Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 17:33:44

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 28 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aborcja - tak/nie?  (Przeczytany 305361 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #325 : Wrzesień 22, 2009, 18:53:28 »

Jeœli byœ móg³ pokochaÌ cudze dzieci, jeœli Twoje EGO, nie narzuca³o by tworu myœlowego pod postaci¹ "moje dzieci", "moja kobieta", to zrozumia³byœ wreszcie, ¿e ¿ycie nie musi byÌ pod czyj¹œ KONTROL¥.
Czy zdajesz sobie sprawĂŞ z radoÂści, ktĂłra wynika z WOLNOÂŚCI?
WolnoÂści umysÂłu?
Ju¿ kiedyœ spokojnie Ci wyjaœnia³em tê kwestiê - u¿ycia przymiotniku "moja". Szkoda, ¿e nadal siê czepiasz. Poprosi³em równie¿ abyœ wyt³umaczy³ czy Ty u¿ywasz czasami tego przymiotnika w nawi¹zaniu do przedstawienia wiêzi ³¹cz¹cych Ciê z innymi ludŸmi - nie raczy³eœ poinstruowaÌ nas jak nale¿y siê wys³awiaÌ id¹c za Twoim przyk³adem. Nie przeszkadza Ci to jednak siê czepiaÌ - bez sensu.

Kamil771 - ale¿ maj¹ prawo uczêszczaÌ do szko³y - czy mo¿esz napisaÌ mi jakie np. prawo ³ami¹ chodz¹c do szko³y bêd¹c w ci¹¿y? To jest nawet bardzo, bardzo wychowawcze dla pozosta³ych uczniów.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #326 : Wrzesień 22, 2009, 19:45:13 »

A co takiego zrobiÂły zÂłego, Âże siĂŞ majÂą czuĂŚ winne?

A wedÂług Ciebie majÂą byĂŚ dumne z tego powodu?
Nie moÂżemy akceptowaĂŚ takich zachowaĂą nastolatek ktĂłrzy przez swoje nieprzemyÂślane decyzje komplikujÂą Âżycie nie tylko sobie ale i wielu innym ludziom,przede wszystkim swoim bliskim!
ptak
Gość
« Odpowiedz #327 : Wrzesień 22, 2009, 19:57:39 »

Nie moÂżemy akceptowaĂŚ takich zachowaĂą nastolatek ...

NaprawdĂŞ nie moÂżemy? Czy to Ty Kamilu nie moÂżesz, bo brak Ci mocy moÂżnoÂści?

Pozdrawiam  UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #328 : Wrzesień 22, 2009, 19:58:02 »

Nie sÂądzĂŞ, aby ci¹¿ê naleÂżaÂło rozpatrywaĂŚ w kategoriach winy .To jest wyzwanie Âżyciowe dla osoby w ci¹¿y i "sprawcy" Âże siĂŞ tak wyra¿ê  heh MrugniĂŞcie
kamil771
Gość
« Odpowiedz #329 : Wrzesień 22, 2009, 20:00:56 »

NaprawdĂŞ drogi Ptaku nie moÂżemy!
ptak
Gość
« Odpowiedz #330 : Wrzesień 22, 2009, 20:03:30 »

Ja mogĂŞ!  UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #331 : Wrzesień 22, 2009, 20:24:30 »

A ja mogê tylko nadmieniÌ, ¿e s¹dz¹c po ci¹gle zmieniaj¹cych siê niekorzystnie warunkach ¿ycia, bêdziemy siê musieli modliÌ o jak¹kolwiek ci¹¿ê...
BĂŞdziemy bÂłogosÂławili kaÂżdÂą "bÂłogosÂławionÂą", kaÂżdego noszÂącego znamiona "ojca" takÂże...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #332 : Wrzesień 22, 2009, 20:31:07 »

Zatem juÂż dziÂś CiĂŞ bÂłogosÂławiĂŞ Thotalu, ze znamieniem ojca …   DuÂży uÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #333 : Wrzesień 22, 2009, 20:37:21 »

"Ptaka" mam, reszta, to tylko przypadki rozsiewania chĂŞci i ukierunkowanych "bÂłogosÂławieĂąstw"...

Pozdrawiam serdecznie - Thotal DuÂży uÂśmiech
zigrin
Gość
« Odpowiedz #334 : Wrzesień 22, 2009, 20:41:37 »

Nie sÂądzĂŞ, aby ci¹¿ê naleÂżaÂło rozpatrywaĂŚ w kategoriach winy .To jest wyzwanie Âżyciowe dla osoby w ci¹¿y i "sprawcy" Âże siĂŞ tak wyra¿ê  heh MrugniĂŞcie

OczywiÂście, Âże tak. Jakkolwiek, sÂłowo "sprawca" zabrzmiaÂło tu nieco kryminalnie, to przypomnĂŞ, iÂż najwiĂŞkszym sprawcÂą jest zawsze Absolut (BĂłg), ktĂłry jest miÂłoÂściÂą…

Amen UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #335 : Wrzesień 22, 2009, 20:44:04 »

"Ptaka" mam, reszta, to tylko przypadki rozsiewania chĂŞci i ukierunkowanych "bÂłogosÂławieĂąstw"...

Oby z tych siewĂłw ukierunkowanych Âświat siĂŞ nam przypadkiem nie uthotalniÂł  …  ale pracuj miÂły, pracuj …  DuÂży uÂśmiech

teÂż serdecznie ...  UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #336 : Wrzesień 22, 2009, 21:08:35 »

Co Ci powiem, to POWIEM...
Chêci, chuci te¿ s¹ istotne, ale jak je prze³o¿yÌ na rozrodczoœÌ?
Jak uniemoÂżliwiĂŚ codzienne topienie przyczynkĂłw do pomnaÂżania w umywalkach?
Jak zachĂŞciĂŚ do roztropnego miesiÂączkowania, np raz na dziesiĂŞĂŚ lat...

Wiem Âże tematy przerastajÂą nas wszystkich,
wiem Âże razem jakoÂś sobie poradzimy DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal DuÂży uÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #337 : Wrzesień 22, 2009, 21:49:45 »

To ja Ci teÂż rzeknĂŞ, Âże te przyczynki do pomnaÂżania topione w umywalkach, to nadmiar chuci nad potrzebami …
i to Ty je topisz … wiĂŞc uniemoÂżliwianie zacznij od siebie …   DuÂży uÂśmiech
A to ‘razem’ jakoÂś podejrzanie wyglÂąda …

Pozdrawiam, ptak rozbawiony  DuÂży uÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #338 : Wrzesień 22, 2009, 22:53:36 »

W Âżyciu nie utopiÂłem w umywalce Âżadnego "przyczynka", jeÂśli tak siĂŞ staÂło, to tylko przez przypadek podczas prania skarpetek...

JeÂśli pisaÂłem "razem", to teÂż tylko z myÂślÂą o skarpetkach.

Pozdrawiam - Thotal DuÂży uÂśmiech
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #339 : Wrzesień 23, 2009, 07:35:37 »

A co takiego zrobiÂły zÂłego, Âże siĂŞ majÂą czuĂŚ winne?

A wedÂług Ciebie majÂą byĂŚ dumne z tego powodu?
Nie moÂżemy akceptowaĂŚ takich zachowaĂą nastolatek ktĂłrzy przez swoje nieprzemyÂślane decyzje komplikujÂą Âżycie nie tylko sobie ale i wielu innym ludziom,przede wszystkim swoim bliskim!

Czy majÂą byĂŚ dumne?
Hmm, w pewnym sensie tak.
PrzecieÂż gratulujemy znajomym, kiedy spodziewajÂą siĂŞ dziecka.
Dlaczego tutaj robiĂŚ wyjÂątek?

Z innej beczki.
Co one zrobiÂły TOBIE, Âże nie moÂżesz tego akceptowaĂŚ?
Bo to czy narobiÂły kÂłopotu sobie czy innym pozostawmy ocenie tego kogoÂś, kogo "problem" dotyczy.
Dla kogoÂś, Âże zostanie babciÂą czy dziadkiem moÂże byĂŚ powodem do szczĂŞÂścia, itp

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 07:42:32 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #340 : Wrzesień 23, 2009, 08:56:50 »

Nie kaÂżdy chce byĂŚ dziadkiem czy babciÂą w wieku 40 lat.
wiki
Gość
« Odpowiedz #341 : Wrzesień 23, 2009, 09:12:12 »

za to pewnie kaÂżdy chciaÂłby wygraĂŚ w totka Chichot

ÂŻycie to nie chcenie................

Pozdrawiam UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #342 : Wrzesień 23, 2009, 09:13:30 »

Bo nie chce czuĂŚ siĂŞ stary?

Dziadkiem zostaje siĂŞ wtedy, kiedy zostaje przedÂłuÂżona linia genetyczna.
Starcem siĂŞ jest wtedy, kiedy siĂŞ poczuwasz do zakoĂączenia Âżycia.

To sÂą dwie, caÂłkowicie odmienne sytuacje, ale z obydwu moÂżna korzystaĂŚ na zasadzie radoÂści, bo kaÂżdy wiek niesie ze sobÂą nowe moÂżliwoÂści, nowe wyzwania...

jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #343 : Wrzesień 23, 2009, 09:37:46 »

Nie kaÂżdy chce byĂŚ dziadkiem czy babciÂą w wieku 40 lat.
Dlatego zostawmy to do oceny tym, ktĂłrych to dotyczy.

JeÂżeli TY nie chcesz byĂŚ dziadkiem w wieku 40 lat to masz na to wpÂływ wychowujÂąc swoje dzieci.

pozdrawiam

Edit1:Nie kaÂżdy chce wygraĂŚ w totka. Nie przelewajmy naszych obaw i pragnieĂą na innych ludzi.
MajÂą swoje obawy i swoje pragnienia. Szanujmy je.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 09:41:06 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #344 : Wrzesień 23, 2009, 10:19:54 »

nie wszystko moÂżna przewidzieĂŚ i zaplanowaĂŚ - nawet w najlepszych rodzinach moÂże siĂŞ zdarzyĂŚ dziecko u nastolatki

Nie porĂłwnuj gry w totka z byciem dziadkiem. Jak ktoÂś nie chce wygraĂŚ w totka to nie gra a jak ktoÂś nie chce byĂŚ dziadkiem w wieku 40 lat to co? Zamyka cĂłrkĂŞ na klucz i nie wypuszcza z domu?

ÂŻeby nie byÂło Âże tylko ja uwaÂżam Âże wielu ludzi nie chce byĂŚ dziadkami/babciami w wieku 40 lat artykuÂł:

Lucyna ma 42 lata, jest babci¹ dwuletniej Magdy. Czêsto ³apie siê na myœlach, ¿e chcia³aby, ¿eby to dziecko nie urodzi³o siê wcale. Po pierwsze uwa¿a, ¿e jest za m³oda na babciê, a po drugie, jej zdaniem, córka jest za m³oda na matkê. Lucyna nie mo¿e pozbyÌ siê myœli, ¿e dziecko zmarnowa³o ¿ycie jej córce. Adela rzuci³a studia, ¿eby zaj¹Ì siê maleùstwem. Obiecuje, ¿e wróci, jak ma³a podroœnie, teraz nie chce straciÌ najwa¿niejszego okresu w ¿yciu dziecka. Kocha swoj¹ córeczkê, jest oddan¹ matk¹. Chce mieÌ jeszcze jedno dziecko. Ale Lucyna inaczej wyobra¿a³a sobie przysz³oœÌ swojej córki. Adela by³a œwietn¹ uczennic¹, bez problemów dosta³a siê na stosunki miêdzynarodowe, dodatkowo zaczê³a zaocznie prawo. Lucyna by³a przekonana, ¿e jej dziecko jest skazane na sukces.

caÂły artykuÂł tutaj:
http://partnerstwo.onet.pl/1566962,3502,,rola_babci_nie_dla_mnie,artykul.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 10:23:38 wysłane przez Val Dee » Zapisane
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #345 : Wrzesień 23, 2009, 10:27:14 »

Nie porĂłwnuj gry w totka z byciem dziadkiem. Jak ktoÂś nie chce wygraĂŚ w totka to nie gra a jak ktoÂś nie chce byĂŚ dziadkiem w wieku 40 lat to co? Zamyka cĂłrkĂŞ na klucz i nie wypuszcza z domu?
Nie.
Wychowuje przez poprzednie 15 lat.

Lucyna ma 42 lata, jest babciÂą dwuletniej Magdy. CzĂŞsto Âłapie siĂŞ na myÂślach, Âże chciaÂłaby, Âżeby to dziecko nie urodziÂło siĂŞ wcale. Po pierwsze uwaÂża, Âże jest za mÂłoda na babciĂŞ, a po drugie, jej zdaniem, cĂłrka jest za mÂłoda na matkĂŞ. Lucyna nie moÂże pozbyĂŚ siĂŞ myÂśli, Âże dziecko zmarnowaÂło Âżycie jej cĂłrce.
No tak, ale co na ten temat uwaÂża matka dwuletniej Magdy?
To chyba jej zdanie jest najwaÂżniejsze? PrzeraÂżajÂące, Âże Lucyna juÂż "wie", Âże dziecko zmarnowaÂło Âżycie cĂłrce..
I moÂże teÂż to dziecko zmarnowaÂło Âżycie Lucynie?.. Bo zostaÂła babciÂą?.. To jest powĂłd do nieszczĂŞÂścia?
MoÂże i jest, bo miaÂła inne wyobraÂżania dotyczÂące cĂłrki.
Szkoda, Âże cĂłrka sama nie moÂże decydowaĂŚ o tym co dla niej dobre...

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 10:31:29 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #346 : Wrzesień 23, 2009, 10:29:42 »

Mam znajomych, ktĂłrzy zostali dziadkami w wieku 40 lat...
SÂą ogromnie szczĂŞÂśliwi z powodu tej caÂłej sytuacji, sÂą na tyle mÂłodzi by Âświadomie wpÂływaĂŚ na wychowanie "maleĂąstw", sÂą w peÂłni zdrowi i wytrzymali na wspĂłlne doÂświadczenia...

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #347 : Wrzesień 23, 2009, 10:31:10 »

o matko... ja tu piszĂŞ o dziadkach a ten mi wyskakuje z mamÂą Smutny

sam rozpocz¹³eœ temat o dziadkach to siê mo¿e go trzymaj do koùca?

Nie wiem czy jesteœ rodzicem dziadkiem czy kimœ ale chyba nie s¹dzisz ¿e jakiekolwiek wychowanie daje 100% pewnoœci ¿e nastolatka nie zajdzie w ci¹¿ê?
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #348 : Wrzesień 23, 2009, 10:35:37 »

Val Dee,
to niech bĂŞdzie o dziadkach.

Jakim prawem Lucyna uwaÂża, Âże cĂłrka Adela ma zmarnowane Âżycie  przez dziecko?
Jakim prawem Lucyna uwaÂża, Âże cĂłrka Adela powinna byĂŚ prawnikiem?
ÂŻadnym

Lucyna tak naprawdĂŞ zderzyÂła siĂŞ z tym, Âże to nie ona decyduje o Âżyciu innych ludzi.
I ciĂŞÂżko to przeÂżywa.
Problem ma Lucyna a nie Adela.

Wychowanie nie daje 100% pewnoÂści.
ÂŻadne wychowanie nie powinno polegaĂŚ na tym, Âże ulepiasz dziecko jak plastelinĂŞ i liczysz na to, Âże bĂŞdzie takie, siakie, owakie. Czyli, ze bedzie prawnikiem i urodzi dziecko jak juÂż bĂŞdzie miaÂło dom, mĂŞÂża i peÂłne konto w banku.
Wychowanie powinno polegaĂŚ na tym, Âże pozwalasz dziecku byĂŚ tym, kim jest.

edit1: Co ty chcesz? GwarancjĂŞ, Âże caÂły Âświat siĂŞ bedzie zachowywaÂł jak sobie tego Âżyczysz?
PoczÂąwszy od dzieci, poprzez wnuki a skoĂączywszy na wszystkich dookoÂła?
Wedle Twoich wyobraÂżeĂą tego co dobre i zÂłe?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 10:39:50 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #349 : Wrzesień 23, 2009, 10:37:51 »

Val Dee,
to niech bĂŞdzie o dziadkach.

Jakim prawem Lucyna uwaÂża, Âże cĂłrka Adela ma zmarnowane Âżycie  przez dziecko?
Jakim prawem Lucyna uwaÂża, Âże cĂłrka Adela powinna byĂŚ prawnikiem?
ÂŻadnym

Lucyna tak naprawdĂŞ zderzyÂła siĂŞ z tym, Âże to nie ona decyduje o Âżyciu innych ludzi.
I ciĂŞÂżko to przeÂżywa.
Problem ma Lucyna a nie Adela.

Wychowanie nie daje 100% pewnoÂści.
ÂŻadne wychowanie nie powinno polegaĂŚ na tym, Âże ulepiasz dziecko jak plastelinĂŞ i liczysz na to, Âże bĂŞdzie takie, siakie, owakie. Czyli, ze bedzie prawnikiem i urodzi dziecko jak juÂż bĂŞdzie miaÂło dom, mĂŞÂża i peÂłne konto w banku.
Wychowanie powinno polegaĂŚ na tym, Âże pozwalasz dziecku byĂŚ tym, kim jest.

pozdrawiam

No to chwila... przed chwilÂą sam pisaÂłeÂś Âże rodzice majÂą wpÂływ na wychowanie dziecka - a odbierasz to prawo dziadkom w stosunku do ich dzieci? JAKIM PRAWEM?!!!
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 28 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: