Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 04, 2025, 16:03:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Apokalipsa/Objawienie Jana  (Przeczytany 157943 razy)
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #150 : Sierpień 05, 2011, 18:01:33 »

antychryst moze byc tylko jeden...UÂśmiech, kto chce wladzy nad swiatem ?UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 19:05:15 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #151 : Sierpień 05, 2011, 20:12:14 »

Cytat: quetzalcoatl44
antychryst moze byc tylko jeden...

JesteÂś quetz tego pewien?

Ja tam wolĂŞ niczego nie negowaĂŚ, za to uwaÂżnie patrzeĂŚ. Na Âświecie nie dzieje siĂŞ dobrze. Pewnie dlatego Kiara
wci¹¿ krzyczy NIE, NIE, NIE!  A jednoczeÂśnie usypia ludzkÂą czujnoœÌ. Bo przecieÂż nic zÂłego siĂŞ nie stanie (mimo, Âże wci¹¿ siĂŞ staje),
a przyczyna wszelkiego zÂła, bioroboty niedÂługo sczeznÂą z tego Âświata. Nie wytrzymajÂą gorÂąca.
IdÂąc za kiarowym tokiem rozumowania, bioroboty, to tacy swojscy obcy, koĂą trojaĂąski Samuela i innych MyÂślicieli. Ale g³ówny myÂśliciel - PAN
nie daje im szansy na dalsze istnienie, bo iskierkÂą swojÂą ich nie obdarowaÂł. Zatem bestia jest niezbĂŞdna. ZÂły

Ja zaÂś spokojnie gÂłaszczĂŞ Âśmietnikowego kota i patrzĂŞ, co mu ze ÂślepiĂłw wyziera, bo Âźrenice ma podejrzane. 
PrzecieÂż nawet w psie ElÂżbiety Kiara zobaczyÂła diabÂła. I to na odlegÂłoœÌ.   DuÂży uÂśmiech
W Chinach pewnie ich juÂż nie ma, bo wszystkie psy zjedzone. Ale jak mĂłwiÂą, diabeÂł nie Âśpi.
Czuj, czuj, czuwaj!  UÂśmiech

Tak, czy inaczej apokalipsa bêdzie. Ludzie bez iskry bo¿ej musz¹ znikn¹Ì, by istnieÌ móg³ ktoœ lub coœ.
Sprytni ci myÂśliciele.  Chichot
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 20:22:45 wysłane przez ptak » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #152 : Sierpień 05, 2011, 22:23:06 »

nie ma co przebieraĂŚ w tych apokalipsach. Niestety nie da siĂŞ wybraĂŚ wersji Âłatwej i przyjemnej.
Zawsze bedzie to coÂś na granicy wytrzymaloÂści, bo tylko tak mozna przeÂłamac skorupy dogmatĂłw
ktĂłrymi obrĂłsÂł czlowiek. To musi byc porzadny wstrzÂąs dla ducha/ega i dlatego musi byĂŚ to indywidualne wydarzenie apokaliptyczne. CoÂś co postawi nasz osobisty Âświat do gĂłry nogami.
Ale zanim to nast¹pi, moze siê okazaÌ, ¿e prze¿yjemy ma³¹ apokalipsê, która opisa³ Tadeusz Konwicki.
No i czy on nie mial racji, do czego prowadzi zaprzedanie siĂŞ ....
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #153 : Sierpień 06, 2011, 00:46:07 »

http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114628,10064676,_Piosenka_o_koncu_swiata__Milosza_na_10__rocznice.html

dla iluminatow - masonow- kabalistow to koniec game over - hellgate 2011 11 11

ale pamietajcie ze swiadomosc moze odwrocic rytualy, ale do tego potrzebna jest grupa osob bez ego..albo z ego ukierunkowanym na swiadomosc UÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #154 : Sierpień 06, 2011, 01:42:03 »

JuÂż pisaÂłam o tym jedenastki , jedynki nigdy nie sÂą i nie byÂły Âżadnym koĂącem niczego.
One sÂą poczÂątkiem , od jedynek siĂŞ zaczyna. Jedynka to liczba pierwszeĂąstwa i doskonaÂłoÂści w czymÂś.
Jedynka Âświadczy o tym iÂż ktoÂś jest pierwszy , coÂś jest pierwsze.

Jedenastki sÂą liczbami mistrzowskimi rozpoczynajÂącymi nigdy koĂączÂącymi.

Zatem tworzenie z nich katastroficzn¹ datê jest b³êdem odczytu.

PrzestaĂącie w koĂącu wszystkim straszyĂŚ!

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #155 : Sierpień 06, 2011, 01:51:07 »

hm to dokonczenie rytualu sprzed 10 lat IX - XI
wszystko na to wskazuje,coz CERN ma miec najwyzsza moc w tym roku..albo to rozne zbiegi okolicznosci:)
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #156 : Sierpień 06, 2011, 17:27:14 »

Apokalipsa - objawienie Âśw. Jana, zarys i prĂłba wyjaÂśnienia cz.4

Tak najogĂłlniej przesÂłanie jest bardzo proste -- albo wybierasz ducha\Boga i siĂŞ zbawisz albo materie, a tym samym ÂśmierĂŚ.
I dalej przedstawia jak wyglÂądaĂŚ moÂże ÂśmierĂŚ czÂłowieka ze znakiem bestii=zwierza, robaka,Golema
a jak tego ze znakiem boskim.
WiĂŞc jeÂśli uwierzysz w materie, czyli w Âświat zewnĂŞtrzny istniejÂący niezaleÂżnie od Ciebie, oddajesz siĂŞ tym samym bogom materii, bogowi pieniÂądza, nauki, wÂładzy czy marzeĂą. Tak oto sam pieczĂŞtujesz siĂŞ znakiem bestii. Te oznakowanie nie jest Âżadnym fizycznym znakiem ale oznacza Twoje pozycjonowanie siĂŞ w Âżyciu, jak ukierunkowujesz swoje Ego.
Materialistów, po opieczêtowaniu czeka walka o przetrwanie, o przywileje, o miejsce w kolejce, czeka œwiat pe³en niepojêtych katastrof, zbrodni i nieszczêœÌ. Wiêc zycie ich przebiega na próbach prze³amania tego stanu przy pomocy ró¿nych tricków, szukania daty zag³ady, pomocy kosmitów
czy pokrêtne szukanie pomocy u ró¿nych ¿bawicieli, sekt, turbofaraonów i inne jarmarczne sztuczki.

Jesli natomiast uwierzysz w ducha\Boga i odrzucisz iluzje Ega  (nauka, religia ) pieczĂŞtujesz siĂŞ sam znakiem boskim. Wprawdzie i tu czeka CiĂŞ ÂśmierĂŚ ale jest kolosalna ró¿nica. Twoje JA jest kontynuowane dla niektĂłrych a reszta umiera w zgodzie ze sobÂą i z wiedzÂą o lepszym nastĂŞpnym
wcieleniu.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #157 : Sierpień 06, 2011, 23:19:42 »

To ciekawe ¿e nadal tekst œw Jana wzbudza takie zainteresowanie i wci¹¿ nowe interpretacje. WidaÌ pozosta³ do dzisiaj zagadk¹. Ja równie¿ postanowi³am kilka tyg temu przyjrzeÌ sie temu skrupulatnie, lecz potrwa jeszcze chwile zanim to sobie pouk³adam.

nie, to niemoÂżliwe pozbycie siĂŞ Ega, to przecieÂż czêœÌ naszej duchowoÂści. WiĂŞc rozpad oznacza dalszÂą fragmentacjĂŞ, czyli jakby kilka Ego, a kaÂżde przecieÂż niezaleÂżne od innych. To tak jakbyÂś miaÂł KiarĂŞ i EnigmĂŞ w swojej gÂłowie ( przepraszam obie Panie zawczasu ).  DuÂży uÂśmiech

No by³aby to mieszanka niebezpieczna, nie czuje sie jednak uraŸona. Co do nie rozstrzygnietej sprawy egg, mam takie spostrze¿enia. Ego 'siedzi' sobie w ¿o³¹dku, a dok³adniej ma byÌ zwi¹zane z czakr¹ splotu s³onecznego (wyprzedza wiec uczucia - serce i rozum-g³owa) w kwestiach bytowych i przetrwania. Kieruje sie przewa¿nie potrzeb¹ 'ja chce', 'ja mam' i tworzy na tym materialnym gruncie wyimaginowany obraz 'ja jestem'. Czy nae¿y je zniszczyÌ, przekszta³ciÌ, czy dostroiÌ - tu dok³adnie nie mam pewnoœci. Ale wiem, ¿e powsta³e na gruncie 'poch³aniania i trawienia' karmi sie fa³szywym obrazem rzeczywistoœci. Temu stanowi pewna bariere na drodze kundalini do czakry 3 oka. Burczenie ¿o³¹dka potrafi skutecznie zak³óciÌ genialne myœli i wznios³e uczucia. Okie³znanie tej 'przeszkody' (choÌ to mo¿e nieodpowiednie okreœlenie) lub jej imaginacji, sprawia ¿e kundalini wyskakuje z czakry podstawy w doœÌ szybkim tempie wbijaj¹c w mózg. Przynosi genialne rozwi¹zania, mog¹ce jednak byÌ suto zakropione szaeùstem. Jeœli tempo owe jest zbyt szybkie (tu w³aœnie mo¿liwoœÌ schizofrenii) energia strefy ddzielonej zamiast po³¹czyÌ sie ze œwiadomoœci¹, wypiera j¹ - powoduj¹c przykr¹ zamiane miejsc. W cz³wieku pojawia sie przeœwiadczenie 'rozpadu osobowoœci. Œwiadome czyste ju¿ intencje, spadaj¹ po za zasiêg rozumu, uczuÌ i opanowania, a cz³owiek dostaje sie pod wladze tych nieokie³znanych elementów które dorastaj¹c, mniej lub bardziej zepchn¹³ w tzw podœwiadomoœÌ. Skutkiem tego staje sie poddatny na tzw 'niski' instynkt (przetrwanie) wszystko kojarzy z sexem, dzia³a w zasadzie wbrew sobie zamiast 'tak' mówi¹c 'nie' i zamiast 'nie' przyznaje 'tak'. PrzyjaŸni sie ze swoimi dotychczasowymi wrogami, a k³óci z przyjació³mi co doprowadza do ró¿norakich katastrof. Zwyk³a harmonia œwiata (np muzyka) sprawia ból gdy¿ p³yn¹ca zewsz¹d energia, prowadzi tak rozstrojony organizm do samozniszczenia. Dlatego powiadaja ¿e po takiej 'karuzeli bez trzymanki' kundalini schodzi z powrotem do czakry podstawy. Tym razem proces przebiega powoli, poniewaŸ jej energia ³¹czy i naprawia rozstrojony system. ŒwiadomoœÌ i podœwiadomoœÌ stopniowo syntetyzuj¹ sie, a kana³ przebiegu pozostaje wolny dla dowolnej migracji (nie jest tajemnica ze aby wprowadziÌ sie w stan odmiennej œwiadomoœci, trzeba sie troche wysiliÌ, a juz napewno odprê¿yÌ).
Zwiekszona liczba zachorowaĂą na schizofrenie w ostatnich latach dowodzi, Âże wiele osĂłb staneÂło wÂłaÂśnie nad ta niebezpiecznÂą krawĂŞdzia.
 UÂśmiech

antychryst moze byc tylko jeden...UÂśmiech, kto chce wladzy nad swiatem ?UÂśmiech

W apokalipsie postaĂŚ Antychrysta nie wystĂŞpuje. Za to pojawia sie w Listach i czĂŞsto to w liczbie mnogiej.

"1 List Jana
(18) Dzieci, jest juÂż ostatnia godzina, i tak, jak sÂłyszeliÂście, Antychryst nadchodzi, bo oto teraz wÂłaÂśnie pojawiÂło siĂŞ wielu AntychrystĂłw; stÂąd poznajemy, Âże juÂż jest ostatnia godzina.
(1 List Jana 2:18, Biblia TysiÂąclecia)
(22) Któ¿ zaœ jest k³amc¹, jeœli nie ten, kto zaprzecza, ¿e Jezus jest Mesjaszem? Ten w³aœnie jest Antychrystem, który nie uznaje Ojca i Syna.
(1 List Jana 2:22, Biblia TysiÂąclecia)
(3) KaÂżdy zaÂś duch, ktĂłry nie uznaje Jezusa, nie jest z Boga; i to jest duch Antychrysta, ktĂłry - jak sÂłyszeliÂście - nadchodzi i juÂż teraz przebywa na Âświecie.
(1 List Jana 4:3, Biblia TysiÂąclecia)
2 List Jana
(7) Wielu bowiem pojawiÂło siĂŞ na Âświecie zwodzicieli, ktĂłrzy nie uznajÂą, Âże Jezus Chrystus przyszedÂł w ciele ludzkim. Taki jest zwodzicielem i Antychrystem.
"
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #158 : Sierpień 06, 2011, 23:53:54 »

no kto jest glownie przeciwko jezusowi - kosciolowi..?UÂśmiech ,co nie znaczy ze kk nie jest nierzadnica..UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #159 : Sierpień 06, 2011, 23:54:25 »

@enigma
trafne spostrzeÂżenia i cenne komentarze UÂśmiech
Co do ego
Czy naeÂży je zniszczyĂŚ, przeksztaÂłciĂŚ, czy dostroiĂŚ - tu dokÂładnie nie mam pewnoÂści.

Moim zdaniem - dostroiÌ. Jeœli siê tego nie przepracuje, to dziej¹ siê efekty , jakie opisujesz. Mam nadziejê, ¿e mi³oœÌ potrafi wszystko powstawiaÌ na swoje, w³aœciwe miejsca we w³aœciwym czasie, nawet na odleg³oœÌ, kiedy tylko otwierasz siê na to, co nowe ..
Nie wiem jak to uj¹Ì dok³adnie.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #160 : Sierpień 07, 2011, 17:48:09 »

system chce wszystko zniszczyc - nie myslcie ze bedzie inaczej, albo ze samo sie zmieni..a tylko po to zeby kazdy nauczyl sie odrozniac dobro od zla, zeby wzrosla swiadomosc i ewentualnie zeby wszystko powrocilo do Boga...UÂśmiech

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://666decoded.blogspot.com/&ei=Pck9TvevGM_Jswb1u7gl&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCkQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3D666%2Bjews%26hl%3Dpl%26rlz%3D1G1GGLQ_PLPL433%26biw%3D1006%26bih%3D645%26prmd%3Divns

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&prev=/search%3Fq%3Dhttp://sealrevelation.blogspot.com/%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26rlz%3D1G1GGLQ_PLPL433%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://sealrevelation.blogspot.com/2011/05/continuation-of-doomsday-revealed-911.html&usg=ALkJrhhOBCmR57Vi2ZGntzZZVHrwT8sRpA
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2011, 19:00:32 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #161 : Sierpień 07, 2011, 22:31:55 »

Cytat: quetz
... a tylko po to zeby kazdy nauczyl sie odrozniac dobro od zla, ...

Wybacz mi >quetz< œmia³oœÌ, ale mam nieodparte wra¿enie, ¿e wci¹¿ poruszasz siê pomiêdzy religijnymi programami, a ezoteryk¹/wyzwoleniem. Z ci¹g³¹ przewag¹ na religiê - chrzeœcijaùstwo. Bo czym jest dobra dla chrzeœcijanina, muzu³manina, buddysty i wielu jeszcze innych wyznaù? Podobnie, czym jest dla nich z³o?
DopĂłki istniejÂą te systemy dopĂłty ludzie bĂŞdÂą "ogÂłupiani".
WyzbÂądÂź siĂŞ tych stereotypowych postrzegaĂą i skieruj w stronĂŞ, na ktĂłrÂą sam zwracasz uwagĂŞ, na "ÂświadomoœÌ" (uj¹³em to w nawias, dlatego Âże dla kaÂżdego to sÂłowo ma rĂłwnieÂż inne znaczenie, moÂże powinienem napisaĂŚ ÂŚWIADOMO¦Æ  DuÂży uÂśmiech).

podobnie jest z tym "Bogiiem". DuÂży uÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #162 : Sierpień 07, 2011, 23:21:55 »

ok ja nie potrafie byc obojetnym.., swiadomoc to tez dokonywanie wyboru, chociaz cos sie wydaje beznadziejne to jakas czesc moze przewazyc...Chrzesciajnsto jest w pewnym sensie wyzwoleniem, przzciez Jezus powiedzial ze Ci ktorzy w niego wierza beda i wieksze rzeczy robili od niego..trzeba umiec wybrac UÂśmiech Tak naprawde niewola jest materialny system ktory nie ma nic wspolnego z Chrzescijanstwem, kk to tez cos innego - Chesciajnstwo to duch panujacy nad materia..a ewntualnie  wole juz  islam  od chipowania i numerowania UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2011, 23:24:58 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #163 : Sierpień 08, 2011, 01:01:43 »

Jezus-koœció³ a có¿ to za dziwny twór? Rozumiem ¿e pa³asz jakimœ ¿alem, lub z³oœci¹ do gwiazdy Dawida i ku ¿ydom którzy uciskaj¹ œwiat ale weŸ pod uwagê i¿:

- s³owo 'koœció³' to generalnie budynek 'na koœciach' (do IV wieku znano o³tarze domowe, lub w te katakumbach).
Te ostatnie zast¹pi³y praktycznie domowe - ba jeszcze wierni mogliby dojœÌ do wniosku ¿e nie potrzebuj¹ ksiêdza i koœcio³a)

- biblijni apostoÂłowie razem z MariÂą, JĂłzefem i Janem (autorem Apokalipsy) byli Âżydami. I rĂłwnieÂż Jezus (pomimo Âże jego ojcem miaÂł byĂŚ BĂłg) jako zrodzony z matki ÂżydĂłwki, wedÂług tradycji Âżydowskiej jest uznany za Âżyda. PodobnieÂż pochodzenie syna Abrahama - Izaaka, budziÂło wÂątpliwoÂści co do 'ojcostwa' - lecz nie zmieniÂło przyznania Izaakowi caÂłego spadku po Abrahamie (ktĂłry miaÂł innego pierworodnego Izmaela). Natomiast fakt Âże jego syn Izaaka - Jakub (zwany Izraelem) byÂł ulubieĂącem matki - nie budziÂło Âżadnych wÂątpliwoÂści. SpĂłr dotyczyÂł tego iÂż oÂświadczajÂąc Âże jest mesjaszem, Chrystus zapowiedziaÂł 'zburzenia ÂświÂątyni'. Do tego krytycznego momentu, wkroczyÂł do Jerozolimy witany radoÂśnie z palmami.

- pomimo ¿e 'koœció³' lansuje sie na oblubienicê Chrystusa, apokalipsa rozwiewa w¹tpliwoœci XXI :
... i tak siê do mnie odezwa³: "ChodŸ, uka¿ê ci Oblubienicê, Ma³¿onkê Baranka".
10 I uniós³ mnie w zachwyceniu na górê wielk¹ i wynios³¹, i ukaza³ mi Miasto Œwiête - Jeruzalem, zstêpuj¹ce z nieba od Boga,
11 maj¹ce chwa³ê Boga.

a miasto porwĂłnane z NiewiastÂą-nierzÂądnicÂą charakteryzuje w XVII:

I ujrza³em Niewiastê siedz¹c¹ na Bestii szkar³atnej, pe³nej imion bluŸnierczych, maj¹cej siedem g³ów i dziesiêÌ rogów.
4 A Niewiasta byÂła odziana w purpurĂŞ i szkarÂłat, caÂła zdobna w zÂłoto, drogi kamieĂą i perÂły, miaÂła w swej rĂŞce zÂłoty puchar peÂłen obrzydliwoÂści i brudĂłw swego nierzÂądu.
5 A na jej czole wypisane imiĂŞ - tajemnica: "Wielki Babilon. Macierz nierzÂądnic i obrzydliwoÂści ziemi".
6 I ujrzaÂłem NiewiastĂŞ pijanÂą krwiÂą ÂświĂŞtych i krwiÂą ÂświadkĂłw Jezusa, a widzÂąc jÂą bardzo siĂŞ zdumiaÂłem. (...)
18 A Niewiasta, ktĂłrÂą widziaÂłeÂś, jest to Wielkie Miasto, majÂące wÂładzĂŞ krĂłlewskÂą nad krĂłlami ziemi".
[/size]

KtĂłre miasto przez ostatnie dwa tysiÂące lat, uzurpowaÂło sobie prawo do osadzania krĂłlĂłw na tronie, jak i strÂącanie ich z tych Âże funkcji krĂłlewskich?

- 144 tysiÂące majÂącego pieczĂŞĂŚ Boga (imiĂŞ Boga) to po 12tysiĂŞcy osĂłb z 12 pokoleĂą Izraela. (12 x 12 000=144 000)

XIV.1 Potem ujrzaÂłem: A oto Baranek stojÂący na gĂłrze Syjon, a z Nim sto czterdzieÂści cztery tysiÂące, majÂące imiĂŞ Jego i imiĂŞ Jego Ojca wypisane na czoÂłach.

VII
 I ujrzaÂłem innego anioÂła, wstĂŞpujÂącego od wschodu sÂłoĂąca, majÂącego pieczĂŞĂŚ Boga Âżywego. ZawoÂłaÂł on donoÂśnym gÂłosem do czterech anio³ów, ktĂłrym dano moc wyrzÂądziĂŚ szkodĂŞ ziemi i morzu:
3 "Nie wyrzÂądzajcie szkody ziemi ni morzu, ni drzewom, aÂż opieczĂŞtujemy na czoÂłach sÂługi Boga naszego".
4 I usÂłyszaÂłem liczbĂŞ opieczĂŞtowanych: sto czterdzieÂści cztery tysiÂące opieczĂŞtowanych ze wszystkich pokoleĂą synĂłw Izraela:
5 z pokolenia Judy dwanaÂście tysiĂŞcy opieczĂŞtowanych, z pokolenia Rubena dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Gada dwanaÂście tysiĂŞcy,
6 z pokolenia Asera dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Neftalego dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Manassesa dwanaÂście tysiĂŞcy,
7 z pokolenia Symeona dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Lewiego dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Issachara dwanaÂście tysiĂŞcy,
8 z pokolenia Zabulona dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia JĂłzefa dwanaÂście tysiĂŞcy, z pokolenia Beniamina dwanaÂście tysiĂŞcy opieczĂŞtowanych.
[/size]

NaprawdĂŞ myÂślisz Âże Jan apostoÂł i Âżyd zarazem, napisaÂłby tekst traktujÂący o zniszczeniu siebie, swoich braci i narodu Izraela?

- a jeœli naprawdê wierzysz ze jeden heksagram (1x6) znany 'tarcz¹ Dawida, a w naukach ezoterycznych jako pieczêÌ Salomona' - jest znakiem Bestii, to wiedz ¿e do dziœ pochodzenie Jezusa ³¹czone jest z w³aœnie tym królewskim rodem.

Biblia tysiÂąclecia:
"Mt 1.1 RodowĂłd Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama. 2 Abraham byÂł ojcem Izaaka; Izaak ojcem Jakuba; Jakub ojcem Judy i jego braci; 3 Juda zaÂś byÂł ojcem Faresa i Zary, ktĂłrych matkÂą byÂła Tamar. Fares byÂł ojcem Ezrona; Ezron ojcem Arama; 4 Aram ojcem Aminadaba; Aminadab ojcem Naassona; Naasson ojcem Salmona; 5 Salmon ojcem Booza, a matkÂą byÂła Rachab. Booz byÂł ojcem Obeda, a matkÂą byÂła Rut. Obed byÂł ojcem Jessego, 6 a Jesse ojcem krĂłla Dawida. Dawid byÂł ojcem Salomona, a matkÂą byÂła [dawna] Âżona Uriasza. 7 Salomon byÂł ojcem Roboama; Roboam ojcem Abiasza; Abiasz ojcem Asy; 8 Asa ojcem Jozafata; Jozafat ojcem Jorama; Joram ojcem Ozjasza; 9 Ozjasz ojcem Joatama; Joatam ojcem Achaza; Achaz ojcem Ezechiasza; 10 Ezechiasz ojcem Manassesa; Manasses ojcem Amosa; Amos ojcem Jozjasza; 11 Jozjasz ojcem Jechoniasza i jego braci w czasie przesiedlenia babiloĂąskiego.
12 Po przesiedleniu babiloĂąskim Jechoniasz byÂł ojcem Salatiela; Salatiel ojcem Zorobabela; 13 Zorobabel ojcem Abiuda; Abiud ojcem Eliakima; Eliakim ojcem Azora; 14 Azor ojcem Sadoka; Sadok ojcem Achima; Achim ojcem Eliuda; 15 Eliud ojcem Eleazara; Eleazar ojcem Mattana; Mattan ojcem Jakuba; 16 Jakub ojcem JĂłzefa, mĂŞÂża Maryi, z ktĂłrej narodziÂł siĂŞ Jezus, zwany Chrystusem.
17 Tak wiĂŞc w caÂłoÂści od Abrahama do Dawida jest czternaÂście pokoleĂą; od Dawida do przesiedlenia babiloĂąskiego czternaÂście pokoleĂą; od przesiedlenia babiloĂąskiego do Chrystusa czternaÂście pokoleĂą."

Rozumiem ¿e jest wielka pokusa aby ju¿ teraz znaleŸÌ, mistyczn¹ pieczêÌ Boga ¯ywego. ByÌ mo¿e komuœ zdaje sie ¿e wydzierganie lub wymalowanie sobie tego znaku, uchroni oszusta od S¹du ostatecznego, czeluœci czy jeziora ognia. Niektórzy nawet wydumali sobie ze jest ni¹ podobna do ko³a samsary i symbolu solarnego sk³adanka greckich liter.
- Tymczasem gdyby apokalipsa byÂła czytana dokÂładnie, jasne staÂłoby sie Âże pieczĂŞĂŚ Boga Âżywego, ktĂłra jest w reku odpowiedniego AnioÂła nie bedzie niestety dostĂŞpna dla wszystkich. Podobnie jak:

XIV
3 I œpiewaj¹ jakby pieœù now¹ przed tronem i przed czterema Zwierzêtami, i przed Starcami: a nikt tej pieœni nie móg³ siê nauczyÌ prócz stu czterdziestu czterech tysiêcy - wykupionych z ziemi.
4 To ci, ktĂłrzy z kobietami siĂŞ nie splamili: bo sÂą dziewicami; ci, ktĂłrzy Barankowi towarzyszÂą, dokÂądkolwiek idzie; ci spoÂśrĂłd ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka,
5 a w ustach ich kÂłamstwa nie znaleziono: sÂą nienaganni.

XIX
Ten, co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym, oto sprawiedliwie sÂądzi i walczy.
12 Oczy Jego jak pÂłomieĂą ognia, a wiele diademĂłw na Jego gÂłowie. Ma wypisane imiĂŞ, ktĂłrego nikt nie zna prĂłcz Niego.
13 Odziany jest w szatĂŞ we krwi skÂąpanÂą, a imiĂŞ Jego nazwano: SÂłowo Boga.

Inaczej przecieÂż pieczĂŞtowanie powszechnie dostĂŞpnym znakiem, byÂłoby pozbawioine swojego sensu. Spekulacje na temat obu znakĂłw (BoÂżego i Bestii) sÂą ociupinĂŞ naiwne i nie na miejscu.
No chyba ¿e ktoœ w g³êbi duszy, nie wierzy w Bo¿¹ sprawiedliwoœÌ i chce Go (i nas przy okazji) zwyczajnie oszukaÌ. Lub tez zanim przedstawienie rozpocznie sie na dobre, wskazaÌ g³ównych graczy i i poobsadzaÌ ich w sobie upatrzonych rolach. Tylko czy nie przychodzi ludziom do g³owy, ¿e akurat ta rola g³ównego Re¿ysera jest od wieków zarezerwowana?! A mo¿e sie komuœ nie podoba ¿e to Bóg ma tu rozdawaÌ karty?
Kiara
Gość
« Odpowiedz #164 : Sierpień 08, 2011, 09:58:05 »

Warto wiedzieĂŚ iÂż "tarcza Dawida" heksagram i  "pieczĂŞĂŚ Salomona to nie to samo.

PieczĂŞĂŚ Salomona to pentagram prastary symbol znany doÂżo wczeÂśniej niÂż powstaÂł Judaizm.

http://www.pentagram.pl/pentagram_firma_i_znak/o_znaku_pentagram

ChociaÂż wspó³czeÂśnie duÂżo ludzi  nieÂświadomych stawia znak  = miĂŞdzy tymi znakami to nigdy nie byÂły identyczne i nigdy nie reprezentowaÂły identycznie tego samego przekazu wiedzy.

Ale innÂą sprawÂą jest iÂż wiedzy heksagramu - Megan Dawid - Wiedza Syjonu  nie osiÂągnie siĂŞ bez wiedzy pentagramu - PieczĂŞci Salomona.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 10:55:33 wysłane przez Kiara » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #165 : Sierpień 08, 2011, 10:02:33 »

A moÂże sie komuÂś nie podoba Âże to BĂłg ma tu rozdawaĂŚ karty?
To zaleÂży kogo masz na myÂśli piszÂąc "BĂłg" MrugniĂŞcie
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #166 : Sierpień 08, 2011, 10:21:18 »

potrzebna jest grupa osob bez ego..albo z ego ukierunkowanym na swiadomosc
lubiĂŞ to MrugniĂŞcie
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #167 : Sierpień 08, 2011, 12:20:27 »

Enigma,
No byÂłaby to mieszanka niebezpieczna, nie czuje sie jednak uraÂźona.
dziekujĂŞ, to byÂło zwiÂązane z osobÂą Artqa i nie miaÂło Âżadnego negatywnego znaczenia.
Co do nie rozstrzygnietej sprawy egg, mam takie spostrze¿enia. Ego 'siedzi' sobie w ¿o³¹dku, a dok³adniej ma byÌ zwi¹zane z czakr¹ splotu s³onecznego (wyprzedza wiec uczucia - serce i rozum-g³owa) w kwestiach bytowych i przetrwania.
C.G.Jung zajmowal sie intensywnie buddyzmem i jego widzenie jest mocno zblizone . Ja widze to takze bardzo podobnie. Kundalini i czakry przecieÂż sÂą tylko symbolami procesĂłw i przemian duchowych. A to, ze te procesy sÂą w jakiÂś sposĂłb zwiÂązane z ciaÂłem ma drugorzĂŞdne znaczenie.
- biblijni apostoÂłowie razem z MariÂą, JĂłzefem i Janem (autorem Apokalipsy) byli Âżydami.
tak siê s¹dzi, przypisuj¹c postaciom biblijnym na si³ê jak¹œ narodowoœc, wtapiaj¹c wszystko w linearn¹ historiê, czyni¹c symbole faktami i konkretnymi rzeczami czy liczbami. Wiêc nic dziwnego, ¿e do tej pory jeszcze nikt nie wie kto to jest Zyd i czy takowi wogóle istniej¹.
Rozumiem ¿e jest wielka pokusa aby ju¿ teraz znaleŸÌ, mistyczn¹ pieczêÌ Boga ¯ywego.
najpierw zredukowano boskoÂśc na ziemskie przywileje i precjoza a potem handlowano tym aÂż do dziÂś . I pĂłjdÂą niemiÂłosiernie naiwni ludzie po tÂą pieczĂŞc wierzÂąc , Âże tak sam BĂłg chce, a sprzedadzÂą swoje dusze. Tak tylko trochĂŞ siĂŞ zastanowic, to ten bezmiar gÂłupoty ludzkiej jest wstrzÂąsajÂący.
- 144 tysiÂące majÂącego pieczĂŞĂŚ Boga (imiĂŞ Boga) to po 12tysiĂŞcy osĂłb z 12 pokoleĂą Izraela. (12 x 12 000=144 000)
to jest tylko symboliczna liczba i symboliczna spoÂłecznoÂśc, tak jak i wszystko inne w Biblii.
Inaczej przecieÂż pieczĂŞtowanie powszechnie dostĂŞpnym znakiem, byÂłoby pozbawioine swojego sensu. Spekulacje na temat obu znakĂłw (BoÂżego i Bestii) sÂą ociupinĂŞ naiwne i nie na miejscu.
oczywiÂście, Âże tak, choc tuz przed 2012 wcale bym siĂŞ zdziwiÂł, widzÂąc ró¿nych dostojnikĂłw z czapkami czy opaskami zasÂłaniajÂącymi caÂłkowicie ich czoÂła. Biblia  dotyczy Ducha  wiĂŞc i ten znak teÂż. Inaczej juÂż by nim dawno handlowano.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #168 : Sierpień 09, 2011, 02:34:34 »

Warto wiedzieĂŚ iÂż "tarcza Dawida" heksagram i  "pieczĂŞĂŚ Salomona to nie to samo.

PieczĂŞĂŚ Salomona to pentagram prastary symbol znany doÂżo wczeÂśniej niÂż powstaÂł Judaizm.

Dobrze wiec Âże moÂżna wyjaÂśniĂŚ te kwestie, bo z tego co przeczytaÂłam na necie -  panuje jakiÂś taki trend do upraszczania i ujednolicania. Np na stronie http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index.php/amulety-i-talizmany/457-heksagram heksagram peni role:
gwiazdy Dawida, gwiazdy Syjonu, Tarczy Salomona, pieczĂŞci Salomona, Wielkiej Yantry i znaku Wolnomularstwa
No jest tego sporo, a na katoliku takie obce elementy, widzê ¿ê l¹duj¹ do jednego wora, albo przedstawione s¹ w uproszczonej ³atwo-przyswajalnej formie.

To zaleÂży kogo masz na myÂśli piszÂąc "BĂłg" MrugniĂŞcie

Ojej, dÂługo mogÂłabym na ten temat rozprawiaĂŚ, ale to nie jest chyba odpowiedni wÂątek. (a na pewno nie mam 'na myÂśli' Samcia, czy innej istoty z innej cywilizacji...) Po nawypisywaniu wielu stron, byÂłaby to i tak, tyko moja koncepcja, a kaÂżdy ma jakieÂś swoje wyobraÂżenie. MoÂże wiec lepiej, Âże pĂłki co jest nadal 'niepoznany'? - kaÂżdy moÂże sie utoÂżsamiĂŚ z wÂłasnym. Nie mam raczej zapĂŞdĂłw narzucania innym, kim jest, co myÂśli, robi, zrobi ect...

OczywiÂście rozprawiajÂąc w temacie o Apokalipsie, mam na uwadze postaĂŚ opisanÂą (moÂże i w niewielkim stopniu, lecz wystepuje) wÂłaÂśnie w tym tekÂście. Samo wyraÂżenie BĂłg/Boga wystĂŞpuje tu przecieÂż wielokrotnie  UÂśmiech

A to, ze te procesy sÂą w jakiÂś sposĂłb zwiÂązane z ciaÂłem ma drugorzĂŞdne znaczenie
MoÂże i drugorzedne i nie aÂż tak widoczne ale momentami znaczne.

Cytat: acentaur
...tak siê s¹dzi, przypisuj¹c postaciom biblijnym na si³ê jak¹œ narodowoœc, wtapiaj¹c wszystko w linearn¹ historiê, czyni¹c symbole faktami i konkretnymi rzeczami czy liczbami. Wiêc nic dziwnego, ¿e do tej pory jeszcze nikt nie wie kto to jest Zyd i czy takowi wogóle istniej¹.

Wydaje mi sie raczej, ¿e sta³o sie wrecz na odwrót - zostali joni jakby owej narodowoœci celowo pozbawieni. Tylko czy w odniesieniu do ¿ydów mo¿na mówiÌ o narodowoœci? Dla mnie to bardziej wyznaczniki religii, choÌ uwa¿am ¿e w kontekœcie pogromów na ¿ydach (które zdarza³y sie w wielu krajach) nale¿y przypominaÌ sk¹d pochodzi³a czo³ówka biblijnych œwiêtych, do których modlitywy zanosi sie codzieù. A przecie¿ podczas nagonki, generalnie nie dzielono ¿ydów na dobrych czy z³ych. Sam znak gwiazdy Dawida by³ jak wyrok œmierci.

¯yd w nazwie potocznej, u¿ywany nierzadko do dzisiaj, to dla mnie rodzaj cz³owieka wykluczonego z ró¿nych wzgledów (przyk³adem jest Jakub - pierwszy Izrael, który musi uciekaÌ z powodu zatargu o 'pierworództwo' a co za tym idzie spadek, uznanie w oczach ojca, nastepnie ¿onê/ny, pogardzany i wykorzystywany ile sie da - aby po latach upokorzeù boleœnie sie odgryŸÌ).
Wiêc to nadal rodzaj pewnego koz³a ofiarnego, z³a w zasadzie tylko domniemanego. Dlatego tak¿e budzi lêk, ze wzglêdu i¿ s¹dzenie takie (bez s¹du) niesie ze sob¹ ewentualn¹ niesprawiedliwoœÌ i w konsekwencji mo¿liwoœÌ odwetu. Po za tym biblijny Jakub okazuje sie byÌ delikatnym (o g³adkiej skórze) i utalentowanym (szybko pomna¿a stado i maj¹tek) - mimo to przez lata pozostaje jakby niewolnikiem, a mo¿e w³aœnie te cechy wpêdzaj¹ go w niewole - wiec to jest dla mnie potoczne znaczenie okreœlenia '¿yd'.

najpierw zredukowano boskoÂśc na ziemskie przywileje i precjoza a potem handlowano tym aÂż do dziÂś . I pĂłjdÂą niemiÂłosiernie naiwni ludzie po tÂą pieczĂŞc wierzÂąc , Âże tak sam BĂłg chce, a sprzedadzÂą swoje dusze. Tak tylko trochĂŞ siĂŞ zastanowic, to ten bezmiar gÂłupoty ludzkiej jest wstrzÂąsajÂący.
Az tak czarna wizja, nie odmalowaÂła sie w mojej gÂłowie, lecz faktycznie jest toĂŚ moÂżliwe  Szok

to jest tylko symboliczna liczba i symboliczna spoÂłecznoÂśc, tak jak i wszystko inne w Biblii.
No nie sadze aby Janowi chciaÂło sie wyliczaĂŚ wszystkich 12 patriarchĂłw, 12 plemion aby zaznaczyĂŚ symbolicznÂą spoÂłecznoœÌ. To raczej czÂłowiek wspó³czesny w nadmierny sposĂłb fascynuje sie tajnÂą symbolikÂą, kodowaniem, szyframi i ukrytym pod nim znaczeniem - interpretowanym czĂŞstokroĂŚ pod dyktando deszyfranta. Aby dokÂładnie poznaĂŚ ten profetyczny tekst (ktĂłry zamieszaÂł w gÂłowie wielu ludziom wywoÂłujÂąc przy okazji niemal na wyrost nieszczĂŞÂścia) naleÂżaÂłoby poznaĂŚ sposĂłb pisania, poglÂądy autora. Czy faktycznie stosowaÂł 'kodowanie-szyfrowanie' a jeÂśli tak w jaki sposĂłb? Co uznaÂł za waÂżne, dla swojego czasu, a co bÂłache? Gdzie widziaÂł zagroÂżenie a gdzie oparcie ect. Bez takiej analizy, spojrzenie na apokalipse nie bĂŞdzie kompletnym, lecz jedynie mocno zabarwione przez pryzmat 'naszego' oglÂądu, rozumowania i czasu.  UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #169 : Sierpień 09, 2011, 05:28:41 »

pieczec salomona wygladala tak..

swiatynia salomona miala podstawe osmiokatu

http://www.gwiazdy.com.pl/component/content/article/5380-serce-i-dusza-jerozolimy

takze szesciokat i osmiokat to jest roznica:)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 05:35:48 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #170 : Sierpień 09, 2011, 11:53:51 »

Mamy tu uKazanÂą
O
kta
gone Al `nÂą

Oktagonalna komorĂŞ oscylacyjnÂą

jak zarĂłwnieÂż

komorĂŞ oscylacyjnÂą solarno helowÂą
He-X-agonalnÂą

Ciekawym zjawiskiem jest stosowanie oscylacji miedzykomorowej,
przy zastosowaniu obu tych urzadzeĂą.

Praw do podobnie, acz nie dosÂłownie odwzorowuje
to rozdziaÂł i oscylacjĂŞ pomiedzy Âświatami Âżywych i umarniĂŞtych.

ktĂłrzyto niezawsze wypychajÂą rzeczone powyzej stokrotki
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 11:55:51 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #171 : Sierpień 09, 2011, 13:07:06 »

pieczec salomona wygladala tak..

swiatynia salomona miala podstawe osmiokatu

http://www.gwiazdy.com.pl/component/content/article/5380-serce-i-dusza-jerozolimy

To nie jest PieczĂŞĂŚ Salomona , jest to Megan Dawid , ktoÂś tak zinterpretowaÂł przypadkowo lub specjalnie ten  znak.
Od dosyĂŚ dawna obydwa  ( pomimo odmiennoÂści w wyglÂądzie) sÂą  nazywane pieczĂŞciom Salomona chociaÂż tak nie jest.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 13:07:28 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #172 : Sierpień 09, 2011, 20:39:17 »

OÂśmioboczna chrzcielnica kamienna z koÂścioÂła NMP na Piasku (WrocÂław).  (ZdjĂŞcie z lipca 2004 roku) Owe oÂśmioboczne chrzcielnice imitujÂą najwaÂżniejsze urzÂądzenia napĂŞdowe wehiku³ów UFO drugiej generacji (zwanych takÂże wehikuÂłami telekinetycznymi), czyli ich oÂśmioboczne tzw. "komory oscylacyjne". Kamienne chrzcielnice podobnego ksztaÂłtu moÂżna znaleŸÌ praktycznie w niemal kaÂżdym starym koÂściele WrocÂławia. NajwiĂŞcej z nich zawarte jest w starych koÂścioÂłach z wrocÂławskiego Ostrowa Tumskiego (np. oglÂądnij sobie podobnÂą oÂśmiobocznÂą kamiennÂą chrzcielnicĂŞ w Katedrze ÂŚw. Marii Magdaleny). Powodem dla jakiego chrzeÂścijaĂąstwo zaadoptowaÂło oÂśmioboczny ksztaÂłt komĂłr oscylacyjnych drugiej generacji na pojemniki dla wody ÂświĂŞconej, jest gĂŞste pole telekinetyczne jakie komory te generujÂą w wehikuÂłach UFO. Owo pole telekinetyczne jest bowiem technicznÂą wersjÂą tego samego leczniczego pola telekinetycznego ktĂłre uzdrowiciele generujÂą w sposĂłb naturalny podczas sesji uzdrawiajÂących. Faktycznie teÂż, zgodnie z relacjami dzisiejszych ludzi uprowadzanych do UFO, UFOnauci czasami organizujÂą rodzaj "kÂąpieli" w owym gĂŞstym polu telekinetycznym generowanym przez oÂśmioboczne komory oscylacyjne ich wehiku³ów UFO drugiej generacji. Dla owych "kÂąpiÂących" siĂŞ, pole to odczuwa siĂŞ niemal jak rodzaj gĂŞstego "pÂłynu" po ktĂłrym moÂżna nawet pÂływaĂŚ. Takie "kÂąpiele" w owym polu telekinetycznym posiadajÂą zdolnoœÌ do prawie natychmiastowego leczenia ran i do uzdrawiania wszelkich problemĂłw zdrowotnych u kÂąpiÂących siĂŞ ludzi. Dlatego dla dawnych mieszkaĂącĂłw Ziemi, Ăłw niewidzialny "pÂłyn" (tj. pole telekinetyczne) jaki wydzielany byÂł z oÂśmiobocznych komĂłr oscylacyjnych wehiku³ów UFO wykazywaÂł rĂłwnie cudowne wÂłasnoÂści jak ÂświĂŞcona woda. To zapewne wÂłaÂśnie z tego powodu obiekty o oÂśmiobocznym ksztaÂłcie podobnym do zarysĂłw owych komĂłr oscylacyjnych z UFO uÂżywane byÂły w koÂścioÂłach jako pojemniki na ÂświĂŞconÂą wodĂŞ.
       Odnotuj Âże przykÂład raportu osoby uprowadzonej do UFO, z wÂłaÂśnie takiej "kÂąpieli" czy "pÂływania" w polu telekinetycznym emitowanym przez oÂśmiobocznÂą komorĂŞ oscylacyjnÂą UFO, zacytowany zostaÂł na samym koĂącu podrozdziaÂłu T1 z tomu 14 monografii [1/4] - dostĂŞpnej nieodpÂłatnie za poÂśrednictwem niniejszej strony internetowej

czyli inaczej merkaba..UÂśmiech

http://imageshack.us/f/847/pieczec.jpg/

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 20:43:21 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #173 : Sierpień 09, 2011, 21:00:42 »

Enigma,
Wydaje mi sie raczej, Âże staÂło sie wrecz na odwrĂłt - zostali joni jakby owej narodowoÂści celowo pozbawieni.
zaleÂży jak na to popatrzeĂŚ.  UÂśmiech Nie ulega wÂątpliwoÂści, Âże nie jest to g³ównym tematem Biblii. No bo w zasadzie Izrael\Izraelici to symbol ludzkoÂści, zaÂś dopiero Judasz symbolizuje ... hebrajczykĂłw, czyli
tych, powiÂązanych wyznaniem. Oba przymierza majÂą takÂże symboliczne znaczenie i dotyczÂą ducha.
¯yd w nazwie potocznej, u¿ywany nierzadko do dzisiaj, to dla mnie rodzaj cz³owieka wykluczonego z ró¿nych wzgledów
teÂż zaleÂży od punktu widzenia. Wielu myÂśli przeciwnie, Âże Zyd to ten, co w jakiÂś sposĂłb posiada tych przywilejĂłw sporo. I tak rzadzÂąca partia w Polsce, w swoim skÂładzie posiada jakiegokolwiek Polaka ?
No nie sadze aby Janowi chcia³o sie wyliczaÌ wszystkich 12 patriarchów, 12 plemion aby zaznaczyÌ symboliczn¹ spo³ecznoœÌ.
Jasio, tak jak i jego poprzednicy i nastêpcy, stara³ siê uj¹Ì w³asnymi s³owami, to co w jakiœ sposób wpad³o mu w rêce czy siê objawi³o. Gdyby by³o inaczej, nie obserwowalibyœmy redukcjonizmu wyzier¹jacego z tekstów kolejnych rabinów. Sami oni przyznawali siê do stopniowego zaniku wiedzy.
A to, ze te procesy sÂą w jakiÂś sposĂłb zwiÂązane z ciaÂłem ma drugorzĂŞdne znaczenie

MoÂże i drugorzedne i nie aÂż tak widoczne ale momentami znaczne.
a za to szczegĂłlnie dziĂŞkujĂŞ.  UÂśmiech :)Czyli podobnie to widzisz, Âże w tym kotle symboli , jednak sens jest ten sam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 21:04:54 wysłane przez acentaur » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #174 : Sierpień 12, 2011, 20:51:20 »

Quetz, chyba zdajesz sobie sprawe Âże to nie jest ÂświÂątynia Salomna.

A skÂąd nagle ten oÂśmiokÂąt? PrzecieÂż pentagram o ktĂłrym wspomniaÂła Kiara, jest zbudowany na piĂŞciokÂącie. SzeÂściokÂąt natomiast jest podstawÂą heksagramu. MiĂŞdzy szeÂściokÂątem a oÂśmiokÂątem jest przecieÂż ró¿nica.  CoÂś

http://maps.google.pl/maps?q=al'Aqsa+Mosque,+Jerozolima,+Izrael&hl=pl&ll=31.778115,35.235531&spn=0.001938,0.003213&sll=31.768318,35.213711&sspn=0.248103,0.411301&t=h&z=18

zaleÂży jak na to popatrzeĂŚ.  UÂśmiech Nie ulega wÂątpliwoÂści, Âże nie jest to g³ównym tematem Biblii. No bo w zasadzie Izrael\Izraelici to symbol ludzkoÂści, zaÂś dopiero Judasz symbolizuje ... hebrajczykĂłw, czyli tych, powiÂązanych wyznaniem.

Ace kierujesz sie jakimiÂś stereotypami  Chichot. WedÂług mnie sprawa ma sie na odwrĂłt:
JĂŞzyk hebrajski (hebr. עִבְרִית, trb. iwrit) – jĂŞzyk z grupy kananejskiej jĂŞzykĂłw semickich, nale¿¹cy do afroazjatyckiej rodziny jĂŞzykowej, zapisywany alfabetem hebrajskim.

Semicki od protoplasty Sema, syna Noego:
Ks. Rodzaju
(32) A gdy Noe miaÂł piĂŞĂŚset lat, urodzili mu siĂŞ: Sem, Cham i Jafet.

ByÂły to czasy jak dla nas bardzo zamierzchÂłe i z tego jezyka wyewoluowaÂły kolejne, ktĂłrymi posÂługiwaÂło sie z pewnoÂściÂą wiele ludĂłw. ZresztÂą do dzisiaj hebrajskim posÂługujÂą sie np Arabowie, co moÂżna wyczytaĂŚ sobie na Wikipedii  UÂśmiech

Sam Jakub nazwany Izraelem, by³ synem Abrahama. Sa to ju¿ czasy du¿o póŸniejsze, sam zaœ Abraham ma innego jeszcze syna Izmaela (protoplasta Arabów - równie¿ ojciec 12 synów).

Ks Rodz 32
29 PowiedziaÂł: «OdtÂąd nie bĂŞdziesz siĂŞ zwaÂł Jakub, lecz Izrael, bo walczyÂłeÂś z Bogiem i z ludÂźmi, i zwyciĂŞÂżyÂłeÂś».

Juda natomiast ktĂłrego chcesz skojarzyĂŚ z hebrajskim jest bodajÂże 4 lub piÂątym synem Jakuba-Izraela. Judasz miaÂł przeciez jeszcze jedenastu braci (i siostre) - wszyscy oni to potomkowie Izraela. Jesli ktos chce napisaĂŚ Âże Judasz- Âżyd, to zachodzi tu koralacja sÂłowna Judas-jude tak to widze.
'Ojcem ludzkoÂści' nazywany by Abraham - tu nawet arabowie wywodzÂą od niego swoje pochodzenie. MĂłwienie o Izraelu jako ogó³u ludzkoÂści, a jezyku hebrajski jako domenie Judasza - to jakies zamieszanie. No chyba tyko w sytuacji gdy komus zalezy udowodniĂŚ Âże Âżyd jest zÂły, a jego znakiem rozpoznawczym jest hebrajski  Z politowaniem .
Zreszta napisaÂłam wczeÂśniej Âże jeÂśli chodzi o okreÂślenie 'Âżyd'  jawi mi sie to bardziej jako wyznanie, niÂż narodowoœÌ. ByĂŚ moÂże swĂłj wpÂływ ma bardzo negatywny wydÂźwiek tego sÂłowa i stereotypy ktĂłrym nieÂświadomie wszyscy ulegamy.

teÂż zaleÂży od punktu widzenia. Wielu myÂśli przeciwnie, Âże Zyd to ten, co w jakiÂś sposĂłb posiada tych przywilejĂłw sporo. I tak rzadzÂąca partia w Polsce, w swoim skÂładzie posiada jakiegokolwiek Polaka ?

DomyÂślam sie Âże argument ten podnoszÂą osoby, ktĂłre poczuÂły sie dotkniĂŞte iÂż tych przywilejĂłw nie posiadajÂą. A dokÂładnie o jakie ustepstwa chdzi, bo nie kumam czy mamy coÂś np w konstytucji Âże Âżyd posiada wiecej tych przywilejĂłw? JeÂśli tak prosze o przykÂład, zamiast goÂłosÂłowia. OczywiÂście nie mam na myÂśli uregulowaĂą zwiÂązanych np z Auschwitz i historiÂą II wojny. Lecz np taki jak ma mniejszoœÌ niemiecka - czyli zagwarantowane 2 miejsca w Parlamencie - bo jest  byczy przywiej dla wielokrotnego okupanta tego kraju   UÂśmiech
Bo dla mnie, to takÂą retorykĂŞ stosujÂą osoby, ktĂłre sie Âżyda po prostu bojÂą. ÂŻyd-wrĂłg publiczny, a obawiajÂą sie ze wzgledĂłw o jakich rĂłwnieÂż napisaÂłam poprzednio. OsÂąd niedokoĂąca sprawiedliwy, za to dajÂący caÂłe spektrum moÂżliwoÂści aby sobie dowolnie ponarzekaĂŚ, skÂąd sie wzieÂło caÂłe zÂło na Âświecie + osobiste niepowodzenia - rĂłwnieÂż. Chyba nie musze dodawaĂŚ jak nielogiczny i niesprawiedliwy jest to tok myÂślenia.

Btw. Co do waÂłkowanej narodowoÂści: dla mnie kaÂżdy kto ma dowĂłd osobisty z polskim orzeÂłkiem, jest Polakiem. A co powiesz o obywatelach USA ilu z nich jest prawdziwymi amerykanami?
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: