Leszek
Gość
|
|
« : Styczeń 17, 2009, 18:52:01 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 18:53:18 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Lucyfer
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2009, 20:38:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2009, 21:07:25 » |
|
No widzisz. Tak to jest, jak nie trzymajÂą siĂŞ proporcji... No i Âłatwiej jest zrozumieĂŚ politykĂŞ zagranicznÂą Izraela...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 21:09:16 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2009, 13:55:04 » |
|
Ha, ciekawe jest to twierdzenie kabalistów, i¿ poprzez rozwijanie ego dochodzi siê do coraz wiêkszego rozumienia rzeczywistoœci. Inaczej ni¿ w systemach wschodnich, gdzie istnieje nastawienie na niszczenie utrzymywania pragnieù, ego. Czyli, zgodnie z nauk¹ kaba³y, aby uchwyciÌ rzeczywistoœÌ, potrzebne jest jak najwiêksze ego. A czym jest ego? S¹ to nasze egoistyczne pragnienia, dotycz¹ce naszej osoby. Jednoczeœnie, kaba³a mówi o altruistycznej naturze rzeczywistoœci. Jak w takim razie pogodziÌ ego (egoistyczne pragnienia) z altruistyczn¹ natur¹ rzeczywistoœci? Jak kaba³a to t³umaczy? Czy móg³by ktoœ, kto studiuje kaba³ê naœwietliÌ trochê temat? Jedynym wyt³umaczeniem, jakie przychodzi mi w tej chwili na myœl, jest to, ¿e rozwijanie pragnieù doprowadziÌ musi w koùcu do rozwoju pragnienia poznania natury rzeczywistoœci. Czyli ego zapragnê³oby w koùcu posi¹œÌ moc wynikaj¹c¹ ze rozumienia rzeczywistoœci. Tylko, ¿e równoznaczne jest to wtedy ze œmierci¹ ego, bo altruizm i mi³oœÌ rzeczywistoœci niweluje egoizm. Czyli ego, mia³oby byÌ jedynie narzêdziem, drog¹ do osi¹gniêcia celu? A mo¿e Bóg, w rozumieniu wszystkiego, co jest - to najwiêksze EGO, jakie istnieje? No bo posiada naczynie rozbudowane do monstrualnych rozmiarów, a wszystko jest w tym naczyniu (z nami w³¹cznie ). I aby by³o sprawiedliwie, dla swoich cz¹stek wprowadzi³ mi³oœÌ i altruizm, jako spoiwo. Bo inaczej cz¹stki pozabija³yby siê w swoich ograniczonych, egoistycznych d¹¿eniach. A tak, dochodz¹c poprzez ego do zrozumienia rzeczywistoœci, trac¹ je na rzecz tej¿e rzeczywistoœci, czyli olbrzymiego EGO Boga. Bo to On dla siebie wykreowa³ wszystko. Czy¿bym bluŸni³a? Coœ mi tu pachnie Jahwe.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 13:57:49 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2009, 14:21:16 » |
|
Wcale sie nie mylisz Ptaku , bo Kabala to matryca rzeczywistosci 3x3 =9 zawarta w jedni , tworzy wiec 10 drzewo kabaly.A jak wiadomo w 10 nie jest zawarta pelnia wiedzy .Jest to system wierzen do 3 wymiaru z wzorcem 1o przykazan danych nam przez JAHWE.On nie otrzymal wiedzy absolutnej, siega wylacznie tego co jest zawarte w materii , zeby wyjsc ponad ( wyszukuje sposobow technicznych) dostania sie do WIEDZY SERCA ( biedny) tam nie mozna wejsc na drodze logicznych lamiglowek napisanych zadnymi wzorami. Tak wiec kabala zakonczyla swoj rozwoj oraz mozliwosci rozwiazania sekretu STWARZANIA ZYCIA ( czytaj wladzy w kosmosie) na 3 wymiarze.Udostepnia swoja wiedze ogolowi ( kiedys bylo to niedozwolone) w nadzieji iz znajdzie sie ktos , kto przekroczy te bariery i wskaze jej droge. Nic z tego, bo ten kto przekroczy te bariery , jest jak plod narodzony do zycia czlowieczego, ktory nigdy sie nie cofa do poprzedniego zycia plodowego. Jakie zatem wyjscie? Nie ma wyjscia dla kabala, jest metamorfoza z nowa wiedza , nowe istnienie. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2009, 17:21:35 » |
|
Czy móg³by ktoœ, kto studiuje kaba³ê naœwietliÌ trochê temat?
Hej! MoÂże poproÂś Jerzego, niech naÂświetli sprawĂŞ? MoÂże poza buddyzmem, zna siĂŞ teÂż na kabale? Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2009, 17:46:34 » |
|
Jest to system wierzen do 3 wymiaru z wzorcem 1o przykazan danych nam przez JAHWE.On nie otrzymal wiedzy absolutnej.
,,Danych nam przez JAHWE, ktĂłry nie otrzymaÂł wiedzy absolutnej,, A kto to jest ''ten'' JAHWE ?
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2009, 17:54:56 » |
|
Na dobrÂą sprawĂŞ nie ma znaczenia kim jest Jahwe, bo niezaleÂżnie od tego kim on jest, widaĂŚ, Âże Kiara nawet nie zerknĂŞÂła do Wikipedii. Kiara po prostu pisze o tym, o czym moÂże POFANTAZJOWAĂ. http://pl.wikipedia.org/wiki/SefiraFantazjowanie oparte na Âślepej wierze komukolwiek prowadzi na manowce. Wiara, tym bardziej Âślepa wiara, zawsze bĂŞdzie WIARÂĄ, a nie WIEDZÂĄ. NiechĂŞĂŚ Kiary, a przede wszystkim "istot", z ktĂłrymi ona wspó³pracuje do ÂświĂŞtej geometrii bierze siĂŞ stÂąd, Âże ÂświĂŞta geometria otwiera ludziom oczy i uczy czÂłowieka myÂśleĂŚ, poznawaĂŚ, a nie wierzyĂŚ. PamiĂŞtacie historiĂŞ biblijnÂą, w ktĂłrej Adam i Ewa zerwali owoc z drzewa poznania i zostali wygnani z raju? Mieli Âślepo WIERZYĂ, a nie POZNAWAĂ. Kto neguje POZNANIE? Kto neguje ÂświĂŞtÂą geometriĂŞ? Kto twierdzi, Âże geometria (sic!- czyli narzĂŞdzie poznania!!!) moÂże zniewoliĂŚ? Ci, co liczÂą na to, Âże uda im siĂŞ zaÂślepiĂŚ ludzi. Ci, ktĂłrzy chcÂą pozostawiĂŚ czÂłowieka w niewiedzy. Nasi kochani "bogowie"... Moja naprawdĂŞ szczera rada Kiaro - przejrzyj po prostu na oczy i zacznij SAMA myÂśleĂŚ! JeÂśli NAPRAWDĂ Âślepo ufasz tym, ktĂłrzy po prostu wodzÂą CiĂŞ za nos, to mi Ciebie NAPRAWDĂ Âżal. ONI NIGDY NIE ODPOWIADALI NA KONKRETNE PYTANIA! TAK JAK TY, wiĂŞc jeÂśli z nimi "trzymasz", to pozostawiĂŞ to bez komentarza.... To, co wypisujesz nie trzyma siĂŞ faktĂłw matematyczno - geometrycznych, a tu juÂż masz liczby, stosunki, proporcje, ktĂłre sÂą precyzyjne. Trudno to nagi¹Ì, wiĂŞc co robisz? Negujesz matematykĂŞ i geometriĂŞ sugerujÂąc jak¹œ "nowÂą wiedzĂŞ", jakby dwa miaÂło staĂŚ siĂŞ trzy... Ostatnio przypisaÂłaÂś Winterowi niecne intencje opierajÂąc siĂŞ na "widzimisiĂŞ". Czemu? Bo jak nie moÂżna znaleŸÌ kontrargumentu, to trzeba staraĂŚ siĂŞ zdyskredytowaĂŚ tego, kto daje ludziom WIEDZĂ? Czy ta dyskredytacja byÂła imiĂŞ miÂłoÂści? Czy Ty naprawdĂŞ nie widzisz tej gry? Wystarczy... JuÂż nie wspominam o kompletnym brak odpowiedzialnoÂści za przekazywane treÂści. Makrokosmosem i mikrokosmosem rzÂądzÂą rytmy i cykle, ktĂłre sÂą ostatecznie "harmoniÂą sfer" opisywanÂą choĂŚby przez Platona czy PitagorejczykĂłw. Minuta, po minucie, godzina, po godzinie, dzieĂą po dniu, rok po roku wszystko pulsuje... jak rytm serca, oddechu, czy sÂłonecznych lub galaktycznych cykli... Nie zmieni tego Âżadna zasÂłona rzucana ludziom na oczy w postaci "nowej wiedzy", ktĂłrej nikt nie widziaÂł i nikt jej nie sÂłyszaÂł....
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 21:55:48 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
wiki
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2009, 18:20:58 » |
|
Jak dla mnie rewelacja, ten człowiek zanim coś powie już moj umysł "czuje to", dziwne też swego czasu mim zamiarem było pozbycie się ego lub przynajmniej zepchnięcie go, zagłuszenie. Ale trudne to jest bardzo, bo cym bardiej tego chcesz tym więcej prób rzed tobą . Jesteśmy rakiem tego świata, to stwierdzenie jest piękne, tak właśnie jest, my tu poprostu nie pasujemy. Przynajmniej ja się nie czuję w tym świecie dobrze............. Czy jest wiedza absolutna??? Dzięki Ci Leszku, zawsze wyłuskasz coś fajnego Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 18:22:41 wysłane przez wiki »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2009, 18:39:43 » |
|
jako, ¿e jestem kabalist¹ od zawsze w sumie, to siê wypowiem w tym w¹tku, aha i to co robiê dla PCH to tylko GEMATRIA czyli porównywanie do siebie hebrajskich zapisów tej samej wartoœci liczbowej i odszukanie nie widocznych na pierwszy rzut oka ukrytych powi¹zaù, które bardzo wiele t³umacz¹ - stworzone przeze mnie Ksiêga Cheopsa i Z³amanie Siódmej Pieczêci pokazuj¹ to doœÌ jasno - podkreœlam, ¿e dla PCH zajmuje siê gematri¹ (jest jeszcze Temurah i Notariqon) wy³¹cznie a to malutka czêœÌ kaba³y a bardziej tylko warstwa najbardziej wierzchnia...
a co do tego co napisaÂłaÂś Kiara, to zauwaÂż, Âże Drzewo ÂŻycia ma 10 sefir od Malkuth (KrĂłlestwo) do Kether (Korona) ALE jest jeszcze 11 nie sefira czyli DAATH* - Wiedza, to tutaj kryje siĂŞ pradziwa wiedza, jest to w kabale nazywane jako BRAMA OTCHÂŁANI i przejÂście na drugÂą stronĂŞ czyli Drzewo ÂŚmierci - tylko tak pozna siĂŞ PEÂŁNIE WIEDZY!!! poznajÂąc stronÂą jasnÂą i ciemnÂą, naleÂży upaœÌ aby siĂŞ wznieœÌ, biblia pokazuje to doœÌ mocno symbolicznie, ksiĂŞga rodzaju o tym zaledwie napomina ale to jest powiedziane prawie wprost, koniecznie byÂło wypĂŞdzie z Raju (kabaÂła nazywa to UPADEK) aby mĂłc poznaĂŚ tajemnicĂŞ istnienia i trafiĂŚ do Nieba (kabaÂła nazywa to WZNIESIENIE SIĂ)
DAAT (egip.) - KrĂłlestwo ÂŚmierci, ÂŚwiat Podziemny, DA'ATH (hebr.) - Wiedza, Poznanie, DEATH (ang.) - ÂŚmierĂŚ
ludziom myœl¹cym to coœ uœwiadomi, ³atwo jest zrozumieÌ pochodzenie s³ów gdy siê rozumie ca³y ten proces
KapÂłan 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 18:42:30 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2009, 19:17:56 » |
|
(...) a co do tego co napisaÂłaÂś Kiara, to zauwaÂż, Âże Drzewo ÂŻycia ma 10 sefir od Malkuth (KrĂłlestwo) do Kether (Korona) ALE jest jeszcze 11 nie sefira czyli DAATH* - Wiedza, to tutaj kryje siĂŞ prawdziwa wiedza, jest to w kabale nazywane jako BRAMA OTCHÂŁANI i przejÂście na drugÂą stronĂŞ czyli Drzewo ÂŚmierci - tylko tak pozna siĂŞ PEÂŁNIE WIEDZY!!! poznajÂąc stronÂą jasnÂą i ciemnÂą, naleÂży upaœÌ aby siĂŞ wznieœÌ, biblia pokazuje to doœÌ mocno symbolicznie, ksiĂŞga rodzaju o tym zaledwie napomina ale to jest powiedziane prawie wprost, koniecznie byÂło wypĂŞdzie z Raju (kabaÂła nazywa to UPADEK) aby mĂłc poznaĂŚ tajemnicĂŞ istnienia i trafiĂŚ do Nieba (kabaÂła nazywa to WZNIESIENIE SIĂ)
DAAT (egip.) - KrĂłlestwo ÂŚmierci, ÂŚwiat Podziemny, DA'ATH (hebr.) - Wiedza, Poznanie, DEATH (ang.) - ÂŚmierĂŚ
ludziom myœl¹cym to coœ uœwiadomi, ³atwo jest zrozumieÌ pochodzenie s³ów gdy siê rozumie ca³y ten proces Kap³an 718'
Brawo KapÂłan! DziĂŞki, Âże to napisaÂłeÂś. Rozumiem, Âże owo WZNIESIENIE (ang. ascension?) dokonuje siĂŞ w twoim rozumieniu dziĂŞki poznaniu, a nie Âślepej wierze prawda? OczywiÂście mam na myÂśli poznanie gnostyczne, oparte na "sercu i gÂłowie", a nie na "lewopó³kulowym" myÂśleniu. Czy tak? PozwolĂŞ sobie zilustrowaĂŚ Drzewo ÂŻycia z BramÂą geometrycznie, czyli jedenaÂście sefir (od Dana Wintera) Jest to po prostu geometryczna ilustracja systemu rozwoju ÂświadomoÂści, opierajÂącego siĂŞ na "zagnieÂżdÂżonych" w sobie czworoÂścianie, szeÂścianie i dwunastoÂścianie. PamiĂŞtajmy jednak, Âże obraz Drzewa ÂŻycia rysowany na pÂłaszczyÂźnie jest cieniem tej trĂłjwymiarowej konstrukcji - jest jej odpowiednikiem na pÂłaszczyÂźnie. ÂŻadna ewolucja nie zmieni podstawowej Boskiej Harmonii opisanej matematycznie i geometrycznie, bo jest ona fundamentem caÂłego Stworzenia, TAKÂŻE EWOLUCJI! Jak ktoÂś myÂśli inaczej, to proponujĂŞ przedstawiĂŚ jakiÂś spĂłjny DOWĂD, a nie emocje i uprzedzenia.A tak wyglÂąda Drzewo ÂŻycia w Wikipedii:DziĂŞki Ci Leszku, zawsze wyÂłuskasz coÂś fajnego Pozdrawiam AleÂż proszĂŞ bardzo Pó³ przyjemnoÂści po mojej stronie
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 00:01:52 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 18, 2009, 19:56:35 » |
|
Na dobrÂą sprawĂŞ nie ma znaczenia kim jest Jahwe.... PozwolĂŞ sobie przekopiowaĂŚ bezpoÂśrednio swĂłj post z innego forum, gdzie napisaÂłem o JHWH (JHWE). NajÂświĂŞtsze miejsce w ÂŚwiÂątyni Salomona, miaÂło reprezentowaĂŚ Âłono Asztoret (nazywanej rĂłwnieÂż Aszera, jak wspomniano w Starym Testamencie). Asztoret byÂła czczona przez IzraelitĂłw do VI wieku p.n.e. Aszera byÂła boginiÂą, ÂżonÂą Ela, g³ównego boga i razem tworzyli „boskie ma³¿eĂąstwo". Ich cĂłrkÂą byÂła Anat, krĂłlowa niebios, a syna, krĂłla niebios, zwano He. Z czasem postacie El i He po³¹czyÂły siĂŞ i staÂły JehowÂą. Aszera i Anat z³¹czyÂły siĂŞ na podobnej zasadzie i staÂły oblubienicÂą Jehowy, zwanÂą Szekina lub Macierz. ImiĂŞ Jehowa jest póŸnÂą transliteracjÂą Jahwe, ktĂłre z kolei pochodzi od czteroliterowego hebrajskiego YHWH. Wpleciono weĂą – sÂłusznie lub nie – dwie samogÂłoski. PoczÂątkowo te cztery spó³gÂłoski (ktĂłre dopiero póŸniej staÂły siĂŞ rodzajem akronimu Jednego Boga) reprezentowaÂły czworo czÂłonkĂłw ÂświĂŞtej rodziny: Y oznaczaÂło Ela, ojca, H – Aszirat, matkĂŞ, W odpowiadaÂło He, synowi, H byÂło cĂłrkÂą, Anat. W zgodzie z krĂłlewskÂą tradycjÂą owego czasu i regionu, tajemnicza wybranka Boga, Macierz, byÂła rĂłwnieÂż uznawana za jego cĂłrkĂŞ. W Âżydowskim kulcie KabaÂły (ezoterycznej dyscyplinie, ktĂłra osiÂągnĂŞÂła swĂłj szczyt w czasach Âśredniowiecznych) przewijaÂł siĂŞ podwĂłjny mĂŞsko-ÂżeĂąski wizerunek Boga. Tymczasem inne sekty uwaÂżaÂły SzekinĂŞ lub Macierz za przejaw boskiej obecnoÂści na ziemi. BoskÂą komnatÂą byÂło sanktuarium ÂŚwiÂątyni Jerozolimskiej, ale od zniszczenia ÂświÂątyni Macierz byÂła zmuszona b³¹kaĂŚ siĂŞ po ziemi, podczas gdy aspekt Jehowy miaÂł samotnie rzÂądziĂŚ niebiosami. Scementowanie hebrajskiego ideaÂłu jedynego (mĂŞskiego) Boga nastÂąpiÂło dopiero po 70 latach niewoli babiloĂąskiej (ok. 536 p.n.e.), gdy Izraelici wygnani przez Nabu-chodonozora, zostali rozdzieleni na dwa g³ówne szczepy etniczne (Izraela i Judy), ale wrĂłcili do ,,Ziemi ÂŚwiĂŞtej,, ze wspĂłlnym celem jako „narĂłd wybrany" - Jehowy. Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 20:01:02 wysłane przez astro »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 18, 2009, 20:13:07 » |
|
TAK! dok³adnie Leszku ja widzê naukê kaba³y tak: UPADEK -> POZNANIE -> WZNIESIENIE SIà dochodzi³em do tego ca³e ¿ycie wiêc nie chcê tego streszczaÌ i opsisywac w paru zdaniach - jak napiszê ksi¹¿kê to kupicie j¹ w Empiku, mo¿e przed 2012 jeszcze... Kap³an 718'
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 18, 2009, 20:26:23 » |
|
Heli - a wykrywacz mÂądroÂści? Nie chcĂŞ byÂś znalazÂł siĂŞ w kiepskim towarzystwie
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 18, 2009, 20:41:25 » |
|
Heli - a wykrywacz m¹droœci? Nie chcê byœ znalaz³ siê w kiepskim towarzystwie Droga Ewo, jak "mnie" po³o¿¹ pomiêdzy Danem Brownem i Biblli¹ to nie bêdê mia³ NIC przeciwko - tak jest w Empiku w Zielonej Górze, nie mam si³y tego komentowaÌ 718'
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 18, 2009, 20:58:57 » |
|
Nie mam watpliwosci iz wiesz wszystko i bardzo dokladnie, wiec prosze wytlumacz mi co to znaczy; rozwoj systemu ÂświadomoÂści, opierajÂącego siĂŞ geometrycznie na "zagnieÂżdÂżonych" w sobie czworoÂścianie, szeÂścianie i dwunastoÂścianie. I skora kabala zaewiera wiedze calkowita, ( ktora zawiera sie w 3 wymiarze) to dlaczego ow 3 wymiar nie moze ewoluowac, trwac nadal? Tylko musi odejsc jako zamkniety cykl ustepujac miejsca wymiarowi 4 niosacemu w sobie ( mozna to nazwac nowa wiedza lub nowymi elemetami),po co te wszystkie goraczkowe poszukiwania P. Wintera? Kiara ps. Co kolwiek napiszesz o kabale, nie zawiera ona pelni wiedzy. Kabalisci zydowscy doskonale to wiedza, iz brakuje im ostatniego elemetu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 21:01:05 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2009, 21:05:27 » |
|
Nie mam watpliwosci iz wiesz wszystko i bardzo dokladnie, wiec prosze wytlumacz mi co to znaczy; rozwoj systemu ÂświadomoÂści, opierajÂącego siĂŞ geometrycznie na "zagnieÂżdÂżonych" w sobie czworoÂścianie, szeÂścianie i dwunastoÂścianie. I skora kabala zaewiera wiedze calkowita, ( ktora zawiera sie w 3 wymiarze) to dlaczego ow 3 wymiar nie moze ewoluowac, trwac nadal? Tylko musi odejsc jako zamkniety cykl ustepujac miejsca wymiarowi 4 niosacemu w sobie ( mozna to nazwac nowa wiedza lub nowymi elemetami),po co te wszystkie goraczkowe poszukiwania P. Wintera? Kiara ps. Co kolwiek napiszesz o kabale, nie zawiera ona pelni wiedzy. Kabalisci zydowscy doskonale to wiedza, iz brakuje im ostatniego elemetu. wiem, Âże to nie do mnie byÂło ale podpisujĂŞ siĂŞ pod Twoimi sÂłowami - od pewnego czasu widzĂŞ to tak samo i mi teÂż brakuje tego ostatniego elementu, wierzĂŞ, Âże to siĂŞ stanie juÂż niedÂługo... a co do tego wymiaru o ktĂłrym piszesz, spytam wprost - CZY TO TAM JEST UWIĂZIONY SAMUEL??? KapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 18, 2009, 21:09:17 » |
|
Nie wiem co masz na mysli , piszac UWIEZIONY SAMUEL? Zatem nie moge odpowiedziec. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 18, 2009, 22:19:15 » |
|
Nie mam watpliwosci iz wiesz wszystko i bardzo dokladnie, wiec prosze wytlumacz mi co to znaczy; rozwoj systemu ÂświadomoÂści, opierajÂącego siĂŞ geometrycznie na "zagnieÂżdÂżonych" w sobie czworoÂścianie, szeÂścianie i dwunastoÂścianie.
I skora kabala zaewiera wiedze calkowita, ( ktora zawiera sie w 3 wymiarze) to dlaczego ow 3 wymiar nie moze ewoluowac, trwac nadal? Tylko musi odejsc jako zamkniety cykl ustepujac miejsca wymiarowi 4 niosacemu w sobie ( mozna to nazwac nowa wiedza lub nowymi elemetami),po co te wszystkie goraczkowe poszukiwania P. Wintera?
ps. Co kolwiek napiszesz o kabale, nie zawiera ona pelni wiedzy. Kabalisci zydowscy doskonale to wiedza, iz brakuje im ostatniego elemetu.
1. Zadawa³em Ci tyle pytaù, na które nie uzyska³em odpowiedzi, ¿e nie widzê powodu, abym odpowiada³ Ci, gdy tylko sobie tego za¿yczysz. Nigdy nie twierdzi³em, ¿e wiem wszystko, bo wiem niewiele i tak naprawdê nie interesuje mnie takie zg³êbianie wiedzy, jakie mi imputujesz.. Niemniej móg³bym Ci odpowiedzieÌ na twoje pytanie. Nie odpowiem jednak. Arteq dziesi¹tki razy nie mo¿e doprosiÌ siê od Ciebie jednej konkretnej odpowiedzi... Ja nie potrzebujê twoich odpowiedzi. Jak odpowiesz Artqowi, na pytania, które Ci zada, wtedy ja odpowiem Tobie. Jeœli Arteq oczywiœcie zechce zadaÌ Ci jeszcze jakiekolwiek pytania, po tym jak go tyle razy po prostu zby³aœ. Przepraszam za mocny jêzyk, ale czasem tak trzeba... 2. Kaba³a, to wiedza o trzecim wymiarze? To bez sensu. Obejrzyj sobie choÌby pierwszy film z tego w¹tku (trwa 4 minuty) i wystarczy: Kaba³a - co jest esencj¹ Kaba³y? http://pl.youtube.com/watch?v=aaRiHLZxiGE&feature=relatedPoszukiwania Wintera... Nie zauwa¿y³aœ, ¿e on siê bawi tym, co robi? Tworzysz sobie jakieœ wyobra¿enia, nie maj¹ce odpowiednika w rzeczywistoœci... 3. A propos kabalistów i ostatniego elementu. Ja to widzê inaczej i powiem Ci jak. Oni DOK£ADNIE ZNAJ¥ TEN ELEMENT, ale skrywaj¹ go i o nim nie mówi¹. Dlaczego? Dlatego, ¿e to oznacza dla ludzi wyzwolenie, a s¹ tacy, którym zale¿y, abyœmy zostali tak jak jesteœmy. Nie chodzi tu wiêc o BRAK WIEDZY, tylko o zablokowanie pe³nej wiedzy, która ju¿ istnieje. Jak myœlisz dlaczego Wintera zaatakowa³a w³aœnie fundacja kabalistów pana Teneta? Wygl¹da na to, i¿ dlatego, ¿e mówi o wszystkim... Wiesz co to za element prawda? Nic ju¿ do Drzewa ¯ycia nie dodasz. Spróbuj. Manipulacja oparta na zasadzie, ja wiem lepiej, ale nie powiem te¿ jest stara jak œwiat. Wiesz o kim mówiê... Ta fundacja (Meru Foundation) zwróci³a siê do Google z listem ¿¹daj¹cym zablokowania z wszelkich odniesieù do witryny internetowej Dana Wintera (w wyszukiwarce google) oraz usuniêcia wszystkich jego filmów z google.video...
Tu jest ten list. (po angielsku). Pretekst usuniĂŞcia opisany jest w wÂątku o Winterze. http://www.chillingeffects.org/notice.cgi?sID=1837PisaÂłem o tej sprawie i o reakcji Implosion Group:
W wolnym tÂłumaczeniu:
Koszmar inwestorów Google: po jednym ob³¹kanym liœcie Stana Teneta, Google (kierowany przez by³ych pracowników CIA) totalnie zablokowa³ witrynê goldenmean.info Obecnie iloœÌ wejœÌ na nasz¹ stronê wzrasta i wynosi PONAD MILION miesiêcznie... ByÌ mo¿e jest tak dlatego, ¿e DZIELENIE SIà z ludŸmi czystymi zasadami wygrywa z siewcami strachu...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 23:21:46 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 18, 2009, 22:36:05 » |
|
Poœrednio wywo³ano mnie do tablicy. Leszek, je¿eli chcesz to odpowiedz Kiarze, je¿eli nie chcesz to nie. Nie musisz uzale¿niaÌ tego od tego czy otrzymam odpowiedzi. Wed³ug mnie je¿eli bierze siê udzia³ w jakiejœ dyskusji to podstawow¹ grzecznoœci¹ i okazaniem minimum szacunku innym dyskutantom jest udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Je¿eli nie ma siê ochoty odpowiadaÌ to po prostu nie zabiera siê g³osu w dyskusji. Natomiast bardzo nieeleganckim jest sytuacja w której ktoœ kreuje siê na wszechwiedz¹cego czy tez - o zgrozo - nauczyciela, bez namowy innych wklepuje setki s³ów - jakoby w imiê przekazania wiedzy, a gdy pojawia siê pytanie [szczególnie próbuj¹ce nieco zweryfikowaÌ t¹ "wiedzê" czy treœÌ wywodu] - milczy, uciekaj¹c siê do wymówek - ¿e to nie wypada zadawaÌ pytaù. ¯enada. Marny to nauczyciel i ta jego wiedza w¹tpliwa. Rzetelna wiedza/prawda pytaù siê nie boi. Ale ju¿ wiele o tym pisa³em. Tak¿e Leszek, je¿eli mo¿esz to nie zachowuj siê w dziecinny sposób jak to Kiara ma czêsto w zwyczaju i jak widzê niektórzy zaczynaj¹ braÌ z niej przyk³ad, byÌ mo¿e uwa¿aj¹, ¿e to sprytny unik. Ok, wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 18, 2009, 23:47:17 » |
|
Jak w takim razie pogodziÌ ego (egoistyczne pragnienia) z altruistyczn¹ natur¹ rzeczywistoœci? Jak kaba³a to t³umaczy? (...) Jedynym wyt³umaczeniem, jakie przychodzi mi w tej chwili na myœl, jest to, ¿e rozwijanie pragnieù doprowadziÌ musi w koùcu do rozwoju pragnienia poznania natury rzeczywistoœci. Tu masz chyba ma³a odpowiedŸ: http://pl.youtube.com/watch?v=h2Kd0iH5Gj4&feature=channelP.S Myœlê, ¿e w ka¿dym œrodowisku, wiêc tak¿e i u kabalistów s¹ ró¿ni "dowcipnisie" ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 23:51:39 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 18, 2009, 23:49:39 » |
|
Jaki zwiazek ma 5 bryl platonskich z 10 sefirotami? Dopasowanie 5 ruchomych bryl do czesci wykresu wcale nie pokazuje calkowitego ich zwiazku z drzewem zycia. http://pl.wikipedia.org/wiki/SefiraJest to odnosnik do pelnej mocy energii milosci bezwarunkowej , ktora po zanurzeniu sie w materii przedstawiona jest w postaci 5 elemetow nazwanych brylami platonskimi. Taki przejaw energii odbywa sie na kazdym z 3 poziomow drzewa zycia, nie zas stanowi jego calkowite wytlumaczenie graficzne. Jednak w dalszym ciagu 3 poziomy rozlozone ( kazdy na 3 elemety przez ktore przejdzie 5 elemetow energii milosci ( w postaci bryl platonskich) nie daja calosci obrazu wiedzy Stworcy, ktora posiada matryce z 12 elemetow zapisanych w jedni stanowiacej 13 elemet calosc. Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 23:55:21 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 19, 2009, 00:50:14 » |
|
Leszku, skorzystaÂłam z Twojej podpowiedzi i zapytaÂłam Jerzego KarmĂŞ o to, czy moÂżliwe jest, jak twierdzÂą kabaliÂści dojÂście do zrozumienia natury rzeczywistoÂści poprzez maksymalizacjĂŞ ego. Odpowiedzi, jakie otrzymaÂłam, zamieszczam poniÂżej za zgodÂą autora. CytujĂŞ fragmenty: ------------------------ „OczywiÂście trudno jest nie zetkn¹Ì siĂŞ z kaba³¹ majÂąc zainteresowania podobne do naszych :-) Na pytanie jakie przedstawiÂłaÂś, juz wczeÂśniej udzieliÂłem odpowiedzi na boga.fora.pl KabaÂły dog³êbnie nie zg³êbiaÂłem, bo wiele razy odniosÂłem wraÂżenie, iÂż moÂże ona w specyficzny sposĂłb wysterowaĂŚ umysÂł. Posune sie nawet do insynuacji, iz moze ona byĂŚ jednym ze straÂżnikĂłw na drodze do oÂświecenia. OczywiÂście na okreÂślonych etapach wiele ona ukazuje i otwiera, lecz jednoczeÂśnie zamyka. ZresztÂą to samo przecieÂż robiÂą prawie wszystkie religie. Tylko nieliczni skorzystajÂą z nich wÂłaÂściwie nie dajÂąc siĂŞ im zatrzymac i czerpiÂąc same zÂłoto. MiĂŞdzy eliminacjÂą ego, a jego totalnym rozwojem, nie ma Âżadnej ró¿nicy. Maksymalnie rozwiniĂŞte ego przestaje juz byĂŚ ego. Ono z ego przechodzi we wszystko, czyli w brak ega. Innymi sÂłowy: subiektyne po osiÂągnieciu wszelkich subiektywnoÂści staje siĂŞ obiektywnoÂściÂą.” I dalej: „Ostatnio duzo daÂłem materiaÂłu o ÂświadomoÂści. W zasadzie poÂłowĂŞ. http://www.boga.fora.pl/swiadomosc-umysl,25/Dalej nie dajĂŞ, bo nie ma czytelnikĂłw hehehe Jestem na pustyni przecieÂż :-) ObejrzaÂłem filmy o kabale i doszedÂłem do wniosku, Âże teÂż wiele daÂłem na forum z jej nauk. W sumie to normalne. Jezus teÂż byÂł kabalistÂą. KabaÂła akcentuje altruizm> Jezus uzywaÂł okreÂślenia sÂłuzba. Zatem ten sam sens. Ego, to osobowoœÌ. O osobowoÂści Boga i Jego bezosobowoÂści teÂż napisaÂłem na boga.fora.pl. W kilku miejscach. Np. tu http://www.boga.fora.pl/przypomnienie,8/3-wstep,10.html#61"UmysÂł jest bowiem otwartÂą mentalnÂą przestrzeniÂą, nie zaÂś mentalnym wiĂŞzieniem, gdzie nie kaÂżdy moÂże wejœÌ albo wyjœÌ. Dlatego umysÂły wiĂŞkszoÂści ludzi naleÂży porĂłwnaĂŚ do klatek, a nie do przestrzeni. Podobnie prawdziwa osobowoœÌ jest czymÂś Âżywym i tak potĂŞÂżnym jak sama przestrzeĂą. Dlatego mĂłwi siĂŞ o prawdziwym Bogu, Âże jest niezg³êbiony i niepojĂŞty. Dlatego wielu z tych, ktĂłrzy Go doÂświadczyli i ktĂłrzy mentalnie byli przywiÂązani do pojĂŞcia osobowoÂści czÂłowieka, stwierdziÂło Âże BĂłg jest bezosobowy. NiektĂłrzy z nich stwierdzili tak ze wzglĂŞdu na wiĂŞkszoœÌ ludzi, chcÂąc im w ten sposĂłb pokazaĂŚ, Âże osobowoœÌ Boga w porĂłwnaniu z ludzkÂą jest jej zaprzeczeniem i nazwali jÂą bezosobowÂą. W rzeczywistoÂści to BĂłg jest osobowy, czÂłowiek zaÂś jest bezosobowy." Polecam teÂż http://www.boga.fora.pl/wybrane-i-przeniesione,7/dlaczego,8.html#220"Wydaje sie kaÂżdemu z Was, Âże posiadacie osobowoÂści. A ja zadam Wam takie pytanie: Czym jesteÂś - skoro Twoja osobowoœÌ zaleÂżna jest od tylu czynnikĂłw? Czy to nie one jÂą tworzÂą? A gdzie Ty jesteÂś? Ty - jako niezaleÂżny. Skoro czynniki tworzÂą Ciebie - to Ciebie nie ma. Nie ma w rzeczywistoÂści Twojej niezaleÂżnej osobowoÂści. W ogĂłle nie masz czegoÂś takiego jak osobowoœÌ. Ale BĂłg jÂą ma. Jego osobowoœÌ jest Jego. Nie zaleÂży ona od czegokolwiek. Dlatego On jest obiektywny. Dlatego teÂż, Âże zna wszystko z kaÂżdej caÂłoÂści, oraz wszelkie jej powiÂązania z resztÂą. Nie tak jak czÂłowiek." takÂże http://www.boga.fora.pl/kim-jest-czlowiek-i-czym,6/grzech-ego-bezosobowosc,119.html#599"Egoizm czÂłowieka wynika z zaleÂżnoÂści od Âśrodowiska. BĂłg jest niezaleÂżny. Nie istniejÂą Âżadne podstawy przypisywania Bogu egotyzmu. Tylko subiektywne postrzeganie rzeczywistoÂści poprzez wÂłasne ego powoduje myÂślenie, iÂż BĂłg posiada ego. BĂłg nie ma egotyzmu. PrawdĂŞ tĂŞ dostrzegÂł Budda i dlatego stwierdziÂł, iÂż BĂłg jest bezosobowy. BĂłg jest bowiem innej natury niÂż czÂłowiek. " ------------------------ Tyle Jerzy Karma. Czy rozjaÂśniÂło to trochĂŞ temat? MyÂślĂŞ, Âże tak, przynajmniej dla mnie. DziĂŞkujĂŞ Jerzy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 00:52:55 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 19, 2009, 02:03:21 » |
|
3.
A propos kabalistĂłw i ostatniego elementu. Ja to widzĂŞ inaczej i powiem Ci jak. Oni DOKÂŁADNIE ZNAJÂĄ TEN ELEMENT, ale skrywajÂą go i o nim nie mĂłwiÂą. Dlaczego? Dlatego, Âże to oznacza dla ludzi wyzwolenie, a sÂą tacy, ktĂłrym zaleÂży, abyÂśmy zostali tak jak jesteÂśmy. Nie chodzi tu wiĂŞc o BRAK WIEDZY, tylko o zablokowanie peÂłnej wiedzy, ktĂłra juÂż istnieje.
Nie wiem czy ja dobrze dziœ kontaktuje, wiêc wybaczcie, ¿e zadam mo¿e g³upie pytanie? Je¿eli kabaliœci DOK£ADNIE ZNAJ¥ TEN ELEMENT, czyli tym samym za pomoc¹ niego ( bo czego?) osi¹gneli zarazem stan nazwijmy (najwy¿sz¹ œwiadomoœci¹ ) to z drugiej strony nie wiem na czym ta œwiadomoœÌ wogóle polega, je¿eli z premedytacj¹ blokuj¹ ludzkoœci dostêp do niej pragn¹c, abyœmy pozostali mato³kami i cio³kami, bo chyba tak wygl¹da to ich ¿yczenie. Mówi¹c wprost jest to robienie innym ludziom krzywdy, jest to zaprzeczenie œwiadomego wspólnego istnienia we wszechœwiecie, jest to zaprzeczenie tego co sama kaba³a g³osi, ¿e g³ównym problemem cz³owieka jest jego niezgodne funkcjonowanie z (oprogramowaniem) natur¹ wszechœwiata. Wiêc je¿eli ''oni,, wielcy i oœwieceni, maj¹cy dostêp do wszechwiedzy i w taki sposób postepuj¹ to mogê ich dziœ kopn¹Ì w ty³ek ¿ycz¹c im zrozumienia natury wszechœwiata, na któr¹ sami siê powo³uj¹. Wybaczcie, ale œmierdzi mi tu jak¹œ g³upot¹ i chyba pomyli³em planety inkarnuj¹c tutaj w to bagno rywalizacji, kontroli i robienia z innych ludzi durniów. Wiêc co Wy na to moi bracia i siostry?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 02:10:01 wysłane przez astro »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 19, 2009, 02:14:55 » |
|
Jaki zwiazek ma 5 bryl platonskich z 10 sefirotami? Dopasowanie 5 ruchomych bryl do czesci wykresu wcale nie pokazuje calkowitego ich zwiazku z drzewem zycia. http://pl.wikipedia.org/wiki/SefiraJest to odnosnik do pelnej mocy energii milosci bezwarunkowej , ktora po zanurzeniu sie w materii przedstawiona jest w postaci 5 elemetow nazwanych brylami platonskimi. Taki przejaw energii odbywa sie na kazdym z 3 poziomow drzewa zycia, nie zas stanowi jego calkowite wytlumaczenie graficzne. Jednak w dalszym ciagu 3 poziomy rozlozone ( kazdy na 3 elemety przez ktore przejdzie 5 elemetow energii milosci ( w postaci bryl platonskich) nie daja calosci obrazu wiedzy Stworcy, ktora posiada matryce z 12 elemetow zapisanych w jedni stanowiacej 13 elemet calosc. Kiara ale Kiara przesadziÂłaÂś z DOSÂŁOWNOÂŚCIÂĄ TEGO CO NAPISAÂŁAÂŚ - oczywiÂście pozytywnie przesadziÂłaÂś, nie widziaÂłem jeszcze, Âżeby ktoÂś tak WPROST wyjawiÂł najwiĂŞksze tajemnice!!! miÂło pozdrawiam, KapÂłan 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 02:17:44 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
|