Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:10:29

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nowy Regulamin i pf  (Przeczytany 75207 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #125 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:16:57 »

Nie mam zastrze¿eñ. Dbanie o swoje imiê dbaniem, ale offy stworzone przy okazji co by nie mówiæ s± offami. Mo¿na ich powstawanie próbowaæ t³umaczyæ zaistnia³± sytuacj± lecz nie zmieni to faktu, ¿e jednak s± offami, a te w my¶l regulaminu nara¿one s± na kary/ostrze¿enia.

Je¿eli taka postawa modów jest zapowiedzi± zaprowadzenia porz±dku na forum, ukrócenia pomówieñ i offów - jestem jak najbardziej za.

Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina …

Offy, offami, ale postawa Artqa jest pora¿aj±ca. Przynajmniej dla mnie. I nie chodzi tu o k³ótnie z Kap³anem718, lecz o ¶lepe pos³uszeñstwo narzucanym zasadom, nie tylko tym regulaminowym. 
Sk±d to siê bierze? Z bezgranicznej wiary w prawid³owo¶æ i dobro stanowionego „prawa”? Ze zniewolenia psychicznego i duchowego?
K³ania siê tu indoktrynizacja w KK (i nie tylko tam), efekty s± widoczne … arteq ¿ywym przyk³adem, ekstremalny przyk³ad - moherowe berety …
¯eby chocia¿ odrobina sprzeciwu … czy dusza zasnê³a snem kamiennym?

Czy nagminne t³umienie siebie w wyra¿aniu my¶li wolnej, uczucia nie powoduje kar³owacenia ducha? Bo kto¶ wie lepiej, co dla Ciebie dobre cz³owieku? Bo kto¶ wytycza ci szlaki? A ty pokornie musisz nimi dreptaæ?

Arteq, obud¼ siê, bo dusisz sam siebie … a¿ mi duszno … i straszno …

A wspomniana postawa modów nie jest "zapowiedzi± zaprowadzenia porz±dku na forum, ukrócenia pomówieñ i offów" - dzieje siê wrêcz odwrotnie. Jest natomiast nie¶wiadom± kontynuacj± systemu, ma³y systemik w du¿ym, fraktale ...
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #126 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:30:34 »

System, system i system. Ptak nie przesadzasz?

Czyli wed³ug Ciebie hulaj dusza piek³a niema wywalmy regulamin/netykietê i bawmy siê na ca³ego a co mi tam za³o¿ê sobie temat "Bigos Ciotki Ptak" i bawmy siê na ca³ego.

Czy wed³ug Ciebie tak powinno to wygl±daæ? Gdyby nie zasady i to nie systemowe ale samej moralno¶ci i zdrowego umys³u to by nie by³o tego forum z prostej przyczyny i¿ nie da siê prowadziæ dyskusji gdzie widzi siê ludzi którzy ¿r± siê o byle co ale i tak¿e ludzi którzy oskar¿aj± innych nie posiadaj±c dowodów.

Cieszê siê ¿e Janneth to tak rozwi±za³a.

Pozdro
I nie dajmy siê systemowi!  Du¿y u¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #127 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:46:21 »

Mora, za ma³o patrzysz po skosie, wiêc nie wszystko jest Ci widoczne … 
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #128 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:51:54 »

Ale¿ sk±d, Ja widzê wiêcej ni¿ Ci siê wydaje.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #129 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:56:08 »

Ptak, z tego co mówisz to im wiêkszy burdel i ferment zasiejesz to tym bardziej jeste¶ wolna i ¶wiadoma? Masz przecie¿ na forum zagwarantowan± wolno¶æ wypowiedzi z zastrze¿eniem aby robiæ to w sposób pozbawiony wulgaryzmów i k³amstw i l¿enia. Chcesz co¶ powiedzieæ, a tematu brakuje - proszê za³ó¿ nowy. Je¿eli po prostu nie potrafisz wyartyku³owaæ siê w sposób zgrabny i z poszanowaniem porz±dku to dlaczego od razu pokrzykujesz o t³amszeniu? Powiedz, czego zabroniono Ci na tym forum wypowiedzieæ.
To, ¿e w moich postach mo¿na niestety znale¼æ i te offowe to fakt, prawda. Dlaczego mia³bym wiêc k³amliwie temu zaprzeczaæ? W imiê opatrznie rozumianej wolno¶ci? Wydaje mi siê, ¿e ¶wiadome i zachowuj±ce porz±dek wypowiadanie siê mylisz z uleg³o¶ci±, ¶lepym podporz±dkowaniem siê i "kar³owaceniem ducha". My¶lê, ¿e w³a¶nie problemem jest brak umiejêtno¶ci takiego sposobu wypowiadania siê. Gdy z czym¶ siê nie zgadzam potrafiê to wyartyku³owaæ, potrafiê o to zawalczyæ.
Jeste¶my spo³eczeñstwem - w tym przypadku forumowym - aby zapewniæ mo¿liwie optymalne funkcjonowanie ludzi o ró¿nych pogl±dach i charakterach zosta³y wprowadzone pewne zasady. Wchodz±c tutaj wyra¿amy zgodê na ich szanowanie, nikt na si³ê nas nie zmusza. Je¿eli nie godzisz siê z pewnymi zasadami mo¿esz o tym powiedzieæ, je¿eli skrajnie Ci nie odpowiadaj± mo¿esz po prostu odej¶æ. Wa¿ne jest natomiast aby zasady obowi±zywa³y w równym stopniu wszystkich, bez wyj±tku.
Id±c Twoim tokiem my¶lenia - w imiê wolno¶ci - olejmy np. przepisy ruchu drogowego - s± wszak na nas wymuszane. Niech ka¿dy je¼dzi jak mu siê podoba, olaæ ¶lepe pos³uszeñstwo, nie dajmy siê zdusiæ.

Zarzucaj±c mi ¶lepe pos³uszeñstwo bardzo siê mylisz.

Ptak, jestem przekonany, ¿e Twoja aktualna postawa w tej sprawie ma jakie¶ nieprzyjemne ¼ród³o w przesz³o¶ci. Podejrzewam, ¿e kiedy¶ buntuj±c siê przeciwko jakim¶ zasadom, wytycznym [byæ mo¿e nie by³y one do koñca OK] dosta³a¶ po uszach i to mocno, st±d teraz przesadna reakcja na jakiekolwiek ramy, nawet te pozytywne zasady. Naprawdê mocno czuæ tutaj uprzedzeniem podszytym jak±¶ traum±.

edit: podkre¶lenie
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2009, 23:59:23 wys³ane przez arteq » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #130 : Pa¼dziernik 30, 2009, 23:57:06 »

Mora, za ma³o patrzysz po skosie, wiêc nie wszystko jest Ci widoczne … 

Ostatnie, czego wymaga³abym od moderatora to patrzenie po skosie. On musi stan±æ na wprost zaistnia³ej sytuacji, aby mia³ mo¿liwo¶æ ocenienia jej obiektywnie. I to te¿ zrobi³am. My¶lê, ¿e tak post±pi³by ka¿dy, kto przystêpuj±c tu do rozmowy zgodzi³ siê z tre¶ci± regulaminu.  

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #131 : Pa¼dziernik 31, 2009, 00:05:50 »

Ptak, masz teraz okazjê do wprowadzenia lub chocia¿ uwypuklenia zmian które chcia³aby¶ aby obowi±zywa³y - z tego co mi wiadomo to Darek aktualnie pracuje nad nowym regulaminem. My¶lê, ¿e nie pogniewa siê na sugestie, szczególnie rzeczowo umotywowane.
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #132 : Pa¼dziernik 31, 2009, 00:36:23 »

Offy, offami, ale postawa Artqa jest pora¿aj±ca. Przynajmniej dla mnie. I nie chodzi tu o k³ótnie z Kap³anem718, lecz o ¶lepe pos³uszeñstwo narzucanym zasadom, nie tylko tym regulaminowym. 
Sk±d to siê bierze? Z bezgranicznej wiary w prawid³owo¶æ i dobro stanowionego „prawa”? Ze zniewolenia psychicznego i duchowego?
K³ania siê tu indoktrynizacja w KK (i nie tylko tam), efekty s± widoczne … arteq ¿ywym przyk³adem.

W istocie TAK.
Lecz problem wymaga szerszego omówienia.
To, ¿e napiszemy - czyja¶ postawa jest pora¿aj±ca - nie rozwi±zuje problemu.W zale¿no¶ci od przyjêtego kontekstu mo¿e nawet pog³êbiæ problem.
Próba zrozumienia drugiego cz³owieka i jego postaw jest wyk³adni± zrozumienia samego siebie.
Im bardziej rozumiemy swoje postawy, tym bardziej rozumiemy postawy innych.
Punktem wyj¶cia jest tu wiêc... zrozumienie, a nie os±dzanie.
Os±dzanie w jakiejkolwiek formie jest t³umieniem, co powoduje, ¿e temat wraca.
Wieli proces ¿ycia przecie¿ Nas nie os±dza, czy robimy dobrze, czy ¼le, tylko ³agodnie zaprasza, aby¶my siê ze wszystkim ¶wiadomie zmierzyli ... nic wiêcej.

