chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« : Wrzesieñ 28, 2008, 13:08:11 » |
|
Podobno pierwsze wzmianki o Sfinsie pochodz± z Mezopotamii, gdzie swój poczatek mia³a cywilizacja Sumeryjska.Sumerowie przedstawiali sfinksa z tu³owiem konia, g³ow± i rêkami cz³owieka .Dziwne bo tak± postaæ znamy z mitologii greckiej czyli nikt inny tylko Centaur. Mo¿e kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat chanell [za³±cznik starszy ni¿ 90 dni - usuniêty przez administratora]
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2008, 13:44:58 wys³ane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Hironobu15
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 28, 2008, 14:26:39 » |
|
Ja tylko wiem ¿e s± do niego jakies wej¶cia na grzbiecie i pod, chyba, lew± ³ap±. Ale nie jestem pewien czy tak jest na pewno...
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 28, 2008, 19:15:27 » |
|
Mgli¶cie pamietam z sesji ze Sfinks mia³ byæ ulubionym symbolem Atlantów, czy tam istot 'z poprzedniej zniszczonej ziemi'. Enki wspomina³ ze mia³ to byæ symbol lwa, a który¶ faraon nakaza³ zmienic jego wygl±d na twarz wtedy panuj±cego w³adcy - aby by³o to zagadk±.
Czy wej¶cie pod ³ap± nie zapowiaa³ czasem Caysey? Widzia³am film dokumentalnu gdzie jeden naukowiec postawi³ maszyne do dr±zenia obok ³apy, aby je odkopaæ. Niestety drgania by³y tak silne ze posatæ sfinksa ucierpia³a na tych poszukiwaniach i dr±¿enie przerwano. Z sesji wynika³o ze do sfinksa jest wej¶cie, ale dostep mieli tam tylko najwy¿si rang± kap³ani. Byc moze by³o to jakies centrum komunikacji?
|
|
|
|
|
|
|
Hironobu15
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 28, 2008, 20:29:11 » |
|
Ja to ogl±da³em w programie: 'Noc Faraonów', to w³oski program. Ale pokazali tylko te wej¶cia i cos tam jeszcze, ju¿ nie pamietam. Jak ktos wiem cos wiêcej to niech napise.
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 29
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1370
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 29, 2008, 12:38:09 » |
|
W mitologii greckiej sfinks to hybryda o ciele byka ,lwich ³apach,skrzyd³ach or³a i ludzkiej twarzy. Czuwa³ on przy wej¶ciu do miasta Teb i zadawa³ pytanie tym którzy chcieli przej¶æ dalej. Ten kto nie znalaz³ w³a¶ciwego rozwi±zania, na zadan± przez niego zagadkê gin±³. Oto tre¶æ pytania;Co to za stworzenie,które rano chodzi na czterech nogach,w po³udnie na dwóch a wieczorem na trzech.Odpowiedzi udzieli³ król Edyp, który stwierdzi³ ¿e istot± t± jest cz³owiek chodz±cy na czworakach w dzieciñstwie,w sile wieku poruszaj±cy siê na dwóch nogach za¶ na staro¶æ wspieraj±cy siê lask±. Roztropna odpowied¼ spowodowa³a ¿e sfinks rzuci³ siê w przepa¶æ i rozpad³ na kawa³ki. Dla nas nastêpców Edypa pozostawi³ jednak pytanie do rozwi±zania,dotycz±ce jego cia³a. Mówi on do nas, spójrzcie na mnie otom Sfinks:orze³, byk,lew i cz³owiek,zagmatwana zagadka natury, szukaj,spróbuj odczytaæ znaczenie lub po prostu zgadnij. Widaæ tutaj jak± sztuk± dla staro¿ytnych by³o tworzenie poprzez symbole tajemnicy ,która czeka na rozwi±zanie do dzisiaj.Taki ma³y rebusik dla nas na który oni znali odpowied¼.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 29, 2008, 17:16:33 » |
|
To samo co biblijni cherubini. Postacie mieli mo¿e ró¿ne, ale ich lica te¿ mia³y te cechy. przymity Boga.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 29, 2008, 18:38:29 » |
|
A czy prawdziwy sfinx (tzn ten z mitologii greckiej) nie powinien miec jeszcze skrzyde³ek? O co¶ takiego np:
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 29, 2008, 19:42:47 » |
|
Biblijny cherub,egipski czy grecki sfinks,4 symbole Marka,Mateusza,£ukasza i Jana s± wed³ug astrologów znakami nowej ery.W Pi¶mie ¦wiêtym okre¶lane jako zapowied¼ Dobrej Nowiny,nastania nowych czasów,nowej Ziemi,nowych ludzi. Byk,Orze³,Lew,Cz³owiek/WODNIK/ to gwiazdozbiory w których bêdzie wschodziæ S³oñce podczas 4 wa¿nych dla cz³owieka i planety dni wyznaczaj±cych pory roku; wiosnê,lato, jesieñ,zimê w najbli¿szym czekaj±cym nas okresie,epoce. Wiosenne S³oñce wschodz±c w gwiazdozbiorze Wodnika w tym czasie, zapowie nastanie ery ludzi WODNIKA. Zjawiskiem które powoduje ¿e nasza gwiazda co 2160 lat wschodzi w innym gwiazdozbiorze jest precesja . Kocie cia³o egipskiego sfinksa jest symbolem ery Lwa,kiedy nast±pi³ ogólno ¶wiatowy potop,natomiast ludzka twarz to zapowied¼ zbli¿aj±cych siê nieuchronnie czasów epoki Wodnika. Najs³ynniejsza rze¼ba staro¿ytnego ¶wiata ma skierowane oblicze na wschodz±ce S³oñce, jest jak wskazówka wyznaczaj±ca czas. Enigma ten Sfinks jest piêkny. Je¶li chodzi o skrzyde³ka,to wskazuj± one na niebo jako miejsce gdzie znajduj± siê te mityczne stworzenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2008, 19:55:13 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 02, 2008, 21:21:31 » |
|
Wybra³am taki obrazek, aby by³ naj³atwiejszy do oceny i zadumy. Dziekuje za dok³adny opis, zazwyczaj my¶la³am ze sfinks to zwyk³y kociak z ludzkim zagadkowym wyrazem twarzy... Faktycznie symbole Byk, Orze³, Lew, Cz³owiek - s± przypisane czterem ewangelistom, widac ze te wp³ywy wszedzie sie przenika³y. Wiec symbol sfinxa ma szerokie znaczenie nad którym ma³o sie zastanawiamy. Co do tych skrzyde³ek wskazuj±cych na niebo... ja ma takie skojarzenie nawet co do istot które mog³y sfinxa wybudowac. Skrzyd³a, anio³owie z gwiazd i takie tam, zupe³nie nielogiczne Tak sobie my¶le teraz, a moze chodzi o stworzenie cz³owieka przez trzy rasy? haha sama sobie zrobi³am zagadke
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 02, 2008, 22:13:36 » |
|
Anio³owie to skrzydlaci bogowie którzy przybyli z ''Nieba''. Niebiañskie pojazdy bogów - rydwany,równie¿ wskazuj± miejsce z którego przyby³y.Pierzasty w±¿,to smuga na niebie po mkn±cym poje¼dzie - samolocie. To co widzieli nasi praojcowie musia³o mieæ dla nich jakie¶ wyt³umaczenie. Poni¿ej jak wygl±dali ''Bogowie z Kosmosu'' i kim byli naprawdê. http://www.gwiazdy.com.pl/39_99/2.htm Ciekawa jest kula ze skrzyd³ami nad unosz±c± siê postaci±.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 02, 2008, 22:16:41 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 03, 2008, 23:16:21 » |
|
Piêkne wyt³umaczenie z t± pierzast± smug±. Co do samego sfinxa jeszcze, przygl±daj±c sie jego tu³owiu, zawsze wydawa³o sie mi ono 'zbyt masywne' - a teraz z po³±czeniu z 'bykiem' ta postaæ nabiera odpowiednich proporcji. Tylko skrzyde³ka, temu w Egipcie sie z czasem wykruszy³y Ta kula pojawia sie czesto w symbolice Egiptu i ma ona przedstawiaæ planete Nibiru
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 04, 2008, 15:59:04 » |
|
Witam Z przekazów telepatycznych otrzymywa³am wiadomo¶ci o znalezieniu Sfinks-a, oraz obrakuj±cym elemencie ...... który zosta³ dla bezpieczeñstwa ukryty...... Z przekazów Samulela Enki wynika fakt , ¿e mo¿e dokonaæ tego uruchomienia rzekomego osoba o czystym sercu , to nie chodzi o serce , a raczej o odpowiednie DNA. W kwestii brakuj±cego elementu podobno grupa Cheops bêdzie zaskoczona , my¶lê równie¿ , ze pojawi± siê ofiary , bo....." ludzka zach³anno¶æ nie zna granic ...."to równiez cytat z przekazów jakie otrzymywa³am . Oraz nastêpny ,¿e ich rola koñczy siê w momencie znalezienia urz±dzenia(Oni doskonale o tym wiedz±)pozostaje nam co??? Mo¿emy sobie podyskutowaæ i jak rozwi±ze siê zagadka do koñca powiedzieæ kto mial racje , a kto nie...
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 04, 2008, 16:12:21 » |
|
O jakim znalezieniu Sfinksa piszesz Laguna? Przeciez on tam ju¿ dawno jest!! To ¿e rola Pch koñczy siê na odnalezieniu urz±dzenia w mumi to te¿ wiemy Poadrawiam
|
|
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 04, 2008, 22:58:26 » |
|
Skoro ta rola koñczy sie w momencie znalezienie urz±dzenia... to czyja rola wtedy sie zacznie?
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 05, 2008, 09:58:12 » |
|
Dobrze zrobiê sprostowanie rola zarówno Enki-ego jak i ca³ej Grupy PCH, koñczy siê w momencie znalezienia urz±dzenia, po¿niej wchodzi do wsó³pracy inna energia... Tyle ,¿e ja te info mam ze swoich przekazów, nie korzystam z innego , dopiero jak sie okazuje ¿e co¶ siê klaruje uznaje to za prawdopodobne , nie jestem jak±¶ fanatyczka przekazów i my¶le .¿e ludzie którzy otrzymuj± przekazy nie zawsze wierz± w nie ....Mam jedynie nadziejê ,¿e nie uda im siê mimo wszystko odnale¶æ brakuj±cego ogniwa....... to na tyle Enigma pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2008, 10:04:27 wys³ane przez Laguna__ »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 05, 2008, 10:33:30 » |
|
Jeste¶ baaaaardzo zagadkowa Laguna jak siê powiedzia³o A to teraz trzeba powiedzieæ B .Zostawisz nas teraz w tej niepewno¶ci ? a mo¿e ty jeste¶ by³± jaskó³k± i chcesz siê zamscic na Pch ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2008, 10:33:49 wys³ane przez chanell »
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:27:20 » |
|
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziæ pisz±c o zem¶cie(mo¿e u¿y³am niew³a¶ciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³a¶ciwe przekazy.Podobno na tym forum s± by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj± siê o Pch i st±d moje pytanie. Moje do¶wiadczenia z Pch s± jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywi¶cie te¿ obserwuje bieg wydarzeñ i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum. W³a¶ciwie to sk±d masz pewno¶æ ¿e ten kto¶ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierd¼ proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniæ krzywdy i jeszcze raz przepraszam je¶li ciê urazi³am. Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia.
|
|
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:51:09 » |
|
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziæ pisz±c o zem¶cie(mo¿e u¿y³am niew³a¶ciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³a¶ciwe przekazy.Podobno na tym forum s± by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj± siê o Pch i st±d moje pytanie. Moje do¶wiadczenia z Pch s± jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywi¶cie te¿ obserwuje bieg wydarzeñ i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum. W³a¶ciwie to sk±d masz pewno¶æ ¿e ten kto¶ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierd¼ proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniæ krzywdy i jeszcze raz przepraszam je¶li ciê urazi³am. Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia. Channel ...Nic podobnego nie urazi³a¶ mnie tymi s³owami , mnie jest raczej trudno uraziæ jestem ponad takimi urazami , którym steruje Ego... Cieszê siê , ¿e czytujesz równie¿ inne przekazy ...Wiedza jest wszedzie , a ta która Nam jest blizsza to ju¿ inna kwestia . pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 05, 2008, 13:56:33 » |
|
|
|
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 05, 2008, 16:21:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kristobal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 07, 2008, 07:07:14 » |
|
Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz±tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwo¶æ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..). W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaæ piramidy a obok nich dwa sfinksy.... Hawass powoli zaczyna ujawniaæ tajemnice...
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 07, 2008, 16:35:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 07, 2008, 20:04:36 » |
|
Laguna nie mog³a¶ od razu napisaæ ¿e chodzi o drugiego sfinksa? W³a¶ciwie to nigdy nie podejrzewa³am ¿e taki móg³by byc i st±d mije zdziwiene No no zaczyna siê ciekawie !!! Piszcie co¶ wiêcej na ten temat
|
|
|
|
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Tronk
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 10, 2008, 17:48:50 » |
|
No drugi Sfinks to ciekawe rodz± sie kolejne pytania
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 20, 2008, 22:07:29 » |
|
Prawie rok temu telewizja RAI Duo wyemitowa³a program, w którym ujawniono m.in. wej¶cie do Sfinksa na jego grzbiecie. Prowadzi³o g³êboko w dó³. Ciekawe, ¿e od tej pory nikt tam nie zszed³, ¿eby to spenetrowaæ. Oczywi¶cie ¿artujê. Ale sam czujê siê, jak obiekt ¿artu. Przecie¿ tam CO¦ musi byæ! Ile potrzeba czasu ¿eby to odkryæ?
|
|
|
|
|
|
|
|