Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 10:59:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 28 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Aborcja - tak/nie?  (Przeczytany 294961 razy)
0 u¿ytkowników i 15 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #275 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:07:07 »

zrówno janeth jak i arteq maj± jakie¶ problemy z "macaniem" ..widze:

Cytat: janeth
jakie Ty masz namacalne dowody na potwierdzenie istnienia reinkarnacji.
Cytat: arteq
Ciekawi mnie czy popisywanie o umowach ludzików z droidami, statkach, "prawdziwym" znaczeniu s³ów to namacalna rzeczywisto¶æ

Otó¿ to zale¿y w sporej mierze od zdolno¶ci macania. A dok³adniej percepcji.
Namacalno¶æ to uzale¿nienie od  jednego ze perceptorów... dotykowego.

a w±tek tu<

Cytat: janeth
Chyba ju¿ jakiemu¶ tu siê oberwa³o jeszcze za mojej kadencji, za kasowanie czê¶ci swoich wypowiedzi i zastêpowanie ich czym¶ innym?
Otó¿ wbrew Twoim insytnuacjom ja rozbudowujê wypowied¼, dopowiadam nie zmieniaj±c jej g³ównego sensu - a uzupe³niam po prostu. Szkoda mi czasu na przerzucanie siê pustymi postami ..wolê dopowiedzieæ dobrze kilka istotniejszych mysli.
Zamiast za¶miecaæ forum offtopami, powielaj±cymi bezwarto¶ciowe oceny wypowiedzi innych uczestników, a nie wnosz±ce jednocze¶nie NIC, zadnych argumentów do dyskusji, poza dezaprobat± dla innych. To podpada pod "notoryczne obrazanie userów, z regulaminu".

A potem siê dziwisz, ¿e komu¶ siê nie chce zaznajomiæ z twoimi postami. Albo z w±tkiem jakowym¶.
edit:
Patrz... A mnie siê dzisiaj wydawa³o, ¿e zacytowa³e¶ moj± wypowied¼.
Znaczy, ¿e j± przeczyta³e¶.
Mnie te¿ siê tak wydawa³o. Znaczy, ¿e ulegli¶my temu samemu z³udzeniu.

Okaza³o siê ¿e przeczyta³em wypowied¼ Lucyny. By³ te¿ Twoja tam doklejona nieudaczna proba o¶mieszania i dezawu³owania merytorycznej dyskusji o konkretach, przy jednoczesnycm tych konkretów pozorowaniu.

Nie musisz podkre¶laæ, ¿e mnie nie szanujesz... Da³e¶ ju¿ tego znak w pierwszym po¶cie
Wówczas jeszcze nie mia³em ukierunkowañ zwiazanych z szacunkiem lub jego brakiem. Okre¶li³em jedynie swoje odczucie charakteru Twoich opinii, co tak bardzo Ciê urazi³o. Nawet po swojej pierwszej interwencji mia³a¶ u mnie Carte Blanche, pomimo bardzo niegrzecznych epitetów, których wówczas nawet niedostrzeg³em. No ale potem ju¿ przesadzi³a¶.. no i doczyta³em.

Pozatym bardzo nie szanujê osobników tak przepe³nionych hipokryzj±, ¿e s³abo¶æ swych wywodów ukryc usi³uj± posi³kuj±c siê frazami typu "biedaczyno ty moja",
bo ja od tego ani siê nie stanê "twój", ani "biedaczyn±". Ale Ty jedynie to o sobie za¶wiadczy³a¶.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 10:38:22 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #276 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:09:14 »

Phirioori, problemami macania bym nie nazwa³a U¶miech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #277 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:47:47 »

Wszystko co dotyczy³o reinkarnacji przenios³em tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3470.0

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #278 : Wrzesieñ 15, 2009, 15:10:52 »

przeciwnik aborcji zamordowany za pogl±dy:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7038017,Morderstwo_przeciwnika_aborcji_w_USA.html
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #279 : Wrzesieñ 16, 2009, 18:19:23 »

Co nie zmienia faktu, ¿e najbardziej zainteresowana ca³ym faktem czyli kobieta ma w tej sprawie najmniej do powiedzenia.

Kto wam da³ prawo do zagl±dania kobietom do brzuchów?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 18:20:20 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #280 : Wrzesieñ 16, 2009, 18:21:33 »

a kto da³ prawo doros³ym o decydowaniu o ¿yciu ju¿ ¿yj±cych dzieci?
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #281 : Wrzesieñ 16, 2009, 18:55:52 »

Najprawdopodobniej kobieta nigdy nie zdecydowa³aby siê na aborcjê, gdyby nie propaganda religijno - moralistyczna...
Prawdopodobnie, wszystkie dzieci by³y by nasze, ale "kto¶" nam wmawia alimenty...

Mam wielk± nadziejê, ¿e nast±pi± czasy, kiedy wszystkie dzieci bêd± nasze, kiedy ka¿dy z nas bêdzie siê cieszy³ rado¶ci± w³asnych (i nie tylko) dzieci.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #282 : Wrzesieñ 16, 2009, 18:59:01 »

no tak... religia która najmocniej optuje przeciw aborcji staje siê jej powodem

nie ma to jak odwracanie kota ogonem
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #283 : Wrzesieñ 16, 2009, 19:07:40 »

Ogon kota sta³ po stronie dominuj±cej religii, a co, "ONA" z tym wszystkim zrobi³a, to ju¿ nie moja wina..

jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #284 : Wrzesieñ 17, 2009, 08:04:32 »

a kto da³ prawo doros³ym o decydowaniu o ¿yciu ju¿ ¿yj±cych dzieci?

Nikt nikomu nie da³ prawa decydowania o ¿yciu kogokolwiek.
To, ¿e kto¶ sobie takie prawo uzurpuje to inna sprawa.

Dziecko nienarodzone nie istnieje jeszcze z punktu widzenia spo³eczeñstwa.
Czy tego chcesz czy nie, tego dziecka jeszcze nie ma w¶ród ludzi.

Wiêc twoje pytanie jest bez zwi±zku.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2009, 08:05:51 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #285 : Wrzesieñ 17, 2009, 08:41:10 »

Okaleczanie siê jest b³êdem, aborcja jest okaleczeniem fizycznym i psychicznym...

Kto doprowadzi³ do sytuacji, w której kobieta rodz±ca nie¶lubne dziecko by³a wykluczona ze spo³eczeñstwa?
Kto wprowadzi³ zak³aman± moralno¶æ?
Kto nazwa³ zbli¿enie seksualne grzechem?

Odpowiedzi na te pytania s± proste, odpowiedzialno¶æ za u¶miercanie wstydu i dzieci ponosz± twórcy jedynie s³usznej religii.

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #286 : Wrzesieñ 17, 2009, 09:44:17 »

To wszystko jest gleboko falszywe. Najpierw wielkie skomlenie  przyszlych rodzicow, dziadkow, ze benkart przyjdzie na swiat,
a kiedy sie urodzi - nacudowniejsze, najkochansze , najmadrzejsze dziecko i nikt wiecej nie wspomina o calej historii sprzed 9-ciu miesiecy. Kosciol tez stoi na calkiem innym stanowisku jesli chodzi o dziecko sprzed malzenskiego zwiazku, jesli przyjdzie na swiat to juz o niczym nie pamieta, jest gotowy do chrztu, komuni itp.  Pamietam moich rodzicow, duzo lat zyli bez slubu, urodzilo sie im dziecko z wada serca i po kilku dniach zmarlo. Mialam wtedy 5 lata moze 6. Zostalo pochowane na cmetarzu , po drugiej stronie cmetarza w kacie, pytalam dlaczego, nie dostalam odpowiedzi. Pozniej kiedy bylam starsza ojciec powiedzial mi dlaczego, ten zal ze to malenstwo bylo samo w kacie pochowane mam do dzisiaj w sercu. Rafaela

Thotal, podpisuje sie obiema rekami pod Twoja wypowiedzia w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2009, 09:46:37 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #287 : Wrzesieñ 17, 2009, 10:36:27 »

Malo tego nieslubnym dzieciom kiedys bylo przeznaczone tylko jedno imie.  Tak wiec wiadome bylo iz noszacy je chlopcy i dziewczynki bylli napietnowani przez KK ktory je chrzcil.

Okrucienstwo KK dzialalo na nich przez ich cale zycie.

Kiara U¶miech U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #288 : Wrzesieñ 19, 2009, 17:24:54 »

pierwszy który chrzci³ by³ Jan Chrzciciel... zreszt± zjawisko chrztu, obmycia czy nadania nowego imienia jest znane w ro¿nych kulturach

p.s. Kiaro kiedy bêdzie ów upadek religii? ;P

Dziecko nienarodzone nie istnieje jeszcze z punktu widzenia spo³eczeñstwa.
Czy tego chcesz czy nie, tego dziecka jeszcze nie ma w¶ród ludzi.

Wiêc twoje pytanie jest bez zwi±zku.

mylisz siê - kobieta ciê¿arna ma swoje miejsce w spo³eczeñstwie i nienarodzone dziecko równie¿

dziecko jest badane np przez lekarzy (czyli chyba istnieje)
rodzina przygotowuje siê na powrót (ubranka, pokoik, miejsce w ¿³obku itd)
kobieta w ci±¿y jet inaczej traktowana przez spo³eczeñstwo - ogólnie wszyscy s± dla niej milsi (ustêpowanie miejsca w kolejkach czy w autobusach, wykonywanie przys³ug itd) - nie dlatego, ¿e jest z brzuchem (czyli grubaskiem) ale dlatego, ¿e ma w sobie dziecko
kobietom ciê¿arnym nie sprzedaje siê np alkoholu w wielu klubach... dlaczego?
bo szkodzi dziecku...

gdyby Twoje zdanie by³o prawdziwe ¿adne z powy¿szych sytuacji by nie zachodzi³y
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2009, 17:29:16 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #289 : Wrzesieñ 19, 2009, 19:54:19 »

Cytat: Val Dee
kobieta w ci±¿y jet inaczej traktowana przez spo³eczeñstwo - ogólnie wszyscy s± dla niej milsi (ustêpowanie miejsca w kolejkach czy w autobusach, wykonywanie przys³ug itd)

Co¶
Wybacz ale nie do koñca zgodzê siê z Tob±.
Nie mam pojêcia gdzie mieszkasz, ale w £odzi i Warszawie, ostatnio czêsto bywam w P³ocku, zauwa¿y³em zupe³nie co innego.
Gdy do autobusu czy tramwaju wsiada kobieta ciê¿arna lub staruszek, albo kaleki, to jako¶ dziwnie wszyscy nagle zaczynaj± podziwiaæ architekturê miejsk± lub przep³ywaj±ce ob³oki po niebie.
Jak ust±pi³em miejsca takiej osobie, to patrzyli na mnie jak na wyrzutka, jak ¶mia³em obudziæ w nich jakie¶ wyrzuty sumienia, zaburzyæ ich znieczulicê.
Aa, szkoda gadaæ.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #290 : Wrzesieñ 19, 2009, 20:44:36 »

Val Dee- rozmawiam tu nie o dziecku oczekiwanym, rozmawiamy tu o dziecku z przypadku, o ciazy ktorej nikt nie chce tzn. ani przyszly ojciec ani przyszla matka. Ciaza nie pasuje do planow rodzinnych, zwiazek takich dwoje tez nie jest akceptowany przez najblizszych i obecnie czesto ale ci przysli rodzice sa czesto sami jeszcze dziecmi.
   Oczywiscie, ze lekarze przyjmuja, badaja przygotowuja do przyszlego macierzynstwa, - w tym przypadku nie ma nic do zazucenia. Sprawa z medycznej strony jest jasna i bez problemu. Jednak chodzi tu o dyskusje , jesli chodzi o dziecko nie chciane. Aborcja- tak/nie. Urodzenie dziecka w WC, albo innym miejscu i zamordowanie dziecka , wlozenie w worek foliowy i wrzucenie do smieci, w krzaki itp. To sa tragedie , ktore wciaz sie powtarzaja, obojetnie gdzie zyjemy  , w jakim kraju.

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #291 : Wrzesieñ 19, 2009, 21:29:09 »

Cytat: Val Dee
kobieta w ci±¿y jet inaczej traktowana przez spo³eczeñstwo - ogólnie wszyscy s± dla niej milsi (ustêpowanie miejsca w kolejkach czy w autobusach, wykonywanie przys³ug itd)

Co¶
Wybacz ale nie do koñca zgodzê siê z Tob±.
Nie mam pojêcia gdzie mieszkasz, ale w £odzi i Warszawie, ostatnio czêsto bywam w P³ocku, zauwa¿y³em zupe³nie co innego.
Gdy do autobusu czy tramwaju wsiada kobieta ciê¿arna lub staruszek, albo kaleki, to jako¶ dziwnie wszyscy nagle zaczynaj± podziwiaæ architekturê miejsk± lub przep³ywaj±ce ob³oki po niebie.
Jak ust±pi³em miejsca takiej osobie, to patrzyli na mnie jak na wyrzutka, jak ¶mia³em obudziæ w nich jakie¶ wyrzuty sumienia, zaburzyæ ich znieczulicê.
Aa, szkoda gadaæ.

hmmm widaæ w moich stronach na kobiety w ci±¿y patrzy siê inaczej... no ale có¿... mieszkam w zacofanym regionie gdzie kobieta w ci±¿y nie jest skazana na pora¿kê ;P

Rafaela - odnios³em siê do s³ów jeremiasza jakoby dziecko nienarodzone nie istnia³o w spo³eczeñstwie

moim zdaniem ono istnieje i ma do¶æ mocno okre¶lon± pozycjê
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #292 : Wrzesieñ 19, 2009, 21:43:15 »

Masz racje ze ono istnieje. Polska jest krajem bardzo religijnym, jednak ten temat jest wciasz bardzo smutnym tematem.
Duzo osob potrafi rozmawiac na ten temat, duzo osob jest totalnie przeciwko aborcji i to jest bardzo pozytywne, jednak
o niechcianej ciazy i o jej usunieciu- nie mowi sie glosno. Ja nie wiem jak dzisiaj wyglada opieka dla matki i dziecka niechcianego. Trzeba tez powiedziec ze czesto sa tez niechciane ciaze z powodu ciezkich warunkow socjalnych.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #293 : Wrzesieñ 19, 2009, 22:59:01 »

Nie chcia³bym zboczyæ z tematu, ale co¶ mi tu nie styka. Polska ma byæ krajem bardzo religijnym, a wystarczy wej¶æ do pierwszej lepszej szko³y, tramwaju, autobusu i pos³uchaæ m³odzie¿y.  "Wiêksza  wiêkszo¶æ" klnie jak: i szewc, by siê powstydzi³. A na ulicy? Na spacerze w parku , nad morzem... ¿e samemu Panu Bogu uszy dawno ju¿ chyba zwiêd³y. I jak ta wiêkszo¶æ ma byæ dojrza³± do macierzyñstwa, czy ojcowstwa.. czy aborcji nawet. Mój syn -licealista twierdzi, ¿e ok. 90% procent w szkole chodzi na religiê, czyli automatycznie deklaruj± siê jako katolicy, ale tylko kilkoro z nich zachowuje siê w miarê przyzwoicie. Ju¿ w gimnazjum zdecydowana ponad po³owa pije, pali, klnie, ¿e o narkotykach nie wspomnê...

koliberek33
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #294 : Wrzesieñ 19, 2009, 23:16:48 »

Urodzenie dziecka w WC, albo innym miejscu i zamordowanie dziecka , wlozenie w worek foliowy i wrzucenie do smieci, w krzaki itp. To sa tragedie , ktore wciaz sie powtarzaja, obojetnie gdzie zyjemy  , w jakim kraju.
Zgadza siê, jednak¿e - kobieta, która jest w stanie dopu¶ciæ siê czego¶ tak okropnego, zrobi to bez wzglêdu na to, czy dokona aborcji czy najpierw dziecko urodzi. Widzimy czasem tylko te straszne rzeczy, gdy w³±czamy TV i pan Wiesiek mówi, ¿e w ¶mietniku znalaz³ zawini±tko z martwym niemowlêciem, to do nas dociera, bo to widzimy, a boli nie dlatego, ¿e siê sta³o a dlatego, ¿e matka nie zrobi³a tego w "cywilizowany" sposób. Bo czym niby ma siê ró¿niæ dokonanie aborcji od zabicia dziecka? Ile razy widzimy w TV to, co zostaje po usuniêciu ci±¿y? Wcale? A pana Wie¶ka raz na miesi±c.
Co przez to chce powiedzieæ to ¿e aborcja nie jest "lepsza" od zabójstwa. Jest z nim równoznaczna.
Nam tylko wpojono, ¿e jest to bardziej cywilizowany sposób pope³nienia przestêpstwa. Pan w bia³ym fartuchu nie tylko wygl±da przyja¼niej od upitej nastolatki, ale przede wszystkim nie wywo³uje w nas obrzydzenia.
My¶lê równie¿, ¿e takich kulturalnych morderstw dokonywanych jest znacznie wiêcej ni¿ tych zwyk³ych, tyle ¿e ze wzglêdu na to, ¿e lekarze (pewna ich czê¶æ) musz± mieæ pracê i nie wypada ich gnoiæ, nie ogl±damy ich zblurowanych twarzy w brukowcach typu Fucked.
Wypada te¿ podaæ, ¿e w Polsce aborcja jest legalna, ale uwarunkowana.
Prawo do aborcji na ¿yczenie kobiety obowi±zywa³o w Polsce od 1956 r. W roku 1993 zaakceptowana zosta³a ustawa, na mocy której aborcja mog³a zostaæ dokonana w sytuacji jednego z trzech warunków:
-  gdy ci±¿a stanowi zagro¿enie dla ¿ycia lub zdrowia kobiety ciê¿arnej
-  gdy badania prenatalne lub inne przes³anki medyczne wskazuj± na du¿e prawdopodobieñstwo ciê¿kiego i nieodwracalnego upo¶ledzenia p³odu albo nieuleczalnej choroby zagra¿aj±cej jego ¿yciu;
-  gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, ¿e ci±¿a powsta³a w wyniku czynu zabronionego (np: gwa³tu).
Trzy lata pó¼niej do tych warunków dodano jeszcze z³± sytuacjê spo³eczn±.
Ze sprawozdania z roku 2002 wynika, ¿e zanotowano wówczas 159 aborcji dokonanych legalnie, w porównaniu do tego szacunkowa liczba zabiegów dokonanych niezgodnie z prawem wynosi 200 tysiêcy.
Wynika z tego chyba jasno, ¿e tych zabiegów nie przeprowadzono wiêcej od czasu, gdy aborcja by³a na wyci±gniêcie rêki legalna, kiedy wystarczy³o udokumentowaæ, ¿e nie ma siê pracy i pieniêdzy ani warunków, by móc w ¶wietle prawa zabiæ w³asne dziecko. I tak jest do dzisiaj.
Kobieta, której bêdzie wygodniej bez dziecka, po prostu nie pójdzie do szpitala po³o¿yæ siê z kilkoma innymi w sali i czekaæ w kolejce na zabieg. Je¶li nie chce ci±¿y, bo ma pracê (a teraz Polski siê bardzo usamodzielni³y), bo nie doros³a a rodzicom siê w g³owie nie mie¶ci dziadkami zostaæ, bo siê uczy, bo co¶ tam wybierze podziemie aborcyjne nawet, gdyby aborcja by³a na ¿yczenie. Dzisiaj nie tylko te, co nie maj± kasy dokonuj± aborcji. Dzisiaj to w³a¶nie te drugie zaczê³y korzystaæ z tej mo¿liwo¶ci. Je¿eli Polska pójdzie krok do przodu i znowu bêdzie aborcja na ¿yczenie, to niczego to nie zmieni. Dalej ka¿dy bêdzie wola³ zrobiæ to po cichu, prywatnie i indywidualnie. Zalegalizowanie aborcji nie zlikwiduje aborcyjnego podziemia, które i tak nigdy nie straci swojej popularno¶ci.

Tak, te¿ to zauwa¿y³am  Mój rocznik i pokrewne by³ z wy¿u demograficznego, dlatego teraz widzimy wiêcej ciê¿arnych ni¿ kiedy¶. Wydaje mi siê, ¿e ludzie siê ju¿ po prostu przyzwyczaili do tego widoku i du¿y brzuszek ju¿ nie jest dla nich alarmem.
Szkoda... Ja te¿ ustêpujê w kolejce przysz³ym mamom. Ten wielki ciê¿ar jaki nosz± bêdzie procentowa³ równie wielk± mi³o¶ci± w ich dalszym ¿yciu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2009, 23:28:21 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #295 : Wrzesieñ 20, 2009, 10:43:54 »

(..)
Co przez to chce powiedzieæ to ¿e aborcja nie jest "lepsza" od zabójstwa. Jest z nim równoznaczna.
Nam tylko wpojono, ¿e jest to bardziej cywilizowany sposób pope³nienia przestêpstwa. Pan w bia³ym fartuchu nie tylko wygl±da przyja¼niej od upitej nastolatki, ale przede wszystkim nie wywo³uje w nas obrzydzenia.
My¶lê równie¿, ¿e takich kulturalnych morderstw dokonywanych jest znacznie wiêcej ni¿ tych zwyk³ych, tyle ¿e ze wzglêdu na to, ¿e lekarze (pewna ich czê¶æ) musz± mieæ pracê i nie wypada ich gnoiæ, nie ogl±damy ich zblurowanych twarzy w brukowcach typu Fucked.
Zabijanie jest z³e , jakby na to nie patrzeæ. Nie zamierzam tu usprawiedliwiaæ kogokolwiek ,ale uznanie lekarza za mordercê to przesada , uwa¿am. Musieliby¶my mordercami ponazywaæ wszystkich ¿o³nierzy , a tak¿e kapelanów polowych ( a co za tym idzie - Ko¶ció³ ) , którzy sankcjonuj± zabijanie w imiê polityki ( patrz Polskie wojsko w Iraku). Nikt tak nie nazywa wojskowych , a Ko¶cio³owi te¿ wybaczamy zbrodnie inkwizycji , czy kolaborowanie z hitlerowcami. Hipokryzja ?

(..) Dzisiaj nie tylko te, co nie maj± kasy dokonuj± aborcji. Dzisiaj to w³a¶nie te drugie zaczê³y korzystaæ z tej mo¿liwo¶ci. Je¿eli Polska pójdzie krok do przodu i znowu bêdzie aborcja na ¿yczenie, to niczego to nie zmieni. Dalej ka¿dy bêdzie wola³ zrobiæ to po cichu, prywatnie i indywidualnie. Zalegalizowanie aborcji nie zlikwiduje aborcyjnego podziemia, które i tak nigdy nie straci swojej popularno¶ci.(..)
Sporo racji w tym co napisa³a¶ Janneth. Paradoksalnie -te osoby, które nie maj± kasy mog± nie dokonaæ aborcji w ukryty sposób, gdy¿ to zawsze co¶ kosztuje. Dziej± siê wówczas takie patologie jak zamordowanie dziecka tu¿ po urodzeniu. Nie jest to regu³±, ale w tych przypadkach, kiedy kobieta jest pewna tego, ¿e nie chce mieæ dziecka i nie chce tego nikomu ujawniæ - mo¿e wybraæ taki drastyczny sposób.
Osoby, które dokonuj± takich strasznych rzeczy my¶l± o sobie, o dora¼nych korzy¶ciach we w³asnym ¿yciu w danej chwili. Aborcji nie zlikwiduje ¿adne prawo , lecz tylko i wy³±cznie samo¶wiadomo¶æ.
Mnie zawsze dziwi to dlaczego niektóre osoby decyduj± siê na morderstwo dziecka zamiast je po prostu oddaæ do szpitala i zrzec siê wszystkich do niego praw. Przecie¿ nikt takiej "matki" nie ukarze. Co wiêcej - jest wiele par , które nie mog± mieæ dzieci, ale czekaj± latami w kolejce po dziecko do adopcji. W takim wypadku dziecko mo¿e mieæ tylko lepiej.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #296 : Wrzesieñ 20, 2009, 13:42:09 »

Te dziewczyny, które zabijaj± s± z regu³y nieletnie, b±d¼ bardzo przestraszone i ukrywaj± w ogóle ci±¿ê. Mo¿e przyczyn± jest  silnie nieakceptuj±cy, czy karz±cy ojciec, lub matka, b±d¼ oboje, opinia otoczenia itp. Za¶ oddanie do adopcji wi±za³oby siê z dokonaniem odpowiednich formalno¶ci. Kilkudniowy pobyt w szpitalu  by³by zauwa¿ony przez rodzinê, czy te¿ otoczenie. Poza tym nie ka¿da z takich ma³olatów ma ¶wiadomo¶æ o mo¿liwo¶ci pozostawieniu dziecka w szpitalu.

Oczywi¶cie, pod uwagê nale¿y wzi±æ tak¿e zwyk³e wygodnictwo, a te¿ je trzeba jako¶ ukryæ... Bo, "sumienie" zabiæ pozwala, ale przyznaæ siê do ci±¿y i niechêci zajêcia siê dzieckiem, to ju¿ nie. Taki paradoks. Pod uwagê nale¿y te¿ wzi±æ kondycjê materialno-emocjonaln± i zdrowotn± rodziny. To, co piszê nie jest usprawiedliwieniem, ¶wiadczy jednak o do¶æ niskiej ¶wiadomo¶ci w spo³eczeñstwie. O oddzieleniu m³odych od starszego pokolenia, od uzale¿nienia od warunków bytowych i opinii spo³ecznej. Jasne, ¿e powodem mo¿e byæ zwyk³e egoistyczne wyrachowanie i brak uczuæ wy¿szych. Bo to nierzadki przypadek, zw³aszcza, ¿e du¿a ilo¶æ populacji, to bioroboty.

Zgadzam siê tak¿e w wielu miejscach z opini± Janneth, szczególnie w tym miejscu gdzie mówi o "kulturalnym" i wyrafinowanm sposobie w dokonywaniu zabójstw.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 20, 2009, 20:38:48 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
zigrin
Go¶æ
« Odpowiedz #297 : Wrzesieñ 20, 2009, 18:19:33 »

Witam wszystkich. Moje stanowisko w sprawie aborcji jest w zasadzie podobne jak do kary ¶mierci – jestem raczej na NIE. Jednak pomimo, i¿ mamy tu do czynienia z niezwykle delikatnym rodzajem „niewinnego nienarodzonego”, to wedle mojej opinii nie mo¿e on mieæ jednak wy¿szego priorytetu w przypadku powa¿nego zagro¿enia ¿ycia matki. Uwa¿am, ¿e lepiej zawróciæ z pocz±tkowej drogi nienarodzone jeszcze ¿ycie, ni¿ nawet o wiele bardziej „zawinione” ¿ycie matki. Je¶li p³ód jest wynikiem gwa³tu, lub „zwyk³ej wpadki”, to dalej jest niewinnym - chocia¿ zdajê sobie sprawê, jak bardzo trudnym do zaakceptowania. W przypadkach szczególnie delikatnych i zagmatwanych, ostatnie zdanie i tak nale¿y zawsze do matki, co i tak bywa dla niej niewspó³miern± kar± (wyrzuty sumienia).

Ostatnimi czasy daje siê jednak zaobserwowaæ coraz wiêkszy deficyt uczuæ i przedmiotowe traktowanie wszelkiego ¿ycia – szczególnie w jego pocz±tkach. Je¶li kto¶ nie upomina siê o swoje prawo do ¿ycia, to nie wiedzieæ dlaczego, coraz czê¶ciej jest to automatycznie traktowane na równi z przy-z-WOLENIEM (to taki rodzaj „wolno¶ci” która/rej siê wyra¼nie nie opiera… Buzia na k³ódkê) – i dzia³aj z-nie-CZULI-co…  Z³y
Osobi¶cie jestem szczególnie uczulony na takie traktowanie ludzi, jak równie¿ i brutalne traktowanie zwierz±t, które przecie¿ nigdy siê nie poskar¿±… 

Pozdrawiam   
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #298 : Wrzesieñ 20, 2009, 19:00:55 »

Nie zamierzam tu usprawiedliwiaæ kogokolwiek ,ale uznanie lekarza za mordercê to przesada , uwa¿am. Musieliby¶my mordercami ponazywaæ wszystkich ¿o³nierzy , a tak¿e kapelanów polowych ( a co za tym idzie - Ko¶ció³ ) , którzy sankcjonuj± zabijanie w imiê polityki ( patrz Polskie wojsko w Iraku). Nikt tak nie nazywa wojskowych , a Ko¶cio³owi te¿ wybaczamy zbrodnie inkwizycji , czy kolaborowanie z hitlerowcami. Hipokryzja ?

Moim zdaniem morderstwo to morderstwo. Ró¿nicami mog± byæ jedynie przyczyny jego dokonania. S± morderstwa w afekcie, z premedytacj±, w obronie w³asnej, w obronie ojczyzny, w obronie suwerenno¶ci obczyzny, w celu zdobycia dóbr materialnych, w celu zapobiegniêcia wojny, w celu ochrony czyjego¶ ¿ycia itd.
Dochodzi do sytuacji, gdy ¿o³nierzy nazywa siê bohaterami narodowymi - nie chcia³abym tutaj zostaæ ¼le zrozumiana, wiêc pozwolê sobie to troszkê bardziej rozwin±æ, choæ nie jest na temat.
Co innego jest, gdy jeste¶my atakowani i (na szali wa¿y siê albo ¿ycie nasze i naszych rodzin albo ¿ycie agresora i jego rodziny), a co innego jest, gdy jedziemy do Iraku, by tam zaprowadziæ porz±dek, a przy okazji mo¿e otrzymaæ jakie¶ wymierne korzy¶ci materialne i móc poje¼dziæ Humveem. W obu przypadkach dokonujemy morderstw, choæ o dziwo - nazywani jeste¶my bohaterami narodowymi. Niestety ¿ycia nie da siê przywróciæ, je¶li je komu¶ odbierasz, robisz to bezpowrotnie. I nawet miano bohatera nie zag³uszy wyrzutów sumienia zwi±zanych z tym, co zrobi³e¶.
Tak, oni te¿ s± mordercami, bo zabili. Jednak je¿eli wy¿sza idea, jak± siê kierowali mia³a na celu ochronê ¿ycia w³asnego b±d¼ bliskich, jest to morderstwo "usprawiedliwione" z rêki ludzkiej.
Lekarze dokonuj±cy aborcji s± narzêdziami, bo to nie oni decyduj± o tym, ¿e czyje¶ ¿ycie ma zostaæ przerwane. O tym decyduj± kobiety, przysz³e matki i to one s± prowodyrami morderstwa. Tutaj sprawa te¿ inaczej wygl±da. Je¿eli ci±¿a zagra¿a ¿yciu kobiety, mo¿e ona legalnie i w ¶wietle prawa j± przerwaæ. Je¿eli za¶ pobudki ni± kieruj±ce s± bardziej przyziemne, to czy nie nale¿y jej nazwaæ morderczyni± tak samo jak nazywamy matki, które zabijaj± swoje dzieci?
Dla mnie naprawdê nie ma ró¿nicy czy babka zabija dziecko po czy przed porodem. Je¿eli nie robi tego z powodu ratowania w³asnego ¿ycia, to nie jest to wg mnie usprawiedliwione.
Brzydzê siê ma³olatami, które chc± przedwcze¶nie wkroczyæ w doros³o¶æ, a potem p³acz± nad rozlanym mlekiem. Trzeba byæ odpowiedzialnym i za swoje czyny i za swoje s³owa. A jak ju¿ siê wpad³o i z jednorazowego numerka urós³ spory brzuch, to dziecko nale¿y urodziæ nawet je¶li nie chce siê go wychowywaæ.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #299 : Wrzesieñ 20, 2009, 21:59:47 »

Tak , masz racje Janneth. Ma³olaty nie maj± wyobra¼ni, a potem p³ac± za to wysok± cenê. Najlepsze , co mo¿na zrobiæ to edukowaæ ma³olaty ju¿ w podstawówkach. Zamiast opowiadaæ o g³upotach na godzinie wychowawczej ,etyce, czy religii, powinno siê mówiæ nie tylko o konsekwencjach "szybkiego numerka" ,a przede wszystkim o tym, ¿eby nie zabijaæ dzieci, tylko donosiæ ci±¿ê i pó¼niej zadecydowaæ o tym, czy chce siê byæ mam± czy nie,a w ostateczno¶ci mo¿na podarowaæ to niechciane dziecko komu¶, kto ma warunki i bardzo  by chcia³  siê dzieckiem zaj±æ.
Przy okazji . Prawo adopcyjne stosuje bardzo ostre kryteria co do przysz³ych rodziców adopcyjnych. Z jednej strony to dobrze, ale z drugiej strony .... gdy s³yszy siê o wielodzietnych rodzinach alkoholików w których panuje przemoc to chcia³oby siê te maltretowane dzieci poprzenosiæ do spokojnych rodzin zastêpczych. Niestety, nasze prawo w imiê ¼le rozumianej troski o rodzinê stawia patologiczne wiêzi rodzinne  ponad dobro dziecka.
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 28 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: