arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #325 : Wrzesieñ 22, 2009, 18:53:28 » |
|
Je¶li by¶ móg³ pokochaæ cudze dzieci, je¶li Twoje EGO, nie narzuca³o by tworu my¶lowego pod postaci± "moje dzieci", "moja kobieta", to zrozumia³by¶ wreszcie, ¿e ¿ycie nie musi byæ pod czyj±¶ KONTROL¡. Czy zdajesz sobie sprawê z rado¶ci, która wynika z WOLNO¦CI? Wolno¶ci umys³u? Ju¿ kiedy¶ spokojnie Ci wyja¶nia³em tê kwestiê - u¿ycia przymiotniku "moja". Szkoda, ¿e nadal siê czepiasz. Poprosi³em równie¿ aby¶ wyt³umaczy³ czy Ty u¿ywasz czasami tego przymiotnika w nawi±zaniu do przedstawienia wiêzi ³±cz±cych Ciê z innymi lud¼mi - nie raczy³e¶ poinstruowaæ nas jak nale¿y siê wys³awiaæ id±c za Twoim przyk³adem. Nie przeszkadza Ci to jednak siê czepiaæ - bez sensu. Kamil771 - ale¿ maj± prawo uczêszczaæ do szko³y - czy mo¿esz napisaæ mi jakie np. prawo ³ami± chodz±c do szko³y bêd±c w ci±¿y? To jest nawet bardzo, bardzo wychowawcze dla pozosta³ych uczniów.
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #326 : Wrzesieñ 22, 2009, 19:45:13 » |
|
A co takiego zrobi³y z³ego, ¿e siê maj± czuæ winne?
A wed³ug Ciebie maj± byæ dumne z tego powodu? Nie mo¿emy akceptowaæ takich zachowañ nastolatek którzy przez swoje nieprzemy¶lane decyzje komplikuj± ¿ycie nie tylko sobie ale i wielu innym ludziom,przede wszystkim swoim bliskim!
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #327 : Wrzesieñ 22, 2009, 19:57:39 » |
|
Nie mo¿emy akceptowaæ takich zachowañ nastolatek ...
Naprawdê nie mo¿emy? Czy to Ty Kamilu nie mo¿esz, bo brak Ci mocy mo¿no¶ci? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #328 : Wrzesieñ 22, 2009, 19:58:02 » |
|
Nie s±dzê, aby ci±¿ê nale¿a³o rozpatrywaæ w kategoriach winy .To jest wyzwanie ¿yciowe dla osoby w ci±¿y i "sprawcy" ¿e siê tak wyra¿ê heh
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #329 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:00:56 » |
|
Naprawdê drogi Ptaku nie mo¿emy!
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #330 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:03:30 » |
|
Ja mogê!
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #331 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:24:30 » |
|
A ja mogê tylko nadmieniæ, ¿e s±dz±c po ci±gle zmieniaj±cych siê niekorzystnie warunkach ¿ycia, bêdziemy siê musieli modliæ o jak±kolwiek ci±¿ê... Bêdziemy b³ogos³awili ka¿d± "b³ogos³awion±", ka¿dego nosz±cego znamiona "ojca" tak¿e... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #332 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:31:07 » |
|
Zatem ju¿ dzi¶ Ciê b³ogos³awiê Thotalu, ze znamieniem ojca …
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #333 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:37:21 » |
|
"Ptaka" mam, reszta, to tylko przypadki rozsiewania chêci i ukierunkowanych "b³ogos³awieñstw"... Pozdrawiam serdecznie - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
zigrin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #334 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:41:37 » |
|
Nie s±dzê, aby ci±¿ê nale¿a³o rozpatrywaæ w kategoriach winy .To jest wyzwanie ¿yciowe dla osoby w ci±¿y i "sprawcy" ¿e siê tak wyra¿ê heh Oczywi¶cie, ¿e tak. Jakkolwiek, s³owo "sprawca" zabrzmia³o tu nieco kryminalnie, to przypomnê, i¿ najwiêkszym sprawc± jest zawsze Absolut (Bóg), który jest mi³o¶ci±… Amen
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #335 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:44:04 » |
|
"Ptaka" mam, reszta, to tylko przypadki rozsiewania chêci i ukierunkowanych "b³ogos³awieñstw"...
Oby z tych siewów ukierunkowanych ¶wiat siê nam przypadkiem nie uthotalni³ … ale pracuj mi³y, pracuj … te¿ serdecznie ...
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #336 : Wrzesieñ 22, 2009, 21:08:35 » |
|
Co Ci powiem, to POWIEM... Chêci, chuci te¿ s± istotne, ale jak je prze³o¿yæ na rozrodczo¶æ? Jak uniemo¿liwiæ codzienne topienie przyczynków do pomna¿ania w umywalkach? Jak zachêciæ do roztropnego miesi±czkowania, np raz na dziesiêæ lat... Wiem ¿e tematy przerastaj± nas wszystkich, wiem ¿e razem jako¶ sobie poradzimy Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #337 : Wrzesieñ 22, 2009, 21:49:45 » |
|
To ja Ci te¿ rzeknê, ¿e te przyczynki do pomna¿ania topione w umywalkach, to nadmiar chuci nad potrzebami … i to Ty je topisz … wiêc uniemo¿liwianie zacznij od siebie … A to ‘razem’ jako¶ podejrzanie wygl±da … Pozdrawiam, ptak rozbawiony
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #338 : Wrzesieñ 22, 2009, 22:53:36 » |
|
W ¿yciu nie utopi³em w umywalce ¿adnego "przyczynka", je¶li tak siê sta³o, to tylko przez przypadek podczas prania skarpetek... Je¶li pisa³em "razem", to te¿ tylko z my¶l± o skarpetkach. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #339 : Wrzesieñ 23, 2009, 07:35:37 » |
|
A co takiego zrobi³y z³ego, ¿e siê maj± czuæ winne?
A wed³ug Ciebie maj± byæ dumne z tego powodu? Nie mo¿emy akceptowaæ takich zachowañ nastolatek którzy przez swoje nieprzemy¶lane decyzje komplikuj± ¿ycie nie tylko sobie ale i wielu innym ludziom,przede wszystkim swoim bliskim!
Czy maj± byæ dumne? Hmm, w pewnym sensie tak. Przecie¿ gratulujemy znajomym, kiedy spodziewaj± siê dziecka. Dlaczego tutaj robiæ wyj±tek? Z innej beczki. Co one zrobi³y TOBIE, ¿e nie mo¿esz tego akceptowaæ? Bo to czy narobi³y k³opotu sobie czy innym pozostawmy ocenie tego kogo¶, kogo "problem" dotyczy. Dla kogo¶, ¿e zostanie babci± czy dziadkiem mo¿e byæ powodem do szczê¶cia, itp pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 07:42:32 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #340 : Wrzesieñ 23, 2009, 08:56:50 » |
|
Nie ka¿dy chce byæ dziadkiem czy babci± w wieku 40 lat.
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #341 : Wrzesieñ 23, 2009, 09:12:12 » |
|
za to pewnie ka¿dy chcia³by wygraæ w totka ¯ycie to nie chcenie................ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #342 : Wrzesieñ 23, 2009, 09:13:30 » |
|
Bo nie chce czuæ siê stary? Dziadkiem zostaje siê wtedy, kiedy zostaje przed³u¿ona linia genetyczna. Starcem siê jest wtedy, kiedy siê poczuwasz do zakoñczenia ¿ycia. To s± dwie, ca³kowicie odmienne sytuacje, ale z obydwu mo¿na korzystaæ na zasadzie rado¶ci, bo ka¿dy wiek niesie ze sob± nowe mo¿liwo¶ci, nowe wyzwania... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #343 : Wrzesieñ 23, 2009, 09:37:46 » |
|
Nie ka¿dy chce byæ dziadkiem czy babci± w wieku 40 lat.
Dlatego zostawmy to do oceny tym, których to dotyczy. Je¿eli TY nie chcesz byæ dziadkiem w wieku 40 lat to masz na to wp³yw wychowuj±c swoje dzieci. pozdrawiam Edit1:Nie ka¿dy chce wygraæ w totka. Nie przelewajmy naszych obaw i pragnieñ na innych ludzi. Maj± swoje obawy i swoje pragnienia. Szanujmy je.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 09:41:06 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #344 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:19:54 » |
|
nie wszystko mo¿na przewidzieæ i zaplanowaæ - nawet w najlepszych rodzinach mo¿e siê zdarzyæ dziecko u nastolatki Nie porównuj gry w totka z byciem dziadkiem. Jak kto¶ nie chce wygraæ w totka to nie gra a jak kto¶ nie chce byæ dziadkiem w wieku 40 lat to co? Zamyka córkê na klucz i nie wypuszcza z domu? ¯eby nie by³o ¿e tylko ja uwa¿am ¿e wielu ludzi nie chce byæ dziadkami/babciami w wieku 40 lat artyku³: Lucyna ma 42 lata, jest babci± dwuletniej Magdy. Czêsto ³apie siê na my¶lach, ¿e chcia³aby, ¿eby to dziecko nie urodzi³o siê wcale. Po pierwsze uwa¿a, ¿e jest za m³oda na babciê, a po drugie, jej zdaniem, córka jest za m³oda na matkê. Lucyna nie mo¿e pozbyæ siê my¶li, ¿e dziecko zmarnowa³o ¿ycie jej córce. Adela rzuci³a studia, ¿eby zaj±æ siê maleñstwem. Obiecuje, ¿e wróci, jak ma³a podro¶nie, teraz nie chce straciæ najwa¿niejszego okresu w ¿yciu dziecka. Kocha swoj± córeczkê, jest oddan± matk±. Chce mieæ jeszcze jedno dziecko. Ale Lucyna inaczej wyobra¿a³a sobie przysz³o¶æ swojej córki. Adela by³a ¶wietn± uczennic±, bez problemów dosta³a siê na stosunki miêdzynarodowe, dodatkowo zaczê³a zaocznie prawo. Lucyna by³a przekonana, ¿e jej dziecko jest skazane na sukces. ca³y artyku³ tutaj: http://partnerstwo.onet.pl/1566962,3502,,rola_babci_nie_dla_mnie,artykul.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 10:23:38 wys³ane przez Val Dee »
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #345 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:27:14 » |
|
Nie porównuj gry w totka z byciem dziadkiem. Jak kto¶ nie chce wygraæ w totka to nie gra a jak kto¶ nie chce byæ dziadkiem w wieku 40 lat to co? Zamyka córkê na klucz i nie wypuszcza z domu?
Nie. Wychowuje przez poprzednie 15 lat. Lucyna ma 42 lata, jest babci± dwuletniej Magdy. Czêsto ³apie siê na my¶lach, ¿e chcia³aby, ¿eby to dziecko nie urodzi³o siê wcale. Po pierwsze uwa¿a, ¿e jest za m³oda na babciê, a po drugie, jej zdaniem, córka jest za m³oda na matkê. Lucyna nie mo¿e pozbyæ siê my¶li, ¿e dziecko zmarnowa³o ¿ycie jej córce.
No tak, ale co na ten temat uwa¿a matka dwuletniej Magdy? To chyba jej zdanie jest najwa¿niejsze? Przera¿aj±ce, ¿e Lucyna ju¿ "wie", ¿e dziecko zmarnowa³o ¿ycie córce.. I mo¿e te¿ to dziecko zmarnowa³o ¿ycie Lucynie?.. Bo zosta³a babci±?.. To jest powód do nieszczê¶cia? Mo¿e i jest, bo mia³a inne wyobra¿ania dotycz±ce córki. Szkoda, ¿e córka sama nie mo¿e decydowaæ o tym co dla niej dobre... pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 10:31:29 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #346 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:29:42 » |
|
Mam znajomych, którzy zostali dziadkami w wieku 40 lat... S± ogromnie szczê¶liwi z powodu tej ca³ej sytuacji, s± na tyle m³odzi by ¶wiadomie wp³ywaæ na wychowanie "maleñstw", s± w pe³ni zdrowi i wytrzymali na wspólne do¶wiadczenia... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #347 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:31:10 » |
|
o matko... ja tu piszê o dziadkach a ten mi wyskakuje z mam± sam rozpocz±³e¶ temat o dziadkach to siê mo¿e go trzymaj do koñca? Nie wiem czy jeste¶ rodzicem dziadkiem czy kim¶ ale chyba nie s±dzisz ¿e jakiekolwiek wychowanie daje 100% pewno¶ci ¿e nastolatka nie zajdzie w ci±¿ê?
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #348 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:35:37 » |
|
Val Dee, to niech bêdzie o dziadkach.
Jakim prawem Lucyna uwa¿a, ¿e córka Adela ma zmarnowane ¿ycie przez dziecko? Jakim prawem Lucyna uwa¿a, ¿e córka Adela powinna byæ prawnikiem? ¯adnym
Lucyna tak naprawdê zderzy³a siê z tym, ¿e to nie ona decyduje o ¿yciu innych ludzi. I ciê¿ko to prze¿ywa. Problem ma Lucyna a nie Adela.
Wychowanie nie daje 100% pewno¶ci. ¯adne wychowanie nie powinno polegaæ na tym, ¿e ulepiasz dziecko jak plastelinê i liczysz na to, ¿e bêdzie takie, siakie, owakie. Czyli, ze bedzie prawnikiem i urodzi dziecko jak ju¿ bêdzie mia³o dom, mê¿a i pe³ne konto w banku. Wychowanie powinno polegaæ na tym, ¿e pozwalasz dziecku byæ tym, kim jest.
edit1: Co ty chcesz? Gwarancjê, ¿e ca³y ¶wiat siê bedzie zachowywa³ jak sobie tego ¿yczysz? Pocz±wszy od dzieci, poprzez wnuki a skoñczywszy na wszystkich dooko³a? Wedle Twoich wyobra¿eñ tego co dobre i z³e?
pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 10:39:50 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #349 : Wrzesieñ 23, 2009, 10:37:51 » |
|
Val Dee, to niech bêdzie o dziadkach.
Jakim prawem Lucyna uwa¿a, ¿e córka Adela ma zmarnowane ¿ycie przez dziecko? Jakim prawem Lucyna uwa¿a, ¿e córka Adela powinna byæ prawnikiem? ¯adnym
Lucyna tak naprawdê zderzy³a siê z tym, ¿e to nie ona decyduje o ¿yciu innych ludzi. I ciê¿ko to prze¿ywa. Problem ma Lucyna a nie Adela.
Wychowanie nie daje 100% pewno¶ci. ¯adne wychowanie nie powinno polegaæ na tym, ¿e ulepiasz dziecko jak plastelinê i liczysz na to, ¿e bêdzie takie, siakie, owakie. Czyli, ze bedzie prawnikiem i urodzi dziecko jak ju¿ bêdzie mia³o dom, mê¿a i pe³ne konto w banku. Wychowanie powinno polegaæ na tym, ¿e pozwalasz dziecku byæ tym, kim jest.
pozdrawiam
No to chwila... przed chwil± sam pisa³e¶ ¿e rodzice maj± wp³yw na wychowanie dziecka - a odbierasz to prawo dziadkom w stosunku do ich dzieci? JAKIM PRAWEM?!!!
|
|
|
|
|
|
|
|