Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 22:50:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: List otwarty w obronie rozumu  (Przeczytany 5747 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Leszek
Go¶æ
« : Luty 28, 2009, 23:53:50 »

List otwarty do Pani Jolanty Fedak Ministra Pracy i Polityki Spo³ecznej

Szanowna Pani Minister,

Podleg³a Pani Minister instytucja publiczna Urzêdy Pracy zamie¶ci³a na swojej stronie internetowej dokument zatytu³owany: Klasyfikacja zawodów i specjalno¶ci. Dokument ten, powsta³y w wyniku realizacji Rozporz±dzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 8 grudnia 2004 r. (Dz. U. 2004 nr 265 poz. 2644), sankcjonuje wykonywanie w Polsce zawodów na niej umieszczonych oraz, wyj±tkowo precyzyjnie, okre¶la co stanowi esencjê wykonywania tych¿e zawodów.

Ni¿ej podpisani uwa¿aj± za skandaliczne umieszczenie na tej li¶cie szeregu profesji niemaj±cych nic wspólnego z cywilizacj± XXI wieku, a ju¿ na pewno z oficjalnie g³oszon± przez Rz±d RP ide± tworzenia spo³eczeñstwa opartego na wiedzy.

Do takich pozycji nale¿± np. "zawody": astrolog, wró¿bita, bioenergoterapeuta, refleksolog, radiesteta itp. Przytaczamy poni¿ej, w pe³nym brzmieniu, dwa z tych wpisów:

Astrolog (Kod:514901)

Synteza:
Bada wp³yw poszczególnych planet uk³adu s³onecznego i gwiazd sta³ych na ¶rodowisko ziemskie; okre¶la i analizuje zarówno fizyczn±, jak i psychiczn± sferê zjawisk wywo³ywanych przez oddzia³ywanie okre¶lonych konfiguracji planetarnych i gwiezdnych w celu uzyskania informacji dotycz±cych najczê¶ciej cz³owieka - jego zdrowia, psychiki i losu oraz danych przydatnych w innych dziedzinach ¿ycia, takich jak meteorologia czy uprawa ro¶lin.
Zadania zawodowe:
    * sporz±dzanie horoskopu urodzeniowego, stanowi±cego psychofizyczny portret cz³owieka w celu samopoznania, okre¶lenia pola mo¿liwo¶ci i ukierunkowania w ¿yciu;
    * opracowywanie prognozy w zakresie wybranych spraw, problemów, predyspozycji i zdarzeñ odnosz±cych siê do jednostki b±d¼ ogó³u, danej chwili, roku lub wieku;
    * udzielanie porad dotycz±cych konkretnych zagadnieñ, takich jak: stan zdrowia, wybór partnera w mi³o¶ci i ma³¿eñstwie b±d¼ interesach, korzystny moment na zawarcie transakcji, wykorzystanie uzdolnieñ lub mo¿liwo¶ci zawodowych.

Dodatkowe zadania zawodowe:
    * dawanie wskazañ dotycz±cych osobistego rozwoju wewnêtrznego;
    * prowadzenie pracy badawczej i obliczeñ statystycznych, przy u¿yciu wspó³czesnej aparatury, metodologii i terminologii naukowej.

Wró¿bita (Kod:514903)

Synteza:
¦wiadomie wykorzystuj±c wrodzone uzdolnienia do dzia³ania w obszarze zjawisk nadprzyrodzonych, dokonuje wgl±du w przesz³e i przysz³e wydarzenia przy zastosowaniu ukszta³towanych przez tradycjê ró¿nych form wró¿enia, takich jak: karty (zw³aszcza tarot), kaba³a, I-cing (zgodnie ze starochiñsk± "Ksiêg± przemian"), chiromancja (wró¿enie z rêki), katoptromancja i krystalomancja (przepowiadanie przysz³o¶ci za pomoc± zwierciad³a lub kryszta³u) itp.

Zadania zawodowe:
    * przepowiadanie przysz³o¶ci, czasem ujawnianie przesz³o¶ci - zale¿nie od przyjêtej metody i poziomu wiedzy wró¿bity - zwi±zane z konkretnym poradnictwem lub psychoterapi±;
    * udzielanie porad dotycz±cych zaginionych osób lub rzeczy;
    * wyja¶nianie pod³o¿a i uwarunkowañ zjawisk okre¶lonych jako niezwyk³e.
Dodatkowe zadania zawodowe:

* wykorzystywanie zdolno¶ci jasnowidzenia, jasnos³yszenia, wspieranie wró¿enia zjawiskami mediumicznymi, wykorzystywanie telepatii, teleportacji oraz czerpanie z informacji zawartych w polach morfogenetycznych;
    * stosowanie metod w³a¶ciwych astrologii, numerologii, psychografologii lub innym biotronicznym dziedzinom.

Stwierdzamy, ¿e teksty tych wpisów s± ca³kowicie pozbawione podstaw racjonalnego my¶lenia, zawieraj± elementarne b³êdy naukowe i przyczyniaj± siê do szerzenia zabobonów i pseudonaukowego spojrzenia na otaczaj±c± nas rzeczywisto¶æ. Umo¿liwiaj± te¿, osobom paraj±cym siê praktyk± znachorsk±, powo³ywanie siê na wspomniany dokument w przypadku wykrycia ich dzia³alno¶ci naruszaj±cej prawo, np. prowadzenia szkodliwych praktyk "leczniczych" (porównaj Zadania zawodowe astrologa).

Zwracamy uwagê, ¿e zalegalizowana w rozporz±dzeniu definicja radiestezji, jako jednego z rodzajów rzemios³a, by³a powodem dopuszczenia przez S±d Najwy¿szy opinii radiestety na równi z opiniami innych bieg³ych s±dowych (Uchwa³a SN z dn. 30.10.1985, sygn. akt SN III CZP 59/85).

Stwierdzamy, ¿e publikacja dokumentu "Klasyfikacja zawodów i specjalno¶ci - opisy grup i zawodów" na stronie internetowej podleg³ej Pani Minister o¶miesza Pani urz±d, a przez to narusza powagê Rzeczpospolitej.

Stwierdzamy, ¿e marnotrawienie publicznych pieniêdzy lub ¶rodków p³yn±cych z Unii Europejskiej na tworzenie tego rodzaju absurdalnych dokumentów powinno byæ karalne. Dlatego domagamy siê ujawnienia winnych tego skandalu.

Na skutek ¶wiatowych zawirowañ gospodarczych Polska znalaz³a siê w sytuacji, z której wyj¶cie bêdzie niezwykle trudne. Nie pomog± nam w tym wró¿bici i szamani, ale in¿ynierowie, naukowcy, nauczyciele, lekarze i wszyscy ciê¿ko pracuj±cy ludzie ró¿nych zawodów. Umieszczenie ich na tej samej li¶cie co astrologów i refleksologów przez konstytucyjne w³adze Polski, uwa¿amy za obrazê.

W imieniu tych wszystkich domagamy siê przeprosin i usuniêcia tych "zawodów" z Klasyfikacji.

http://www.cft.edu.pl/protest/
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 23:59:18 wys³ane przez Leszek » Zapisane
ambro¿y
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 00:34:15 »

Widzê, ¿e nastêpny kabaret siê szykuje...
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2009, 01:11:24 »

Szanowny autorze tego listu,
prawo, to prawo, trzeba sklasyfikowaæ wszystkie zawody, nawet te, które do tej pory by³y w tzw. szarej strefie.
Skoro wró¿bita bra³ kasê za swoje us³ugi, to w sytuacji braku okre¶lenia prawnego jego profesji, pañstwo nie mog³o by opodatkowaæ jego przychodów. Pañstwo nie lubi sytuacji, w której nie ma mo¿liwo¶ci opodatkowania swoich obywateli, wiêc je¶li nawet jakiej¶ jej czê¶ci nie spodoba siê umiejscowienie ich obok ma³o dostojnych profesji, to pañstwo przychyli siê do usankcjonowania nawet obserwatora fusów czy, interpretatora zmarszczek, aby tylko doprowadziæ do opodatkowania.

Proszê, nie czepiaj siê astrologów, to prawdziwi naukowcy, a to, ¿e dyletanci i miernoty spo³eczne pozbawi³y ich katedr, to ca³kowicie inna sprawa i na pewno nie ich wina, tylko upad³ej zdegenerowanej cywilizacji, opartej na krótkowzrocznej ocenie tylko tego, co jest w zasiêgu jej zrozumienia. Pewnie zauwa¿y³e¶, ¿e ¶wiadomo¶æ ludzka bardzo szybko siê poszerza, nowe granice mo¿liwo¶ci docieraj± nawet do w³adz (co dawniej by³o nie do pomy¶lenia), nie ograniczaj wiêc Pani Minister swoj± pro¶b±, nie ograniczaj siebie dotychczasowymi pogl±dami i pomy¶l, ¿e pogl±dów nie zmieniaj± tylko ci, którzy z ró¿nych powodów nie mog± my¶leæ.

Taki, dajmy na to jasnowidz, kasiorê trzepie na powa¿nych instytucjach publicznych, obs³uguje g³owy pañstwowe, pracuje w wywiadzie, kontrwywiadzie i policji, a ty, z tym swoim li¶cikiem wyskakujesz i nara¿asz mo¿liwo¶æ znalezienia p³aszczyzny wspólpracy pomiêdzy stronami na szwank. Przecie¿ ten list, osi±gnie inny skutek od zamierzonego, nagle zawód astrolog, rozreklamowany przez media, mo¿e staæ siê bardziej honorowanym od innych zawodów, np Twojego. Nagle siê oka¿e, ¿e to co Ci siê wydawa³o jest ca³kowicie nie zgodne z prawd±, zastanów siê proszê ,jeszcze nad celem i skutkiem wysy³ania tego listu.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 09:09:06 wys³ane przez Thotal » Zapisane
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2009, 08:37:57 »

Nie wiem Thotal czemu przypisujesz mi ten li¶cik. Ja po prostu to zamie¶ci³em tutaj, bo dla mnie jest to ciekawostka kulturowa - zderzenie dwóch sposobów rozumienia ¶wiata. Zamie¶ci³em, bo to w pewnym sensie zabawne.
Inicjatorami akcji s±:
    * Prof. dr hab. £ukasz A. Turski (CFT PAN i UKSW)
    * Dr Tomasz Witkowski (Wydawnictwo MODERATOR)
    * Dr Tomasz Sowiñski (CFT PAN)
http://www.cft.edu.pl/protest/o_nas.php

A podpisa³o siê pod listem ju¿ 3450 osób:
http://www.cft.edu.pl/protest/lista.php
Piszesz "z tym swoim li¶cikiem wyskakujesz i nara¿asz mo¿liwo¶æ znalezienia p³aszczyzny wspó³pracy pomiêdzy stronami na szwank".
To nie mój li¶cik. Sk±d taki pomys³? Czy¿by lenistwo, aby zerkn±æ na listê inicjatorów? Z innego punktu widzenia kompletny brak odpowiedzialno¶ci. Przypisujesz mi co¶, o czym tylko poinformowa³em. Rozwój czêsto dokonuje siê przez zderzenie stanowisk, wiêc zamiast siê okopaæ, ludzie mogliby zacz±æ rozmawiaæ. Tym bardziej , ¿e jedni drugich chc± skre¶liæ z listy zawodów. Naprawdê super sytuacja. :-)
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 12:31:01 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2009, 10:21:25 »

Bardzo przepraszam za moje niedopatrzenie i pos±dzenie Ciê o autorstwo tego listu, naprawdê bardzo ceniê Ciê za wiele m±drych inicjatyw na forum i nie mog³em wyj¶æ z podziwu, jak czê¶æ Polskiej inteligencji mo¿e byæ a¿ tak krótkowzroczna.

Jeszcze raz Ciê przepraszam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 10:22:18 wys³ane przez Thotal » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2009, 11:03:14 »

W sumie to wróżki/wróżbici, jasnowidze, uzdrowiciele itp. tak jak wszyscy powinni być ZAREJESTROWANI I PŁACIĆ PODATEK od swoich dochodów. Myślę, że głównie o to chodzi w tej nowej ustawie i dlatego ją POPIERAM.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 11:03:56 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2009, 11:34:41 »

NIKT NIE POWINIEN P£ACIÆ PODATKU !!!

tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2009, 12:00:16 »

a to ju¿ odmienna kwestia Jêzyk
i te¿ siê zgadzam U¶miech

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
radoslaw
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2009, 15:15:10 »

¼ród³o http://kodczasu.ronus.pl/forum/viewtopic.php?t=691&start=300
"
Polski racjonalizm ma oblicze faszyzmu czy raczej kompletnego idiotyzmu?

Mam przed sob± „Fakt”, a w nim artyku³ pt. „Protest przeciwko zawodowi wró¿bita”. Dosta³am te¿ link do petycji, któr± podpisuje elita intelektualna Polski. Nazywa siê to szumnie „List otwarty w obronie rozumu” i jest polemik± z dokumentem pt. “Klasyfikacja zawodów i specjalno¶ci”, w której wymienione s± takie zawody jak wró¿bita, refleksolog, radiesteta, astrolog czy bioenergoterapeuta.

Niestety, z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e ta akcja nie ma nic wspólnego z rozumem. Jest to natomiast klasyczny popis mentalno¶ci inkwizytorskiej i zapêdów totalitarnych. Je¶li grozi nam powrót do ¶redniowiecza, to nie za spraw± wró¿biarskich zabobonów, lecz z powodu powrotu prze¶ladowañ identycznych jak te, którymi ws³awi³a siê ¶wiêta inkwizycja. Mamy tu niechlubny popis nietolerancyjnej i za¶ciankowej mentalno¶ci, zdecydowanie niegodnej prawdziwego intelektualisty i uczonego. No i niestety, je¶li potraktowaæ to powa¿nie - jest to przejaw nikczemnej ma³ostkowo¶ci, która nie przystoi osobie o szerokich horyzontach intelektualnych.

Prof. £ukasz Turski z Centrum Fizyki Teoretycznej PAN pyta dramatycznie, niczym postaæ z greckiej tragedii: „Gdzie jest granica idiotyzmu? (…) Nie mo¿na czuæ siê bezpiecznie w pañstwie, w którym powstaj± takie dokumenty”. Wtóruje mu grzmi±cy z oburzenia psycholog, dr Tomasz Witkowski, potêpiaj±cy „zabobony” niegodne XXI wieku.

Nie wiem, jaki interes ma fizyk, ale domy¶lam siê, co boli psychologa. Nie dalej jak dwa dni temu Radio TokFm poda³o wiadomo¶æ, ¿e kryzys stopniowo obejmuje wszystkie bran¿e z wyj±tkiem wró¿biarskiej, która wrêcz rozkwita. Ludzie na gwa³tu rety poszukuj± wiedzy o tym, co ich czeka, masowo udaj±c siê do specjalistów od zagl±dania w przysz³o¶æ. Widocznie gabinety psychologów, a zatem i ich portfele opustosza³y, st±d ten ¿al…

Ministerstwo Pracy, ustami minister Jolanty Fedak wyra¿a zdziwienie i na tym, przynajmniej na razie, koñczy dyskusjê.

S±dzê, ¿e wró¿bici nie maj± siê czego baæ, a raczej mog± siê ¶miaæ, bo czysta ekonomia uratuje ich przed popadniêciem w nie³askê. Wystarczy policzyæ, ile wp³ywa do pañstwowej kasy dziêki podatkom z tej niecnej dzia³alno¶ci, ¿eby spaæ spokojnie.

Je¶li natomiast chodzi o poczucie bezpieczeñstwa w pañstwie, id±ce w ¶lad za jego prawodawstwem, to ja czu³abym siê ¶miertelnie zagro¿ona, gdyby wprowadzono zakaz uprawiania dowolnego, nie stanowi±cego zagro¿enia dla bezpieczeñstwa i zdrowia obywateli zawodu i zmuszono s³u¿by porz±dkowe do jego egzekwowania.

Pañstwo musi staæ na stra¿y porz±dku i bezpieczeñstwa obywateli, a jego policje maj± pilnowaæ, ¿eby tego porz±dku nie naruszano. Je¶li ich moce zostan± skierowane na walkê z wiatrakami mo¿e siê okazaæ, ¿e zabraknie ich tam, gdzie s± naprawdê potrzebne. Ja oczekujê, ¿e prawo i policja bêd± chroni³y mnie przed naprawdê gro¼nymi zjawiskami, takimi jak kradzie¿e, rozboje, podpalenia, gwa³ty czy morderstwa. Jest to szczególnie wa¿ne teraz, gdy policja nie ma pieniêdzy na benzynê i pensje dla pracowników. Nie chcê przeczytaæ w prasie, ¿e dzielni stró¿e prawa uganiali siê przez ca³y dzieñ za jak±¶ babci± ukrywaj±c± pod p³aszczem karty tarota czy za innym bioterapeut±, niecnie nak³adaj±cym rêce na ludzi, którzy zg³osili siê do niego z w³asnej, nieprzymuszonej woli, zamiast przyjechaæ na miejsce morderstwa czy powa¿nego wypadku komunikacyjnego.

Jako wolna obywatelka wolnego kraju domagam siê poszanowania dla moich w³asnych decyzji i wyborów. Je¶li mam ochotê daæ pieni±dze pijakowi le¿±cemu na ulicy, to moja sprawa. Je¶li chcê je wydaæ na edukacjê moich dzieci, to mam do tego prawo. A je¶li zapragnê zasiêgn±æ porady zaæpanej i rozczochranej czarownicy, siedz±cej w cuchn±cym bagnie, to kogo to mo¿e obchodziæ? Kto ma prawo ingerowaæ w moje osobiste ¿ycie i zabraniaæ mi robiæ czegokolwiek, nawet, je¶li mia³yby to byæ g³upoty, idiotyzmy i totalne kretynizmy?

Domagam siê przyznania mi prawa do robienia g³upstw!

Id±c do wró¿ki, lekarza lecz±cego homeopati±, radiestety wyznaczaj±cego mi miejsce do postawienia ³ó¿ka nikomu nie robiê krzywdy, a tym bardziej nie pope³niam zbrodni. A to, co robiê sobie, to wy³±cznie moja w³asna sprawa i nikt nie ma prawa broniæ mnie przede mn± sam±.

Jak tak dalej pójdzie, bêdziemy zmuszeni do posiadania kaftana bezpieczeñstwa w ka¿dym mieszkaniu, ¿eby jaka¶ dobra dusza mog³a nas powstrzymaæ przed szaleñstwem wydawania naszych w³asnych pieniêdzy na to, na co chcemy (byæ mo¿e nierozs±dnie) je wydaæ. Którego¶ dnia jaki¶ fanatyczny i pe³en frustracji „intelektualista” od siedmiu bole¶ci mo¿e doj¶æ do wniosku, ¿e tañce stanowi± obrazê dla rozumu, bo nie wyk³ada siê ich w uczelniach wy¿szych, za¿±da wiêc ich delegalizacji i wydania zakazu urz±dzania zabaw. Strach pomy¶leæ, jak d³uga musia³aby byæ lista zakupów czy czynno¶ci dozwolonych i zakazanych i jakie wojny w sejmie toczyliby pos³owie, ustalaj±c, co nam wolno, a czego nie. Mo¿e siê okazaæ, ¿e którego¶ dnia zaka¿± u¿ywania cukru lub soli, bo niezdrowe. Lub nielegalne stanie siê wychodzenie z domu, bo ceg³a mo¿e spa¶æ z dachu, jaki¶ samochód mo¿e nas potr±ciæ lub inna franca zagroziæ naszemu zdrowiu.

Od takiego my¶lenia ku systemowi totalitarnemu wiedzie prosta droga (a wiele wskazuje na to, ¿e d±¿± do niego potê¿ne i wcale nie ¶mieszne si³y).

Najlepiej bêdzie, je¶li nas wszystkich totalnie ubezw³asnowolni± jako kompletnych kretynów, mog±cych sobie potencjalnie zaszkodziæ. Jako bezmy¶lne i nieodpowiedzialne byd³o powinni¶my zostaæ zaczipowani, niczym krowy posiadaj±ce kolczyki w uszach i poddani sta³ej inwigilacji. A je¶li to za ma³o, to zawsze przecie¿ mo¿na przeprogramowaæ czipy tak, ¿eby sterowa³y nami, niczym bezwolnymi automatami. Po co mamy sami my¶leæ? Po co mamy sobie szkodziæ w³asn± g³upot±? Przecie¿ s± m±drzejsi od nas, którzy wiedz± lepiej, jak powinni¶my ¿yæ i na co umieraæ.

Tak, panowie i panie intelektuali¶ci, rzeczywi¶cie, wasz intelekt jest wielki. K³aniam siê wam z szacunkiem do samej ziemi. Mo¿ecie mnie poca³owaæ w zadek, który przy okazji wypinam.

Na s±siedniej stronie „Faktu” widzê tekst pt. „Zakaz in vitro wkrótce trafi do sejmu”. Wszêdzie tylko zakazy i nakazy, ograniczaj±ce wolno¶æ osobist± i prawa obywatelskie. Czy pañstwo nie ma nic lepszego do roboty, tylko dyktowaæ ludziom jak maj± ¿yæ i jak siê rozmna¿aæ?

Skoro panom naukowcom nie podoba siê, ¿e religijni inkwizytorzy wtr±caj± siê w ich badania naukowe nad komórkami macierzystymi, niech sami nie robi± innym tego, co im niemi³e. Czym w koñcu ró¿ni siê mentalno¶æ ¶wiat³ego naukowca od mentalno¶ci religijnego prymitywa?

Autor: Maria Sobolewska
"

pozdrawiam
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2009, 00:20:57 »

A oczywi¶cie renty, emerytury, zasi³ki, p³ace dla szpitali, szkó³, uczelni etc by siê pojawia³y z powietrza, naczelny Iluminata Tusk wyci±ga³by je ze swojego kapelusza zamiast królika Jêzyk I¶cie ortodoksyjno-punkowe my¶lenie Chichot (bez urazy dla punków, mam na my¶li tych fanatyczno-ideologicznych jedynie Jêzyk)
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2009, 01:22:28 »

Tene,
Mordo Ty moja, daj spokój, nie ograniczaj siê, rusz wreszcie wyobra¼ni± Du¿y u¶miech
i poczytaj esej (chyba od Rados³awa) o odwróconej sile pieniêdzy w nowej ekonomii...

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2009, 01:45:22 »

Tene,
Mordo Ty moja, daj spokój, nie ograniczaj siê, rusz wreszcie wyobra¼ni± Du¿y u¶miech
i poczytaj esej (chyba od Rados³awa) o odwróconej sile pieniêdzy w nowej ekonomii...

Thotal, ja ju¿ rusza³em wyobra¼ni±, jak móg³by wygl±daæ ¶wiat bez ograniczajacego pieniadza, gdzie ka¿dy ma sensown± rolê, daje swój wk³ad w spo³eczeñstwo, etc. Tylko teraz sk³oñ te kilka miliardów ludzi do takiego samego ruszenia wyobra¼ni±, to bêdzie mi³o. BO bez tego to mozemy sobie weso³o dywagowaæ, ale nic konkretnego sie nie zrobi Mrugniêcie

Tene
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 11:53:26 »

Szczeciñska kuria wyda³a list, w którym ostrzega przed korzystaniem z us³ug wró¿ek i uczestnictwem w ezoterycznych imprezach. Organizatorzy targów "Sydonia" s± zaskoczeni

List czytali ksiê¿a z ambon w zachodniopomorskich ko¶cio³ach w minion± niedzielê. Komunikat nawi±zuje wprost do zapowiadanych na najbli¿szy weekend Targów Medycyny Naturalnej "Sydonia". Od dziesiêciu lat w Szczecinie organizuje je prywatna firma Raj z Mazowsza. Na stoiskach w hali sportowej przy ul. Narutowicza urzêduj± wró¿ki, sprzedawane s± zio³a, "kamienie szczê¶cia", kadzide³ka, prezentuj± siê szko³y medytacji, szamanki, chiromanci, numerolodzy czy jasnowidze. Co roku odwiedzaj± je t³umy szczecinian.

"Udzia³ w tego typu spotkaniach, a szczególnie korzystanie z horoskopów, us³ug wró¿ek, bioenergoterapeutów, tzw. uzdrowicieli, wywo³ywanie duchów i nabywanie rzekomo magicznych przedmiotów jest sprzeczne z wiar± katolick± i stanowi grzech przeciwko pierwszemu przykazaniu: nie bêdziesz mia³ bogów cudzych przede mn±. Gdy chrze¶cijanin uprawia tego typu praktyki, wystawia siebie na niebezpieczeñstwo dzia³ania z³ego ducha, którego celem jest zerwanie wiêzi z Bogiem" - czytamy tymczasem w ko¶cielnym komunikacie.

- Nie twierdzimy, ¿e grzechem jest samo uczestnictwo w tego typu imprezie, ale mówimy "uwaga" - wyja¶nia ks. dr S³awomir Zyga z wydzia³u duszpasterskiego szczeciñskiej kurii. - Targi s± tylko dla nas pretekstem, by przypomnieæ, ¿e je¶li kto¶ np. wywo³uje duchy, to jest to sprzeczne z pierwszym przykazaniem, jest wiêc grzechem. Ale i uczestniczenie w samej imprezie mo¿e byæ pokus± do spróbowania tego typu praktyk.

Podkre¶la, ¿e komunikat powsta³ dlatego, ¿e "ksiê¿a i wierni pytali, dlaczego Ko¶ció³ w tej sprawie nie zabiera g³osu".

Ca³o¶æ:
http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,6362159,Kosciol_ostrzega_przed_wrozkami.html
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: