Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 20:21:10

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dziwna gwiazda - ci±g dalszy.  (Przeczytany 15071 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« : Luty 02, 2009, 21:48:45 »

Witam. Swego czasu, przy okazji pisania w innym w±tku, pojawi³ siê temat dziwnej, bardzo jasnej gwiazdy na nocnym niebie. Nie mog³em znale¼æ tego w±tku, a mam kilka rzeczy do powiedzenia, wiêc zak³adam nowy - je¶li mod uzna, ¿e nale¿y po³±czyæ go ze starym, to feel free.

Dlaczego piszê? Na starym w±tku ludzie doszli do wniosku, ze ta gwiazda, o której pisa³em, to Syriusz. Dzisiaj przyjrza³em siê niebu, i znowu j± zobaczy³em. I kilka spostrze¿eñ:

1. NIE jest to Syriusz. Syriusz znajduje siê po lewej od Oriona, do¶æ blisko. Ta gwiazda znajduje siê daaaaleko po prawej od Oriona (tak 1/4-1/3 niebosk³onu).

2. Ta gwiazda jest SPORO ja¶niejsza od Syriusza. Patrzy³em na ni±, mimo, ¿e latarnie lekko mi o¶lepia³y widok (co i tak zag³usza³o jej jasno¶æ) - orientacyjnie jest co najmniej 2 razy od Syriusza ja¶niejsza.

3. Mam wra¿enie, ¿e siê powiêksza - porownuj±c do jej stanu, kiedy widzia³em j± wcze¶niej.

Zachodzê w g³owê, có¿ to te¿ mo¿e byæ. Przy czym Nibiru to nie jest - ma ca³kowicie wygl±d gwiazdy.
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2009, 21:52:58 »

je¿eli jest po prawej ,, daleko......  ostatnimi nocami lekko w prawo pod ksiê¿ycem, pierwsza gwiazda nocna, widoczna ju¿ po zmroku to WENUS
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2009, 21:56:06 »

je¿eli jest po prawej ,, daleko......  ostatnimi nocami lekko w prawo pod ksiê¿ycem, pierwsza gwiazda nocna, widoczna ju¿ po zmroku to WENUS

Nie. Jest sporo w prawo pod ksiê¿ycem. Do tego ma takie samo ¶wiat³o, jak gwiazdy - tak samo migocze (co planetê dyskwalifiukuje)
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2009, 22:06:53 »

ja na ni± te¿ zwróci³em uwagê, obserwujê j± od d³u¿szego czasu, doszed³em do wniosku ¿e to wenus i odpu¶ci³em sobie ale ..... oczywi¶cie mogê siê myliæ, jest bardzo jasna. je¿eli tylko poprawi siê pogoda u nas (w co w±tpiê bo ¶nieg wali jak cholera) to wskoczê na teleskop i zobaczymy, mo¿e to jest ten nowy obiekt o którym mówi³ mi mój kolega z norwegii?? nie dosta³em jeszcze od niego odpowiedzi
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2009, 22:10:57 »

Zdaje siê, ¿e Wenus jest ni¿ej, czy bli¿ej horyzontu, a ta jest b, wysoko. Chyba mówimy o tej samej.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 22:11:36 »

O, jak masz teleskop, to ¶wietnie, podziel siê potem tym, co zobaczysz. Tak jak mowiê, z tego, co wiem, gwiazdy odró¿nia od planet to, ze gwiazdy wygl±daj±, jakby migota³y, a planety nie. Ten obiekt natomiast ewidentnie migocze - co by wskazywa³o na gwiazdê

EDIT: Darek - nie tak bardzo, bardzo wysoko, ale zauwa¿alnie wysoko. Na pewno nie jest blisko horyzontu.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 22:12:25 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 22:47:39 »

widzisz, ostatnio obserwowa³em Syriusza, nie wiem dlaczego ¶wieci takim bardzo b³êkitnym ale i bardzo czerwonym ¶wiat³em - kolory te wystêpuj± obok siebie. Obserwowa³em go przez lornetkê i obraz mi sie trochê zamazywa³, ale wyra¼nie widzia³em dwa kolory, ¿adna inna nie ma takiego ¶wiat³a, porównywa³em - bo my¶la³em ¿e siê pomyli³em.
Aiedail
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 23:55:16 »

Istnieje du¿o programów do symulacji i planowania obserwacji nocnego nieba, wiêc sprawdzenie co to za obiekt nie jest trudne. Sam by³em zaciekawiony nadzwyczajn± jasno¶ci± tego punktu, bo widzê go czêsto przy dobrej pogodzie (choæ nawet przez cieñsze chmury siê przebija). Sprawdzi³em - jest to Wenus. Syriusz za¶ jest najja¶niejsz± GWIAZD¡ a nie najja¶niejszym punktem nieba. Co za tym idzie - planety mog± byæ ja¶niejsze.. z tego co wiem Weuns zawsze by³a.

Dlaczego wiêc wydaje siê, ¿e to ¶wiate³ko przybiera na sile? Byæ mo¿e ma to co¶ wspólnego z teori± o p³on±cej atmosferze Wenus?? Kto wie..
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2009, 00:02:00 »

Wed³ug moich symulacji jest to Wenus, ja nie napisa³em ¿e jest najja¶niejszym punktem nieba, napisa³em ¿e poprzez lornetke widzia³em 2 rózne ¶wiat³a przepiêkne b³êkitne i czerwone, wprawdzie d³ugo¶ci fal s± rózne ale fantastycznie sie nak³adaja na siebie, a co do wenus (tego w³a¶nie obiektu) jest bardzo, jasny i od jakiego¶ czasu zauwa¿y³em ¿e jest po prostu inna, ja¶niejsza, jakie¶ inne ¶wiat³o. pisa³em o tym gdzie¶ wcze¶niej
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 00:04:12 wys³ane przez Blad » Zapisane
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2009, 06:00:36 »

Winner is Venus U¶miech
Wenus obecnie ju¿ jest najja¶niejsza (ju¿ ja¶niejsza w najbli¿szym czasie nie bêdzie) i tak pozostanie do 9 lutego. Po 9 lutego stopniowo, z ka¿dym dniem bêdzie zmniejsza³a jasno¶æ.

« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 06:12:59 wys³ane przez Nebulitos » Zapisane
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2009, 10:53:37 »

I ju¿ wiecie  co to -  To Wenus !
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2009, 15:42:56 »

cysio a jestespewien co widzial (widzi) tene???
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 15:50:01 »

Wiesz, ja dzisiaj, je¶li pogoda dopisze, wezmê ta makê nieba z Wenus, i sprawdzê, czy siê to pokrywa. Zupe³nie mo¿liwe, ¿e tak, nie chcê tu tworzyæ niestworzonych teorii - ale warto sprawdziæ U¶miech

Jedno, co mnie mocno zastanawia to to, ze ten obiekt migocze jak gwiazda. Niedawno czyta³em na jakim¶ portalu astronomicznym, ¿e gwiazdy od planet mo¿na rozró¿niæ tym, ¿e gwiazdy migocz± (choæ to z³udzenie tylk), a planety - nie. St±d nie jestem tej Wenus pewien.
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 16:33:12 »

nie wiesz to Nibiru
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 16:45:28 »

no wiesz, ja niestety nie jestem wszystko wiedz±cy tak jak wiêkszo¶æ (a na pewno du¿a czê¶æ) ludzi tutaj i wolê sie upewniæ ¿e rozmawiam o tym samym z moim rozmówc±. Ja niestety nie wiem o czym ludzie my¶l± i wolê siê ich zapytaæ U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2009, 17:27:30 »

Nie nie, ja tu akurat nie mia³em i nie mam Nibiru na my¶li (jak mogê mieæ, skoro to jak dla mnie opowiastka mitologiczna jeno?). A tak ko³o 19 wychodzê, no i wtedy popatrzê, czy to Wenus U¶miech
Aiedail
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Luty 03, 2009, 18:26:55 »

Migotanie gwiazd wynika ze zniekszta³ceñ optycznych powodowanych przez ruchy powietrza, atmosfery. Dlatego najlepsze teleskopy znajduj± siê na najwiêkszych wysoko¶ciach: w górach lub na orbicie. S³oñce i Ksiê¿yc nie migocz±, bo s± do¶æ du¿e i tego nie widaæ. Co do Wenus - widocznie jej sezonowo silne ¶wiat³o jest podatne na migotanie. Mnie najbardziej ciekawi pionowa rozci±g³o¶æ tego ¶wiate³ka. Wcze¶niej my¶lalem, ¿e to ISS, ale zastnawi³o mnie, gdy widzia³em j± prawie codziennie..
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2009, 00:50:49 »

ISS nie stoi w miejscu.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2009, 19:21:50 »

Co za¶ tyczy tej jasnej gwiazdy, o której tu rozprawiali¶my to chyba jednak Wenus:

http://wiadomosci.onet.pl/1895754,16,sezon_na_wenus,item.html
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Luty 06, 2009, 18:19:05 »

Najbardziej aktualny opis zobaczenia "tego" czego¶, o czym rozmawiamy: oko³o godziny 18:15-18:30 (czytaj - teraz ;]) stañ przodem do ksiê¿yca. Wyci±gnij praw± rêkê (w prawo, nie an wprost Jêzyk). Obróæ g³owê tak, by patrzy³a na d³oñ prawej rêki. Obróæ j± jeszcze troszkê w prawo (kilka stopni). I to jest to. Na wysoko¶ci nieco ni¿ej ni¿ Ksiê¿yc.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2009, 18:17:36 »

Nowa obserwacja: To "co¶" jest tak jasne, ¿e po pierwsze - prze¶wituje przez l¿ejsze chmury (!), po drugie - roztacza na niebie halo (obramówkê ¶wietln±). Có¿... dziwne, bardzo dziwne.
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2009, 20:25:00 »

Nowa obserwacja: To "co¶" jest tak jasne, ¿e po pierwsze - prze¶wituje przez l¿ejsze chmury (!), po drugie - roztacza na niebie halo (obramówkê ¶wietln±). Có¿... dziwne, bardzo dziwne.

pasuje do Wenus ?? U mnie dzisiaj od dawna bezchmurna noc to wszystko ³adnie by³o widaæ ; a gdzie ta gwiazda ?
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2009, 20:55:04 »

Jest ju¿ ni¿ej ni¿ by³a jeszcze dwa dni temu. Wg mnie to bezsprzecznie Wenus.
kosynier
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Luty 08, 2009, 18:34:34 »

koñcz±c wasze domys³y to odpowiem ze to jest na 10000% wenus. sam obserwuje niebo od roku i jestem pewien ze to wenus coc przez teleskop wole obserwowaæ saturna i jowisza sa ciekawsze U¶miech
radecki84
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Luty 10, 2009, 00:51:09 »

bedac w angli pod koniec zeszlego roku to 10000% wenus miala barwe czerwona, a dzisiaj ma biala, co wy na to...?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: