Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:07:56

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Terapia Gersona  (Przeczytany 23061 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 19, 2011, 21:58:46 »

Cytat: barneyos
To co w takim razie jest zdrowe dla organizmu ?

Wszystko, tylko z umiarem. Ka¿de przegiêcie jest niezdrowe. Czy to owoce, czy warzywa, miêso i co tam jeszcze, z umiarem wszystko to s³u¿y naszemu zdrowiu.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 19, 2011, 22:59:32 »

Moim zamiarem by³o powstrzymanie ewentualnych entuzjastów diety owocowej przed rozpoczêciem jej stosowania w ramach prewencji przeciw rozwijaniu siê chorób nowotworowych.To jest naprawdê szkodliwe, dlatego nie mog³em pozostaæ obojêtny.
Istot± rzeczy jest nie to, co jemy lecz to, co z tym zrobi nasz organizm.
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 20, 2011, 08:23:49 »

A jeszcze wracaj±c do terapia Gersona, mo¿e tak radykalna dieta, czyli tylko soki warzywne i owocowe, ale w bardzo krótkim czasie (to ponoæ trwa 2-3 tygodnie tylko) powoduje "wyp³ukanie" organizmu z wszelkiego brudu. I byæ mo¿e nie jest to szkodliwe, i taka radykalna zmiana nie zasila jednak cukrem raka ? To s± tylko moje przypuszczenia, no bo jednak jest ta terapia bardzo skuteczna. Ale mo¿e nie mo¿na u¿ywaæ nazwy dieta, a tylko terapia dra Gersona, czyli lekarstwo, które siê bierze przez jaki¶ czas i potem odstawia ?

Mo¿e w ten sposób siê to raczysko za³atwia na amen ?

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 20, 2011, 09:11:54 »

W terapii dr.Gersona,naspepuje powrot do tradycyjnego pozywienia.Nasz uklad pokarmowy zostal skonstruowany tak,jak dla roslinozercow,stad bardzo dlugie jelita.Stworzone do tego wlasnie celu.Jelita miesozercow sa krotkie,stad mieso spozyte jest wydalane najdluzej po 2 godzinach.
My zostalismy stworzeni jako roslinozercy stad pozostalosci po swiecie rosli w postaci wlasnie jelit,paznokci /rosna po smierci/ i wlosow.To mamy ze swiata roslin.
Stad wlasnie ta terapia jest skierowana na te tory.
Mamy do jedzenia wszystko oprocz miesa,cukru,mleka i jego przetworow/ktore wurzadza wiecej zlego w organizmie niz dobrego/.To wszystko.Cala terapia jest do wykonania przede wszystkim w domu,bo w szpitalach Pani Gerson jest to tylko pokazywane,jak nalezy cala terapie stosowac i do domu.
Chcesz zyc,rob tak jak jest zalecane,nie chcesz Twoja wola.
Aha zapomnialabym.W terapii robi sie 7 rary dziennie lewatywy,zeby odciazyc watrobe,aby mogla ona skupic sie na leczeniu a nie przetwarzaniu spozytego pokarmu.
Podaje sie  rowniez bardzo duzo potasu,zeby wyplukac z komorek zmagazynowana w nich sol,bo tylko tak komorki sie jej pozbywaja.Podaje sie rowniez koenzym q10,niacyne i inne witaminy.Ale nie w jakichs wielkich dawkach.Tylko potas jest podawany w dawkach ogromnych,ale to na poczatku.
Cala terapia jest dla czlowieka,nie przeciwko niemu.

Osobiscie nie widze nic nienormalnego w zdrowym odzywianiu.Jezeli mnie to sluzy,to jak najbardziej jestem za.Juz slysze te glosy odnosnie lewatyw,ale jest to najskuteczniejsze sposob na oczyszczenie organizmu z tego calego swinstwa,ktore zbieralismy latami a ktore jest w nas w postaci np.kamieni kalowych,ktorych moze byc nawet 13 kg.!!!!!

Osobiscie nie jestem chora na raka,ale od ponad 3 lat,stosuje to wlasnie odzywianie.
Czuje sie ok.Poza ostatnimo perturbacjami sercowymi w dniach okolo 11,11,11,nic mi nie dolega,a i teraz serducho sie uspokoilo i jest ok.

Tak wiec dlaczego nie.Po co dyskusje.Robmy dobrze a nie duskutujmy,co jest lepsze a co nie.
Aha.Dluzszy czas juz uzywam xylitolu do slodzenia,Jest super.Zreszta mozna o nim poczytac rowniez u nas.

Tak wiec wrocmy do zrodla,a bedzie dobrze.
Serdecznie pozdrawiam.
barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 20, 2011, 09:35:42 »

No to mnie uspokoi³a¶. Dziêki.

Czy próbowa³a¶ stewii do s³odzenia ?

Pzdr barneyos   Cool

\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 20, 2011, 09:40:20 »

..ale te lewatywy,-
hm, rewelacja Mrugniêcie

PS. gdzie¶ w inny w±tku wklei³em filmik o najprostrzym sposobie na cukrzycê, i tu podobnie ca³a kuracja polega na min.,-
przez miesi±c- na od¿ywianiu siê jedynie surowymi warzywami, owocami i orzechami.

pozdrawiam i smacznego Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 20, 2011, 09:42:42 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 20, 2011, 10:06:28 »

@Greta
Podaje sie  rowniez bardzo duzo potasu,zeby wyplukac z komorek zmagazynowana w nich sol,bo tylko tak komorki sie jej pozbywaja.
Nadmiar potasu - hiperkaliemia
Hiperkaliemia jest zjawiskiem bardzo rzadkim. Spotkaæ j± mo¿na w zaawansowanych chorobach nerek prowadz±cych do ich niewydolno¶ci lub najczê¶ciej – w wyniku przedawkowania potasu stosowanego jako suplementacja. Nie mo¿na przedawkowaæ potasu spo¿ywanego w formie produktów naturalnych.

Objawy hiperkaliemii:
- zwolnienie akcji serca,
- spadek si³y miê¶niowej,
- parestezje koñczyn: mrowienie, drêtwienie.

http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zdrowe-od%C5%BCywianie/rola-potasu-w-organizmie

Tak¿e z tym potasem to uwaga. Dziwi mnie czemu tak zawziêcie ludzie usi³uj± pozbyæ siê z organizmu soli ?
Nie mam na my¶li soli chemicznej NaCl, która dla organizmu jest trucizn± po prostu, ale sól naturaln±, krystaliczn±, lub choæby t± morsk±.
Sól jest istotna dla nas.
Sól naturalna uwa¿ana jest, obok wody i tlenu, za podstawê ¿ycia. Sól w organi¼mie jest tym sk³adnikiem, który umo¿liwia bioelektryczno¶æ miêdzykomórkow±. Jednocze¶nie w jej krystalicznej formie jest ona energetycznym stabilizatorem ka¿dej komórki(...) Jej istota w organi¼mie cz³owieka jest trudno porównywalna z innymi sk³adnikami ludzkiego po¿ywienia. W jednej sekundzie organizm ludzki odnawia 8-9 bilionów komórek, niedobór soli w organi¼mie ludzkim prowadzi do zak³óceñ w tym procesie. (...)
(informacja z linka powy¿ej).
Wymiatanie na si³ê soli z komórek to , moim zdaniem , recepta na szybsze zej¶cie z tego ³ez pado³u Mrugniêcie
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 20, 2011, 10:16:01 »

Wymiatanie na si³ê soli z komórek to , moim zdaniem , recepta na szybsze zej¶cie z tego ³ez pado³u Mrugniêcie

trzeba uwa¿aæ na te kuracje ekstremalne,-
bowiem zwalczaj±c jedn± chorobê- powoduj± inn±.
Zreszt± tak dzia³aj± silne leki spod znaku "BigPharma"- "lecz±c" siej± spustoszenie w org. cz³owieka.  Niezdecydowany

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 20, 2011, 10:22:54 »

Stewii,nie uzywalam.Skoncentrowalam sie na profilaktyce.Nie mam raka,ale postanowilam,jak mowie profilaktycznie zastosowac sie do tej terapii,sprobowac /tak bylo na poczatku/choc powiem ze ze sceptycyzmem,do tego podeszlam.
Po jakims czasie,niedlugim,bylam mile zaskoczona.Efekty przeszly moje oczekiwania.Najwazniejsze,ze nie ciagnelo mnie do miesa i wedlin.Jakos tak sie stalo,ze nie mialam w ogole na mysli takiego jedzonka.Jednak spozywanie urozmaiconych warzyw i owocow,nie w nadmiarze,ale tyle ile sie chce i tego na co ma sie ochote,jest super.Skoncenttowalam sie na naszych rodzimych warzywach i owocach,sezonowych,tak jak zreszta proponuje sie w ksiazce,i jest efekt.Nie bede zachwalac,ale wrocilam do wagi sprzed wieku lat wczesniej,poprawila sie moja skora,wlosy,a najwazniejsze ze pozbylam sie alergii,na ktora cierpialam wiele lat.W tej chwili nie biore zadnych lekow na alergie i to dla mnie jest najwazniejsze.
Czytalam,ze ponad 90% chorob bierze sie z jelit.Tak wlasnie jest to centrum choroby albo zdrowia.Prowadzac w tej chwili takie odzywianie mysle,ze jest to prawda,bo nie choruje wcale,pozbylam sie alergii,nie dokucza mi zoladek,ktory przedtem byl moja zmora.
Ogolnie moge powiedziec,ze profilaktycznie,zaznaczam profilaktycznie tylko stosujac te terapie,nie caly protokol jak dla chorych,jestem w swietnej formie.
A wiadomo,ze jak nie ma choroby to i mysli sa inne.Inaczej patrzy sie na to nasze zycie.Problemy mam,jakzeby nie,ale nie sa one dla mnie juz takim wyolbrzymionym stanem.Staram sie panowac nad soba,nie podniecam sie niepotrzebnie,staram sie wyciszac.Przeciez i tak musze przezyc swoje zycie,tak jak to kiedys przed urodzeniem zaplanowalam,i tutaj kieruja sie moje mysli.
Tak wiec oczyszczenie sie ,to rowniez poprawa duchowa.Przynajmniej dla mnie.

Goraco polecam.Nie zniechecajcie sie i nie szukajcie nie wiadomo czego.Dajcie sie poniesc w jasna strone zycia.Zdecydowanie warto.
barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 20, 2011, 12:50:33 »

...
Czytalam,ze ponad 90% chorob bierze sie z jelit.
...

Ponoæ jelito grube to jedyny narz±d w ciele cz³owieka, który ma po³±czenie z wszystkimi innymi czê¶ciami i narz±dami cia³a. To powy¿sze stwierdzenie pasowa³oby do tego.

Stewia to super s³odzik i do tego naturalna ro¶linka.

http://stewia.info.pl/

Pzdr barneyos   Cool

Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: