Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:02:05

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sfinks i jego tajemnice  (Przeczytany 115916 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« : Wrzesieñ 28, 2008, 13:08:11 »

Podobno pierwsze wzmianki o Sfinsie pochodz± z Mezopotamii, gdzie swój poczatek mia³a cywilizacja Sumeryjska.Sumerowie przedstawiali sfinksa z tu³owiem konia, g³ow± i rêkami cz³owieka .Dziwne bo tak± postaæ znamy z mitologii greckiej czyli nikt inny tylko Centaur.
Mo¿e kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat U¶miech
chanell

[za³±cznik starszy ni¿ 90 dni - usuniêty przez administratora]
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2008, 13:44:58 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Hironobu15
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 28, 2008, 14:26:39 »

Ja tylko wiem ¿e s± do niego jakies wej¶cia na grzbiecie i pod, chyba, lew± ³ap±. Ale nie jestem pewien czy tak jest na pewno...
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 28, 2008, 19:15:27 »

Mgli¶cie pamietam z sesji ze Sfinks mia³ byæ ulubionym symbolem Atlantów, czy tam istot 'z poprzedniej zniszczonej ziemi'. Enki wspomina³ ze mia³ to byæ symbol lwa, a który¶ faraon nakaza³ zmienic jego wygl±d na twarz wtedy panuj±cego w³adcy - aby by³o to zagadk±.

Czy wej¶cie pod ³ap± nie zapowiaa³ czasem Caysey? Widzia³am film dokumentalnu gdzie jeden naukowiec postawi³ maszyne do dr±zenia obok ³apy, aby je odkopaæ. Niestety drgania by³y tak silne ze posatæ sfinksa ucierpia³a na tych poszukiwaniach i dr±¿enie przerwano. Z sesji wynika³o ze do sfinksa jest wej¶cie, ale dostep mieli tam tylko najwy¿si rang± kap³ani. Byc moze by³o to jakies centrum komunikacji?
Hironobu15
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 28, 2008, 20:29:11 »

Ja to ogl±da³em w programie: 'Noc Faraonów', to w³oski program. Ale pokazali tylko te wej¶cia i cos tam jeszcze, ju¿ nie pamietam. Jak ktos wiem cos wiêcej to niech napise.
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 29, 2008, 12:38:09 »

W mitologii greckiej sfinks to hybryda o ciele byka ,lwich ³apach,skrzyd³ach or³a i ludzkiej twarzy.
Czuwa³ on przy wej¶ciu do miasta Teb i zadawa³ pytanie tym którzy chcieli przej¶æ dalej.
Ten kto nie znalaz³ w³a¶ciwego rozwi±zania, na zadan± przez niego zagadkê gin±³.
Oto tre¶æ pytania;Co to za stworzenie,które rano chodzi na czterech nogach,w po³udnie na dwóch
a wieczorem na trzech.Odpowiedzi udzieli³ król Edyp, który stwierdzi³ ¿e istot± t± jest cz³owiek
chodz±cy na czworakach w dzieciñstwie,w sile wieku poruszaj±cy siê na dwóch nogach za¶ na
staro¶æ wspieraj±cy siê lask±.
Roztropna odpowied¼ spowodowa³a ¿e sfinks rzuci³ siê w przepa¶æ i rozpad³ na kawa³ki.
Dla nas nastêpców Edypa pozostawi³ jednak pytanie do rozwi±zania,dotycz±ce jego cia³a.
Mówi on do nas, spójrzcie na mnie otom Sfinks:orze³, byk,lew i cz³owiek,zagmatwana zagadka natury,
szukaj,spróbuj odczytaæ znaczenie lub po prostu zgadnij.
Widaæ tutaj jak± sztuk± dla staro¿ytnych by³o tworzenie poprzez symbole tajemnicy ,która
czeka na rozwi±zanie do dzisiaj.Taki ma³y rebusik dla nas na który oni znali odpowied¼. Mrugniêcie

Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 29, 2008, 17:16:33 »

To samo co biblijni cherubini. Postacie mieli mo¿e ró¿ne, ale ich lica te¿ mia³y te cechy. przymity Boga.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 29, 2008, 18:38:29 »

A czy prawdziwy sfinx (tzn ten z mitologii greckiej) nie powinien miec jeszcze skrzyde³ek? O co¶ takiego np:

janusz

Wielki gadu³a ;)

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 29, 2008, 19:42:47 »

Biblijny cherub,egipski czy grecki sfinks,4 symbole Marka,Mateusza,£ukasza i Jana
s± wed³ug astrologów znakami nowej ery.W Pi¶mie ¦wiêtym okre¶lane jako zapowied¼
Dobrej Nowiny,nastania nowych czasów,nowej Ziemi,nowych ludzi.
Byk,Orze³,Lew,Cz³owiek/WODNIK/ to gwiazdozbiory w których bêdzie wschodziæ S³oñce
podczas 4 wa¿nych dla cz³owieka i planety dni wyznaczaj±cych pory roku; wiosnê,lato,
jesieñ,zimê w najbli¿szym czekaj±cym nas okresie,epoce. Wiosenne S³oñce wschodz±c w gwiazdozbiorze Wodnika
w tym czasie, zapowie nastanie ery ludzi WODNIKA.
Zjawiskiem które powoduje ¿e nasza gwiazda co 2160 lat wschodzi w innym gwiazdozbiorze jest precesja .
 Kocie cia³o egipskiego sfinksa jest symbolem ery Lwa,kiedy nast±pi³ ogólno ¶wiatowy potop,natomiast
ludzka twarz to zapowied¼ zbli¿aj±cych siê nieuchronnie czasów epoki Wodnika.
Najs³ynniejsza rze¼ba staro¿ytnego ¶wiata ma skierowane oblicze na wschodz±ce S³oñce,
jest jak wskazówka wyznaczaj±ca czas.   U¶miech

Enigma ten Sfinks jest piêkny.  
Je¶li chodzi o skrzyde³ka,to wskazuj± one na niebo jako miejsce gdzie znajduj± siê te mityczne stworzenia. Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2008, 19:55:13 wys³ane przez janusz » Zapisane
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 02, 2008, 21:21:31 »

Wybra³am taki obrazek, aby by³ naj³atwiejszy do oceny i zadumy.
Dziekuje za dok³adny opis, zazwyczaj my¶la³am ze sfinks to zwyk³y kociak z ludzkim zagadkowym wyrazem twarzy...
Faktycznie symbole Byk, Orze³, Lew, Cz³owiek - s± przypisane czterem ewangelistom, widac ze te wp³ywy wszedzie sie przenika³y.
Wiec symbol sfinxa ma szerokie znaczenie nad którym ma³o sie zastanawiamy.

Co do tych skrzyde³ek wskazuj±cych na niebo... ja ma takie skojarzenie nawet co do istot które mog³y sfinxa wybudowac. Skrzyd³a, anio³owie z gwiazd  Chichot i takie tam, zupe³nie nielogiczne

Tak sobie my¶le teraz, a moze chodzi o stworzenie cz³owieka przez trzy rasy? haha sama sobie zrobi³am zagadke Mrugniêcie
janusz

Wielki gadu³a ;)

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 02, 2008, 22:13:36 »

Anio³owie to skrzydlaci bogowie którzy przybyli z ''Nieba''.
Niebiañskie pojazdy bogów - rydwany,równie¿ wskazuj± miejsce z
którego przyby³y.Pierzasty w±¿,to smuga na niebie po mkn±cym
poje¼dzie - samolocie.
To co widzieli nasi praojcowie musia³o mieæ dla nich jakie¶ wyt³umaczenie.
Poni¿ej jak wygl±dali ''Bogowie z Kosmosu'' i kim byli naprawdê.
http://www.gwiazdy.com.pl/39_99/2.htm U¶miech
Ciekawa jest kula ze skrzyd³ami nad unosz±c± siê postaci±.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 02, 2008, 22:16:41 wys³ane przez janusz » Zapisane
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 03, 2008, 23:16:21 »

Piêkne wyt³umaczenie z t± pierzast± smug±. Co do samego sfinxa jeszcze, przygl±daj±c sie jego tu³owiu, zawsze wydawa³o sie mi ono 'zbyt masywne' - a teraz z po³±czeniu z 'bykiem' ta postaæ nabiera odpowiednich proporcji. Tylko skrzyde³ka, temu w Egipcie sie z czasem wykruszy³y  Smutny

Ta kula pojawia sie czesto w symbolice Egiptu i ma ona przedstawiaæ planete Nibiru
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 04, 2008, 15:59:04 »

Witam
Z przekazów telepatycznych otrzymywa³am wiadomo¶ci o znalezieniu Sfinks-a, oraz obrakuj±cym elemencie ...... który zosta³ dla bezpieczeñstwa ukryty...... Z przekazów Samulela Enki wynika fakt , ¿e mo¿e dokonaæ tego uruchomienia rzekomego osoba o czystym sercu , to nie chodzi o serce , a raczej o odpowiednie DNA. W kwestii brakuj±cego elementu  podobno grupa Cheops bêdzie zaskoczona
, my¶lê równie¿ , ze pojawi± siê ofiary , bo....." ludzka zach³anno¶æ nie zna granic ...."to równiez cytat z przekazów jakie otrzymywa³am . Oraz nastêpny ,¿e ich rola koñczy siê w momencie znalezienia urz±dzenia(Oni doskonale o tym wiedz±)pozostaje nam co??? Mo¿emy sobie podyskutowaæ i jak rozwi±ze siê zagadka do koñca powiedzieæ kto mial racje , a kto nie...
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 04, 2008, 16:12:21 »

O jakim znalezieniu Sfinksa piszesz Laguna? Przeciez on tam ju¿ dawno jest!! To ¿e rola Pch koñczy siê na odnalezieniu urz±dzenia w mumi to te¿ wiemy
Poadrawiam

Ksiêga Koheleta 3,1
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 04, 2008, 22:58:26 »

Skoro ta rola koñczy sie w momencie znalezienie urz±dzenia... to czyja rola wtedy sie zacznie?
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 05, 2008, 09:58:12 »

Dobrze zrobiê sprostowanie rola zarówno Enki-ego jak i ca³ej Grupy PCH, koñczy siê w momencie znalezienia urz±dzenia, po¿niej wchodzi do wsó³pracy inna energia...
Tyle ,¿e ja te info mam ze swoich przekazów, nie korzystam z innego , dopiero jak sie okazuje ¿e co¶ siê klaruje uznaje to za prawdopodobne , nie jestem jak±¶ fanatyczka przekazów i my¶le .¿e ludzie którzy otrzymuj± przekazy nie zawsze wierz± w nie ....Mam jedynie nadziejê ,¿e nie uda im siê mimo wszystko odnale¶æ brakuj±cego ogniwa....... to na tyle Enigma
pozdrawiam U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2008, 10:04:27 wys³ane przez Laguna__ » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 05, 2008, 10:33:30 »

Jeste¶ baaaaardzo zagadkowa  Laguna Mrugniêcie jak siê powiedzia³o  A to teraz trzeba powiedzieæ  B  Szok .Zostawisz nas teraz w tej niepewno¶ci ? a mo¿e ty jeste¶ by³± jaskó³k± i chcesz siê zamscic na Pch ?  Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2008, 10:33:49 wys³ane przez chanell » Zapisane

Ksiêga Koheleta 3,1
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:27:20 »

Jeste¶ baaaaardzo zagadkowa  Laguna Mrugniêcie jak siê powiedzia³o  A to teraz trzeba powiedzieæ  B  Szok .Zostawisz nas teraz w tej niepewno¶ci ? a mo¿e ty jeste¶ by³± jaskó³k± i chcesz siê zamscic na Pch ?  Z politowaniem
Mam jeszcze jedno pytanie sk±d pomys³ o zem¶cie hehe....
Wiesz co , Mo¿e to Bogowie szukaj± zemsty , ale napewno nie ja.. Mój stosunek do Pch jest czysto obserwatorski, w sumie bez ¿adnych uprzedzeñ, choæ na pewne kwestie mam swoje ju¿ zdanie..... U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziæ pisz±c o zem¶cie(mo¿e u¿y³am niew³a¶ciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³a¶ciwe przekazy.Podobno na tym forum s± by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj± siê o Pch i st±d moje pytanie.
Moje do¶wiadczenia z Pch s± jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywi¶cie te¿ obserwuje bieg wydarzeñ i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum.
W³a¶ciwie to sk±d masz pewno¶æ ¿e ten kto¶ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierd¼  proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniæ krzywdy i jeszcze raz przepraszam je¶li ciê urazi³am.
Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia.

Ksiêga Koheleta 3,1
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:51:09 »

Mam jeszcze jedno pytanie sk±d pomys³ o zem¶cie hehe....
Wiesz co , Mo¿e to Bogowie szukaj± zemsty , ale napewno nie ja.. Mój stosunek do Pch jest czysto obserwatorski, w sumie bez ¿adnych uprzedzeñ, choæ na pewne kwestie mam swoje ju¿ zdanie..... U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziæ pisz±c o zem¶cie(mo¿e u¿y³am niew³a¶ciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³a¶ciwe przekazy.Podobno na tym forum s± by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj± siê o Pch i st±d moje pytanie.
Moje do¶wiadczenia z Pch s± jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywi¶cie te¿ obserwuje bieg wydarzeñ i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum.
W³a¶ciwie to sk±d masz pewno¶æ ¿e ten kto¶ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierd¼  proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniæ krzywdy i jeszcze raz przepraszam je¶li ciê urazi³am.
Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia.
Channel ...Nic podobnego nie urazi³a¶ mnie tymi s³owami , mnie jest raczej trudno uraziæ jestem ponad takimi urazami , którym steruje Ego... Cieszê siê , ¿e czytujesz równie¿ inne przekazy ...Wiedza jest wszedzie , a ta która Nam jest blizsza to ju¿ inna kwestia . pozdrawiam
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:56:33 »

U¶miech U¶miech Chyba bedziemy musia³y poprosic  administratorów o przeniesienie naszych postów bo s± nie na temat. U¶miech

Ksiêga Koheleta 3,1
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 05, 2008, 16:21:23 »

U¶miech U¶miech Chyba bedziemy musia³y poprosic  administratorów o przeniesienie naszych postów bo s± nie na temat. U¶miech
wiele jest takich wypowiedzi na forum...mnie osobiscie wszystko jedno..w temacie przeniesienia nie na temat U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech
Kristobal
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 07, 2008, 07:07:14 »

Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz±tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwo¶æ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..).
W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaæ piramidy a obok nich dwa sfinksy....
Hawass powoli zaczyna ujawniaæ tajemnice...
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 07, 2008, 16:35:17 »

Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz±tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwo¶æ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..).
W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaæ piramidy a obok nich dwa sfinksy....
Hawass powoli zaczyna ujawniaæ tajemnice...
O w³a¶nie takich tu ludzi potrzeba co wiedz± wiêcej ni¿ Enki U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech.......
Kristobal..dziêki ze wybawi³e¶ mnie z opresji .............
A nawiasem mówi±c polecam wszystkim gor±co poczytaæ co¶ na temat Reptilian..pó¿niej pomy¶leæ , zadaæ sobie pytanie, skupiæ sie na zadanym pytaniu i czekaæ jak przyjdzie nam sama odpowiedz U¶miech U¶miech U¶miech U¶miech Afro Afro Afro
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 07, 2008, 20:04:36 »

Laguna nie mog³a¶ od razu napisaæ ¿e chodzi o drugiego sfinksa? W³a¶ciwie to nigdy nie podejrzewa³am ¿e taki móg³by byc i st±d mije zdziwiene Szok No no zaczyna siê ciekawie !!! Piszcie co¶ wiêcej na ten temat U¶miech

Ksiêga Koheleta 3,1
Tronk
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 10, 2008, 17:48:50 »

No drugi Sfinks to ciekawe rodz± sie kolejne pytania
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 20, 2008, 22:07:29 »

Prawie rok temu telewizja RAI Duo wyemitowa³a program, w którym ujawniono m.in. wej¶cie do Sfinksa na jego grzbiecie. Prowadzi³o g³êboko w dó³. Ciekawe, ¿e od tej pory nikt tam nie zszed³, ¿eby to spenetrowaæ. Oczywi¶cie ¿artujê. Ale sam czujê siê, jak obiekt ¿artu. Przecie¿ tam CO¦ musi byæ! Ile potrzeba czasu ¿eby to odkryæ? Niezdecydowany
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: