojas, co uwa¿ane jest za istotê wszystkich Dhatsus (tkanek). Ojas – wigor, energia cia³a, sok z w³asnej energii ¿yciowej, je¶li wystêpuje jej niedobór powoduje os³abienie, zmêczenie, chorobê. Ojas od¿ywia siedem Dhatsus
-mleko zmniejsza Vatta i Pitta ale zwiêksza Kappa.
-jest dobrym afrodyzjakiem, co oznacza, ¿e wzmacnia Shukra dhatu (tkankê reprodukcyjn±)
-mleko zawiera kappa i bywa ciê¿kie do strawienia, dlatego nale¿y unikaæ picia go na zimno. Przed spo¿yciem zawsze powinno byæ ugotowane albo podgrzane
-mleko ch³odzi naturê (Shista virya), co oznacza, ¿e ma efekt ch³odniczy cia³a. W¶ród o¶miu rodzajów mleka wymienionych w Ayurvedzie, krowie mleko jest uwa¿ane za najlepsze
-krowie mleko odm³adza (Rosayana)
-wzmacnia ró¿ne tkanki, poprawia pamiêæ, zwiêksza odporno¶æ, jest ³atwo trawione i wch³aniane w organizmie. Jest szczególnie dobre dla matek karmi±cych piersi±.
Jogurt
-jest kwa¶ny w smaku
-ma wi±¿±ce jako¶ci, z ich powodu jest czêsto u¿ywany jako lek na biegunkê i czerwonkê
-jogurt jest ciê¿ki do strawienia
-zmniejsza Vatta, zwiêksza Kappa i Pitta
-zwiêksza krew i reprodukcjê p³ynów w organizmie
-jogurt zrobiony z odt³uszczonego mleka jest dobry dla jelit, na niestrawno¶æ i wzdêcia
-dobrze jest spo¿ywaæ jogurt z miodem, z soczewic±
-nie jest wskazane je¶æ ciep³y jogurt
-nale¿y unikaæ jedzenia du¿ej ilo¶ci jogurtu wiosn± i zim±
-nie powinien byæ spo¿ywany w nocy lub na kolacjê.
Ayurveda nie zaleca równie¿ aby je¶æ jogurty codziennie, to mo¿e zablokowaæ kana³y kr±¿enia.
Mas³o
Ayurveda twierdzi, ¿e ¶wie¿e mas³o, domowej roboty jest najlepsze. ¦wie¿e smakuje s³odko ale jest trochê kwa¶ne i gorzkie. Pomaga w zaburzeniach spowodowanych Pitta i Vatta. Jest dobre w leczeniu chorób skóry i chorób spowodowanych zanieczyszczeniem krwi. Jednak nie powinni¶my spo¿ywaæ zbyt du¿o mas³a, poniewa¿ powoduje zablokowania uk³adu kr±¿enia. Mas³o na pewno poprawia pamiêæ, odporno¶æ i wzmacnia p³yny w organizmie, dobrze wp³ywa na inteligencjê. Stymuluj±c ogieñ trawienny, tym samym poprawia trawienie. Od¿ywia tkanki cia³a i zwiêksza ¿yciodajny p³yn ojas.
Ayurveda, nauka znana od 5000 lat ma swoje w³asne tradycje i pogl±dy i mleko deklaruje jako s³odycz s³u¿±c± cz³owiekowi do poprawy kondycji, ale nale¿y pamiêtaæ – NIE ZALECA JEGO PRZEDAWKOWANIA. Jednym z wiêkszych sekretów jest picie surowego mleka – NIE PASTERYZOWANEGO lub HOMOGENIZOWANEGO. Dla poprawy jego warto¶ci Hindusi dodaj± cynamonu, kardamonu, imbiru lub pieprzu.
Ayurveda utrzymuje, ¿e przez proces pasteryzacji mleka, co ma ma na celu oczyszczenie mleka z bakterii czyni go bardziej szkodliwym. Pasteryzacja powoduje czê¶ciowe rozbicie bia³ek mleka, czyni±c je niemal niemo¿liwe do strawienia przez ludzki system. W zasadzie homogenizacja nic nie robi aby poprawiæ zdrowie, jedynie mo¿e mieæ wp³yw na powstawanie zakrzepów mia¿d¿ycowych, co doprowadza do powa¿nych chorób serca.
Pasteryzacja s³u¿y jedynie sprzeda¿y detalicznej, dziêki niej mo¿na d³u¿ej przechowywaæ mleko. Tak wiêc nasze zdrowe mleko za pomoc± narzêdzi handlu zosta³o zmienione w zupe³nie inny produkt.
Ale nie wolno naruszaæ starych dobrych nauk o mleku, raczej nale¿y robiæ wszystko aby przywróciæ zdrowe mleko do u¿ytku ludzi. Wiadomo, ¿e mleko nie powinno byæ d³ugo przechowywane. Prawd± jest, ¿e w wielu krajach nie mamy ju¿ w ogóle zdrowego krowiego mleka i produktów z niego wykonywanych.
Nie mamy tak¿e zdrowych krów, mo¿e tylko nieliczne ekologiczne gospodarstwa. Wspó³czesne krowy s± karmione genetyczn± pasz± i poddawane zastrzykom z antybiotyków i hormonów, dlatego takie mleko ju¿ nie ma w³a¶ciwo¶ci okre¶lonych przez Ayurvedê.
Jedynie jeszcze organiczne mleko z ekologicznych gospodarstw spe³nia jako tako rolê g³oszon± przez staro¿ytnych wieszczów i mêdrców zdrowego ¿ycia.
Nawet jak mleko bêdzie w miarê nie ska¿one wlewa siê je w opakowania, które s± niezwykle szkodliwe, s± to plastikowe pojemniki i papierowe kartony powlekane plastikow± foli±.
Mleko organiczne
Czy naprawdê jest zdrowsze ni¿ zwyk³e?
Jest miêdzy nimi du¿a ró¿nica. Niby oba dostarczaj± bia³ka, wapnia, magnezu, ryboflawiny, wit. A, B12, D, cynku, oba mo¿na nabyæ w formie t³ustej i odt³uszczonej, w detalicznej sprzeda¿y oba s± pasteryzowane, bynajmniej w Kanadzie.
Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka do temp. 72 stopni przez 16 sekund, a nastêpnie jest gwa³townie sch³odzone. Wysoka temperatura niszczy mikroorganizmy wywo³uj±ce choroby, np. Salmonellê, co mo¿e jest wa¿nym krokiem w profilaktyce chorób. Bez homogenizacji mleko rozdziela siê na warstwy, grubsza warstwa t³uszczu wyp³ywa na wierzch, podczas homogenizacji t³uszcz jest rozbijany na drobniejsze cz±steczki i ju¿ mleko nie da siê rozdzieliæ. Niestety rozbija równie¿ bia³ka.
Organiczne mleko uzyskuje siê od krów, które s± karmione pasz± z upraw ekologicznych, bez pestycydów. S± to ca³e ekologiczne gospodarstwa, gdzie nawet nie leczy siê zwierz±t antybiotykami. Takie zwierzê jest natychmiast oddzielane od reszty zdrowego stada.
I tak mleko oznaczone „Organic” musi pochodziæ od krów, które nie zosta³y poddane dzia³aniu antybiotyków i bydlêcego hormonu wzrostu (BGH), aby zwiêkszyæ produkcjê mleka, który niestety zwiêksza ryzyko powstawania nowotworów zwi±zanych z tym hormonem lub prowadzi do wy¿szego poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGH -1), który jest zwi±zany z zachorowaniem na raka piersi.
Insulinopodobny czynnik wzrostu IGF -1 stymuluje wzrost w ciele dziecka, z biegiem czasu zmniejsza siê. Niestety IGF-1 nie tylko zachêca do rozwoju normalnych komórek, ale tak¿e pobudza komórki raka piersi. W 1 litrze mleka krowiego znajduje siê oko³o 30 miligram IGF-1. IGF-1 jest normalnym sk³adnikiem mleka matki, wystêpuje równie¿ w mleku krowim, ale kiedy krowom podaje siê BGH nastêpuje tendencja do zwiêkszenia stê¿enia IGF-1, który jest ju¿ w zasadzie nie potrzebny w pó¿niejszych fazach ¿ycia, kumuluje siê w organizmie co powoduje ryzyko zachorowania na raka piersi. Interesy finansowe przyt³oczy³y zarówno naukê jak i zdrowy rozs±dek i tak BGH zosta³o w wielu krajach zatwierdzone. Wiadomo BGH jest produktem Monsanto.
Mleko z etykietk± „Organic” musi pochodziæ od krów, które nie zosta³y poddane ¿adnym szkodliwym czynnikom: antybiotykom, hormonem wzrostu (BGH), pestycydami. Kanadyjski Instytut ¯ywno¶ci – rz±dowy re¿im ¶ledzi dok³adnie produkty „Organic – Canada”, i biada temu, kto nie spe³nia ich wymogów. Kontroluj± ka¿dy ruch tych farm, które dostarczaj± zdrow± ¿ywno¶æ. Zbiorniki mleka s± rutynowo badane w celi dostarczenia w³a¶ciwego produktu na rynek.
Kanada w przeciwieñstwie do USA i innych krajów surowo zabrania wprowadzanie hormonu wzrostu byd³a do farm kanadyjskich, co jest dobr± wiadomo¶ci±. Uwa¿a siê je za nielegalne, w dodatku nosz± miano nieetycznych nie tylko dla ludzi a nawet dla byd³a. Organiczne mleko ma krótsze terminy gwarancji, ró¿ni siê znacznie w smaku od zwyk³ego mleka. Niestety, organiczne produkty s± 2 x dro¿sze ni¿ zwyk³e, ale my¶lê warto przep³aciæ, poniewa¿ mleka nie nale¿y piæ w du¿ych ilo¶ciach, a jak ju¿ je pijemy, pijmy warto¶ciowy produkt. Nie jest wskazane picie mleka ca³ymi galonami, nie wp³ynie to dobrze na nasze zdrowie, tak jak i spo¿ycie w nadmiarze innych produktów.
Mleko organiczne jest w sprzeda¿y we wszystkich opakowaniach, równie¿ w szklanych butelkach.
Oprócz krowiego mleka, mamy jeszcze:
1. Mleko kozie, ma bardziej korzystne w³a¶ciwo¶ci dla cz³owieka ni¿ mleko krowie. Zapobiega niedokrwisto¶ci, demineralizacji ko¶ci (zmiêkczenie ko¶ci) ze wzglêdu na wy¿szy poziom ¿elaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, aminokwasu tryptofanu, wit. B12, wit. B2, która jest wa¿na do produkcji energii i ma dzia³anie ochronne. Jest bardzo dobrym ¼ród³em bia³ka wysokiej jako¶ci. Utrzymuje prawid³owe ci¶nienie krwi i pracê serca. Zawiera krótszy ³añcuch kwasów t³uszczowych, tote¿ jest bardziej przyswajalne przez uk³ad pokarmowy.
Kozie mleko chroni komórki jelita grubego, zapobiega migrenom, jest pomocne w reumaitodalnym zapaleniu stawów, zmniejsza objawy napiêcia miesi±czkowego, odm³adza cia³o, (u¿ywane jest do produkcji myde³ i innych kosmetyków). Powszechnie uwa¿ane jest za mleko lecznicze.
2. Mleko owcze, jest bardziej po¿ywne ni¿ krowie, bogate w witaminy: A, B, E, wapñ, fosfor, potas, magnez. Zawiera wiêksz± ilo¶æ krótkich i ¶rednich ³añcuchów kwasów t³uszczowych, które s± korzystniejsze dla zdrowia osób, które go pij±. Czyni± mleko ³atwiejszym do strawienia. Mleko owcze zawiera wiêcej sprê¿onego kwasu linolowego ni¿ mleko krowie i innego byd³a. Kwas linolowy pomaga zwalczaæ raka, poza tym zmniejsza tkankê t³uszczow±. Mleko owcze produkuje w ciele wiêcej ¿ó³ci, jest wskazane dla chorych na kamicê i cukrzycê.
W sprzeda¿y znajdziemy równie¿ mleko z ro¶lin:
soi, migda³ów, ry¿u i z orzecha kokosowego
1. Mleko sojowe ma t± zaletê, ¿e posiada bia³ko ro¶linne i nie powoduje nadmiernego wydzielania wapnia przez nerki. Nie zawiera laktozy, co jest wa¿ne dla ludzi nie toleruj±cych laktozy (75% ludzi na ¶wiecie). Jako dodatkowe korzy¶ci mleko sojowe zawiera prebiotyk cukrów: sachiozê i rafinozê. Prebiotyczne cukry zwiêkszaj± odporno¶æ i pomagaj± zmniejszyæ substancje toksyczne w organizmie. Mleko sojowe obni¿a poziom cholesterolu, mo¿e znacz±co zmniejszyæ ryzyko choroby wieñcowej. Nie posiada ¿adnych syntetycznych hormonów, nie powoduje cukrzycy insulinozale¿nej, jest bogate w izoflawony (g³ównie genistheina i daidzteina), które zmniejszaj± ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, w tym raka prostaty i piersi. Przypadki tych raków s± niskie w krajach o du¿ym spo¿yciu soi. Izoflawony s± antyoksydantami, które chroni± nasze komórki i DNA przed utlenieniem.
Mleko sojowe zalecane jest równie¿ na gor±ce uderzenia podczas menopauzy u kobiet. Pomaga w hu¶tawce nastrojów. Soja zawiera naturalne estrogeny. Zawiera du¿o bia³ka, mniej witamin i minera³ów. Mleko sojowe czêsto jest wzbogacane w wapñ i witaminê D aby go trochê upodobniæ do krowiego mleka. Ogólnie bior±c jest zdrowe, ale oczywi¶cie jest jeden warunek, musi byæ organiczne, wykonane z organicznej soi, a nie genetycznie modyfikowanej. Zaleca siê w³±czyæ do codziennej diety oko³o 25 gram bia³ka sojowego.
2. Mleko migda³owe, znane jest od wieków. Jest wykonane przez zmieszanie sproszkowanych migda³ów z wod±. Jest nisko kaloryczne. Ma ma³± zawarto¶æ wêglowodanów. Zawiera wiêcej minera³ów i witamin ni¿ mleko sojowe i ry¿owe.
Migda³y s± bardzo po¿ywne, idealne dla osób z nietolerancj± laktozy (nie posiada laktozy). Nie zawiera tak¿e soi, kazeiny, bia³ka mleka. Nie zawiera t³uszczów nasyconych i cholesterolu, ale zawiera Omegê-3. Migda³y zawieraj± wit. E, magnez, selen, mangan, potas, cynk, ¿elazo, fosfor, wapñ. Flawonoidy i wit. E wystêpuj±ce w migda³ach zapobiegaj± nowotworom i spowalniaj± proces starzenia siê. Poniewa¿ mleko migda³owe ma ma³o kalorii i t³uszczów jest dobre dla osób, które chc± schudn±æ.
3. Mleko ry¿owe, podobne do sojowego, migda³owego, szczególnie wskazane dla osób, które nie toleruj± laktozy. Jest o niskiej zawarto¶ci t³uszczu, nadaje siê do wypieków.
Mleko ry¿owe zawiera wiêcej wêglowodanów ni¿ mleko krowie, jest zdrowe dla serca.
Poza tym nie zawiera wapnia, posiada ma³o bia³ka. W sprzeda¿y jest wzbogacone w wapñ, magnez, wit. B12, A, D i ¿elazo.
4. Mleko kokosowe nie jest sokiem z wewn±trz kokosa, ale rozcieñczonym kremem wyci¶niêtym z grubej bia³ej warstwy dojrza³ego kokosa. Jedn± z wa¿niejszych korzy¶ci p³yn±cych z mleka kokosowego jest jego zdolno¶æ do wzmocnienia uk³adu immunologicznego. St±d te¿ uwa¿any jest za naturalny ¶rodek na zaburzon± czynno¶æ uk³adu immunologicznego. Wiele osób jest nie¶wiadomych o ilo¶ci sk³adników od¿ywczych zawartych w jednej szklane kokosowego mleka. Szklanka mleka dostarcza organizmowi ok. 38 mg wapnia, 89 mg magnezu, 63 mg potasu, 240 mg fosforu, 1,6 mg cynku, 0,6 mg miedzi, 2,2 mg manganu, 3,93 mg ¿elaza, 14,88 mg selenu. Poza tym witaminy: D, C, E i z grupy B (B1, B3, B5, B9).
Szklanka mleka zawiera tylko 13,3 g wêglowodanów, ale mleko kokosowe ma du¿± ilo¶æ t³uszczów nasyconych i na pewno nie mo¿na go zaliczaæ do produktu odchudzaj±cego. W szklance mleka znajduje siê 50 g t³uszczu nasyconego, lecz posiada te¿ zdrowe t³uszcze – Omega 6 i kwas laurynowy, co pozwala zapobiec blokowaniu têtnic i utrzymaæ zdrowe serce. Kwas laurynowy znajduje siê równie¿ w mleku matki, przyczynia siê do rozwoju mózgu i zdrowych ko¶ci dziecka. Ma równie¿ anty – rakotwórcze i anty – patogenne w³a¶ciwo¶ci.
Ayurveda uwa¿a kokos za naturalny antystresowy tonik, przywraca emocjonaln± stabilizacjê w czasie menopauzy u kobiet, uzdrawia rany (szczególnie blizny), leczy zapalenie w±troby, pomaga w detoksykacji cia³a.
Kokos zawiera bia³ko o najwy¿szej warto¶ci biologicznej, wyprzedzaj±c nie tylko inne orzechy ale tak¿e miêso, jaja i mleko.
Mleko sojowe, migda³owe, ry¿owe i kokosowe popularne s± w¶ród wegetarian i wegan.
2 May 2012
WIES£AWA
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_mleko_i_produkty_mleczne.html