Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2009, 20:40:51 » |
|
Podobno równierz sok z kiszonych ogórków, czy kapusty jest skuteczny.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 20:41:09 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2009, 22:01:00 » |
|
Tak na marginesie, to prawda ze mozna byc dobrze nerwowym majac owsiki, przyznaje.....
To chyba nie tak. Otó¿ owsiki mog± byæ przyczyn± nocnego zgrzytania zêbami, ale stres te¿ mo¿e byæ tak± przyczyn±. I chyba st±d mylenie jednego z drugim.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #27 : Luty 08, 2009, 17:32:16 » |
|
Masz racje Lucynko, wlasnie zgrzytanie zebami i swedzenie pupy. A jak swedzi pupa to mozna tez szybko dostac depresji, czy mam racje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #28 : Luty 08, 2009, 18:08:43 » |
|
Masz racje Lucynko, wlasnie zgrzytanie zebami i swedzenie pupy. A jak swedzi pupa to mozna tez szybko dostac depresji, czy mam racje?
A tego to ju¿ nie wiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Micha³
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #29 : Luty 08, 2009, 18:16:17 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2009, 21:14:02 » |
|
W czym? A Ciebie chyba gêba swêdzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Micha³
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2009, 12:31:57 » |
|
W czym? A Ciebie chyba gêba swêdzi swêdzi, swêdzi - jak siê ogolê ...i nie gêba tylko buzia ps. koñczymy offtop (mo¿ecie wracaæ do rozmowy o owsikach [¿arcik] )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #32 : Maj 16, 2009, 17:27:38 » |
|
Rzecz o zakwaszeniu organizmu: "Jak dochodzi do zakwaszenia? Nasze cia³o to laboratorium chemiczne, które pracuje ci±gle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Krew zdrowego cz³owieka ma odczyn lekko zasadowy, a warto¶æ pH krwi jest dok³adnie ustalona i podlega tylko niewielkim wahaniom pomiêdzy 7,35 a 7,45. Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. I tak np., w procesach utleniania wêglowodanów, t³uszczów i bia³ek powstaje kwas wêglowy, który w wiêkszo¶ci jest wydalany w postaci dwutlenku wêgla przez p³uca, a organiczne zwi±zki fosforu s± metabolizowane do kwasu fosforowego. Stosowanie diet odchudzaj±cych, które z jednej strony prowadz± do uwalniania z tkanki t³uszczowej kwasów ketonowych, z drugiej za¶ czêsto s± nieodpowiednio zbilansowane (zbyt ma³o wêglowodanów w stosunku do bia³ek i t³uszczów). Nawet niewielkie odchylenia od normy powoduj± powa¿ne zaburzenia w procesach przemiany materii, dlatego organizm cz³owieka wyposa¿ony jest w wewnêtrzny system regulacji, który pozwala mu utrzymywaæ odczyn krwi na sta³ym poziomie. Utrzymanie sta³ego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza siê: - system buforów krwi i tkanek - wydalanie nadmiaru dwutlenku wêgla przez p³uca - wydalanie kwasów lub zasad przez nerki i wytwarzanie amoniaku Na sprawno¶æ tego systemu wp³yw ma zarówno wydolno¶æ tych narz±dów, jak równie¿ dostêpno¶æ w po¿ywieniu sk³adników mineralnych o oddzia³ywaniu zasadowym. W wiêkszo¶ci produktów spo¿ywczych stanowi±cych podstawê naszej diety przewa¿aj± pierwiastki kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim miêsa i jego przetworów, drobiu, ryb i jaj (zw³aszcza ¿ó³tko), w nieco mniejszym stopniu tak¿e wszystkich produktów zbo¿owych. Natomiast ¼ród³em pierwiastków zasadotwórczych s± przede wszystkim warzywa i owoce. W fasoli przewa¿aj± sk³adniki alkalizuj±ce, natomiast w grochu i soi sk³adniki zakwaszaj±ce. Smak nie ma tu znaczenia, np. kwasy organiczne nadaj±ce owocom i warzywom kwa¶ny smak s± szybko rozk³adane, a sk³adniki zasadowe pozostaj± do dyspozycji organizmu. Je¿eli nie dostarczamy w odpowiedniej ilo¶ci pierwiastków zasadotwórczych, z których najwa¿niejszy jest wapñ, sód , potas i magnez, organizm jest zmuszony siêgn±æ do rezerw alkalicznych. Zu¿ycie rezerw magnezu powoduje rozdra¿nienie, spadek odporno¶ci na stres, irytacjê i nerwicê. Pobieranie wapnia z ko¶ci sprzyja rozwojowi osteoporozy. Zdolno¶æ alkalizowania warzyw i owoców jest znacznie mniejsza ni¿ si³a kwasotwórcza produktów miêsnych, dlatego w prawid³owo skomponowanej diecie powinny ilo¶ciowo przewa¿aæ produkty zasadotwórcze. W miarê up³ywu lat rezerwa alkaliczna ulega wyczerpaniu, a nadwy¿ka kwasów nie mo¿e zostaæ zneutralizowana i jest magazynowana w organach i tkankach, a szczególnie w stawach paluchów stóp, ³okci, r±k i kolan, powoduj±c stan zapalny i ból. Zmienia siê odczyn tkanek, a szkodliwe zwi±zki zatruwaj± organizm. I zaczynamy chorowaæ. Komórki nowotworowe dobrze rozwijaj± siê tylko w ¶rodowisku kwa¶nym." http://www.zakwaszenie.pl/jak_dochodzi_do_zakwaszania.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #33 : Maj 16, 2009, 23:34:59 » |
|
Nie wiem, co jecie "wy' Ale 'Was' zjadaj± ró¿ne egregory(nie lubiê tego s³owa ..ale jako¶ to trzeba nazwaæ), ..no i oczywi¶cie przede wszystkim w³asna ignorancja w ich tolerowniu. [oczywi¶cie mnie te¿ to dotyczy - ale siê odgryzam]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #34 : Maj 17, 2009, 10:47:14 » |
|
Nie wiem, co jecie "wy' Ale 'Was' zjadaj± ró¿ne egregory(nie lubiê tego s³owa ..ale jako¶ to trzeba nazwaæ), ..no i oczywi¶cie przede wszystkim w³asna ignorancja w ich tolerowniu. [oczywi¶cie mnie te¿ to dotyczy - ale siê odgryzam] PHIRIOORI, a móg³by¶ rozwin±æ temat tego odgryzania siê? Czy nie jest przypadkiem tak, ¿e odgryzaj±c siê powodujesz ich (egregorów) podjadanie Ciebie? Przyczyna – skutek … I na czym polega ta ‘ignorancja w ich tolerowaniu’? Czy wiedz±c o byciu zjadanym, ktokolwiek tolerowa³ by taki stan rzeczy? Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #35 : Maj 17, 2009, 11:20:48 » |
|
Fajne, fajne ale nadaje siê ju¿ do innego tematu np: "paranormalne ..."
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #36 : Maj 17, 2009, 11:30:56 » |
|
a móg³by¶ rozwin±æ temat tego odgryzania siê? I na czym polega ta ‘ignorancja w ich tolerowaniu’? Tak.. Lada moment dostaniesz zaproszenie do miejsca, gdzie to rozwinê i wyja¶nie, oraz podzielê sie "paroma tips`ami & tricks`ami" Czy nie jest (..) tak , ¿e odgryzaj±c siê powodujesz ich (egregorów) podjadanie Ciebie? Nie. nie jest tak. Bo moje "odgryzy" s± Strukturalno-Chronosowe Czy wiedz±c o byciu zjadanym, ktokolwiek tolerowa³ by taki stan rzeczy? Odpowied¼ jest prosta: Rozejrzyj siê dooko³a. A to ¿e ludzie robi± co mog±, by siê nie dowiedzieæ o rzeczach niekoniecznie przyjemnych.. Choæ obcowanie z taka informacja te¿ wymaga umiejêtnego podej¶cia. Mam na my¶l balans pomiêdzy REALIZMEM i jasnym ogl±dem sytuacji - a nie¶wiadomym udziale w KREACJI niepo¿±danego egregora. Dobrym przyk³adem by³by tu np. Leszek, który byæmo¿e nieco opatrznie przyj±³ onegdaj mój tekst (lub te¿ mia³ tak po prostu od zawsze) o "przygl±daniu sie "z³u", które dzia³a z ukrycia.. i zacz±³ bombardowaæ te forum topicami w stylu: "¦wiñska grypa! Wszyscy zginiemy... w Wyborczej" "UE chce nas o¶lepiæ? " "Znów polskie obozy koncentracyjne..." "Mossad bêdzie kontrolowaæ YouTube" "Kamienne Wskazówki z Georgii.." "NIe¶³ubne dziecko Lecha Wa³êsy" "O wampirach" "Uwaga na telewizjê cyfrow±" "Zostali¶my oszukani" (artyku³)" "THE ORION CONSPIRACY" 'Czy cz³owiek-drzewo przezwyciê¿y kl±twê?" ..naszczê¶cnie sukcesywnie robi³ to w hydeparku co stanowi ciekawy przyk³ad podpuszczania.. nios±cego w istocie naukê.
I nie bierz tego Leszku do siebie. Bo nie chcê (zw³aszcza w tym w±tku) wywi±zywaæ teraz dyskusji o tym. To tylko przyk³ad.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 11:51:55 wys³ane przez PHIRIOORI »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #37 : Lipiec 02, 2009, 18:31:06 » |
|
Czym s± gro¼ne dioksyny w irlandzkim miêsie?
Irlandzki kryzys miêsny spowodowany karm± zatrut± dioksynami rozszerza siê. Truj±ce substancje znaleziono równie¿ w wo³owinie. W zwi±zku z tymi niepokoj±cymi informacjami Wirtualna Polska rozmawia o tym, czym s± dioksyny i jaka jest ich szkodliwo¶æ dla ludzi z prof. Ann± Brzozowsk±, kierownikiem katedry ¯ywienia Cz³owieka Szko³y G³ównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specjalist± toksykologii ¿ywno¶ci.
Joanna Stanis³awska: Czym s± dioksyny?
Prof. Anna Brzozowska: To zwi±zki organiczne zawieraj±ce chlor, które nie wystêpuj± naturalnie w przyrodzie, nie s± równie¿ produkowane celowo przez cz³owieka, a stanowi± zanieczyszczenie ró¿nych substancji przez cz³owieka wytwarzanych. Pojawiaj± siê w ¶rodowisku niezale¿nie od naszej chêci czy woli, uwalnianie ich do ¶rodowiska jest niezamierzone.
Kiedy po raz pierwszy dostrze¿ono te zwi±zki i ich szkodliwo¶æ?
- Pierwszy przypadek wyst±pienia dioksyn zanotowano w latach 60. Ich obecno¶æ zauwa¿ono w jednym z herbicydów, czyli ¶rodku chwastobójczym, który by³ stosowany do zniszczenia ulistnienia na drzewach podczas wojny wietnamskiej. Po latach okaza³o siê, ¿e weterani z Wietnamu czê¶ciej ni¿ inni mê¿czy¼ni zapadaj± na nowotwory.
Sk±d dzi¶ bior± siê dioksyny?
- Bior± siê z u¿ywanych w przemy¶le substancji zawieraj±cych chlor, które utleniaj± siê w wyniku oddzia³ywania czynników ¶rodowiskowych czy procesu technologicznego i nastêpnie stanowi± zanieczyszczenie. Zwi±zki te mog± uwalniaæ siê podczas awarii w fabrykach chemicznych, po¿arów lasów itp.
A czy w bardziej „normalnych” warunkach mog± przedostaæ siê do ¶rodowiska?
- Tak, mog± siê m.in. uwalniaæ przy spalaniu ¶mieci, je¶li s± one utylizowane w zbyt niskich temperaturach, czyli takich, które nie powoduj± rozk³adu wszystkich zawartych w nich zwi±zków chemicznych np. przy spalaniu w piecu domowym, ognisku. Przyk³adowo dioksyny mog± siê wytwarzaæ, kiedy spala siê w ten sposób wraz z innymi ¶mieciami plastikowe torebki z polichlorku winylu (tworzywo to zawiera chlor).
-Dioksyny mog± równie¿ powstawaæ podczas grillowania.
- Dioksyny mog± powstawaæ podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach - powy¿ej 280 stopni, czyli mog± wydzielaæ siê podczas grillowania, szkodliwe jest tak¿e sma¿enie na du¿ym ogniu.
Do podobnego przypadku, jak teraz dosz³o w 1999 roku w Belgii, kiedy do paszy podawanej zwierzêtom dosta³ siê olej przemys³owy.
- Wówczas dioksyny znalaz³y siê w paszy wskutek niew³a¶ciwego z ni± postêpowania, prawdopodobnie dodano do niej stare, zu¿yte oleje (smary) techniczne, co oczywi¶cie nie jest dozwolone. Inn± przyczyn± mog³o byæ przewo¿enie t³uszczu przeznaczonego na dodatek do pasz w cysternach, w których wcze¶niej by³y przewo¿one zu¿yte oleje techniczne.
Gdzie u zwierz±t, które spo¿yj± ska¿on± paszê, kumuluj± siê szkodliwe substancje?
- Kumuluj± siê w takich tkankach zwierz±t, jak w±troba, nerki i tkanka t³uszczowa. Im zwierzê jest starsze, tym dioksyn mo¿e byæ wiêcej. Równie¿ im wiêcej spo¿ywa tych substancji w paszy, tym wiêcej ma potem w tkankach.
Jak bardzo te zwi±zki s± szkodliwe dla cz³owieka? Co nam grozi, je¶li spo¿yjemy ska¿one miêso?
- Je¿eli spo¿yjemy ska¿one miêso raz, b±d¼ sporadycznie od czasu do czasu, to nic nam siê nie stanie. A na pewno nie nagle, z dnia na dzieñ. Najbardziej niebezpieczne jest poddanie organizmu dzia³aniu du¿ych dawek, b±d¼ kiedy jest to dzia³anie przewlek³e, czyli np. spo¿ywanie codziennie ma³ych ilo¶ci przez d³ugi czas.
Jak wp³ywaj± dioksyny na organizm cz³owieka?
- Kumuluj± siê w w±trobie, w nerkach, w tkance t³uszczowej. Najbardziej niebezpieczne jest ich stê¿enie w w±trobie, poniewa¿ substancje te wp³ywaj± na metabolizm w±troby, m.in. pod ich wp³ywem nasila siê produkcja enzymów metabolizuj±cych te zwi±zki szkodliwe - jest to mechanizm obronny, ale jednocze¶nie powoduj± one rozk³ad substancji, które s± nam potrzebne, np. witamin rozpuszczalnych w t³uszczach, hormonów sterydowych. To z kolei powoduje zaburzenia w gospodarce hormonalnej organizmu, problemy z rozrodczo¶ci±, trudno¶ci z zaj¶ciem w ci±¿ê, poronienia
Czy jest mo¿liwe, by cz³owiek umar³ po spo¿yciu takiego miêsa? Czy by³y jakie¶ udokumentowane przypadki ¶mierci po spo¿yciu dioksyn?
- Wiktorowi Juszczence podano du¿± dawk± dioksyn. Tak du¿±, ¿e na jego twarzy pojawi³y siê zmiany skórne. Na szczê¶cie, choæ u niego stê¿enie we krwi tej niebezpiecznej substancji przekracza³o tysi±ckrotnie poziom stwierdzany u innych ludzi, jest w¶ród nas do dzisiaj. By³y równie¿ przypadki zatruæ dioksynami po wypadkach w fabrykach, np. na skutek przerdzewienia wymiennika ciep³a, p³yn, który normalnie nie powinien siê dostaæ do oleju spo¿ywczego, jednak siê dosta³. Ludzie, którzy spo¿yli olej równie¿ prze¿yli, ale d³ugo chorowali.
Jak ciê¿ko cz³owiek mo¿e chorowaæ pod wp³ywem spo¿ycia silnej dawki dioksyn?
- Po awariach, kiedy uwalniaj± siê du¿e dawki dioksyn, u osób, które mia³y z nimi styczno¶æ wystêpuj± ró¿ne chroniczne choroby, takie jak zapalenie p³uc i oskrzeli, ale przede wszystkim dochodzi do zaburzeñ pracy w±troby, tarczycy, miesi±czkowania, wystêpuje wiêksza podatno¶æ na infekcje. Tak jak mówi³am, dochodzi równie¿ do powstania zmian skórnych. Jak opisywano w literaturze, takie zmiany utrzymywa³y siê bardzo d³ugo, nawet do 15 lat. Dioksyny negatywnie wp³ywaj± równie¿ na p³ód, dzieci oprócz schorzeñ, o których wspomnia³am, mog± byæ nawet opó¼nione w rozwoju. Dioksyny wed³ug klasyfikacji Miêdzynarodowej Agencji do Badañ nad Rakiem zaliczane s± do grupy zwi±zków, które s± prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi.
Co w przypadku irlandzkiego miêsa mog³o doprowadziæ do ska¿enia?
- Wydaje siê, ¿e tak jak w Belgii, by³a to pasza. Gdzie¶ na etapie przygotowania jej dla zwierz±t musia³o doj¶æ do jej zanieczyszczenia lub celowego dodania surowców niedozwolonych. O powa¿nej awarii w irlandzkiej fabryce chemicznej na pewno by¶my us³yszeli.
Rozmawia³a Joanna Stanis³awska, Wirtualna Polska
¬ród³o:www.wp.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #38 : Lipiec 05, 2009, 12:55:48 » |
|
Czy Twój organizm jest czysty? Jak siê pozbyæ zaparæ, wzdêæ, IBS, bólów ¿o³±dka i schorzeñ skóry zyskuj±c zarazem wiêcej energii i p³aski brzuch Autorka: Dr Heather Johnstone, Wicedyrektor i Kierownik Szkolenia Global College of Natural Medicine Osoby na zdjêciach powy¿ej oraz tysi±ce innych, o których jest mowa w DrNatura.com, cierpia³y kiedy¶ z powodu zaparæ, IBS (zespó³ jelita dra¿liwego), powa¿nych wzdêæ i gazów, oty³o¶ci, chronicznego znu¿enia, zgagi, paso¿ytów, bólów ¿o³±dka, uchy³ków jelita, chorób skóry i w³osów oraz wielu innych pospolitych schorzeñ. Wszyscy oni pozbyli siê cierpieñ po oczyszczeniu organizmu. Jestem dr Johnstone i czytaj±c dok³adnie ten artyku³ dowiesz siê, jak oni to zrobili i jak ty mo¿esz zrobiæ to samo. Je¶li zmagasz siê z tymi problemami ju¿ od dawna, prawdopodnie próbowa³e¶ pozbyæ siê bólu. Bra³e¶ ¶rodki przeczyszczaj±ce i leki powszechnie dostêpne oraz sprzedawane na receptê, kupowa³e¶ suplementy w³ókien; mo¿e mia³e¶ kolonoskopiê, czy nawet operacjê. Nic nie przynios³o ci ulgi i dalej cierpisz. Dlaczego? Dlatego, ¿e nigdy nie usuniêto g³ównej przyczyny twoich problemów. G³ówna przyczyna i najbrudniejsza tajemnica
Co wiêc jest g³ówn± przyczyn± wiêkszo¶ci chorób uk³adu trawiennego? Spójrz na zdjêcie poni¿ej. Jak by¶ siê czu³, gdyby wielkie kawa³ki starego, pe³nego trucizn, ka³u zalega³y wewn±trz twego jelita przez ca³e miesi±ce, lata, a nawet dziesiêciolecia? Czy odczuwa³by¶ zaparcie, wzdêcie, znu¿enie? Czy twe jelita by³yby podra¿nione przez ca³y dzieñ powoduj±c schorzenie zwane w skrócie IBS? Pomy¶l tylko, co jeszcze takie nagromadzenie toksyn mo¿e powodowaæ? Ból ¿o³±dka i zatwardzenie? Znu¿enie, gazy i wzdêcia? Bóle g³owy i niestrawno¶æ? Tycie i wielki, stercz±cy brzuch? Wyliczaæ mo¿na bez koñca "¦mieræ zaczyna siê w jelitach" ... http://www.colonix.pl/index.php
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #39 : Lipiec 05, 2009, 15:29:17 » |
|
Darku, na t± stronê wszed³em wczoraj i przes³a³em znajomej, w zwi±zku z problemami zdrowotnymi jej brata, ciekawe jak to dzia³a, ¿e my¶limy i natykamy siê na te same tematy w tym samym czasie Pozdrawiam serdecznie - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #40 : Lipiec 05, 2009, 19:23:10 » |
|
Interesuj± nas podobne sprawy i dlatego je wy³apujemy.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #41 : Lipiec 10, 2009, 08:34:49 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #42 : Lipiec 10, 2009, 19:16:33 » |
|
GENETYCZNIE MODEFIKOWANA SMIERC! Co bêdziemy je¶æ w przysz³o¶ci? / fot. M. Grzelak /Agencja SE/East News Autor informacji: Krzysztof ¦wi±tek Czwartek, 9 lipca (08:24) Nowotwory, bezp³odno¶æ i alergie - tym grozi spo¿ywanie produktów zawieraj±cych sk³adniki genetycznie modyfikowane. Miêdzynarodowe koncerny robi± wszystko, by wymusiæ na rz±dach zgodê na ¶miertelnie ryzykowne uprawy transgeniczne ro¶lin. W tej rozgrywce chodzi o gigantyczne pieni±dze, ale i ludzkie ¿ycie. Dzi¶ byæ mo¿e ju¿ wiemy, co przyczynia siê do lawinowo rosn±cych przypadków alergii, bezp³odno¶ci, samoczynnych poronieñ, a tak¿e niektórych nowotworów. Link do tego artykulu podala wyzej Chanel, artykul jest nieslychanie ciekawy, dlatego pozwolilam sobie malenka czesc tekstu z tego linku tu wstawic, naprawde polecam przeczytanie tego artykulu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 20:09:18 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #43 : Lipiec 10, 2009, 20:48:19 » |
|
Tak ferowany wegetarianizm równie¿ nie uchroni nas przed wszystkim: Wegetarianizm a ryzyko nowotworówDu¿e badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii potwierdzi³y, ¿e wegetarianie s± w mniejszym stopniu nara¿eni na rozwój nowotworów ni¿ osoby jedz±ce miêso. Okazuje siê jednak, ¿e nie dotyczy to wszystkich rodzajów nowotworów.Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii ustalili, ¿e dieta wegetariañska, która, jak wykaza³y wcze¶niejsze badania, mo¿e chroniæ przed rakiem, nie ma wp³ywu na rozwój raka jelita grubego, który znajduje siê w czo³ówce nowotworów bêd±cych najczêstszymi przyczynami zgonów. ... http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/wegetarianizm-a-ryzyko-nowotworow,1336164,1642
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 20:51:35 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #44 : Lipiec 10, 2009, 21:00:18 » |
|
Oj to chyba zagrozenie rynku miesnego powstalo przez rosnace rzesze wegetarian , skoro takie rzeczy zaczeli wypisywac o zagrozeniach rakowych. No coz przemysl miesny to potezne przemysl , stac go na wszystko.... Kiara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
HabibiDah
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #45 : Lipiec 10, 2009, 21:01:03 » |
|
Tak ferowany wegetarianizm równie¿ nie uchroni nas przed wszystkim
przed wszystkim byæ mo¿e nie, ale przynajmniej nie bêdzie wyrzutów sumienia poza tym miêcho ponoæ obni¿a wibracje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #46 : Lipiec 10, 2009, 21:10:27 » |
|
ale przynajmniej nie bêdzie wyrzutów sumienia S³ysza³em o takich, którzy maj± wyrzuty sumienia po zerwaniu owocu z drzewa, dlatego spo¿ywaj± tylko to co samo spad³o na ziemiê, nie pamiêtam jak siê oni zowi±. Tak wiêc punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #47 : Lipiec 10, 2009, 21:12:35 » |
|
FLUOR SZKODZI! Fluor jest jednym z g³ównych sk³adników leków psychotropowych. Wzmacnia ich dzia³anie. Gdy do popularnego leku uspokajaj±cego Valium dodano fluor, powsta³ ¶rodek o silniejszym dzia³aniu, Rohypnol. Inny, niezwykle silny ¶rodek uspokajaj±cy z fluorem, Stelazinum, jest u¿ywany w domach opieki spo³ecznej i w szpitalach psychiatrycznych na ca³ym ¶wiecie.
Miêdzynarodowy Uniwersytet na Florydzie opublikowa³ raport, w którym stwierdzono, ¿e roztwór fluorku potasu o stê¿eniu 0,45 ppm wystarczy, by znacznie spowolniæ nasze reakcje sensoryczne i umys³owe. Wszyscy wiemy, do czego u¿ywa siê fluoru - od lat 50-tych XX wieku jest cudownym sk³adnikiem past do zêbów, dziêki któremu mo¿emy rzadziej chodziæ do dentysty. Fluor dodaje siê te¿ do wody w kranach, by chroni³ zêby. Taka jest wersja oficjalna. A jak jest naprawdê?
Po pierwsze - fluor w pastach do zêbów chroni zêby u ludzi jedynie do 20. roku ¿ycia. I to jedynie wtedy, gdy siê go nie przedawkuje. Faktycznie - potrafi wzmocniæ szkliwo zêbów, ale za¿ywany w zbyt wielkich dawkach mo¿e jednocze¶nie spowodowaæ wiele chorób somatycznych i psychicznych.
S³ynne akcje fluoryzowania zêbów uczniów szkó³ podstawowych zaowocowa³y w Wielkiej Brytanii seri± procesów s±dowych. Okaza³o siê, ¿e u wielu dzieci dosz³o do przebarwieñ szkliwa, zêby sta³y siê ³amliwe i chropowate. W 1996 roku 10-letni Kevin otrzyma³ 1000 funtów odszkodowania od koncernu Colgate Palmolive, znanego producenta pasty do zêbów. U ch³opca stwierdzono fluorozê, czyli zatrucie fluorem.
A czy fluor naprawdê w znacznym stopniu chroni zêby dzieci przed próchnic±? Ekspertyza przeprowadzona na zlecenie Amerykañskiego Instytutu Badañ Stomatologicznych wykaza³a, ¿e w³a¶ciwie nie ma ró¿nicy miêdzy liczb± ubytków w zêbach dzieci mieszkaj±cych na terenach objêtych fluoryzacj± i na nieobjêtych. Gorszy od o³owiu
Niewielu ludzi wie, ¿e fluor tak naprawdê jest trucizn±. Czêsto te¿ jest g³ównym sk³adnikiem leków psychotropowych, a tak¿e… trutek na insekty. Opublikowane niedawno badania wykaza³y, ¿e fluor dodawany do wody MO¯E SPOWODOWAÆ powa¿ne zaburzenia genetyczne, odwapnienie ko¶ci, raka. Jest gorszy od o³owiu! A w Polsce, innych krajach by³ego bloku komunistycznego oraz m.in. w Wielkiej Brytanii wodê siê od lat fluoryzuje. Wiele krajów demokratycznych nie wprowadzi³o jednak tego zwyczaju. Dlaczego?
Otó¿ nikt nigdy nie przeprowadzi³ szczegó³owych badañ nad skutkami d³ugotrwa³ego za¿ywania fluoru. Owszem, mówi siê oficjalnie, ¿e fluor jest bezpieczny, o ile nie przekracza siê pewnej ustalonej dawki. Ale je¶li ludzie pij± du¿o wody z kranu (nawet przegotowanej), czêsto myj± zêby past± z fluorem (a niezwykle trudno jest kupiæ inn±), to jak mog± byæ pewni, ¿e wielokrotnie nie przekraczaj± takiej dawki? Podobnie jest z aspartamem, s³ynnym s³odzikiem bez kalorii. Jest bezpieczny, gdy spo¿ywamy go w niewielkich ilo¶ciach. Tyle tylko, ¿e tak wiele ró¿nych artyku³ów spo¿ywczych go zawiera: soki, wody gazowane, witaminy, cukierki itp. Mo¿na siê nim nafaszerowaæ po dziurki w nosie, a producenci roz³o¿± rêce i powiedz±: przecie¿ zawarto¶æ aspartamu w naszym produkcie jest dopuszczalna i bezpieczna!
Rodzi siê pytanie: skoro tak wielu uznanych naukowców od dziesiêcioleci próbuje zainteresowaæ w³adze szkodliwo¶ci± fluoru, to dlaczego nikt nic nie robi? Kiedy nie wiadomo, o co chodzi, zazwyczaj chodzi o pieni±dze, i byæ mo¿e w³adzê nad lud¼mi. Totalitarna kontrola umys³ów
Od pocz±tku XX wieku wiedziano, ¿e podawanie ludziom niewielkich dawek fluoru sprawia, ¿e s± bardziej ulegli i podatni na manipulacje. Gdy wiêc podczas II wojny ¶wiatowej hitlerowcy szukali sposobu, by otumaniæ wiê¼niów obozów koncentracyjnych, zaczêli podawaæ im du¿e dawki fluoru w wodzie pitnej. Produkcjê fluoru zlecili koncernowi I. G. Farben z Frankfurtu.
Po zakoñczeniu wojny do Niemiec przylecia³ wys³annik rz±du USA, Charles Eiliot Perkins, chemik, który mia³ przyjrzeæ siê hitlerowskim metodom kontroli umys³ów. Odnalaz³ on dokumenty stwierdzaj±ce, ¿e zanim wybuch³a wojna niemiecko-radziecka w 1941 roku, oba totalitarne re¿imy wymienia³y siê informacjami na temat sposobu panowania nad masami. „Bolszewicy uznali dodawanie leków do wody jako idealny sposób na skomunizowanie ¶wiata” - napisa³ w raporcie. Fluor, nadawa³ siê do tego celu znakomicie - nie do¶æ, ¿e wywo³ywa³ w umys³ach po¿±dane reakcje, to jeszcze mo¿na by³o uzasadniæ jego u¿ycie tym, ¿e chroni zêby. Z trucizny zrobiono lekarstwo.
Ale to sami Amerykanie rozpropagowali cudowne w³a¶ciwo¶ci fluoru. Fabryki koncernu I. G. Farben jako jedyne nie by³y bombardowane przez aliantów - pewnie dlatego, ¿e wielu amerykañskich biznesmenów ulokowa³o tam du¿e pieni±dze, m.in. rodzina Mellonów. Po wojnie Mellonowie za³o¿yli Amerykañskie Przedsiêbiorstwo Aluminiowe (ALCOA) - a fluor jest toksycznym odpadem przy produkcji aluminium. Co¶ z nim trzeba by³o zrobiæ. ALCOA oraz inne zak³ady produkuj±ce fluor sfinansowa³y badania, z których wynika³o, ¿e ma³e ilo¶ci fluoru nie s± szkodliwe dla zdrowia. W raporcie ca³kowicie pominiêto szkodliwe skutki oddzia³ywania tej substancji na organizm i mózg ludzki. Natomiast podkre¶lono zbawienny wp³yw na zêby.
W latach 40. XX wieku w kilku miastach USA rozpoczêto fluoryzacjê wody, a kilka firm zaczê³o dodawaæ tê substancjê do past do zêbów, i lawina siê potoczy³a...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #48 : Lipiec 10, 2009, 21:23:05 » |
|
W latach, chyba 70-si±tych, czyli jako dzieciak, by³em na jakim¶ Czeskim filmie, w którym bardzo fajnie ukazano problem past do zêbów. Otó¿, by³ sobie pewien oszo³om, który postawi³ sobie za cel rozkrêcenie interesu na zêbach. Aby plan siê powiód³ najpierw skonstruowa³ formu³ê pasty do zêbów, która to bardzo skutecznie je psu³a. Nastêpne kroki s± ju¿ ³atwe do przewidzenia.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
HabibiDah
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #49 : Lipiec 12, 2009, 12:17:10 » |
|
S³ysza³em o takich, którzy maj± wyrzuty sumienia po zerwaniu owocu z drzewa, dlatego spo¿ywaj± tylko to co samo spad³o na ziemiê, nie pamiêtam jak siê oni zowi±. Tak wiêc punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia.
..ale miêso nie ro¶nie na drzewach.. niestety to kwestia indywidualnego wyboru, ja te¿ d³ugo by³am miêso¿erna.. nawet dzi¶ gdy poczujê zapach kie³basy czosnkowej to siê zapominam.. i chêtnie bym skosztowa³a.. na moje "szczê¶cie" czêsto zdarza³o mi siê widzieæ transporty ¶wiñ.. gdy widzia³am te smutne, ¶wiadome oczy.. to mówi³am sobie: "nigdy wiêcej" ale ¿ycie ¿yciem, wiêc minê³o jeszcze ³adne parê lat zanim odstawi³am miêso na dobre pleceam film "Ziemianie" http://www.youtube.com/watch?v=0aM1lpazxKY&hl=pl ja nie by³am w stanie obejrzeæ go do koñca.. ..niestety mamy wkodowane, ¿e aby byæ zdrowym trzeba je¶æ miêcho i to takie naturalne.. tylko niestety sami odrzucamy od siebie ¶wiadomo¶æ sk±d to miêso siê bierze.. przypuszczam ¿e gdyby tak pewnego dnia wszyscy rze¼nicy zastrajkowali wiêkszo¶æ zosta³aby wegetarianami pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|