Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 09, 2025, 18:44:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 14.10.2008 - UFO pojawi siĂŞ na Ziemi - zapowiedÂź braci z kosmosu.  (Przeczytany 355328 razy)
Mora
Gość
« Odpowiedz #100 : Wrzesień 22, 2008, 17:01:05 »

bo po co ufoludki miaÂłyby podawaĂŚ siĂŞ za Jezusa?

Po to by zyskaĂŚ zaufanie i zarazem wykonaĂŚ swĂłj cel...
Loukas
Gość
« Odpowiedz #101 : Wrzesień 22, 2008, 17:28:15 »

WiĂŞc skoro Vasulla przewidziaÂła walke ReÂżimu/raczej ktoÂś jej to powiedziaÂł to pewnie byÂł to Szatan bo po co ufoludki miaÂłyby podawaĂŚ siĂŞ za Jezusa?
A skoro Szatan istnieje to istnieje teÂż Pan BĂłg i co o tym myÂślisz?
JesteÂś bardzo fajnie myÂślÂącym czÂłowiekiem, lubie Cie, SkaÂła UÂśmiech

Moje "g³ówne" stanowisko wcale nie opiera siê na kontestacji Boga czy Szatana, wrêcz wprost przeciwnie; tutaj jednak rozwijam ten w¹tek w odpowiedzi na pojawiaj¹ce siê twierdzenia, które mo¿na w ten sposób obalaÌ. W istocie jednak, jak pisa³em wielokrotnie wczeœniej, mo¿na po³¹czyÌ - wrêcz doskonale - koncepcje Sztana z UFO, zak³adaj¹c oczywiœcie, ¿e obydwa fenomeny s¹ realne - otó¿ dlaczego UFO nie mia³o by byÌ najwiekszym z³udzeniem Sztanana, opartym na ludzkich pragnieniach potêgi? Co oferuje Mefistofeles Faustowi? Wiedzê, w³adzê i nieœmiertelnoœÌ. Co oferuj¹ przys³owiowe "zielone ludziki"? W zasadzie to samo. Tylko nikt ju¿ nie wierzy³by ani Mefistofelesowi ani nawet Wolandowi, Belzebuba przekreœlaj¹c z góry - prêdzej zostali by, biedacy, potraktowani jak reklama Carefour'a. St¹d w³aœnie, z nowych realiów, z technologicznej fascynacji wyra¿aj¹cej te same od wieków pragnienia - bo nic sie tak naprawdê nie zmieni³o, ci¹gle chcemy wiêcej wiedzieÌ, wiêcej kontrolowaÌ, byÌ nieœmiertelnymi i "rozwijaÌ siê duchowo", a¿ staniemy siê Bogami - wziê³a siê wizja UFO. To jest wpisane w cz³owieczeùstwo, w jego istotê. St¹d w³aœnie zupe³nie logiczne jest dla Szatana pos³ugiwanie siê now¹ retoryk¹, retoryk¹ miêdzygwiezdnego postêpu. Czy nie zrobilibyœcie tak na jego miejscu? Czy nie dosta³ œwietnej potrawki w postaci ca³ej masowej kultury XX i XXI wieku? Owszem, tak. I czy nie jest to teria logiczna i prawdopodobna z perspektywy zwyk³ego, szarego Kowalskiego, który w ¿yciu nie doœwiadczy³ ¿adnego "paranormalnego" aspektu ¿ycia? Czy nie bêdzie to dla niego równie trudne - wybraÌ UFO, jak wybraÌ Szatana kryj¹cego siê za UFO (o ile, oczywiœcie, w ogóle coœ wybierze. Ale zak³adamy, ¿e tak.)? Ludziom znudzi³a siê po prostu klayczna wiara, wymagaj¹ca jednak sporo pracy i zrozumienia, datego pozucili j¹ dla wierzeù prostych i bardzo wiele obiecuj¹cych - od OOBE, poprzez uzdrawiania, poprawê pamiêci, regresjê do poprzednich wcieleù a¿ do spotkania z UFO i miêdzygwieznych podró¿y, jakiegos dziwnego oœwiecenia "poprzez wibracje". Ha, nie ma tak ³atwo, w ¿yciu bez pracy nie ma ko³aczy. Oczywiœcie z wyj¹tkiem darmo danej ³aski. To jednak ju¿ rzecz boska i wy³¹cznie chrzeœcijaùska.

Po to by zyskaĂŚ zaufanie i zarazem wykonaĂŚ swĂłj cel.
MogĂŞ, parafrazujÂąc, zadaĂŚ pytanie, po co Szatan miaÂłby podaĂŚ siĂŞ za UFO i odpowiedzieĂŚ dokÂładnie tak samo.
Czy byÂłoby to mniej logiczne?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 17:55:14 wysłane przez Loukas » Zapisane
Skala
Gość
« Odpowiedz #102 : Wrzesień 22, 2008, 17:51:59 »

NajwiĂŞkszÂą stuczkÂą Szatana jest wmĂłwienie ludziom Âże nieistnieje,pomyÂślicie co by siĂŞ staÂło gdyby Szatan siĂŞ ujawniÂł?Wtedy wszyscy by wiedzieli Âże teÂż jest Pan BĂłg
Podsówaj¹c ludziom takie pomys³y jak obce cywilizacje czy to ¿e cz³owiek jest niezale¿ny i jest sam z siebie i nic pozatym próbuje odsun¹Ì ich od Pana Boga.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 18:18:18 wysłane przez Skala » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #103 : Wrzesień 22, 2008, 17:54:03 »

Mozna odpowiedziec po prostu tyle, Âże rĂłwnie prawdopodobne jest, Âże to Szatan wykorzystuje ufoludki, o ktĂłrych potem mĂłwi siĂŞ, Âże wykorzystujÂą nasza religiĂŞ... logiczne, prawda? Przeczytaj proszĂŞ mĂłj post powyÂżej.

Jak mĂłwie, to kwestia zaÂłoÂżeĂą.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 17:54:24 wysłane przez Loukas » Zapisane
Mora
Gość
« Odpowiedz #104 : Wrzesień 22, 2008, 17:54:53 »

Czyli ufoludki wykorzystój¹ nasz¹ religiê do w³asnych celów?Niewniwm co odp> Buzia na k³ódkê
MĂłwiÂąc proÂściej co chciaÂłem przekazaĂŚ loukasowi w rozmowie na gg Âże chodziÂło mi o to Âże to Âże Obcy stworzyli religie na naszej planecie a Âżeby byÂło proÂściej uÂżywali tych samych lub podobnych dogmatĂłw itd. Fakt niektĂłre dogmaty religijne sÂą dobre ale to tylko dla pozorĂłw i tak ich nikt nie przestrzega...
Oczywiœcie 99% forumowiczów wyœmieje moj¹ teorie ale có¿ nie obchodzi mnie to...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 17:57:19 wysłane przez Mora » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #105 : Wrzesień 22, 2008, 17:56:11 »

WÂłaÂśnie moÂże nawet nieliczni bĂŞdÂą sceptyczni! PrzecieÂż to jedna z najpopularniejszych wizji tego wszystkiego. Tak tworzy siĂŞ "religiĂŞ UFO". I cos sÂądzĂŞ, Âże nie byÂłeÂś w tym pierwszy.
Skala
Gość
« Odpowiedz #106 : Wrzesień 22, 2008, 18:23:00 »

Pewnie czytaliÂście duÂżo Dawida Icke ale przecieÂż on teÂż wie to wszystko od istoty pozaziemskiej.Czy kiedyÂś praktykowaÂł wywoÂływanie duchĂłw lub coÂś tego rodzaju wie ktoÂś moÂże ?

P.S Przeczytajcie mĂłj post wyÂżej  zmieniÂłem go.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 18:23:49 wysłane przez Skala » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #107 : Wrzesień 22, 2008, 18:29:40 »

NajwiĂŞkszÂą stuczkÂą Szatana jest wmĂłwienie ludziom Âże nieistnieje,pomyÂślicie co by siĂŞ staÂło gdyby Szatan siĂŞ ujawniÂł?Wtedy wszyscy by wiedzieli Âże teÂż jest Pan BĂłg
Podsówaj¹c ludziom takie pomys³y jak obce cywilizacje czy to ¿e cz³owiek jest niezale¿ny i jest sam z siebie i nic pozatym próbuje odsun¹Ì ich od Pana Boga.
Mniej wiĂŞcej takÂą wizje opisywaÂłem jako co najmniej rĂłwnie prawdopodobnÂą. W przybliÂżeniu jest rĂłwniez moja.

Czy kiedyÂś praktykowaÂł wywoÂływanie duchĂłw lub coÂś tego rodzaju wie ktoÂś moÂże ?
JeÂśli reprezentujesz chrzeÂścijaĂąskie podejÂście, musisz wiedzieĂŚ, Âży wywoÂływanie duchĂłw jest niebezpieczne i niezalecane. WÂłaÂściwie pojawia sie problem taki jak z UFO - nie wiadomo z kim rozmawiamy...
Skala
Gość
« Odpowiedz #108 : Wrzesień 22, 2008, 18:32:01 »

Mozna odpowiedziec po prostu tyle, Âże rĂłwnie prawdopodobne jest, Âże to Szatan wykorzystuje ufoludki, o ktĂłrych potem mĂłwi siĂŞ, Âże wykorzystujÂą nasza religiĂŞ... logiczne, prawda? Przeczytaj proszĂŞ mĂłj post powyÂżej.

Jak mĂłwie, to kwestia zaÂłoÂżeĂą.

Loukas móg³byœ troche rozwin¹Ì swoj¹ myœl bo troche nie rozumiem
Loukas
Gość
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 22, 2008, 18:47:43 »

Jak napisaÂłem, przeczytaj dokÂładnie ten dÂługi post. Bardziej mi siĂŞ rozwijaĂŚ juz naprawdĂŞ nie chce...

Ale moÂże sprĂłbujĂŞ nie bardziej, a Âłopatologicznie: kaÂżdy wychodzi z jakichÂś postaw, zaÂłoÂżeĂą, wierzeĂą archetypicznych, prawda? Musimy to rozlozyc na takie "drzewko":

Czy UFO istnieje?

Tak: Czy Szatan istnieje? (rĂłwnieÂż, czy wizja chreÂścijaĂąska jest poprawna)?

Tak: Czy Szatan ukrywa siê pod postaci¹ UFO, kusz¹c ludzkoœÌ? Nie: Czy UFO jest dla ludzkoœci przyjazne, jak to rozró¿niÌ? => Tak: PoddaÌ mu siê Nie: WalczyÌ z nim

Tak: Nie nale¿y za nim pod¹¿aÌ, trzeba ufaÌ Bogu Nie: Bóg stworzy³ równie¿ inne cywilizacje, alternatywna wizja historii

To mniej-wiĂŞcej wiĂŞkszoÂśc opcji, ktĂłre moÂżemy zaÂłoÂżyc. Przynajmniej co do najbardziej podstawowych pytaĂą nie mamy Âżadnych wskazĂłwek, prawda? Musimy komus zaufaĂŚ, cos wybraĂŚ, zaÂłoÂżyĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 18:48:58 wysłane przez Loukas » Zapisane
Skala
Gość
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 22, 2008, 18:49:29 »

Czy kiedyÂś praktykowaÂł wywoÂływanie duchĂłw lub coÂś tego rodzaju wie ktoÂś moÂże ?
JeÂśli reprezentujesz chrzeÂścijaĂąskie podejÂście, musisz wiedzieĂŚ, Âży wywoÂływanie duchĂłw jest niebezpieczne i niezalecane. WÂłaÂściwie pojawia sie problem taki jak z UFO - nie wiadomo z kim rozmawiamy...

Tak wiem o tym i jeÂśli on to praktykowaÂł lub coÂś w tym rodzaju to chciaÂłem was uprzedziĂŚ Âże w Biblii jest napisane
„Stary Testament przestrzega czÂłowieka: Nie znajdzie siĂŞ poÂśrĂłd ciebie nikt, kto by (...) pytaÂł duchĂłw i widma, zwracaÂł siĂŞ do umarÂłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana kaÂżdy, kto to czyni (Pwt 18,10-12). Nie bĂŞdziecie siĂŞ zwracaĂŚ do wywoÂłujÂących duchy ani do wró¿bitĂłw. Nie bĂŞdziecie zasiĂŞgaĂŚ ich rady, aby nie splugawiĂŚ siĂŞ przez nich. Ja jestem Pan, BĂłg wasz (KpÂł 19,31). TakÂże przeciwko kaÂżdemu, kto siĂŞ zwrĂłci do wywoÂłujÂących duchy albo do wró¿bitĂłw, aby uprawiaĂŚ z nimi nierzÂąd, zwrĂłcĂŞ oblicze i wy³¹czĂŞ go spoÂśrĂłd jego ludu (KpÂł 20,6-7)<!--[
Jeszcze czyta³em ¿e po drugiej stronie nie siedzi zmar³y tylko demon bo ten kto umiera traci œwiadomoœÌ i nie wie co siê dzieje dooko³a niego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 18:53:06 wysłane przez Skala » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 22, 2008, 18:51:46 »

S¹dzê, ¿e oni o tym wiedz¹. Sens dyskusji, jedyny cel jaki mo¿na osi¹gn¹Ì, to jednak nie przekonywanie ich do Biblii, bo bardzo ³atwo j¹ odrzuciÌ, a udowodnienie, ¿e jest równouprawnionym Ÿród³em, pokazanie sensu i korzyœci.
mona11
Gość
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 22, 2008, 18:54:44 »

zechciaÂło siĂŞ im przylatywaĂŚ we wtorek -,- a ja w szkole bĂŞdĂŞ.
nie sÂądzĂŞ, Âże ludzie przyjmÂą ich przyjaÂźnie. Wielka panika pewnie... i korki na drogach,
kiedy bĂŞdĂŞ chciaÂła wrĂłciĂŚ po lekcjach do domu.

Nie sÂądzĂŞ Âże, przylecÂą... a jeÂżeli tak to - brawo i witam -
Skala
Gość
« Odpowiedz #113 : Wrzesień 22, 2008, 19:00:37 »

http://haereticus.blox.pl/2008/03/OUIJA-OKLUTYZM-W-WERSJI-LIGHT.html
Poczytajcie sobie co przypadkie znalazÂłem.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #114 : Wrzesień 22, 2008, 19:45:53 »

No i zonwu musze cie zaczepiĂŚ, piszesz takie dyrdymaÂły ze...a ch

Cytat: Loukas
...koncepcje Sztana z UFO, zak³adaj¹c oczywiœcie, ¿e obydwa fenomeny s¹ realne - otó¿ dlaczego UFO nie mia³o by byÌ najwiekszym z³udzeniem Sztanana, opartym na ludzkich pragnieniach potêgi?
A ja tu widze poglÂąd ze czÂłowiek boskie-cudo, jest pĂŞpkiem wszechswiata i po za nim nie ma Âżadnych inteligentynych Istot. W takim razie BĂłg musi mieĂŚ naprawde ograniczonÂą wyobraznie... szkoda. Bo to dzieÂło jakoÂś mu nie bardzo wyszÂło

...byĂŚ nieÂśmiertelnymi i "rozwijaĂŚ siĂŞ duchowo", aÂż staniemy siĂŞ Bogami
I tu pasuje twoja koncepcja ze BĂłg jest nieosiÂągalny, bo ma go zastapiĂŚ poÂśrednik Chrystus. Nawet teorie buddyjskie sÂą zwalczane przez chrzÂścijaĂąstwo za to, ze buddyzm otwiera droge do boskoÂści-czÂłowieka
( a czy to nie jest realizacja boskiego-Chrustusa?? nie, bo to co ma Chrystus jest rzecz jasna zarezerwowane tylko dla niego 'sic niech sie to nasze bĂłstwo zmiÂłuje nad czÂłowikiem' - hola czy aby juz tego nie uczyniÂł?)

...czy nie jest to teria logiczna i prawdopodobna z perspektywy zwykÂłego, szarego Kowalskiego, ktĂłry w Âżyciu nie doÂświadczyÂł Âżadnego "paranormalnego" aspektu Âżycia
B³¹d - takich kowalskich jest wielu - to kap³ani i inkwizycje zamkne³y na wieki im usta straszac dooko³a szatanem. To ¿e ty nie doœwiadczasz takich paranormalnych zjawisk, nie znaczy ze one nie istniej¹. Ament

Cytat: Mora
MĂłwiÂąc proÂściej co chciaÂłem przekazaĂŚ loukasowi w rozmowie na gg Âże chodziÂło mi o to Âże to Âże Obcy stworzyli religie na naszej planecie a Âżeby byÂło proÂściej uÂżywali tych samych lub podobnych dogmatĂłw itd. Fakt niektĂłre dogmaty religijne sÂą dobre ale to tylko dla pozorĂłw i tak ich nikt nie przestrzega...
Oczywiœcie 99% forumowiczów wyœmieje moj¹ teorie ale có¿ nie obchodzi mnie to...

Wcale nie, ta teoria jest dobrze znana podejrzewam 50% tutejszych forumowiczĂłw

Loukas
Gość
« Odpowiedz #115 : Wrzesień 22, 2008, 19:54:56 »

No i zonwu musze cie zaczepiĂŚ, piszesz takie dyrdymaÂły ze...a ch
Kolejny raz musze stan¹Ì w obronie tego organu. Troche szacunku Uœmiech
A ja tu widze poglÂąd ze czÂłowiek boskie-cudo, jest pĂŞpkiem wszechswiata i po za nim nie ma Âżadnych inteligentynych Istot. W takim razie BĂłg musi mieĂŚ naprawde ograniczonÂą wyobraznie... szkoda. Bo to dzieÂło jakoÂś mu nie bardzo wyszÂło
Powiedz mi, dlaczego tak nie mo¿e byÌ? To wcale tak naprawdê nie ogranicza Boga... Przecie¿ jest nieskoùczony i wszechmocny, tak? A o Stworzeniu wiemy, ¿e jest skoùczone. St¹d - jak¹ ró¿nicê przedstawia, w perspektywie, jedna kropla wody i wiadro w stosunku do oceanu, niezmierzonego, bezgranicznego oceany? W³aœnie. To ¿adna ró¿nica. Skoro stworzenie jest skoùczone, to Bóg musi "umiec czerpaÌ satysfakcjê" z ograniczeù "liczbowych", a tu nie ma znaczenia 1 czy mln wobec wiecznoœci!

( a czy to nie jest realizacja boskiego-Chrustusa?? nie, bo to co ma Chrystus jest rzecz jasna zarezerwowane tylko dla niego 'sic niech sie to nasze bĂłstwo zmiÂłuje nad czÂłowikiem' - hola czy aby juz tego nie uczyniÂł?)
Rzecz w tym, ¿e to samemu cz³owiekowi nie wolno siêgac po boskoœÌ. Ona zostaje mu dana jako prawdziwa, autentyczna, nios¹ca uzdrowienie - nie egoistyczna i przepe³nina pragnieniem potêgi, a pokorna. Nie pojê tu zrszt¹ do buddyzmu, a bardzo ogólnie, do filozofii "metaanarchizmu personalistycznego" (czyli NA) - tak, to chyba wmiare dobra nazwa... Uœmiech

B³¹d - takich kowalskich jest wielu - to kap³ani i inkwizycje zamkne³y na wieki im usta straszac dooko³a szatanem. To ¿e ty nie doœwiadczasz takich paranormalnych zjawisk, nie znaczy ze one nie istniej¹. Ament
Dobrze, ale nawet jeÂśli czegoÂś doÂświadczyli (nie bĂŞde juÂż komentowaÂł kapÂłanĂłw, zdaje siĂŞ mĂłwie o tym, o religiach, obszerniej w innym wÂątku? Ech, tyle tego...) to tak czy inaczej obie koncepcje sÂą ciÂągle rĂłwnie logiczne. Konkrety dlaczego nie...

Wcale nie, ta teoria jest dobrze znana podejrzewam 50% tutejszych forumowiczĂłw
To samo teÂż odpowiedziaÂłem UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 19:55:22 wysłane przez Loukas » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #116 : Wrzesień 22, 2008, 20:46:19 »

Boskie stwarzanie nigdy siê nie skoùczy³o, ONO wci¹¿ trwa...
Jesteœmy ¿ywymi mackami Boga doœwiadczaj¹cymi fizycznoœÌ w JEGO imieniu. Nasze wewnêtrzne CHRYSTUSOWE postacie maj¹ byÌ przez nas na nowo odkryte, uzmys³owione i doœwiadczane. W³aœnie tego nas uczy³ Jezus, mamy iœÌ JEGO Drog¹, doœwiadczaÌ tego co nam pokaza³.
JeÂśli UFO siĂŞ nam pokaÂże przyjmĂŞ to jako przejaw wielu moÂżliwoÂści dziaÂłania Boga, nic nie jest niemoÂżliwe, otwieram siĂŞ na wszelkie rozwiÂązania i wy teÂż siĂŞ nie OGRANICZAJCIE...
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #117 : Wrzesień 22, 2008, 21:46:44 »

Boskie stwarzanie nigdy siê nie skoùczy³o, ONO wci¹¿ trwa...
Jesteœmy ¿ywymi mackami Boga doœwiadczaj¹cymi fizycznoœÌ w JEGO imieniu. Nasze wewnêtrzne CHRYSTUSOWE postacie maj¹ byÌ przez nas na nowo odkryte, uzmys³owione i doœwiadczane. W³aœnie tego nas uczy³ Jezus, mamy iœÌ JEGO Drog¹, doœwiadczaÌ tego co nam pokaza³.
JeÂśli UFO siĂŞ nam pokaÂże przyjmĂŞ to jako przejaw wielu moÂżliwoÂści dziaÂłania Boga, nic nie jest niemoÂżliwe, otwieram siĂŞ na wszelkie rozwiÂązania i wy teÂż siĂŞ nie OGRANICZAJCIE...
Wow !! No nareszcie sensowna wypowiedÂź.Robie dokÂładnie to samo UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Enigma
Gość
« Odpowiedz #118 : Wrzesień 22, 2008, 22:39:21 »

Thotal pisze prawie mistycznie...

Kolejny raz musze stan¹Ì w obronie tego organu. Troche szacunku
grzeszniku, nie pochelbiaj sobie MrugniĂŞcie i bez obaw nie bĂłj sie kobiet, nie jestesmy takie starszne jak insynuujÂą w klasztorach.

To wcale tak naprawdĂŞ nie ogranicza Boga... PrzecieÂż jest nieskoĂączony i wszechmocny, tak? A o Stworzeniu wiemy, Âże jest skoĂączone.
Kiedys byÂł nawet popularny poglÂąd ze BĂłg stworzyÂł caÂły kosmos wyÂłacznie po to aby wsrĂłd mld planet i systemĂłw sÂłonecznych jednie na jedynej ziemi powsatÂły te niepowtarzalne warunki, Âżycie i czÂłowiek. Jestesmy doprawdy tworem niesamowitym, kosmos caÂły nam sie nalezy, wszystkie inne stworzeni tez muszÂą nas sÂłuchaĂŚ, to nieodzowne prawo dane nam przez neznanego StwĂłrce - I tak marzyÂły ludziki o ktĂłrych sie mĂłwi 'z prochu powstaÂłeÂś i w proch sie obrucisz' MrugniĂŞcie

Rzecz w tym, ¿e to samemu cz³owiekowi nie wolno siêgac po boskoœÌ. Ona zostaje mu dana jako prawdziwa, autentyczna, nios¹ca uzdrowienie - nie egoistyczna i przepe³nina pragnieniem potêgi, a pokorna.
Bardzo smuci mnie pierwsze zdanie - tu sie kryjÂą parwdziwe zamiary naszego kapÂłaĂąstwa  PÂłacz Ale skoro twierdzisz ze po ten 'zakazany owoc' na razie nie wolno siegaĂŚ... bo zostanie nam kiedyÂś dany... pytam kiedy? Kiedy uwierzymy w Chrystusa? no to juz jest do osiÂągniecia - czy znowu zaprzeczysz ze to nemozliwe krecÂąc sie w swojej kwadraturze koÂła?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 12:28:07 wysłane przez Enigma » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #119 : Wrzesień 22, 2008, 23:01:52 »

grzeszniku, nie pochelbiaj sobie  i bez obaw nie bĂłj sie kobiet, nie jestesmy takie starszne jak insynuujÂą w klasztorach.
Kobiet? A co mnie w³aœciwie obchodz¹ kobiety? Jestem zwolennikiem jak najdalszego wyrównywania ró¿nic p³ciowych, d¹¿enia do androgenizmu, który le¿u u podstaw i zwieùczenia drogi cz³owieka - przebóstwienia.

Kiedys byÂł nawet popularny poglÂąd ze BĂłg stworzyÂł caÂły kosmos wyÂłacznie po to aby wsrĂłd mld planet i systemĂłw sÂłonecznych jednie na jedynej ziemi powsatÂły te niepowtarzalne warunki, Âżycie i czÂłowiek. Jestesmy doprawdy tworem niesamowitym, kosmos caÂły nam sie nalezy, wszystkie inne stworzeni tez muszÂą nas sÂłuchaĂŚ, to nieodzowne prawo dane nam przez neznanego StwĂłrce - I tak marzyÂły ludziki o ktĂłrych sie mĂłwi 'prochem jestes i w proch sie obrucisz'
Ja ten poglÂąd ciÂągle dopuszczam. To jest moÂże paradoksalne, ale da siĂŞ wytÂłumaczyĂŚ nawet bez Boga - w oparciu jedynie o czysty przypadek. Probabilistycznie jest moÂżliwe, Âże jesteÂśmy jedyni. I powtarzam - czym dla Boga jest 6 mld i czym dla boga jest 6 gugoli? Wszystko rozpÂływa sie w jego nieskoĂączonoÂści. Dla mnie to wiĂŞc marny argument.

Bardzo smuci mnie pierwsze zdanie - tu sie kryjÂą parwdziwe zamiary naszego kapÂłaĂąstwa   Ale skoro twierdzisz ze po ten 'zakazany owoc' na razie nie wolno siegaĂŚ... bo zostanie nam kiedyÂś dany... pytam kiedy? Kiedy uwierzymy w Chrystusa? no to juz jest do osiÂągniecia - czy znowu zaprzeczysz ze to nemozliwe krecÂąc sie w swojej kwadraturze koÂła?
Ta boskoœÌ jest dana nam u¿ w Chrystusie. Cz³owiek nie musi, wedle chrzeœcijaùstwa wrêcz nie mo¿e szukaÌ jej gdzie indziej. Bóg da³ nam j¹ w swoim Synu. Bez jego pomocy bylibyœmy bezsilni... Przy tym obstajê. I doprawdy nie widzê kwadratury ko³a...
Enigma
Gość
« Odpowiedz #120 : Wrzesień 23, 2008, 13:48:29 »

Cytat: Loukas
Kobiet? A co mnie wÂłaÂściwie obchodzÂą kobiety?
Nie no, rozumiem ze absolutnie nic cie nie obchodzÂą MrugniĂŞcie kobita ÂźrĂłdÂłem zÂła i grzechu i kapÂłaĂąstwo musi trzymaĂŚ sie z dala od kobiet - oczywiste

Ja ten poglÂąd ciÂągle dopuszczam. To jest moÂże paradoksalne, ale da siĂŞ wytÂłumaczyĂŚ nawet bez Boga - w oparciu jedynie o czysty przypadek. Probabilistycznie jest moÂżliwe, Âże jesteÂśmy jedyni. I powtarzam - czym dla Boga jest 6 mld i czym dla boga jest 6 gugoli? Wszystko rozpÂływa sie w jego nieskoĂączonoÂści. Dla mnie to wiĂŞc marny argument.
Ten 'marny' argument jest zwieĂączeniem pewnej caoÂści twojego poglÂądu. Mianowicie ze:
- czÂłowiek jest jakimÂś cudem (nasza ewolucja jest zakoĂączona, a d¹¿enie do Boga jest niepotrzebne, zresztÂą sam BĂłg  tego nie chce) A mamy boga-Jezusa (btw przypomnij sobie Âłaskawie jak brzmi pierwsze i najwaÂżniejsze przykazanie Dekalogu)
- to cudo moze podpo¿¹dkowwyaÌ (zabijaÌ) inne istoty (wedle prawa natury), bo inne Inteligente formy ¿ycia w kosmosie nie istniej¹ - co jest pewnikiem, skoro ty sam i ch nie widzia³eœ

Z tego smutnego obrazka Loukasie, wyjawia sie doÂśc czarny obraz czÂłowieka, ktĂłry pozornie propagujÂąc piekne idee stawia siebie samego w centrum wszechÂświata, pomijajÂąc naturalnie swego StwĂłrcĂŞ.

Ta boskoœÌ jest dana nam u¿ w Chrystusie. Cz³owiek nie musi, wedle chrzeœcijaùstwa wrêcz nie mo¿e szukaÌ jej gdzie indziej. Bóg da³ nam j¹ w swoim Synu. Bez jego pomocy bylibyœmy bezsilni... Przy tym obstajê. I doprawdy nie widzê kwadratury ko³a...
A ja widze i to sporÂą. Tu aÂż korci, aby zapytac co z osobami narodzonymi przed Chrystusem? A ci ktĂłrzy wyznajÂą inne religie  hinduizm, buddyzm - wszyscy potĂŞpieni? Jak rozumiem dlatego chrzeÂścijaĂąstwo prĂłbowaÂło 'podbic' swiat (ogniem i mieczem) aby kazdy osobiÂście mĂłgÂł poznac boga-Jezusa. Bo co to jest dla naszego boga pare mln poÂświeconych istnieĂą - fraszka jak rozumiem. TĂŞdy wytÂłumacz tÂą nieÂścisÂłoœÌ, po co nam swojego syna posyÂłaÂł w takim razie - aby nas uratowaĂŚ?  - absrud wobec takiego myÂślenia

Btw mozecie sie pÂławic sie we wÂłasnych komentarzach teologĂłw chrzeÂścijaĂąskich, podsyÂłajÂąc sobie jeden-drugiemu co lepsze cytaty - ale to wci¹¿ nie zmienia faktu ze w tych rozwazaniach krĂŞcicie we wÂłasnym towarzystwie wzajemnej adoracj. Mozesz nawet Louksie bajaĂŚ nieoÂświeconemu i niewyksztaÂłconemu ludowi swoje prawidÂła, z czego lud ten niewiele zrozumie zyjÂąc nadal wedÂług swojego rytmu. Dopiero realna konfrontacja z osobÂą, ktĂłra ma skonkretyzowane a przeciwne poglÂądy , jest w stanie to zweryfikowaĂŚ: gdzie piekne teorie zmieniajÂą sie w poboÂżne acz niepraktyczne Âżyczenia. DomyÂślam sie ze toczyÂłes takie dysputy tuzinami, napawajÂąc sie efektami swojej 'szerokiej' wiedzy. Ale jakie to wszystko ma znaczenie skoro interpretacja Pisma jest wzgledna, zaleÂżna od tradycji i w odpowiednim czasie moze byĂŚ zmieniona zgodnie z zapotrzebowaniem. Czasem mam niemiÂłe wrazenie ze nasi (niech bedzie dodam polscy) kaznodzieje sami do koĂąca nie wierzÂą w to co gÂłoszÂą. I wybacz, ale jesli dzisiaa kaznodzieja nie potrafi wytÂłumaczyc zjawisk ufo, inaczej jak 'manipujacja szatana' to mam smutne wrazenie ze czas tej teologi nieuchronnie mija 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 14:17:06 wysłane przez Enigma » Zapisane
Rysiu
Gość
« Odpowiedz #121 : Wrzesień 23, 2008, 15:43:06 »

ChoĂŚ nie przecze Âże coÂś sie nie stanie, ale napewno nie w najbliÂższych 5,10,20,30 latach.
Prorok? SkÂąd niby moÂżesz wiedzieĂŚ czy coÂś stanie siĂŞ lub nie w przeciÂągu najbliÂższych lat?
Loukas
Gość
« Odpowiedz #122 : Wrzesień 23, 2008, 16:10:58 »

Nie no, rozumiem ze absolutnie nic cie nie obchodzÂą  kobita ÂźrĂłdÂłem zÂła i grzechu i kapÂłaĂąstwo musi trzymaĂŚ sie z dala od kobiet - oczywiste
Moja droga, ja gorÂąco popieram kapÂłaĂąstwo kobiet... nie do mnie wiĂŞc te oskarzenia.

- czÂłowiek jest jakimÂś cudem (nasza ewolucja jest zakoĂączona, a d¹¿enie do Boga jest niepotrzebne, zresztÂą sam BĂłg  tego nie chce) A mamy boga-Jezusa (btw przypomnij sobie Âłaskawie jak brzmi pierwsze i najwaÂżniejsze przykazanie Dekalogu)
Mam wrazenie, ¿e celowo przekrêcasz moje pogl¹dy, chocia¿ wyrazi³em je i prostowa³em ju¿ chyba dziesi¹tki razy - podkreœlam, nie mo¿na powiedzieÌ, ¿e "d¹zenie do Boga jest niepotrzebnie" - przeciwnie, to ca³y sens istnienia cz³owieka! Tylko po to w³aœnie "Bóg sta³ siê cz³owiekiem", ¿eby tego drugiego popchn¹Ì do siebie. OdrzuciÌ to i szukaÌ jakichœ wykrêtów to i niebezpieczne i jakby niewdziêczne. Oczywiœcie jednak, On jest jedynym s¹dz¹cym.

przypomnij sobie Âłaskawie jak brzmi pierwsze i najwaÂżniejsze przykazanie Dekalogu)
To juÂż naprawdĂŞ nieprzemyÂślana wypowiedz. Czy wierzymy, Âże Chrystus zostaÂł deifikowany? Nie, on jest i czÂłowiekiem i, wÂłaÂśnie, Bogiem, tym samym i tym jedynym, ktĂłry jest Bogiem patriarchĂłw. To istotowo ten sam BĂłg - po to wÂłaÂśnie kategoria hipostazy, ktĂłra, znĂłw wedle wiary, jest zaczerpniĂŞta z greckiej filozofii (jednak niezastÂąpionej, przeciwnie do poglÂądĂłw wielu protestanckich teologĂłw) wedle samysÂłu Ducha, jaki kieruje KoÂścioÂłem. Nie ma tu IDOLATRII.

- to cudo moze podpo¿¹dkowwyaÌ (zabijaÌ) inne istoty (wedle prawa natury), bo inne Inteligente formy ¿ycia w kosmosie nie istniej¹ - co jest pewnikiem, skoro ty sam i ch nie widzia³eœ
Na litoœÌ bosk¹ t³umaczy³em i t³umaczy³em... ale jeszcze proœciej - jestem osobiœcie za szacunkiem dla ziemi i humanitaryzmem wzglêdem zwierz¹t, do którego zreszt¹ sam siê stosuje bêd¹c wegetarianinem... To co mówi³em mia³o na celu pokazanie, ¿e uzywanie argumentu "musimy ¿yÌ zgodnie z natur¹" jest bez sensu, gdy¿ oznacza³oby to przyznanie sobie wszelkiego prawa do wszelkich zachowaù, bez refleksji! Niestety du¿o ludzi tak to w³aœnie argumentuje. Mnie natomiast chodzi o wykorzystywanie samego czlowieczenstwa, kultury i jej praw do budowania takich w³asnie etycznych konstrukcji, jakie nie powsta³yby na ¿adnym innym gruncie! Wniosek - ochrona natury tak, ale nie podparta argumentacj¹ "¿yjmy z natur¹, jestesmy goœcmi".

Z tego smutnego obrazka Loukasie, wyjawia sie doÂśc czarny obraz czÂłowieka, ktĂłry pozornie propagujÂąc piekne idee stawia siebie samego w centrum wszechÂświata, pomijajÂąc naturalnie swego StwĂłrcĂŞ.
Stosujesz bardzo dziwnÂą i bardzo azjatyckÂą w istocie koncepcjĂŞ jakiejÂś "zbiorowej odpowiedzialnoÂści" czÂłowieka za gatunek, jego tej pewnej mistycznej identyfikacji... Popatrz na ludzkosc jak na zbior milionow jednostek, ktore powolane sa do dostrzegania i troski o siebie nawzajem. Nie "rasa kosmiczna przeciwko rasie kosmicznej", a indywiduum dla indywiduum i w konsekwencji dla wspĂłlnoty. I dopiero kiedy tak spojrzymy na nas i nasze obowiazki, okaze sie jasne, Âże kompletnie nie ma znaczenia ilu nas jest - 600, 6 mld czy 6 gugoli. I powtarzam ponownie, wszystkie liczby sÂą niczym w Bogu! On nie stworzyÂł "ludzkosci" i, ewentualnie, "kosmitĂłw", tylko zbior indywidualnoÂści obdarzonych wolÂą nie wspĂłlnotowÂą, a personalistycznÂą. StÂąd nie widze powodu, dlaczego nie mogÂłoby nas byĂŚ tylko 6 mld i tylko ludzi? Kosmita tak jak go postrzegasz niczym od czÂłowieka by siĂŞ nie roznil. To tylko rozszerzylo by zbior jednostek.

A ja widze i to sporÂą. Tu aÂż korci, aby zapytac co z osobami narodzonymi przed Chrystusem?
Chrystus umarÂł za grzechy caÂłej ludzkoÂści. Tych, ktorzy nie mogli Go poznac oraz tych, ktĂłrzy go odrzucili Pan bĂŞdzie sÂądziĂŚ wedle wÂłasnej miary. Na pewno nie porzuci ich i nie zaniedba, nie skaze za zÂłe okolicznosci czy czas zycia. To nie oznacza jednak, Âże nie mamy powinnoÂści korzystaĂŚ ze wspaniaÂłego daru znania Chrystusa i jego Âłaski!

A ci ktĂłrzy wyznajÂą inne religie  hinduizm, buddyzm - wszyscy potĂŞpieni?
O nie, to okropne naduzycie. Skutek wielowiekowej polityki imperialnej Rzymu... nie, oczywiÂście, nikt nie jest Z GORY potĂŞpiony, nie istnieje predestynacja. Tylko BĂłg sÂądzi swĂłj lud... Ja jestem, podobnie jak Orygenes, BuÂłgakow czy Hryniewicz, wyznawcÂą przecudownej teorii apokatastazy, czyli powszechnego zbawienia, ktĂłre troche naturalnie porwa, bo liczymy siĂŞ tu z wolnÂą wolÂą, ale ostatecznie zatryumfuje i caÂłe stworzenie powrĂłci do Boga. To chyba wyklucza potĂŞpienie pogan, czy nie? Nie ma wiecznych mÂąk piekielnych, BĂłg miÂłosierny nigdy by na to nie pozwoliÂł...

Jak rozumiem dlatego chrzeÂścijaĂąstwo prĂłbowaÂło 'podbic' swiat
To straszne wypaczenie, którego konsekwencje ponosimy do dzisiaj. Ka¿dy ma prawo zb³¹dziÌ. Czy to przekreœla ideê?

Bo co to jest dla naszego boga pare mln poÂświeconych istnieĂą - fraszka jak rozumiem. TĂŞdy wytÂłumacz tÂą nieÂścisÂłoœÌ, po co nam swojego syna posyÂłaÂł w takim razie - aby nas uratowaĂŚ?  - absrud wobec takiego myÂślenia
Pokaza³em, mam nadziejê, ¿e za³ozylaœ pewne rzeczy b³êdnie...

Btw mozecie sie p³awic sie we w³asnych komentarzach teologów chrzeœcijaùskich, podsy³aj¹c sobie jeden-drugiemu co lepsze cytaty - ale to wci¹¿ nie zmienia faktu ze w tych rozwazaniach krêcicie we w³asnym towarzystwie wzajemnej adoracj
O, a czy Wy, ot choĂŚ na tym forum, nie robicie dokÂładnie tego samego? Nie rozumiecie, Âże do budowy ludzkiego ÂświatopoglÂądu dostĂŞpna jest, warunkowana kulturowo, pewna ograniczona liczba "cegieÂłek"? Wy albo bierzecie coÂś z tak znienawidzonych "systemĂłw religijnych", albo opieracie siĂŞ na caÂłkowitej kontestacji, wszĂŞdzie wstawiajÂąc ~.

Mozesz nawet Louksie bajaĂŚ nieoÂświeconemu i niewyksztaÂłconemu ludowi swoje prawidÂła, z czego lud ten niewiele zrozumie zyjÂąc nadal wedÂług swojego rytmu. Dopiero realna konfrontacja z osobÂą, ktĂłra ma skonkretyzowane a przeciwne poglÂądy
Wy te¿ mo¿ecie dzia³aÌ tak samo na poletku chrzeœcijaùskim i to robicie, albo robia autorzy niektórych, zreszt¹ nawet ksi¹¿kowych, publikacji. Dopiero jednak w powazniejszej dyskusji osoby postronne mog¹ przychyliÌ siê do jednej albo drugiej strony - kiedy s³ucha sie kogoœ mówi¹cego o rzeczach, o których nie ma siê zadnego pojêcia "A" i drugiego, który odpowiada "B" ma sie poczucie, ¿e obaj maj¹ racjê w momencie s³uchania poszczególnych osób. I tak siê skacze...

Ale jakie to wszystko ma znaczenie skoro interpretacja Pisma jest wzgledna, zaleÂżna od tradycji i w odpowiednim czasie moze byĂŚ zmieniona zgodnie z zapotrzebowaniem.

To du¿e, zupe³nie zubazajace uproszczenie. Interpretacja Pisma jest wzglêdna o tyle, ¿e zawsze nalezy szukaÌ ewnagelii - jak wyrazil to Luter "Co dotyczy Chrystusa". Pewne szczegó³y s¹ uwarunkowane kulturowo (kap³aùstwo kobiet, homoseksualizm, jedzenie krewetek), inne pochodz¹ z CELOWYCH naduzyc (pozycja papieza jako nastepcy œw. Piotra). Jednak g³ówne w¹tki, te z pierwzych siedmiu soborów, chociazby, pozostaj¹ i pozostana niezmienne. A co do tego, ¿e wszystko opiera siê na wierze... naprawdê zawsze musisz mieÌ jakiœ aksjomat - nawet w matematyce. Ty te¿ opierasz swoj¹ wiarê na pewnych za³ozeniach. I to jest w³asnie jej esencja! Wiêc wcale takim rozumowaniem nie os³abiasz chrzeœcijaùstwa.

kaznodzieje sami do koĂąca nie wierzÂą w to co gÂłoszÂą
KaÂżdy sÂądzi wedle wÂłasnego sumienia. Ja nie naleze do polskich kaznodziei i takÂże nie mam o nich najpochlebniejszego zdania. Ale cĂłz to zmienia?

I wybacz, ale jesli dzisiaa kaznodzieja nie potrafi wytÂłumaczyc zjawisk ufo, inaczej jak 'manipujacja szatana' to mam smutne wrazenie ze czas tej teologi nieuchronnie mija

Tak lub nie. Bogu dzieki Twoje wrazenie niczego tu nie przesÂądza.

A teraz troszke mojej ofensywy - wÂłaÂściwie moÂże to zaniedbaÂłem.
JesteÂś buddystkÂą prawda, wierzysz w metampsychozĂŞ? Tak, to oczywiste. Bardzo lubisz oskarzac chrzescijan o spora czastke tortu, jakim jest zlo i cierpienie tego Âświata. Fajnie. Tylko czy "Twoi" sÂą tacy doskonale wolni od winy? Przeciez teoria reinkarnacji sluzy lepiej segregowaniu i dyskryminacji ludzi niz "kara boza" w Âśredniowiecznej Europie ÂłaciĂąskiej! Chlop jest w Indiach chÂłopem bo taki jest stan jego duszy, nagrzeszyÂł to niech teraz pokutuje - ma rozszczepienie podniebienia? Pewnie rozcial komus w poprzednim wcieleniu twarz siekierÂą. To po co go leczyc? Ukochany Tybet i sÂłodki Dalajlama tez nie sa bez winy. Wolalbym zyc w sredniowiecznej Polsce niz XX wiecznym Tybecie z lat trzydziestych - caÂłkowity feudalizm, ciemnota ludu, dominacja swiatyn i kaplanow, wszelkie dobra w posiadaniu swiatyn, zadnej infrastruktury, calkowita pogarda dla "tluszczy". I jak tu nie rozumiec, ze tylko mnisi walcza o swoj Tybet? Zaden normalny chlop go nie chce, bo Chinczycy dali chociaz szpitale, mimo ze przeciez tez nie sa to zadne aniolki...
Skala
Gość
« Odpowiedz #123 : Wrzesień 23, 2008, 16:44:45 »

A ja wytrwam do koĂąca w wierze w Pana Bogaa i mĂłwie wam juÂż teraz Âże to siĂŞ nie statnie a jak siĂŞ stanie to znaczy Âże to byÂł Szatan,choĂŚby ufo wylÂądowaÂło na moim podwĂłrku to i tak bĂŞde wierzyÂł w Pana Boga i nie zmienie siĂŞ a wy przypomnicie sobie moje sÂłowa w 2012 i 14 paÂżdziernika tego roku.To bĂŞdzie na dowĂłd Âżeby niebyÂło Âże was nikt nie uprzedzaÂł co robiÂłem i Âże miaÂłem racje.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #124 : Wrzesień 23, 2008, 19:35:29 »

Jezus=BĂłg=TrĂłjca? CoÂś

Polecam:

http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=trojca

A tak na marginesie, proponowa³bym wszystkie posty na temat przenieœÌ do nowo utworzonego tematu, ten niech pozostanie dla Ufo. Du¿y uœmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 19:37:27 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: