Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 04, 2025, 14:00:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tsunami na BaÂłtyku !  (Przeczytany 107458 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2009, 21:38:54 »

JeÂżeli fakty historyczne potwierdzajÂą wystÂąpienie takiego Tsunami kilka wiekĂłw temu i sami naukowcy podchodzÂą do tego z powagÂą, to wydaje mi siĂŞ, Âże szczytem gÂłupoty i nieodpowiedzialnoÂści byÂłoby wyÂśmianie tego przesÂłania. JeÂśli nawet tsunami nie bĂŞdzie, to i tak warto siĂŞ przyjrzeĂŚ czy jesteÂśmy przygotowani na taki lub jemu podobny kataklizm lub sytuacjĂŞ kryzysowÂą.
MoÂżna to potraktowaĂŚ jako ĂŚwiczenia dla sztabĂłw antykryzysowych, obrony cywilnej, wojska i samych obywateli. Bo gdy wydarzy siĂŞ taka sytuacja spowodowana choĂŚby eksplozjÂą przyszÂłego gazociÂągu uÂłoÂżonego na dnie BaÂłtyku to moÂże okazaĂŚ siĂŞ, Âże nie jesteÂśmy wstanie zrobiĂŚ nic i tylko bĂŞdziemy patrzeĂŚ jak ginÂą i cierpiÂą ludzie.

Wiesz, na razie to naukowcy zostali zaci¹gniêci do pracy, by oceniÌ, czy w ogóle jest o co kruszyÌ kopiê. Dobrze, ¿e potraktowali to serio, choÌ nie s¹dzê, by naukowcy potwierdzili mo¿liwoœÌ wyst¹pienia tsunami, a tym bardziej, by ono faktycznie wyst¹pi³o.
kot
Gość
« Odpowiedz #26 : Marzec 21, 2009, 22:23:28 »

JeÂżeli jest mozliwe,ze na danym terenie wystÂąpi trzĂŞsienie ziemii,to jest moÂżliwe,ze wywoÂła tsunami.
A jeÂśli chodzi o prewencjĂŞ,to najlepiej bĂŞdzie daĂŚ na tacĂŞ w intencji niewystÂąpienia trzĂŞsienia i modliĂŚ siĂŞ.

Bo niby jak siĂŞ przed tym uchroniĂŚ.

GdybyÂśmy znali datĂŞ i godzine-ale nie znamy.

Ludzi nie da sie ewakuowaĂŚ na niewiadomo jaki okres.

ZbudowaĂŚ wysokiego falochronu teÂż siĂŞ nie da.

Jedynie chyba moÂżna przygotowaĂŚ siĂŞ do sprawnego dziaÂłania w warunkach klĂŞski ÂżywioÂłowej,co moze uratowaĂŚ niejedno istnienie.
arteq
Gość
« Odpowiedz #27 : Marzec 21, 2009, 22:28:39 »

Podana byÂła informacja i tyle, moÂżesz w niÂą wierzyĂŚ lub nie, nikt tu Cie  do tego nie przymusza.
Wypowadanie siĂŞ natomiast co zrobiÂą Ci " jasnowidze" i jakby byli zachÂłanni tylko na kasĂŞ to juÂż obÂżydliwe.... zwÂłasza u tak prawego katolika.

ÂŚmiac siĂŞ masz prawo i nie wierzyĂŚ teÂż MrugniĂŞcie, ale czemu osÂądzasz tak zacielke i pomyje lejesz na osby ktĂłrych nawet nie znasz czy nie o to samo miaÂłeÂś Âżal do KapÂłana??? ach przepraszam jaÂśnie wielbny koÂścó³ to coÂś innego oni sÂą poza krytykÂą i uduchowieni katolicy takÂże przepraszam  MrugniĂŞcie oni majÂą prawo mĂłwiĂŚ faÂłszywe ach przepraszam prawdziwe Âświadectwo o innych.......

Pozwoli³em sobie przedstawiÌ mój pogl¹d na te kobiety pod k¹tem "zawodowym". Nie oceniam ich prywatnych zachowaù, charakterów, pogl¹dów lecz wy³¹cznie to z czym siê upubliczni³y i w czym czuj¹ siê mocne. Co innego gdyby ktoœ powiedzia³: mia³em taki sen o tsunami - co to mo¿e oznaczaÌ, a co innego gdy ktoœ przedstawia swoj¹ wizjê jako pewn¹ "powiedzia³a, ¿e jest pewna odebranej wizji dotycz¹cej naszego wybrze¿a i dlatego wys³a³a faks" i wiarygodnosÌ tej informacji podkreœla faktem, ¿e jest wizjonerk¹, czyli jak dla mnie osob¹ która jest specjalist¹ w tej dziedzinie. Jest róznica, prawda? Jednak - jeszcze raz powtórzê - nie chce tej upublicznionej [to b. wa¿ne - chcia³a j¹ upubliczniÌ] wizji uwiarygodniÌ poprzez podpisanie siê nazwiskiem.
Dlatego nadal bêdê obstawa³, ¿e w ten sposób nie zachowuje siê wiarygodna, pewna swojej wiedzy/umiejêtnosci osoba. Nadal te¿ twierdzê, ¿e je¿eli do ewentualnego wydarzenia nie upublicznione zostan¹ ich nazwiska, to zaraz po nim [oby nie nast¹pi³o] bardzo szybko "zostan¹ ujawnione". Zauwa¿ te¿ Wiki, ¿e nie napisa³em w swoim poœcie "gadaj¹ bzdury" lecz wy³¹cznie mia³em zastrze¿enia co do ICH wiarygodnosci. Je¿eli tr¹biê o czymœ na pó³ Polski to i podpisujê siê pod tym - je¿eli chcê aby traktowano to co mówiê w miarê powa¿nie.

Nie wyobra¿am sobie w swojej pracy czy te¿ zagadnieniach w których czujê siê mocny abym namawia³ klienta do moich rozwi¹zaù, by³ ich pewien, a jednoczeœnie prosi³ o anonimowoœÌ. tym bardziej gdy takowe rozwi¹zania mia³yby ratowaÌ zdrowie i ¿ycie innych.

Wiki, bÂądÂź rzetelna - nigdzie nie zabraniaÂłem krytyki KK, sam nawet to robiÂłem. ChodziÂło mi jedynie o powstrzymanie siĂŞ od pewnych epitetĂłw, ktĂłrymi 718 tak czĂŞsto "operuje". Racz rĂłwniez Âłaskawie zauwaÂżyĂŚ, Âże takowe nie zostaÂły uÂżyte w moich postach. Tak wiĂŞc oskarÂżenie o hipokryzjĂŞ jest chybione.

Kot, krytykujĂŞ ich zachowanie w tej konkretnej sytuacji - jak dla mnie brak rzetelnoÂści. Co do "nie podawania" nazwisk - wedÂług mnie w takich przypadkach jak ten nie podaje siĂŞ ze wzglĂŞdĂłw czysto zachowawczych zwanymi popularnie "dupochronami". To, Âże prasa do nich dotarÂła nie zmienia faktu, Âże ÂżadajÂą anonimowoÂści, prawda?
Blad
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 21, 2009, 22:33:57 »

arteq a wziales pod uwage inna sytuacje?? nie sa doswiadczone (a przynajmniej jedna z nich) nie sa pewne tego co "widzialy" ale chca cos zrobic i robiÂą, wysylajÂą fax. co do przyszlosci, twoje przypuszczenia to tez wizjonerstwo,, (przepraszam) bo jeszcze nie wiesz czy podadza swoje nazwiska czy nie. Wiele osob postapiloby podobnie.
kot
Gość
« Odpowiedz #29 : Marzec 21, 2009, 22:36:43 »

UdowodniÂłeÂś mi jedno.

Dupochron w postaci anonimowoÂści jest potrzebny.
arteq
Gość
« Odpowiedz #30 : Marzec 21, 2009, 22:39:18 »

Bra³em pod uwagê, lecz porzuci³em tê mo¿liwoœÌ gdy przeczyta³em nast. fragment:
"powiedziaÂła, Âże jest pewna odebranej wizji dotyczÂącej naszego wybrzeÂża i dlatego wysÂłaÂła faks"
Jak rozumiem dziaÂłaÂły wspĂłlnie, ale conajmniej jedna z nich jest tego pewna - w takim razie niech ta jedna zÂłoÂży publiczny podpis.

Tak, to moje przypuszczenie - jak sama nazwa wskazuje jest przypuszczeniem, które uwa¿am za prawdopodobne. Je¿eli myli³em siê wezmê za to odpowiedzialnoœÌ - odszczekam. Mój post z tymi przypuszczeniami nie jest na tym forum napisany jako anonimowy - jest podpisany moim nickiem - imiê to artur.

Kot - tak, dla tych co sami nie sÂą pewni co mĂłwiÂą, a bojÂą siĂŞ utraty wiarygodnoÂści.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2009, 22:40:41 wysłane przez arteq » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #31 : Marzec 22, 2009, 01:56:35 »

(..)
Zdaniem prof. Wac³awa Florka z Instytutu Geografii Akademii Pomorskiej w S³upsku, "tsunami mog³oby wywo³aÌ trzêsienie ziemi o magnitudzie 5-6 lub wiêkszej w skali Richtera, z epicentrum pod dnem morskim". - Do takich zjawisk dochodzi³o ju¿ w przesz³oœci na Ba³tyku, jednak bior¹c pod uwagê zachowane opisy wysokoœÌ fal, nie przekracza³a kilku metrów - powiedzia³ prof. Florek.
Ja kiedyÂś osobiÂście doÂświadczyÂłem dziaÂłania fali o wysokoÂści okoÂło 3 metrĂłw na Zalewie SzczeciĂąskim. Fala pochodzila od rozpĂŞdzonego na torze wodnym duÂżego masowca. Bardzo mu siĂŞ jakoÂś spieszyÂło widaĂŚ, bo zaledwie go zobaczyliÂśmy hen pod trzeciÂą bramÂą torowÂą to juz za chwilĂŞ przepÂływaÂł koÂło CheÂłminka . Akurat wiele maÂłych jachtĂłw i ÂżaglĂłwek tego dnia odbywaÂło normalne szkolenie Âżeglarskie w okolicy TrzebieÂży w tym nasza DZta. Fala pojawiÂła siĂŞ "nagle". Ni stÂąd ni zowÂąd . Kolega zauwaÂżyÂł, Âże woda przy brzegu zniknĂŞÂła odsÂłaniajÂąc dno na znacznym obszarze, a z kolei przed nami kilka ÂżaglĂłwek dosÂłownie zniknĂŞÂło pod wodÂą ( znikajÂąc w dolinie  za falÂą ) . TuÂż przed tym jak fala podniosÂła naszÂą DZtĂŞ widziaÂłem rozpĂŞdzonÂą masĂŞ wody szarÂżujÂącÂą na nas z sykiem. To byÂło niesamowite uczucie takiej nieuchronnoÂści. Sternik ustawiÂł nas dziobem do fali, a kaÂżdy siĂŞ zÂłapaÂł czego mĂłgÂł . DziĂłb siĂŞ podniĂłsÂł doœÌ nagle  i wszyscy poszybowaliÂśmy w gĂłrĂŞ na fali jakby windÂą szybkobieÂżnÂą , ale gdy tylko czoÂło fali przemknĂŞÂło obok nas , dziĂłb rĂłwnie szybko zapikowaÂł w dó³. Dobrze , Âże byÂło tam doœÌ g³êboko i nie wyrÂżnĂŞliÂśmy w dno, ale i tak opadniĂŞcie w dolinĂŞ kosztowaÂło nas stÂłuczenie dup hehe. Widok po przejÂściu takiej fali byÂł niesamowity. NiektĂłre Optymisty powywracane i dzieciaki taplajÂące siĂŞ w szoku w wodzie. PowsadzaliÂśmy ich do ³ódek i dalej sobie Âżeglowali.
Kilkumetrowe fale na Batyku nie sÂą czymÂś niezwykÂłym. BywajÂą takie sztormy ,Âże jachtem rzuca jak korkiem na wodzie. TeÂż taki sztorm przeÂżyÂłem w rejsie z GdaĂąska do KoÂłobrzegu na Gaudeamusie. Ostro nas zmiÂąchaÂło tak, Âże straciliÂśmy 3  kmpl Âżagli i uszkodziÂło nam ster ( ale zaÂłoÂżliÂśmy awaryjny rumpel i jakoÂś poszÂło ). Najbardziej niezwykÂłe byÂło to ,Âże przez 24 godziny czuÂłem siĂŞ jak pasaÂżer oszalaÂłej windy kursujÂącej w Mariottcie. Raz z czubka fali widziaÂłem caÂłkiem dobrze caÂły pokÂład mijajÂącego nas  kutra rybackiego, a za chwilĂŞ z doliny widziaÂłem juÂż tylko wielkÂą gĂłrĂŞ wody usiÂłujÂącÂą zwaliĂŚ siĂŞ czÂłowiekowi na Âłeb. Od szczytu fali do doliny mogÂło byĂŚ ze 3- 4 metry. WidziaÂłem niedaleko brzegu bujajÂące siĂŞ na kotwicy statki podczas , gdy my sztormowaliÂśmy na swoich maleĂąkich Âżagielkach jak rzucany kaprysami bogĂłw koreczek.
PiĂŞkny to i poraÂżajÂący swojÂą potĂŞgÂą ÂżywioÂł. Na takim "maleĂąkim" BaÂłtyku . Tsunami jest o tyle inne , Âże uderza jednoczeÂśnie w brzeg na caÂłej swojej dÂługoÂści z jednorazowÂą mocÂą. Fale sztormowe raczej  "szarpiÂą" morski brzeg i falochrony w ró¿nych miejscach.
I jeszcze maÂła dygresja. Kiedy w 1997 r WrocÂław zostaÂł zalany falÂą powodziowÂą Odry w Szczecinie wielu nieÂświadomych ludzi wpadÂło w panikĂŞ . WidziaÂłem jak ludzie wykupowali olbrzymie zapasy wody niegazowanej i  ...cukru  . Heh , jak na wojnĂŞ. Tymczasem fala rozerwaÂła tamy i wylaÂła siĂŞ do Niemiec i na nasze miĂŞdzyodrzaĂąskie poldery . Do Miasta dotarÂło "czoÂło" przekraczajÂąc stany ostrzegawcze o 1 metr. WiĂŞksze spiĂŞtrzenia powoduje kilka razy w miesiÂącu tzw "cofka" z morza . Polega to na pompowaniu przez wiatr wĂłd BaÂłtku do Odry  pod prÂąd. Po kilku dniach intensywnych wiatrĂłw wydaje siĂŞ ,Âże rzeka pÂłynie w odwrotnym kierunku . DosÂłownie to widaĂŚ. Masa wĂłd powierzchniowych gnana pod prÂąd spiĂŞtrza siĂŞ z wodÂą toczonÂą w dó³ rzeki rezultatem czego jest podniesienie siĂŞ lustra wody bywa, Âże nawet o 1,2 - 1,3  mtr. SzczegĂłlnie to widaĂŚ gdy dodatkowo leje przez tydzieĂą deszcz. CaÂłe wioski wzdÂłuÂż jez DÂąbie sÂą dosÂłownie zalane. Nie mĂłwiÂąc juÂż o polach. Ale u nas to normalka .
Rozdmuchiwanie wieÂści o  falach tsunami na BaÂłtyku do miana  "gigantycznych" jest mocnÂą przesadÂą. Impet wody moÂże rozpapraĂŚ  plaÂże  , ale raczej w g³êbi lÂądu nie wyrzÂądzi specjalnych szkĂłd wiĂŞkszych , niÂż to siĂŞ zdarza "normalnie". Chyba ,Âże naÂłoÂży siĂŞ wĂłwczas tradycyjna cofka plus kilkudniowe opady. MoÂże byĂŚ wtedy nie-ciekawie.
Blad
Gość
« Odpowiedz #32 : Marzec 22, 2009, 08:16:07 »

No wiesz,, gaudeamus nie jest duzĂĄ jednostka, ma 13,35 m dlugosci i 78 m szmat to nie wiele jak na potezny sztorm, chociaz jest regatowa jegnostka i bardzo dzielna, Baltyk pokonal nie takie jednostki. Slady tego sa w legendach i opowiadaniach kaszubskich UÂśmiech
wiki
Gość
« Odpowiedz #33 : Marzec 22, 2009, 08:36:12 »

Natomiast idê o zaka³d - gdyby - co nie daj Bo¿e - wizja siê sprawdzi³a - same chêtnie i szybko pozbêd¹ siê anonimowoœci - wszak stawki bêdzie mo¿na podci¹gn¹Ì. Œmiesz¹ mnie "wielcy" prorocy którzy chc¹ byÌ anonimowi a¿ do czasu ewentualnego wype³nienia przepowiedni.

Nie zrozumiaÂłeÂś mnie, nie ochodzi mnie czy to prawda czy nie. Nie musisz minie przekonywaĂŚ, Âże powinno byĂŚ tak czy tak, Âże powinny sie zachwaĂŚ tak czy inaczej.

Razi mnie natomiast, ¿e tak szybko oceniasz, osoby których nie znasz. Insynuujesz im chciwaœÌ na pieni¹dze, podwórkowe zdolnoœÌ, podszywanie siê pod proroków. Moim zdaniem wed³ug KK jest to grzech, czyli fa³szywe œwiadectwo o osobach o których nie masz pojecia.

wszak stawki bêdzie mo¿na podci¹gn¹Ì sk¹d pewnoœÌ, ¿e w ogóle bior¹ pieni¹dze za swoje wizja, i sk¹d wiesz ¿e podnios¹ stawki??
CzyÂżby kaÂżdy mierzyÂł wÂłasnÂą miarÂą??

... i tak na wszeli wypadek anonimowoœÌ, gdyby wszak okaza³o siê, ¿e s¹ wizjonerkami ligi podwórkowej... klientów by³oby szkoda.
Natomiast idê o zaka³d - gdyby - co nie daj Bo¿e - wizja siê sprawdzi³a - same chêtnie i szybko pozbêd¹ siê anonimowoœci - wszak stawki bêdzie mo¿na podci¹gn¹Ì. Œmiesz¹ mnie "wielcy" prorocy którzy chc¹ byÌ anonimowi a¿ do czasu ewentualnego wype³nienia przepowiedni.

Czy to nie Ty zarzucaÂłeÂś Kiarze, Âże pisze sÂłowa bez pokrycia???

Pozdrawiam UÂśmiech

Kiara
Gość
« Odpowiedz #34 : Marzec 22, 2009, 09:57:32 »

Moim zdanie tsunami na Baltyku nie bedzie. Ludzie odczytuja przeszlosc i zbyt czesto interpretuja te odczyty jako przyszlosc. Dobrze ze dziela sie odczuciami dla dobra nas wszystkich.
Ale juz dawno przekroczylismy niemozliwosc realizacji tych najwiekszych kataklizmow na ziemi.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
wiki
Gość
« Odpowiedz #35 : Marzec 22, 2009, 10:36:31 »

Jackowski na może ten temat ?.........

"Dziwne “przeczucie” jasnowidza dotyczy co prawda jesieni 2009, ale wiadomo, że jasnowidz zawsze ma kłopot z dokładnym umiejscowieniem w czasie wydarzeń, które “dostrzegł” w trakcie wizji." cytat nautilus

http://www.youtube.com/watch?v=nKBf_Kj9_F8

http://www.nautilus.org.pl/

Pozdrawiam UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 10:38:07 wysłane przez wiki » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #36 : Marzec 22, 2009, 15:03:26 »

Ten jasnowidz, Pa Filipek , zmarÂł w 1992r.
Jak przytomnie zauwaÂżyÂł na stronie nautilusa pewien bystry goœÌ, jego przepowiednia nie dotyczyÂła , tak jak w 97 , spotkania trzech cyfr , tylko tego,Âże stanÂą one  OBOK SIEBIE. WskazywaÂłoby to na rok 1999 . Jak wiemy nic siĂŞ w tym roku takiego nie wydarzyÂło, wiĂŞc byĂŚ moÂże faktycznie losy naszej Planety zostaÂły zmienione , albo w ktĂłrymÂś momencie, PO ROKu 92  weszliÂśmy w innÂą liniĂŞ czasoprzestrzeni. Filipek nie mĂłgÂł o tym wiedzieĂŚ, bo juÂż wtedy nie ÂżyÂł. W takim wypadku racjĂŞ miaÂłaby Kiara twierdzÂąc ,Âże los Ziemi zostaÂł zmieniony i wiele kataklizmĂłw zostaÂło z jej przyszÂłoÂści wymazanych. Samcio teÂż juÂż coÂś bÂąka o tym, Âże Nibiru przejdzie bokiem. Kto i jak tego dokonaÂł ? Czy to moÂżliwe, Âże sami ludzie ? Podniesiona ÂświadomoœÌ ludzka na caÂłej Ziemi ?
Jest jeszcze jedna moÂżliwoœÌ, a mianowicie ta, Âże trzy 9 tki obok siebie oznacza jakieÂś numerologiczne, skomplikowane wyliczenie ,a w woda- to nastanie ery wodnika, ktĂłra  "podejdzie" do "lwa" w KÂłodzku. Ten lew to wiatrowskaz na czaszy KoÂścioÂła, jak twierdzi internauta na stornie Nautiliusa. Czyli era wodnika zmiecie koÂścioÂły  ( moÂże w ogĂłle religie ), a to w oczach Filipka mogÂło wydawaĂŚ siĂŞ straszliwÂą katastrofÂą.
arteq
Gość
« Odpowiedz #37 : Marzec 22, 2009, 15:08:46 »

Wiki, widzisz same chc¹c pozostaÌ anonimowymi nie pozwalaj¹ na weryfikacjê: do której "ligi" nale¿¹, czyli: jak sprawdzaj¹ siê ich wizje; na czym im tak naprawdê zale¿y. Fakt, do czego muszê siê przyznaÌ to na podstawie dostêpnych informacji wyrazi³em swoje przypuszczenia co do ca³oœci sprawy, wyda³em os¹d. Os¹d podparty wieloma doœwiadczeniami i obserwacjami ze szczypt¹ logiki czyli moje zdanie nt. dlaczego chc¹ pozostaÌ anonimowe. Dlatego gdyby okaza³o siê, ¿e to co napisa³em by³o krzywdz¹ce dla nich - oficjalnie je przeproszê. Tak, na razie nie znam ich dok³adniej - na ich w³asne ¿yczenie. Co do podnoszenia stawek - to chyba poniek¹d naturalne zjawisko, ¿e im ktoœ jest lepszy w danej dziedzinie tym wiêcej jest "warty" i ceniony...
Opiniê co do "ostro¿nych" proroków podtrzymujê - nadal mnie œmiesz¹. Dla mnie najbardziej prawdopodobn¹ przyczynami ¿¹dania anonimowoœci jest strach przed straceniem wiarygodnoœci. Bo gdyby g³ównym celem by³a ochrona ludzi - mo¿na by wykorzystaÌ œrodki przekazu do nag³oœnienia i przekonania ludzi co do s³usznoœci wizji. Staram siê patrzeÌ na osoby przez pryzmat owoców jakie wydaj¹. Owoc wygl¹da aktualnie tak: wypowiedzia³y ostrze¿enie które chcia³y aby siê upubliczni³o/nag³oœniono je, ale nie chc¹ równie publicznie wzi¹Ì za nie odpowiedzialnoœci.

Zarzucasz mi niesprawiedliwoœÌ os¹du, wiêc wed³ug Ciebie Wiki co stoi za ich ¿¹daniem anonimowoœci? Chêtnie wys³ucham.

Masz racjê - oszczerstwo jest grzechem w KRK. Gdy oka¿e siê, ¿e moje s³owa by³y oszczercze - wezmê za nie odpowiedzialnoœÌ, uznam, ¿e niestety upad³em, posypiê g³owê popio³em, przeproszê je oficjalnie na tym forum jak te¿ wyœle list z przeprosinami i spróbujê im zadoœÌuczyniÌ.
Aktualnie powstrzymam siĂŞ z dalszymi komentarzami do koĂąca kwietnia - potem wrĂłcĂŞ do tematu.
Korybut13
Gość
« Odpowiedz #38 : Marzec 22, 2009, 15:12:34 »

Mieszkam w Ustce i powiem wam, ¿e zainteresowa³em sie bardzo tymi wizjami o wielkiej fali. Na pocz¹tku myœla³em, ¿e to kolejny na si³ê zmyœlony kit o nadchodz¹cym koùcu œwiata, ale gdy zacz¹³em serfowaÌ po internecie natrafi³em na pewien artyku³ który mówi³ o wielkich falach w Dar³owie w XV wieku, które przenios³y kilka kutrów na ok. 3-5 km. wg³¹b l¹du.

Sam od jakiegos czasu (4-5 miesiêcy) miewam dziwne przeczucie, ¿e katastrofy zwi¹zane z 2012 zaczn¹ siê od powodzi. Mia³em kilka snów w których widzia³em swoje miasto zalane wod¹ na wysokoœÌ ok 2m. Myœlê, ¿e nie mo¿emy lekcewa¿yÌ tych ostrze¿en, ale z drugiej strony nie mo¿emy byÌ tego w 100% pewni. Pozdrawiam!

www.divinatio.pl.tl
arteq
Gość
« Odpowiedz #39 : Marzec 22, 2009, 15:20:33 »

WÂłaÂśnie chodzi mi o to, Âżeby ich nie lekcewaÂżyĂŚ, lecz staraĂŚ siĂŞ dotrzeĂŚ do/czy jakim jest zagroÂżeniem. Ukrywanie siĂŞ PaĂą "ostrzegajÂących" bardzo to utrudnia.
Korybut13
Gość
« Odpowiedz #40 : Marzec 22, 2009, 15:26:43 »

Ale w jakim celu mia³yby podawaÌ swoje dane osobiste. Z przyk³adu Jackowskiego wiemy, ¿e wizje nie s¹ zawsze dok³adne i nie zawsze musz¹ siê spe³niÌ. A wtedy wró¿ki by³by wyœmiewanie itp.

Tak to jest jak ludzie nie rozumiejÂą istoty wizji.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 15:27:20 wysłane przez Korybut13 » Zapisane
wiki
Gość
« Odpowiedz #41 : Marzec 22, 2009, 18:27:35 »

Zarzucasz mi niesprawiedliwoœÌ os¹du, wiêc wed³ug Ciebie Wiki co stoi za ich ¿¹daniem anonimowoœci? Chêtnie wys³ucham.

Nie interesuje mnie to, jestem osobÂą baaardzo tolerancyjnÂą i sznujÂącÂą innych wolĂŞ, szczerze Ci powiem, Âże nawet przez myÂśl mi nie przeszÂło aby siĂŞ nad tym zastanowiĂŚ. Widocznie taka ich wola i tyle..... czy kaÂżdy jak coÂś chce przekazaĂŚ musi byĂŚ kombinatorem i coÂś ukrywaĂŚ CoÂś Nie patrzĂŞ na ludzi w ten sposĂłb....... inaczej nie potrafiĂŞ Ci tego wytÂłumacyĂŚ ...

Pozdrawiam UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #42 : Marzec 22, 2009, 18:29:57 »

Jeszcze raz powtĂłrzĂŞ - dla uwiarygodnienia przekazu. Anonim to anonim - ktoÂś ma coÂś do ukrycia. Co? - skoro twierdzi, Âże ma altruistyczne zamiary?

W³aœnie z tego powodu wiemy, ¿e Jackowski nie jest nieomylny i jego s³ów nie nale¿y traktowaÌ jako wyroczni, chcia¿ jak dostrzeg³em miewa takie pokusy.

edit: Wiki, widzisz nie masz wÂłasnego zdania w tej sprawie, ale jednoczeÂśnie twierdzisz, Âże moje wymaga napiĂŞtnowania...
Moja opinia jest równiez tolerancyjna - nie zabraniam im mówiÌ czy pisaÌ, nie zabraniam pozostawaÌ anonimowymi, nie nakazujê - co najwy¿ej zalecam wedle swojej opini [podkreœlam, ¿e je¿eli informacja jest prawdziwa, a im rzeczywiœcie zale¿y na ostzre¿eniu, to oczywistym jest, ¿e równoczeœnie powinno im zale¿eÌ aby ta informacja zosta³a potraktowana mo¿liwie powa¿nie, a ¿adanie anonimowoœci dzia³a na niekorzyœÌ], nie zamykam im ust. Nigdzie te¿ nie napisa³em, ¿e opowiadaj¹ g³upoty.
Tolerancja nie zabrania mieĂŚ innego zdania czy jakiegoÂś poglÂądu na dany temat.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 18:36:42 wysłane przez arteq » Zapisane
wiki
Gość
« Odpowiedz #43 : Marzec 22, 2009, 18:49:18 »

Arteq nadal mnie nie rozumiesz ja nie zabraniam Ci mieĂŚ wÂłasnego zdania,nie zabraniam Ci rĂłwniez krytyki, Âśmiechu, czy nawet olania tematu..... i masz racjĂŞ  ja nie mam zdania na ten temat. Jestem natoniast daleka od osÂądzania tych osĂłb, i napisze jasno nie mam pretensji czy Âżalu do Ciebie, Âże tak to odbierasz sznuje to.

Jak juÂż napisaÂłam powyÂżej razi mnie tylko TwĂłj osÂąd, Âże osoby te sÂą chciwe, zaleÂży im na kasie i jak siĂŞ sprawdzi sÂławie. TYLKO TYLE. BEZPODSTAWNE OSÂĄDZANIE>

Pozdrawiam UÂśmiech
kot
Gość
« Odpowiedz #44 : Marzec 22, 2009, 18:57:46 »

Arteq!

GdybyÂś komuÂś zabroniÂł mĂłwiĂŚ,czy pisaĂŚ,to byÂś siĂŞ wygÂłupiÂł.

Nie pozostaje Ci nic innego,jak siĂŞ z tym pogodziĂŚ,wiĂŞc nie pisz,Âże z Twojej tolerancji wynika,Âże nie zabraniasz mĂłwiĂŚ,czy pisaĂŚ.

Nie masz na to wpÂływu.

Krytykujesz anonimooœÌ a sam anonimowo krytykujesz innych.

Zapisuj¹c siê do tego forum poda³eœ jakieœ tam dane ale zastrzeg³eœ sobie anonimowoœÌ.

Kobiety,ktĂłre z uporem godnym maniaka krytykujesz postÂąpiÂły podobni,jak Ty.

NapisaÂły ostrzezenie nieanonimowo,tylko poprosiÂły o nieupublicznianie swoich danych.

PostapiÂły dokÂładnie,jak Ty.

O co ci chodzi?

Nie wymagam odpowiedzi bo wiem,Âże skoro do tej pory nie wytÂłumaczyÂłes mi tego,to tak juÂż zostanie.
arteq
Gość
« Odpowiedz #45 : Marzec 22, 2009, 19:18:59 »

Wiki, daleki jestem od stwierdzenia: s¹ chciwe. Zasugerowa³em natomiast, ¿e jedny z powodów takiego stanu rzeczy mo¿e byÌ niechêÌ weryfikacji, gdyby jednak potwierdzi³o siê to wstêpna niechêÌ przerodzia³by siê w chêÌ ujawnienia na zasadzie "tak, to my" i odcinanie kuponów. Jak do tej pory nikt za wyj¹tkiem B³êda [co w pewnym stopniu potwierdzi³o moje obawy/w¹tpliwoœci] nie podj¹³ próby wyt³umaczenia mi jakie mog¹ byÌ powody danego zachowania Paù przy jednoczesny za³o¿eniu, ¿e zale¿y im na ostrze¿eniu. Zapewniem, ¿e chêtnie zapoznam siê z przemyœleniami innych - to w³aœnie w tym celu piszê posty.

Kot, czasami zdarza mi siĂŞ wystÂąpiĂŚ do kogoÂś lub jakiejÂś firy/organizacji z oficjalnym pismem/uwagami - podpisujĂŞ siĂŞ wtedy imieniem i nazwiskiem i NIGDY nie zastrzegÂłem upublicznienia zarĂłwno treÂści wiadopmoÂści jak i mojego imienia i nazwiska - ba czĂŞsto wrĂŞcz zachĂŞcaÂłem do tego lub mĂłwiÂłem, Âże sam upubliczniĂŞ korespondencjĂŞ, co przyznam uczciwie dziaÂłaÂło czĂŞsto na mojÂą korzyœÌ i motywowaÂło drugÂą stronĂŞ do bardziej energicznego podjĂŞcia dziaÂłaĂą na ktĂłrych mi zaleÂżaÂło. Dlatego ciĂŞÂżko mi pogodziĂŚ te elementy: zapewnienie o wiarygodnoÂści + rzeczywista chĂŞĂŚ maksymalnej pomocy + ¿¹danie anonimowoÂści.   

Na forum wychodzê ponad ogólnie przyjête "standardy anonimowoœci" - nie piszê anonimowych wiadomoœci, pw podpisujê imieniem i nie ¿¹dam jego ukrywania, podczas dyskusji nt. wiarygodnoœci Lucyny - celem dania przyk³adu - opisa³em strukturê Ÿróde³ swich dochodów i czy zwiazane s¹ rodzajem mojego wykszta³cenia. Dodatkowo chêtnie napisze do tych Paù list z zapytaniem za³¹czaj¹c dane do korespondencji - tylko gdzie go wys³aÌ? Wiêc naprawdê zarzuty ¿e sam robiê to co zarzucam innym s¹ nietrafione.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 19:20:41 wysłane przez arteq » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #46 : Marzec 22, 2009, 19:34:55 »

wiecie, tak siê przygl¹dam waszej dyskusji i muszê stwierdziÌ, i¿ temat trochê zmieni³ siê w rozwa¿ania nad anonimowoœci¹.. wprawdzie tyczy siê tych 2 kobiet(wró¿ek)..

ale mimo wszystko, przypominam byÂście za bardzo nie odbiegali w swych rozwaÂżaniach od tego co istotne..

jak mawiaÂł StanisÂław AnioÂł w "Alternatywy 4" "rozumiemy siĂŞ?   DuÂży uÂśmiech
wiki
Gość
« Odpowiedz #47 : Marzec 22, 2009, 19:43:24 »

Wiki, daleki jestem od stwierdzenia: są chciwe

i tak na wszeli wypadek anonimowość, gdyby wszak okazało się, że są wizjonerkami ligi podwórkowej... klientów byłoby szkoda.
Natomiast idę o zakałd - gdyby - co nie daj Boże - wizja się sprawdziła - same chętnie i szybko pozbędą się anonimowości - wszak stawki będzie można podciągnąć. Śmieszą mnie "wielcy" prorocy którzy chcą być anonimowi aż do czasu ewentualnego wypełnienia przepowiedni.
  ale oki niech będzie jak piszesz.... UÂśmiech
Pozdrawiam UÂśmiech)
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 19:44:15 wysłane przez wiki » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #48 : Marzec 22, 2009, 20:06:16 »

Tak, zak³ad mo¿emy zawrzeÌ - nie pewnik lecz to bardzo prawdopodobna wersja [jedna z przyczyn] - jestem jak najbardziej sko³onny ponieœÌ to drobne ryzyko.

Co do chciwoœci, to dla mnie wygl¹da to tak: nie wychylajmy siê za bardzo bo w razie wtopy..., ale jakby siê potwierdzi³o to mi³o bêdzie odci¹Ì od tego kupony. Nie jest to 100% chciwoœÌ ale...

Ze swojej strony juÂż czysto w temacie: wolĂŞ nie mieĂŚ racji i przeprosiĂŚ niÂż jÂą mieĂŚ za cenĂŞ cudzego nieszczeÂścia. Mam nadziejĂŞ, Âże nic zÂłego siĂŞ nie wydarzy. Co do samego tsunami spotkaÂłem siĂŞz opiniÂą, Âże BaÂłtyk jest zbyt pÂłytki na to - co osobiÂście wydaje mi siĂŞ Âśrednio trafione. Poczekajmy.

wiki
Gość
« Odpowiedz #49 : Marzec 22, 2009, 20:29:51 »

Tak, zak³ad mo¿emy zawrzeÌ - nie pewnik lecz to bardzo prawdopodobna wersja [jedna z przyczyn] - jestem jak najbardziej sko³onny ponieœÌ to drobne ryzyko.

To zawieraj, ale nie ze mnÂą  MrugniĂŞcie

Pozdrawiam UÂśmiech
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: