Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:56:35

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 14.10.2008 - UFO pojawi siê na Ziemi - zapowied¼ braci z kosmosu.  (Przeczytany 340652 razy)
0 u¿ytkowników i 16 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #100 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:01:05 »

bo po co ufoludki mia³yby podawaæ siê za Jezusa?

Po to by zyskaæ zaufanie i zarazem wykonaæ swój cel...
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #101 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:28:15 »

Wiêc skoro Vasulla przewidzia³a walke Re¿imu/raczej kto¶ jej to powiedzia³ to pewnie by³ to Szatan bo po co ufoludki mia³yby podawaæ siê za Jezusa?
A skoro Szatan istnieje to istnieje te¿ Pan Bóg i co o tym my¶lisz?
Jeste¶ bardzo fajnie my¶l±cym cz³owiekiem, lubie Cie, Ska³a U¶miech

Moje "g³ówne" stanowisko wcale nie opiera siê na kontestacji Boga czy Szatana, wrêcz wprost przeciwnie; tutaj jednak rozwijam ten w±tek w odpowiedzi na pojawiaj±ce siê twierdzenia, które mo¿na w ten sposób obalaæ. W istocie jednak, jak pisa³em wielokrotnie wcze¶niej, mo¿na po³±czyæ - wrêcz doskonale - koncepcje Sztana z UFO, zak³adaj±c oczywi¶cie, ¿e obydwa fenomeny s± realne - otó¿ dlaczego UFO nie mia³o by byæ najwiekszym z³udzeniem Sztanana, opartym na ludzkich pragnieniach potêgi? Co oferuje Mefistofeles Faustowi? Wiedzê, w³adzê i nie¶miertelno¶æ. Co oferuj± przys³owiowe "zielone ludziki"? W zasadzie to samo. Tylko nikt ju¿ nie wierzy³by ani Mefistofelesowi ani nawet Wolandowi, Belzebuba przekre¶laj±c z góry - prêdzej zostali by, biedacy, potraktowani jak reklama Carefour'a. St±d w³a¶nie, z nowych realiów, z technologicznej fascynacji wyra¿aj±cej te same od wieków pragnienia - bo nic sie tak naprawdê nie zmieni³o, ci±gle chcemy wiêcej wiedzieæ, wiêcej kontrolowaæ, byæ nie¶miertelnymi i "rozwijaæ siê duchowo", a¿ staniemy siê Bogami - wziê³a siê wizja UFO. To jest wpisane w cz³owieczeñstwo, w jego istotê. St±d w³a¶nie zupe³nie logiczne jest dla Szatana pos³ugiwanie siê now± retoryk±, retoryk± miêdzygwiezdnego postêpu. Czy nie zrobiliby¶cie tak na jego miejscu? Czy nie dosta³ ¶wietnej potrawki w postaci ca³ej masowej kultury XX i XXI wieku? Owszem, tak. I czy nie jest to teria logiczna i prawdopodobna z perspektywy zwyk³ego, szarego Kowalskiego, który w ¿yciu nie do¶wiadczy³ ¿adnego "paranormalnego" aspektu ¿ycia? Czy nie bêdzie to dla niego równie trudne - wybraæ UFO, jak wybraæ Szatana kryj±cego siê za UFO (o ile, oczywi¶cie, w ogóle co¶ wybierze. Ale zak³adamy, ¿e tak.)? Ludziom znudzi³a siê po prostu klayczna wiara, wymagaj±ca jednak sporo pracy i zrozumienia, datego pozucili j± dla wierzeñ prostych i bardzo wiele obiecuj±cych - od OOBE, poprzez uzdrawiania, poprawê pamiêci, regresjê do poprzednich wcieleñ a¿ do spotkania z UFO i miêdzygwieznych podró¿y, jakiegos dziwnego o¶wiecenia "poprzez wibracje". Ha, nie ma tak ³atwo, w ¿yciu bez pracy nie ma ko³aczy. Oczywi¶cie z wyj±tkiem darmo danej ³aski. To jednak ju¿ rzecz boska i wy³±cznie chrze¶cijañska.

Po to by zyskaæ zaufanie i zarazem wykonaæ swój cel.
Mogê, parafrazuj±c, zadaæ pytanie, po co Szatan mia³by podaæ siê za UFO i odpowiedzieæ dok³adnie tak samo.
Czy by³oby to mniej logiczne?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 17:55:14 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #102 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:51:59 »

Najwiêksz± stuczk± Szatana jest wmówienie ludziom ¿e nieistnieje,pomy¶licie co by siê sta³o gdyby Szatan siê ujawni³?Wtedy wszyscy by wiedzieli ¿e te¿ jest Pan Bóg
Podsówaj±c ludziom takie pomys³y jak obce cywilizacje czy to ¿e cz³owiek jest niezale¿ny i jest sam z siebie i nic pozatym próbuje odsun±æ ich od Pana Boga.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 18:18:18 wys³ane przez Skala » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #103 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:54:03 »

Mozna odpowiedziec po prostu tyle, ¿e równie prawdopodobne jest, ¿e to Szatan wykorzystuje ufoludki, o których potem mówi siê, ¿e wykorzystuj± nasza religiê... logiczne, prawda? Przeczytaj proszê mój post powy¿ej.

Jak mówie, to kwestia za³o¿eñ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 17:54:24 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #104 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:54:53 »

Czyli ufoludki wykorzystój± nasz± religiê do w³asnych celów?Niewniwm co odp> Buzia na k³ódkê
Mówi±c pro¶ciej co chcia³em przekazaæ loukasowi w rozmowie na gg ¿e chodzi³o mi o to ¿e to ¿e Obcy stworzyli religie na naszej planecie a ¿eby by³o pro¶ciej u¿ywali tych samych lub podobnych dogmatów itd. Fakt niektóre dogmaty religijne s± dobre ale to tylko dla pozorów i tak ich nikt nie przestrzega...
Oczywi¶cie 99% forumowiczów wy¶mieje moj± teorie ale có¿ nie obchodzi mnie to...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 17:57:19 wys³ane przez Mora » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #105 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:56:11 »

W³a¶nie mo¿e nawet nieliczni bêd± sceptyczni! Przecie¿ to jedna z najpopularniejszych wizji tego wszystkiego. Tak tworzy siê "religiê UFO". I cos s±dzê, ¿e nie by³e¶ w tym pierwszy.
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #106 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:23:00 »

Pewnie czytali¶cie du¿o Dawida Icke ale przecie¿ on te¿ wie to wszystko od istoty pozaziemskiej.Czy kiedy¶ praktykowa³ wywo³ywanie duchów lub co¶ tego rodzaju wie kto¶ mo¿e ?

P.S Przeczytajcie mój post wy¿ej  zmieni³em go.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 18:23:49 wys³ane przez Skala » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #107 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:29:40 »

Najwiêksz± stuczk± Szatana jest wmówienie ludziom ¿e nieistnieje,pomy¶licie co by siê sta³o gdyby Szatan siê ujawni³?Wtedy wszyscy by wiedzieli ¿e te¿ jest Pan Bóg
Podsówaj±c ludziom takie pomys³y jak obce cywilizacje czy to ¿e cz³owiek jest niezale¿ny i jest sam z siebie i nic pozatym próbuje odsun±æ ich od Pana Boga.
Mniej wiêcej tak± wizje opisywa³em jako co najmniej równie prawdopodobn±. W przybli¿eniu jest równiez moja.

Czy kiedy¶ praktykowa³ wywo³ywanie duchów lub co¶ tego rodzaju wie kto¶ mo¿e ?
Je¶li reprezentujesz chrze¶cijañskie podej¶cie, musisz wiedzieæ, ¿y wywo³ywanie duchów jest niebezpieczne i niezalecane. W³a¶ciwie pojawia sie problem taki jak z UFO - nie wiadomo z kim rozmawiamy...
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #108 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:32:01 »

Mozna odpowiedziec po prostu tyle, ¿e równie prawdopodobne jest, ¿e to Szatan wykorzystuje ufoludki, o których potem mówi siê, ¿e wykorzystuj± nasza religiê... logiczne, prawda? Przeczytaj proszê mój post powy¿ej.

Jak mówie, to kwestia za³o¿eñ.

Loukas móg³by¶ troche rozwin±æ swoj± my¶l bo troche nie rozumiem
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #109 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:47:43 »

Jak napisa³em, przeczytaj dok³adnie ten d³ugi post. Bardziej mi siê rozwijaæ juz naprawdê nie chce...

Ale mo¿e spróbujê nie bardziej, a ³opatologicznie: ka¿dy wychodzi z jakich¶ postaw, za³o¿eñ, wierzeñ archetypicznych, prawda? Musimy to rozlozyc na takie "drzewko":

Czy UFO istnieje?

Tak: Czy Szatan istnieje? (równie¿, czy wizja chre¶cijañska jest poprawna)?

Tak: Czy Szatan ukrywa siê pod postaci± UFO, kusz±c ludzko¶æ? Nie: Czy UFO jest dla ludzko¶ci przyjazne, jak to rozró¿niæ? => Tak: Poddaæ mu siê Nie: Walczyæ z nim

Tak: Nie nale¿y za nim pod±¿aæ, trzeba ufaæ Bogu Nie: Bóg stworzy³ równie¿ inne cywilizacje, alternatywna wizja historii

To mniej-wiêcej wiêkszo¶c opcji, które mo¿emy za³o¿yc. Przynajmniej co do najbardziej podstawowych pytañ nie mamy ¿adnych wskazówek, prawda? Musimy komus zaufaæ, cos wybraæ, za³o¿yæ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 18:48:58 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #110 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:49:29 »

Czy kiedy¶ praktykowa³ wywo³ywanie duchów lub co¶ tego rodzaju wie kto¶ mo¿e ?
Je¶li reprezentujesz chrze¶cijañskie podej¶cie, musisz wiedzieæ, ¿y wywo³ywanie duchów jest niebezpieczne i niezalecane. W³a¶ciwie pojawia sie problem taki jak z UFO - nie wiadomo z kim rozmawiamy...

Tak wiem o tym i je¶li on to praktykowa³ lub co¶ w tym rodzaju to chcia³em was uprzedziæ ¿e w Biblii jest napisane
„Stary Testament przestrzega cz³owieka: Nie znajdzie siê po¶ród ciebie nikt, kto by (...) pyta³ duchów i widma, zwraca³ siê do umar³ych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana ka¿dy, kto to czyni (Pwt 18,10-12). Nie bêdziecie siê zwracaæ do wywo³uj±cych duchy ani do wró¿bitów. Nie bêdziecie zasiêgaæ ich rady, aby nie splugawiæ siê przez nich. Ja jestem Pan, Bóg wasz (Kp³ 19,31). Tak¿e przeciwko ka¿demu, kto siê zwróci do wywo³uj±cych duchy albo do wró¿bitów, aby uprawiaæ z nimi nierz±d, zwrócê oblicze i wy³±czê go spo¶ród jego ludu (Kp³ 20,6-7)<!--[
Jeszcze czyta³em ¿e po drugiej stronie nie siedzi zmar³y tylko demon bo ten kto umiera traci ¶wiadomo¶æ i nie wie co siê dzieje dooko³a niego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 18:53:06 wys³ane przez Skala » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:51:46 »

S±dzê, ¿e oni o tym wiedz±. Sens dyskusji, jedyny cel jaki mo¿na osi±gn±æ, to jednak nie przekonywanie ich do Biblii, bo bardzo ³atwo j± odrzuciæ, a udowodnienie, ¿e jest równouprawnionym ¼ród³em, pokazanie sensu i korzy¶ci.
mona11
Go¶æ
« Odpowiedz #112 : Wrzesieñ 22, 2008, 18:54:44 »

zechcia³o siê im przylatywaæ we wtorek -,- a ja w szkole bêdê.
nie s±dzê, ¿e ludzie przyjm± ich przyja¼nie. Wielka panika pewnie... i korki na drogach,
kiedy bêdê chcia³a wróciæ po lekcjach do domu.

Nie s±dzê ¿e, przylec±... a je¿eli tak to - brawo i witam -
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #113 : Wrzesieñ 22, 2008, 19:00:37 »

http://haereticus.blox.pl/2008/03/OUIJA-OKLUTYZM-W-WERSJI-LIGHT.html
Poczytajcie sobie co przypadkie znalaz³em.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Wrzesieñ 22, 2008, 19:45:53 »

No i zonwu musze cie zaczepiæ, piszesz takie dyrdyma³y ze...a ch

Cytat: Loukas
...koncepcje Sztana z UFO, zak³adaj±c oczywi¶cie, ¿e obydwa fenomeny s± realne - otó¿ dlaczego UFO nie mia³o by byæ najwiekszym z³udzeniem Sztanana, opartym na ludzkich pragnieniach potêgi?
A ja tu widze pogl±d ze cz³owiek boskie-cudo, jest pêpkiem wszechswiata i po za nim nie ma ¿adnych inteligentynych Istot. W takim razie Bóg musi mieæ naprawde ograniczon± wyobraznie... szkoda. Bo to dzie³o jako¶ mu nie bardzo wysz³o

...byæ nie¶miertelnymi i "rozwijaæ siê duchowo", a¿ staniemy siê Bogami
I tu pasuje twoja koncepcja ze Bóg jest nieosi±galny, bo ma go zastapiæ po¶rednik Chrystus. Nawet teorie buddyjskie s± zwalczane przez chrz¶cijañstwo za to, ze buddyzm otwiera droge do bosko¶ci-cz³owieka
( a czy to nie jest realizacja boskiego-Chrustusa?? nie, bo to co ma Chrystus jest rzecz jasna zarezerwowane tylko dla niego 'sic niech sie to nasze bóstwo zmi³uje nad cz³owikiem' - hola czy aby juz tego nie uczyni³?)

...czy nie jest to teria logiczna i prawdopodobna z perspektywy zwyk³ego, szarego Kowalskiego, który w ¿yciu nie do¶wiadczy³ ¿adnego "paranormalnego" aspektu ¿ycia
B³±d - takich kowalskich jest wielu - to kap³ani i inkwizycje zamkne³y na wieki im usta straszac dooko³a szatanem. To ¿e ty nie do¶wiadczasz takich paranormalnych zjawisk, nie znaczy ze one nie istniej±. Ament

Cytat: Mora
Mówi±c pro¶ciej co chcia³em przekazaæ loukasowi w rozmowie na gg ¿e chodzi³o mi o to ¿e to ¿e Obcy stworzyli religie na naszej planecie a ¿eby by³o pro¶ciej u¿ywali tych samych lub podobnych dogmatów itd. Fakt niektóre dogmaty religijne s± dobre ale to tylko dla pozorów i tak ich nikt nie przestrzega...
Oczywi¶cie 99% forumowiczów wy¶mieje moj± teorie ale có¿ nie obchodzi mnie to...

Wcale nie, ta teoria jest dobrze znana podejrzewam 50% tutejszych forumowiczów

Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #115 : Wrzesieñ 22, 2008, 19:54:56 »

No i zonwu musze cie zaczepiæ, piszesz takie dyrdyma³y ze...a ch
Kolejny raz musze stan±æ w obronie tego organu. Troche szacunku U¶miech
A ja tu widze pogl±d ze cz³owiek boskie-cudo, jest pêpkiem wszechswiata i po za nim nie ma ¿adnych inteligentynych Istot. W takim razie Bóg musi mieæ naprawde ograniczon± wyobraznie... szkoda. Bo to dzie³o jako¶ mu nie bardzo wysz³o
Powiedz mi, dlaczego tak nie mo¿e byæ? To wcale tak naprawdê nie ogranicza Boga... Przecie¿ jest nieskoñczony i wszechmocny, tak? A o Stworzeniu wiemy, ¿e jest skoñczone. St±d - jak± ró¿nicê przedstawia, w perspektywie, jedna kropla wody i wiadro w stosunku do oceanu, niezmierzonego, bezgranicznego oceany? W³a¶nie. To ¿adna ró¿nica. Skoro stworzenie jest skoñczone, to Bóg musi "umiec czerpaæ satysfakcjê" z ograniczeñ "liczbowych", a tu nie ma znaczenia 1 czy mln wobec wieczno¶ci!

( a czy to nie jest realizacja boskiego-Chrustusa?? nie, bo to co ma Chrystus jest rzecz jasna zarezerwowane tylko dla niego 'sic niech sie to nasze bóstwo zmi³uje nad cz³owikiem' - hola czy aby juz tego nie uczyni³?)
Rzecz w tym, ¿e to samemu cz³owiekowi nie wolno siêgac po bosko¶æ. Ona zostaje mu dana jako prawdziwa, autentyczna, nios±ca uzdrowienie - nie egoistyczna i przepe³nina pragnieniem potêgi, a pokorna. Nie pojê tu zrszt± do buddyzmu, a bardzo ogólnie, do filozofii "metaanarchizmu personalistycznego" (czyli NA) - tak, to chyba wmiare dobra nazwa... U¶miech

B³±d - takich kowalskich jest wielu - to kap³ani i inkwizycje zamkne³y na wieki im usta straszac dooko³a szatanem. To ¿e ty nie do¶wiadczasz takich paranormalnych zjawisk, nie znaczy ze one nie istniej±. Ament
Dobrze, ale nawet je¶li czego¶ do¶wiadczyli (nie bêde ju¿ komentowa³ kap³anów, zdaje siê mówie o tym, o religiach, obszerniej w innym w±tku? Ech, tyle tego...) to tak czy inaczej obie koncepcje s± ci±gle równie logiczne. Konkrety dlaczego nie...

Wcale nie, ta teoria jest dobrze znana podejrzewam 50% tutejszych forumowiczów
To samo te¿ odpowiedzia³em U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 19:55:22 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #116 : Wrzesieñ 22, 2008, 20:46:19 »

Boskie stwarzanie nigdy siê nie skoñczy³o, ONO wci±¿ trwa...
Jeste¶my ¿ywymi mackami Boga do¶wiadczaj±cymi fizyczno¶æ w JEGO imieniu. Nasze wewnêtrzne CHRYSTUSOWE postacie maj± byæ przez nas na nowo odkryte, uzmys³owione i do¶wiadczane. W³a¶nie tego nas uczy³ Jezus, mamy i¶æ JEGO Drog±, do¶wiadczaæ tego co nam pokaza³.
Je¶li UFO siê nam poka¿e przyjmê to jako przejaw wielu mo¿liwo¶ci dzia³ania Boga, nic nie jest niemo¿liwe, otwieram siê na wszelkie rozwi±zania i wy te¿ siê nie OGRANICZAJCIE...
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #117 : Wrzesieñ 22, 2008, 21:46:44 »

Boskie stwarzanie nigdy siê nie skoñczy³o, ONO wci±¿ trwa...
Jeste¶my ¿ywymi mackami Boga do¶wiadczaj±cymi fizyczno¶æ w JEGO imieniu. Nasze wewnêtrzne CHRYSTUSOWE postacie maj± byæ przez nas na nowo odkryte, uzmys³owione i do¶wiadczane. W³a¶nie tego nas uczy³ Jezus, mamy i¶æ JEGO Drog±, do¶wiadczaæ tego co nam pokaza³.
Je¶li UFO siê nam poka¿e przyjmê to jako przejaw wielu mo¿liwo¶ci dzia³ania Boga, nic nie jest niemo¿liwe, otwieram siê na wszelkie rozwi±zania i wy te¿ siê nie OGRANICZAJCIE...
Wow !! No nareszcie sensowna wypowied¼.Robie dok³adnie to samo U¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #118 : Wrzesieñ 22, 2008, 22:39:21 »

Thotal pisze prawie mistycznie...

Kolejny raz musze stan±æ w obronie tego organu. Troche szacunku
grzeszniku, nie pochelbiaj sobie Mrugniêcie i bez obaw nie bój sie kobiet, nie jestesmy takie starszne jak insynuuj± w klasztorach.

To wcale tak naprawdê nie ogranicza Boga... Przecie¿ jest nieskoñczony i wszechmocny, tak? A o Stworzeniu wiemy, ¿e jest skoñczone.
Kiedys by³ nawet popularny pogl±d ze Bóg stworzy³ ca³y kosmos wy³acznie po to aby wsród mld planet i systemów s³onecznych jednie na jedynej ziemi powsat³y te niepowtarzalne warunki, ¿ycie i cz³owiek. Jestesmy doprawdy tworem niesamowitym, kosmos ca³y nam sie nalezy, wszystkie inne stworzeni tez musz± nas s³uchaæ, to nieodzowne prawo dane nam przez neznanego Stwórce - I tak marzy³y ludziki o których sie mówi 'z prochu powsta³e¶ i w proch sie obrucisz' Mrugniêcie

Rzecz w tym, ¿e to samemu cz³owiekowi nie wolno siêgac po bosko¶æ. Ona zostaje mu dana jako prawdziwa, autentyczna, nios±ca uzdrowienie - nie egoistyczna i przepe³nina pragnieniem potêgi, a pokorna.
Bardzo smuci mnie pierwsze zdanie - tu sie kryj± parwdziwe zamiary naszego kap³añstwa  P³acz Ale skoro twierdzisz ze po ten 'zakazany owoc' na razie nie wolno siegaæ... bo zostanie nam kiedy¶ dany... pytam kiedy? Kiedy uwierzymy w Chrystusa? no to juz jest do osi±gniecia - czy znowu zaprzeczysz ze to nemozliwe krec±c sie w swojej kwadraturze ko³a?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 12:28:07 wys³ane przez Enigma » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #119 : Wrzesieñ 22, 2008, 23:01:52 »

grzeszniku, nie pochelbiaj sobie  i bez obaw nie bój sie kobiet, nie jestesmy takie starszne jak insynuuj± w klasztorach.
Kobiet? A co mnie w³a¶ciwie obchodz± kobiety? Jestem zwolennikiem jak najdalszego wyrównywania ró¿nic p³ciowych, d±¿enia do androgenizmu, który le¿u u podstaw i zwieñczenia drogi cz³owieka - przebóstwienia.

Kiedys by³ nawet popularny pogl±d ze Bóg stworzy³ ca³y kosmos wy³acznie po to aby wsród mld planet i systemów s³onecznych jednie na jedynej ziemi powsat³y te niepowtarzalne warunki, ¿ycie i cz³owiek. Jestesmy doprawdy tworem niesamowitym, kosmos ca³y nam sie nalezy, wszystkie inne stworzeni tez musz± nas s³uchaæ, to nieodzowne prawo dane nam przez neznanego Stwórce - I tak marzy³y ludziki o których sie mówi 'prochem jestes i w proch sie obrucisz'
Ja ten pogl±d ci±gle dopuszczam. To jest mo¿e paradoksalne, ale da siê wyt³umaczyæ nawet bez Boga - w oparciu jedynie o czysty przypadek. Probabilistycznie jest mo¿liwe, ¿e jeste¶my jedyni. I powtarzam - czym dla Boga jest 6 mld i czym dla boga jest 6 gugoli? Wszystko rozp³ywa sie w jego nieskoñczono¶ci. Dla mnie to wiêc marny argument.

Bardzo smuci mnie pierwsze zdanie - tu sie kryj± parwdziwe zamiary naszego kap³añstwa   Ale skoro twierdzisz ze po ten 'zakazany owoc' na razie nie wolno siegaæ... bo zostanie nam kiedy¶ dany... pytam kiedy? Kiedy uwierzymy w Chrystusa? no to juz jest do osi±gniecia - czy znowu zaprzeczysz ze to nemozliwe krec±c sie w swojej kwadraturze ko³a?
Ta bosko¶æ jest dana nam u¿ w Chrystusie. Cz³owiek nie musi, wedle chrze¶cijañstwa wrêcz nie mo¿e szukaæ jej gdzie indziej. Bóg da³ nam j± w swoim Synu. Bez jego pomocy byliby¶my bezsilni... Przy tym obstajê. I doprawdy nie widzê kwadratury ko³a...
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #120 : Wrzesieñ 23, 2008, 13:48:29 »

Cytat: Loukas
Kobiet? A co mnie w³a¶ciwie obchodz± kobiety?
Nie no, rozumiem ze absolutnie nic cie nie obchodz± Mrugniêcie kobita ¼ród³em z³a i grzechu i kap³añstwo musi trzymaæ sie z dala od kobiet - oczywiste

Ja ten pogl±d ci±gle dopuszczam. To jest mo¿e paradoksalne, ale da siê wyt³umaczyæ nawet bez Boga - w oparciu jedynie o czysty przypadek. Probabilistycznie jest mo¿liwe, ¿e jeste¶my jedyni. I powtarzam - czym dla Boga jest 6 mld i czym dla boga jest 6 gugoli? Wszystko rozp³ywa sie w jego nieskoñczono¶ci. Dla mnie to wiêc marny argument.
Ten 'marny' argument jest zwieñczeniem pewnej cao¶ci twojego pogl±du. Mianowicie ze:
- cz³owiek jest jakim¶ cudem (nasza ewolucja jest zakoñczona, a d±¿enie do Boga jest niepotrzebne, zreszt± sam Bóg  tego nie chce) A mamy boga-Jezusa (btw przypomnij sobie ³askawie jak brzmi pierwsze i najwa¿niejsze przykazanie Dekalogu)
- to cudo moze podpo¿±dkowwyaæ (zabijaæ) inne istoty (wedle prawa natury), bo inne Inteligente formy ¿ycia w kosmosie nie istniej± - co jest pewnikiem, skoro ty sam i ch nie widzia³e¶

Z tego smutnego obrazka Loukasie, wyjawia sie do¶c czarny obraz cz³owieka, który pozornie propaguj±c piekne idee stawia siebie samego w centrum wszech¶wiata, pomijaj±c naturalnie swego Stwórcê.

Ta bosko¶æ jest dana nam u¿ w Chrystusie. Cz³owiek nie musi, wedle chrze¶cijañstwa wrêcz nie mo¿e szukaæ jej gdzie indziej. Bóg da³ nam j± w swoim Synu. Bez jego pomocy byliby¶my bezsilni... Przy tym obstajê. I doprawdy nie widzê kwadratury ko³a...
A ja widze i to spor±. Tu a¿ korci, aby zapytac co z osobami narodzonymi przed Chrystusem? A ci którzy wyznaj± inne religie  hinduizm, buddyzm - wszyscy potêpieni? Jak rozumiem dlatego chrze¶cijañstwo próbowa³o 'podbic' swiat (ogniem i mieczem) aby kazdy osobi¶cie móg³ poznac boga-Jezusa. Bo co to jest dla naszego boga pare mln po¶wieconych istnieñ - fraszka jak rozumiem. Têdy wyt³umacz t± nie¶cis³o¶æ, po co nam swojego syna posy³a³ w takim razie - aby nas uratowaæ?  - absrud wobec takiego my¶lenia

Btw mozecie sie p³awic sie we w³asnych komentarzach teologów chrze¶cijañskich, podsy³aj±c sobie jeden-drugiemu co lepsze cytaty - ale to wci±¿ nie zmienia faktu ze w tych rozwazaniach krêcicie we w³asnym towarzystwie wzajemnej adoracj. Mozesz nawet Louksie bajaæ nieo¶wieconemu i niewykszta³conemu ludowi swoje prawid³a, z czego lud ten niewiele zrozumie zyj±c nadal wed³ug swojego rytmu. Dopiero realna konfrontacja z osob±, która ma skonkretyzowane a przeciwne pogl±dy , jest w stanie to zweryfikowaæ: gdzie piekne teorie zmieniaj± sie w pobo¿ne acz niepraktyczne ¿yczenia. Domy¶lam sie ze toczy³es takie dysputy tuzinami, napawaj±c sie efektami swojej 'szerokiej' wiedzy. Ale jakie to wszystko ma znaczenie skoro interpretacja Pisma jest wzgledna, zale¿na od tradycji i w odpowiednim czasie moze byæ zmieniona zgodnie z zapotrzebowaniem. Czasem mam niemi³e wrazenie ze nasi (niech bedzie dodam polscy) kaznodzieje sami do koñca nie wierz± w to co g³osz±. I wybacz, ale jesli dzisiaa kaznodzieja nie potrafi wyt³umaczyc zjawisk ufo, inaczej jak 'manipujacja szatana' to mam smutne wrazenie ze czas tej teologi nieuchronnie mija 
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 14:17:06 wys³ane przez Enigma » Zapisane
Rysiu
Go¶æ
« Odpowiedz #121 : Wrzesieñ 23, 2008, 15:43:06 »

Choæ nie przecze ¿e co¶ sie nie stanie, ale napewno nie w najbli¿szych 5,10,20,30 latach.
Prorok? Sk±d niby mo¿esz wiedzieæ czy co¶ stanie siê lub nie w przeci±gu najbli¿szych lat?
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #122 : Wrzesieñ 23, 2008, 16:10:58 »

Nie no, rozumiem ze absolutnie nic cie nie obchodz±  kobita ¼ród³em z³a i grzechu i kap³añstwo musi trzymaæ sie z dala od kobiet - oczywiste
Moja droga, ja gor±co popieram kap³añstwo kobiet... nie do mnie wiêc te oskarzenia.

- cz³owiek jest jakim¶ cudem (nasza ewolucja jest zakoñczona, a d±¿enie do Boga jest niepotrzebne, zreszt± sam Bóg  tego nie chce) A mamy boga-Jezusa (btw przypomnij sobie ³askawie jak brzmi pierwsze i najwa¿niejsze przykazanie Dekalogu)
Mam wrazenie, ¿e celowo przekrêcasz moje pogl±dy, chocia¿ wyrazi³em je i prostowa³em ju¿ chyba dziesi±tki razy - podkre¶lam, nie mo¿na powiedzieæ, ¿e "d±zenie do Boga jest niepotrzebnie" - przeciwnie, to ca³y sens istnienia cz³owieka! Tylko po to w³a¶nie "Bóg sta³ siê cz³owiekiem", ¿eby tego drugiego popchn±æ do siebie. Odrzuciæ to i szukaæ jakich¶ wykrêtów to i niebezpieczne i jakby niewdziêczne. Oczywi¶cie jednak, On jest jedynym s±dz±cym.

przypomnij sobie ³askawie jak brzmi pierwsze i najwa¿niejsze przykazanie Dekalogu)
To ju¿ naprawdê nieprzemy¶lana wypowiedz. Czy wierzymy, ¿e Chrystus zosta³ deifikowany? Nie, on jest i cz³owiekiem i, w³a¶nie, Bogiem, tym samym i tym jedynym, który jest Bogiem patriarchów. To istotowo ten sam Bóg - po to w³a¶nie kategoria hipostazy, która, znów wedle wiary, jest zaczerpniêta z greckiej filozofii (jednak niezast±pionej, przeciwnie do pogl±dów wielu protestanckich teologów) wedle samys³u Ducha, jaki kieruje Ko¶cio³em. Nie ma tu IDOLATRII.

- to cudo moze podpo¿±dkowwyaæ (zabijaæ) inne istoty (wedle prawa natury), bo inne Inteligente formy ¿ycia w kosmosie nie istniej± - co jest pewnikiem, skoro ty sam i ch nie widzia³e¶
Na lito¶æ bosk± t³umaczy³em i t³umaczy³em... ale jeszcze pro¶ciej - jestem osobi¶cie za szacunkiem dla ziemi i humanitaryzmem wzglêdem zwierz±t, do którego zreszt± sam siê stosuje bêd±c wegetarianinem... To co mówi³em mia³o na celu pokazanie, ¿e uzywanie argumentu "musimy ¿yæ zgodnie z natur±" jest bez sensu, gdy¿ oznacza³oby to przyznanie sobie wszelkiego prawa do wszelkich zachowañ, bez refleksji! Niestety du¿o ludzi tak to w³a¶nie argumentuje. Mnie natomiast chodzi o wykorzystywanie samego czlowieczenstwa, kultury i jej praw do budowania takich w³asnie etycznych konstrukcji, jakie nie powsta³yby na ¿adnym innym gruncie! Wniosek - ochrona natury tak, ale nie podparta argumentacj± "¿yjmy z natur±, jestesmy go¶cmi".

Z tego smutnego obrazka Loukasie, wyjawia sie do¶c czarny obraz cz³owieka, który pozornie propaguj±c piekne idee stawia siebie samego w centrum wszech¶wiata, pomijaj±c naturalnie swego Stwórcê.
Stosujesz bardzo dziwn± i bardzo azjatyck± w istocie koncepcjê jakiej¶ "zbiorowej odpowiedzialno¶ci" cz³owieka za gatunek, jego tej pewnej mistycznej identyfikacji... Popatrz na ludzkosc jak na zbior milionow jednostek, ktore powolane sa do dostrzegania i troski o siebie nawzajem. Nie "rasa kosmiczna przeciwko rasie kosmicznej", a indywiduum dla indywiduum i w konsekwencji dla wspólnoty. I dopiero kiedy tak spojrzymy na nas i nasze obowiazki, okaze sie jasne, ¿e kompletnie nie ma znaczenia ilu nas jest - 600, 6 mld czy 6 gugoli. I powtarzam ponownie, wszystkie liczby s± niczym w Bogu! On nie stworzy³ "ludzkosci" i, ewentualnie, "kosmitów", tylko zbior indywidualno¶ci obdarzonych wol± nie wspólnotow±, a personalistyczn±. St±d nie widze powodu, dlaczego nie mog³oby nas byæ tylko 6 mld i tylko ludzi? Kosmita tak jak go postrzegasz niczym od cz³owieka by siê nie roznil. To tylko rozszerzylo by zbior jednostek.

A ja widze i to spor±. Tu a¿ korci, aby zapytac co z osobami narodzonymi przed Chrystusem?
Chrystus umar³ za grzechy ca³ej ludzko¶ci. Tych, ktorzy nie mogli Go poznac oraz tych, którzy go odrzucili Pan bêdzie s±dziæ wedle w³asnej miary. Na pewno nie porzuci ich i nie zaniedba, nie skaze za z³e okolicznosci czy czas zycia. To nie oznacza jednak, ¿e nie mamy powinno¶ci korzystaæ ze wspania³ego daru znania Chrystusa i jego ³aski!

A ci którzy wyznaj± inne religie  hinduizm, buddyzm - wszyscy potêpieni?
O nie, to okropne naduzycie. Skutek wielowiekowej polityki imperialnej Rzymu... nie, oczywi¶cie, nikt nie jest Z GORY potêpiony, nie istnieje predestynacja. Tylko Bóg s±dzi swój lud... Ja jestem, podobnie jak Orygenes, Bu³gakow czy Hryniewicz, wyznawc± przecudownej teorii apokatastazy, czyli powszechnego zbawienia, które troche naturalnie porwa, bo liczymy siê tu z woln± wol±, ale ostatecznie zatryumfuje i ca³e stworzenie powróci do Boga. To chyba wyklucza potêpienie pogan, czy nie? Nie ma wiecznych m±k piekielnych, Bóg mi³osierny nigdy by na to nie pozwoli³...

Jak rozumiem dlatego chrze¶cijañstwo próbowa³o 'podbic' swiat
To straszne wypaczenie, którego konsekwencje ponosimy do dzisiaj. Ka¿dy ma prawo zb³±dziæ. Czy to przekre¶la ideê?

Bo co to jest dla naszego boga pare mln po¶wieconych istnieñ - fraszka jak rozumiem. Têdy wyt³umacz t± nie¶cis³o¶æ, po co nam swojego syna posy³a³ w takim razie - aby nas uratowaæ?  - absrud wobec takiego my¶lenia
Pokaza³em, mam nadziejê, ¿e za³ozyla¶ pewne rzeczy b³êdnie...

Btw mozecie sie p³awic sie we w³asnych komentarzach teologów chrze¶cijañskich, podsy³aj±c sobie jeden-drugiemu co lepsze cytaty - ale to wci±¿ nie zmienia faktu ze w tych rozwazaniach krêcicie we w³asnym towarzystwie wzajemnej adoracj
O, a czy Wy, ot choæ na tym forum, nie robicie dok³adnie tego samego? Nie rozumiecie, ¿e do budowy ludzkiego ¶wiatopogl±du dostêpna jest, warunkowana kulturowo, pewna ograniczona liczba "cegie³ek"? Wy albo bierzecie co¶ z tak znienawidzonych "systemów religijnych", albo opieracie siê na ca³kowitej kontestacji, wszêdzie wstawiaj±c ~.

Mozesz nawet Louksie bajaæ nieo¶wieconemu i niewykszta³conemu ludowi swoje prawid³a, z czego lud ten niewiele zrozumie zyj±c nadal wed³ug swojego rytmu. Dopiero realna konfrontacja z osob±, która ma skonkretyzowane a przeciwne pogl±dy
Wy te¿ mo¿ecie dzia³aæ tak samo na poletku chrze¶cijañskim i to robicie, albo robia autorzy niektórych, zreszt± nawet ksi±¿kowych, publikacji. Dopiero jednak w powazniejszej dyskusji osoby postronne mog± przychyliæ siê do jednej albo drugiej strony - kiedy s³ucha sie kogo¶ mówi±cego o rzeczach, o których nie ma siê zadnego pojêcia "A" i drugiego, który odpowiada "B" ma sie poczucie, ¿e obaj maj± racjê w momencie s³uchania poszczególnych osób. I tak siê skacze...

Ale jakie to wszystko ma znaczenie skoro interpretacja Pisma jest wzgledna, zale¿na od tradycji i w odpowiednim czasie moze byæ zmieniona zgodnie z zapotrzebowaniem.

To du¿e, zupe³nie zubazajace uproszczenie. Interpretacja Pisma jest wzglêdna o tyle, ¿e zawsze nalezy szukaæ ewnagelii - jak wyrazil to Luter "Co dotyczy Chrystusa". Pewne szczegó³y s± uwarunkowane kulturowo (kap³añstwo kobiet, homoseksualizm, jedzenie krewetek), inne pochodz± z CELOWYCH naduzyc (pozycja papieza jako nastepcy ¶w. Piotra). Jednak g³ówne w±tki, te z pierwzych siedmiu soborów, chociazby, pozostaj± i pozostana niezmienne. A co do tego, ¿e wszystko opiera siê na wierze... naprawdê zawsze musisz mieæ jaki¶ aksjomat - nawet w matematyce. Ty te¿ opierasz swoj± wiarê na pewnych za³ozeniach. I to jest w³asnie jej esencja! Wiêc wcale takim rozumowaniem nie os³abiasz chrze¶cijañstwa.

kaznodzieje sami do koñca nie wierz± w to co g³osz±
Ka¿dy s±dzi wedle w³asnego sumienia. Ja nie naleze do polskich kaznodziei i tak¿e nie mam o nich najpochlebniejszego zdania. Ale cóz to zmienia?

I wybacz, ale jesli dzisiaa kaznodzieja nie potrafi wyt³umaczyc zjawisk ufo, inaczej jak 'manipujacja szatana' to mam smutne wrazenie ze czas tej teologi nieuchronnie mija

Tak lub nie. Bogu dzieki Twoje wrazenie niczego tu nie przes±dza.

A teraz troszke mojej ofensywy - w³a¶ciwie mo¿e to zaniedba³em.
Jeste¶ buddystk± prawda, wierzysz w metampsychozê? Tak, to oczywiste. Bardzo lubisz oskarzac chrzescijan o spora czastke tortu, jakim jest zlo i cierpienie tego ¶wiata. Fajnie. Tylko czy "Twoi" s± tacy doskonale wolni od winy? Przeciez teoria reinkarnacji sluzy lepiej segregowaniu i dyskryminacji ludzi niz "kara boza" w ¶redniowiecznej Europie ³aciñskiej! Chlop jest w Indiach ch³opem bo taki jest stan jego duszy, nagrzeszy³ to niech teraz pokutuje - ma rozszczepienie podniebienia? Pewnie rozcial komus w poprzednim wcieleniu twarz siekier±. To po co go leczyc? Ukochany Tybet i s³odki Dalajlama tez nie sa bez winy. Wolalbym zyc w sredniowiecznej Polsce niz XX wiecznym Tybecie z lat trzydziestych - ca³kowity feudalizm, ciemnota ludu, dominacja swiatyn i kaplanow, wszelkie dobra w posiadaniu swiatyn, zadnej infrastruktury, calkowita pogarda dla "tluszczy". I jak tu nie rozumiec, ze tylko mnisi walcza o swoj Tybet? Zaden normalny chlop go nie chce, bo Chinczycy dali chociaz szpitale, mimo ze przeciez tez nie sa to zadne aniolki...
Skala
Go¶æ
« Odpowiedz #123 : Wrzesieñ 23, 2008, 16:44:45 »

A ja wytrwam do koñca w wierze w Pana Bogaa i mówie wam ju¿ teraz ¿e to siê nie statnie a jak siê stanie to znaczy ¿e to by³ Szatan,choæby ufo wyl±dowa³o na moim podwórku to i tak bêde wierzy³ w Pana Boga i nie zmienie siê a wy przypomnicie sobie moje s³owa w 2012 i 14 pa¿dziernika tego roku.To bêdzie na dowód ¿eby nieby³o ¿e was nikt nie uprzedza³ co robi³em i ¿e mia³em racje.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #124 : Wrzesieñ 23, 2008, 19:35:29 »

Jezus=Bóg=Trójca? Co¶

Polecam:

http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=trojca

A tak na marginesie, proponowa³bym wszystkie posty na temat przenie¶æ do nowo utworzonego tematu, ten niech pozostanie dla Ufo. Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 19:37:27 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: