Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 03:53:14

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Korporacje, Big Brother, NWO, czipowanie...  (Przeczytany 165928 razy)
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #150 : Lipiec 13, 2010, 12:46:06 »

Zapomnialem dodac jeszcze jedno, to ze zakladam sie z kimkolwiek o to ze link z PCh do forum usuneli przeze mnie. Nie wiem czy to dobra rzecz czy zla tylko musze powiedziec ze zachowanie na niskim poziomie. Nawet tu juz mi zaczynaja punkty odejmowac pod pretekstem ze pisze posty pod postami albo ze jeszcze pisze nie w odpowiednim temacie, no i oczywiscie ze wzgledu regulaminu

No nie...... bez urazy ,ale chyba sobie za bardzo pochlebiasz,jesteÂś tu dopiero zaledwie chwilkĂŞ na tym forum. Wydaje mi siĂŞ ze to nie ty siĂŞ do tego przczyniÂłeÂś,ale wiele innych osĂłb .ZresztÂą to nie jest teraz waÂżne.
Mam dwa pytania:
-Kto twoim zdaniem i jak,wybudowaÂł wszystkie piramidy na Ziemi ? Podziel siĂŞ z nami swojÂą wiedzÂą,skoro wiesz ,nie ukrywaj tego.
-Kto od wiekĂłw ( z naciskiem od ilu wiekĂłw )prĂłbuje zniszczyĂŚ chrzeÂścijaĂąstwo?

i ze szykuje sie technologiczne sredniowiecze.

Jak narazie to ty nam tu wprowadziÂłeÂś Âśredniowiecze,nie wiesz Âże wpajanie czegoÂś ludziom na siÂłe ,powoduje odwrotny skutek ? A ty nas usilujesz nawracaĂŚ ,tylko nie wiadomo na jakÂą wiarĂŞ i drogĂŞ.Zaznaczam Âże jest to moje osobiste odczucie ,nie wiem jak myÂślÂą inni ,ale .......

« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 14:17:18 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #151 : Lipiec 13, 2010, 13:47:00 »

Cytat: mani
Nie wiem czy to dobra rzecz czy zla tylko musze powiedziec ze zachowanie na niskim poziomie. Nawet tu juz mi zaczynaja punkty odejmowac pod pretekstem ze pisze posty pod postami albo ze jeszcze pisze nie w odpowiednim temacie, no i oczywiscie ze wzgledu regulaminu  MrugniĂŞcie Moge miec nawet -10, nie przeszkadza mi wcale. Wazne ze moge dalej pisac, w karty w koncu nie gram aby punkty nabijac czy pieniadze zgarniac  DuÂży uÂśmiech
Pozdrawiam.

No có¿, sam sobie stwarzasz problem. Wielokrotnie i nawet niektĂłrzy osobiÂście pisali Ci jak i co z tymi postami robiĂŚ, a Ty w zaparte robisz po swojemu i jeszcze masz pretensje. PolemizowaÂłbym z tym niskim poziomem.  MrugniĂŞcie

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
mani
Gość
« Odpowiedz #152 : Lipiec 13, 2010, 14:49:45 »

Witam Cie Dariuszu.
Przeciez ja do nikogo nie mam zadnych pretensji. Czyzbys takze poczucie humoru wyzucil do smietnika? Dlatego uzywalem emotikonow, ze tego nie zrozumiales to mnie dziwi.
Pozdrawiam.

Witaj chanell.
Prosze bez pospiechu, na wszystko przyjdzie czas, w pospiechu mozna sie tylko zalatwic, za przeproszeniem. Niecierpliwosc jest zla na humor i powoduje stres. Nie martw sie, dowiesz sie tego wszystkiego, a czy uwierzysz to juz zalezy od Ciebie. Wiedz takze ze nikogo nie usiluje nawracac na cokolwiek. Ten ktory bedzie mial zrozumiec, zrozumie, a ze Ty jestes do mnie wrogo nastawiona nie znaczy ze kazdy tak bedzie postepowal. Dobrze ze zaznaczylas ze jest to Twoje osobiste odczucie, sadzi o tym ze jestes rozsadna.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 15:03:16 wysłane przez mani » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #153 : Lipiec 13, 2010, 15:23:15 »

To mnie uspokoiÂłeÂś.  DuÂży uÂśmiech

I wracamy do tematu.

east
Gość
« Odpowiedz #154 : Lipiec 13, 2010, 15:54:38 »

SprĂłbujmy, mani , porozmawiaĂŚ merytorycznie

Musze Ci zadac jedno pytanie.
A zadaÂłeÂś ich kilka MrugniĂŞcie, niech bĂŞdzie ...

Czy naprawde myslisz ze oni to planowali od tysiecy lat po to aby to sie w pare lat rozpadlo?

"Oni" na pewno nie przewidzieli wszystkiego - na przyk³ad wzrostu globalnej œwiadomoœci. Mog¹ jednak - i dalej to robi¹ - próbowaÌ utrzymywaÌ iluzjê oddzielenia ka¿dego cz³owieka od ka¿dego innego. Nieœwiadomi tego, ze istniejemy w Polu Œwiadomoœci jak naczynia po³¹czone nie bêdziemy mogli siê skutecznie przeciwstawiÌ tyranii NWO. Do niedawna tak rzeczywiœcie by³o, ale to siê b³yskawicznie zmienia. Moim zdaniem próg masy krytycznej ju¿ zosta³ przekroczony i lawina przemian jest ju¿ nie do zatrzymania. Pamiêtaj, ¿e lawina zaczyna siê od jednej œnie¿ki .
A Ty dalej podtrzymujesz iluzjĂŞ "ICH" staraĂą poprzez wÂłasne deklaracje typu :
Ja osobiscie w to nie wierze ani sekundy. Przeciez oni maja ta swoja "Wiedze Tajemnicza" ktora uzywaja przeciwko nam od poczatku.

Na szczĂŞÂście wÂłasnymi badaniami zaczynasz dostrzegaĂŚ tej iluzje , bo piszesz :
Uczylem sie duzo na temat faraonow, i musze powiedziec ze to co nas uczono w szkolach bylo tylko po to aby nas zmylic i zboczyc z drogi "prawdy". A dzisiaj ta cala ich zfalszowana historia fascynuje mnostwo ludzi. Kiedy sie dowiedzialem z PCh jakim sposobem byly budowane piramidy to nie moglem swoim oczom uwierzyc ze ludzie moga innym ludziom takie kity wciskac.
Ale, Âże co ? Wiesz w jaki sposĂłb zbudowano Piramidy i kiedy ? Skoro tak, to dziel siĂŞ wiedzÂą, proszĂŞ.

Zaloze sie z Toba ze ten caly PCh jest w stu procentach zwjazany z illuminatami, czy jak im tam.
MoÂżliwe, ale nie ma co siĂŞ zakÂładaĂŚ, bo Âżaden z nas nie zna odpowiedzi na 100%. Nie wiemy teÂż kim tak na prawdĂŞ sÂą tzw "Iluminaci".
I zaloze sie tez z Toba ze ten caly system nie padnie tak szybko jak kazdemu sie wydaje, i ze szykuje sie technologiczne sredniowiecze.
Oczywiste, Âże System nie padnie szybko. To ludzie szybko przejdÂą na kolejny poziom rozwoju - poziom chrystusowy, bym to tak okreÂśliÂł. System  sam siebie po jakimÂś czasie wykoĂączy. Nie zamierzam mu w tym pomagaĂŚ, ani z nim walczyĂŚ, bo po co ?

I bedzie sto razy gorzej niz w tamtym sredniowieczu. Znalazlem jeszcze dwa linki ktore uwazam za pralki do mozgow, z opcja wirowania 
UwaÂżaj na to, co przyciÂągasz do siebie. Jak zabrniesz za daleko to moÂże byĂŚ trudno siĂŞ z tego wykaraskaĂŚ, tzn "wywirowaĂŚ siĂŞ " MrugniĂŞcie
Chodzi mi o to biadolenie i epatowanie siĂŞ tym, Âże bĂŞdzie gorzej.

Dlaczego Twoim zdaniem od wiekow probuja zniszczyc Chrzescijanizm? Czemu sobie z tym nie chca dac spokoju i walcza z nim? Jezeli Chrzescijanizm nie bylby dla nich przeszkoda to by sobie dawno dali z nim spokoj
Nie zastanowi³o Ciê to w jaki sposób tzw "Chrzeœcijanizm" ( mam na myœli Koœció³ rzymskokatolicki) wykoùczy³ herezjê katarsk¹ ? Wyciêli w pieù ich wszystkich - w tym kobiety i dzieci. Czy to w jaki sposób œcigano gnostyków.
Mo¿e to byli w³aœnie owi prawdziwi Chrzeœcijanie? Wytêpieni ju¿ dzisiaj. Mo¿liwe, ¿e ca³kowicie przejêto i przeinaczono idee chrzeœcijaùskie, a co za tym idzie - zmanipulowano wierz¹cych. Bo przecie¿ Rzym ca³y czas trzyma za twarz pó³ œwiata . O jakich wiêc Chrzeœcijanach piszesz mani ?
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #155 : Lipiec 13, 2010, 20:34:19 »

Witaj chanell.
Prosze bez pospiechu, na wszystko przyjdzie czas, w pospiechu mozna sie tylko zalatwic, za przeproszeniem. Niecierpliwosc jest zla na humor i powoduje stres. Nie martw sie, dowiesz sie tego wszystkiego, a czy uwierzysz to juz zalezy od Ciebie. Wiedz takze ze nikogo nie usiluje nawracac na cokolwiek. Ten ktory bedzie mial zrozumiec, zrozumie, a ze Ty jestes do mnie wrogo nastawiona nie znaczy ze kazdy tak bedzie postepowal. Dobrze ze zaznaczylas ze jest to Twoje osobiste odczucie, sadzi o tym ze jestes rozsadna

Mani Chichot wcale nie jestem do ciebie wrogo nastawiona,przyznajĂŞ Âże czasem mnie totalnie irytujesz ,Âżle oceniasz innych ,Âżle oceniasz sytuacjĂŞ,poprostu wypowiadasz siĂŞ na jakiÂś temat nie znajÂąc sprawy do koĂąca i w dodatku nie sÂłuchasz rad moderatorĂłw,ktĂłrzy wcale nie byli do ciebie  wrogo nastawieni. Poza tym jestem niesamowicie cierpliwa ,choĂŚ przyzanam Âże zÂżera mnie  ciekawoœÌ co do twojej wiedzy na temat  piramid.Przedstaw nam jÂą proszĂŞ.Jak siĂŞ powiedziaÂło  A ,to teraz trzeba powiedzieĂŚ B    DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

edit: Acha ! zapomniaÂłam ci podziĂŞkowaĂŚ Âże nareszcie posÂłuchaÂłeÂś naszych rad i napisaÂłeÂś odpowiedzi do dwĂłch osĂłb ( do Darka i do mnie) w jednym poÂście   Buziak Buziak  Chichot
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 20:39:23 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #156 : Sierpień 20, 2010, 11:19:02 »

Koniec prywatnoÂści mieszkaĂącĂłw miast
PiÂątek, 20 sierpnia (06:33)
Skaner, ktĂłry potrafi zidentyfikowaĂŚ 50 osĂłb na minutĂŞ, skanujÂąc siatkĂłwki ich oczu, zarejestruje, kto porusza siĂŞ po meksykaĂąskim mieÂście Leon. UrzÂądzenia firmy Global Rainmakers Inc. pracujÂą w czasie rzeczywistym.
Za 10 lat do systemu skanowania mo¿na bêdzie pod³¹czyÌ ca³¹ populacjê Ziemi /gizmodo.pl

W Leon pojawi siĂŞ wiele urzÂądzeĂą. NajwiĂŞksze skanery, EyeSwipe, identyfikujÂą 50 osĂłb na minutĂŞ, mniejsze: 15 - 30 osĂłb. Skanery bĂŞdÂą funkcjonowaĂŚ na stacjach kolejowych, przystankach autobusowych i w innych miejscach publicznych. PrzeÂślÂą dane do centrali. WÂładze miasta i producenci sprzĂŞtu przekonujÂą, Âże system poprawi bezpieczeĂąstwo i zapobiegnie przestĂŞpstwom. Jeff Carter z Global Rainmakers nazywa skan siatkĂłwki "szkarÂłatnÂą literÂą", ktĂłra np. utrudni skazanym za kradzieÂże wejÂście do sklepu.
W³adze Leon ju¿ zaczê³y program skanowania siatkówek oka miliona mieszkaùców. Na pierwszy ogieù poszli przestêpcy. "Zwykli obywatele" mog¹ poddaÌ siê pobraniu skanu, na razie dobrowolnie. Carter uwa¿a jednak, ¿e za 10 lat do systemu mo¿na bêdzie pod³¹czyÌ ca³¹ populacjê Ziemi.

Ten pan na pewno zarobiÂłby "systemie" krocie. Miejmy jednak nadziejĂŞ, Âże niewiele osĂłb podziela jego wizjĂŞ "bezpiecznego Âświata".

Anna Piwnicka
http://nt.interia.pl/gadzety/news/to-juz-koniec-prywatnosci,1520826

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
arteq
Gość
« Odpowiedz #157 : Sierpień 22, 2010, 21:09:01 »

OczywiÂście, jak zwykle wszystko w imiĂŞ podniesienia bezpieczeĂąstwa i ogĂłlnie dla naszego dobra... JuÂż nie mogĂŞ sÂłuchaĂŚ podobnych bredni. PrzecieÂż tyle juÂż wprowadzono "ulepszeĂą" dla naszego bezpieczeĂąstwa i... jakoÂś nie jest coraz lepiej lecz gorzej.
Ciekawe dlaczego gdy sÂłyszymy deklaracje rzÂądzÂących w stylu "ludzie, chcemy Wam pomĂłc, pomĂłc w Waszych pieniÂądzach..." to dziwnie wszyscy ÂłapiÂą siĂŞ kurczowo za kieszenie...

Ostatnio s³ysza³em, ¿e symboliczna podwy¿ka o 1% VAT-u jest tak¿e dla naszego dobra i poprawy finansów... Skoro symboliczna - to po j¹ wprowadzaÌ. No i niech ktoœ mi wyt³umaczy jakim cudem gdy zabior¹ mi wiêcej pieniêdzy [odejmowanie] to wynik po tej operacji bêdzie mia³ wiêksz¹ wartoœÌ ni¿ przed ni¹?

Cuda, cuda na kiju...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2010, 21:10:26 wysłane przez arteq » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #158 : Sierpień 22, 2010, 21:14:52 »

>Arteq<, toÂż to wszystko dla naszego dobra!
Chcesz mieĂŚ drugÂą GrecjĂŞ w Polsce?  MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech

Torton
Gość
« Odpowiedz #159 : Sierpień 31, 2010, 11:06:32 »

W pó³roczu 2011 roku bêdziemy mieli nowe dowody osobiste.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #160 : Wrzesień 26, 2010, 08:22:58 »

Szwecja: koniec gotĂłwki?- ucieczka od EÂłro, czy moÂże NWO kuchennymi drzwiami??

ByÌ mo¿e Szwecja bêdzie pierwszym krajem na œwiecie, gdzie gotówkê ca³kowicie zast¹pi p³atnoœÌ kartami. Chodzi o bezpieczeùstwo.

Nie wykluczone, Âże Szwecja stanie siĂŞ pierwszym krajem Âświata, gdzie w ogĂłle zniknÂą pÂłatnoÂści przy uÂżyciu gotĂłwki. Winne sÂą napady na oddziaÂły bankĂłw, ktĂłrych ofiarami sÂą konwojenci oraz osoby odpowiedzialne za obsÂługĂŞ klienta.

Po serii napadów na kierowców sztokholmski zarz¹d transportu miejskiego wprowadzi³ p³atnoœÌ za bilety jedynie kartami. Pomys³ wycofania gotówki popar³ bank centralny.

Anonimowe wydawanie swoich pieniêdzy to jednak komfort, z którego trudno by³oby zrezygnowaÌ. Ca³kowita kontrola nad wydatkami obywateli nie wró¿y nic dobrego

W ostatniej dekadzie liczba transakcji bezgotówkowych wzros³a w Szwecji piêciokrotnie, a ich wartoœÌ - oœmiokrotnie. WidaÌ wiêc, ¿e Szwedzi doœÌ ufnie podchodz¹ do plastikowych pieniêdzy. Kraj jeszcze nie przyst¹pi³ do strefy euro, wiêc Szwedzki bank centralny mo¿e na w³asn¹ rêkê zrezygnowaÌ z emisji pieniêdzy.

Przeciwnicy zniesienia p³atnoœci gotówk¹ wysuwaj¹ argument, ¿e p³atnoœÌ kart¹ zawsze pozostawia œlad i nie pozwala obywatelom na anonimowe wydawanie pieniêdzy. Pomys³ nie podoba siê tak¿e ¿ebrakom i artystom ulicznym. Ciekawe czemu.

A co Wy myÂślicie o pomyÂśle rezygnacji z gotĂłwki? Gdzie wolelibyÂście pÂłaciĂŚ nadal realnymi banknotami i monetami?

ÂŹrĂłdÂło: gazetaprawna.pl

============================

USA wzmocniÂą kontrolĂŞ internetu
Wtorek, 28 wrzeÂśnia (06:30)
Wiele wskazuje na to, ¿e administracja Baracka Obamy pracuje wspólnie z agencjami takimi jak FBI i NSA (Agencja Bezpieczeùstwa Narodowego) nad projektem ustawy maj¹cej zagwarantowaÌ mo¿liwoœÌ pods³uchiwania internetowych rozmów telefonicznych, zaszyfrowanych e-maili i wiadomoœci na czatach.

AmerykaĂąskie wÂładze chcÂą zyskaĂŚ nowe uprawnienia w zakresie kontroli internetu /AFP

FBI szuka cyberprzestĂŞpcy
Wed³ug artyku³u w dzienniku "The New York Times" dostawcy us³ug pozwalaj¹cych wymieniaÌ zaszyfrowane wiadomoœci zostan¹ zobowi¹zani do przedstawiania organom œcigania i s³u¿bom wywiadowczym podejrzanych komunikatów w postaci czystego tekstu. Zagraniczne firmy œwiadcz¹ce us³ugi na terenie USA bêd¹ musia³y utrzymywaÌ biura w Stanach Zjednoczonych, aby da³o siê prowadziÌ dzia³ania zwi¹zane z pods³uchem i odszyfrowywaniem wiadomoœci. Oprogramowanie s³u¿¹ce do nawi¹zywania ³¹cznoœci peer to peer (takie jak komunikatory internetowe) powinno siê projektowaÌ tak, aby s³u¿by œledcze mia³y wgl¹d w transmitowane informacje.

Amerykaùscy operatorzy klasycznych us³ug telekomunikacyjnych ju¿ od 1994 roku za spraw¹ ustawy CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act) s¹ zobligowani oddawaÌ do dyspozycji organów bezpieczeùstwa punkty/przy³¹cza s³u¿¹ce do zak³adania pods³uchów. Za Atlantykiem od lat toczy siê - przeniesiony ju¿ na wokandê s¹dow¹ - spór o to, czy taki obowi¹zek spada tak¿e na firmy oferuj¹ce us³ugi VoIP albo szerokopasmowe ³¹cza internetowe.

W 2006 roku sÂąd apelacyjny w Waszyngtonie orzekÂł, Âże nowoczesne systemy wymiany danych rĂłwnieÂż podlegajÂą ustawie CALEA; tego samego zdania jest Federalna Komisja ÂŁÂącznoÂści (Federal Communications Commission, FCC). Z kolei firmy telekomunikacyjne i organizacje broniÂące praw obywatelskich utrzymujÂą, Âże istniejÂące regulacje wystarczajÂą do sprawowania nadzoru nad wymianÂą informacji w sieci, a Âśledczy i sÂłuÂżby zajmujÂące siĂŞ ochronÂą paĂąstwa juÂż teraz otrzymujÂą wszystkie dane niezbĂŞdne do dziaÂłania, wiĂŞc nowe ustawy nie sÂą konieczne.

W obliczu rosn¹cej popularnoœci urz¹dzeù pozwalaj¹cych na prowadzenie zaszyfrowanej komunikacji e-mailowej (takich jak BlackBerry) oraz sieci spo³ecznoœciowych (wraz z funkcjami czatowania) przedstawiciele agencji bezpieczeùstwa uwa¿aj¹, ¿e ich pozycja i zdolnoœci operacyjne s¹ coraz mniejsze; przy okazji przypominaj¹, ¿e tradycyjne metody pods³uchu trac¹ na znaczeniu w œwiecie, w którym coraz wiêksza liczba osób komunikuje siê za pomoc¹ kana³ów innych ni¿ telefonia analogowa, cyfrowa albo komórkowa. W zwi¹zku tym chc¹ oni otrzymaÌ gwarancjê, ¿e operatorzy w ka¿dym przypadku podporz¹dkuj¹ siê s¹dowym zgodom na pods³uch i przeka¿¹ organom œcigania wiadomoœci w postaci niezaszyfrowanej.

Planowana inicjatywa ustawodawcza, która powinna przybraÌ kszta³t aktu prawnego w przysz³ym roku, zostanie ponoÌ przedstawiona Izbie Reprezentantów i Senatowi po listopadowych wyborach do Kongresu. Jeœli projekt naprawdê trafi do parlamentu, na nowo od¿yj¹ zadawnione spory miêdzy orêdownikami ochrony danych, przedstawicielami biznesu internetowego i w³adzami. James Dempsey z organizacji CDT (Center for Democracy and Technology) ostrzega, ¿e wcielenie pomys³ów Obamy, FBI i NSA w ¿ycie wymaga "ca³kowitego przemodelowania zdecentralizowanej architektury internetu", który musia³by zacz¹Ì funkcjonowaÌ tak jak konwencjonalny system telefonii.

SpecjaliÂści od bezpieczeĂąstwa ostrzegajÂą poza tym, Âże rozbudowane legalne punkty inwigilacji mogÂą byĂŚ Âłatwo wykorzystywane przez przestĂŞpcĂłw. Przedstawiciele operatorĂłw przypominajÂą z kolei, Âże dodanie do usÂług bÂądÂź aplikacji moÂżliwoÂści podsÂłuchu stanie siĂŞ dla firm olbrzymim wyzwaniem technologicznym i finansowym. Niewykluczone, Âże w zwiÂązku z tym zahamowany zostanie rozwĂłj innowacyjnych usÂług.

Valerie Caproni, g³ówna radczyni prawna FBI, uwa¿a z kolei, ¿e nie chodzi wcale o rozszerzenie uprawnieù do inwigilacji, ale o mo¿liwoœÌ stosowania ju¿ istniej¹cych narzêdzi do pods³uchu w przypadku nowoczesnych systemów ³¹cznoœci. Obecnie s³u¿by œledcze potrzebuj¹ nierzadko miesiêcy, aby w ogóle doprowadziÌ do wydania zgody na za³o¿enie pods³uchu. U¿ytkownicy szyfrowanych us³ug komunikacyjnych nie powinni w przysz³oœci obawiaÌ siê szpiegostwa na skalê masow¹, a operatorzy i producenci urz¹dzeù bêd¹ mogli nadal proponowaÌ klientom silne szyfrowanie - zaznacza Caproni. Musz¹ oni jedynie znaleŸÌ sposób, aby w okreœlonych prawem przypadkach przekazywaÌ nam wiadomoœci w postaci czystego tekstu - dodaje.

jak widaÌ Obama znaczy wolnoœÌ Buzia na k³ódkê

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 17:53:54 wysłane przez Dariusz » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #161 : Grudzień 27, 2010, 20:01:40 »

Temat czipĂłw siĂŞ rozwija:

"Inteligentne leki":      http://www.maya.net.pl/    - zakÂładka "zdrowie".
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2010, 20:03:00 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #162 : Marzec 05, 2011, 21:36:31 »

Posty o zakazie dotycz¹cym zió³ przenios³em tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1341.0

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #163 : Maj 19, 2011, 16:50:52 »

"Polak jest najbardziej inwigilowanym obywatelem UE"
1 godz. 6 minut temu
Polak jest najbardziej inwigilowanym obywatelem UE - uwaÂża Naczelna Rada Adwokacka. Dlatego postuluje pilnÂą zmianĂŞ prawa dot. przechowywania danych telekomunikacyjnych, m.in. billingĂłw. W zeszÂłym roku sÂłuÂżby pytaÂły o nie 1,3 mln razy. To najwiĂŞcej w Unii.

JesteÂśmy podglÂądani i podsÂłuchiwani / fot. W. Wasyluk /REPORTER

- Chodzi nam o to, Âżeby osoby niewinne nie byÂły naraÂżone na przechowywanie najbardziej intymnych danych w sposĂłb niekontrolowany i Âżeby siĂŞ nie okazaÂło, Âże dane osĂłb, ktĂłre nie majÂą Âżadnego zwiÂązku z zagroÂżeniem terrorystycznym czy popeÂłnianiem przestĂŞpstw sÂą wykorzystywane przez struktury publiczne dla rozmaitych politycznych celĂłw - powiedziaÂł na konferencji prasowej prezes NRA Andrzej Zwara.

NRA przygotowaÂła raport nt. skali inwigilacji i retencji (przechowywania) danych telekomunikacyjnych. Zdaniem Rady sÂłuÂżby, ktĂłre nie sÂą w tym wypadku w kontrolowane przez sÂądy czy prokuraturĂŞ, naduÂżywajÂą prawa i nie liczÂą siĂŞ z ochronÂą prywatnoÂści obywateli.

WedÂług raportu Polska wdroÂżyÂła unijnÂą dyrektywĂŞ retencyjnÂą w sposĂłb bardzo restrykcyjny. WybraliÂśmy najdÂłuÂższy moÂżliwy okres przechowywania danych; w naszym kraju sÂą to dwa lata, w wiĂŞkszoÂści krajĂłw UE - pó³ roku.

NiepokĂłj NRA budzi fakt, Âże gromadzenie danych dotyczy wszystkich, nawet zobowiÂązanych do przestrzegania tajemnicy zawodowej: lekarzy, adwokatĂłw, radcĂłw prawnych, notariuszy czy dziennikarzy.

Ponadto w Polsce katalog spraw, w ktĂłrych moÂżna siĂŞgaĂŚ po dane, jest otwarty. NRA zwraca uwagĂŞ, Âże nie jest to praktykowane w innych krajach, a celem dyrektywy byÂło Âściganie najpowaÂżniejszych przestĂŞpstw; wprowadzono jÂą w 2006 r. po zamachach terrorystycznych w Madrycie w 2004 r. i Londynie w 2005 r.

Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod wzglĂŞdem liczby wnioskĂłw skÂładanych do firm telekomunikacyjnych o dane klientĂłw. WedÂług KE w 2010 r. zanotowano 1,3 mln zapytaĂą dot. danych abonentĂłw, wykazĂłw po³¹czeĂą (bilingĂłw) oraz informacji o lokalizacji telefonĂłw komĂłrkowych, czyli rĂłwnieÂż ich uÂżytkownikĂłw.

Dane te nie dotyczÂą kontroli operacyjnej (podsÂłuchĂłw, podglÂądu i kontroli korespondencji). O ujawnienie statystyk dot. tych rodzajĂłw inwigilacji prowadzonej przez ABW w latach 2002-2009 od kwietnia 2009 r. walczy HelsiĂąska Fundacja Praw CzÂłowieka. We wtorek Naczelny SÂąd Administracyjny orzekÂł, Âże ABW musi rozpatrzyĂŚ wniosek Fundacji. WczeÂśniej Agencja odmawiaÂła, uwaÂżajÂąc, Âże to nie jest informacja publiczna.

NRA postuluje pilnÂą reformĂŞ przepisĂłw krajowych, bo uwaÂża je za niezgodne z konstytucjÂą i europejskimi standardami ochrony praw czÂłowieka. Adwokaci chcÂą skrĂłcenia czasu przechowywania danych do szeÂściu miesiĂŞcy, ograniczenia krĂŞgu sÂłuÂżb uprawnionych do dostĂŞpu do danych, zmniejszenia katalogu przypadkĂłw, w ktĂłrych mogÂą byĂŚ wykorzystywane dane retencyjne, do najpowaÂżniejszych przestĂŞpstw. Jak mĂłwiÂł mecenas MikoÂłaj Pietrzak z NRA, katalog ten mĂłgÂłby obejmowaĂŚ terroryzm, zabĂłjstwa, zorganizowanÂą przestĂŞpczoœÌ czy handel narkotykami na du¿¹ skalĂŞ.

Ponadto adwokaci chcÂą ograniczenia kategorii danych, jakie mogÂą byĂŚ przechowywane, zmniejszenia moÂżliwoÂści siĂŞgania po dane dotyczÂące zawodĂłw zaufania publicznego, a takÂże informowania inwigilowanych o czynnoÂściach kontrolnych po ich zakoĂączeniu.

NRA chce teÂż publikowania co roku peÂłnych danych statystycznych przez policjĂŞ i sÂłuÂżby specjalne co do iloÂści informacji telekomunikacyjnych uzyskanych przez danÂą sÂłuÂżbĂŞ i celĂłw, dla ktĂłrych byÂły zbierane. ObowiÂązek przedstawiania takich jawnych statystyk Sejmowi i Senatowi naÂłoÂżyÂła na Prokuratora Generalnego nowelizacja Kodeksu postĂŞpowania karnego uchwalana w styczniu. Adwokaci uwaÂżajÂą jÂą jednak za rozwiÂązanie poÂłowiczne.

Ponadto zdaniem NRA zbliÂżajÂąca siĂŞ polska prezydencja bĂŞdzie dobrym momentem do przyspieszenia prac nad zmianÂą dyrektywy retencyjnej. W poÂłowie kwietnia Komisja Europejska poinformowaÂła bowiem, Âże dokument ten niewystarczajÂąco gwarantuje prawo do prywatnoÂści i naleÂży go zmieniĂŚ.

Od poczÂątku dyrektywa wywoÂływaÂła wiele kontrowersji i krytyki wÂśrĂłd obroĂącĂłw prywatnoÂści i praw podstawowych. Austria i Szwecja w ogĂłle jej nie wdroÂżyÂły. W 2008 r. krajowe przepisy dot. retencji zakwestionowaÂł naczelny sÂąd administracyjny w BuÂłgarii. Przepisy retencyjne zakwestionowaÂły teÂż trybunaÂły konstytucyjne w Rumunii (2009 r.), Niemczech (2010 r.) oraz na Cyprze i w Czechach (oba w 2011 r.). Sprawy przed sÂądami konstytucyjnymi toczÂą siĂŞ na WĂŞgrzech i w Polsce. W naszym kraju skargĂŞ do TK zÂłoÂżyÂł klub SLD. Za niekonstytucyjne uwaÂża on przepisy, ktĂłre pozwalajÂą prowadziĂŚ dziaÂłania operacyjne wobec dziennikarzy.

W sobotĂŞ NRA organizuje konferencjĂŞ pod hasÂłem "Retencja danych: troska o bezpieczeĂąstwo czy inwigilacja obywateli".

NRA nie jest pierwszÂą instytucjÂą w Polsce, ktĂłra krytykuje przepisy retencyjne. Podobne zdanie wyraÂżaÂł Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, a takÂże Rzecznik Praw Obywatelskich Irena Lipowicz. Ta ostatnia w styczniu wystÂąpiÂła do premiera o podjĂŞcie dziaÂłaĂą w celu zmiany zasad dostĂŞpu do bilingĂłw obywateli przez sÂłuÂżby specjalne i "dostosowanie go standardĂłw konstytucyjnych". W odpowiedzi, jakiej w imieniu szefa rzÂądu udzieliÂł sekretarz Kolegium ds. SÂłuÂżb Specjalnych Jacek Cichocki, czĂŞÂściowo uwzglĂŞdniono uwagi RPO. Premier powoÂłaÂł teÂż w ramach Kolegium zespó³ roboczy. W marcu Cichocki informowaÂł, Âże zapewne po wakacjach zespó³ przedstawi propozycje zmian prawa.

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #164 : Maj 25, 2011, 09:27:15 »

"Facebook zostaÂł zaÂłoÂżony przez CIA"
ÂŚroda, 25 maja (08:17)

"Program Facebook" to jeden z najskuteczniejszych wynalazkĂłw CIA, bo oszczĂŞdza agencji mnĂłstwo czasu, a kosztuje bardzo niewiele. Tak Âżartuje The Onion, bodaj najlepszy serwis satyryczny Âświata.

"Projekt Facebook" - najlepsze przedsiĂŞwziĂŞcie CIA od czasĂłw wybuchajÂących dÂługopisĂłw /vbeta

Co bĂŞdzie nastĂŞpcÂą Facebooka

Nowe portale spoÂłecznoÂściowe pozwalajÂą uÂżytkownikom zawĂŞÂżaĂŚ grono znajomych, przy okazji podkradajÂąc Facebookowi jego uÂżytkownikĂłw. wiĂŞcej »
JeÂśli kiedykolwiek pomyÂślaÂłeÂś, Âże Mark Zuckerberg jest agentem CIA i kiedyÂś nas wszystkich wrobi, nie jesteÂś sam. Satyrycy z The Onion wymyÂślili caÂły faÂłszywy fragment programu informacyjnego na ten temat.

Facebook zostaÂł zaÂłoÂżony przez CIA w ramach dziaÂłaĂą na podstawie Patriot Act, a Mark Zuckerberg jest bardzo skutecznym agentem - dowiadujemy siĂŞ z programu. Uzasadnienia, ktĂłre padajÂą, czyniÂą tego "newsa" caÂłkiem wiarygodnym.

Jak mĂłwiÂą satyrycy, Facebook to najsilniejsze narzĂŞdzie do kontrolowania mas, jakie moÂżna sobie wyobraziĂŚ. DziĂŞki jego powstaniu spadÂły koszta operacji CIA, bo ludzie sami podajÂą agentom wszystko na tacy.

WpisujÂą z wÂłasnej woli, jakie majÂą poglÂądy polityczne i religijne, dzielÂą siĂŞ najbardziej skrywanymi tajemnicami. WrzucajÂą swoje zdjĂŞcia, numery telefonĂłw, adresy e-mail. PiszÂą nawet, gdzie zamierzajÂą za chwilĂŞ przebywaĂŚ. To nieprawdopodobne narzĂŞdzie do szpiegowania.

Za¿artowano te¿ okrutnie z przywi¹zania Amerykanów do FarmVille, w które gra 85 milionów osób w kraju, podczas gdy bezrobocie roœnie. Dosta³o siê równie¿ Twitterowi, którego trzeba zamkn¹Ì, bo po 400 miliardach twittów widaÌ, ¿e do niczego siê nie przydaje, oraz serwisowi Foursquare, który pokazuje Al Kaidzie, gdzie umieœciÌ bombê.

CaÂła prawda o Facebooku:
<a href="http://www.youtube.com/v/juQcZO_WnsI?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/juQcZO_WnsI?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Mark Zuckerberg otrzymaÂł od The Onion przydomek "The Overlord". Pokazano, jak "dostaje" medal za zasÂługi dla CIA. Wideo moÂżecie obejrzeĂŚ tutaj lub w trochĂŞ gorszej jakoÂści na YouTube.

Podobne rzeczy mĂłwiono zresztÂą o Facebooku juÂż caÂłkiem na powaÂżnie. TwĂłrca WikiLeaks Julian Assange uwaÂża Facebooka za najbardziej przeraÂżajÂącÂą machinĂŞ szpiegowskÂą, jakÂą kiedykolwiek wymyÂślono.

MichaÂł Wilmowski

-------------------------------------------
..a wiêc do czego s³u¿¹ i komu tzw. portale spo³.?
jak widaĂŚ- jeÂśli nie chcesz siĂŞ spisaĂŚ w spisach powsz.- to spiszesz siĂŞ sam z wÂłasnej woli DuÂży uÂśmiech

PS. gdzieÂś czytaÂłem jakiÂś czas do tyÂłu- o parti w Palestynie ktĂłrÂą zaÂłoÂżyÂł Mosad- aby dostaĂŚ spis prawdziwych bojownikĂłw Allaha,-
i udaÂło im siĂŞ. Ludzie nadal sÂą naiwni, choĂŚ machina traci swoje zĂŞby i co raz szybciej prawda wychodzia na jaw.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #165 : Maj 25, 2011, 19:25:28 »

Od dawna mam zastrzeÂżenia do takich portali:  http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2685.msg31941#msg31941 lub tu:  http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1918.0

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #166 : Czerwiec 06, 2011, 11:35:15 »

Orwell przewraca siĂŞ w grobie

25/02/2009, 11:26. Kategorie: europa, oblicza postĂŞpu
Wielki Brat: Helikoptery bĂŞdÂą ÂśledziĂŚ BrytyjczykĂłw
admin »

SprawdzajÂą siĂŞ w walce z talibami, byĂŚ moÂże pomogÂą rĂłwnieÂż tropiĂŚ dilerĂłw narkotykĂłw i zÂłodziejĂłw samochodowych – przynajmniej w teorii. WkrĂłtce niebo nad brytyjskimi miastami mogÂą zacz¹Ì patrolowaĂŚ miniaturowe bezzaÂłogowe helikoptery, uÂżywane przez brytyjskÂą armiĂŞ w Afganistanie.

WedÂług ministerialnej komisji do spraw strategicznych, miniaturowe helikoptery bĂŞdÂą skutecznÂą broniÂą w walce z przestĂŞpczoÂściÂą. KaÂżde takie urzÂądzenie wyposaÂżone jest w kamery wideo i noktowizory.

Tradycyjnie na propozycjĂŞ komisji zareagowali obroĂący swobĂłd osobistych na Wyspach. Ich zdaniem, uÂżywanie szpiegowskich helikopterĂłw byÂłoby kolejnym wcieleniem Wielkiego Brata. Przeciwnicy pomysÂłu zauwaÂżajÂą takÂże, Âże kosztujÂące 30 tysiĂŞcy funtĂłw bezzaÂłogowe maszyny majÂą problemy z zasilaniem i czĂŞsto z tego powodu spadajÂą na ziemiĂŞ. Na razie tylko w Afganistanie.

east
Gość
« Odpowiedz #167 : Czerwiec 06, 2011, 14:14:16 »

Na pewno lepsze helikoptery niÂż te amerykaĂąskie robiÂą nasi. Jest to sprzĂŞt,ktĂłry ma pracowaĂŚ na Marsie wiĂŞc problemĂłw z nim byĂŚ nie moÂże.
:
TajnÂą broniÂą studentĂłw z BiaÂłegostoku okazaÂł siĂŞ heksakopter – urzÂądzenie, ktĂłre pozwoliÂło na obserwowanie terenu z powietrza. - Kiedy go uÂżywaliÂśmy, sĂŞdziowie tylko zadzierali gÂłowy i byli zachwyceni - mĂłwi jeden z konstruktorĂłw.

http://www.tvn24.pl/12691,1705760,0,1,nasz-lazik-zawsze-ruszal-spokojnie-punktowalismy,wiadomosc.html

Smutne jest to, Âże zapewne pierwsze zamĂłwienie na ich wynalazki bĂŞdzie rzÂądowe albo z armii.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #168 : Czerwiec 06, 2011, 14:19:27 »

"Wolne Media" teÂż w temacie;

10 sposobĂłw na manipulacjĂŞ spoÂłeczeĂąstwem
Opublikowano: 06.06.2011 | Kategorie: Polityka, SpoÂłeczeĂąstwo

Oto, oparta o prace amerykaĂąskiego lingwisty Noama Chomskiego, lista „10 strategii manipulacji” przez establishment.

1 – ODWRÓÆ UWAGÊ

Kluczowym elementem kontroli spoÂłeczeĂąstwa jest strategia polegajÂąca na odwrĂłceniu uwagi publicznej od istotnych spraw i zmian dokonywanych przez polityczne i ekonomiczne elity, poprzez technikĂŞ ciÂągÂłego rozpraszania uwagi i nagromadzenia nieistotnych informacji. Strategia odwrĂłcenia uwagi jest rĂłwnieÂż niezbĂŞdna aby zapobiec zainteresowaniu spoÂłeczeĂąstwa podstawowÂą wiedzÂą z zakresu nauki, ekonomii, psychologii, neurobiologii i cybernetyki. „Opinia publiczna odwrĂłcona od realnych problemĂłw spoÂłecznych, zniewolona przez niewaÂżne sprawy. Spraw, by spoÂłeczeĂąstwo byÂło zajĂŞte, zajĂŞte, zajĂŞte, bez czasu na myÂślenie, wci¹¿ na roli ze zwierzĂŞtami (cyt. tÂłum. za „Silent Weapons for Quiet Wars”).

2 – STWÓRZ PROBLEMY, PO CZYM ZAPROPONUJ ROZWIÂĄZANIE

Ta metoda jest rĂłwnieÂż nazywana „problem – reakcja – rozwiÂązanie”. Tworzy problem, „sytuacjĂŞ”, majÂącÂą na celu wywoÂłanie reakcji u odbiorcĂłw, ktĂłrzy bĂŞdÂą siĂŞ domagali podjĂŞcia pewnych krokĂłw zapobiegawczych. Na przykÂład: pozwĂłl na rozprzestrzenienie siĂŞ przemocy, lub zaaranÂżuj krwawe ataki tak, aby spoÂłeczeĂąstwo przyjĂŞÂło zaostrzenie norm prawnych i przepisĂłw za cenĂŞ wÂłasnej wolnoÂści. Lub: wykreuj kryzys ekonomiczny aby usprawiedliwiĂŚ radykalne ciĂŞcia praw spoÂłeczeĂąstwa i demontaÂż ÂświadczeĂą spoÂłecznych.

3 – STOPNIUJ ZMIANY

Akceptacja aÂż do nieakceptowalnego poziomu. Przesuwaj granicĂŞ stopniowo, krok po kroku, przez kolejne lata. W ten sposĂłb przeforsowano radykalnie nowe warunki spoÂłeczno-ekonomiczne (neoliberalizm) w latach 1980. i 1990.: minimum ÂświadczeĂą, prywatyzacja, niepewnoœÌ jutra, elastycznoœÌ, masowe bezrobocie, poziom pÂłac, brak gwarancji godnego zarobku – zmiany, ktĂłre wprowadzone naraz wywoÂłaÂłyby rewolucjĂŞ.

4 – ODWLEKAJ ZMIANY

Kolejny sposĂłb na wywoÂłanie akceptacji niemile widzianej zmiany to przedstawienie jej jako „bolesnej koniecznoÂści” i otrzymanie przyzwolenia spoÂłeczeĂąstwa na wprowadzenie jej w Âżycie w przyszÂłoÂści. ÂŁatwiej zaakceptowaĂŚ przyszÂłe poÂświĂŞcenie, niÂż poddaĂŚ siĂŞ mu z miejsca. Do tego spoÂłeczeĂąstwo, masy, majÂą zawsze naiwnÂą tendencjĂŞ do zakÂładania, Âże „wszystko bĂŞdzie dobrze” i Âże byĂŚ moÂże uda siĂŞ unikn¹Ì poÂświĂŞcenia. Taka strategia daje spoÂłeczeĂąstwu wiĂŞcej czasu na oswojenie siĂŞ ze ÂświadomoÂściÂą zmiany, a takÂże na akceptacjĂŞ tej zmiany w atmosferze rezygnacji, kiedy przyjdzie czas.

5 – MÓW DO SPOÂŁECZEÑSTWA JAK DO MAÂŁEGO DZIECKA

WiĂŞkszoœÌ treÂści skierowanych do opinii publicznej wykorzystuje sposĂłb wysÂławiania siĂŞ, argumentowania czy wrĂŞcz tonu protekcjonalnego, jakiego uÂżywa siĂŞ przemawiajÂąc do dzieci lub umysÂłowo chorych. Im bardziej usiÂłuje siĂŞ zamgliĂŚ obraz swojemu rozmĂłwcy, tym chĂŞtniej siĂŞga siĂŞ po taki ton. Dlaczego? „JeÂśli bĂŞdziesz mĂłwiĂŚ do osoby tak, jakby miaÂła ona 12 lat, to wtedy, z powodu sugestii, osoba ta prawdopodobnie odpowie lub zareaguje bezkrytycznie, tak jakby rzeczywiÂście miaÂła 12 lub mniej lat” (zob. Silent Weapons for Quiet War).

6 – SKUP SIÊ NA EMOCJACH, NIE NA REFLEKSJI

Wykorzystywanie aspektu emocjonalnego to klasyczna technika majÂąca na celu obejÂście racjonalnej analizy i zdrowego rozsÂądku jednostki. Co wiĂŞcej, uÂżycie mowy nacechowanej emocjonalnie otwiera drzwi do podÂświadomego zaszczepienia danych idei, pragnieĂą, lĂŞkĂłw i niepokojĂłw, impulsĂłw i wywoÂłania okreÂślonych zachowaĂą.

7 – UTRZYMAJ SPOÂŁECZEÑSTWO W IGNORANCJI I PRZECIÊTNOÂŚCI

Spraw, aby spoÂłeczeĂąstwo byÂło niezdolne do zrozumienia technik oraz metod kontroli i zniewolenia. „Edukacja oferowana niÂższym klasom musi byĂŚ na tyle uboga i przeciĂŞtna na ile to moÂżliwe, aby przepaœÌ ignorancji pomiĂŞdzy niÂższymi a wyÂższymi klasami byÂła dla niÂższych klas niezrozumiaÂła (zob. Silent Weapons for Quiet War).

8 – UTWIERDÂŹ SPOÂŁECZEÑSTWO W PRZEKONANIU, ÂŻE DOBRZE JEST BYÆ PRZECIÊTNYM

Spraw, aby spoÂłeczeĂąstwo uwierzyÂło, Âże to „cool” byĂŚ gÂłupim, wulgarnym i niewyksztaÂłconym.

9 – ZAMIEÑ BUNT NA POCZUCIE WINY

PozwĂłl, aby jednostki uwierzyÂły, Âże sÂą jedynymi winnymi swoich niepowodzeĂą, a to przez niedostatek inteligencji, zdolnoÂści, staraĂą. Tak wiĂŞc, zamiast buntowaĂŚ siĂŞ przeciwko systemowi ekonomicznemu, jednostka bĂŞdzie ÂżyÂła w poczuciu dewaluacji wÂłasnej wartoÂści, winy, co prowadzi do depresji, a ta do zahamowania dziaÂłaĂą. A bez dziaÂłaĂą nie ma rewolucji!

10 – POZNAJ LUDZI LEPIEJ NIÂŻ ONI SAMYCH SIEBIE

Przez ostatnich 50 lat szybki postĂŞp w nauce wygenerowaÂł rosnÂącÂą przepaœÌ pomiĂŞdzy wiedzÂą dostĂŞpnÂą szerokim masom a tÂą zarezerwowanÂą dla wÂąskich elit. DziĂŞki biologii, neurobiologii i psychologii stosowanej „system” osiÂągn¹³ zaawansowanÂą wiedzĂŞ na temat istnieĂą ludzkich, zarĂłwno fizycznÂą jak i psychologicznÂą. Obecnie system zna lepiej jednostkĂŞ niÂż ona sama siebie. Oznacza to, Âże w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw ma on wiĂŞkszÂą kontrolĂŞ nad jednostkami, niÂż jednostki nad sobÂą.

Autor: Noam Chomsky
ÂŹrĂłdÂło oryginalne: DĂŠcouvrez l’Alchimiste en Vous
TÂłumaczenie i ÂźrĂłdÂło polskie: Autonom

east
Gość
« Odpowiedz #169 : Czerwiec 06, 2011, 15:18:36 »

Tak , to wszystko prawda. Teraz jest istotne co my z tÂą wiedzÂą zrobimy  ?
CzÂłowiek Âświadomy ,ktĂłry  mocno przejmie siĂŞ  powyÂższym  moÂże zareagowaĂŚ tylko w jeden sposĂłb - sprzeciwem. W zaleÂżnoÂści od stopnia poczucia zagroÂżenia oraz stopnia rozwoju osobistego ró¿norako wyrazi ten sprzeciw.
PoczÂąwszy od  organizacji  demonstracji antysystemowych czy teÂż tzw bierny opĂłr  po akty terroru. Wedlug mnie kaÂżda wypowiedÂź taka jak powyÂżej powinna zawieraĂŚ rĂłwnieÂż argumentacjĂŞ  pozytywnÂą ,jakieÂś podpowiedzi, propozycje, sugestie rozwiÂązania problemu.
W przeciwnym razie wzmaga tylko frustracjĂŞ i wzbudza agresjĂŞ.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #170 : Czerwiec 06, 2011, 15:29:31 »

7 – UTRZYMAJ SPOÂŁECZEÑSTWO W IGNORANCJI I PRZECIÊTNOÂŚCI

problem polega na tym ¿e du¿ej czêœci spo³. przecietnoœÌ w zupe³noœci wystarcza, i wynika to z pewnej psych. konstrukcji cz³owieka jako takiego,-
a system to skwapliwie wykorzystuje. Ostatnio przeczytaÂłem art. http://www.rp.pl/artykul/2,667356_Towarzysz_Lenin_byl_Zydem_.html
no i okazuje siĂŞ, Âże nawet najbardziej fantastyczne teorie spiskowe mogÂą byĂŚ prawdÂą...?
Tak wiĂŞc nawet rewolucje moÂże inicjowaĂŚ tzw. system dla swego przetrwania w nowych zaplanowanych przez siebie warunkach.  ZÂły
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 15:30:10 wysłane przez songo1970 » Zapisane

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #171 : Czerwiec 06, 2011, 18:17:49 »

songo 1970,
problem polega na tym ¿e du¿ej czêœci spo³. przecietnoœÌ w zupe³noœci wystarcza, i wynika to z pewnej psych. konstrukcji cz³owieka jako takiego,-
problem na pewno na tym nie polega o czym ten Chomsky musi doskonale wiedzieĂŚ, a jeÂśli nic nie mĂłwi, to znaczy , Âże sam bierze udzial w manipulacjach. Pod kaÂżdÂą szerokosciÂą geograficznÂą i w kaÂżdym systemie, grupa rzÂądzÂąca ma przeciwnikĂłw co najmniej tak samo mÂądrych i wszystkie takie
szkolne manipulacje s¹ w lot wychwytywane. Ale dlaczego jednak niby funkcjonuj¹? One nie funkcjonuj¹ nigdy samodzielnie, to co rzeczywiœcie dzia³a to system "rzeczywista w³adza-policja-finanse". I pod ten system podciaga siê ró¿ne "cudy" i wciska na si³ê ludziom, czyli "papierowe" programy i medialn¹ sieczkê, bez jakiegokolwiek sensu. Jeœli naród nie ma rzeczywistej reprezentacji a tylko wyobcowany mot³och w postaci partii o kilkunastoprocentowym gronie wyborców, to i otrzyma "dary" na jakie ten mot³och staÌ. Ludzie nie zadawalajê siê przeciêtnoœci¹, tylko bojê siê, ¿e znowu
trzeba walczyĂŚ a wynik walki niepewny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 18:18:03 wysłane przez acentaur » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #172 : Czerwiec 06, 2011, 18:24:22 »

Ludzie w swej masie zawsze chcÂą „chleba i igrzysk”, a czasami krwi,-
i w duÂżej mierze „system” wychodzi im naprzeciw, niestety nie widzÂą Âże to o ich krew chodzi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 18:35:45 wysłane przez songo1970 » Zapisane

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #173 : Czerwiec 06, 2011, 19:07:11 »

songo 1970,
i w duÂżej mierze „system” wychodzi im naprzeciw, niestety nie widzÂą Âże to o ich krew chodzi.
dÂługi czas myÂślaÂłem podobnie, ale teraz sÂądzĂŞ, Âże i to jest systemowy schemat myÂśleniowy wpajany
od szkoÂły podstawowej. Bo przecieÂż w Âżyciu, i ja i Ty znajdujemy masy ludzi, ktĂłrzy wcale tak nie myÂślÂą, chociaÂż od czasu do czasu powtarzajÂą z nawyku
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #174 : Czerwiec 06, 2011, 19:50:43 »

songo 1970,
dÂługi czas myÂślaÂłem podobnie, ale teraz sÂądzĂŞ, Âże i to jest systemowy schemat myÂśleniowy wpajany
od szkoÂły podstawowej. Bo przecieÂż w Âżyciu, i ja i Ty znajdujemy masy ludzi, ktĂłrzy wcale tak nie myÂślÂą, chociaÂż od czasu do czasu powtarzajÂą z nawyku

to prawda- to stereotyp,-
jednak nie zmyÂślony.

pozdr.

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: