kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #225 : Marzec 26, 2009, 18:42:41 » |
|
Noworodek posiada duszĂŞ i jest czÂłowiekiem.
Dusza czeka na jego urodzenie i siĂŞ wtedy w nim zadomowia.
JeÂśli noworodek nie moÂże samodzielnie oddychaĂŚ,to naleÂży go ratowaĂŚ.
Nie wydaje mi siĂŞ,Âżeby Twoje zaloÂżenie o posiadaniu duszy w momencie poczĂŞcia byÂło precyzyjne.
Kiedy dusza ma siĂŞ inkarnowaĂŚ na ziemie,to wybiera sobie rodzicĂłw.
Zapoznaje siĂŞ z nimi przed poczĂŞciem.
Wie,Âże rodzice nie dokonajÂą aborcji.
Jest przy nich do momentu urodzenia i wskakuje wtedy w ciaÂło.
Jesli rodzice maja dokonaĂŚ aborcji w sposĂłb nieplanowany,lub gina w niezaplanowanym wypadku,to dusza znajduje innych rodzicĂłw.
CzytaÂłem,Âże rzadko ale zdazajÂą siĂŞ takie przypadki,ze w ostatniej chwili dusza zrezygnuje z inkarnacji i Âżadna inna dusza nie znajdzie siĂŞ w zastĂŞpstwie-wtedy matka rodzi martwe dziecko lub umiera krĂłtko po narodzinach.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 20:03:45 wysłane przez kot »
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #226 : Marzec 26, 2009, 19:58:38 » |
|
dziĂŞkujĂŞ za wytÂłumaczenie - teraz rozumiem ten punkt widzenia  choĂŚ to co mnie w nim odrzuca to brak brania odpowiedzialnoÂści - aborcja wÂłaÂściwie nie jest aborcjÂą, skoro dusza zamieszkujÂąca dziecko wie o tym wczeÂśniej - i z tegu punktu widzenia jest caÂłkowicie neutralna morlanie
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #227 : Marzec 26, 2009, 20:15:13 » |
|
Z punktu widzenia inkarnujacej siĂŞ duszy,to nic strasznego dla niej siĂŞ nie dzieje.
Inkarnuje siê pó¿niej albo w nowej rodzinie.
Dusza nie umiera,ona zyje wiecznie.
My widzimy wszystko z ziemskiego,pozbawionego ÂświadomoÂści inkarnacji punktu widzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #228 : Marzec 27, 2009, 19:07:26 » |
|
Jak dla mnie na aborcje nie powinno siĂŞ patrzeĂŚ z punktu widzenia duchowego bo moÂże to wyrzÂądziĂŚ jedynie szkody. Przez was byĂŚ moÂże jakaÂś kobieta zdecyduje siĂŞ na aborcje/zabĂłjstwo nienarodzonej istoty tylko dlatego Âże pomyÂśli se a co tam przecieÂż to plan przedurodzeniowy mojego dziecka a prawda jest inna. A teraz jeszcze coÂś powiem i zabawie siĂŞ w proroka. Zaraz na mnie wszyscy wjadÂą Âże siĂŞ mylĂŞ itd. Nie bĂŞdĂŞ siĂŞ z wami spieraÂł bo zdania i tak nie zmieniĂŞ. Pozdrawiam CiepÂło Mora 
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #229 : Marzec 27, 2009, 19:22:55 » |
|
To CiĂŞ zaskoczĂŞ, Mora, bo uwaÂżam tak samo  Nie powinno siĂŞ mieszaĂŚ spraw duchowych, o ktĂłrych nota bene wiemy niewiele, do spraw moralno-fizycznych. Chyba, ze ktoÂś da jednoznaczny dowĂłd, nie dajÂący siĂŞ obaliĂŚ, Âże dusza wstĂŞpuje w ciaÂło wtedy i wtedy - to inna rzecz, aczkolwiek nie sÂądzĂŞ, by ktoÂś taki posiadaÂł.
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #230 : Marzec 27, 2009, 19:50:40 » |
|
moje zdanie jest toÂżsame z dwoma poprzednikami
skoro nie ma pewnoÂści kiedy dziecko staje siĂŞ czÂłowiekiem to lepiej nie ryzykowaĂŚ zabijania dziecka
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #231 : Marzec 27, 2009, 19:59:54 » |
|
Tanebraelu!
Zak³adaj¹c,ze otrzyma³eœ taki dowód,to i tak nie oznacza,¿e mo¿emy siê bez opamiêtania r¿n¹Ì.
KaÂżdy przejaw Âżycia powinniÂśmy chroniĂŚ niezaleznie od tego,co sie dzieje po Âśmierci.Inaczej nikt nie bĂŞdzie sie chciaÂł inkarnowaĂŚ na naszÂą planetĂŞ.
A wtedy w/g planu wyÂższego przybĂŞdzie nowy Hitlerek,ktĂłry dojdzie do wÂładzy i wszystko pierdut i zaczynamy od nowa,bo tamta gra w rozwĂłj ludzkoÂści poszla nie w tym kierunku,w jakim powinna.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #232 : Marzec 27, 2009, 20:16:08 » |
|
Kot - moÂże powiem nieco inaczej: gdyby ktoÂś pokazaÂł dowĂłd (nie do obalenia, czyli wszelkie channelingi, objawienia etc nie wchodzÂą w grĂŞ), Âże dusza inkarnuje wtedy i wtedy, wtedy w ogĂłle byÂłby SENS uÂżywania argumentu o momencie inkarnacji w dyskusji. Nie twierdzĂŞ, Âże jakkolwiek przesÂądzaÂłoby to sprawĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #233 : Marzec 27, 2009, 21:11:20 » |
|
Wci¹³em siê do dyskusji przy pytaniu,kiedy dusza siê inkarnuje,wiêc przespa³eœ troszeczkê pocz¹tek w¹tku,który rozpocz¹³ Val Dee.
Nie pozbawiaÂłbym sensu wiĂŞc naszej wymiany poglÂądĂłw.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #234 : Marzec 27, 2009, 22:36:23 » |
|
Wiesz Kot, moje stwierdzenie wynika z tego, Âże skoro nie moÂżemy stwierdziĂŚ na pewno, kiedy dusza inkarnuje, to i trudno na tym opieraĂŚ argumenty dotyczÂące aborcji. Bo po prostu zawsze pozostanie to "jeÂżeli" (jeÂżeli dusza inkarnuje wtedy i wtedy, to to i tamto). Samej dyskusji sensu nie chcĂŞ pozbawiaĂŚ, aczkolwiek nie wiem, czy zaprowadzi ona do konkretnej konkluzji.
Pozdrowienia
Tene
|
|
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #235 : Marzec 27, 2009, 22:38:47 » |
|
A moÂże nie ma znaczenia, kiedy inkarnuje, bo i tak z tego bĂŞdzie Âżycie? Tak sobie tylko rozmyÂślam...
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #236 : Marzec 27, 2009, 22:45:41 » |
|
JeÂśli istnieje reinkarnacja a w/g mnie istnieje,to pewne sprawy nie maja tak strategicznego znaczenia.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #237 : Marzec 27, 2009, 22:52:06 » |
|
JeÂśli istnieje reinkarnacja a w/g mnie istnieje,to pewne sprawy nie maja tak strategicznego znaczenia.
Masz racjĂŞ, jeÂśli istnieje, to tak (od razu powiem, Âże ja rĂłwnieÂż uwaÂżam, Âże istnieje). ChoĂŚ zawsze pozostaje to "JEÂŚLI". JeÂśli istnieje, to uwaÂżam, Âże waÂżniejsze przy "ocenie" moralnej aborcji jest nie to, CZY siĂŞ jÂą robi, ale w jakich okolicznoÂściach, z jakich pobudek.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #238 : Marzec 27, 2009, 22:58:58 » |
|
Wyj¹³eœ mi to z ustów  Tanebraelu. Zgadzam siê z Tob¹ w ca³ej rozci¹g³oœci Twojej wypowiedzi i cieszê siê,¿e dzielimy wspóln¹ przestrzeù wiary-wiary w reinkarnacjê. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 22:59:37 wysłane przez kot »
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #239 : Sierpień 03, 2009, 15:04:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #240 : Sierpień 03, 2009, 17:05:37 » |
|
Nie czyta³em wszystkich wypowiedzi, ale te z ostatniej strony s¹ dla mnie pocieszaj¹ce. Niepocieszaj¹ce s¹ natomiast wyniki ankiety - 36,8 % respondentów jest za aborcj¹? Mam pytanie do tej grupy - czy chcielibyœcie, aby Wasi rodzice pozbyli siê Was dokonuj¹c aborcji? ¯ycie powstaje w momencie poczêcia i juz od tego momentu mamy do czynienia z cz³owiekiem, któremu przysz³uguje prawo do ¿ycia. Pomijam ju¿ takie argumenty jak np. ten, ¿e "mo¿na dokonywac aborcji do któregoœ tam tygodnia, bo wtedy p³ód jeszcze nic nie czuje", bzdura, badania wykaza³y, ¿e zaczyna odczuwaÌ ju¿ bardzo wczeœnie. Znany jest przypadek lekarza ginekologa (nazwiska w tej chwili nie pamiêtam), któy dokona³ kilkuset aborcji, ale opamiêta³ siê kiedy dziêki kamerze zobaczy³ jak ten zabieg aborcji wygl¹da od œrodka. By³ przera¿ony i mia³ poŸniej wielkie wyrzuty sumenia, teraz jest podobno zdecydowanym przeciwnkiem takich zabiegów - czyli de facto zabijania w okrutny sposób ma³ych bezbronnych istot ludzkich.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #241 : Sierpień 03, 2009, 18:55:36 » |
|
ten lekarz to autor "niemego krzyku"
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #242 : Sierpień 03, 2009, 19:12:07 » |
|
USA: dzieci, ktĂłre przeÂżyÂły aborcjĂŞ pozostawia siĂŞ bez opieki, by umarÂły
AmerykaĂąska pielĂŞgniarka, pracujÂąca w jednym z oÂśrodkĂłw aborcyjnych w New Jersey nale¿¹cych do organizacji Planned Parenthood, ujawniÂła ostatnio, w jaki sposĂłb odbywa siĂŞ aborcja w przypadku zaawansowanej, 22-tygodniowej, ci¹¿y – donosi portal LifeSiteNews.com.
W krótkim filmie prezentowanym na You Tube pielêgniarka zatrudniona w oœrodku Planned Parenthood w stanie New Jersey wyjaœnia, ¿e aborcjê w 22. tygodniu ci¹¿y przeprowadza siê przez wywo³anie porodu, a nastêpnie, kiedy dziecko ju¿ siê urodzi, zostawia siê je bez opieki, by umar³o. ChoÌ podjêto próby by zakazaÌ tego typu praktyk dzieciobójstwa, do tej pory nie uda³o siê uchwaliÌ odpowiedniej ustawy.
W sierpniu kobieta, ktĂłra przeÂżyÂła aborcjĂŞ - Gianna Jessen - zapytywaÂła, dlaczego senator stanu Illinois Barack Obama gÂłosowaÂł czterokrotnie przeciwko ustawie, ktĂłra chroniÂłaby Âżycie dzieci narodzonych, ktĂłre przeÂżyÂły zabieg aborcji. Chodzi o ustawĂŞ Born-Alive Infants Protection Act. Projekt tej ustawy pojawiÂł siĂŞ wkrĂłtce po tym, jak pielĂŞgniarka z Chicago Jill Stanek ujawniÂła przypadki pozostawiania dzieci, ktĂłre przeÂżyÂły aborcjĂŞ bez opieki, by w ten sposĂłb spowodowaĂŚ ich ÂśmierĂŚ.
Organizacja studencka SFLA przygotowaÂła krĂłtki film, ktĂłry m.in. zawiera wypowiedzi senatora Obamy, sprzeciwiajÂącego siĂŞ w 2002 r. uchwaleniu ustawy broniÂącej Âżycia dzieci, ktĂłre przeÂżyÂły aborcjĂŞ. Zdaniem Obamy ustawa nie respektowaÂłaby pierwotnej decyzji kobiety, ktĂłra nie chciaÂła dziecka oraz utrudniaÂłaby pracĂŞ lekarzy dokonujÂących aborcji.
Kristan Hawkins, dyrektor zarzÂądzajÂący organizacji SFLA stwierdziÂł: - ByÂłem zaskoczony, kiedy pielĂŞgniarka Planned Parenthood ujawniÂła, Âże pozwala siĂŞ umrzeĂŚ dziecku, ktĂłre urodziÂło siĂŞ Âżywe, i Âże jest to powszechna praktyka aborcjonistĂłw. Nikt nie powinien broniĂŚ tej praktyki.
Studenci z SFLA naciskaj¹ na Kongres, by natychmiast przeprowadzono dochodzenie w sprawie Planned Parenthood, najwiêkszej instytucji krajowej, œwiadcz¹cej us³ugi aborcyjne, która w dodatku otrzymuje dofinansowanie z bud¿etu paùstwa w wysokoœci 300 mln dol. rocznie. Ponadto zwrócili siê oni do Bracka Obamy z proœb¹, by wyjaœni³ swój sprzeciw wobec przyznania dzieciom praw cz³owieka i wycofa³ siê z promowania ustawy aborcyjnej Freedom of Chocie Act, która, gdyby wesz³a w ¿ycie, pozwala³aby na aborcjê praktycznie do dziewi¹tego miesi¹ca ci¹¿y na ¿yczenie kobiety.
Stany Zjednoczone posiadaj¹ jedne z najbardziej liberalnych przepisów, pozwalaj¹cych na zabijanie dzieci nienarodzonych. W wyniku s³ynnej sprawy Roe przeciw Wade rozpatrywanej na pocz¹tku lat 70. przez S¹d Najwy¿szy, aborcja zosta³a uznana za legaln¹ przez ca³y okres ci¹¿y z niewielkim ograniczeniami w trzech ostatnich miesi¹cach. ChoÌ wielokrotnie podejmowano inicjatywy, które mia³yby zmieniÌ ten stan rzeczy, czêsto Sad Najwy¿szy uniewa¿nia³ przepisy stanowe, twierdz¹c, ¿e naruszaj¹ one konstytucyjne prawa do ochrony prywatnoœci.
ÂŹrĂłdÂło: LifeSiteNews.com, AS
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #243 : Sierpień 10, 2009, 19:57:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #244 : Sierpień 10, 2009, 20:32:50 » |
|
PozwolĂŞ sobie zacytowaĂŚ jeden komentarz ktĂłry zostaÂł zamieszczony pod artykuÂłem:
"wystarczy siĂŞ nie puszczaĂŚ - niby proste a zarazem skomplikowane, ale gdy siĂŞ myÂśli nie tÂą czĂŞÂściÂą ciaÂła ktĂłrÂą powinno to taki efekt jest."
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #245 : Sierpień 10, 2009, 20:36:08 » |
|
PozwolĂŞ sobie zacytowaĂŚ jeden komentarz ktĂłry zostaÂł zamieszczony pod artykuÂłem:
"wystarczy siĂŞ nie puszczaĂŚ - niby proste a zarazem skomplikowane, ale gdy siĂŞ myÂśli nie tÂą czĂŞÂściÂą ciaÂła ktĂłrÂą powinno to taki efekt jest."
Nic dodaÌ nic uj¹Ì  Trzeba panowaÌ nad emocjami
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #246 : Sierpień 10, 2009, 21:17:22 » |
|
ale oczywiœcie zalecenia KRK/KK aby zachowaÌ wstrzemiêŸliwoœÌ i wspó³¿ycie ograniczyÌ do ma³¿eùskiego s¹ œmieszne... tak samo jak to, ¿e wspó³¿yj wtedy kiedy jesteœ gotowy aby odpowiedzialnie przyj¹Ì ewentualne potomstwo.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #247 : Sierpień 10, 2009, 21:23:15 » |
|
A wystarczyÂłaby gomka 
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #248 : Sierpień 10, 2009, 21:26:19 » |
|
OczywiÂście, taka na caÂłe ciaÂło - wtedy "zalety" jej znaczÂąco wzrastajÂą.
Darek, a sÂłyszaÂłeÂś o pĂŞkniĂŞtych prezerwatywach?
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #249 : Sierpień 10, 2009, 21:29:13 » |
|
SÂłyszaÂłem, choĂŚ czĂŞÂściej, przynajmniej w naszym kraju, moÂżna byÂło spotkaĂŚ siĂŞ z gumkami poprzebijanymi igÂłami przez pewne "zacne" koÂła.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
|