Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:01:25

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 28 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Aborcja - tak/nie?  (Przeczytany 294974 razy)
0 u¿ytkowników i 22 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #250 : Sierpieñ 10, 2009, 21:30:17 »

Nie mówi³em o celowym niszczeniu. I co to za zacne ko³a?
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #251 : Sierpieñ 10, 2009, 21:31:42 »

no i w³a¶nie to jest problem ma wyspach... mimo dostêpno¶ci prezerwatyw i innych antykoncepcyjnych ¶rodkach i nachalnej edukacji seksualnej wci±¿ coraz wiêcej m³odych ludzi uprawia seks bez zabezpieczeñ...
paradoks prawda?

pewnie ko³a ró¿añcowe lub ko³a przyjació³ pewnego radia ;P
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 10, 2009, 21:32:18 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #252 : Sierpieñ 10, 2009, 21:33:43 »

Kilka, mo¿e nawet na¶cie, lat temu by³a do¶æ g³o¶na, równie¿ w mediach, sprawa starszych pañ, które wybra³y taki w³a¶nie sposób okazania swego poparcia dla KK wobec gumek, i tym samym chyba podniesienia liczebno¶ci naszego narodu, a co za tym idzie i kiesy ko¶cio³a. Du¿y u¶miech Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 10, 2009, 21:47:29 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #253 : Sierpieñ 10, 2009, 21:46:18 »

Nie rozumiem, te¶ciowe przebija³y ig³± prezerwatywy swoich ziêciów?  Mrugniêcie
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #254 : Sierpieñ 10, 2009, 22:00:45 »

i tym samym chyba podniesienia liczebno¶ci naszego narodu, a co za tym idzie i kiesy ko¶cio³a. Du¿y u¶miech Mrugniêcie
Darek, to ile trafia do KK za ka¿de urodzone dziecko i kto generuje przelew? Skarb Pañstwa, US?

wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #255 : Sierpieñ 11, 2009, 07:14:49 »

a mi poprostu jest żal tej dziwczyny, współczuje jej bardzo, sczególnie następnych lat jej życia.
Nie chiało mi się wczoraj nic pisać po preczytaniu komentarzy pod tym art. szkoda, że ludzie nie potrafią ba nawet nie próbuja zrozumieć, przecież nikt nie wie dlaczego tak na prawdę ona to robiła, z jej wypowiedzi wynika, że jest to baaardzo smotna młoda kobieta.Dziwny też musiał byc układ w jej rodzinie, je żeli bała romawiać sie  matką, rzuciła szkołe, z tych strzepków mogę przypuszczać, że w rodzinie też nie miała oparcia, lub rodzina była zjeta czymś innym niż wychowanie dzici.... ale to tylko moje przypusczenia.
Fakt jest taki, że 80% komentarzy jest obrzydliwych i oceniająch tą kobietę, jej lekkomyśność to nic w porównaniu jadu i okrucieństwa  komętujących. I jeszcze to chamstwo skąd to sie bierze?
Art wstrząsający, pokazuje jak można znisczyć sobie życie już na starcie, sczerze współczuję

Pozdrawiam U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 11, 2009, 07:15:43 wys³ane przez wiki » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #256 : Sierpieñ 11, 2009, 07:16:57 »

a mi poprostu jest ¿al tej dziwczyny, wspó³czuje jej bardzo, sczególnie nastêpnych lat jej ¿ycia.
Nie chia³o mi siê wczoraj nic pisaæ po preczytaniu komentarzy pod tym art. szkoda, ¿e ludzie nie potrafi± ba nawet nie próbuja zrozumieæ, przecie¿ nikt nie wie dlaczego tak na prawdê ona to robi³a, z jej wypowiedzi wynika, ¿e jest to baaardzo smotna m³oda kobieta.Dziwny te¿ musia³ byc uk³ad w jej rodzinie, je ¿eli ba³a romawiaæ sie  matk±, rzuci³a szko³e, z tych strzepków mogê przypuszczaæ, ¿e w rodzinie te¿ nie mia³a oparcia, lub rodzina by³a zjeta czym¶ innym ni¿ wychowanie dzici.... ale to tylko moje przypusczenia.
Fakt jest taki, ¿e 80% komentarzy jest obrzydliwych i oceniaj±ch t± kobietê, jej lekkomy¶no¶æ to nic w porównaniu jadu i okrucieñstwa  komêtuj±cych. I jeszcze to chamstwo sk±d to sie bierze?
Art wstrz±saj±cy, pokazuje jak mo¿na znisczyæ sobie ¿ycie ju¿ na starcie, sczerze wspó³czujê

Pozdrawiam U¶miech

tak sobie my¶lê ¿e gdyby pos³ugiwaæ siê logik± tej dziewczyny to szkoda, ¿e jej matka nie zrobi³a na niej aborcji bo wtedy oszczêdzi³a by jej wielu cierpieñ...
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #257 : Sierpieñ 11, 2009, 17:12:38 »

NIe, nie szkoda, ¿e siê urodzi³a. Szkoda, ¿e znalaz³a siê w takiej sytuacji w której zdecydowa³a siê na takie kroki.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #258 : Wrzesieñ 03, 2009, 10:05:51 »

Pytanie jak zwykle bez sensu Sfor-Mu³owane.
Bardziej harmonijniejsze efekty przynios³oby postawienie go w formie:
u KOGO aborcja, Kiedy aborcja tak, a kiedy aborcja nie.

Ale Sfory Mu³owe maj± jeszcze swoje STARE NIEAKTUALNE cele(SAMOZNISZCZENIE), a g³ównym z nich jest czynienie dysharmonii poprzez tzw dogmatyzacjê i etykietyzacjê...
czyli rzeczy niezbêdne dla funkcjonowania droidów - ale nie Ludzi. (co jest dosyæ kluczowe w rozpatrywaniu tego zagadnienia). Maszyna, Droid, Techniczny Komputer, jak i BioTechnologiczna maszyna potrzebuje jednoznaczny algorytm, aby móg³ funkcjonowaæ(wykonywaæ ten¿e program).

Na podstawie obustronnej umowy Istoty Ludzkiej/Cz³owieka z droidami z roku 2006/7, Droidom nale¿y siê
aktualizacja oprogramowania, a androidy, które jej dokonuj± przed³u¿aj± swoje istnienie realizuj±c kategoriê praktycznej u¿yteczno¶ci dla Istoty Ludzkiej. Jest to ralizacja alternatywnej lini losu dla linii natychmiasowego bezwarunkowego z³omowania/dymisjonowania androida (która jest równolegle aktywna i wi±¿±ca
zgodnie z warunkami brzegowymi umowy).

Zatem droidy, które WYBRA£Y PRZETRWANIE/ROZWÓJ  z wielk± ochot± realizuj± aktualizacje oprogramowania (operacje Dusz, Softwaru) z POZYTKIEM DLA SIEBIE i ISTOT LUDZKICH.

Istota Ludzka nie jest ¶miertelna, wiêc problem aborcji jej nie dotyczy.
Istota Nieludzka jest ¶miertelna, wiêc problem aborcji jej dotyczy. Bardzo zaanga¿owana weñ jest.

Cytat: janneth
Naj¶mieszniejsze zdanie zwolenników aborcji w owym temacie napisa³a Lucyna:
"Z tego, co czyta³am w ró¿nych ksi±¿kach i nie tylko, dusza wciela siê w cia³o w ostatnich miesi±cach ci±¿y
(domy¶lam siê, ¿e s± to miesi±ce 7-9), w wyj±tkowych wypadkach wcze¶niej i oko³o porodu - gdy dusza chce
mieæ okre¶lone do¶wiadczenia. Aborcje zwykle dokonuje siê w najwcze¶niejszym etapie ci±¿y, nie powinien
zatem istnieæ dylemat, co z dusz± - po co wcieli³a siê w cia³o, które i tak siê nie urodzi."
Aborcj± nie mo¿na zabiæ Cz³owieka, ani ¿ycia, kiedy ono siê jeszcze nie narodzi³o. (mo¿na zabiæ potencjalne
¿ycie).
Nic ¶miesznego...

ODDECH | tchnienie | DUCH
Dla funkcji ¿ycia niezbêdny jest oddech. Synchronizacja z Relatywn± konfiguracj± Gwiezdna(Astralna) oraz
Planetarna nastêpuje wraz z PIERWSZYM ODDECHEM(lub specjalnym*288).. wówczas uruchamiana jest funkcja ¯YCIA. (oraz potencjalna mo¿liwo¶æ jego zabicia).

SERCE znajduje sie w klatce piersiowej(oddech). Niezale¿nie czy prawe, czy lewe, czy na ziemi, czy w niebie, czy gdziekolwiek.. zawsze jest "objête" funkcj± oddechu. FUNKCJ¡ TCHNIENIA. Funkcj± Ritmu.
A jakiemu tchnieniu siê podda?.. Kosmiczemu? galaktycznemu? uk³adowemu? systemowemu? Planetarnemu?
..to juz zale¿y od reszty organizmu i celu jego zaistnienia/przeznaczenia i losu. Niemniej to stanowi o prze³o¿eniach kwantowych oraz fraktalach wp³ywu/falach iego ritmu. Jej ritmu. tego rytmu.

P³ód w ³onie matki NIERealizuje funkcji ¯YCIA. Realizuje jedynie techniczne funkcje wegetatywne.  Biotechnologicznie jest pod³±czone pod ¯YCIOWE/¦MIERTELNE mozliwo¶ci matki i z nimi rezonuje.
Uczucia czy odczucia te¿ bywaj± wegetatywne i tam s± takowe w³a¶nie, wiêc nie ma co je ponadmiarê wywy¿szaæ. Bo tucznik ma podobne.

Dusza, jako zal±¿ek JA¬NI, która ma siê wy³oniæ, jako efekt zSamorealizowania siê programu (przedurodzeniowego), równie¿ realizuje wówczas jedynie funkcje TECHNICZNE i nie ma to nic wspólnego z Istota Ludzka, jako forma ¯YWA czy jakikolwiek wyraz ¯YCIA.

Dusza, jakotaka swoja rolê odgrywa ju¿ wcze¶niej.. jeszcze w okresie przed-Zap³odnieniowym,
gdy¿ jesto ona jakby (silnie powi±zana z)egregorem pary, która realizuje p³eæ/sex. Czyli jakby "WCIELA" sie na etapie flirtu i zalotów.
Ma³o tego.. niekiedy nawet na etapie kojarzenia pary.. upatruje sobie rodziców i wykonuje manewry by sk³oniæ ich ku sobie... PARA KLET. Paraklet. W Pocie Szyje Cielê. Chichot))) PoCieSzyCiel.

Natomiast fakt, czy Dusza jest potem obecna, czy ci±gle, czy z przerwami, czy wcale..
.. to juz zalezy od jako¶ci tego egregora i tego, PO CO, JAK i przez KOGO by³ on powo³ywany.  ..i ustaw± prawn± tego nieogarniecie raczej. Wiêc fakt ten jest dlañ ma³o znacz±cy. Pocóz wogóle ingerencje ustawowe w tê sferê?!

Wszak Dusza mo¿e realizowac czysto ruchalnicze i bezzap³odnieniowe powo³anie - wówczas jej 'cia³em' jest RADO¦Æ i WZLOTY KOCHANKÓW.. i tu jej rola siê zamyka.(i nie ma potrzeby powo³ywania nowych Cia³, skoro te sa tak DOSKONA£E). Tak tez mo¿e byæ choæ nie musi. Wiêc bez dogmatów, please

reasumuj±c: ilo¶æ nie sKompensuje nieDoskona³o¶ci, a jedynie j± POWIELI
Zw³aszcza zbiorowe egregory.. jedynie powielaj± kalectwo. Zbiorowy ob³êd.

to kwestia samopoczucia.. niektórzy wariaci potrzebuj± mieæ wielki szpital i du¿o towarzystwa podobnie ob³±kanego, by z ob³akania uczyniæ normê uwiarygadniaj±ca w³asne opisy sytuacji. Mo¿liwe ¿e s± tak têpi, i¿ szykuja sobie odbicie ze zwielokrotnion± si³±, by siê rozwin±c, by uaktualniæ diagnoze, by z³amaæ swe ego.
Inni zadowola siê wariactwem w samotno¶ci lub w mniejszych grupkach Mrugniêcie Mi³ego dnia ¿yczê
U¶miech

Cytat: Kiara
Jeszcze raz, podtrzymuje moje zdanie w sprawie aborcji, taka decyzja  jest i byc powino prawem kobiety.
Nikt nie ma prawa za nia decydowac, ale ma obowiazek uswiadamiania ludzi o antykoncepcji , by takich sytuacji bylo jak najmniej.
Ja sie z tym w pe³ni zgadzam, i to promujê. (z tym ze nie kobiety-a pary. ale tu mam w±tpliwo¶ci jeszcze.. moze jednak Kobiety, jak mówisz.) Ale zapewne jest wiele kobiet, które wola³yby takich decyzji nie musiec podejmowaæ - a odpowiedzialno¶æ  i tê konieczno¶æ przerzuciæ na zewn±trz: partnera, prawo, kosció³, obyczaj spoleczny.

Jeszcze raz, podtrzymuje moje zdanie w sprawie aborcji, taka decyzja  jest i byc powino prawem kobiety.
Nikt nie ma prawa za nia decydowac,
a kto ma prawo decydowaÆ o ¿yciu dziecka?

to przecie¿ oczywiste ¿e Biskup ..ojciec setek, tysiecy dzieci. Ob³akanych dzieci.
Nie¿ywych dzieci. Sakazanych na Umieranie dzieci. Dzieci kultywuj±cych pozory ¿ycia..

A wiesz, ¿e aktualnie KA¯DY PODATNIK p³aci alimenty na dzieci zrodzone z Biskupiej koncepcji?!
..zrealizowanej cudzymi ³onami i cudzymi penisami. Mrugniêcie))) Wymyslna Kreacja!  Z³y
Ale Kto¿ nie lubi byæ robiony w wa³a?!? Mrugniêcie)))

A Mo¿e pani, która wciska na etyce nieskuteczn± antykoncepcjê?
moze pani, która perforuje prezerwatywy?
mo¿e pan Karol, smakosz kremówek?
albo pan Stalin?..
Trzeba to ustaliæ.. bo jak co¶.. to siê przecie¿ wi±¿e nieuchronnie z ewentualnymi Alimentami!

A mo¿e po prostu Producent plemnika wraz z Producentka komórki jajowej???..
Mysle ¿e ustalicie co¶ m±drego.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2009, 13:56:26 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #259 : Wrzesieñ 03, 2009, 13:18:26 »

Nie spodziewa³am siê od samego rana na forum przeczytaæ takiej b³azenady.
Cytat, jaki poda³e¶ jest moim cytatem i gdyby¶ czyta³ uwa¿nie moje wypowiedzi b±d¼ zna³ moje stanowisko, nie o¶miesza³by¶ siê do tego stopnia. A nawet je¶li nie chcia³o ju¿ Ci siê przestudiowaæ wszystkich moich wypowiedzi, to wystarczy³o przejrzeæ ten temat od pocz±tku. Na przysz³o¶æ gdy bêdziesz czyje¶ s³owa omawia³, nie bój siê podpisaæ ich nazw± u¿ytkownika (w tym wypadku wystarczy³o nie zamieniaæ imienia "Janneth" na "jaki¶ dogmatyk").
Skoryguj wiêc swoj± wypowied¼ tak, aby mi siê podoba³a, w innym przypadku nie masz co liczyæ na jak±kolwiek dyskusjê z moj± osob±. Nawet nie chcia³o mi siê czytaæ reszty Twojej wypowiedzi, zawiesi³am siê na autorze dogmatyku i dopóki nie zostanie zmieniony na w³a¶ciwego, dopóty Twój post pozostanie bez mojej odpowiedzi.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #260 : Wrzesieñ 03, 2009, 13:31:56 »

U¶miech

Chichot Chichot Chichot..Zdecydowana,silna, konkretna kobietka...Niech sobie nie my¶la ,¿e z nami mozna bezkarnie.... Chichot Chichot Chichot   ...buziaczki Chichot Chichot Chichot
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #261 : Wrzesieñ 03, 2009, 13:41:09 »

A jak delikatnie do dyskusji zaprasza?

Strach gadaæ. U¶miech Mrugniêcie Chichot Du¿y u¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #262 : Wrzesieñ 03, 2009, 13:47:26 »

Lindo droga - moja postawa jest jasna. Je¶li ju¿ kogo¶ o¶mielam siê skrytykowaæ, mówiê mu to wprost.
Je¶li Phirioori chcia³ skrytykowaæ moje s³owa za moimi plecami, to dobrze zrobi³, bo ledwo dostrzeg³am tego posta i ¶lepy traf chcia³, ¿ebym w tych wypocinach dostrzeg³a w³asne s³owa, których autorem okaza³ siê byæ "jaki¶ dogmatyk".
Dlatego pro¶ba moja (jak Kot ³adnie okre¶li³ - delikatne zaproszenie do dyskusji) jest taka, by autor zosta³ podpisany swoim imieniem. Je¶li Phirioori oka¿e mi szacunek nie nadaj±c pierwszych rzeczowników, jakie ¶lina mu na jêzyk przyniesie, to zrewan¿ujê siê tym samym prowadz±c z nim dyskusjê.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #263 : Wrzesieñ 03, 2009, 13:55:41 »

w±tek tu<
to jest post egosiezajmuj±cy oko³ow±tkowy. nie traccie czasu

Przedstawiê Ci to tak:
Raczej nie omawiam tu cudzych s³ów. A cytat (g³ównie Lindy) jest tu marginalny.
Je¶li Phirioori chcia³ skrytykowaæ moje s³owa za moimi plecami, to dobrze zrobi³(...)
Mo¿na gdybac, Mo¿na i gdybanie wyra¿aæ. Mozna te¿ dowiedzieæ siê jak jest/by³o. PHIRIOORI cytowa³ g³ównie
Twój cytat Lucyny.. i do tego siê odnosi i to bardzo marginalnie. Do tego momentu PHIRIOORI nawet nie wiedzia³ o Twoim istnieniu. Nie wspominaj±c ju¿ o istnieniu Twoich szacownych pleców.. a tym bardziej o ich po³o¿eniu, by móg³ cokolwiek robiæ za nimi.

PHIRIOORI raczej chcia³ o aborcji wyraziæ sie w w±tku o aborcji, a nie w w±tku o... czyminnym. Podobnie jak o reinkarnacji prawdopodobnie wyrazi siê w w±tku o reinkarnacji - a nie o aborcji.

Je¶li janeth oka¿e mi szacunek nie nadaj±c oceniaj±cych przymiotników, jakie ¶lina jej na jêzyk przyniesie, w odniesieniu
do prezentacji mojego stanowiska, zw³aszcza ¿e go nawet nie pozna³a, gdy¿, jak sama mówi zawiesi³a siê na
wstêpie
Nawet nie chcia³o mi siê czytaæ reszty Twojej wypowiedzi
to zrewan¿ujê siê tym samym prowadz±c z ni± dyskusjê.

Cytat: 1st przymiotnik oceniajacy janneth
¶lepy traf chcia³, ¿ebym w tych wypocinach dostrzeg³a w³asne s³owa
to takie arteq`owe.
Cytat: 2nd przymiotnik oceniajacy janneth
przeczytaæ takiej b³azenady.
Skoryguj wiêc swoj± wypowied¼ tak, aby mi siê podoba³a, w innym przypadku nie masz co liczyæ na jak±kolwiek dyskusjê z moj± osob±.
..je¶li ³aska.

Na przysz³o¶æ gdy bêdziesz czyje¶ s³owa omawia³, nie bój siê podpisaæ ich nazw± u¿ytkownika (w tym wypadku wystarczy³o nie zamieniaæ imienia "Janneth" na "jaki¶ dogmatyk"
Dziêkuje za dodanie otuchy. Ale¿ ja NIC tu nie zmienia³em. Skrypt nie wybiera zaznaczeñ, wiêc rêcznie wyci±³em kwestiê która by³a niejako motywatorem mojej wypowiedzi. Zaraz poprawiê na janneth, bo dopiero teraz wiem, ze to ty cytowa³a¶ Lucynê.

Raczej nie omawiam tu cudzych s³ów. A cytat (g³ównie Lindy edit: Lucyny) jest tu marginalny.

gdyby¶ czyta³ uwa¿nie moje wypowiedzi b±d¼ zna³ moje stanowisko, nie o¶miesza³by¶ siê do tego stopnia. A nawet je¶li nie chcia³o ju¿ Ci siê przestudiowaæ wszystkich moich wypowiedzi,

no trudno. osmieszy³em siê do tego stopnia.
Nie mam kiedy siê zapoznac na razie. mam inne phiriooritety poki co, ale zachêcasz do zerkniêcia nie¶mia³o ..widzê.
Potrzeba po¶wiêcenia i ochoty, by sie przebijaæ przez niektóre posty, a nie jestem pasjonatem tego tematu.

Cytat: janeth
to wystarczy³o przejrzeæ ten temat od pocz±tku.
nie chcia³o mi siê za razie. Odnosze siê do tematu topiku.. nie do dyskusji. Piekna Czarna Pumo.

Chichot Znowu ³apiecie za s³owka trac±c z oczu przes³anie Mrugniêcie)) szczego³y sie dostroi.

---------------------------------------
z piaskiem na pustyni i tak nie pogadasz
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2009, 19:37:44 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #264 : Wrzesieñ 03, 2009, 14:05:08 »

Chichot

Ale¿ ja NIC nie zmienia³em. Wyci±³em bez autora (zreszt± odnosze siê do cytatu lindy g³ównie, ... a potem nie pamiêta³em kogo (by³o puste).. i dopisa³em. Zaraz zmieniê.
..S³ucham.. Chichot Chichot Chichot  Mojego cytatu....?Ja o aborcji chyba Co¶ Co¶ nie pisa³am...
Chcesz sie przeniesc ze mna do watku "masz cos do mnie?' Chichot Chichot Chichot 

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #265 : Wrzesieñ 03, 2009, 14:14:38 »

Phirioori - by nazwaæ mnie dogmatykiem, trzeba albo nie znaæ znaczenia tego s³owa, albo byæ hipokryt±.
Dogmatyk nie potrzebuje dowodów, by uwierzyæ, a to jest kompletnie sprzeczne z moim pogl±dem.
Tak samo nie wierzê w Boga, którego jako¶ nie uda³o mi siê spotkaæ, jak nie wierzê w reinkarnacjê, gdy¿ pamiêæ moja ogranicza siê do mojego wczesnego dzieciñstwa. Jestem realistk± do kwadratu.
Od pocz±tku w tym temacie mówi³am, ¿e ¿ycie trzeba chroniæ od poczêcia, ale nie jest to tez± opieraj±c± siê na religii, a w³asnym wewnêtrznym przekonaniem, aborcja jest po prostu sprzeczna z moj± moralno¶ci±.
I nie uwierzê w ¿adn± wêdrówkê dusz, ¿adne reinkarnacje, nic co by³o by czyim¶ zdaniem nie wezmê za w³asne. Nie doszukujê siê prawd w czyich¶ do¶wiadczeniach opisywanych w literaturze, gdy¿ uwa¿am, ¿e tylko to, czego ja do¶wiadczam jest absolutnie prawdziwe. Inni mog± l¿yæ, ubarwiaæ, próbowaæ zmieniaæ czyje¶ pogl±dy. Ja nie przyjmujê s³ów autorów za pewne, ja sama jestem autorem. W³asnymi do¶wiadczeniami, prze¿yciami i my¶lami kreujê w³asny dekalog. Nie namawiam Ciê by¶ go przestrzega³, masz w³asny.
Na której¶ z pierwszych trzech stron tego tematu zacytowa³am s³owa lekarza, sama nie mam medycznego wykszta³cenia, jestem informatykiem. Cz³owiek, który przeprowadzi³ kilkaset aborcji w swoim ¿yciu jest dla mnie bardziej rzetelnym autorem ni¿ cz³owiek, który bez dowodów na reinkarnacjê potrafi ni± wyt³umaczyæ czyn tak haniebny jak aborcjê.
Ciekawa jestem jednak, jakie Ty masz namacalne dowody na potwierdzenie istnienia reinkarnacji. Poka¿, ¿e nie jeste¶ dogmatykiem i wyja¶nij mnie, sceptykowi, ¿e s± na tym ¶wiecie rzeczy, które nawet filozofom siê nie ¶ni³y...

A ja my¶la³am, ¿e Tupac Shakur ¿yje... Chichot

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2009, 14:20:25 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #266 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:33:10 »

Dogmatyk, Dogmaticus
dogmatyk (p.³c. dogmaticus ‘dogmatyczny’ z gr. dogmatikós ‘orzekaj±cy’)
1. zwolennik dogmatyzmu.
2. cz³owiek opieraj±cy siê wy³±cznie na starych zasadach, tezach.

Has³o opracowano na podstawie „S³ownika Wyrazów Obcych”
http://portalwiedzy.onet.pl/103020,,,,dogmatyk,haslo.html

A w tym temacie star± tez± bywa zrównanie 'ochrony ¿ycia' z 'niedokonywaniem aborcji' a tym bardziej z wymuszaniem "moralnym", obyczajowym, wymuszaniem ustawowym 'niedokonywania'.

a teraz "dogmatyk" inaczej:
Dog-matic
..psi/szakali automatyzm. Orzekanie zautomatyzowane.

a w±tek tu<
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2009, 19:38:18 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #267 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:46:08 »

Phirioori - S³ownik Jêzyka Polskiego PWN - http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=dogmatyk
Cytujê: "bezkrytyczny stosunek do pewnych tez i pogl±dów, odrzucaj±cy mo¿liwo¶æ poddania ich weryfikacji".

Zgadzam siê z przytoczonym przez Ciebie opisem: cz³owiek opieraj±cy siê wy³±cznie na starych zasadach, tezach.
Ale interpretacja tego jest taka, ¿e cz³owiek przyjmuje pewne za³o¿enia nie sprawdzaj±c ich wiarygodno¶ci. Tak w³a¶nie jak mnie to zasugerowa³e¶, z czym siê nie zgodzi³am.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #268 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:46:27 »

Najwspanialsze jest to, ¿e potrafimy tak piêknie siê ró¿niæ...
Ateista popiera w pewnych sprawach katolika, a niewierny ma wspólne pogl±dy z ojcem redemptorystów Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - jak zwykle rado¶nie Thotal U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #269 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:49:20 »

Thotal, mam wra¿enie, ¿e mówisz o mnie.
Ateista popiera katolika...
Wszystko co robimy zawsze do nas powraca. Je¶li katolik akceptuje i toleruje moje pogl±dy, mo¿e liczyæ na to samo z mojej strony. I tak... Masz racjê. Te ró¿nice nie dziel±, ³±cz±.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #270 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:50:38 »

OK, znamy definicjê dogmatu i dogmatyka. Ale nadal nie mogê doszukaæ siê spójno¶ci definicji z postaw± Janneth i lwi± czê¶ci± jej wypowiedzi.

Ciekawi mnie czy popisywanie o umowach ludzików z droidami, statkach, "prawdziwym" znaczeniu s³ów to namacalna rzeczywisto¶æ i prawda któr± bez problemu udowodnisz...
Czy mo¿e znowu spotkam siê z odpowiedzi± "kiedy¶ mo¿e zdecydowa³bym siê, teraz mnie to nie bawi"?  
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #271 : Wrzesieñ 03, 2009, 19:57:26 »

arteq powtarza jak automat kwestie na które dawno ju¿ mu odpowiedziano.
Jesli bêdzie czeka³ na taka odpowied¼ która juz sam zna - to jej nigdy nie otrzyma.
To proste.. jak nieskoñczono¶æ.

a w±tek tu<

Cytat: janeth
Tak w³a¶nie jak mnie to zasugerowa³e¶, z czym siê nie zgodzi³am.
Tak. Mog³em siê pomyliæ, ale naprawi³em b³±d. A ja siê nie zgodzilem z Twoimi przymiotnikami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2009, 20:03:30 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #272 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:01:21 »

Janneth,
dziêkujê Ci za "wsparcie", zawsze doszukujê siê w ludziach wiêcej dobrego ni¿ "z³ego", a ci co dr±¿± w swych g³owach wiecznych wrogów, moimi wrogami nie s±, tylko dyletantami w³asnej duchowo¶ci...

Pozdrawiam bardzo serdecznie - Thotal U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #273 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:03:04 »

Wola³em siê upewniæ ponad wszelk± w±tpliwo¶æ i unikn±æ sytuacji, ¿e pó¼niej kto¶ [najczeciej sam autor] zarzuci mi "fa³szyw±" interpretacjê. W takim razie nadal traktujê Twoje s³owa i g³oszone pogl±dy jako wy³±cznie lu¼ne hipotezy.

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #274 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:05:47 »

Phirioori biedaczyno moja... Ile razy jeszcze bêdziesz edytowaæ tego nieszczêsnego posta i zmieniaæ go tak, by wyrazi³ wszystko i nic zarazem? Czyta³am ju¿ go dzisiaj w kilku ods³onach? Edytujesz go na okr±g³o... to w ogóle zgodne z regulaminem? Chyba ju¿ jakiemu¶ tu siê oberwa³o jeszcze za mojej kadencji, za kasowanie czê¶ci swoich wypowiedzi i zastêpowanie ich czym¶ innym? Jeszcze siê dziwi³am, czemu do ka¿dej swojej wypowiedzi dodajesz odno¶nik do tego ba³aganu na górze. Teraz ju¿ wiem U¶miech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 28 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: