Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 21:19:19

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tsunami na BaÂłtyku !  (Przeczytany 107612 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Blad
Gość
« Odpowiedz #125 : Kwiecień 10, 2009, 22:10:43 »

po obserwacji ruchow sejsmicznych obawiam sie ze tsunami, lub cos podobnego, jednak jest mozliwe.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #126 : Kwiecień 11, 2009, 06:53:47 »

Hmmm, jest 11 kwietnia. Pozosta³o 4 dni, by siê przekonaÌ. I sprawa siê szybko sama rozwi¹¿e. Chyba, ¿e, jesli tsunami nie bêdzie, to znowu fanatycy zaczn¹, jak z Blossom, pisaÌ, ze jednak by³ sztorm, a to prawie jak tsunami, ¿e w sumie mo¿na jeszcze poczekaÌ, bo mo¿e te wizjonerki nie by³y dok³adne, itp itd. Siê oka¿e.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #127 : Kwiecień 11, 2009, 07:28:02 »

wg mnie nic nie bĂŞdzie ; w tym Âżadnego tsunami
Ale nawet dobrze jak tam zabezpieczyli - przezorny zawsze ubezpieczony

We WÂłoszech ktoÂś ostrzegaÂł Âże moÂże wystÂąpiĂŚ trzĂŞsienie Ziemi a wÂładze kazaÂły siĂŞ uciszyĂŚ temu co tak uwaÂżaÂł.....i co CoÂś .....prawie 300 osĂłb zginĂŞÂło choĂŚ nie musiaÂło gdyby uwierzyli i zrobiliby cokolwiek. WiĂŞc nawet jak nic nie bĂŞdzie nad morzem to zawsze lepiej na wszelki wypadek zabezpieczyĂŚ
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #128 : Kwiecień 11, 2009, 08:06:42 »

Cysio91- ano jasne, zabezpieczenie siê na wszelk¹ ewentualnoœÌ nikomu jeszcze nie zaszkodzi³o. ChoÌ te¿ uwa¿am, ze ¿adnego tsunami nie bêdzie.
Blad
Gość
« Odpowiedz #129 : Kwiecień 11, 2009, 08:56:11 »

ja nie twierdze ze bedzie,, ja twierdze e jest mozliwe UÂśmiech ostatnie ruchy tektoniczne na wyspie nalezacej do norwegi, na zachod o hiszpanii, czy w koncu w basenie moza srodziemnego, podniosly prawdopodobienstwo takich ruchow na baltyku.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #130 : Kwiecień 11, 2009, 09:30:00 »

po obserwacji ruchow sejsmicznych obawiam sie ze tsunami, lub cos podobnego, jednak jest mozliwe.

to nie jest jedyny powĂłd,
mo¿e te¿ przecie¿ spaœÌ METEORYT i zrobiÌ tsunami

juÂż jeden przecieÂż niedawno spadÂł, tyle Âże byÂł nieszkodliwy, bo spaliÂł siĂŞ zanim wpadÂł do morza

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #131 : Kwiecień 11, 2009, 10:11:58 »

Wiesz, Tom1ek, de facto meteoryty prawie non-stop bombarduj¹ nasz¹ planetê, ale spalaj¹ siê w atmosferze. Tak wiêc to, ze niedawno jeden spad³ (no i siê spali³) nie wydaje mi siê jak¹œ przes³ank¹ czy wskazówk¹, ¿e nied³ugo mo¿e byÌ kolejny, ale siê nie spaliÌ.

Przy czym teÂż powiem, ze nie twierdzĂŞ, Âże tsunami NIE MOÂŻE byĂŚ. JakiÂś procent prawdopodobieĂąstwa zawsze istnieje, jakaÂś doza ryzyka, jednak szczerze, to nie wydaje mi siĂŞ, by 15 kwietnia miaÂło byĂŚ to ryzyko diametralnie wiĂŞksze niÂż np 6 kwietnia czy 10 maja.

Có¿, poczekamy, zobaczymy. 15 kwietnia bêdzie wielkim dniem, a przynajmniej dla tych wizjonerek - albo okryj¹ siê s³aw¹ (choÌ w doœÌ przykry sposób), albo ich kariera raz na zawsze siê zakoùczy.
arteq
Gość
« Odpowiedz #132 : Kwiecień 11, 2009, 10:31:33 »

Nie zgodzê siê, kariera niestety siê nie zakoùczy. Gdyby tak mia³o byÌ to ju¿ dawno zakoùczy³aby siê kariera wielu osób w tym i pch/mf. Kiedyœ ¿aby zaistnieÌ [w pozytywnym tego s³owa znaczeniu] nale¿a³o siê czymœ wykazaÌ. Teraz widzê, ¿e niestety doskonale sprawdza siê model: nie wa¿ne jak, byleby mówili... Co do wró¿ek poczekajmy jeszcze chwilê...
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #133 : Kwiecień 11, 2009, 10:38:07 »

wg mnie nic nie bĂŞdzie ; w tym Âżadnego tsunami
Ale nawet dobrze jak tam zabezpieczyli - przezorny zawsze ubezpieczony

We WÂłoszech ktoÂś ostrzegaÂł Âże moÂże wystÂąpiĂŚ trzĂŞsienie Ziemi a wÂładze kazaÂły siĂŞ uciszyĂŚ temu co tak uwaÂżaÂł.....i co CoÂś .....prawie 300 osĂłb zginĂŞÂło choĂŚ nie musiaÂło gdyby uwierzyli i zrobiliby cokolwiek. WiĂŞc nawet jak nic nie bĂŞdzie nad morzem to zawsze lepiej na wszelki wypadek zabezpieczyĂŚ

a co niby mieliby zrobiĂŚ?

gdyby uwierzyli mu to musieliby ewakuowaĂŚ caÂłe miasto

ale wtedy pojawi siĂŞ problem naÂśladowcĂłw - co raz wiĂŞcej ludzi zacznie nagle przewidywaĂŚ trzesiĂŞnia ziemi i inne kataklizmy

i jak wtedy odró¿niÌ prawdê od fa³szu?

tak jak z tym meteorytem - wró¿ki ostrzegaj¹ wiêc siê ewakuuje ca³e nabrze¿e - ludzie przez jakis czas musz¹ mieszkaÌ gdzie indziej - w tym czasie ich dobytek jest pozostawiony samemu sobie (szabrownicy ruszaj¹ do dzie³a), po paru dniach siê okazuje, ¿e nic siê nei sta³o
efekt: chaos trwaj¹cy kilka dni, utracona czêœÌ dobytku itd

a za miesi¹c znowu inna wró¿ka ostrzega przed trzêsieniem ziemi w Poznaniu i ewakuujemy caly Poznaù i sytuacja siê powtarza
mona11
Gość
« Odpowiedz #134 : Kwiecień 11, 2009, 17:52:59 »

tak jak 10 kwietnia miaÂło byĂŚ wielkie ostrzeÂżenie, tak i tsunami nie bĂŞdzie UÂśmiech)
muszin
Gość
« Odpowiedz #135 : Kwiecień 11, 2009, 18:04:43 »

tutaj sa bardziej zlozone kwestie monia tutaj bardziej chodzi o nasza matke ziemie UÂśmiech
Bober
Gość
« Odpowiedz #136 : Kwiecień 11, 2009, 18:17:02 »

Hmmm ja bym napisaÂła tak... 10 kwietnia ostrzeÂżenie (niesÂłyszÂłam o tym) ale trzĂŞsienie ziemi we WÂłoszech mogÂłobyĂŚ Ăłw wskazĂłwkÂą ...w koĂącu wczoraj teÂż byÂły wstrzÂąsy (niestety). ZresztÂą nie ma co naciÂągaĂŚ i przysposabiaĂŚ sobie faktĂłw do zaÂłoÂżeĂą. SposĂłb w jaki moÂże siĂŞ to staĂŚ  nie ma znaczenia bo ani na trzĂŞsienie ziemi ani na meteoryt nic nie poradzimy.
Smacznego jaja  MrugniĂŞcie
kot
Gość
« Odpowiedz #137 : Kwiecień 11, 2009, 18:17:26 »

tak jak 10 kwietnia miaÂło byĂŚ wielkie ostrzeÂżenie, tak i tsunami nie bĂŞdzie UÂśmiech)

Jeœli nie jesteœ wró¿k¹,to sk¹d wiesz,¿e nie bêdzie?

Ty tego nie wiesz ale moÂżesz przypuszczaĂŚ,Âże najprawdopodobniej tsunami w tej dacie nie bĂŞdzie.

Ja teÂż myÂślĂŞ,ze tego tsunami nie bĂŞdzie ale nie dlatego,ze dziesiÂątego kwietnia inna przepowiednia siĂŞ nie speÂłniÂła.  UÂśmiech 2

mona11
Gość
« Odpowiedz #138 : Kwiecień 11, 2009, 18:25:42 »

po prostu sugerujê nisk¹ jakoœÌ Ÿróde³.
na tyle niskÂą, Âże Âżadna.  Chichot
na nasze szczĂŞÂście.
We WÂłoszech trzĂŞsienia ziemii 'przepowiadaÂł' naukowiec,
mam wró¿ki mówi¹ o trzêsieniach ziemii na dnie morskim.
Naukowcu nie uwierzono, czemu nimi powinno siĂŞ przejmowaĂŚ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2009, 18:30:03 wysłane przez mona11 » Zapisane
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #139 : Kwiecień 11, 2009, 23:34:41 »

A jak dobrze widzia³y tylko jak np. ma byÌ to meteor to nie spowoduje zniszczenia bo zostanie jak mówi³ Enki zniszczony przez nich i wpadnie ju¿ niegroŸny. Jeœli one to widzia³y to nie uwzglêdni³y ingerencji Enkiego i wszystko mo¿e nie wypaliÌ chocia¿ mia³y racjê. Ró¿nie siê sk³ada, nawet jak siê nie sprawdzi to one nie bêd¹ przeze mnie skreœlone.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #140 : Kwiecień 12, 2009, 07:55:51 »

Nebulitos - i to jest w³aœnie wrêcz podrêcznikowy przyk³ad usprawiedliwiania, zanim nawet nastêpuje weryfikacja. "W zasadzie to siê myli³y, ale na dobr¹ sprawê wcale nie s¹ skreœlone, bo mo¿e jednak mówi³y prawdê, tylko tego nie widzimy". Te same usprawiedliwienia by³y z Blossom, wiêc to w sumie ¿adna nowoœÌ. Przykre tylko, ¿e ludzie widz¹ sprawy nie takimi, jakie s¹, a jakimi chcieliby je widzieÌ.
kot
Gość
« Odpowiedz #141 : Kwiecień 12, 2009, 09:01:04 »

A jak dobrze widzia³y tylko jak np. ma byÌ to meteor to nie spowoduje zniszczenia bo zostanie jak mówi³ Enki zniszczony przez nich i wpadnie ju¿ niegroŸny. Jeœli one to widzia³y to nie uwzglêdni³y ingerencji Enkiego i wszystko mo¿e nie wypaliÌ chocia¿ mia³y racjê. Ró¿nie siê sk³ada, nawet jak siê nie sprawdzi to one nie bêd¹ przeze mnie skreœlone.

Gdyby otwarci na wró¿by mieli skreœlaÌ kogoœ za dobre intencje,to nikt nie chcia³by nikogo ostrzegaÌ,ale to tylko takie dywagacje,bo ostrze¿enia id¹ od serca i na szczêœcie ludzie otwarci nie obra¿aj¹ siê za przejaw troski.

O opiniĂŞ niedowiarkĂłw siĂŞ nie przejmuj,bo ona juÂż dawno zostaÂła okreÂślona i raczej nic jej nie zmieni.

Gdyby wystÂąpiÂło tsunami-powiedzÂą,ze to przypadek.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #142 : Kwiecień 12, 2009, 09:32:35 »

Kot - w odpowiedzi na TwĂłj zarzut zadeklarujĂŞ siĂŞ teraz publicznie: JeÂśli 15 kwietnia wystÂąpi TSUNAMI, tak samo publicznie tutaj przyznam racjĂŞ owym wizjonerkom, i uznam wszelkie ich zdolnoÂści. Nawet chĂŞtnie bym siĂŞ z nimi wtedy skontaktowaÂł, ale to juÂż inna sprawa.

Natomiast jeœli 15 kwietnia tsunami NIE WYST¥PI, z miejsca uznam je za szarlatanki, i nie bêdê na si³ê usprawiedliwia³ ich tym, ¿e "no, mia³o byÌ, ale kochany En-ki nas uratowa³".

Wydaje mi siĂŞ, Âże jest to prosta, jednoznaczna i sensowna deklaracja.
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #143 : Kwiecień 12, 2009, 12:33:11 »

Ale Panowie, ja to podaÂłem jaki hipotetyczny przykÂład. JuÂż pisaÂłem w tym wÂątku o tym co ja myÂślĂŞ, wiĂŞc nie do mnie kierujcie te uwagi. Niestety ale takie przykÂłady trzeba braĂŚ pod uwagĂŞ czy Wam siĂŞ to podoba czy nie.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #144 : Kwiecień 12, 2009, 12:48:06 »

Nebulitos - widzisz, tyle, Âże takim myÂśleniem moÂżesz w zasadzie "usprawiedliwiĂŚ" wszystko. Tak samo Blossom usprawiedliwiano, Âże niby Federacja ÂŚwiatÂła byÂła, ale nie mogli siĂŞ zbliÂżyĂŚ, bo to, tamto i siamto, ale przesÂłali nam "promieĂą miÂłoÂści" (czego oczywiÂście nie moÂżna juÂż jasno sprawdziĂŚ, wiĂŞc "dupochron" Âświetny).

Ja akurat nie negujĂŞ zjawisk paranormalnych, jak wizjonerstwo, telepatia, telekineza, etc etc. Tyle tylko, Âże stawiam tutaj jasne reguÂły - jeÂśli uznawaĂŚ coÂś za dziaÂłajÂące, to musi to byĂŚ sprawdzone i pewne, bez takich "dupochronĂłw". Sam praktykujĂŞ dziaÂłania parapsychiczne, wiĂŞc trudno, bym uznawaÂł to za brednie. Tylko gdybym miaÂł wszystkie swoje niepowodzenia uzasadniaĂŚ tak, jak Ty stwierdzasz, ze moÂżna, to okazaÂłoby siĂŞ, Âże mam na swoim koncie pasmo samych sukcesĂłw. Fakt, pewne sukcesy mam, jednak naleÂży na to patrzeĂŚ bardzo krytycznie, bo inaczej wpadamy w naiwne "pragnienie, zeby to byÂło prawdÂą".
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #145 : Kwiecień 12, 2009, 22:49:43 »

OczywiÂście Tene masz racjĂŞ ale... no wÂłaÂśnie ale... ja teÂż jÂą mam. MĂłj przykÂład nie jest jakiÂś SF, po prostu takie coÂś moÂże siĂŞ zdarzyĂŚ. To prawda, Âże moÂże byĂŚ ''dupochronem'' ale przyszÂło nam ÂżyĂŚ w takich czasach, Âże wszystko jest moÂżliwe. Jakby nie byÂło kaÂżdy z nas coÂś z tego dla siebie wyniesie i wcale nie bĂŞdzie to zgodne z tym czym siĂŞ kierujemy.
east
Gość
« Odpowiedz #146 : Kwiecień 12, 2009, 23:07:06 »

. Przykre tylko, Âże ludzie widzÂą sprawy nie takimi, jakie sÂą, a jakimi chcieliby je widzieĂŚ.
To nie jest do koĂąca takie "przykre" wcale.  OczywiÂście ,jeÂśli "chciejstwo " wynika z bycia zmanipulowanym , to jest to przykre, bo wĂłwczas moÂże nastÂąpiĂŚ efekt samospeÂłniajÂącej siĂŞ przepowiedni, ktĂłra byÂła zupeÂłnie wymyÂślona.  JeÂśli jednak wolna ludzka wola wypÂływajÂąca z samej g³êbi Istoty wybierze okreÂślone rozwiÂązanie i ono siĂŞ speÂłni , to dlaczego miaÂłoby to byĂŚ przykre ?  Czy to jest przykre ,Âże prawdziwa natura rzeczy jest pusta, a ludzie i tak czyniÂą jÂą rzeczywistÂą ? Innymi sÂłowy - utoÂżsamiamy siĂŞ z iluzjÂą nawet, gdy wiemy, Âże nie jest ona prawdziwa !!!
Co wiĂŞcej.
IloœÌ scenariuszy PRZED  hipotetycznym zadarzeniem moÂżemy pÂączkowaĂŚ w nieskoĂączonoœÌ . Jeden z nich siĂŞ speÂłni, ale pĂłki to nie nastÂąpi to wszystkie sÂą jednakowo prawdopodobne.  SÂą potencjaÂłem nieskoĂączonych moÂżliwoÂści.

"Âżycie jest jak pudeÂłko czekoladek - nigdy do koĂąca nie wiesz ktĂłrÂą czekoladkĂŞ wyciÂągniesz "  Forrest Gump   DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #147 : Kwiecień 13, 2009, 00:14:07 »

Niebezpieczeùstwem jest to, ¿e im wiêksza iloœÌ fa³szywych alarmów tym mniejsza skutecznoœÌ prawdziwych.
kot
Gość
« Odpowiedz #148 : Kwiecień 13, 2009, 12:38:52 »

...tym mniejsza skutecznoœÌ prawdziwych,zw³aszcza,¿e persony niektóre wszystkie alarmy neguj¹.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #149 : Kwiecień 13, 2009, 13:02:28 »

Raczej czekajÂą na to, co siĂŞ stanie, i eliminujÂą ewentualne "dupochrony" dla ewentualnych szarlatanek, gdyby siĂŞ NIE staÂło ;]
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: