Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:15:30

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kod Biblii  (Przeczytany 16888 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
diabolicq
Go¶æ
« : Marzec 09, 2009, 11:27:47 »

Ostatnio przeczytalem dwie czesci ksiazki "Kod Biblii"  Autora Michael Drosnin ktora lekko mnie sprowokowala do dalszych poszukiwan. Nieznalazlem nic na forum wiec postanowilem otworzyc nowy watek.

Muszê przyznaæ, i¿ istnienie takowego kodu w Biblii by³oby rzecz± wrêcz nies³ychan± i mo¿na by jego odkrycie ¶mia³o nazwaæ odkryciem wszechczasów. Oczywiscie je¶li uda³o by siê je potwierdziæ ponad wszelk± w±tpliwo¶æ. A w±tpliwo¶ci jednak istniej± i zrodzi³y siê w mojej g³owie zaraz po pierwszym przeczytaniu informacji o istnieniu takowego kodu.

Wiem, i¿ wielu z nas (mnie tak¿e) wydaje siê to dosyæ niesamowite i odrobinê traci przepowiedniami jakich wiele zawsze siê pojawia. Przepowiednie takie zawsze budzi³y wiele kontrowersji, i nie ma siê czemu dziwiæ. Nie mam jednak zamiaru roztrz±saæ tutaj problemu, czy mo¿na przepowiadaæ przysz³o¶æ, czy nie - a jedynie przyjrzeæ siê przedstawionym faktom - nie wa¿ne jak niesamowita jest teza, je¿eli ma siê niezbite dowody, to trzeba j± uznaæ za prawdziw± - i odwrotnie - je¶li mamy dowody j± obalaj±ce - za fa³szyw±. Wiêc przyjrzyjmy siê dowodom!

Przeskakuj±c odpowiedni± ilo¶æ liter w odpowiednio d³ugim tek¶cie, mo¿na znale¼æ prawie ka¿de s³owo, z tym siê ka¿dy zgodzi. Natomiast je¶li znajdujemy d³u¿szy ci±g wyrazów - no to ju¿ siê mo¿na zacz±æ zastanawiaæ. Nie mam zamiaru rozpatrywaæ sprawy, z punktu widzenia statystyki czy te¿ rachunku prawdopodobieñstwa (chocia¿ móg³bym ;^), ale to jest widoczne ju¿ na "oko". Je¿eli faktycznie mo¿na znale¼æ nazwisko Einstein - i krzy¿uj±ce siê z nim s³owa nawi±zuj±ce dosyæ znacz±co do jego osoby, to staje siê to ju¿ bardzo ciekawe, i ju¿ jeste±my sk³onni w to uwierzyæ. Je¶li zostajemy zasypani tego typu przyk³adami - padamy prawie pod ciê¿arem argumentów - "przecie¿ jedno czy dwa s³owa mog± byæ przypadkowe, ale tyle? I wszystko mo¿na znale¼æ!" Szczerze mówi±c mnie najbardziej zaniepokoi³o to "wszystko", oraz, ¿e zakodowana jest nieskoñczona liczba informacji. w 300.000 tysi±cach znaków, mo¿na zakodowaæ na prawdê du¿o, ale nie nieskoñczono¶æ (jak zreszt± w ka¿dej skoñczonej liczbie) a tu s³yszymy, ¿e czego by nie szukaæ, to mo¿na znale¼æ. Mo¿e wiêc faktycznie?

Wróæmy wiêc do naszego przyk³adu z Einsteinem. Czytamy wiêc, ¿e jego imiê wystêpuje TYLKO RAZ, ale za to przecinaj±c siê z bardzo znamiennymi zwrotami: "przepowiedzieli genialnego cz³owieka", "nauka", "nowe i wy¿sze zrozumienie", "teoria wzglêdno¶ci".
Niesamowite... czy jednak na pewno? Przykro mi, ale nie uwierzê, i¿ s³owo Einstein wystêpowa³o TYLKO RAZ! Je¶li by przeskakiwaæ, co dwie, co trzy itd. litery, to znajdziemy s³owo Einstein nawet w tek¶cie tego artyku³u - i to mo¿e wiêcej ni¿ raz, a nie jest on przecie¿ zbyt d³ugi - a "Tora", jak czytamy, dla porównania oko³o 300kb. No wiêc jak to jest? "Einstein" wystêpuje tylko raz? Nie, tylko w jednym przypadku krzy¿uje siê z konkretnymi s³owami! Fakt, trzeba przyznaæ, ¿e jak na ten jeden raz, to jest ich sporo - ale trzeba tez wzi±æ pod uwagê, i¿ w oryginale zwroty te sa ZNACZNIE krótsze, a wiêc równocze¶nie prawdopodobieñstwo ich przypadkowego powstania jest znacznie wiêksze. A jakie? Zastanówmy siê. Nie jestem znawc± alfabetu jakim pos³ugiwali siê izraelici, ale przyk³ad na alfabecie ³aciñskim bêdzie miarodajny. Przyjmijmy, ¿e nasz alfabet ma 25 znaków - dla prostoty obliczeñ - potêgi 25 lepiej siê liczy ni¿ np 26 czy 24. I teraz obliczmy prawdopodobieñstwo przypadkowego powstania s³owa, dajmy na to "Biblia" w tek¶cie licz±cym powiedzmy 10000 znaków. Nie bêd± to dok³adnie obliczenia, gdy¿ prawdopodobnie bym was zanudzi³, a tylko szacunkowe. A wiêc Prawdopodobieñstwo przypadkowego powstania s³owa "Biblia" jest równie

1 do 25×25×25×25×25×25 (25 do potêgi 6)

czyli
1:244140625 widzimy, ¿e minimalne.

Ale... dziesiêæ tysiêcy znaków mo¿emy u³o¿yæ na 10000! (dziesiêæ tysiêcy silna, czyli 10000×9999×9998×...×2) sposobów a wiêc... nie, nie, ¿aden kalkulator mi tego nie wyliczy!!! liczba jest ogromna i wiele rzêdów wielko¶ci przewy¿szaj±ca t± pierwsz±!!! czyli wniosek, i¿ ju¿ w tek¶cie o 10000 znaków (ale mnie wiêcej równa ilo¶æ wszystkich znaków), uk³adaj±c litery na wszelkie mo¿liwe sposoby (a do tego sprowadza siê praktycznie odkryty kod Biblii), mo¿na znale¼æ s³owo "Biblia" na prawdê ogromn± liczbê razy, je¶li liczba liter w tek¶cie ro¶nie o 1 - liczba mo¿liwych wyst±pieñ s³owa "Biblia" ro¶nie × liczba liter w tek¶cie!!! za ka¿dym razem!!! Przy liczbie oko³o 300tys. znaków jak± liczy tora, mo¿liwa liczba wyst±pieñ s³owa "Biblia" zaczyna siêgaæ liczby, któr± niektórzy byliby ju¿ sk³onni nazwaæ nieskoñczono¶ci±!!! Przy takiej liczbie, prawdopodobieñstwo, ¿e znajdziemy jakis wyraz, nawet ich dziesiêæ, krzy¿uj±cych siê z jednym z wielkiej liczby s³ów "Biblia", jest ca³kiem spore - wrêcz prawie pewne! Proszê jeszcze raz o uwa¿ne przestudiowanie tego rozumowania... i ju¿ przestajê nudziæ!!!

W ten sposób mo¿na znale¼æ ka¿de s³owo, jakie sobie wymarzymy, byle by tylko tekst zawiera³ wszystkie wymagane znaki... Ale... Jednak nie do koñca, poniewa¿ czêstotliwo¶æ wystêpowanie ró¿nych znaków jest ró¿na, a poza tym autorzy eksperymentu ponoæ wziêli "pod nó¿", dla porównania inne teksty - i w nich nie uda³o siê uzyskaæ podobnych efektów. Czy¿by wiêc jednak?

Przeciwnikom tej teorii uda³o siê jednak znale¼æ teksty, na których w pewnym stopniu powtórzono efekty uzyskiwane na Biblii. Australijski matematyk, Brendan McKay przeprowadzi³ podobny test na klasyce Melville'a i osi±gn±³ podobne rezultaty: znalaz³ "przepowiednie" ¶mierci Rabina, Kennedych, Lincolna, a tak¿e ksiê¿nej Diany! itd. Zjawisko takie stwierdzono równie¿ w innych tekstach, w ¿adnym razie nie maj±cych charakteru przepowiedni czy te¿ ¶wiêtej ksiêgi, jak chocia¿by ¶mieræ Rabina "zakodowana" w "Moby Dicku" Melville'a.

Czy¿by wiêc z ka¿dego tekstu mo¿na by³o czerpaæ swego rodzaju "proroctwa"? Jedni stwierdz±, ¿e tak, ¿e jest to podobnie jak z kartami tarota - wiele polega na interpretacji, dla innych bêdzie to dowód, ¿e po prostu matematyczne prawdopodobieñstwo jest na tyle du¿e i¿ pozwala na przypadkowe wyst±pienie takiego zjawiska.

Trudno jest równie¿ okre¶liæ, od czego zale¿y to, czy w danym tek¶cie znajdziemy mniej czy wiêcej tego rodzaju "krzy¿ówek", prawdopodobnie od wielkiej liczby czynników, jak chocia¿by jêzyka - a konkretnie czêstotliwo¶ci wystêpowania w nim poszczególnych znaków - ale i od stylu autora, u¿ywanych przez niego zwrotów itd. One to bowiem tworz± pod³o¿e do "uk³adania" siê liter, w sensowne lub nie, s³owa.

Niemniej jednak trzeba przyznaæ , ¿e albo jêzyk hebrajski ma do tego szczególne predyspozycje - albo... Bo nie mo¿na ukryæ, ¿e o ile "krzy¿ówki" w innych tekstach wystêpowa³y rzadko i by³y prawie naci±gane, to w Biblii s± znajdowane w niesamowitej obfito¶ci. Nigdzie, tak jak w Biblii s³owa te nie chc± wi±zaæ siê w tak wiele wyrazów, czy¿by wiêc...

Nie jestem w stanie odpowiedzieæ na to pytanie. Stara³em siê podej¶æ do problemy w miarê obiektywnie i przedstawiæ oba punkty widzenia i rzeczowo przeanalizowaæ dowody oraz wszelkie za i przeciw. Os±d, pozostawiam czytelnikowi... Zapewne wiele osób zdziwi siê, i¿ nie podci±gn±³em pod swoje teorie problemu Biblii i doszukiwania siê w niej obecno¶ci obcej inteligencji (oprócz boskiej). Niemniej jednak powiem jedno: dla mnie to zbyt piêkne, aby by³o prawdziwe... Autor: Przemys³aw Jewak

Artyku³ pochodzi ze strony www.ndw.v.pl
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2009, 11:56:51 »

Ja gdzie¶ czyta³em, ¿e podobne rezultaty wychodzi³y w ka¿dym hebrajskim tek¶cie wielko¶ci Biblii. Hebrajski jest do tego naj³atwiejszy bo nie zawiera samog³osek (wstawia siê je domy¶lnie przy czytaniu), dlatego pojedynczy wyraz sk³adaj±cy siê z kilku spó³g³osek mo¿e byæ odczytany na wiele sposobów, wiêc ka¿dy widzi tam co chce widzieæ.

Po drugie jêzyk hebrajski od czasu spisania Biblii podlega³ (jak ka¿dy jêzyk) ewolucji oraz b³êdom w t³umaczeniu/przepisywaniu. Wiêc za ka¿dym razem jak kto¶ przepisywa³ Bibliê na nowo to zmienia³ kilka wyrazów zamieniaj±c stare s³owo na jego now± formê czy te¿ przez przypadek robi³ jaki¶ b³±d. Nie trzeba mieæ te¿ du¿ej wyobra¼ni ¿eby zauwa¿yæ, ¿e zmiana pojedynczego s³owa 4 literowego na 5 literowe zmienia ca³y "kod Biblii", bo sprawia, ¿e np. co 100 litera wybierana z tekstu daje ju¿ zupe³nie inny ci±g znaków. A wiêc aby kod móg³ byæ prawd± Biblia musia³a by byæ przepisywana dok³adnie literka w literkê od zawsze, co jak wiemy siê nie dzia³o.
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 12:12:28 »

Tutaj mamy do czynienia z jedna z najoryginalniejszych wersji Tory. Bo niewim czy wszystkim wiadomo ze pierwsze wersje byly pisane bez odstepow miedzy wyrazami bez kropek i przecinkow.#

Stronki z neta:
http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=101
http://exodus2006.com/BibleCodes2.htm
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2009, 12:20:49 »

Tora nie by³a przepisywana literka w literkê, pewne wyrazy czy zwroty wypada³y z jêzyka i zastêpowano je nowymi (tora napisana by³a w jêzyku paleohebrajskim który ju¿ nie jest u¿ywany). Plus oczywi¶cie b³êdy w przepisywaniu.
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2009, 13:56:31 »

Izaak Newton te¿ poszukiwa³ w Biblii klucza do szyfru i  uwa¿a³ to za wa¿niejsze ni¿ odkrycie prawa powszechnego ci±¿enia.
Ukryty przekaz Biblii jest ca³kowicie ekumeniczny, zapisane wiadomo¶ci mog± dotyczyæ ka¿dego. Odczytaæ je mo¿na jednak wy³±cznie po hebrajsku, gdy¿ w³a¶nie to jest jêzyk, w którym Biblia zosta³a napisana.
Odkrycie, którego nie zdo³a³ dokonaæ Newton, dla Elijahu Ripsa sta³o siê mo¿liwe, dlatego ¿e dysponowa³ on narzêdziem, którego siedemnastowieczny fizyk mieæ nie móg³ -- komputerem. Szyfr kryj±cy informacje w Biblii zamkniêty by³ na swoisty zamek czasowy. Zamek ten nie móg³ zostaæ otwarty, dopóki nie wynaleziono komputera.
Tak wiec pojawienie siê slow na zasadzie losowego przypadku jest statystycznie nieprawdopodobne.

trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2009, 14:02:25 »

Ta sama statystyka dotyczy hebrajskiego Moby Dicka :-) Przestañ cytowaæ ksi±¿kê tylko pomy¶l logicznie sam. Tora siê zmieni³a a wiêc kod musia³ siê zmieniæ.
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2009, 14:40:15 »

Nie wierzê ¿adnej ''Biblii'', bo ¿adnej ''Biblii'' nie ma!

Jedyna ''Biblia'' o czym wiadomo przecie¿ nie od dzi¶, to tylko pasek jakiego¶ materia³u d³ugo¶ci 7cmm i szeroko¶ci oko³o 2cmm, który zosta³ spisany przed wiekami w mie¶cie Biblios st±d ta nazwa i to tyle na temat Biblii !
Reszta to przekazy spisane przez ¯ydowskich skrybów, którszy spisywali je bêd±c w babiloñskiej niewoli, jak równie¿ przekazy sumeryjskie i greckie.

Pytanie, kto i z jakiej racji  nazwa³ Bibli±  te o wiele po¼niejsze przekazy nie maj±ce nic wspólnego z Bibli±.

A no nazwa³a go jaka¶ tam owca, bo m±dry cz³owiek czego¶ takiego by nie zrobi³,  skoro jedno do drugiego ma siê tyle co piernik do wiatraka.A, ¿e inne owce kupi³y   t± '''''  Bibliê'''' no to  ... beeeee

Kolejny temat, to taki, ¿e ¯ydzi powróciwszy z niewoli, przeredagowali te zapisy dostosowuj±c ich do potrzeb i zrozumienia ¿ydowskiej spo³eczno¶ci.
Nastêpny  temat to taki, ¿e wszystko co niby by³o orygina³em (choæ nim nie by³o ) Aleksander Wielki spali³ na stosie.
Po¼niej kolejni skrybowie zaczêli odbudowywaæ te przekazy, a to co siê im  uda³o odbudowaæ KK przeredagowa³ i powycina³ z tego co mu siê ¿ywnie podoba³o.
Wiêc o jakiej Biblii tu rozmawiemy , hê?
Dlatego  nie intersuj± mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakie¶ kody w  tej ca³ej zmanipulowanej  ksiêdze oznacza. Warto¶æ tych przekazów  jest taka sama jak analiza literacka wiersza.
Czyli koñcowo wygl±da to tak, ¿e jak to rozumiesz tak masz.

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 14:56:14 wys³ane przez astro » Zapisane
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2009, 14:58:47 »

@astro: b±d¼ tak dobry i podrzuæ jaki¶ link do ¼róde³ na temat miasta Biblios i owego "paska materia³u".
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2009, 15:15:28 »

"Uporczywy lêk i obawa przeciwko ka¿dej nowej idei to ideofobia, która przejawia siê w dziedzinie my¶li i wynalazków, teorii naukowych czy nawet nauk medycznych. Chorzy na tak± fobiê boj± siê nowych idei, zasad czy ¶wiatopogl±dów. Do ofiar neofobii w postaci ideofobii nale¿eli wielcy my¶liciele tacy jak Kopernik, Giordano Bruno, Galileusz, Albert Einstein, Nicola Tesla, ale te¿ tysi±ce mniej s³awnych. Neofobia rzutuj±ca siê jako obawa przeciwko postêpowi technologicznemu czy nowym pomys³om racjonalizatorskim to te¿ obawa przed doskona³osci± i udoskonalaniem, czyli teleofobia, a nie tylko technolofobia."

Mamy tego b.duzo tutaj na forum ale czy jest tutaj ktos kto zapoznal sie z trescia tej ksiazki, bo negacja wszystkiego nie jest odpowiedzia na pytanie.
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2009, 15:30:02 »

@diabolicq: zapoznaj siê najpierw z racjonalnym my¶leniem (popartym argumentacj± i dowodami) a dopiero pó¼niej pisz co¶ o fobiach. Czyta³em pierwsz± cze¶æ kodu Biblii i zbada³em równie¿ inne ¼ród³a ni¿ tylko pogl±d autora ksi±¿ki. Doszed³em do takich wniosków jak napisa³em powy¿ej.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2009, 18:30:48 »

Dlatego  nie intersuj± mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakie¶ kody w  tej ca³ej zmanipulowanej  ksiêdze oznacza.
Powiedz Astro, kto by³ tak wredny i próbowa³ Ciê zmuszaæ aby¶ siê tym interesowa³?
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2009, 21:40:15 »

Dlatego  nie intersuj± mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakie¶ kody w  tej ca³ej zmanipulowanej  ksiêdze oznacza.
Powiedz Astro, kto by³ tak wredny i próbowa³ Ciê zmuszaæ aby¶ siê tym interesowa³?
Nie znam takiego pojêcia (wredny) i nie pos³ugujê siê takimi okre¶leniami.

A napisa³em to ogólnie, lub wobec tych, którzy w jaki¶ dziwny sposób ulegaj±  taniej sensacji. Wszystko mo¿na udowodniæ jak siê chce i nawet odnale¼æ jakie¶ kody w ''Biblii". Tylko mo¿e zacz±æ by od tego, ¿e
to co nazywaj± ''Bibli±'' to jej pierwotny, czy oryginalny zapis tej  ''Biblii'' znajduje siê pod zamkniêciem w bibliotece Watykañskiej i tylko papierz i kilku dostojnikow ma do niej dostêp.Wiêc mo¿e wpierw  w tamtej ''Biblii'' poszukaæ tych kodów, a nie w tych ¶wierszczykach co pod nazw± ''Biblia'' sprzedawane s± w kioskach.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 21:45:29 wys³ane przez astro » Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2009, 21:46:26 »

Tylko mo¿e zacz±æ by od tego, ¿e
to co nazywaj± ''Bibli±'' to jej pierwotny, czy oryginalny zapis tej  ''Biblii'' znajduje siê pod zamkniêciem w bibliotece Watykañskiej i tylko papierz i kilku dostojnikow ma do niej dostêp.Wiêc mo¿e najpierw  w tamtej ''Biblii'' poszukaæ tych kodów, a nie w tych ¶wierszczykach co pod nazw± ''Biblia'' sprzedawane s± w kioskach.

Co do samej Bibli nie bêdê wdawa³ siê w polemikê. Przyznam, ze znam do¶c dobrze tê ksiêgê, ale mam w tej chwili bardzo podobny do niej stosunek. Ma³a jednak dygresja, czy sprostowanie. Nie kupisz jej w kioskach. Du¿y u¶miech
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2009, 21:58:52 »

@astro: a gdzie linki do Twoich ¼róde³ informacji o które prosi³em? Piszesz ¿eby nie ulegaæ taniej sensacji, a sk±d masz informacje o Biblii przechowywanej pod zamkniêciem w bibliotece Watykañskiej, z sesji? :-)
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2009, 22:36:24 »

@astro: a gdzie linki do Twoich ¼róde³ informacji o które prosi³em? Piszesz ¿eby nie ulegaæ taniej sensacji, a sk±d masz informacje o Biblii przechowywanej pod zamkniêciem w bibliotece Watykañskiej, z sesji? :-)

A sk±d ja Ci wezmê teraz linki.Temat o który pytasz by³  opisywany na forum ''Racjonalista''.Wejd¿ na forum i zapytaj o to Agnosiewicza ( w³a¶cieciela tego forum ) autora wielu ksi±¿ek z tematu religioznastwa. Mo¿esz te¿ zapytaæ o to p.Adama Kadmoñskiego - znanego w Polsce historyka, teologa i ezoteryka.
Znajdziesz go googlem.
Mo¿esz wej¶c na forum astroforum.hekko.pl i tam o tym te¿ pisze  ''Wyzwolony Adam'' - go¶æ, który pó³ ¿ycia po¶wiêci³ tematowi ''Biblii''. Jak chcesz to mogê Cie z nim skontakowaæ przez maila. Ok?
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 22:42:07 wys³ane przez astro » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2009, 00:41:04 »

Ostatnio znalaz³em liczne dowody i opisy mówi±ce o istnieniu mitycznego jednoro¿ca i to w kilku publikacjach, ogólnie dostêpnych, a nie trzymanych w sekretnym archiwum dostêpnym pojedynczym osobom. Mogê podaæ tytu³y i linki do odpowiednich stron. Wed³ug moich córek najlepszy opis zawiera siê w Ba¶niach ¦wiata, rok wydania 2004, przez oficynê wydawnicz± z Warszawy...
Skonataktowaæ niedowiarków przez maila. Ok?
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 00:57:56 »

¯adnych maili nie potrzebujê, wystarcz± mi linki. Tekst na racjonali¶cie znalaz³em bo czyta³em go wcze¶niej (http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1577) ale nie ma tam nic o mie¶cie Biblios.  Na forum astroforum.hekko.pl równie¿ by³em i wyniki wyszukiwania równie¿ pokaza³y zero przy s³owie Biblios. O bibliotece Watykañskiej te¿ nic nie napisa³e¶ wiêc domy¶lam siê, ¿e t± wiedzê czerpa³e¶ z sesji 87, tyle ¿e pomyli³e¶ bibliotekê ze skarbcem:

EN-KI: Wiele. I tutaj, ¿eby ju¿ nie wzywaæ na sesjê osobist± powiem tak : w Watykanie, w skarbcu jest taka „pierwsza” Biblia, prawdziwa. Wiêc, pojed¼ tam i popro¶, ¿e chcesz trochê postudiowaæ. Tam prawdê us³yszysz i przeczytasz. S³ucham.

Ale owy cytat mija siê z Twoj± wypowiedzi±, bo skoro sugerujesz, ¿e Biblia to jedynie pasek wielko¶ci 7x2 cm to raczej nie ma co tam studiowaæ. Poprzyj wiêc proszê swoje argumenty jak±¶ sprawdzaln± argumentacj± zamiast rzucaæ puste s³owa.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2009, 01:31:53 »

Niektórzy uwa¿aj±, ¿e w Biblios narodzi³ siê alfabet...
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 02:13:18 »

¯adnych maili nie potrzebujê, wystarcz± mi linki. Tekst na racjonali¶cie znalaz³em bo czyta³em go wcze¶niej (http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1577) ale nie ma tam nic o mie¶cie Biblios.  Na forum astroforum.hekko.pl równie¿ by³em i wyniki wyszukiwania równie¿ pokaza³y zero przy s³owie Biblios. O bibliotece Watykañskiej te¿ nic nie napisa³e¶ wiêc domy¶lam siê, ¿e t± wiedzê czerpa³e¶ z sesji 87, tyle ¿e pomyli³e¶ bibliotekê ze skarbcem:

EN-KI: Wiele. I tutaj, ¿eby ju¿ nie wzywaæ na sesjê osobist± powiem tak : w Watykanie, w skarbcu jest taka „pierwsza” Biblia, prawdziwa. Wiêc, pojed¼ tam i popro¶, ¿e chcesz trochê postudiowaæ. Tam prawdê us³yszysz i przeczytasz. S³ucham.

Ale owy cytat mija siê z Twoj± wypowiedzi±, bo skoro sugerujesz, ¿e Biblia to jedynie pasek wielko¶ci 7x2 cm to raczej nie ma co tam studiowaæ. Poprzyj wiêc proszê swoje argumenty jak±¶ sprawdzaln± argumentacj± zamiast rzucaæ puste s³owa.

Po pierwsze jak Ci siê nie chce to Ci poszukam.Bo Ty sobie my¶lisz, ¿e ja tu mam ca³y magazyn linków na swoim twardym dysku przygotowanych do wys³ania ka¿demu.Nie mam ¿adnych linków, a to o czym czyta³em lub z kim¶ rozmawia³em pó³ roku temu, czy rok temu to co mam do tego trzymaæ linki?
Po drugie to wiedz o tym, ¿e jak wchodzisz na fora, a nie jeste¶ zalogowany, to wyszukiwarka nie poka¿e Ci niczego.Wpisz sobie nawet nick u¿ytkownika, którego widzisz post ni¿ej, a wyszukiwarka powie Ci, ¿e nie ma takiego has³a.Zkolei wyszukiwarki na forach to nie google.Wiêc mo¿esz sobie np. wpisywaæ nawet sto razy s³owo ''Bóg'' a i tak Ci mo¿e nie pokazaæ, choæ to s³owo nie raz by³o u¿ywane na forum.
Po trzecie, nie wmawiaj mi, ¿e pomyli³em bibliotekê ze skarbcem, bo nawet tej ca³ej sesji nr.87 nigdy w ¿yciu nie czyta³em.A nawet jak czyta³em to mam taki stosunek do tych przekazów, ¿e za dwa dni mi to z g³owy ulecia³o.
Wiêc Ci przygotuje to o co pytasz i Ci wy¶lê.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 02:14:41 wys³ane przez astro » Zapisane
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 14:19:12 »

Ró¿ne:
http://peb.pl/search.php?searchid=83217800
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2009, 16:16:42 »

A czy nie powinno sie odrobine odzieliæ s³owo Biblia od Tora?
'Kodu biblii' nie czyta³am, lecz sama biblia to zbiór chrzescijañski z nowym testamentem, listami aposto³ów i pslmami.
Tora - czyli to co w biblii nazywamy starym testamentem sk³ada sie z pieciu ksi±g i na którym¶ etapie historii Izraela sie koñczy. Z tego co wiem tekst Tory przepisywany by³ bardzo dok³adnie, a sam± ksiegê otacza sie do dzi¶ zabobonn± czci± ( co¶ jak Koran). I ten hebrajski tekst ma byæ podstaw± jakiego¶ kodu, a nie ca³a biblia któr± chowa sobie papierz w Watykanie. Bo generalnie zmiany w 'biblii' by³y spowodowane t³umaczeniami na wiele jezyków i brakiem interpretacji. Czy mo¿e sie myle?
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Marzec 10, 2009, 16:47:55 »

Nie mylisz siê w kwestii, ¿e chodzi o Torê. Jednak i ona siê zmienia³a, bo jak ju¿ napisa³em by³a stworzona w jêzyku paleohebrajskim, który zanika³ wiêc zastêpowano s³owa ich wspó³czesnymi odpowiednikami, aby tekst nadal pozosta³ zrozumia³y.
diabolicq
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Marzec 10, 2009, 21:08:22 »

Znalazlem w koncu to czego szukalem !!!
ZAKODOWANE SLOWA W BIBLI
Mozecie sami sprobowac - wyszukiwarka hasel i slow z nimi powiazanych POLECAM
http://www.biblecodewisdom.com/
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Marzec 10, 2009, 21:45:49 »

A czy nie powinno sie odrobine odzieliæ s³owo Biblia od Tora?
'Kodu biblii' nie czyta³am, lecz sama biblia to zbiór chrzescijañski z nowym testamentem, listami aposto³ów i pslmami.

Mo¿e tylko malutkie sprostowanie Enigmo. N.T. do psalmów ma siê jak kozaki do sanda³ów. Du¿y u¶miech  Czyli jak Tora do N.T.. Miejsce Psalmów jest w S.T..
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2009, 22:55:24 »

@diabolicq: widzê ¿e jeste¶ na etapie wstêpnym, wiêc pewnie zainteresuje Ci program Tora 4 U dostêpny tutaj - http://www.exodus2006.com/torah4u.htm

Im szybciej zrozumiesz tym wiêcej czasu zyskasz (zamiast straciæ).
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: