Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:59:33

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: musialem o tym napisac  (Przeczytany 12933 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 29, 2008, 00:02:35 »

Zazdro¶æ, z³o¶æ cierpienie s± wynikiem braku mi³o¶ci...
Strach przed utrat±, przed mo¿liwo¶ci± odej¶cia bliskiej osoby powoduje uczucie zazdro¶ci. Prawdziwa mi³o¶æ zazdro¶ci nie stworzy. Kto¶ kto zazdro¶æ uto¿samia z mi³o¶ci± nic o tej drugiej nie wie. Cz³owiek który rozbudowa³ wewnêtrzn± mi³o¶æ, pokocha³ siebie, przyci±gnie do siebie tak± sam± postaæ ( na zasadzie podobne przyci±ga podobne ) p³ci przeciwnej. Prawdziwie kochaj±cy siê ludzie nie zaznaj± uczucia zazdro¶ci, nie musz± byæ ze sob± do koñca ¿ycia, mog± ¿yæ w innych zwi±zkach, ale mi³o¶æ jest w nich dalej. Ludzie o wielkich sercach nie musz± ograniczaæ siê do kierowania swych uczuæ do jednej osoby, jednak najczê¶ciej tak jest, ¿e cz³owiek któremu po¶wiêcili swe ¿ycie jest dla nich najwiêksz± ¶wiêto¶ci±. Nie rozmieniaj± siê na drobne, nie skacz± z kwiatka na kwiatek, dochodzi do tego ¿e nie musz± nawet wspó³¿yæ, wystarczy tylko bycie. Wystarczy rado¶æ z tworzenia duchowej wspólnoty.

Seksualno¶æ tworzy napiêcia, czêsto jest tak, ¿e ludzie wykorzystuj± siê nawzajem, potrzebuj± wspólnych kontaktów i boj± siê ¿e zostan± od tych przyjemno¶ci odciêci, tylko ¿e to nie jest mi³o¶æ, to zwyk³a chêæ zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, psychologicznych czy spo³ecznych. Gdy minie pierwsza euforia, zakochani prze¶cigaj± siê, kto jak± zajmie pozycjê, kto kim bêdzie manipulowa³, kto kogo wykorzystywa³ - to nie ma nic wspólnego z mi³o¶ci±. Tak ¿yje wiêkszo¶æ, tak nas uformowa³a cywilizacja.

Mam nadziejê, ¿e ¿ycie na Ziemi siê zmieni, ¿e prawdziwa mi³o¶æ bêdzie czê¶ciej spotykana, ¿e instrumentalne traktowanie partnera bêdzie "widoczne", ¿e k³amstwo bêdzie widaæ na kilometr...U¶miech
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 29, 2008, 00:40:37 »

Seksualno¶æ tworzy napiêcia, czêsto jest tak, ¿e ludzie wykorzystuj± siê nawzajem, potrzebuj± wspólnych kontaktów i boj± siê ¿e zostan± od tych przyjemno¶ci odciêci, tylko ¿e to nie jest mi³o¶æ, to zwyk³a chêæ zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, psychologicznych czy spo³ecznych. Gdy minie pierwsza euforia, zakochani prze¶cigaj± siê, kto jak± zajmie pozycjê, kto kim bêdzie manipulowa³, kto kogo wykorzystywa³ - to nie ma nic wspólnego z mi³o¶ci±. Tak ¿yje wiêkszo¶æ, tak nas uformowa³a cywilizacja.

Mam nadziejê, ¿e ¿ycie na Ziemi siê zmieni, ¿e prawdziwa mi³o¶æ bêdzie czê¶ciej spotykana, ¿e instrumentalne traktowanie partnera bêdzie "widoczne", ¿e k³amstwo bêdzie widaæ na kilometr...U¶miech

powiem ci tak - m±dry z ciebie cz³owiek.

W³a¶nie takie posty jak ten wy¿ej sprawi³y, ¿e tu jestem i chcê tu pisaæ.. oraz wymieniaæ do¶wiadczenia
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 29, 2008, 19:50:07 »

Sqnik zastanawia siê nad przyczyn± calego z³a na tym padole lez. Znalaz³em w "Radzie Dziewiêciu" ciekaw± my¶l, wyja¶nienie:

"IRENE: Jedno z pytañ, jakie chcia³abym zadaæ, dotyczy pojêcia ludzkiego cierpienia oraz tego, jak do niego dosz³o. Rozumiem, ¿e kiedy ludzie byli jeszcze niewinni, prawdopodobnie nie istnia³o ono.Jak ono powsta³o, jaki jest jego cel? Czy ma ono zwi±zek ze strachem, jaki odczuwa cz³owiek przed nowym? Dlaczego cierpienie w ogóle istnieje?TOM: Najpierw musisz wiedzieæ, ¿e Ziemia jest jedyn± planet± w ca³ym Wszech¶wiecie, na której mo¿na dokonywaæ wyborów. Na pocz±tku ludzko¶æ chodzi³a z bogami, a znacie przecie¿ historiê pokusy drzewa ¿ycia: podkuszono ich, aby spróbowali rado¶ci bycia jednym z ca³ym stworzeniem. Wtedy Stwórca powiedzia³: “Tego wam nie wolno". Mimo to, wolno im by³o dokonaæ wyboru. I ludzko¶æ dokona³a wyboru. Od tego dnia to nie Stwórca was karze, ale sami siê karzecie, bo dotknêli¶cie Wiedzy o tym, kim naprawdê jeste¶cie i przerazi³o was to, bo wiedzieli¶cie, ¿e nie jeste¶cie w stanie poj±æ tej wiedzy dog³êbnie i ca³kowicie.Wtedy sta³o siê konieczne zaludnienie Ziemi, tak wiêc wszystkie komórki Stwórcy sta³y siê pojedynczymi jednostkami i wolnymi duszami, aby mog³y z wyboru staæ siê jedno¶ci± i harmoni±. Dlatego te¿ Ziemia jest jedyn± planet± posiadaj±c± ¶wiadomo¶æ, a ludzie sami wybrali smutek z powodu zniszczenia zaufania, którym ich obdarzono i zaczêli po¶wiêcaæ siebie i swoje dzieci. Czas, aby Zakoñczyæ tê farsê po¶wiêcenia, bo to w³a¶nie ona trzyma was w pêtach. Trzeba uwolniæ ludzko¶æ!IRENE: Wiêc niektórzy przywódcy religijni wykorzystali to poczucie winy?TOM: W³a¶nie. Wykorzystali, poniewa¿ by³ to dobry sposób, aby trzymaæ ludzi w ryzach. S³uchaj uwa¿nie: kiedy istnieje kto¶, kto rozumie energie ca³ego stworzenia i wie jak mo¿na je spo¿ytkowaæ, aby staæ siê bogiem, wtedy resztê ludzko¶ci trzyma w ryzach.IRENE: Na pocz±tku, dlaczego Stworzyciel zabroni³ cz³owiekowi wiedzieæ?TOM: Wa¿ne by³o, aby ludzie zaczêli istnieæ bez tego zakazu, ale za to z zaufaniem i mo¿liwo¶ci± wyboru.IRENE: Wiêc nie chodzi³o o to, ¿e “Nie bêdziesz wiedzia³", chodzi³o o “W porz±dku, oto pierwszy przyk³ad wyboru, ja twierdzê, – e nic mo¿esz go mieæ, teraz za to mo¿esz wybraæ: albo bêdziesz mi pos³uszny, albo nie".TOM: To prawda, lecz zrozum te¿, ¿e kiedy jeste¶ pos³uszna, to jest to æwiczenie, po którym nie musisz ju¿ d³u¿ej byæ pos³uszna.IRENE: Pos³uszeñstwo nie wyklucza wolnej woli, a raczej dzia³a na jej korzy¶æ, poniewa¿ nie przywi±zujesz do pos³uszeñstwa takiej wagi.TOM: To w³a¶nie jest wielka prawda. Tak.MIKI: Wydaje siê, ¿e niektórzy ludzie d¼wigaj± na barkach wiêksze ciê¿ary ni¿ inni, wiêcej cierpi±. Czy dzieje siê tak dlatego, aby daæ tym ludziom jak±¶ nauczkê, lub nauczyæ czego¶ innych, czy te¿ jest to po prostu ich pech?"
sqnik
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 30, 2008, 08:31:43 »

mam dziwne wrazenia bez kitu ^^ gdybym stal obok i widzial swoje mysli pomyslalbym czubek Chichot w kazdym razie czulem sie jak na jakis testach przez ostatni okres czasu a w niedziele to bylem juz tak zmeczony i w ogole... a teraz od poniedzialku czuje ze sily mi powrocily, dawno tak dobrze sie nie czulem Chichot ciewakwe czy przeszedlem te testy Jêzyk hehe tylko teraz co dalej  ?czekam z niecierpliwoscia U¶miech pozdro
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: