Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:19:58

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Aborcja - tak/nie?  (Przeczytany 295102 razy)
0 u¿ytkowników i 39 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #475 : Pa¼dziernik 17, 2009, 18:57:55 »

"W Polsce pokutuje stereotyp, ¿e kobiety, które dokona³y aborcji, to 'lekkomy¶lne panny', 'puszczalskie', 'mi³o¶niczki mocnych wra¿eñ'. "

Jest w tym jednak trochê prawdy.....

Chocia¿ z drugiej strony niedobrze mi siê robi jak s³yszê w telewizji p³acz±ce kobiety które maj±
po.....7, 8, 9 dzieci i ¿al± siê jak to im jest ciê¿ko,¿e nie maj± pieni±¿ków,i ¿yj± w fatalnych warunkach i tak dalej.....
To jest Chore!!!

Szkoda mi tych dzieciaków bo przecie¿ nie s± temu nic winne......

Jak mo¿na byæ tak nieodpowiedzialnym!?
Nie mo¿na by³o zdecydowaæ siê na dwoje,troje dzieci???
Zero szacunku i wspó³czucia dla takich kobiet!

771;

jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #476 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:39:46 »

no Kamil771
piszesz:
Widaæ mo¿na.
Skoro kto¶ jest nieodpowiedzialny to nie mo¿na od niego oczekiwaæ odpowiedzialno¶ci.

Widzisz jakie¶ rozwi±zanie? Licencja na dziecko? Przymusowe odbieranie dzieci? Pomoc pañstwa dla takich rodzin?

Bo gadanie w stylu "zero szacunku i wspó³czucia" nie rozwi±¿e problemu.

pozdrawiam
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #477 : Pa¼dziernik 21, 2009, 15:48:51 »

no Kamil771
piszesz:
Widaæ mo¿na.
Skoro kto¶ jest nieodpowiedzialny to nie mo¿na od niego oczekiwaæ odpowiedzialno¶ci.

Osoba doros³± która nie jest w stanie ponosiæ odpowiedzialno¶ci za w³asne czyny nie jest zdolna do samodzielnego ¿ycia w spo³eczeñstwie.
Jej miejsce jest w zak³adzie psychiatrycznym,gdzie próbujê siê leczenia lub pod bardzo dobr± opiek± rodziny.
Takiej osobie nie wolno jest mieæ dzieci!!!
Rozumiesz???

jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #478 : Pa¼dziernik 21, 2009, 18:14:39 »

no Kamil771
piszesz:
Widaæ mo¿na.

Osoba doros³± która nie jest w stanie ponosiæ odpowiedzialno¶ci za w³asne czyny nie jest zdolna do samodzielnego ¿ycia w spo³eczeñstwie.
Jej miejsce jest w zak³adzie psychiatrycznym,gdzie próbujê siê leczenia lub pod bardzo dobr± opiek± rodziny.
Takiej osobie nie wolno jest mieæ dzieci!!!
Rozumiesz???

Jasne,
zostañ szefem partii, wygraj wybory,  i wprowad¼ prawo jazdy na posiadanie dzieci albo egzamin z odpowiedzialno¶ci. A tych, którzy nie zdali kastruj od razu.

powodzenia
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2009, 18:14:59 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #479 : Pa¼dziernik 22, 2009, 13:51:26 »

Kamil, zak³adam, ¿e masz stabiln± sytuacjê materialn± i codziennie masz co do ust w³o¿yæ.
Ka¿dy z nas jest w sytuacji podobnej, skoro staæ nas na luksus, jakim jest internet.
S± jednak rodziny, które tego szczê¶cia nie maj±. I nie o internecie mówiê, a o garnku ciep³ej zupy na obiad codziennie.
Skoro nie maj± na jedzenie, to jak ma byæ ich staæ na zabezpieczanie siê? Nie s³ysza³am jeszcze, ¿eby by³y organizowane akcje rozdawania darmowych prezerwatyw w celu unikniêcia tworzenia siê biednych, wielodzietnych rodzin.
Jak mo¿na byæ tak bezdusznym, by ¼le mówiæ o matce, która mimo ciê¿kich warunków socjalnych, decyduje siê na urodzenie kolejnego dziecka, a nie na jego zabicie? I nie mów mi, ¿e aborcja kosztuje... Patologia najlepiej wie, jak sobie radziæ z wystaj±cymi brzuchami metod± bezp³atn±.
Jest wiele wielodzietnych rodzin, w których choæ brakuje chleba, to jest mi³o¶æ tak wielka, ¿e czêsto w¶ród "bogaczy" niespotykana. Pieni±dze nie s± ¿adnym wyznacznikiem tego, jakim kto¶ jest cz³owiekiem.
Ka¿dy z nas mo¿e znale¼æ siê w trudnej sytuacji, nikt z nas nie ma prawa dyktowaæ innym, co wówczas maj± robiæ, a ju¿ na pewno nikt z nas nie ma prawa oceniania kogo¶, kto decyduje siê na urodzenie poczêtego dziecka, mimo ¿e sam nie ma co do ust w³o¿yæ. ¯yczê Ci Kamilu, aby Twoja sytuacja nigdy nie przemieni³a siê w jedn± z tych, które dzi¶ potêpiasz. By¶ zawsze mia³ pieni±dze, by Twoja córka nigdy nie zawiesi³a oka na starszym mê¿czy¼nie, ¿ona nigdy Ciê nie zdradzi³a i ¿eby¶ nigdy nie musia³ kalkulowaæ, czy pojawienie siê nowego cz³onka rodziny zrujnuje jej bud¿et.
¯yczê Ci tego z ca³ego serca, gdy¿ najgorszym mo¿liwym uczuciem jest takie brutalne zderzenie z rzeczywisto¶ci±. Kiedy stajesz siê czym¶, czego nienawidzisz...
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 13:53:34 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #480 : Pa¼dziernik 22, 2009, 16:51:18 »

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

Czyli reasumuj±c - nie uprawiaj seksu je¶li nie staæ Ciê na utrzymanie dziecka b±d¼ je¿eli nie masz gdzie mieszkaæ itp.
Czy wszyscy tutaj obecni z seksem wstrzymywali siê do czasu pierwszych zarobków b±d¼ w³asnego mieszkania?
Ja my¶lê, ¿e nie i nie ma co nakazywaæ innym tego, czego sami by¶my nie zrobili.
Seks zbli¿a ludzi do siebie, wzmacnia poczucie partnerstwa, blisko¶ci, roz³adowuje napiêcie i koi sko³atane nerwy.
Je¿eli mówimy o doros³ych ludziach, którzy maj± ju¿ kilkoro dzieci i trudn± sytuacjê materialn± w dodatku, to ciê¿ko bêdzie ich pozbawiæ tych ostatnich przyjemno¶ci, w koñcu niewiele ich w ¿yciu maj±.

Bezdusznym???
Mo¿e i nie p³aczê na filmach,ale....a zreszt± Ty i tak ju¿ mnie oceni³a¶..... Wiêc......

Oceni³am nie Ciebie jako ca³okszta³t, a Twoj± postawê dotycz±c± konkretnego zagadnienia. Nie mo¿na tego unikn±æ na forum, gdzie wszyscy wspólnie o czym¶ dyskutujemy. By nie dochodzi³o do ocen kogo¶, musieliby¶my byæ wszyscy tacy sami, wówczas ocenialiby¶my samych siebie. Nie widzê w tym nic z³ego. Dyskutuj±c tutaj poddajesz niejako czyjej¶ ocenie swój ¶wiatopogl±d, robisz to na w³asn± rêkê i musisz spodziewaæ siê czyjej¶ reakcji na w³asne s³owa.

Kamil, Twoje s³owa s± bardzo czêsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojownicz± postawê, wielu zauwa¿y³o ju¿, ¿e szczególnie zawsze ganisz kobiety. Odno¶nie wielodzietnych rodzin, to te¿ nie jest tak, ¿e oni sobie postanowili, ¿e bêd± mieæ dziesiêcioro dzieci. Mo¿e z dwójk± czy trójk± jeszcze sobie radzili finansowo, ale pieni±dze topniej± przy takiej gromadce i dwoje rodziców nie wystarcza. Bud¿ety wszystkich pañstw s± na minusie, mimo ¿e maj± najlepszych doradców finansowych. Rodzina te¿ jest jak takie pañstwo... Dopóki dzieci (obywatele) siê nie usamodzielni± (zaczn± zarabiaæ i odprowadzaæ podatki) to do tej pory zawsze ciê¿ko bêdzie zwi±zaæ koniec z koñcem. Nie widzê w biednych, wielodzietnych rodzinach nic odpychaj±cego. Oczywi¶cie je¶li nie dywagujemy o alkoholizmie, narkotykach i innych patologiach.
A urzêdnicy zamiast odbieraæ takim rodzicom kolejne dzieci, powinni zrobiæ wszystko, co tylko mo¿liwe, by wesprzeæ te rodziny finansowo, zapewniæ opiekê lekarsk±, podrêczniki do szko³y i ¿ywno¶æ. My tak¿e mo¿emy takim ludziom pomagaæ. To o wiele lepsze ni¿ patrzenie na nich z odraz±.

Val Dee - antykoncepcja w Anglii jest bezp³atna jedynie dla osób zarejestrowanych jako bezrobotne. Je¿eli bêdziesz chcia³ w aptece dostaæ tabletki bezp³atnie, bêdziesz musia³ z³o¿yæ odpowiedni± deklaracjê. Poza tym tam jest tak, ¿e nawet je¿eli leki s± refundowane, to i tak p³acisz za tzw. zrealizowanie recepty (obojêtne co by na niej by³o, cena nie jest wysoka, co¶ oko³o 6 funtów).

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 19:00:10 wys³ane przez janneth » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #481 : Pa¼dziernik 22, 2009, 18:29:13 »

Kamil, zak³adam, ¿e masz stabiln± sytuacjê materialn± i codziennie masz co do ust w³o¿yæ.
Ka¿dy z nas jest w sytuacji podobnej, skoro staæ nas na luksus, jakim jest internet.
S± jednak rodziny, które tego szczê¶cia nie maj±. I nie o internecie mówiê, a o garnku ciep³ej zupy na obiad codziennie.
Skoro nie maj± na jedzenie, to jak ma byæ ich staæ na zabezpieczanie siê? Nie s³ysza³am jeszcze, ¿eby by³y organizowane akcje rozdawania darmowych prezerwatyw w celu unikniêcia tworzenia siê biednych, wielodzietnych rodzin.

To nie pomaga - w Anglii ¶rodki antykoncepcyjne s± bezp³atne i dostêpne na ka¿dym kroku, ponadto edukacja seksualna zaczyna siê na etapie wczesnoszkolnym i nic to sytuacji nie poprawia. Ma³oletnie nadal zachodz± w ci±¿ê i to coraz czê¶ciej.
To nie dostêpno¶æ antykoncepcji jest problemem ale ludzkie nastawienie do seksu.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #482 : Pa¼dziernik 22, 2009, 19:00:41 »

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

Czyli reasumuj±c - nie uprawiaj seksu je¶li nie staæ Ciê na utrzymanie dziecka b±d¼ je¿eli nie masz gdzie mieszkaæ itp.
Czy wszyscy tutaj obecni z seksem wstrzymywali siê do czasu pierwszych zarobków b±d¼ w³asnego mieszkania?
Ja my¶lê, ¿e nie i nie ma co nakazywaæ innym tego, czego sami by¶my nie zrobili.
Seks zbli¿a ludzi do siebie, wzmacnia poczucie partnerstwa, blisko¶ci, roz³adowuje napiêcie i koi sko³atane nerwy.
Je¿eli mówimy o doros³ych ludziach, którzy maj± ju¿ kilkoro dzieci i trudn± sytuacjê materialn± w dodatku, to ciê¿ko bêdzie ich pozbawiæ tych ostatnich przyjemno¶ci, w koñcu niewiele ich w ¿yciu maj±.

Bezdusznym???
Mo¿e i nie p³aczê na filmach,ale....a zreszt± Ty i tak ju¿ mnie oceni³a¶..... Wiêc......

Oceni³am nie Ciebie jako ca³okszta³t, a Twoj± postawê dotycz±c± konkretnego zagadnienia. Nie mo¿na tego unikn±æ na forum, gdzie wszyscy wspólnie o czym¶ dyskutujemy. By nie dochodzi³o do ocen kogo¶, musieliby¶my byæ wszyscy tacy sami, wówczas ocenialiby¶my samych siebie. Nie widzê w tym nic z³ego. Dyskutuj±c tutaj poddajesz niejako czyjej¶ ocenie swój ¶wiatopogl±d, robisz to na w³asn± rêkê i musisz spodziewaæ siê czyjej¶ reakcji na w³asne s³owa.

Kamil, Twoje s³owa s± bardzo czêsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojownicz± postawê, wielu zauwa¿y³o ju¿, ¿e szczególnie zawsze ganisz kobiety. Odno¶nie wielodzietnych rodzin, to te¿ nie jest tak, ¿e oni sobie postanowili, ¿e bêd± mieæ dziesiêcioro dzieci. Mo¿e z dwójk± czy trójk± jeszcze sobie radzili finansowo, ale pieni±dze topniej± przy takiej gromadce i dwoje rodziców nie wystarcza. Bud¿ety wszystkich pañstw s± na minusie, mimo ¿e maj± najlepszych doradców finansowych. Rodzina te¿ jest jak takie pañstwo... Dopóki dzieci (obywatele) siê nie usamodzielni± (zaczn± zarabiaæ i odprowadzaæ podatki) to do tej pory zawsze ciê¿ko bêdzie zwi±zaæ koniec z koñcem. Nie widzê w biednych, wielodzietnych rodzinach nic odpychaj±cego. Oczywi¶cie je¶li nie dywagujemy o alkoholizmie, narkotykach i innych patologiach.
A urzêdnicy zamiast odbieraæ takim rodzicom kolejne dzieci, powinni zrobiæ wszystko, co tylko mo¿liwe, by wesprzeæ te rodziny finansowo, zapewniæ opiekê lekarsk±, podrêczniki do szko³y i ¿ywno¶æ. My tak¿e mo¿emy takim ludziom pomagaæ. To o wiele lepsze ni¿ patrzenie na nich z odraz±.

Val Dee - antykoncepcja w Anglii jest bezp³atna jedynie dla osób zarejestrowanych jako bezrobotne. Je¿eli bêdziesz chcia³ w aptece dostaæ tabletki bezp³atnie, bêdziesz musia³ z³o¿yæ odpowiedni± deklaracjê. Poza tym tam jest tak, ¿e nawet je¿eli leki s± refundowane, to i tak p³acisz za tzw. zrealizowanie recepty (obojêtne co by na niej by³o, cena nie jest wysoka, co¶ oko³o 6 funtów).
T± informacjê znalaz³am na forum Polonii w Birmingham U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 19:07:37 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #483 : Pa¼dziernik 22, 2009, 20:23:12 »

Na pocz±tek proszê o wyja¶nienie kto skasowa³ mój post i wszystko tu pomiesza³?!!!  Z³y Z³y Z³y
Przypadek???

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

Je¶li nie staæ Ciê na kupno ¶rodków antykoncepcyjnych  to jak ma ciê staæ na wychowanie kolejnych dzieci??
I rodzenie ósmego,dziewi±tego,i dwunastego?
Czujê siê za¿enowany,ze muszê to t³umaczyæ doros³ej kobiecie,.....

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

O czym Ty mówisz???
Jestem m³odym ch³opakiem ale powiem Ci,¿e przynajmniej dla mnie,wielk± przyjemno¶æ sprawia mi ca³owanie siê z dziewczyn± któr± kocham,przytulanie,dotykanie jej,wspólne wypady,kino i tak dalej to jest naprawdê wspania³e!
A nie kilku minutowe zbli¿enie!!!
Mo¿e jestem nienormalny,mo¿e powinienem siê leczyæ, Ale to w³a¶nie sprawia mi przyjemno¶æ!
Twoje ostatnie zdanie uwa¿am za skandaliczne i ¿a³osne,przypomina mi siê jeden z postów Rafaeli na twój temat i chyba mia³a sporo racji!
Je¿eli jeste¶ uzale¿niona od seksu to twoja sprawa,innym daj spokój!

Kamil, Twoje s³owa s± bardzo czêsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojownicz± postawê, wielu zauwa¿y³o ju¿, ¿e szczególnie zawsze ganisz kobiety.

Jest po 21.00 zaraz idê spaæ i nie mam ju¿ nerwów t³umaczyæ Ci wszystko po kolei,jak ma³emu dziecku.
I daruj sobie ¿yczenia i te mi³e s³owa bo teraz wiem, ju¿ na pewno,¿e by³y one nieszczere,
Je¶li jestem skandaliczny bo mówiê prawdê,to co my¶lê,co czujê i nie staram siê nikomu przypodobaæ to mogê byæ i skandaliczny,zreszt± nazywaj to jak chcesz.
Dobranoc

771~>
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 20:24:25 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #484 : Pa¼dziernik 22, 2009, 20:28:59 »

T± informacjê znalaz³am na forum Polonii w Birmingham U¶miech

ja info zaczerpn±³em st±d:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=106251

Nie ma wiêc ¿adnego problemu w dostêpie do antykoncepcji

Jeszcze fragment z tej strony:

http://www.angliaodszkodowanie.pl/sluzba-zdrowia-w-uk/zaszlam-w-ciaze-w-anglii-zostac-i-urodzic-na-wyspach-czy-wracac.html

Je¿eli stosowa³a¶ przed wyjazdem na Wyspy ¶rodki antykoncepcyjne lekarz doradzi Ci, czy mo¿na tê metodê kontynuowaæ tak¿e w Anglii, czy te¿ doradzi jakie¶ zmiany. Warto przy tym mieæ przy sobie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, które bra³a¶ w Polsce, ¿eby lekarz wiedzia³ wiêcej na Twój temat. Je¶li podobnych pigu³ek nie mo¿na znale¼æ Wielkiej Brytanii, wówczas doktor mo¿e zaleciæ stosowanie pigu³ek o podobnym skaldzie hormonalnym. Tabletki antykoncepcyjne, jak równie¿ prezerwatywy i pozosta³e ¶rodki wydaje siê w family planning bezp³atnie. Na wstêpie wspó³pracy z lekarzem kobieta dostanie zapas pigu³ek na 3 miesi±ce, a gdy po up³ywie tego okresu wyniki badañ bêd± dobre i nie bêdzie wiêkszych przeciwwskazañ do dalszego stosowania tych ¶rodków, wówczas mo¿na uzyskaæ receptê na kolejne pó³ roku. W takim miejscu mo¿na siê równie¿ darmowo zaopatrzyæ w prezerwatywy, które rozdawane s± najczê¶ciej w opakowaniach zawieraj±cych 12 sztuk.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 20:34:46 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #485 : Pa¼dziernik 22, 2009, 20:38:34 »

Kamil, czy Ty nie przesadzasz trochê? Poluzuj, jak ¶ciska...
Tym bardziej je¿eli jeste¶ m³odym mê¿czyzn±, to zdajesz sobie sprawê, jak wa¿ny w ¿yciu jest seks. Naprawdê nie trzeba byæ seksoholikiem, ¿eby wiedzieæ, ¿e nie da siê sobie tego odmówiæ na d³u¿sz± metê. A Ty d³u¿sz± met± nazywasz okres, jaki potrzebowa³aby wielodzietna rodzina na ustabilizowanie sytuacji materialnej i zapewnienie wystarczaj±cych ¶rodków do ¿ycia dla obecnych i ewentualnie przysz³ych jej cz³onków.
Nie ¿yczê sobie, by¶ wyra¿a³ siê o mnie w ten sposób, jest on uw³aczaj±cy i nieadekwatny do tego, o czym mówiê.
Przypadkiem te¿ wesz³am do ¶mietnika i sprawdzi³am, ¿e nie ma tam ¿adnego usuniêtego Twojego postu, a ju¿ na pewno nie z tego tematu. Nie usuwa³am nic tutaj ani te¿ nie edytowa³am. Pojêcia nie mam o czym mówisz.

¯yczenia by³y jak najbardziej szczere, choæ teraz jedynie mogê siê stukn±æ w g³owê w konsekwencji ich z³o¿enia, bo widzê, ¿e nie by³o warto.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2009, 20:39:26 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #486 : Pa¼dziernik 23, 2009, 07:43:56 »

W dzisiejszych czasach powinno siê mieæ tyle dzieci na ile nas staæ! Nie mo¿na my¶leæ tylko o sobie,ile MY by¶my chcieli.
Liczy siê co damy im je¶æ i jakie warunki stworzymy dzieciom do nauki,liczy siê jaki zapewnimy im start w ¿yciu.
Sam± mi³o¶ci± dziecko siê nie po¿ywi!
Czy mi³o¶ci± mo¿na nazwaæ skazywanie w³asnych dzieci na ubóstwo?
Nie! Rodzice,doro¶li ludzie musz± byæ odpowiedzialni,nie tylko za SIEBIE ale równie¿ za INNYCH.
      Je¶li Ciê staæ i masz chêci za³ó¿  rodzinê  nawet kilkunastoosobow± lecz je¶li nie- wstrzymaj siê i nie krzywd¼ innych!

Kamil
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 08:42:37 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #487 : Pa¼dziernik 23, 2009, 08:28:35 »

Kto¶, komu wydaje siê ¿e ma wp³yw i mo¿e rozporz±dzaæ wszystkim dooko³a musi byæ bardzo naiwny.
Dusze naszych dzieci umawiaj± siê z nami na do¶wiadczanie fizyczno¶ci we spólnych relacjach dla wzrostu duchowego. Jeste¶my dla siebie nauczycielami i uczniami. Rodzina wielodzietna, uboga, ju¿ wcze¶niej postanowi³a do¶wiadczaæ takiej sytuacji, plan by³ do¶æ precyzyjny, mo¿e za wyj±tkiem szczegó³ów i rozwijaj±cych siê mo¿liwo¶ci.
Jak na tle ca³ego takiego projektu ma siê stanowcze, buñczuczne stwierdzenie niopierzonego przedstawiciela religijnej doktryny, ¿e to JA decydujê?

Nijak...
Chciejstwo i brak duchowego wsparcia prowadzi do umys³owego zakleszczenia, do tworzenia dogmatów, nakazów i zakazów, a dzieci i tak rodz± siê bez tego.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #488 : Pa¼dziernik 23, 2009, 09:30:35 »

Wlasnie tak to jest, popieram cie Thotal.

Jednak my mozemy w naszym spoleczenstwie duzo zrobic, tak jak to sie dzieje w innych panstwach. Mamy oczy i uszy
i czsto wiemyi gdzie ta pomoc jest potrzebna. Kazdy w domu ma zeczy ktore mogl by oddac jak ubrania, roznego rodzaju przedmioty, zabawki a i pieniadze. Jezeli zechce sie pomodz z taktem, to tez z radoscia zostanie przyjeta pomoc.
Przed swietami, gdzie kazdy kszonta sie za prezentami, zywnoscia , planuje swieta. Moze wlasnie w tym momecie pomyslec
o ludziach ktorzy naprawde maja ciezko i poswiecic odpowiednia sume, nie musi to byc duzo i przkazac ludziom naprawde potrzebujacym , chorym, dzieciom. Mozna przygotowac dla takiej rodziny paczuszki ile radosci w sercach tych dzieci sie
obudzi. Nakazy i zakazy, twarda nieustepliwosc i ocenianie innych na tym forum nie powinna miec miejsca, ale i w naszym zyciu tez nie. Ogladnijmy swoje rodziny, znajomych, kto moze potrzebowac pomocy, jakie dzieci sa naprawde w trudnej sytuacji. Odpowiedz sobie na pytanie : jak pomagasz ludziom potrzebujacym?, kiedy to zrobiles ostatnim razem? ,powiesz sam mam niewiele- ale inni nie maja nic.
Podaj reke dziecku, ktore ma zimno w domu, ktore juz dlugo nie mialo zabawki w reku, a o ksiazeczce nie mam mowy.
Tedy jest droga..... tak trzeba dzialac. Ty i tak oddasz cos czego juz nie potrzebujesz, a ile radosci sprawi innemu czlowiekowi.
      Czesto w rodzinach panuja inne problemy, jak alkocholizm, brak zrozumienia, bieda ktora rozrasta sie bezlitosnie.
Tutaj nikt nie opowie o swoim losie w swoich czterech scianach, bo sie bedzie wstydzil, albo naprawde takich osob tu nie ma. Tak jak Janneth napisala: juz to ze masz komputer, nie mozesz sie rownac z ta bieda, bo masz bardszo duzo.

Otworzmy nasze serca i uszy, zacznijmy myslec, miejmy respekt przed tym co posiadamy i ze los mial sie z nami dobrze.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 09:34:29 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #489 : Pa¼dziernik 23, 2009, 10:09:06 »

Postawa kamila771 to postawa bardzo wielu obywateli.

Czyli  - zamiast pozwoliæ na kontrolowny prze³yw energii, zamiast wykorzystaæ j± konstruktywnie,
Robimy co¶ przeciwnego - blokujemy, zabraniamy, wstrzymujemy, itp.
A energia, czy tego chcemy, czy nie. Zawsze znajdzie uj¶cie.
Im bardziej siê j± blokuje, tym pó¼niejsze jej uwolnienie jest bardziej niszcz±ce i silne.

Zbuduj tamê na spokojnie p³yn±cej ma³ej rzecze, która do tej pory nikomu nie szkodzi³a.
Je¿eli zgromadzisz odpowiednio du¿o wody i ona przerwie tê tamê, mo¿e zatopiæ wsie czy miasta.
A to przecie¿ tylko ma³a rzeczka.

Zamiast "popuszczaæ pary" na³o¿yli¶my sobie gorset zachowañ, który nie pozwala na swobodny up³yw tej pary.
To co obserwujemy dooko³a to mniej lub bardziej spektakularne skutki ró¿nych wybuchów.

Pytanie DLACZEGO zak³adamy sobie ten gorset zachowañ? Ale to ju¿ ka¿dy niech sobie sam odpowie.

pozdrawiam
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #490 : Pa¼dziernik 23, 2009, 10:24:50 »

Dusze naszych dzieci umawiaj± siê z nami na do¶wiadczanie fizyczno¶ci we spólnych relacjach dla wzrostu duchowego. Jeste¶my dla siebie nauczycielami i uczniami. Rodzina wielodzietna, uboga, ju¿ wcze¶niej postanowi³a do¶wiadczaæ takiej sytuacji, plan by³ do¶æ precyzyjny, mo¿e za wyj±tkiem szczegó³ów i rozwijaj±cych siê mo¿liwo¶ci.

Bez komentarza.

Wlasnie tak to jest, popieram cie Thotal.

Cokolwiek by nie napisa³ Thotal i tak by¶ siê z nim zgodzi³a.
Popierasz tych z którymi trzymasz sztamê na forum,zgadzasz siê Thotalem tylko dlatego,ze on nie zgadza siê ze mn±..... Jêzyk
Nie mam ju¿ do was si³......
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #491 : Pa¼dziernik 23, 2009, 10:31:20 »

Brak swobodnego przep³ywu energii tworzy potê¿ne blokady, które ujawniaj± siê w postaci zboczeñ, dewiacji, chorób psychicznych i fizycznych. Moim zdaniem, rz±dz±ce spo³eczeñstwem doktryny s± skierowane przeciw spo³eczeñstwu do ujarzmienia i dyktatu. W³adza tak rozumiana bardzo lubi mieæ og³upia³e nic nie rozumiej±ce spo³eczeñstwo, ³atwiej siê nim manipuluje...

Ps. Mylisz siê Kamilu, mamy z Rafael± wiele wspólnych pogl±dów, ale na wielu p³aszczyznach mamy odmienne zdania.
     Nie trzymam z nikim sztamy, zawsze mam swoje zdanie, moi przyjaciele wiedz± o tym i bardzo lubimy siê przekomarzaæ Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 10:36:39 wys³ane przez Thotal » Zapisane
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #492 : Pa¼dziernik 23, 2009, 10:32:29 »

Brak swobodnego przep³ywu energii tworzy potê¿ne blokady, które ujawniaj± siê w postaci zboczeñ, dewiacji, chorób psychicznych i fizycznych. Moim zdaniem, rz±dz±ce spo³eczeñstwem doktryny s± skierowane przeciw spo³eczeñstwu do ujarzmienia i dyktatu. W³adza tak rozumiana bardzo lubi mieæ og³upia³e nic nie rozumiej±ce spo³eczeñstwo, ³atwiej siê nim manipuluje...

To zamieszkaj w D¿ungli.
I po problemie.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #493 : Pa¼dziernik 23, 2009, 10:42:52 »

"D¿ungla" to nasza cywilizacja oparta na takich zasadach jakie jeszcze propaguj± "zaprogramowane" doktrynami zmanipulowane jednostki. Nie Ty jeden da³e¶ siê zaprogramowaæ, ale nie martw siê, kiedy¶ z tego wyro¶niesz.

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #494 : Pa¼dziernik 23, 2009, 12:27:56 »

Mo¿e pozwolê sobie nie¶mia³o przypomnieæ, ¿e w±tek jest o aborcji i je¿eli ju¿ decydujemy siê mówiæ o problematyce rodzin wielodzietnych, to tylko w nawi±zaniu do tego tematu.

Kamil ma poniek±d sporo racji w tym, co mówi. Prawd± jest przecie¿, ¿e je¿eli ubogie ma³¿eñstwa maj±ce ju¿ spor± gromadkê, bêd± powstrzymywa³y siê od seksu, to nie bêd± mia³y a¿ tyle problemów zwi±zanych z utrzymaniem rodziny.
Nie podoba mi siê jednak stanowczo¶æ i skrajne uczucia, jakimi kieruje siê w swoich opiniach Kamil, choæ mo¿e powinnam siê ju¿ do tego przyzwyczaiæ. Problem rodzin wielodzietnych by³, jest i bêdzie. Rozwi±zanie polegaj±ce na wstrzemiê¼liwo¶ci seksualnej niew±tpliwie przynios³oby pewne ukojenie i mog³o rozwi±zaæ problem, lecz w moim mniemaniu taki sposób jest co najmniej nieludzki. Ludzkim zachowaniem jest potrzeba kontaktu fizycznego z ukochan± osob±. Przecie¿ brak pieniêdzy nie oznacza, ¿e ludzie ubodzy siê nie kochaj±, nie potrzebuj± blisko¶ci. A fakt, ¿e uprawiaj± seks nie robi z nich seksoholików.
Nigdy nie gani³am ani nie czu³am odrazy do ubogich rodzin wielodzietnych. Mam wielki szacunek dla rodziców, dla których kolejna ci±¿a mimo ogromnych problemów finansowych nadal jest ogromn± rado¶ci± i ukoronowaniem ich mi³o¶ci. Powinni¶my tym ludziom pomagaæ, tak jak Rafaela mówi³a - ma³o to zbêdnych rzeczy w domu mamy? ¦wiêta to okres, gdy robimy generalne porz±dki, a ¶mietniki s± wype³nione po brzegi nie tylko ¶mieciami, ale i ubraniami, meblami, star± po¶ciel±. My tych rzeczy ju¿ nie potrzebujemy, bo staæ nas na nowe i ¶wie¿e, ale s± ludzie dla których te rzeczy s± ogromnie wa¿ne, bo ich zwyczajnie nie maj±. Mo¿na im te¿ pomóc finansowo. Nie musz± to byæ wielkie kwoty. Tylko my, którym nic nie brakuje, wiemy ile kosztuje kolacja w wykwintnej restauracji, a pieni±dze, które zwykle zostawiamy jako napiwek dla kelnera, dla kogo¶ innego starczy³yby na ugotowanie ciep³ej zupy dla ca³ej du¿ej rodziny. Nie zdajemy sobie sprawy, ¿e dla nich ¿ycie jest ca³kiem inne i nie toczy siê w galeriach handlowych. Nie uwierzê, ¿e kogo¶ nie staæ na pomoc materialn± dla tych ubogich ludzi. Oni naprawdê nie potrzebuj± du¿o... Je¿eli cz³owiek daje sobie radê nie maj±c kompletnie nic, to jego rado¶æ z czegokolwiek bêdzie dla nas niewyobra¿alna. Chcia³abym, ¿eby¶ Kamilu podobnie spojrza³ na tych ludzi.
Doceni³ fakt, ¿e zamiast zabiæ, postanowili wychowaæ. ¯e odnajduj± siê w ekstremalnych sytuacjach, w jakich Ty nigdy nie by³e¶ i pewnie nigdy nie bêdziesz. ¯e dla nich priorytetem nie s± pieni±dze i wy¶cig szczurów, a mi³o¶æ i to, ¿e maj± przy sobie wszystko, na czym im zale¿y. Je¿eli spojrzysz ³agodniejszym okiem na tych ubogich z pozoru ludzi, to dostrze¿esz ¿e maj± co¶, czego za pieni±dze siê kupiæ nie da. Co¶, czego nikt im nie odbierze, czego im nikt nie ukradnie.
Maj± siebie nawzajem i podczas, gdy my bêdziemy w ¶wiêta raczyli siê smako³ykami i rozdawali kolejne niepotrzebne nikomu prezenty kupione za krocie, ich zadowoli sama obecno¶æ wszystkich przy stole... A to, czy bêdzie co¶ na nim czy nie po czê¶ci zale¿ne jest od nas. Od tego, czy chcemy podzieliæ siê tym niczym, co mamy. 

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #495 : Pa¼dziernik 23, 2009, 12:53:04 »

Janneth,
piêknie to napisa³a¶, nie mamy prawa narzucaæ komukolwiek sposobów odbierania jego szczê¶cia.
W Chinach wprowadzono obowi±zkow± aborcjê, w krajach "cywilizowanych" dzieci odbierane s± rodzicom z powodów materialnych, a w rzeczywisto¶ci liczy siê tylko milo¶æ, rado¶æ z macierzyñstwa i pogodnego dzieciñstwa.
Sprawy materii dominuj± ci±gle w naszym pojmowaniu ¿ycia, mam nadziejê ¿e zaczniemy wszyscy bardziej byæ ni¿ mieæ.

koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #496 : Pa¼dziernik 23, 2009, 13:57:34 »

Opinia Kamila jest bardzo rzeczowa i konstruktywna. Nie mówi On tu o zabijaniu, ale zwyczajnie o odpowiedzialno¶ci wobec dokonywanych wyborów. Stwierdza te¿ jednoznacznie: je¶li ciê staæ to za³ó¿ rodzinê wielodzietn±.

Nie mo¿emy bowiem, wci±¿ i bezmy¶lnie napêdzaæ ko³a karmy. Czas ju¿ najwy¿szy wyj¶æ poza te uwarunkowania. A co z uniwewrsalnym Prawem Opieki? Wszak trzeba je realizowaæ, a to wi±¿e siê z ogromn± odpowiedzialno¶ci± wobec dzieci i siebie samych tak¿e.

M±drzy ludzie powiadaj± tak: je¶li bieda wchodzi drzwiami, to mi³o¶æ ucieka oknami. Wiele w tym racji. Nie pojmujê te¿ dlaczego nie bierze siê pod uwagê mocy, jak± maj± nasze decyzje. Co, jak wiadomo, odzwierciedla siê intesywnie, wprost proporcjonalnie do poziomu naszych wibracji na planie energetycznym.

A je¶li mimo to, nagrabili¶my sobie na tyle, i¿ musimy do¶wiadczyæ zmagania z wychowaniem dajmy na to pi±tki, czy dwunastki dzieci, a ta pi±tka dzieci ma z kolei do¶wiadczyæ wspó³istnienie z nami, to fakt ten automatycznie obliguje nas do podejmowania nastêpnych decyzji odno¶nie zapewnienia godziwych warunków dla przysz³ych latoro¶li.

Jak¿e wiele mo¿na uruchomiæ we Wszech¶wiecie, gdy siê ma tergo ¶wiadomo¶æ. I to jest najwa¿niejszy aspekt sprawy!
Bowiem przy ¶wiadomych wyborach, wynikaj±cych z rozumienia Praw Uniwersalnych, mo¿na unikn±æ b³±dzenianie i niepotrzebnego dramatyzmu, którego pe³no i w ¿yciu i tutejszych wypowiedziach.

koliberek33 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 14:42:30 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #497 : Pa¼dziernik 23, 2009, 14:20:34 »

Ilo¶æ dzieci w rodzinach jest proporcjonalna do mo¿liwo¶ci wyborów.
Widaæ to w krajach "trzeciego ¶wiata", wszelkiego rodzaju braki materialne rekompensowane s± bogactwem potomstwa.
Nasze szczê¶cie polega na rado¶ci z tego co nam przynosi ¿ycie, i równie dobrze mogliby¶my op³ywaæ w dobrobycie bêd±c bardzo nieszczê¶liwym.
Osobi¶cie znam wielodzietn± rodzinê, gdzie wszyscy otaczaj± siê wzajemn± opiek± i mi³o¶ci±, wszyscy wyro¶li na m±drych kochaj±cych za³o¿ycieli swoich rodzin, w dalszym ci±gu wszyscy siê wspieraj± - tak dzia³a karma - wystarczy jej tylko pomóc.

koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #498 : Pa¼dziernik 23, 2009, 14:34:19 »

Ilo¶æ dzieci w rodzinach jest proporcjonalna do mo¿liwo¶ci wyborów.
Widaæ to w krajach "trzeciego ¶wiata", wszelkiego rodzaju braki materialne rekompensowane s± bogactwem potomstwa.
Nasze szczê¶cie polega na rado¶ci z tego co nam przynosi ¿ycie, i równie dobrze mogliby¶my op³ywaæ w dobrobycie bêd±c bardzo nieszczê¶liwym.
Osobi¶cie znam wielodzietn± rodzinê, gdzie wszyscy otaczaj± siê wzajemn± opiek± i mi³o¶ci±, wszyscy wyro¶li na m±drych kochaj±cych za³o¿ycieli swoich rodzin, w dalszym ci±gu wszyscy siê wspieraj± - tak dzia³a karma - wystarczy jej tylko pomóc.

A to¶ wymy¶li³ z t± rekompensat±. Jeste¶ pewny, ¿e to taki ich zamys³, by sobie zrekompensowaæ braki? Czy te¿ raczej zwyczajna nie¶wiadomosæ i folgowanie sobie popêdom.  Te¿ znam niejedn± tak± rodzinê bez dokonywanych aborcji, ale jak siê ma Twoje spostrze¿enie do po¿szej wypowiedzi, co chcesz w odniesieniu do niej, przez to powiedzieæ? Czy tylko powiedzieæ, ¿eby powiedzieæ? Czy raczej potwierdzasz, to co powy¿ej?

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 14:36:22 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #499 : Pa¼dziernik 23, 2009, 16:02:27 »

Rozwi±zanie polegaj±ce na wstrzemiê¼liwo¶ci seksualnej niew±tpliwie przynios³oby pewne ukojenie i mog³o rozwi±zaæ problem, lecz w moim mniemaniu taki sposób jest co najmniej nieludzki. Ludzkim zachowaniem jest potrzeba kontaktu fizycznego z ukochan± osob±. Przecie¿ brak pieniêdzy nie oznacza, ¿e ludzie ubodzy siê nie kochaj±, nie potrzebuj± blisko¶ci. A fakt, ¿e uprawiaj± seks nie robi z nich seksoholików.

Ludzie potrafi± zapanowaæ nad swoim popêdem seksualnym,je¶li kto¶ nie posiada tej zdolno¶ci  ma instynkt zwierzêcy co podwa¿a jego cz³owieczeñstwo
Mi³o¶æ to Nie tylko seks.
Jest wiele innych sposobów na okazanie uczucia drugiej osobie,np poca³unki,czu³e s³owa,dotykanie ukochanej,i tym przejawia siê prawdziwa mi³o¶æ a nie regularnym,krótkim roz³adowywaniu swojej energii w ³ó¿ku.

Naprawdê jestem za¿enowany tym co pisze Janneth,je¶li rozmówcom by³ by mê¿czyzna to jeszcze prze³kn±³bym ale kobieta???
Je¿eli dla Ciebie najwa¿niejszy w ¿yciu jest seks,to mogê Ci tylko wspó³czuæ,dla mnie s³owo MI£O¦Æ do czego¶ zobowi±zuje.

Nigdy nie gani³am ani nie czu³am odrazy do ubogich rodzin wielodzietnych.

Ja równie¿,proponujê przeczytaæ DOK£ADNIE moje wypowiedzi w tym temacie.

Mam wielki szacunek dla rodziców, dla których kolejna ci±¿a mimo ogromnych problemów finansowych nadal jest ogromn± rado¶ci± i ukoronowaniem ich mi³o¶ci.

A dla mnie s± zwyk³ymi tchórzami,nieodpowiedzialnymi,egoistycznymi lud¼mi którym tylko wydaje siê,¿e s± doro¶li.

Je¶li staæ ciê na rodzinê wielodzietn±,chcesz tego-nie ma problemu.
Mo¿esz mieæ nie tylko w³asne dzieci,mo¿esz zaadoptowaæ dzieci z domu dziecka których obdarzysz mi³o¶ci± i zapewnisz im godne ¿ycie.
Jestem jak najbardziej za!
Natomiast je¿eli nie staæ Ciê na zapewnienie godziwego ¿ycia licznemu potomstwu to nie unieszczê¶liwiaj
innych!!!

Z takim osobnikiem jak Thotal nie mam zamiaru dyskutowaæ,on ¿yje w wirtualnym ¶wiecie i nigdy nie poradzi sobie w realu...

PS. Dziêkujê Koliberku Mrugniêcie Jeste¶ chyba jedyn± dziewczyn± na forum która mnie rozumie i zgadza siê z moimi wypowiedziami Jêzyk
 Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2009, 16:03:53 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: