Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 17:12:30


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: „Pij mleko, bĂŞdziesz wielki” kto i co nas truje.  (Przeczytany 35776 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 17, 2009, 10:10:19 »

Jak wiemy, polityka wobec niektórych środków psychoaktywnych, w tym również marihuany i jej przetworów od kilkudziesięciu lat kształtowana jest przede wszystkim na poziomie międzynarodowym a dopiero w drugiej kolejności na szczeblu państwowym. Generalnie w większości krajów na świecie przyjęta została zasada prohibicji. Takie podejście jest owocem w prostej linii, fanatycznych działań USA a w tym najbardziej Harrego J. Anslingera. Zdecydowanej większości niepodległych państw na świecie – został można by rzec narzucony – amerykański model walki z narkomanią.

Szacuje się, że marihuaną i jej przetworami regularnie i sporadycznie odurza się do 25% ludności całego globu. Dla europejskiego czytelnika taka statystyka może wydawać się zdecydowanie zawyżona – trzeba mu jednak pamiętać, że w Azji i Afryce – gdzie zgrupowana jest większość ludności ziemi (75%) marihuana i haszysz jest używką kulturową, powszechną i naturalną tak jak alkohol w Europie czy Ameryce. Mimo tego, bez poszanowania tych danych, łamiąc przyrodzone prawo człowieka do wolności kolejne konwencje ONZ wyznaczyły model, w którym zwalczanie narkotyków i zjawiska narkomanii pozostawione jest przede wszystkim organom ścigania i represji karnej.

Tak jest od 1961 roku, kiedy amerykańska prohibicja rozszerzyła się na 60 państw, członków ONZ, które podpisały „Uniform Drug Convention”, przez co zobowiązały się do wycofania konopi z użycia w ciągu najbliższych 25 lat. Wprawdzie ratyfikowanie konwencji było dobrowolne, jednak przedstawiciele USA zaznaczyli, że żaden kraj nie otrzyma pomocy gospodarczej jeśli jej nie podpisze. I odtąd dominujące jest podejście prohibicyjne w obszarze zapotrzebowania, używania, obrotu i produkcji na całym niemal świecie. Wyznaczone przez mniejszość dla większości. Takie podejście w załażeniu miało ograniczyć liczbę tych, którzy narkotyki – w tym marihuanę i jej przetwory używają. Jak wiemy model taki, choć powszechny w większości współczesnych państw nie zdołał jednak zapobiec rozprzestrzenianiu się tego zjawiska. Co gorsze, prohibicja, która miała chronić ludzi przed tzw. pierwotnymi następstwami zażywania narkotyków, będących pochodną ich farmakologicznych właściwości, spowodowała wystąpienie licznych problemów wtórnych.

W sytuacji, kiedy niemal cały świat – choć z kwaśną miną – to jednak przyklasnął polityce prohibicji, pod wpływem dyplomatycznego szantażu USA to jeden niewielki europejski kraj wyróżnił się podejściem prawnym do tego problemu.

Zapoczątkowane bowiem w 1976 roku podejście Holendrów do narkotyków, jako punkt wyjścia przyjęło stanowisko pośrednie wobec problemu narkotyków – pomiędzy całkowita wolnością i całkowitym zakazem. Uznano, jak się portem okazało nie bez racji zresztą, że substancje odurzające jako, że towarzyszą ludziom od pradziejów, zostały już zintegrowane we współczesnych społeczeństwach w tak znaczący sposób, że kontrolowane dopuszczenie tych środków stanowi nie tylko naturalny i oczywisty krok naprzód ale także obowiązek nowoczesnego państwa w trosce o zdrowie i – co najbardziej godne podkreślenia – wolności jego obywateli.

Jednocześnie uznano, że hasło zerowej tolerancji rodem z USA oraz nierealna wizja społeczeństwa wolnego od narkotyków są niemożliwe do uzyskania. Takie hasła formułowane w ramach błędnego podejścia są po prostu szkodliwe. Nie znaczy to, że holenderska polityka redukcji szkód indywidualnych i społecznych nie stosuje zakazów i sankcji karnych, których w tej materii nie można przecież zupełnie wyeliminować. Uznaje jednak w odróżnieniu od np. ustawodawstwa polskiego i innych zacofanych w tej marerii krajów, za ważniejsze dla walki z narkomanią angażowanie służb do tego odpowiednio przeznaczonych, a wiec socjalnych i służby zdrowia – nie zaś organów ścigania i represji karnej, która do leczenia się nie nadaje. Takie podejście odwraca całkowicie postrzeganie tego problemu ale... w swojej prostocie jest trudne do zrozumienia dla większości z nas. Aby go zrozumieć należy się mu nieco głębiej przyjrzeć.

Otóż w holenderskim modelu walki z narkomanią represje karne związane z popytem na niektóre środki odurzające zepchnięte zostały na dalszy plan ustępując miejsca znacznie istotniejszym problemom, takim jak zapobieganie przez edukowanie, informowanie i odpowiednio skonstruowaną propagandę antynarkotykową. Porównując holenderski model walki z narkomanią do powszechnie występujących i stosowanych w innych krajach, możemy uznać go za szokujący: powierzchownie bowiem wygląda to tak, że detaliczny handel marihuaną i haszyszem jest w pewnym zakresie dopuszczalny. Jednocześnie należy jednak zaznaczyć i obalić powszechnie panujący mit jakoby Holandia była tym krajem gdzie narkotyki są legalne. Narkotyki w Holandii nie są legalne i twierdzenie inne jest nieprawdą. Prawo międzynarodowe – przede wszystkim tzw. konwencje ONZ, a nade wszystko art. 3 ust. 2 konwencji wiedeńskiej z 1988 roku , który nakazuje kryminalizację posiadania, nawet na własny użytek środków psychoaktywnych, w tym także przetworów konopi, nie pozwala na to – tak wiec legalizacja konopi czy to w Holandii czy w innym kraju, który ratyfikował wspomnianą konwencję (także Polska) byłaby niedopuszczalnym złamaniem międzynarodowego prawa.


Jak zatem możliwe jest, że w Holandii można kupić na własny użytek marihuanę czy haszysz? Aby to zrozumieć w pełni trzeba wniknąć nieco głębiej w mechanizmy procesowe i praktyczną wykładnię holenderskiego prawa.

W Holandii obowiązuje w procesie karnym tzw. zasada oportunizmu, pozwalająca uelastycznić prawo. W jej wyniku Ministerstwo Sprawiedliwości wydaje faktyczne wytyczne dla prokuratorów, ustalając hierarchicznie najważniejsze do osiągnięcia cele . Samo zażywanie marihuany i jej przetworów jest w myśl tych wytycznych na samym dole tej hierarchii. Dlatego, rzeczywisty zakres ścigania jest bardzo niewielki a dla organów ścigania jest najmniej ważny w świetle całościowej polityki walki z narkomanią. Dodatkowo, narkotyki podzielono.


Nikt rozsądny, a przede wszystkim o odpowiedniej wiedzy nie może upierać się, że wszystkie środki odurzające i substancje psychoaktywne są w tak samo niebezpieczne. Nie można bowiem do jednego worka wrzucać marihuany, haszyszu, nikotyny, alkoholu, extasy, amfetaminy, kokainy, LSD, heroiny, morfiny, kodeiny, metadonu i pozostałych leków a nawet łysiczki lancetowatej czy inhalantów identycznie jak nie można tego robić z kradzieżą, gwałtem, morderstwem czy wymuszeniami i prostytucją.

Holenderski wysoki priorytet ścigania obejmuje tylko najcięższe gatunkowo przestępstwa związane z narkotykami – czyli ich masową produkcję, (szczególnie narkotyków twardych) przemyt, handel hurtowy na wielką skalę i uznaje takie czyny jako przestępstwa, które są najbardziej szkodliwe... jednocześnie nie uznając za priorytet polowania Policji na zwykłych konsumentów konopi, którzy są relatywnie nieszkodliwi w porównaniu do zorganizowanych grup czerpiących gigantyczne korzyści z obrotu niedozwolonymi substancjami. Holendrzy zatem, wykorzystując tę wiedzę, podzielili substancje narkotyczne na tzw. miękkie, do których zaliczyli m.in. marihuanę i jej przetwory oraz twarde czyli wszystkie pozostałe z wyłączeniem tytoniu i alkoholu jako legalne całkowicie. Ten wydawałoby się oczywisty podział wynika z przekonania, że choć wszystkie narkotyki niosą ze sobą ryzyko, to w przypadku marihuany i jej pochodnych niebezpieczeństwa te są względnie niewielkie. Jednocześnie trafnie uznano, że alkohol i tytoń, choć generalnie bardziej niebezpieczne dla zdrowia (zgodnie z wynikami badań naukowych) wrosły w kulturę europejska zbyt głęboko by z nimi walczyć. W praktyce oznacza to, że posiadanie nieznacznej ilości marihuany bądź haszyszu w Holandii (do 30 gram) stanowi jedynie wykroczenie, co jest w zasadzie całkowicie niekaralne. Konsumenci konopi jako niegroźni nie pozostają w obszarze zainteresowania organów ścigania, o ile posiadają wspomnianą niewielką ilość narkotyku przeznaczonego na własny użytek. Ten niski priorytet ścigania posiadania, detalicznego handlu konopiami i jej pochodnymi, ewoluując, doprowadził po czasie do zinstytucjonalizowania owej pseudo legalizacji. Lokalne władze, przy tolerancji ze strony Policji i prokuratury, wydają zezwolenia na prowadzenie specjalnych kawiarni (coffeshops), w których dopuszczalna jest detaliczna sprzedaż marihuany i jej pochodnych pod kontrolą. Oczywiście aby taka działalność mogła mieć miejsce, trzeba dodatkowo spełnić szereg wymogów i zastosować się do ograniczeń, dzięki którym bez zakłóceń dla porządku publicznego funkcjonuje ona przynosząc zyski dla budżetu państwa, które można przeznaczać do realizacji o wiele skuteczniejszych metod walki z narkomanią – tzw. polityki redukcji szkód, nie zaś nieskutecznego ścigania drobnych posiadaczy.

Dzięki takiemu podejściu w Holandii, można legalnie wejść w posiadanie konopi w celu rekreacyjnego odurzania się. Decyzja o pozornej legalizacji marihuany, choć nadal wywołuje dyskusje co do słuszności i dla wielu jej przeciwników stanowi niedopuszczalny błąd – to jednak z punktu widzenia jej efektywności okazała się po ponad 30 latach niezwykle trafną, co tylko potwierdza jej słuszność. Państwo zamiast bowiem finansować bezsensowne działania Policji, prokuratur i sądów, pieniądze podatników wykorzystuje znaczenie efektywniej w ramach profilaktyki, leczenia chorych i ich ewentualnej społecznej readaptacji. Oddzielenie narkotyków twardych od miękkich, zaowocowało także zahamowaniem wzrostu liczby użytkowników narkotyków twardych – co potwierdziły badania statystyczne – zaprzeczając wykrzykiwanej przez przeciwników takiej polityki teorii przechodzenia z narkotyków miękkich na twarde (tzw. teorii eskalacji).

Holandia stanowiła do niedawna wyjątek w Europie, gdzie podobnie jak w Ameryce, od lat obserwujemy dynamiczny rozwój narkomanii mimo restrykcyjnej polityki prohibicji i coraz większych nakładów na ściganie konsumentów środków odurzających. Korzyści związane z takiego podejścia do konopi są jednak dużo większe społecznie i ekonomicznie niż można by na pierwszy rzut oka przypuszczać. Narkomania przestała być bowiem tam tabu, co zaowocowało przede wszystkim zaprzestaniem spychania na margines wszystkich uzależnionych, tak jak odbywa się to np. u nas. Dzięki temu podniosła się znacznie świadomość społeczna w zakresie środków odurzających, ich niebezpieczeństw i leczenie... czego całkowicie brak w naszym kraju.

Takie podjecie istotnie ograniczyło również działalność zorganizowanych grup przestępczych czerpiących zyski z działalności narkotykowej hamując tym samym rozwój narkotykowego podziemia. Doprowadziło do w naturalny sposób do zwiększonej kontroli nad światem uzależnionych ułatwiając dotarcie do najbardziej potrzebujących pomocy. Nie trzeba dodawać, że eliminacja działań mafii, pociągnęła za sobą minimalizacje wszystkich dodatkowych przestępstw towarzyszącym aktywności mafijnej. Wbrew przewidywaniom sceptyków, nie zanotowano wzrostu liczby użytkowników narkotyków a konsumpcja środków miękkich, od lat utrzymuje się na podobnym poziomie. Efektem takiego podejścia jest także ograniczenie liczby użytkowników najniebezpieczniejszych opiatów oraz najniższa w Europie śmiertelność heroinistów. Holenderska pozorna wolność narkotykowa stanowi uznanie szeroko rozumianego humanizmu, w którego centrum stoi człowiek co winno być naturalnym podejściem w tzw. demokratycznych państwach szczycących się rzekomą wolnością jednostki.

Poza tym ma ona swój wymiar pragmatyczny i ekonomiczny: Holendrzy, najwcześniej spośród Europejczyków uznali, że takie działanie jest po prostu bardziej opłacalne: Oszacowano, że rynek marihuany wart jest w Holandii ok. 5 mld EUR rocznie. W kraju tym sprzedaż miękkich narkotyków jest opodatkowana a same narkotyki są kontrolowane pod kątem jakości – identycznie jak jest to u nas w wypadku alkoholu. Przynosi to zyski a nie straty. Za eksperymentem Holenderskim podążają kolejne państwa (np. Belgia) zdając sobie sprawę z faktu, że współcześnie na pytanie czy powinniśmy zalegalizować miękkie narkotyki odpowiada się... nie czy... ale kiedy.

Aleksander Sowa,  http://www.eioba.pl/a82620/holandia_panstwo_wolne_od_narkotykow
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2009, 10:12:48 wysłane przez diabolicq » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #26 : Maj 04, 2009, 11:31:42 »

Cheeseburgery bardziej zdrowe niÂż jedzenie dla dzieci

http://www.sfora.pl/Cheeseburgery-bardziej-zdrowe-niz-jedzenie-dla-dzieci-a6077

jakÂże to tak?  CoÂś
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #27 : Luty 02, 2010, 13:30:21 »


          MLEKO- CICHY ZABOJCA

http://www.youtube.com/watch?v=KJkSLqYozfM&feature=related
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Marzec 30, 2010, 20:58:58 »

WracajÂąc do mleka:



Surowe mleko podzieliÂło AmerykĂŞ
PiÂątek, 26 marca (10:16)

Na pierwszÂą stronĂŞ tygodnika "The Brooklyn Paper" trafiÂła historia pewnej matki, ktĂłra naleÂży do tak tajemniczej grupy, Âże nie moÂże nawet ujawniĂŚ jej nazwy. TowarzyszÂące artykuÂłowi zdjĂŞcie pokazuje kobietĂŞ, Hannah Springer, trzymajÂącÂą na jednej rĂŞce maÂłe dziecko, a w drugiej - szklankĂŞ mleka. Nie wyglÂąda jakby handlowaÂła narkotykami lub pirackimi pÂłytami DVD - i rzeczywiÂście nie zajmuje siĂŞ tym. Tajemnicza organizacja, ktĂłrej kobieta jest entuzjastycznÂą czÂłonkiniÂą, kupuje i rozprowadza produkt, ktĂłrego sprzedaÂż detaliczna jest w Nowym Jorku zakazana - surowe, nieprzetworzone i niepasteryzowane mleko.


Moda na mleko "prosto od krowy" bardzo szybko rozprzestrzenia siĂŞ w USA /AFP

Kiedy Springer spodziewaÂła siĂŞ 18-miesiĂŞcznego dziÂś dziecka, dowiedziaÂła siĂŞ, Âże ma powaÂżne problemy z tarczycÂą. ZaczĂŞÂła piĂŚ surowe mleko, kupowane w Pensylwanii, przemycane przez granicĂŞ i sprzedawane w tajnych punktach na Brooklynie. I wyzdrowiaÂła.

- Nie muszĂŞ juÂż dÂłuÂżej zaÂżywaĂŚ lekĂłw na tarczycĂŞ, ktĂłre - jak uwaÂżali wszyscy lekarze - bĂŞdĂŞ musiaÂła braĂŚ do koĂąca Âżycia - powiedziaÂła "The Brooklyn Paper". DodaÂła, Âże jej syn pije dwie szklanki dziennie i w rezultacie jest o wiele zdrowszy.
...



...

http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/histeria-w-usa-z-powodu-surowego-mleka,1457228
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 20:59:38 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
JACK
Gość
« Odpowiedz #29 : Marzec 31, 2010, 07:03:25 »

Mleko- Temat to ciekawy i mocno zwi¹zany z pochodzeniem cz³owieka wspó³czesnego o którym piszê tutaj.
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2367.0

Polacy sÂą typowymi biaÂłymi mieszaĂącami i majÂą w sobie caÂłkiem sporo  biaÂłej krwi  obcych przybyszĂłw Annunaki z planety Nibiru.

Jedna rzecz jest charakterystyczna w populacji ludzkiej.
Poziom tolerancji cukru mlecznego (laktozy) u dorosÂłych niemal pokrywa siĂŞ z wielkoÂściÂą domieszki biaÂłej krwi u ludzi.
Od caÂłkowitej nietolerancji w rasie ¿ó³tej  do niemal peÂłnej tolerancji wÂśrĂłd  biaÂłych ludzi z pÂłn. Europy.
Podobnie jest z tolerancjÂą alkoholu, bĂŞdÂącym min. pochodnÂą spoÂżycia wĂŞglowodanĂłw

Annunaki pochodzili bowiem z planety o praktycznie zerowym promieniowaniu UV , gdzie  istnienie cywilizacji mogÂło najprawdopodobniej opierac siĂŞ o powszechne spoÂżycie produktĂłw mlecznych i takÂże wĂŞglowodanowych.

StÂąd wynika pewnie dostosowanie  DNA biaÂłych przybyszĂłw z planetu Nibiru do mleka i wĂŞglowodanĂłw.
Opisy Sumeryjskie wskazujÂą , Âże Âżycie na Nibiru miaÂło sztuczny, "hodowlany" charakter.
 Annunaki  po przylocie na planetĂŞ Ziemia byli wrĂŞcz zaskoczeni wieloÂściÂą istniejÂących tu gatunkĂłw.

Prawdopodobnie na Nibiru to wÂłaÂśnie krowa byÂła tym genialnym chemicznym laboratorium umoÂżliwiajÂącym przetwarzanie caÂłkowicie niestrawnej dla istot humanoidalnych celulozy w wysokowartoÂściowy tÂłuszcz i biaÂłko.

Nie ma w przyrodzie drugiej takiej fabryki.
Jedna krowa potrafi wytworzyc kilkaset kilogramĂłw tÂłuszczu i biaÂłka rocznie.
Byc moÂże dlatego w Indiach do dziÂś pozostaje ÂświĂŞta.

Niestety poza laktozÂą takÂże z biaÂłkiem mleka jest spory problem . Ma w sobie duÂżo niestrawnej kazeiny, a takÂże innych biaÂłek powodujÂących alergie u ludzi z nieszczelnym jelitem, co jest obecnie powszechnÂą ludzkÂą przypadÂłoÂściÂą.
StÂąd ludzkoÂśc powinna opanowac odpowiednie metody przetwarzania mleka , aby spoÂżywac je w formie niemal strawionej do pojedynczych aminokwasĂłw, co zlikwiduje problem wszelkich alergii i niestrawnoÂści.







Zapisane
Hutier
Gość
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 30, 2010, 16:52:22 »

Witam przepraszam,Âże odÂświeÂżam stary temat,ale mam pytanie czy mleko prosto od krowy (od gospodarza nie te w sklepach)jest trawione przez ludzki organizm i czy ono jest dla nas zdrowe?Czy biaÂłko zawarte w krowim mleku(w tym od gospodarza) jest dla nas przyswajalne?Czy mĂłgÂłbym uÂżywaĂŚ go jako dodatek diety do treningu na rozrost miĂŞÂśni?
Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #31 : Lipiec 01, 2010, 07:15:20 »

Bia³ko mleka ma w sobie du¿o tzw. kazeiny. To taki trudny do strawienia klej. Chyba jeszcze gorszy do strawienia ni¿ gluten ze zbó¿.
Im czÂłowiek starszy tym ma wiĂŞkszy problem z wytwarzaniem enzymu trawiÂącego kazeinĂŞ- podpuszczki.
Lepsze byÂłoby pewnie mleko "nadtrawione" przez jakieÂś mikroorganizmy typu droÂżdze kefirowe czy coÂś innego wytwarzajÂącego tzw podpuszczkĂŞ mikrobiologicznÂą.
Mleko prosto od krowy moÂże byĂŚ lepsze bo nie jest niszczone temperaturÂą 135 stopni  uÂżywanÂą teraz powszechnie do pasteryzacji.

Obecnie ludzie maj¹ du¿y problem z mlekiem ze wzglêdu na powszechn¹ nieszczelnoœÌ jelit.
Przy szczelnych jelitach nawet niestrawiona kazeina nic nie zrobi, bo zostanie wydalona.
Przy nieszczelnych jest gorzej. ZarĂłwno gluten jak i kazeina wchodzi wtedy do krwioobiegu i zaczyna siĂŞ tzw. wojna immunologiczna w organizmie i inne problemy.
tu opisano trochĂŞ teorii:
www.leap.pl

Najlepiej zacz¹Ì od tzw. testu buraczkowego i sprawdzic na szybko swoj¹ "przepuszczalnoœÌ"
www.bioslone.pl
Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #32 : Lipiec 01, 2010, 08:33:04 »

Mleko prosto od krowy moÂże byĂŚ lepsze bo nie jest niszczone temperaturÂą 135 stopni  uÂżywanÂą teraz powszechnie do pasteryzacji.
Standardowa temperatura pasteryzacji mleka/Âśmietany to okoÂło 85 st. C., w wyjÂątkowych sytuacjach [zanieczyszczone biologicznie] moÂże dochodziĂŚ do 95 st. C. ,a to baaardzo duÂżo do 135...

Skoro uzywasz stwierdzenia "powszechna" bĂŞde wdziĂŞczny za wskazanie zakÂładĂłw [no chociaÂż 2 z klikudziesiĂŞciu umieszczonych w Polsce] w ktĂłrych dokonywana jest pastaryzacja w takiej temperaturze.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2010, 08:35:07 wysłane przez arteq » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #33 : Lipiec 01, 2010, 08:36:16 »

Nieszczelnosc jelit.


Nieszczelnosc jelit to duzy problem wspolczesnosci , on to zazwyczaj odpowiada za wiekszosc alergji , oraz wiele innych chorob powodowanych przenikaniem do organizmu substancji w nich bedacych.

Ja znam jeden prosty i skuteczny sposob na uszczelnienie jelit.
Jest nim marchewka gotowana zmiksowana , zmieszana z lyzeczka mala smietany i dwoma duzymi lyzkami soku jagodowego.

Trudno dostac czysty sok jagodowy ( sklepowy nie wchodzi w gre) , ale mozna robic sobie samemu z mrozonych jagod.

Sok jagodowy.
Zagotowac je z cukrem i mala iloscia wody mysle ze na pol kilo gdzies szklanka do poltorej , bo sie woda wygotowywuje.Pogotowac kilka minut , mozna zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Z powodzeniem mozna trzymac dluzszy czas w lodowce taki sok.

Marchewke ze smietana i sokiem jagodowym dobrze jest jesc na podwieczorek gdzies okolo 16 na cieplo.

Jest skutecznym uszczelniaczem jelit , poprawia wzrok  , oraz jakosc cery , ma doskonaly wplyw na skore , uzupelnia mikroelemety. Reguluje trawienie.
W sumie smaczne.

Marchewke mozna przygotowac na dwa max trzy dni i trzymac w lodowce zmiksowana.

Powodzenia.
Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #34 : Lipiec 01, 2010, 23:14:21 »

Mia³em Artku na myœli mleko UHT, powszechnie produkowane i sprzedawane, przez wiêkszoœÌ du¿ych zak³adów.
ultra high temperature- z tego co pamiĂŞtam 135 stopni.

Co do nieszczelnych jelit to jest to wg mnie temat zdrowotny nr 1
Ciekawa mikstura Kiaro.
Nigdy siĂŞ z niÂą nie spotkaÂłem.
Np. SÂłonecki zajmujÂący siĂŞ uszczelnianiem chyba o niej nie wspominaÂł.

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #35 : Lipiec 03, 2010, 07:06:29 »

Do mikstury Kiary, doÂłoÂżyÂłbym zamiast masÂła olej lniany, ale generalnie, to bardzo ciekawe zestawienie...trzeba wyprĂłbowaĂŚ UÂśmiech



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #36 : Lipiec 03, 2010, 11:22:59 »

Do mikstury Kiary, doÂłoÂżyÂłbym zamiast masÂła olej lniany, ale generalnie, to bardzo ciekawe zestawienie...trzeba wyprĂłbowaĂŚ UÂśmiech



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech


Tam sie nie uzywa zadnego masla ani oleju tylko lyzeczke mala smietany na kazda jedzona porcje.


Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 11:23:29 wysłane przez Kiara » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #37 : Lipiec 03, 2010, 12:17:48 »

Problem w tym, Âże Âśmietany juÂż niema, chyba Âże ktoÂś sam zbierze jÂą sobie z zsiadÂłego mleka.
Przeczytajcie na opakowaniu co siĂŞ skÂłada na produkt pod tytuÂłem "Âśmietana", ja doznaÂłem szoku CoÂś
Jest tam guma arabska, zagĂŞszczacz, mleko w proszku i inne dziwolÂągi wszystko po to, aby babruja przypominaÂła swÂą konsystencjÂą ÂśmietanĂŞ.


Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
mani
Gość
« Odpowiedz #38 : Lipiec 05, 2010, 04:07:01 »

O, to ja chyba bede prowadzil co miesiac miesieczny post, przynajmniej nie zachoruje tylko umre ;-) A wiecie co jest najlepsze do przeczyszczenia organizmu. Jedno piwo dziennie, moze byc bezalkoholowe poniewaz tu sie liczy chmiel. http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmiel_zwyczajny  No i mozna takze spozywac jako surowki, zreszta wszystko pisze na stronie do ktorej podalem link, na innych tez pisze.
Pozdrawiam, i sorki ze sie wtracilem w rozmowe.
Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #39 : Lipiec 07, 2010, 09:56:45 »

Mia³em Artku na myœli mleko UHT, powszechnie produkowane i sprzedawane, przez wiêkszoœÌ du¿ych zak³adów. ultra high temperature- z tego co pamiêtam 135 stopni.

Skoro uÂżywasz stwierdzenia "powszechna" bĂŞde wdziĂŞczny za wskazanie zakÂładĂłw [no chociaÂż 2 z klikudziesiĂŞciu umieszczonych w Polsce] w ktĂłrych dokonywana jest pastaryzacja w takiej temperaturze.

Pomimo, ¿e nie udzieli³eœ informacji o chocia¿ 2 zak³adach to uczciwoœÌ wymaga ode mnie sprostowania informacji. Postanowi³em dok³adnie rozpoznaÌ temat i pomyszkowaÌ po rynku mleczarskim w Polsce - szczególnie w zak³adach w których nie bywam... Znalaz³em klika w których jest pasteryzacja UHT w takich temperaturach, oraz kolejne kilka które zamierzaj¹ je wprowadziÌ... Co do "jakoœci" UHT to oczywiœcie zgadzam siê z Tob¹ - jest po prostu wysterilizowane aby maksymalnie zwiêkszyÌ termin zdatnoœci do spo¿ycia.

W Âświetle powyÂższego moja poprzednia uwaga/wniosek byÂł nie na miejscu - sugerowaÂł TwojÂą niewiedzĂŞ/przekazanie kÂłamliwych informacji, za co niniejszym przepraszam.
Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #40 : Lipiec 07, 2010, 11:34:33 »

Nie trzeba szukaÌ takich zak³adów. Wystarczy pójœÌ do pierwszego lepszego supermarketu.
Prawie wszystko co jest w Âładowane  w kartony podlega procesowi UHT-patrz opakowanie.
Dodatkowo podczas tego "przypalania"  UHT okoÂło 10 % biaÂłka ulega zniszczeniu.
Producenci twierdzÂą, Âże to praktycznie bez znaczenia, a dodatkowo taki produkt mniej alergizuje.
Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #41 : Listopad 17, 2010, 17:34:11 »

ze wszystkich sztucznych substancji uÂżywanych w przemyÂśle spoÂżywczym 80% nigdy nie byÂło przebadanych

Bisfenol A szkodzi bardziej niÂż myÂślano
2010-01-21

Bisfenol A jest substancjÂą o wiele groÂźniejsza niÂż siĂŞ do tej pory uwaÂżaÂło.

Badacze z brytyskiego Peninsula Medical School i Uniwerystetu w Exeter przeprowadzili analizy, ktĂłre nie tylko potwierdzajÂą negatywny wpÂływ bisfenolu A na zdrowie ludzkie. StwierdzajÂą teÂż, Âże dotychczasowa wiedza o fatalnym oddziaÂływaniu tego skÂładnika byÂła niewystarczajÂąca przez co ocena generalna bisfenolu byÂła zbyt Âłagodna.

Bisfenol to substancja chemiczna odkryta ponad sto lat temu. U¿ywa siê jej do produkcji tworzyw sztucznych, poliestrów, polieterów oraz ¿ywic epoksydowych. W œrodkach spo¿ywczych i kosmetycznych jest u¿ywana jako przeciwutleniacz. Wykorzystuje siê j¹ równie¿ w produkcji niektórych przezroczystych wysokojakoœciowych butelka z tworzyw sztucznych. Jest ponadto sk³adnikiem ¿ywic wyœcielaj¹cych wiêkszoœÌ metalowych puszek do przechowywania ¿ywnoœci. Ka¿dego roku w ten sposób po¿ytkowane jest 3 mln ton tego zwi¹zku. Od pewnego czasu zaczêto coraz g³oœniej mówiÌ o ryzyku jakie dla ludzkiego zdrowa niesie stosowanie przedmiotów, które nie s¹ wolne od bisfenolu.

Ostatnie, zakrojone na szerok¹ skalê badania Peninsula Medical School oraz uniwersytetu w Exeter pokazuj¹, ¿e Bisfenol A znacznie zwiêksza ryzyko chorób serca. Lekarze sprawdzili wyniki badaù poziomu bisfenolu w moczu osób cierpi¹cych na choroby uk³adu kr¹¿enia. Okaza³o siê, ¿e wy¿sze o 30 proc. stê¿enie tej substancji w organizmie zwiêksza ryzyko zawa³u o 10 proc.

- Wyniki tych badaù pokazuj¹, ¿e Bisfenol A jest du¿o groŸniejszy ni¿ do tej pory s¹dzono. Wiemy o jego negatywnym wp³ywie na metabolizm, rozwój chorób nowotworowych, ale to wci¹¿ nie wszystkie zagro¿enia - mówi dr Richard Stahlhut.

Mimo, i¿ Œwiatowa Organizacja Zdrowia odradza stosowanie bisfenolu w produktach maj¹cych zastosowanie w bran¿y spo¿ywczej czy dzieciêcej, to Unia Europejska nie wyda³a zakazu jego u¿ywania, przez co wiêkszoœÌ produktów dostêpnych na polskim rynku zawiera ten zwi¹zek chemiczny.

Tolerowana dawka dzienna Bisfenolu stanowi szacunkowÂą iloœÌ substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciaÂła, ktĂłra moÂże zostaĂŚ spoÂżyta w ciÂągu jednego dnia bez spowodowania znaczÂącego ryzyka. W 2002 r. Scientific Committee on Food (SCF) ustanowiÂł tymczasowÂą tolerowanÂą dawkĂŞ dziennÂą bisfenolu poprzez zastosowanie dodatkowe 5–krotnego czynnika niepewnoÂści oprĂłcz zazwyczaj stosowanego czynnika 100–krotnego. ZostaÂło to zrobione z powodu braku kompletnych danych w zakresie badaĂą nad wpÂływem na rozrodczoœÌ i rozwĂłj.
Warto wiedzieĂŚ, Âże Kanada, Australia, USA, starajÂą siĂŞ obecnie o wycofanie z rynku produktĂłw zawierajÂących Bisfenol A.


Adres URL tej wizytĂłwki: www.plastech.pl/wiadomosci/artykul_3306_1/Bisfenol-A-szkodzi-bardziej-niz-myslano
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #42 : Sierpień 04, 2011, 21:18:14 »

Nie pij mleka!

Przez ostatnie kilka lat w Polsce miaÂło miejsce wiele kampanii promujÂących spoÂżycie mleka krowiego. Reklamowano je choĂŚby przy uÂżyciu nastĂŞpujÂącego sloganu: „Pij mleko, bĂŞdziesz wielki”. W spotach sÂłowa te cytowali ró¿ni celebryci. …no i poskutkowaÂło. SprzedaÂż mleka krowiego wzrosÂła, a w gÂłowach ludzi „mleko” blisko kojarzone zaczĂŞÂło byĂŚ ze zdrowiem. Jest to bardzo b³êdne i pokazuje jedynie w jaki prosty sposĂłb moÂżna ludÂźmi manipulowaĂŚ. Ponadto mleko krowie, w niektĂłrych przypadkach potrafi dziaÂłaĂŚ bardzo negatywnie na ludzki organizm.

Kazeina to biaÂłko zawarte w mleku. Nie jest ono trawione przez ludzki ukÂład pokarmowy. W zwiÂązku z czym po dostaniu siĂŞ do niego po prostu gnije w Twoim „ciele”. Co skutkuje pojawieniem siĂŞ wielu toksyn jak choĂŚby amoniak. Toksyny te czĂŞsto przedostajÂą siĂŞ krwi. ZwiĂŞkszajÂąc w ten sposĂłb szansĂŞ na wystÂąpienie nowotworu. Kazeina w mleku nie znalazÂła siĂŞ przypadkowo. SÂłuÂży ona mÂłodym cielakom jako budulec kopyt oraz rogĂłw. Mleko ludzie, takÂże zawiera to biaÂłko jednak w znacznie mniejszych iloÂściach. W tym miejscu warto wspomnieĂŚ o tym, Âże poza kazeina, rĂłwnieÂż niestrawione tÂłuszcze z mleka, zalegajÂą w organizmie. LÂądujÂą one ostatecznie w jelicie grubym. TworzÂąc tam silnie rakotwĂłrcze zwiÂązki.

Wiesz co siĂŞ dzieje chwilĂŞ po tym gdy wypijesz mleko? ÂŚcina siĂŞ tworzÂąc coÂś w rodzaju twarogu, ktĂłry w Âżo³¹dku niezwykle Âłatwo przylepia siĂŞ do pokarmu. W znacznym stopniu utrudnia jego strawienie. KtĂłre to zacznie siĂŞ dopiero z chwilÂą pozbycia siĂŞ „mlecznego Âśluzu”. CaÂły taki proces jest niebywale energochÂłonny.

DziÂś sprzedawane mleko najczĂŞÂściej jest pasteryzowane. Ten rodzaj konserwacji sprawia, Âże w mleku ginÂą praktycznie wszystkie bakterie. Te zÂłe jak i te dobre. Trzeba zwrĂłciĂŚ tutaj uwagĂŞ na fakt, Âże martwe bakterie nadal pozostajÂą w wydzielinie. StajÂąc siĂŞ wspaniaÂłym pokarmem dla innych czĂŞsto groÂźniejszych mikroorganizmĂłw. OprĂłcz tego szczÂątki, ktĂłre nie zostanÂą zjedzone zwyczajnie ulegajÂą rozÂłoÂżeniu. Efektem takiego procesu jest powstanie toksycznych zwiÂązkĂłw.

W mleku znajduje siê laktoza (cukier mleczny) w iloœci oko³o 4,5%. W dzisiejszych czasach, jak wynika z badaù 50% ludzi doros³ych nie toleruje jej. Objawia siê to poprzez bóle brzucha, g³owy oraz niestrawnoœÌ. Problem ten bierze siê z faktu zmniejszonej u sporej iloœci ludzi w pewnym okresie ¿ycia produkcji laktazy (enzym rozk³adaj¹cy laktozê). Gdy jest jej za ma³o laktoza trawi siê wolno i nim to nast¹pi do koùca zamienia siê w po¿ywienie dla ró¿nych bakterii. Co skutkuje zatruciem.

WspomniaÂłem juÂż wczeÂśniej o rakotwĂłrczych wÂłaÂściwoÂściach mleka. Jest ich ogĂłlnie rzecz biorÂąc caÂłkiem sporo. Mikio Kuszi uwaÂża, Âże kaÂżdy kto nadmiernie spoÂżywa mleko jak i produkty z niego powstaÂłe moÂże byĂŚ pewny, Âże z czasem powstanie w jego organizmie cysta (torbiel). MoÂże siĂŞ ona objawiaĂŚ przerostem prostaty w przypadku mĂŞÂżczyzn. Z czasem cysta ta zamieni siĂŞ w raka.

Ok, ale mleko zawiera potrzebny dla ludzi wapù. Co z nim? Owszem zawiera du¿o wapnia. Nale¿y pamiêtaÌ, ¿e wapù ten jest s³abo przyswajalny. Wiele innych pokarmów posiada wiêksze iloœci tego pierwiastka, a przy tym jest on ³atwiej przyswajany przez organizm cz³owieka. Na dodatek spo¿ywanie go wtedy nie jest obarczone ró¿nymi dolegliwoœciami opisanymi wy¿ej w tym artykule.

Powy¿ej uj¹³em wy³¹cznie wady spo¿ywania mleka. Niew¹tpliwie ma ono, tak¿e swoje plusy. Jednak powsta³a ca³a masa publikacji pisanych przez ich pryzmat. Moim celem, by³o pokazanie, ¿e mleko nie jest idealne i jego czêste spo¿ycie mo¿e prowadziÌ do wielu nieprzyjemnych dolegliwoœci.

Mam nadziejĂŞ, Âże nastĂŞpnym razem gdy bĂŞdziesz w sklepie chwilĂŞ siĂŞ zastanowisz nad zakupem kartonu mleka.

ÂŹrĂłdÂło: http://www.e-medycyna.org/nie-pij-mleka/#more-40  PoleĂŚ znajomym


Niestety sam popeÂłniÂłem ten b³¹d i kilka lat temu piÂłem mleko w na prawdĂŞ sporych iloÂściach. MoÂżliwe, Âże stÂąd siĂŞ braÂły moje koszmarne bĂłle gÂłowy.http://1.1.1.2/bmi/www.paranormalne.pl/public/style_emoticons/default/sad2.gif  PoleĂŚ znajomym  Potem siĂŞ dowiedziaÂłem, Âże to jednak nie jest takie zdrowe i ograniczyÂłem jego spoÂżycie. Teraz nie pijĂŞ mleka w ogĂłle i staram siĂŞ go unikaĂŚ pod wszelkÂą postaciÂą.
Kategorie: Humor, ciekawostki.
19:40:24

« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2011, 21:18:50 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Marzec 24, 2012, 17:48:55 »

A CO Z LEGENDARNYM WAPNIEM?

Nikt nie podwa¿a faktu, ¿e mleko zawiera du¿o wapnia, który jest niezbêdny do rozwoju koœci. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuœcie, marchwi, burakach? Wiêcej. A co najwa¿niejsze jest tam w idealnej proporcji z innymi minera³ami i do tego w formie ³atwo przyswajalnej przez organizm. W mleku wystêpuj¹ t³uszcze zwierzêce, a jak wiemy t³uszcz zwierzêcy powoduje zwiêkszenie iloœci cholesterolu i wyp³ukuje wapù z organizmu, dlatego te¿ mleko siê odt³uszcza. T³uszcze znajduj¹ce siê w orzechach i ziarnach (np. s³onecznika, najbardziej wartoœciowe) s¹ przyswajane przez organizm w 80%, podczas gdy t³uszcze z mleka tylko w 20%. W prasie zachodniej dawno ju¿ pisano, ¿e zaobserwowano tendencjê rezygnowania ze spo¿ywania t³ustego mleka i coraz czêœciej spo¿ywa siê niskot³uszczowe. To przynios³o odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszy³a siê iloœÌ zachorowaù zwi¹zanych z uk³adem krwionoœnym i pokarmowym. Nasuwa siê pytanie - po co zwiêkszaÌ liczbê zachorowaù spowodowanych przez mleko, a potem walczyÌ o ich zmniejszenie? Co siê tyczy kwaœnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i ¿ó³tego sera, to te produkty mo¿na spo¿ywaÌ, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca siê spo¿ywanie ich ludziom w podesz³ym wieku i dzieciom. Chodzi o to, ¿e bakterie znajduj¹ce siê w kwaœnych produktach mlecznych ju¿ zrobi³y to, co organizm cz³owieka czyni z wielkim trudem.

W bioenergetyce istnieje teoria, Âże kaÂżdy produkt ÂżywnoÂściowy zawiera w sobie informacjĂŞ o warunkach swoich "narodzin", rozwoju, dojrzewania itd., jednym sÂłowem ksztaÂłtuje w czÂłowieku "naturalny instynkt samozachowawczy". Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia soba krowie mleko nietrudno siĂŞ domyÂśleĂŚ. MÂądrzy jogowie, Âżeby nie spoÂżywaĂŚ krowiego miĂŞsa i mleka uczynili krowĂŞ "ÂświĂŞtÂą". Nawyk picia mleka w duÂżych iloÂściach, szczegĂłlnie w ostatnich 100 latach, przywĂŞdrowaÂł z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek i "obdarowywali nim kraje Trzeciego Âświata. CaÂłej tej akcji towarzyszyÂła szeroko reklama o poÂżytkach pÂłynÂących z mleka. Jak wiadomo - darowanemu koniowi w zĂŞby siĂŞ nie zaglÂąda.

Czy wszystkie te argumenty przyjm¹ do wiadomoœci ci, u których mleko zajmuje czo³owe miejsce w jad³ospisie? Najprawdopodobniej nie. Cz³owiek z trudem rozstaje siê z na³ogiem. Jednak chcê poradziÌ, szczególnie ludziom starszym, zastapienie mleka kefirem i chudym twarogiem. A wszyscy ci, którzy nadal bêd¹ piÌ mleko powinni uwa¿nie siê przyjrzeÌ swoim odczuciom. Czy po spo¿yciu mleka nie odczuwaj¹ ¿adnych dolegliwoœci jelitowych, nie maj¹ wzdêcia brzucha itp. Oprócz tego nale¿y pamiêtaÌ, ¿e mleko z uwagi na specyficzne trawienie nale¿y spo¿ywaÌ zawsze oddzielnie, nie ³¹cz¹c go z innymi produktami.

A teraz curiosum - naukowy kit wciskany przez utytu³owanych mato³ów w obronie mlecznego lobby

( ?)  - "Jeszcze kilka tysiĂŞcy lat temu mleko nie byÂło dobrze trawione przez Ăłwczesnych mieszkaĂącĂłw Europy - informuje pismo 'Proceedings of the National Academy of Sciences'. Jak sugerujÂą prowadzone przez naukowcĂłw z University College w Londynie oraz niemieckiego uniwersytetu w Mainz badania DNA wyizolowanego ze szkieletĂłw z okresu neolitu, Âżaden z ÂżyjÂących wĂłwczas dorosÂłych nie mĂłgÂł sobie poradziĂŚ z trawieniem zawartego w mleku cukru - laktozy. Jednak gdy pojawiÂła siĂŞ mutacja umoÂżliwiajÂąca wytwarzanie enzymu laktazy i trawienie laktozy, rozpowszechniÂła siĂŞ bardzo szybko, co jest przykÂładem dziaÂłania ewolucji." Eeeh... mutanci, mutanci.

I jeszcze dwa artykuÂły zamieszczone przez "Xami" i zamieszczone na forum "Kod Czasu" (forum hermetyczne), ktĂłre polecam do przeczytania kobietom a szczegĂłlnie mÂłodym matkom. Oto pierwszy z nich:

Cielêta powinny piÌ mleko krowie, tak jak niemowlêta do czasu odstawienia od piersi mleko swych, matek. Obydwa rodzaje mleka natura przygotowa³a dla odpowiednich przewodów pokarmowych. Dowiedziono w sposób naukowy, ¿e cielêta zdychaj¹ po podaniu im pasteryzowanego mleka ich w³asnych matek zazwyczaj w ci¹gu szeœciu tygodni, zatem podejrzenie, ¿e pasteryw "cudowny" sposóbzowane krowie mleko nie jest najzdrowszym, podtrzymuj¹cym ¿ycie po¿ywieniem dla ciel¹t, nie mówi¹c o ludziach, okaza³o siê s³uszne. Tymczasem nie tylko doroœli podaj¹ tê zdenaturalizowan¹ wydzielinê swym dzieciom, ale nawet sami j¹ konsumuj¹. Mleko krowie zawiera czterokrotnie wiêcej protein i jedynie o po³owê mniej wêglowodanów ni¿ mleko cz³owieka, pasteryzacja zaœ niszczy enzymy mleka krowiego niezbêdne do strawienia tak wielkiej iloœci protein. Nadmiar protein w mleku krowim zalega w uk³adzie pokarmowym cz³owieka, wywo³uj¹c procesy gnilne, zatyka jelita lepkim szlamem, który przedostaje siê nawet do krwi. Z czasem tego szlamu jest coraz wiêcej i organizm stara siê go wydaliÌ przez skórê (wypryski, tr¹dzik) i p³uca (katar). Jednak czêœÌ rozk³ada siê wewn¹trz, tworz¹c doskona³¹ po¿ywkê dla infekcji - œluz, Ÿród³o reakcji alergicznych wywo³uj¹cych sztywnienie stawów z powodu odk³adaj¹cego siê wapnia. Wiele przypadków chronicznej astmy, alergii, infekcji ucha i chorób skóry wyleczono po wyeliminowaniu z diety wszelkich przetworów mlecznych.

Produkty z mleka krowiego s¹ szczególnie szkodliwe dla kobiet. Organizm kobiecy powinien byÌ ¿ród³em mleka, a nie przyjmowaÌ go pod postaci¹ pokarmu. Utrata si³ witalnych powodowana przez spo¿ycie pasteryzowanego krowiego mleka powiêksza obecnoœÌ syntetycznych hormonów wstrzykiwanych zwierzêtom dla zwiêkszenia ich wydajnoœci. Te substancje chemiczne wyrz¹dzaj¹ prawdziwe spustoszenie we wra¿liwym uk³adzie endokrynologicznym kobiety. W Food and Healing terapeuta dietetyk Annemarie Colbin tak oto opisuje katastrofê, do jakiej doprowadzaj¹ produkty mleczne w organizmie kobiety: "Spo¿ycie mleka i jego przetworów - serów, jogurtu i lodów - zdaje siê ³¹czyÌ œcis³y zwi¹zek z ró¿nymi zaburzeniami uk³adu rozrodczego kobiety. Chodzi tu miêdzy innymi o guzy jajników, cysty, up³awy i infekcje. Powy¿szy zwi¹zek potwierdzaj¹ niezliczone znajome mi kobiety, które zg³aszaj¹ z³agodzenie wymienionych objawów lub ich ca³kowite ust¹pienie po zaprzestaniu spo¿ywania produktów mlecznych. W³ókniaki zanikaj¹ lub rozpuszczaj¹ siê, rozwój raka szyjki macicy zostaje powstrzymany, nastêpuje samoczynna regulacja cyklu miesi¹czkowego... Wydaje siê, ¿e w kilku przypadkach dosz³o do cofniêcia niep³odnoœci..."

Wiele kobiet i mê¿czyzn spo¿ywa produkty mleczne, poniewa¿ tak doradzi³ im lekarz z uwagi na wysok¹ zawartoœÌ wapnia. To z³a rada. Krowie mleko zawiera 118 mg wapnia w ka¿dych 100 gramach, nie mo¿na zaprzeczyÌ (dla porównania mleko cz³owieka zawiera 33 mg w 100 gramach). Lecz na 100 g mleka krowiego znajduje siê 97 mg fosforu (dla porównania w mleku cz³owieka jest go 18 mg). W przewodzie pokarmowym dochodzi do po³¹czenia wapnia z fosforem, co w³aœciwie wyklucza jego przyswojenie. Doktor Frank Oski, dziekan Wydzia³u Pediatrii State University of New York's Medical Center, stwierdza - "Jedynie te produkty spo¿ywcze, w których stosunek wapnia do fosforu wynosi dwa do jednego lub wiêcej, mo¿na uwa¿aÌ za dobre Ÿród³o wapnia". Stosunek ten w mleku ludzkim wynosi 2,35 do jednego, w mleku krowim natomiast 1,27 do jednego. Mleko krowie zawiera ponadto 50 mg sodu w 100 gramach, a mleko cz³owieka tylko 16 mg. Wynika z tego, ¿e mleko krowie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych sk³adników wspó³czesnej zachodniej diety, które s¹ Ÿród³em nadmiaru potasu w naszych organizmach. Prócz tego mleko krowie jako Ÿród³o wapnia nie mo¿e siê równaÌ z innymi znacznie lepiej przyswajalnymi i zdrowymi artyku³ami spo¿ywczymi. Proszê porównaÌ 118 mg wapnia w 100 gramach mleka krowiego z jego zawartoœci¹ w wymienionych poni¿ej artyku³ach spo¿ywczych - migda³y (254 mg), broku³y (130 mg), kapusta w³oska (187 mg), nasiona sezamu (1160 mg), kelp (gatunek wodorostów 1093 mg) i sardynki (400 mg).

Osteoporozê wywo³uje nie tyle niedobór wapnia w diecie, ile jej sk³adniki, które pozbawiaj¹ koœci i zêby wapnia. Nale¿y do nich przede wszystkim cukier. Cukier, miêso, oczyszczona skrobia i alkohol mog¹ wywo³aÌ ci¹g³¹ nadkwaœnoœÌ krwi, a kwas, jak wiadomo, rozpuszcza wapù, z którego zbudowane s¹ koœci. Z osteoporoz¹ najlepiej jest sobie radziÌ, spo¿ywaj¹c wymienione powy¿ej, bogate w wapù artyku³y spo¿ywcze, które nie s¹ przetworami mlecznymi, jednoczeœnie ograniczaj¹c lub ca³kowicie eliminuj¹c z diety "z³odziei wapnia". Wydaje siê, ¿e dzienna dawka 3 mg mineralnego boru tak¿e pomaga w przyswajaniu i zatrzymywaniu wapnia w organizmie. Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chiùskiej mleko jest pewn¹ postaci¹ "seksualnej esencji". Picie przez ludzi seksualnej esencji innego gatunku mo¿e ich tylko wpêdziÌ w k³opoty. Odnosi siê to zw³aszcza do kobiet, poniewa¿ zawarte w mleku hormony naruszaj¹ delikatn¹ równowagê uk³adu wydzielania wewnêtrznego. Jeœli trudno wam zrezygnowaÌ z nabia³u, to wybierajcie mleko kozie, które swym sk³adem zbli¿one jest do mleka ludzkiego. Jedynymi bezpiecznymi produktami otrzymywanymi - najlepiej z surowego i niepasteryzowanego - mleka krowiego s¹ - œwie¿e mas³o, które jest przyswajalnym t³uszczem, oraz œwie¿y jogurt, wstêpnie przetworzony przez ¿ywe kultury laktobakterii, lecz spo¿ywaj¹c nawet i te artyku³y, nie nale¿y zapominaÌ o wstrzemiê¿liwoœci.

 1/2

...

http://www.gramzdrowia.pl/uleszka/co-nas-zatruwa/a-co-z-legendarnym-wapniem.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 18:56:13 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 08, 2012, 23:37:18 »

SÂąd w USA: "Jogurty nie podnoszÂą odpornoÂści". Dannon ma zapÂłaciĂŚ 21 mln dol. kary

Firma Dannon zgodzi³a siê wyp³aciÌ 21 mln dol. tytu³em odszkodowania za wprowadzaj¹ce konsumentów w b³¹d reklamy jej produktów - jogurtu Activia i napoju DanActive. Odszkodowanie jest elementem ugody pozas¹dowej zawartej z w³adzami stanowymi i federalnymi.

Firma jest czêœci¹ francuskiego koncernu spo¿ywczego Danone. Produkuje g³ównie produkty mleczne. W USA dzia³a pod nazw¹ Dannon.

W swoich reklamach firma g³osi³a, ¿e bakterie zawarte w jogurtach Activia wspomagaj¹ regularne funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a napój DanActive podnosi odpornoœÌ organizmu. Informacje te by³y tak¿e zamieszczane na opakowaniach produktów. Wed³ug amerykaùskiej Federalnej Komisji Handlu (FTC) nie ma wystarczaj¹cych danych naukowych na poparcie takich tekstów promocyjnych. Komisja poda³a, ¿e zawar³a ugodê z firm¹ Dannon. Podkreœli³a te¿, ¿e Dannonowi nie wolno by³o pos³ugiwaÌ siê w celach promocyjnych informacjami, które nie zosta³y potwierdzone przez Amerykaùsk¹ Agencjê ds. ¯ywnoœci i Leków (FDA).

"Konsumenci chcÂą prawdy"

Prokuratorzy generalni z 39 stanĂłw ogÂłosili w ÂśrodĂŞ, Âże Dannon wypÂłaci 21 mln dol. odszkodowania w ramach ugody pozasÂądowej. PostĂŞpowanie 39 stanĂłw przeciw Dannonowi, ktĂłremu przewodzili prokuratorzy z Oregonu (zachĂłd) i Tennessee (Âśrodkowy wschĂłd), doprowadziÂło do najwiĂŞkszej w historii ugody miĂŞdzy producentem ÂżywnoÂści a oskarÂżycielami reprezentujÂącymi wiele stanĂłw.

- Konsumenci chcÂą i majÂą prawdo do prawdziwej informacji w sprawach dotyczÂących zdrowia - powiedziaÂł szef FTC Jon Leibowitz w oficjalnym oÂświadczeniu. - Firmy takie jak Dannon nie powinny przesadzaĂŚ, gdy chodzi o naukowe dane uÂżyte dla promocji produktu - dodaÂł Leibowitz.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,8825345,Sad___Jogurty_nie_podnosza_odpornosci___Dannon_ma.html


Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 10, 2012, 12:23:13 »

To jest Âświetne.

 ObiÂło siĂŞ o uszy, Âże podobna sprawa byÂła z nutellÂą , ktĂłra rzekomo stanowi "peÂłnowartoÂściowy posiÂłek" .Firma przegraÂła w sÂądzie na wniosek wkurzonego konsumenta i udowodniono, Âże to nie jest peÂłnowartoÂściowy posiÂłek w zwiÂązku z czym przegrany  koncern , Ferrero , musiaÂł wypÂłaciĂŚ kaÂżemu konsumentowi , ktĂłry zgÂłosiÂł siĂŞ z reklamacjÂą i opakowaniem faÂłszywie reklamowanym , po 5 dolarĂłw od opakowania Chichot
Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 10, 2012, 12:49:40 »

Trochê mnie to dziwi. Sk¹d raptem taka dba³oœÌ o konsumenta w kraju,
gdzie siê nagminnie ³amie praworz¹dnoœÌ? Stwarzanie pozorów?
Upuszczanie krwi, by zachowaĂŚ System? PrĂłba rĂłwnowaÂżenia energii?
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 11, 2012, 10:05:17 »

To jest Âświetne.

 ObiÂło siĂŞ o uszy, Âże podobna sprawa byÂła z nutellÂą , ktĂłra rzekomo stanowi "peÂłnowartoÂściowy posiÂłek" .Firma przegraÂła w sÂądzie na wniosek wkurzonego konsumenta i udowodniono, Âże to nie jest peÂłnowartoÂściowy posiÂłek w zwiÂązku z czym przegrany  koncern , Ferrero , musiaÂł wypÂłaciĂŚ kaÂżemu konsumentowi , ktĂłry zgÂłosiÂł siĂŞ z reklamacjÂą i opakowaniem faÂłszywie reklamowanym , po 5 dolarĂłw od opakowania Chichot


East zamieÂściÂłam art.o Nutelli tutaj http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4626.100#lastPost   Chichot
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft phacaiste-ar-mac-tire maho ostwalia granitowa3