Milon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 06, 2009, 16:57:55 » |
|
To ucz siĂŞ ucz. MÂłody padawanie. 
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 08, 2009, 11:48:21 » |
|
moje marzenie?... byĂŚ _tutaj_, a nie w marzeniach.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 30, 2012, 21:37:58 » |
|
ChciaÂłabym aby ludzie nie wtrÂącali siĂŞ w sprawy innych ludzi. Nie znoszĂŞ gdy ktoÂś komuÂś coÂś nakazuje ,zakazuje ,zmusza do czegoÂś ,kaÂże siĂŞ tÂłumaczyĂŚ ,zabrania kochaĂŚ ,spotykaĂŚ siĂŞ z kimÂś ,jest zazdrosny ,lub wie lepiej co komu do szczĂŞÂścia jest potrzebne. ChciaÂłabym aby inni przestali ÂżyĂŚ cudzym Âżyciem ,interesowaĂŚ siĂŞ ,kto z kim Âśpi i dlaczego? DociekaĂŚ ,dlaczego ktoÂś postĂŞpuje tak ,a nie inaczej? ChciaÂłabym ,aby przestali byĂŚ Âżandarmami i pasoÂżytami ,Âżeby przestali czerpaĂŚ korzyÂści z innych i przestali pilnowaĂŚ ,aby ktoÂś inny nie skorzystaÂł. SÂą tacy ludzie na Âświecie ,ktĂłrzy pasoÂżytujÂą jak grzyby na cudzym organizmie i do tego nie majÂą sobie nic do zarzucenia ,uwaÂżajÂą siebie za mÂądrych ,sprawiedliwych i inteligentnych. StÂąd biorÂą siĂŞ wielkie cierpienia ,choroby i nieszczĂŞÂścia . LUDZIE DAJCIE ÂŻYĂ INNYM LUDZIOM ,TAK JAK IM SIĂ PODOBA ,WTEDY NA ÂŚWIECIE ZAKWITNIE PRAWDZIWE SZCZĂÂŚCIE.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 30, 2012, 21:52:05 » |
|
Sfinksie, to zauwa¿y³ Nauczyciel ca. 2000 lat temu. I co? W³aœciwie nie ma co pytaÌ, bo ca³y twój tekst do ostatniego zdania mówi, ¿e teraz jest znacznie gorzej, choÌ mieliœmy byÌ cywilizacj¹ mi³oœci. Myœlê, ¿e w tym dualiŸmie zgodnie z zapowiedziami zwiêksza siê polaryzacja i skrajnoœci s¹ bardziej widoczne, dos³ownie wszêdzie, tu na tym forum te¿. Osobiœcie oczekujê (nag³ej lub szybkiej) zmiany postrzegania, co pozwoli nam wyjœÌ z tego koziego rogu i mam nadziejê, ¿e ta zmiana zostanie w taki czy inny sposób "wymuszona", co nie musi wcale oznaczaÌ dzia³ania wbrew czyjejœ woli. Po prostu ka¿dy pójdzie swoj¹ drog¹, za swoj¹ prawd¹ i nie bêdzie potrzeby interakcji miêdzy rozdzielonymi grupami.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2012, 22:52:18 » |
|
Tutaj przysz³o takie wra¿enie, ¿e faktycznie coœ na œwiecie drgnê³o, coœ siê zmienia. Bardzo dobrym pomys³em jest rozwój na forum tematu o pozytywnych aspektach tego co siê dzieje globalnie , jak i w wymiarze czysto ludzkim , a chodzi o ten w¹tek : http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8649.msg109035;topicseen#msg109035DoœÌ ju¿ narzekania jacy to ludzie s¹ be, Sfinksie. Chcesz aby by³o inaczej , to patrz inaczej i wpuszczaj wiêcej œwiat³a zamiast projektowania chciejstwa czego to by siê nie chcia³o ... bo samym chceniem lub narzekaniem niczego pozytywnie nie zmieniono. Ostatnie dobre newsy s¹ niemedialne, ale nie liczmy na to, ¿e media o nich bêd¹ mówiÌ. Wrêcz przeciwnie. Bêd¹ tylko podsycaÌ gniew i frustracjê, bo z tego ¿yj¹, ale koniec z tym bo to jest nowy czas, czas Œwiat³a , wiêc niech siê œwieci  Ka¿dy niech wprowadzi wiêcej œwiat³a 
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzień 01, 2012, 07:24:32 » |
|
Sfinksie, to zauwa¿y³ Nauczyciel ca. 2000 lat temu. I co? W³aœciwie nie ma co pytaÌ, bo ca³y twój tekst do ostatniego zdania mówi, ¿e teraz jest znacznie gorzej, choÌ mieliœmy byÌ cywilizacj¹ mi³oœci. Myœlê, ¿e w tym dualiŸmie zgodnie z zapowiedziami zwiêksza siê polaryzacja i skrajnoœci s¹ bardziej widoczne, dos³ownie wszêdzie, tu na tym forum te¿. Osobiœcie oczekujê (nag³ej lub szybkiej) zmiany postrzegania, co pozwoli nam wyjœÌ z tego koziego rogu i mam nadziejê, ¿e ta zmiana zostanie w taki czy inny sposób "wymuszona", co nie musi wcale oznaczaÌ dzia³ania wbrew czyjejœ woli. Po prostu ka¿dy pójdzie swoj¹ drog¹, za swoj¹ prawd¹ i nie bêdzie potrzeby interakcji miêdzy rozdzielonymi grupami.
Zmiana musi nast¹piÌ ,nie ma innego wyjœcia .Je¿eli o mnie chodzi ,nie ¿yjê cudzym ¿yciem ,ani nie wtr¹cam siê do cudzych spraw .Nie grzejê siê te¿ przy cudzym ogniu ,choÌby by³ nawet z powieœci o mi³oœci ,staÌ mnie na w³asny ogieù w sercu ,tylko by³o w moim ¿yciu zbyt du¿o osób ,które chcia³y zgasiÌ go ,poniewa¿ im siê coœ wiecznie nie podoba³o . Pytam siê -jakim prawem ktoœ chcia³ rz¹dziÌ moj¹ osob¹ i doprowadzi³ do mojego wielkiego osamotnienia i cierpienia? Dlatego tak wiele we mnie jest ¿alu ,¿e inni uzurpowali sobie prawo do decydowania ,kogo wolno mi kochaÌ i ¿yÌ z nim ,a kogo nie wolno. Po prostu ,,szczyszcza,, mnie na samo wspomnienie ,jak bardzo by³am uciœniona ,przez ,,m¹drych,, którzy sami robili co im siê tylko podoba³o a innym nie dali nic wzi¹Ì ani ruszyÌ bez przyzwolenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 07:26:32 wysłane przez sfinks »
|
|
|
|
|
Kate
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 01, 2012, 09:58:36 » |
|
sfinks Pytam siĂŞ -jakim prawem ktoÂś chciaÂł rzÂądziĂŚ mojÂą osobÂą i doprowadziÂł do mojego wielkiego osamotnienia i cierpienia? System. Srodowisko, ktorego jestesmy integralna czescia, wszak dominuje madrosc ludowa, ktora trzyma nas w ryzach porzadku - na kazdy zryw rewolucyjny odpowiedz jedna "co ludzie na to powiedza". No i staramy sie przypodobac tym ludziom. Mysle, ze kazdy to przerabial na swej skorze. Wiesz sfinksie, w Twojej sytuacji to tylko jedno mogloby to odkrecic, zmien otoczenie. Nie sprzyja Tobie od dawna. Trzeba wyplynac na szersze wody, i poznawac wciaz nowych ludzi. Nie ma sie czego bac.
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 01, 2012, 21:11:48 » |
|
sfinks Pytam siê -jakim prawem ktoœ chcia³ rz¹dziÌ moj¹ osob¹ i doprowadzi³ do mojego wielkiego osamotnienia i cierpienia? System. Srodowisko, ktorego jestesmy integralna czescia, wszak dominuje madrosc ludowa, ktora trzyma nas w ryzach porzadku - na kazdy zryw rewolucyjny odpowiedz jedna "co ludzie na to powiedza". No i staramy sie przypodobac tym ludziom. Mysle, ze kazdy to przerabial na swej skorze. Wiesz sfinksie, w Twojej sytuacji to tylko jedno mogloby to odkrecic, zmien otoczenie. Nie sprzyja Tobie od dawna. Trzeba wyplynac na szersze wody, i poznawac wciaz nowych ludzi. Nie ma sie czego bac. Szczerze mówi¹c na wszystko jest ju¿ za póŸno ,jestem starsz¹ osob¹ chocia¿ fizycznie na tak¹ nie wygl¹dam.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 01, 2012, 21:48:21 » |
|
Szczerze mówi¹c na wszystko jest ju¿ za póŸno ,jestem starsz¹ osob¹ chocia¿ fizycznie na tak¹ nie wygl¹dam.
I takie jest Twoje marzenie ? ¯e na wszystko jest ju¿ za póŸno  Smutne te marzenia ....
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 01, 2012, 23:22:47 » |
|
Sfinks, dopóki ¿yjesz nie jest za póŸno.
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 02, 2012, 06:26:41 » |
|
Sfinks, dopóki ¿yjesz nie jest za póŸno.
Spieprzyli mi ludzie Âżycie ,ale trzymam siĂŞ jakoÂś.
|
|
|
|
|
|
|
Kate
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 02, 2012, 10:53:25 » |
|
sfinksKiedys slyszalam, ze zemsta jest rozkosza Bogow, moze cos w tym jest. Kodeks Hammurabiego dziala(l), moze zastosuj te regule i wyzwol sie w koncu z tej petli umartwiania. Wszak czasy sadowania sa w modzie  A co do starosci, to za rok, za dzien, za chwile bedziesz jeszcze starsza°° P.S. Osobiscie radzilabym Tobie zapisac sie na kurs walk lub samoobrony, zobaczysz jak sie wyzyjesz, zapomnisz o slabosci nabierzesz wiatru w zagle.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 02, 2012, 11:18:12 » |
|
Kate, wiatru w Âżagle nabiera siĂŞ nie walkÂą, ale dobrym ustawieniem Âżagli pooozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 02, 2012, 12:31:26 » |
|
sfinksKiedys slyszalam, ze zemsta jest rozkosza Bogow, moze cos w tym jest. Kodeks Hammurabiego dziala(l), moze zastosuj te regule i wyzwol sie w koncu z tej petli umartwiania. Wszak czasy sadowania sa w modzie  A co do starosci, to za rok, za dzien, za chwile bedziesz jeszcze starsza°° P.S. Osobiscie radzilabym Tobie zapisac sie na kurs walk lub samoobrony, zobaczysz jak sie wyzyjesz, zapomnisz o slabosci nabierzesz wiatru w zagle. Ubawi³aœ mnie ,dobrze ¿e jeszcze œmiaÌ siê potrafiê .Mo¿e nie jest tak Ÿle?
|
|
|
|
|
|
|
Kate
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 02, 2012, 12:47:35 » |
|
sfinksTo na prawde dziala, tylko system tak nas omamil, ze wciaz nakazuje skruche, wybaczanie, poddanstwo, uleglosc, cierpinie, a sam zyje ponad stan - a Ty myslisz jakich metod uzywa? Fair play? eastKate, wiatru w Âżagle nabiera siĂŞ nie walkÂą, ale dobrym ustawieniem Âżagli Zlapales mnie!  wilku morski, jestem w istocie szczurem ladowym... choc znad morza, nie mial mnie kto nauczyc 
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 02, 2012, 12:55:31 » |
|
sfinksTo na prawde dziala, tylko system tak nas omamil, ze wciaz nakazuje skruche, wybaczanie, poddanstwo, uleglosc, cierpinie, a sam zyje ponad stan - a Ty myslisz jakich metod uzywa? Fair play? eastKate, wiatru w ¿agle nabiera siê nie walk¹, ale dobrym ustawieniem ¿agli Zlapales mnie!  wilku morski, jestem w istocie szczurem ladowym... choc znad morza, nie mial mnie kto nauczyc  Prawda ,¿e inni od nas wymagaj¹ wiele ,ale od siebie to ju¿ nie bardzo .,,Zabili by,, ciebie za byle b³¹d ,natomiast na swoje b³êdy patrz¹ przez ,,palce,,
|
|
|
|
|
|
|
Kate
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 02, 2012, 13:17:23 » |
|
sfinks.,,Zabili by,, ciebie za byle b³¹d ,natomiast na swoje b³êdy patrz¹ przez ,,palce,, Zabija tak czy siak na koncu, ale najpierw zabiora po troche, szyderczo, jak pajak wyssaja krew z ofiary, albo wykoncza mentalnie - wmowia ci, ze jestes najgorsza, zla, grzesznica, itp. itd. najgorsze, gdy w to uwierzysz wtedy cie maja - wiem, az nadto, bo akurat w takiej fazie jestem (w zyciu), ale dzieki wlasnie informacjom zawartym np. na forach, lub dyskusji z madrymi ludzmi wiem, ze to wampiryzm energetyczny i juz jestem spokojniejsza, kiedys tracilam prawie przytomnosc, tak sie tym przejmowalam. A sile czerpie sie ... z miesni! kazdy trener to powie, wiec zapraszam do silowni.  Jak bedziemy silni, to sie tak lekko nie damy.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 02, 2012, 13:40:34 » |
|
Zlapales mnie!  wilku morski, jestem w istocie szczurem ladowym... choc znad morza, nie mial mnie kto nauczyc  Jeœli jesteœ znad morza i s³ucha³aœ wycia wiartu i opowiadaù rybaków/¿eglarzy/marynarzy , to tak na prawdê wszystko wiesz. Miejsce urodzenia te¿ "wychowuje" cz³owieka  Wiele czujesz i w sumie to temu czuciu siê ufa , a w resztê mo¿na siê bawiÌ  @ sfinksPrawda ,¿e inni od nas wymagaj¹ wiele ,ale od siebie to ju¿ nie bardzo .,,Zabili by,, ciebie za byle b³¹d ,natomiast na swoje b³êdy patrz¹ przez ,,palce,,
Widzisz Sfinksie, masz to ca³y czas na wyci¹gniêcie rêki. Oni wymagaj¹ od CIebie od siebie nie ... Zabiliby Ciebie ... swoich b³êdów nie widz¹... Piêkno iluzji polega na tym, ¿e non stop siê w niej jest nie widz¹c jej. Czy ta ci¹g³a gra w JA -ONI nie mêczy Ciê ? Spróbuj zrobiÌ ma³y eksperyment. Od jutra nikogo nie oceniaj niczego nie odbieraj oobiœcie, pozwól wszystkiemu byÌ i dziaÌ siê tak, jakbyœ TY by³a tylko histori¹ opowiadan¹ na kinowym ekranie. Tak¹ sam¹ , jak wszystkie inne historie. Albo jakbyœ czyta³a ksi¹¿kê historyczn¹ bez identyfikowania siê z jak¹kolwiek stron¹. Potem napisz czy coœ siê zmieni³o .....
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 02, 2012, 18:50:17 » |
|
Sfinks, dopóki ¿yjesz nie jest za póŸno. Spieprzyli mi ludzie ¿ycie ,ale trzymam siê jakoœ. Sfinks, powiem bezpoœrednio jak ja to widzê - o czym ju¿ wczeœniej wspomina³em subtelnie. Nie znam Twojej historii i nie negujê ¿e móg³ ktoœ daÌ Ci popaliÌ. Jednak uwielbiasz tê rolê "mêczennicy", pielêgnujesz j¹ starannie - bo daje Ci poczucie bezpieczeùstwa, bo mo¿esz aktualny stan swojego ¿ycia, samopoczucia zrzuciÌ na winnych z przesz³oœci. Mo¿esz w ten sposób t³umaczyÌ np. "oj, gdyby nie tamte wydarzenia które mnie tak pod³ama³y, to dopiero mog³abym pokazaÌ na co mnie staÌ, dopiero rozwinê³abym skrzyd³a". Jednak ¿ycie nie stoi w miejscu, biegnie i to co aktualnie z nim robisz to ju¿ Twoja odpowiedzialnoœÌ. Przekonany jestem, ¿e nie chcesz wyjœÌ poza tê skorupê, boisz siê wyjœÌ do prawdziwego ¿ycia bo... wtedy nie by³oby t³umaczenia, nie by³oby na kogo zrzuciÌ odpowiedzialnoœci za ewentualne niepowodzenia. We³ug mnie lepiej czasami siê pot³uc, naraziÌ na ryzyko przykrych doœwiadczeù ale prawdziwie ¿yÌ, prawdziwie oddychaÌ ni¿ siedzieÌ skulonym w k¹cie. Owszem jest czas na leczenie ran ale i jest czas aby po tym zacz¹Ì funkcjonowaÌ, braÌ siê z ¿yciem za bary. Jak ju¿ napisa³em - dopóki ¿yjemy nie jest za póŸno... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kate
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 02, 2012, 19:33:03 » |
|
eastJeÂśli jesteÂś znad morza i sÂłuchaÂłaÂś wycia wiartu i opowiadaĂą rybakĂłw/Âżeglarzy/marynarzy , to tak na prawdĂŞ wszystko wiesz. Miejsce urodzenia teÂż "wychowuje" czÂłowieka Wiem wszystko. Znam opowiadania. I zycie... tych wojownikow = w kazdym porcie (czyt. portalu narzeczona)... Mialam dobrych nauczycieli  sfinksie - WALCZ!
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 02, 2012, 20:24:21 » |
|
Kate ,east arteq Macie racjĂŞ , wasze podpowiedzi sÂą bardzo pomocne.ChciaÂłam powiedzieĂŚ ,Âże te moje Âżale to sÂą Âżale przeszÂłoÂści ,ktĂłre wspominam od czasu do czasu . Obecne moje Âżycie jest mocno ugruntowane ,jestem innÂą juÂż osobÂą .Wasze podpowiedzi utwierdzajÂą mnie w przekonaniu ,Âże idĂŞ sÂłusznÂą drogÂą i nie cofam siĂŞ . Tamte wspomnienia o ktĂłrych tak wiele tutaj na forum piszĂŞ ,sÂą juÂż przeszÂłoÂściÂą Czasem gdy przypomni mi siĂŞ coÂś ,zaczynam pisaĂŚ o tym ,ale nie jest to stan obecny mojej duszy. Mimo wszystko jestem zadowolona ,Âże spotykam siĂŞ tutaj z zainteresowaniem innych ,ktĂłrzy majÂą na temat moich byÂłych problemĂłw wiele mÂądrego do powiedzenia.DziĂŞkujĂŞ Wam.
|
|
|
|
|
|
|
|