Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:50:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nauka Kaba³y PL  (Przeczytany 45871 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Leszek
Go¶æ
« : Styczeñ 17, 2009, 18:52:01 »

Inspiracje... U¶miech

Kaba³a - co jest esencj± Kaba³y?
http://pl.youtube.com/watch?v=aaRiHLZxiGE&feature=related

Percepcja rzeczywisto¶ci
http://pl.youtube.com/watch?v=XLJ6kW2xauk&feature=related

Czy istnieje wolna wola
http://pl.youtube.com/watch?v=glYRy0cSEF8&feature=related

Kaba³a - jak ¿yæ w zgodzie?
http://pl.youtube.com/watch?v=CpFcSRyY6PE&feature=related

Jak kontrolowaæ swoje my¶li
http://pl.youtube.com/watch?v=cxtxEVGW6-w&feature=related

Na czym polegaj± studia Kaba³y?
http://pl.youtube.com/watch?v=AjtQPslJI-0&feature=related

Co nazywamy ¶wiat³em w Kabale?
http://pl.youtube.com/watch?v=jHPSkY2CMVs&feature=related
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2009, 18:53:18 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Lucyfer
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 17, 2009, 20:38:30 »

Altruizm
Cytat: Leszek
Egoizm
http://pl.youtube.com/watch?v=P-VrRxTYHyA&feature=related
 Mrugniêcie
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 17, 2009, 21:07:25 »

No widzisz. Tak to jest, jak nie trzymaj± siê proporcji... Du¿y u¶miech
No i ³atwiej jest zrozumieæ politykê zagraniczn± Izraela...  Smutny
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2009, 21:09:16 wys³ane przez Leszek » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 18, 2009, 13:55:04 »

Ha, ciekawe jest to twierdzenie kabalistów, i¿ poprzez rozwijanie ego dochodzi siê do coraz wiêkszego rozumienia rzeczywisto¶ci. Inaczej ni¿ w systemach wschodnich, gdzie istnieje nastawienie na niszczenie utrzymywania pragnieñ, ego.

Czyli, zgodnie z nauk± kaba³y, aby uchwyciæ rzeczywisto¶æ, potrzebne jest jak najwiêksze ego. A czym jest ego? S± to nasze egoistyczne pragnienia, dotycz±ce naszej osoby.
Jednocze¶nie, kaba³a mówi o altruistycznej naturze rzeczywisto¶ci.
Jak w takim razie pogodziæ ego (egoistyczne pragnienia) z altruistyczn± natur± rzeczywisto¶ci? Jak kaba³a to t³umaczy?
Czy móg³by kto¶, kto studiuje kaba³ê na¶wietliæ trochê temat?

Jedynym wyt³umaczeniem, jakie przychodzi mi w tej chwili na my¶l, jest to, ¿e rozwijanie pragnieñ doprowadziæ musi w koñcu do rozwoju pragnienia poznania natury rzeczywisto¶ci. Czyli ego zapragnê³oby w koñcu posi±¶æ moc wynikaj±c± ze rozumienia rzeczywisto¶ci. Tylko, ¿e równoznaczne jest to wtedy ze ¶mierci± ego, bo altruizm i mi³o¶æ rzeczywisto¶ci niweluje egoizm. Czyli ego, mia³oby byæ jedynie narzêdziem, drog± do osi±gniêcia celu?

A mo¿e Bóg, w rozumieniu wszystkiego, co jest - to najwiêksze EGO, jakie istnieje?
No bo posiada naczynie rozbudowane do monstrualnych rozmiarów, a wszystko jest w tym naczyniu (z nami w³±cznie  Du¿y u¶miech). I aby by³o sprawiedliwie, dla swoich cz±stek wprowadzi³ mi³o¶æ i altruizm, jako spoiwo. Bo inaczej cz±stki pozabija³yby siê w swoich ograniczonych, egoistycznych d±¿eniach. A tak, dochodz±c poprzez ego do zrozumienia rzeczywisto¶ci, trac± je na rzecz tej¿e rzeczywisto¶ci, czyli olbrzymiego EGO Boga. Bo to On dla siebie wykreowa³ wszystko. Czy¿bym blu¼ni³a?  Szok
Co¶ mi tu pachnie Jahwe.  Co¶

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 13:57:49 wys³ane przez ptak » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 18, 2009, 14:21:16 »

Wcale sie nie mylisz Ptaku , bo Kabala to matryca rzeczywistosci 3x3 =9 zawarta w jedni , tworzy wiec 10 drzewo kabaly.A jak wiadomo w 10 nie jest zawarta pelnia wiedzy .Jest to system wierzen do 3 wymiaru z wzorcem 1o przykazan danych nam przez JAHWE.On nie otrzymal wiedzy absolutnej, siega wylacznie tego co jest zawarte w materii , zeby wyjsc ponad ( wyszukuje sposobow technicznych) dostania sie do WIEDZY SERCA ( biedny) tam nie mozna wejsc na drodze logicznych lamiglowek napisanych zadnymi wzorami. Tak wiec kabala zakonczyla swoj rozwoj oraz mozliwosci rozwiazania sekretu STWARZANIA ZYCIA ( czytaj wladzy w kosmosie) na 3 wymiarze.Udostepnia swoja wiedze ogolowi ( kiedys bylo to niedozwolone) w nadzieji iz znajdzie sie ktos , kto przekroczy te bariery i wskaze jej droge.
Nic z tego, bo ten kto przekroczy te bariery , jest jak plod narodzony do zycia czlowieczego, ktory nigdy sie nie cofa do poprzedniego zycia plodowego.

Jakie zatem wyjscie? Nie ma wyjscia dla kabala, jest metamorfoza z nowa wiedza , nowe istnienie.

Kiara U¶miech U¶miech
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 18, 2009, 17:21:35 »

Czy móg³by kto¶, kto studiuje kaba³ê na¶wietliæ trochê temat?
Hej! Mo¿e popro¶ Jerzego, niech na¶wietli sprawê? Mo¿e poza buddyzmem, zna siê te¿ na kabale?
Pozdrawiam!
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 18, 2009, 17:46:34 »

Jest to system wierzen do 3 wymiaru z wzorcem 1o przykazan danych nam przez JAHWE.On nie otrzymal wiedzy absolutnej.

,,Danych nam przez JAHWE, który nie otrzyma³ wiedzy absolutnej,,
A kto to jest ''ten'' JAHWE ?
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 18, 2009, 17:54:56 »

Na dobr± sprawê nie ma znaczenia kim jest Jahwe, bo niezale¿nie od tego kim on jest, widaæ, ¿e Kiara nawet nie zerknê³a do Wikipedii. Kiara po prostu pisze o tym, o czym mo¿e POFANTAZJOWAÆ.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sefira

Fantazjowanie oparte na ¶lepej wierze komukolwiek prowadzi na manowce.
Wiara, tym bardziej ¶lepa wiara, zawsze bêdzie WIAR¡, a nie WIEDZ¡. Niechêæ Kiary, a przede wszystkim "istot", z którymi ona wspó³pracuje do ¶wiêtej geometrii bierze siê st±d, ¿e ¶wiêta geometria otwiera ludziom oczy i uczy cz³owieka my¶leæ, poznawaæ, a nie wierzyæ.
Pamiêtacie historiê biblijn±, w której Adam i Ewa zerwali owoc z drzewa poznania i zostali wygnani z raju?
Mieli ¶lepo WIERZYÆ, a nie POZNAWAÆ. Kto neguje POZNANIE? Kto neguje ¶wiêt± geometriê? Kto twierdzi, ¿e geometria (sic!- czyli narzêdzie poznania!!!) mo¿e zniewoliæ? Ci, co licz± na to, ¿e uda im siê za¶lepiæ ludzi. Ci, którzy chc± pozostawiæ cz³owieka w niewiedzy. Nasi kochani "bogowie"...

Moja naprawdê szczera rada Kiaro - przejrzyj po prostu na oczy i zacznij SAMA my¶leæ! Je¶li NAPRAWDÊ ¶lepo ufasz tym, którzy po prostu wodz± Ciê za nos, to mi Ciebie NAPRAWDÊ ¿al. ONI NIGDY  NIE ODPOWIADALI NA KONKRETNE PYTANIA! TAK JAK TY, wiêc je¶li z nimi "trzymasz", to pozostawiê to bez komentarza.... To, co wypisujesz nie trzyma siê faktów matematyczno - geometrycznych, a tu ju¿ masz liczby, stosunki, proporcje, które s± precyzyjne. Trudno to nagi±æ, wiêc co robisz? Negujesz matematykê i geometriê sugeruj±c jak±¶ "now± wiedzê", jakby dwa mia³o staæ siê trzy... Ostatnio przypisa³a¶ Winterowi  niecne intencje opieraj±c siê na "widzimisiê". Czemu? Bo jak nie mo¿na znale¼æ kontrargumentu, to trzeba staraæ siê zdyskredytowaæ tego, kto daje ludziom WIEDZÊ? Czy ta dyskredytacja by³a imiê mi³o¶ci? Czy Ty naprawdê nie widzisz tej gry?
Wystarczy...  Ju¿ nie wspominam o kompletnym brak odpowiedzialno¶ci za przekazywane tre¶ci.

Makrokosmosem i mikrokosmosem rz±dz± rytmy i cykle, które s± ostatecznie "harmoni± sfer" opisywan± choæby przez Platona czy Pitagorejczyków. Minuta, po  minucie, godzina, po godzinie, dzieñ po dniu, rok po roku wszystko pulsuje... jak rytm serca, oddechu, czy s³onecznych lub galaktycznych cykli... Nie zmieni tego ¿adna zas³ona rzucana ludziom na oczy w postaci "nowej wiedzy", której nikt nie widzia³ i nikt jej nie s³ysza³....
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 21:55:48 wys³ane przez Leszek » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 18, 2009, 18:20:58 »

Jak dla mnie rewelacja, ten człowiek zanim coś powie już moj umysł "czuje to", dziwne też swego czasu mim zamiarem było pozbycie się ego lub przynajmniej zepchnięcie go, zagłuszenie. Ale trudne to jest bardzo, bo cym bardiej tego chcesz tym więcej prób rzed tobą .
Jesteśmy rakiem tego świata, to stwierdzenie jest piękne, tak właśnie jest, my tu poprostu nie pasujemy.
Przynajmniej ja się nie czuję w tym świecie dobrze.............

Czy jest wiedza absolutna???

Dzięki Ci Leszku, zawsze wyłuskasz coś fajnego U¶miech
Pozdrawiam U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 18:22:41 wys³ane przez wiki » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 18, 2009, 18:39:43 »

jako, ¿e jestem kabalist± od zawsze w sumie, to siê wypowiem w tym w±tku, aha i to co robiê dla PCH to tylko GEMATRIA czyli porównywanie do siebie hebrajskich zapisów tej samej warto¶ci liczbowej i odszukanie nie widocznych na pierwszy rzut oka ukrytych powi±zañ, które bardzo wiele t³umacz± - stworzone przeze mnie Ksiêga Cheopsa i Z³amanie Siódmej Pieczêci pokazuj± to do¶æ jasno - podkre¶lam, ¿e dla PCH zajmuje siê gematri± (jest jeszcze Temurah i Notariqon) wy³±cznie a to malutka czê¶æ kaba³y a bardziej tylko warstwa najbardziej wierzchnia...

a co do tego co napisa³a¶ Kiara, to zauwa¿, ¿e Drzewo ¯ycia ma 10 sefir od Malkuth (Królestwo) do Kether (Korona) ALE jest jeszcze 11 nie sefira czyli DAATH* - Wiedza, to tutaj kryje siê pradziwa wiedza, jest to w kabale nazywane jako BRAMA OTCH£ANI i przej¶cie na drug± stronê czyli Drzewo ¦mierci - tylko tak pozna siê PE£NIE WIEDZY!!! poznaj±c stron± jasn± i ciemn±, nale¿y upa¶æ aby siê wznie¶æ, biblia pokazuje to do¶æ mocno symbolicznie, ksiêga rodzaju o tym zaledwie napomina ale to jest powiedziane prawie wprost, koniecznie by³o wypêdzie z Raju (kaba³a nazywa to UPADEK) aby móc poznaæ tajemnicê istnienia i trafiæ do Nieba (kaba³a nazywa to WZNIESIENIE SIÊ)

DAAT (egip.) - Królestwo ¦mierci, ¦wiat Podziemny, DA'ATH (hebr.) - Wiedza, Poznanie, DEATH (ang.) - ¦mieræ

ludziom my¶l±cym to co¶ u¶wiadomi, ³atwo jest zrozumieæ pochodzenie s³ów gdy siê rozumie ca³y ten proces

Kap³an 718'
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 18:42:30 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 18, 2009, 19:17:56 »

(...) a co do tego co napisa³a¶ Kiara, to zauwa¿, ¿e Drzewo ¯ycia ma 10 sefir od Malkuth (Królestwo) do Kether (Korona) ALE jest jeszcze 11 nie sefira czyli DAATH* - Wiedza, to tutaj kryje siê prawdziwa wiedza, jest to w kabale nazywane jako BRAMA OTCH£ANI i przej¶cie na drug± stronê czyli Drzewo ¦mierci - tylko tak pozna siê PE£NIE WIEDZY!!! poznaj±c stron± jasn± i ciemn±, nale¿y upa¶æ aby siê wznie¶æ, biblia pokazuje to do¶æ mocno symbolicznie, ksiêga rodzaju o tym zaledwie napomina ale to jest powiedziane prawie wprost, koniecznie by³o wypêdzie z Raju (kaba³a nazywa to UPADEK) aby móc poznaæ tajemnicê istnienia i trafiæ do Nieba (kaba³a nazywa to WZNIESIENIE SIÊ)

DAAT (egip.) - Królestwo ¦mierci, ¦wiat Podziemny, DA'ATH (hebr.) - Wiedza, Poznanie, DEATH (ang.) - ¦mieræ

ludziom my¶l±cym to co¶ u¶wiadomi, ³atwo jest zrozumieæ pochodzenie s³ów gdy siê rozumie ca³y ten proces
Kap³an 718'
Brawo Kap³an!
Dziêki, ¿e to napisa³e¶. Rozumiem, ¿e owo WZNIESIENIE (ang. ascension?) dokonuje siê w twoim rozumieniu dziêki poznaniu, a nie ¶lepej wierze prawda? Oczywi¶cie mam na my¶li poznanie gnostyczne, oparte na "sercu i g³owie", a nie na "lewopó³kulowym" my¶leniu. Czy tak?

Pozwolê sobie zilustrowaæ Drzewo ¯ycia z Bram± geometrycznie, czyli jedena¶cie sefir (od Dana Wintera)

Jest to po prostu geometryczna ilustracja systemu rozwoju ¶wiadomo¶ci, opieraj±cego siê na "zagnie¿d¿onych" w sobie czworo¶cianie, sze¶cianie i dwunasto¶cianie. Pamiêtajmy jednak, ¿e obraz Drzewa ¯ycia rysowany na p³aszczy¼nie jest cieniem tej trójwymiarowej konstrukcji - jest jej odpowiednikiem na p³aszczy¼nie.
¯adna ewolucja nie zmieni podstawowej Boskiej Harmonii opisanej matematycznie i geometrycznie, bo jest ona fundamentem ca³ego Stworzenia, TAK¯E EWOLUCJI! Jak kto¶ my¶li inaczej, to proponujê przedstawiæ jaki¶ spójny DOWÓD, a nie emocje i uprzedzenia.

A tak wygl±da Drzewo ¯ycia w Wikipedii:

Dziêki Ci Leszku, zawsze wy³uskasz co¶ fajnego U¶miech
Pozdrawiam U¶miech

Ale¿ proszê bardzo U¶miech Pó³ przyjemno¶ci po mojej stronie Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2009, 00:01:52 wys³ane przez Leszek » Zapisane
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 18, 2009, 19:56:35 »

Na dobr± sprawê nie ma znaczenia kim jest Jahwe....

Pozwolê sobie  przekopiowaæ bezpo¶rednio swój post z innego forum, gdzie  napisa³em o JHWH (JHWE).

Naj¶wiêtsze miejsce w ¦wi±tyni Salomona, mia³o reprezentowaæ ³ono Asztoret (nazywanej równie¿ Aszera, jak wspomniano  w Starym Testamencie). Asztoret by³a  czczona przez Izraelitów  do VI wieku p.n.e. Aszera by³a bogini±, ¿on± Ela, g³ównego boga i razem tworzyli „boskie ma³¿eñstwo". Ich córk± by³a Anat, królowa niebios, a syna, króla niebios, zwano He. Z czasem  postacie El i He po³±czy³y siê i sta³y Jehow±. Aszera i Anat z³±czy³y siê na podobnej zasadzie i sta³y oblubienic± Jehowy, zwan±  Szekina lub Macierz.

Imiê Jehowa jest pó¼n± transliteracj± Jahwe, które z kolei pochodzi od czteroliterowego hebrajskiego YHWH. Wpleciono weñ – s³usznie lub nie – dwie samog³oski. Pocz±tkowo te cztery spó³g³oski (które dopiero pó¼niej sta³y siê rodzajem akronimu Jednego Boga) reprezentowa³y czworo cz³onków ¶wiêtej rodziny: Y oznacza³o Ela, ojca, H – Aszirat, matkê, W odpowiada³o He, synowi, H by³o córk±, Anat. W zgodzie z królewsk± tradycj± owego czasu i regionu, tajemnicza wybranka Boga, Macierz, by³a równie¿ uznawana za jego córkê. W ¿ydowskim kulcie Kaba³y (ezoterycznej dyscyplinie, która osi±gnê³a swój szczyt w czasach ¶redniowiecznych) przewija³ siê podwójny mêsko-¿eñski wizerunek Boga. Tymczasem inne sekty uwa¿a³y Szekinê lub Macierz za przejaw boskiej obecno¶ci na ziemi. Bosk± komnat± by³o sanktuarium ¦wi±tyni Jerozolimskiej, ale od zniszczenia ¶wi±tyni Macierz by³a zmuszona b³±kaæ siê po ziemi, podczas gdy aspekt Jehowy mia³ samotnie rz±dziæ niebiosami.
Scementowanie hebrajskiego idea³u jedynego (mêskiego) Boga nast±pi³o dopiero po 70 latach niewoli babiloñskiej (ok. 536 p.n.e.), gdy Izraelici  wygnani przez Nabu-chodonozora, zostali  rozdzieleni na dwa g³ówne szczepy etniczne (Izraela i Judy), ale wrócili do ,,Ziemi ¦wiêtej,, ze wspólnym celem jako „naród wybrany" - Jehowy.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 20:01:02 wys³ane przez astro » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 18, 2009, 20:13:07 »

TAK! dok³adnie Leszku U¶miech ja widzê naukê kaba³y tak:

UPADEK -> POZNANIE -> WZNIESIENIE SIÊ

dochodzi³em do tego ca³e ¿ycie wiêc nie chcê tego streszczaæ i opsisywac w paru zdaniach  - jak napiszê ksi±¿kê to kupicie j± w Empiku, mo¿e przed 2012 jeszcze...

Kap³an 718'

sarah54
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 18, 2009, 20:26:23 »

Heli - a wykrywacz m±dro¶ci? Nie chcê by¶ znalaz³ siê w kiepskim towarzystwie Du¿y u¶miech
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 18, 2009, 20:41:25 »

Heli - a wykrywacz m±dro¶ci? Nie chcê by¶ znalaz³ siê w kiepskim towarzystwie Du¿y u¶miech

Droga Ewo, jak "mnie" po³o¿± pomiêdzy Danem Brownem i Biblli± to nie bêdê mia³ NIC przeciwko - tak jest w Empiku w Zielonej Górze, nie mam si³y tego komentowaæ Jêzyk

718'
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Styczeñ 18, 2009, 20:58:57 »

Nie mam watpliwosci iz wiesz wszystko i bardzo dokladnie, wiec prosze wytlumacz mi co to znaczy;  rozwoj systemu  ¶wiadomo¶ci, opieraj±cego siê geometrycznie na "zagnie¿d¿onych" w sobie czworo¶cianie, sze¶cianie i dwunasto¶cianie.

I skora kabala zaewiera wiedze calkowita, ( ktora zawiera sie w 3 wymiarze) to dlaczego ow 3 wymiar nie moze ewoluowac, trwac nadal? Tylko musi odejsc jako zamkniety cykl ustepujac miejsca wymiarowi 4 niosacemu w sobie ( mozna to nazwac nowa wiedza lub nowymi elemetami),po co te wszystkie goraczkowe poszukiwania P. Wintera?

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Co kolwiek napiszesz o kabale, nie zawiera ona pelni wiedzy. Kabalisci zydowscy doskonale to wiedza, iz brakuje im ostatniego elemetu.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 21:01:05 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Styczeñ 18, 2009, 21:05:27 »

Nie mam watpliwosci iz wiesz wszystko i bardzo dokladnie, wiec prosze wytlumacz mi co to znaczy;  rozwoj systemu  ¶wiadomo¶ci, opieraj±cego siê geometrycznie na "zagnie¿d¿onych" w sobie czworo¶cianie, sze¶cianie i dwunasto¶cianie.

I skora kabala zaewiera wiedze calkowita, ( ktora zawiera sie w 3 wymiarze) to dlaczego ow 3 wymiar nie moze ewoluowac, trwac nadal? Tylko musi odejsc jako zamkniety cykl ustepujac miejsca wymiarowi 4 niosacemu w sobie ( mozna to nazwac nowa wiedza lub nowymi elemetami),po co te wszystkie goraczkowe poszukiwania P. Wintera?

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Co kolwiek napiszesz o kabale, nie zawiera ona pelni wiedzy. Kabalisci zydowscy doskonale to wiedza, iz brakuje im ostatniego elemetu.

wiem, ¿e to nie do mnie by³o ale podpisujê siê pod Twoimi s³owami - od pewnego czasu widzê to tak samo i mi te¿ brakuje tego ostatniego elementu, wierzê, ¿e to siê stanie ju¿ nied³ugo... a co do tego wymiaru o którym piszesz, spytam wprost - CZY TO TAM JEST UWIÊZIONY SAMUEL???

Kap³an 718'
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Styczeñ 18, 2009, 21:09:17 »

Nie wiem co masz na mysli  , piszac UWIEZIONY SAMUEL? Zatem nie moge odpowiedziec.

Kiara U¶miech U¶miech
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Styczeñ 18, 2009, 22:19:15 »

1. Zadawa³em Ci tyle pytañ, na które nie uzyska³em odpowiedzi, ¿e nie widzê powodu, abym odpowiada³ Ci, gdy tylko sobie tego za¿yczysz. Nigdy nie twierdzi³em, ¿e wiem wszystko, bo wiem niewiele i tak naprawdê nie interesuje mnie takie zg³êbianie wiedzy, jakie mi imputujesz.. Niemniej móg³bym Ci odpowiedzieæ na twoje pytanie. Nie odpowiem jednak. Arteq dziesi±tki razy nie mo¿e doprosiæ siê od Ciebie jednej konkretnej odpowiedzi... Ja nie potrzebujê twoich odpowiedzi. Jak odpowiesz Artqowi, na pytania, które Ci zada, wtedy ja odpowiem Tobie. Je¶li Arteq oczywi¶cie zechce zadaæ Ci jeszcze jakiekolwiek pytania, po tym jak go tyle razy po prostu zby³a¶. Przepraszam za mocny jêzyk, ale czasem tak trzeba...

2. Kaba³a, to wiedza o trzecim wymiarze? To bez sensu. Obejrzyj sobie choæby pierwszy film z tego w±tku (trwa 4 minuty) i wystarczy:
Kaba³a - co jest esencj± Kaba³y?
http://pl.youtube.com/watch?v=aaRiHLZxiGE&feature=related

Poszukiwania Wintera... Nie zauwa¿y³a¶, ¿e on siê bawi tym, co robi?
Tworzysz sobie jakie¶ wyobra¿enia, nie maj±ce odpowiednika w rzeczywisto¶ci...

3. A propos kabalistów i ostatniego elementu. Ja to widzê inaczej i powiem Ci jak. Oni DOK£ADNIE ZNAJ¡ TEN ELEMENT, ale skrywaj± go i o nim nie mówi±. Dlaczego? Dlatego, ¿e to oznacza dla ludzi wyzwolenie, a s± tacy, którym zale¿y, aby¶my zostali tak jak jeste¶my. Nie chodzi tu wiêc o BRAK WIEDZY, tylko o zablokowanie pe³nej wiedzy, która ju¿ istnieje.
Jak my¶lisz dlaczego Wintera zaatakowa³a w³a¶nie fundacja kabalistów pana Teneta?
Wygl±da na to, i¿ dlatego, ¿e mówi o wszystkim... Wiesz co to za element prawda? U¶miech Nic ju¿ do Drzewa ¯ycia nie dodasz. Spróbuj.
Manipulacja oparta na zasadzie, ja wiem lepiej, ale nie powiem te¿ jest stara jak ¶wiat. Wiesz o kim mówiê...

Ta fundacja (Meru Foundation) zwróci³a siê do Google z listem ¿±daj±cym zablokowania z wszelkich odniesieñ do witryny internetowej Dana Wintera (w wyszukiwarce google) oraz usuniêcia wszystkich jego filmów z google.video...

Tu jest ten list. (po angielsku). Pretekst usuniêcia opisany jest w w±tku o Winterze.
http://www.chillingeffects.org/notice.cgi?sID=1837

Pisa³em o tej sprawie i o reakcji Implosion Group:

W wolnym t³umaczeniu:

Koszmar inwestorów Google: po jednym ob³±kanym li¶cie Stana Teneta, Google
(kierowany przez by³ych pracowników CIA) totalnie zablokowa³ witrynê goldenmean.info
Obecnie ilo¶æ wej¶æ na nasz± stronê wzrasta i wynosi PONAD MILION miesiêcznie...
Byæ mo¿e jest tak dlatego, ¿e DZIELENIE SIÊ z lud¼mi czystymi zasadami wygrywa z siewcami strachu...

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 23:21:46 wys³ane przez Leszek » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Styczeñ 18, 2009, 22:36:05 »

Po¶rednio wywo³ano mnie do tablicy. Leszek, je¿eli chcesz to odpowiedz Kiarze, je¿eli nie chcesz to nie. Nie musisz uzale¿niaæ tego od tego czy otrzymam odpowiedzi. Wed³ug mnie je¿eli bierze siê udzia³ w jakiej¶ dyskusji to podstawow± grzeczno¶ci± i okazaniem minimum szacunku innym dyskutantom jest udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie. Je¿eli nie ma siê ochoty odpowiadaæ to po prostu nie zabiera siê g³osu w dyskusji.
Natomiast bardzo nieeleganckim jest sytuacja w której kto¶ kreuje siê na wszechwiedz±cego czy tez - o zgrozo - nauczyciela, bez namowy innych wklepuje setki s³ów - jakoby w imiê przekazania wiedzy, a gdy pojawia siê pytanie [szczególnie próbuj±ce nieco zweryfikowaæ t± "wiedzê" czy tre¶æ wywodu] - milczy, uciekaj±c siê do wymówek - ¿e to nie wypada zadawaæ pytañ. ¯enada. Marny to nauczyciel i ta jego wiedza w±tpliwa. Rzetelna wiedza/prawda pytañ siê nie boi. Ale ju¿ wiele o tym pisa³em.
Tak¿e Leszek, je¿eli mo¿esz to nie zachowuj siê w dziecinny sposób jak to Kiara ma czêsto w zwyczaju i jak widzê niektórzy zaczynaj± braæ z niej przyk³ad, byæ mo¿e uwa¿aj±, ¿e to sprytny unik. Ok, wystarczy.
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Styczeñ 18, 2009, 23:47:17 »

Jak w takim razie pogodziæ ego (egoistyczne pragnienia) z altruistyczn± natur± rzeczywisto¶ci? Jak kaba³a to t³umaczy?
(...)
Jedynym wyt³umaczeniem, jakie przychodzi mi w tej chwili na my¶l, jest to, ¿e rozwijanie pragnieñ doprowadziæ musi w koñcu do rozwoju pragnienia poznania natury rzeczywisto¶ci. 

Tu masz chyba ma³a odpowied¼:
http://pl.youtube.com/watch?v=h2Kd0iH5Gj4&feature=channel

P.S
My¶lê, ¿e w ka¿dym ¶rodowisku, wiêc tak¿e i u kabalistów s± ró¿ni "dowcipnisie" ... Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 23:51:39 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Styczeñ 18, 2009, 23:49:39 »

Jaki zwiazek ma 5 bryl platonskich z 10 sefirotami?  Dopasowanie  5 ruchomych bryl do  czesci wykresu wcale nie pokazuje calkowitego ich zwiazku z drzewem zycia.

Jest to odnosnik do pelnej mocy energii milosci bezwarunkowej , ktora po zanurzeniu sie w materii przedstawiona jest w postaci 5 elemetow nazwanych brylami platonskimi. Taki przejaw energii odbywa sie na kazdym  z 3 poziomow drzewa zycia, nie zas stanowi jego calkowite wytlumaczenie graficzne.
Jednak w dalszym ciagu 3 poziomy rozlozone ( kazdy na 3 elemety przez ktore przejdzie 5 elemetow energii milosci ( w postaci bryl platonskich) nie daja calosci obrazu wiedzy Stworcy, ktora posiada matryce z 12 elemetow zapisanych w jedni stanowiacej 13 elemet calosc.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2009, 23:55:21 wys³ane przez Kiara » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Styczeñ 19, 2009, 00:50:14 »

Leszku, skorzysta³am z Twojej podpowiedzi i zapyta³am Jerzego Karmê o to, czy mo¿liwe jest, jak twierdz± kabali¶ci doj¶cie do zrozumienia natury rzeczywisto¶ci poprzez maksymalizacjê ego.

Odpowiedzi, jakie otrzyma³am, zamieszczam poni¿ej za zgod± autora.

Cytujê fragmenty:

------------------------

„Oczywi¶cie trudno jest nie zetkn±æ siê z kaba³± maj±c zainteresowania podobne do naszych :-)

Na pytanie jakie przedstawi³a¶,  juz wcze¶niej udzieli³em odpowiedzi na boga.fora.pl

Kaba³y dog³êbnie nie zg³êbia³em, bo wiele razy odnios³em wra¿enie, i¿ mo¿e ona w specyficzny sposób wysterowaæ umys³. Posune sie nawet do insynuacji, iz moze ona byæ jednym ze stra¿ników na drodze do o¶wiecenia.
Oczywi¶cie na okre¶lonych etapach wiele ona ukazuje i otwiera, lecz jednocze¶nie zamyka.
Zreszt± to samo przecie¿ robi± prawie wszystkie religie.
Tylko nieliczni skorzystaj± z nich w³a¶ciwie nie daj±c siê im zatrzymac i czerpi±c same z³oto.

Miêdzy eliminacj± ego, a jego totalnym rozwojem, nie ma ¿adnej ró¿nicy.
Maksymalnie rozwiniête ego przestaje juz byæ ego. Ono z ego przechodzi we wszystko, czyli w brak ega.
Innymi s³owy: subiektyne po osi±gnieciu wszelkich subiektywno¶ci staje siê obiektywno¶ci±.”

I dalej:

„Ostatnio duzo da³em materia³u o ¶wiadomo¶ci. W zasadzie po³owê.
http://www.boga.fora.pl/swiadomosc-umysl,25/
Dalej nie dajê, bo nie ma czytelników hehehe
Jestem na pustyni przecie¿ :-)

Obejrza³em filmy o kabale i doszed³em do wniosku, ¿e te¿ wiele da³em na forum z jej nauk.
W sumie to normalne. Jezus te¿ by³ kabalist±.

Kaba³a akcentuje altruizm> Jezus uzywa³ okre¶lenia s³uzba. Zatem ten sam sens.

Ego, to osobowo¶æ.
O osobowo¶ci Boga i Jego bezosobowo¶ci te¿ napisa³em na boga.fora.pl. W kilku miejscach. Np. tu http://www.boga.fora.pl/przypomnienie,8/3-wstep,10.html#61
"Umys³ jest bowiem otwart± mentaln± przestrzeni±, nie za¶ mentalnym wiêzieniem, gdzie nie ka¿dy mo¿e wej¶æ albo wyj¶æ. Dlatego umys³y wiêkszo¶ci ludzi nale¿y porównaæ do klatek, a nie do przestrzeni.
Podobnie prawdziwa osobowo¶æ jest czym¶ ¿ywym i tak potê¿nym jak sama przestrzeñ. Dlatego mówi siê o prawdziwym Bogu, ¿e jest niezg³êbiony i niepojêty. Dlatego wielu z tych, którzy Go do¶wiadczyli i którzy mentalnie byli przywi±zani do pojêcia osobowo¶ci cz³owieka, stwierdzi³o ¿e Bóg jest bezosobowy. Niektórzy z nich stwierdzili tak ze wzglêdu na wiêkszo¶æ ludzi, chc±c im w ten sposób pokazaæ, ¿e osobowo¶æ Boga w porównaniu z ludzk± jest jej zaprzeczeniem i nazwali j± bezosobow±.
W rzeczywisto¶ci to Bóg jest osobowy, cz³owiek za¶ jest bezosobowy."

Polecam te¿ http://www.boga.fora.pl/wybrane-i-przeniesione,7/dlaczego,8.html#220
"Wydaje sie ka¿demu z Was, ¿e posiadacie osobowo¶ci.
A ja zadam Wam takie pytanie: Czym jeste¶ - skoro Twoja osobowo¶æ zale¿na jest od tylu czynników? Czy to nie one
j± tworz±? A gdzie Ty jeste¶? Ty - jako niezale¿ny. Skoro czynniki tworz± Ciebie - to Ciebie nie ma. Nie ma w rzeczywisto¶ci Twojej niezale¿nej osobowo¶ci. W ogóle nie masz czego¶ takiego jak osobowo¶æ.
Ale Bóg j± ma. Jego osobowo¶æ jest Jego. Nie zale¿y ona od czegokolwiek.
Dlatego On jest obiektywny.
Dlatego te¿, ¿e zna wszystko z ka¿dej ca³o¶ci, oraz wszelkie jej powi±zania z reszt±. Nie tak jak cz³owiek."

tak¿e http://www.boga.fora.pl/kim-jest-czlowiek-i-czym,6/grzech-ego-bezosobowosc,119.html#599
"Egoizm cz³owieka wynika z zale¿no¶ci od ¶rodowiska.
Bóg jest niezale¿ny.
Nie istniej± ¿adne podstawy przypisywania Bogu egotyzmu.

Tylko subiektywne postrzeganie rzeczywisto¶ci poprzez w³asne ego powoduje my¶lenie, i¿ Bóg posiada ego.

Bóg nie ma egotyzmu. Prawdê tê dostrzeg³ Budda i dlatego stwierdzi³, i¿ Bóg jest bezosobowy. Bóg jest bowiem innej natury ni¿ cz³owiek. "

------------------------

Tyle Jerzy Karma.

Czy rozja¶ni³o to trochê temat? My¶lê, ¿e tak, przynajmniej dla mnie.
Dziêkujê Jerzy.  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2009, 00:52:55 wys³ane przez ptak » Zapisane
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Styczeñ 19, 2009, 02:03:21 »

3.

A propos kabalistów i ostatniego elementu. Ja to widzê inaczej i powiem Ci jak. Oni DOK£ADNIE ZNAJ¡ TEN ELEMENT, ale skrywaj± go i o nim nie mówi±. Dlaczego? Dlatego, ¿e to oznacza dla ludzi wyzwolenie, a s± tacy, którym zale¿y, aby¶my zostali tak jak jeste¶my. Nie chodzi tu wiêc o BRAK WIEDZY, tylko o zablokowanie pe³nej wiedzy, która ju¿ istnieje.

Nie wiem czy ja dobrze dzi¶ kontaktuje, wiêc wybaczcie, ¿e zadam mo¿e g³upie pytanie?

Je¿eli kabali¶ci DOK£ADNIE ZNAJ¡ TEN ELEMENT, czyli tym samym za pomoc± niego ( bo czego?) osi±gneli zarazem stan nazwijmy  (najwy¿sz± ¶wiadomo¶ci± ) to z drugiej strony nie wiem na czym ta ¶wiadomo¶æ wogóle polega, je¿eli  z premedytacj± blokuj± ludzko¶ci dostêp do niej pragn±c, aby¶my pozostali mato³kami i cio³kami, bo chyba tak wygl±da to ich ¿yczenie.
Mówi±c wprost jest to robienie innym ludziom krzywdy, jest to zaprzeczenie ¶wiadomego wspólnego istnienia we wszech¶wiecie, jest to zaprzeczenie tego co sama kaba³a g³osi, ¿e g³ównym problemem cz³owieka jest jego niezgodne funkcjonowanie z (oprogramowaniem) natur± wszech¶wiata.
Wiêc je¿eli ''oni,, wielcy i o¶wieceni, maj±cy dostêp do wszechwiedzy i w taki sposób postepuj± to mogê ich dzi¶ kopn±æ w ty³ek ¿ycz±c im  zrozumienia natury wszech¶wiata, na któr±  sami siê  powo³uj±.
Wybaczcie, ale ¶mierdzi mi tu jak±¶ g³upot± i chyba pomyli³em planety inkarnuj±c tutaj w to bagno rywalizacji, kontroli i robienia z innych ludzi durniów.

Wiêc co Wy na to moi bracia i siostry?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2009, 02:10:01 wys³ane przez astro » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Styczeñ 19, 2009, 02:14:55 »

Jaki zwiazek ma 5 bryl platonskich z 10 sefirotami?  Dopasowanie  5 ruchomych bryl do  czesci wykresu wcale nie pokazuje calkowitego ich zwiazku z drzewem zycia.

Jest to odnosnik do pelnej mocy energii milosci bezwarunkowej , ktora po zanurzeniu sie w materii przedstawiona jest w postaci 5 elemetow nazwanych brylami platonskimi. Taki przejaw energii odbywa sie na kazdym  z 3 poziomow drzewa zycia, nie zas stanowi jego calkowite wytlumaczenie graficzne.
Jednak w dalszym ciagu 3 poziomy rozlozone ( kazdy na 3 elemety przez ktore przejdzie 5 elemetow energii milosci ( w postaci bryl platonskich) nie daja calosci obrazu wiedzy Stworcy, ktora posiada matryce z 12 elemetow zapisanych w jedni stanowiacej 13 elemet calosc.

Kiara U¶miech U¶miech

ale Kiara przesadzi³a¶ z DOS£OWNO¦CI¡ TEGO CO NAPISA£A¦ - oczywi¶cie pozytywnie przesadzi³a¶, nie widzia³em jeszcze, ¿eby kto¶ tak WPROST wyjawi³ najwiêksze tajemnice!!! mi³o U¶miech

pozdrawiam,
Kap³an 718'
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2009, 02:17:44 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: