Rafaela
Go¶æ
|
|
« : Grudzieñ 29, 2008, 17:28:02 » |
|
Jak zyc dlugo i zdrowo - Michal Tombak
CO JEMY I CO „JE" NAS Wspó³czesne po¿ywienie sk³ada siê z produktów ¿ywno¶ciowych wyselekcjonowanych zgodnie z trzema zasadami: a) musi byæ kaloryczne, ¿eby syciæ siê mniejsz± ilosci± pokarmu; b) musi byæ ³atwo przyrz±dzane, bo dzisiejsza pani domu ma zbyt malo czasu; c) musi byæ ³atwo poch³aniane, ¿eby zêby nie musialy wykonywaæ niepotrzebnej pracy (wspó³czesny cz³owiek nie ma czasu na prze¿uwanie swojego obiadu). Zgodnie z tymi zasadami miêso znacznie wyprzedza warzywa, bo ¿eby zaspokoiæ glód potrzeba go mniej. Bia³e pieczywo jest lepsze od ciemnego, bo ³atwiej siê prze¿uwa. Oczyszczony ry¿ i cukier wygl±daj± bardziej zachêcaj±co. Poporcjowane, zamro¿one produkty wypieraj± swie¿e, bo wymagaj± mniej pracy w kuchni. Nawet swie¿e soki s± zamieniane na konserwowe. Ten typ od¿ywiania uwa¿any jest za osi±gniêcie wspó³czesnego postêpu. On uwalnia gospodyniê od kuchni, a matkê czyni niezale¿n± od urodzonego dziecka (mam na my¶li karmienie dziecka sztucznym pokarmem, który zastêpuje mleko matki). Nawyk od¿ywiania siê w taki sposób szkodzi nawet bardzo silnym ludziom. Ci s³absi zaczynaj± cierpieæ znacznie wcze¶niej, ale najcê¿sze skutki mo¿na zaobserwowaæ u dzieci.
Szkodliwo¶æ rafinowanego pokarmu
D±¿enie cz³owieka do tego, by wszystko „ulepszaæ", oddzielaæ „potrzebne" od „niepotrzebnego" doprowadzi³o do tego, ¿e wiêkszo¶æ produktów jest rafinowana, tzw. „sztuczna". S±dzê, ¿e nie ma sensu obja¶niaæ ró¿nic~ miêdzy ró¿± sztuczn±, a ró¿± wyhodowan± przez ogrodnika. Jedyne co je zbli¿a do siebie - to ich wygl±d zewnêtrzny. Analogiczne podobieñstwo jest miêdzy naturalnymi i syntetycznymi witaminami, mas±em i margaryn± itd.
W procesie rafinacji (oczyszczenia w celu nadania wyglqdu handlowego, za pomoc± obróbki termicznej, gotowania) po¿ywienie jest pozbawione g³ównej „biologicznej" informacji, któr± otrzymalo od s³oñca, ziemi i wody. Takie po¿ywienie staje siê dla organizmu obce i organizm, ¿eby je przyswoiæ zaczyna traciæ w³asne zapasy. Doskona³ym przyk³adem s± buraki i cukier, który z nich jest otrzymywany. Burak - to naturalny produkt ro¶linny, w którym znajduje siê wiele witamin, soli mineralnych, fermentów, hormonów. Cukier otrzymany z buraków jest dok³adnie oczyszczany, krystalizowany, filtrowany. By nadaæ mu bia³± barwê jest poddawany oddzia³ywaniu chlorku wapnia - trucizny! Do naszego zo³±dka cukier dostaje siê jako substancja czysto chemiczna - sacharoza, która jest pozbawiona witamin, soli mineralnych, substancji aktywnych biologicznie. By taki wysokokaloryczny produkt móg³ byæ wch³oniêty przez organizm, musi byæ do niego do³±czona inna substancja. W naturalnym produkcie - buraku - s± wszystkie niezbêdne substancje, a w cukrze jest ich brak. Dlatego te¿ organizm zmuszony jest oddawaæ w³asne substancje: wapñ z zêbów - st;±d próchnica, ¿elazo i inne pierwiastki z krwi - co prowadzi do cukrzycy. Cukier, jak wiadomo, u¿ywany jest nie tylko do herbaty i kawy, zawieraj± go cukierki, herbatniki, cistka, napoje. Wszystkie drogi dostosowania siê cukru do organizmu s± wprost niemo¿liwe do wyliczenia. W zwi±zku z du¿ym spo¿yciem cukru w ci±gu ostatnich 10-15 lat we wszystkich krajach wysoko rozwiniêtych wzros³a zachorowalno¶æ spo³eczenstwa na cukrzycê. W USA liczba ta osiqgnê³a 10 mln osób, w Rosji w ci±gu ostatnich 10 lat liczba osób chorych na cukrzycê wzros³a trzykrotnie. Ostatnie dane naukowe mówi± o tym, ¿e cukier jest dla organizmu ca³kowicie obc± substancj±, która w³a¶ciwie wcale nie jest wch³aniana, a tylko prowadzi do zaniku naczyñ krwiono¶nych i mutacji lub zwyrodnienia komórek, co w ostateczno¶ci powoduje raka. Dlatego te¿ ogromnym b³êdem jest wyrabianie u ma³ego dziecka „apetytu" na s³odycze. Naprawiæ tego b³êdu nie bêdzie mo¿na przez ca³e jego dalsze ¿ycie.
Obecnie szeroko stosowana jest zamiana mleka kobiecego na mleko krowie lub sztuczne mieszanki pokarmowe. Dziecko karmione sztucznie to potencjalny alergik. Trudno przewidzieæ jakie jeszcze choroby mog± spotkaæ dziecko, które jest pozbawione pokarmu matki. Wraz ze sztucznym mlekiem krowim do organizmu dziecka dostaj± siê bia³ka - antycia³a, których organizm dziecka nie jest w stanie strawiæ. Wmleku kobiecym znajduje siê w du¿ej ilo¶ci laktoza (cukier mleczny), która dociera do jelita grubego, tworz±c odpowiednio korzystne ¶rodowisko do powstania mleczno-kwasowych i innych po¿ytecznych bakterii. Jednym s³owem buduje zdrowe jelito grube. Podczas spo¿ywania mleka krowiego, lub innych zamienników, zamiast fermentacji mlekowej, kwasowej powstaj± gnilne procesy fermentacyjne, co wywo³uje samozatruwanie s³abego organizmu, zaburzenia mikroflory jelita grubego i jego zwyrodnienia. Sztuczne mleko nie posiada energii biologicznej, która jest obecna w mleku matki z tego powodu dziecko chodzi ci±gle g³odne i jest stale podkarmiane. Wczesnie otrzymuje pokarm skrobiowy i miêsny. Jego uk³ad pokarmowy nie mo¿e strawiæ i wch³on±æ tych produktów, System fermentacyjny jest jeszcze niezupe³nie ukszta³towany. Niektórych fermentów po prostu brak, a pokarm ju¿ jest. Prosz~ popatrzeæ na dzieci w wieku od 2 do 5 lat. Maj± pod nosem ci±gle ¶luzowat± wydzielinê - to przez nadmiar po¿ywienia zawieraj±cego skrobiê. Dzieci sztucznie karmione ci±gle choruj± na przeziêbienia i zapalenia. Ca³kowicie brak im instynktu samozachowawczego. Chcia³bym, ¿eby ka¿da przysz³a matka wiedzia³a, ¿e nic nie mo¿e zast±piæ dziecku naturalnego mleka matki, ¿adna sztuczna od¿ywka nie zawiera w sobie informacji o mi³o¶ci, delikatno¶ci, czulo¶ci, a co najistotniejsze - informacji jak ustrzec siê od nieszczê¶æ i chorób. W mleku kobiecym ca³a ta informacja siê znajduje. Je¶li w po¿ywieniu ciê¿arnej kobiety przewa¿aj± s³odycze, bia³e pieczywo, wêdlina, krowie mleko, kawa, sma¿one (pieczone) miêso, itp. rafinowane produkty i na dodatek pali ona papierosy, to mo¿e mieæ za ma³o pokarmu, lub w ogóle pokarmu mieæ nie bêdzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 29, 2008, 20:44:16 » |
|
Jak zyc dlugo i zdrowo. Michal Tombak
MLECZNY "NALUG"- Zaden ssak na swiecie(oprocz czlowieka),bedac doroslym juz osobnikiem nie spozywa mleka. Tak urzadzila to natura. Jesli chodzi o koty, to my ludzie , nauczylismy je picmleko. Koty ktore go nie pija zyja dwa razy dluzej (co zostalo udowodnione przez nauke). Obecne mleko zostalo zastapione specjalnym pozywieniem,ktore ze smakiem znajduja nasi ulubiency. Sami wiec Panstwo widzicie, ze gust naszych pupilkow jest zmienny. Podstawowa roznica miedzy mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartosc bielka- kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbedna cielakowi, by mu rosly kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko 6 miesiecy. Czlowiek nie ma kopyt ani rogow, dlatego tez , zywieniowe normy bialka sa jawnie zawyzone. Czlowiek potrzebuje znacznie mniej bialka, poniewaz okreslony gatunek bakterii, znajdujacy sie w jelicie grubym posiada zdolnosc syntetyzowania bialka z weglowodanow, ktorych dostarczamy spozywajac produkty roslinne. W mleku kobiecym bialka jest malo, zaledwie 0,2%. W krowim mleku znajduje sie malo zelaza, dlatego tez cielak zywi sie trawa. W tym celu natura specjalnie przystosowala organy trawienne cielaka, ktore pozwalaja mu strawic mleko i trawe oddzielnie. Uklad pokarmowy czlowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostajac sie do zoladka czlowieka, pod wplywem kwasych sokow zoladkowych scina sie, tworzac cos przypominajacego twarog. Ten "twarog" oblepia czastki innego pokarmu znajdujacego sie w zoladku. Dopoki sciete mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie sie. Zjawisko to, czesto powtarzajace sie, moze spowodowac zaburzenia w funkcjonowaniu ukladu pokarmowego. Stad tez pytanie: po co zamieniac swoj organizm w "fabryke-przetwornie" mleka i kwasnych produktow mlecznych, tracac przy tym wiele energii na proces trawienia? Kazeina,znajdujaca sie w mleku, rozklada sie w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1-2 letnie ma juz paznokcie i wlosy, wiec zapotrzebowanie na kazeine jest zadne. Uklad trawienny dziecka przestaje wydzielac podpuszczke. Od tej chwili krowie mleko staje sie dla organizmu ciezkostrawnym.
WAPN, TLUSZCZ, i CHOLESTEROL Nikt nie podwaza faktu, ze mleko zawiera duzo wapnia, ktory jest niezbedny do rozwoju kosci. A czy mniej jest wapnia w orzechach,kapuscie, marchwi,burakach?WIECEJ. A co najwazniejsze- jest tam w idealnej proporcji i do tego w formie latwo przyswajalnej przez organizm. W mleku wystepuja tluszcze zwierzece- a jak wiemy tluszcz zwierzecy powoduje zwiekszenie choresterolu i wyplukuje wapn z organizmu, dlatego tez mleko sie odtluszcza. Tluszcze znajdujace sie w orzechach i ziarnach np.slonecznika (najbardziej wartosciowe) sa przyswajalne przez organizm w 80%, podczas gdy tluszcze z mleka-tylko w 20%. W prasie zachodniej dawno juz pisano, ze zaobserwowano tendencje rezygnowania ze spozywania tlustego mleka i coraz czesciej spozywa sie niskotluszczowe. To przynioslo odczuwalne wyniki-znacznie zmniejszyla sie ilosc zachorowan zwiazanych z ukladem krwionosnym i pokarmowym. Nasuwa sie pytanie: po co zwiekszac liczbe zachorowan, spowodowanych przez mleko, a potem walczyc o ich zmniejszenie? Co sie tyczy kwasnych produktow mlecznych- kefiru, jogurtu, a szczegolnie twarogu i zoltego sera, to te produkty mozna spozywac, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca sie spozywanie ich ludziom w podeszlym wieku i dzieciom. Chodzi o to, ze bakterie znajdujace sie w kwasnych produktach mlecznych juz zrobily to, co organizm czlowieka czyni z wielkim trudem.
NIESTRAWNA KAZEINA
Nalezy brac pod uwage jeszcze jeden wazny fakt. Obecne mleko jest szkodliwe, szczegolnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczen .Nieodlacznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny (promieniotworczy)pierwiastek- stront-90. Niektorzy lubia dodawac mleko do kawy,herbaty. Lepiej tego nie robic, poniewaz pod wplywem temperatury kazeina, znajdujaca sie w mleku, scina sie. Kazeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina "klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionosne,powoduje powstawanie guzow w nogach,deformacje palcow rak, a inne niestrawione skladniki mleka osiadaja w naszych tkankach i sciegnach pod postacia sluzu. Znakomity uczony- specjalista do spraw zywienia, znawca diet- H. Shelton pisal: Mleko krowie jest zrodlem powstawania sluzu w organizmie czlowieka od okresu niemowlectwa do glebokiej starosci, a doktor Walker dodal:...i jest przyczyna takich chorob jak grypa, przeziebienia, astma, bronchitis (zapalenie oskrzeli).
ROZSTANIE z NALOGIEM Czy wszystkie te argumenty przyjmuja do wiadomosci ci, u ktorych mleko zajmuje czolowe miejsce w jadlospisie? Najprawdopodobniej nie. Czlowiek z trudem rozstaje sie z nalogiem. Jednak chce poradzic, szczegolnie ludziom starszym , zastapienia mleka kefirem i chudym twarogiem. A wszyscy ci, ktorzy beda nadal pic mleko powinni przyjrzec sie uwaznie swoim odczuciom. Czy po spozyciu mleka nie odczuwaja zadnych dolegliwosci jelitowych, nie maja wzdecia brzucha, rozwolnienia. Oprocz tego nalezy pamietac, ze mleko z uwagi na specyficzne trawienie nalezy spozywac zawsze oddzielnie, nie laczac go z innymi produktami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
BRAIN
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 29, 2008, 20:44:47 » |
|
Mam propozycje...mo¿e ka¿dy napisze poni¿ej jak wygl±da jego typowy jad³ospis?? Chodzi mi o to, ¿e przekazywaæ wiedzê na temat tego co jest zdrowe dla nas jest jednym a drugie czy sami siê do tego stosujemy? czy mamy siln± wolê aby odrzuciæ pokusy "niezdrowego jedzenia", starego trybu od¿ywiania...itp
Co wy na to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 29, 2008, 20:48:00 » |
|
BRAIN nie zapomonaj ¿e mamy jeszcze przerwê ¶wi±teczn± nasz jad³ospis teraz mo¿e byæ zabójczy )))))))))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 29, 2008, 21:10:20 » |
|
Super idea, ale poczekajmy jeszcze pare dni. Chce Wam kochani powiedziec ze jestem uczulona na laktoze, potwierdzone badaniem lekarskim. Zmiana mojej diety najpierw wydawala sie prawie nie do zrealizowania, jednak w niedlugim czasie okazalo sie ze wcale to nie jest nieosiagale, wprost calkiem proste. Dowiedzialam sie ze caly swiat azjatycki nie uzywa mleka i jego przetworow, jest uzywana soja i jej przetworry, mleko kokosowe.Kuchnia chinska jest bardzo smaczna i zdrowa.Zawsze jest jakas droga wyjscia.... Tak wiec zapraszam wszystkich do dyskusji , temat jest bardzo interesujacy......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
BRAIN
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 29, 2008, 21:37:32 » |
|
Wspó³czujê mam nadziejê ¿e jednak szybko siê przystosujesz do nowej diety;) w koñcu cz³owiek to taka "bestia" co potrafi do wielu ró¿nych warunków siê dostosowaæ.... A propos soi i GMO... ogl±da³a¶ mo¿e film dokumentalny ¦wiat wg Monsanto? Je¶li nie zamieszczam link warto obejrzeæ http://pl.youtube.com/watch?v=ePhDyDbbO-MPozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 29, 2008, 23:06:21 » |
|
Od tych informacji mozna naprawde zachorowac......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 03, 2009, 23:20:06 » |
|
Ja mam pytanie o wegetarianizm. Pomijaj±c aspekt "duchowy" diety bezmiêsnej ( nie zabijam przyjació³, ani niczego co ma uk³ad nerwowy itp itd ) , czy dieta czysto wegetariañska , czytaj vegañska jest dla cz³owieka Pó³nocy w³a¶ciwym rozwi±zaniem , które mog³oby "wyleczyæ" osobnika ze wszystkich chorób ¿ywieniowych ? Istniej± spekulacje, które wskazuj±, ¿e gdyby ludzko¶æ ca³kowicie zaniecha³a ubojnej hodowli zwierz±t, to wiele pól wróci³oby do nas jako ziemia pod uprawy ro¶linno¶ci do spo¿ycia dla cz³owieka ( zamiast dalej s³u¿yæ za pola pod uprawy ro¶lin pastewnych dla zwierz±t ubojnych ). To znaczy teoretycznie, bo wiadomo, ¿e lobby nafciarzy chêtnie zagarnê³oby te pola pod produkcjê zbó¿ czy kurkurydzy na biopaliwa. ¯ywno¶æ wegetariañska uprawiana na wielk± skalê jest napromieniowywana , pryskana chemicznie przeciwko szkodnikom, poddawana ró¿nym zabiegom tak¿e genetycznym w celu zwiêkszenia wydajno¶ci upraw ( GMO) itd, co wcale jej nie czyni bardziej ekologiczn± dla ludzi. Ca³y ten chemiczny syf , którym pryska siê uprawy potem dostaje siê do gleby , a stamt±d do rzek , zaburza naturalny ekosystem ... Poza tym chcia³bym zwróciæ Wasz± uwagê na pewien wirtulany narz±d, który posiada ka¿dy cz³owiek. Jest ni± flora bakteryjna w ¿o³±dku . Jest to unikalny zestaw bakterii w³a¶ciwy ka¿demu cz³owiekowi indywidualnie. Do niedawna naukowcy nie widzieli w tym nic specjalnego, ale od niedawna uznaje siê, ¿e gdyby nie te bakterie to ludzie mieliby na prawdê powa¿ne problemy z przyswajaniem po¿ywienia, a nawet podejrzewa siê ,¿e bez tej os³ony bakteryjnej ( wstêpne , zewnêtrzne trawienie ) wiele substancji dostarczanych z zewn±trz zwyczajnie by nas tru³o, a tak ¿ywi± siê nimi bakterie. Mo¿na powiedzieæ,¿e ¿yjemy z nimi w symbiozie . Prowadzone s± eksperymenty z t± flor± bakteryjn±. Celem jest taka modyfikacja flory bakteryjnej, aby mog³a ona sobie poradziæ z nadmiern± ilo¶ci± niepo¿±danych produktów , których coraz wiêcej po¿eramy. Mo¿e to dotyczyæ na przyk³ad cukru czy t³uszczów. Zanim te produkty by nam zaszkodzi³y zosta³yby zutylizowane przez nasze bakterie , zwi±zane i wydalone . Oczywi¶cie taka kuracja bakteryjna bêdzie odpowiednio sporo kosztowa³a zapewne - to bêdzie doskona³y biznes .. Przy okazji , spójrzcie na takie "zadziwiaj±ce" zbie¿no¶ci .Na przyk³ad Cukier- cukrzyca -leki na cukrzycê . Koncerny zarabiaj± na produkcji cukru, to powoduje cukrzycê, któr± trzeba leczyæ preparatami produkowanymi przez koncerny farmaceutyczne, które znowu na tym zarabiaj± . Byæ mo¿e odkryjemy nowe mo¿liwo¶ci zarobkowania . Na przyk³ad koncern produkuj±cy glutaminian sodu ( wzmacniacz smaku ) zainwestuje w firmê produkuj±c± zestaw bakteryjny do usuwania glutaminianu sodu z organizmu ZANIM ten siê wch³onie powoduj±c szkody . Wa¿ne by wpierw zadzia³a³ na nasze kubki smakowe powoduj±c uzale¿nienie od jego smaku . To perfekcyjnie "czysty" biznes , nie uwa¿acie ? Nawet bez ofiar. refleksja : w innych w±tkach rozwa¿amy czy obce istoty czasami nie hoduj± ludzi ,aby siê ¿ywiæ ich energi±. W tym w±tku na kanwie rozwa¿añ o ¿ywno¶ci odpowiadam tamtym rozwa¿aniom zdecydowanie: NIE. To nie obcy, lecz ludzie gol± innych ludzi z kasy na bazie obrotem ¿ywno¶ci± ! Oczywi¶cie energia ¿yciowa te¿ bierze w tym udzia³ zdecydowanie. Wszek biznes bazuje na ludzkim ¿yciu ... lub jego braku .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 04, 2009, 19:39:18 » |
|
Z tym wszystkim co napisales masz racje, to jest niesamowita machina, ktora dokladnie sie zazebia, caly przemysl rzywieniowy, medyczny, farmaceutyczny, dentysci itp. Przed paru laty w Niemczech zaczeto rozmawiac na zupelnie inny temat. Zmarly ma miejsce spoczynku na 25 lat. Potem grob jest likwidowany i inna osoba jest tam pochowana. Co sie okazalo, ze cialo sie nie rozlozylo przez ten czas. Problem zacza byc bardzo glosny i zajeto sie tym problemem ktory zacza byc na skale panstwowa. Okazalo sie ze ludzie sa tak nafaszerowani srodkami konsewujacymi, ze niestety ale bardzo dobrze lezeli sobie w grobie. Okazalo sie ze nie tylko srodki konserwujace, ale medykamenty i cala ta chemia jaka pochlona przez cale zycie lezy razem z nim, a zatem to sie zrobila calkiem niebezpieczna sprawa dla przyrody, wody itp. Zaczeli robic badania. Widzialam program o tej calej sprawie. Pochowali dorosla swinie, podlaczone byly kamery i obserwowano rozklad, niestety ale nie bylo zadnego rozkladu. Wiem ze zdecydowali sie na wpuszczanie jakiegos gazu do grobu, i po jakims czasie sprawa byla zalatwiona. Tak naprawde konca tej sprawy nie znam,zreszta obecnie ogromna ilosc ludzi decyduje sie na spalenie....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 05, 2009, 01:18:09 » |
|
Coraz czê¶ciej przychodzi mi do g³owy teoria, ¿e mikroorganizmy które nas otaczaj±, które ¿yj± w naszych wnêtrzach, maj± ogromny wp³yw na nasze odczucia, na nasze my¶li i zdrowie. S± ze sob± powi±zane energetycznie, posiadaj± ¶wiadomo¶ci zbiorowe i w zale¿no¶ci od wibracji cz³owieka dopasowuj± siê do niego podobnie "brzmi±cy" przedstawiciele mikroorganizmów. Dzia³aj± po dwóch stronach frontu, wzajemnie siê wykluczaj±c. Wygl±da to tak, jakby s³u¿y³y jasnym i ciemnym si³om. "Wojna" trwa bez przerwy. Lêki, stresy, depresje powoduj± przyci±gniête przez odciête od duchowo¶ci cia³a paso¿yty, które ¿ywcem okradaj± z energii i mikroelementów potrzebnych do ¿ycia. Mam wra¿enie, ¿e wirusy, bakterie, mog± byæ przedstawicielami ró¿nych kosmicznych inteligencji, traktuj±cych nas ludzi jak pastwiska... Ale s± te¿ dobre wie¶ci, s± spo³eczno¶ci mikroorganizmów ratuj±cych nam ¿ycie, potrafi±ce zmieniaæ nasz± rzeczywisto¶æ na lepsz±... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 05, 2009, 18:56:36 » |
|
Ja tez to tak widze, jednak czesto jestesmy narazeni tez na ludzkie braki odpowiedzialnosci, bo licza sie tak naprawde tylko pieniadze. Dlatego czesto zwracam sie do ludzi, ze powinni jesc chocby najprostrze pokarmy, ale zadnych gotowych i napakowanych chemia. Mlode matki powinny karmic same swoje niemowleta, powinnismy sie bronic i jeszcze raz bronic przed tym co wiemy co nas robi chorym, albo zrobi chorym. Kiedy bylam mloda matka, to pamietam ze na targu kupowalam owoce i gotowalam kompoty dzieciom, zupy owocowe i na zime konfitury. Dzisiaj przemysl produkuje takie ilosci roznych napojow i mysle ze zanim dziecko dostanie to do reki, rodzice powinni sie zorietowac,co podaja dziecku. Mysle ze nalezy nastawic sie na kontrole co jemy i co pijemy....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
patch
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 05, 2009, 20:20:54 » |
|
podobno to nie Red Bull nas zjada tylko UFO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 05, 2009, 23:10:42 » |
|
Oczywiscie UFO nas zjada, ale po RED BULU. O tym wiedza wszystkie dzieci.......!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeñ 14, 2009, 16:08:25 » |
|
Choroba na talerzu. Komisja Swiatowej Organizacji Zdrowia przeprowadzila badania w kilku klasztorach w Tybecie. W wyniku badan zostalo stwierdzone, ze 90% mieszkancow, wsrod ktorych byli starcy- u 60%calkowicie nie stwierdzono prochnicy zebow, zaburzen w pracy ukladu krwionosnego i pokaromowego, wszyscy oni niezaleznie od wieku byli sprawni i prawie w 100%zdrowi.Analiza ich pozywienia wykazala, ze odzywiaja sie bardzo skromnie, nie posiadaja lodowek, kuchenek gazowych, nie uzywaja cukru, miesa i rafinowanych produktow. Ich podstawowy jadlospis toplacki jeczmnienne, tybetanska ziolowa herbata, czysta woda. Latem pozywienie wzbogacaly rzepa, marchew, ziemniaki i troche ryzu. Wedlug danych Swiatowej Organizacji Zdrowia w takich najbardziej rozwinietych krajach jak USA, Niemcy, Francja, ktore stoja w czolowce pod wzgledem spozycia mleka, miesa i innych rafinowanych produktow, zdrowie ludnosci wyglada inaczej. W Ameryce na 3 rodziny- dwie cierpia na nowotwory, 2 z 5 osob cierpia na choroby sercowo-naczyniowe, z powodu ktorych umieraja: odnotowuje sie ogromna liczbe osob, cierpiaca na cukrzyce. Przewlekle choroby trapia 19%ludnosci, a wiec cierpi na nie prawie co piaty mieszkaniec. W Niemczech- na cukrzyce cierpi 20% ludnosci, okolo 20% dzieci w wieku od8 do 16 lat ma niedorozwoj umyslowy i fizyczny. Na reumatyzm i zapalenie stawow choruje od15 do 17% ludnosci. Francja-Alergia dotyka od 15 do 20% ludnosci, 450 tys. dzieci ponizej 18 roku zycia cierpi na roznorodne zaburzenia sluch i wzroku, 1.5 mln dzieci w wieku 6 lat choruje na astme. We wszystkich krajach wysoko uprzemyslowionych w ciagu ostatnich 25 lat, procent noworodkow z wrodzonymi schorzeniami sie podwoil.
Wielki Hipokrates mawial:"Twoim lekarstwem powinno sie stac pozywienie!" Madrosc wschodnia glosi: " Bog stworzyl pozywienie, a diabel kucharza". Natura podarowala czlowiekowi ogromna roznorodnosc naturalnych produktow, powinnismy zastanowic sie nad tym co jemy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2009, 17:22:23 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2009, 18:54:54 » |
|
Choroba na talerzu. Komisja Swiatowej Organizacji Zdrowia przeprowadzila badania w kilku klasztorach w Tybecie. W wyniku badan zostalo stwierdzone, ze 90% mieszkancow, wsrod ktorych byli starcy- u 60%calkowicie nie stwierdzono prochnicy zebow, zaburzen w pracy ukladu krwionosnego i pokaromowego, wszyscy oni niezaleznie od wieku byli sprawni i prawie w 100%zdrowi.Analiza ich pozywienia wykazala, ze odzywiaja sie bardzo skromnie, nie posiadaja lodowek, kuchenek gazowych, nie uzywaja cukru, miesa i rafinowanych produktow. Ich podstawowy jadlospis toplacki jeczmnienne, tybetanska ziolowa herbata, czysta woda.. Wszystko piêknie, tylko ¿e w Tybecie wcielaj± siê "nie byle jakie dusze" :-)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 04, 2009, 20:11:49 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 20:17:56 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 07, 2009, 14:49:52 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2009, 14:56:35 » |
|
Bardzo odkrywcze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2009, 15:18:38 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 16:14:14 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2009, 17:28:43 » |
|
Owsiki g³ownym powodem depresji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 07, 2009, 17:48:59 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Luty 07, 2009, 20:17:23 » |
|
Na owsiki sa bardzo dobre pestki z dyni. Znam bardzo dobry sposob na oczyszczenie jelita z owsikow. Tak na marginesie, to prawda ze mozna byc dobrze nerwowym majac owsiki, przyznaje.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|