Ka¿dy z Nas reprezentuje  pewien rodzaj postaw.
Wielu ludzi odpiê³o siê od wiary w systemy religijne, ale nadal wierz± w wielk± politykê, w prawo, wielki biznes, czy nawet tkwi± w wierze, ¿e obce byty nami manipuluj±, czy nawet porywaj± Nas.
Jedn± wiarê zamieniaj± na inn± .Wspólnym mianownikiem jest wiara.
A wiara karmi siê prawd±.Je¿eli uznajemy, ¿e co¶ jest prawdziwe, to z regu³y w to wierzymy.
Jednak czy mo¿na kogolwiek winiæ za taki sposób widzenia ¶wiata ?
Oczywi¶cie, ¿e nie.
Prób± wyjscia z psychologicznego impasu, jest zrozumienie jak potê¿ny wp³yw mieli na Nas ró¿ni nauczyciele i dokonuj±c tzw.prania mózgu ukszta³towali nasz ¶wiatopogl±d.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2009, 05:17:14 wys³ane przez Silver » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #133 : Pa¼dziernik 31, 2009, 01:11:44 »

Cytat: Arteq
Wa¿ne jest natomiast aby zasady obowi±zywa³y w równym stopniu wszystkich, bez wyj±tku.

Dla mnie wa¿ne jest, abym sama sobie wytycza³a zasady, zgodnie z moimi warto¶ciami.
Podleganie cudzym, jest gwa³tem na duszy. Dlatego nie akceptujê w ca³o¶ci regulaminu forum, co nie znaczy, ¿e mam sobie pozwalaæ na zachowania mi uw³aczaj±ce. S± wa¿niejsze kryteria, którymi siê kierujê, ni¿ te tu spisane. I na nic nie wyra¿a³am zgody, tym bardziej nie bêdê wspó³tworzyæ nowych regulaminów.

Cytat: Janneth
Ostatnie, czego wymaga³abym od moderatora to patrzenie po skosie. On musi stan±æ na wprost zaistnia³ej sytuacji, aby mia³ mo¿liwo¶æ ocenienia jej obiektywnie. I to te¿ zrobi³am.

Patrzenie po skosie, to wydobycie tego, co ukryte … patrzenie z innej perspektywy …
Czyjakolwiek ocena zawsze bêdzie subiektywna, wiêc  zrobi³a¶ subiektywizm.  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam i dobranoc   U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #134 : Pa¼dziernik 31, 2009, 01:23:34 »

Ptak - tak dla ca³kowitej jasno¶ci: zak³adaj±c profil na forum automatycznie akceptuje siê jego regulamin. Widzisz, z jednej strony zarzucasz, ¿e w regulaminie s± zapisy które Ci siê nie podobaj±, z drugiej  - maj±c szansê na zmianê tych zapisów - nie jeste¶ zainteresowana. Tak wygl±da postawa wiecznego malkontenta.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #135 : Pa¼dziernik 31, 2009, 01:53:25 »

Ptak - tak dla ca³kowitej jasno¶ci: zak³adaj±c profil na forum automatycznie akceptuje siê jego regulamin. Widzisz, z jednej strony zarzucasz, ¿e w regulaminie s± zapisy które Ci siê nie podobaj±, z drugiej  - maj±c szansê na zmianê tych zapisów - nie jeste¶ zainteresowana. Tak wygl±da postawa wiecznego malkontenta.

I tym siê Artqu ró¿nimy, dla Ciebie litera prawa jest ¶wiêta, dla mnie niekoniecznie. 
To, ¿e stoi gdzie¶ napisane, ¿e wchodz±c akceptujesz automatycznie panuj±ce tam zasady jest wierutnym k³amstwem, co widaæ chocia¿by na ka¿dym forum. Inaczej mody nie mieliby nic do roboty. A przecie¿ maj± i to sporo.  Du¿y u¶miech

Brak za¶ mojego zainteresowania w tworzeniu kolejnego regulaminu nie wynika z postawy malkontenta (tego akurat wiele u Ciebie Mrugniêcie) lecz z braku chêci do narzucania komukolwiek, jakichkolwiek ograniczeñ.
Bo dopóki cz³owiek sam czego¶ w sobie nie przetrawi i nie uzna za s³uszne, ¿adne zewnêtrzne zakazy nie maj± racji bytu.  I tak bêd± omijane.  No chyba, ¿e mamy do czynienia z typem niewolnika.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #136 : Pa¼dziernik 31, 2009, 06:50:14 »

K³ania siê tu indoktrynizacja w KK (i nie tylko tam), efekty s± widoczne … arteq ¿ywym przyk³adem, ekstremalny przyk³ad - moherowe berety …
¯eby chocia¿ odrobina sprzeciwu … czy dusza zasnê³a snem kamiennym?

Czy nagminne t³umienie siebie w wyra¿aniu my¶li wolnej, uczucia nie powoduje kar³owacenia ducha? Bo kto¶ wie lepiej, co dla Ciebie dobre cz³owieku? Bo kto¶ wytycza ci szlaki? A ty pokornie musisz nimi dreptaæ?

Arteq, obud¼ siê, bo dusisz sam siebie … a¿ mi duszno … i straszno …

Nie chcia³em ju¿ pisaæ w tym temacie ale skoro poruszane s± TAKIE argumenty to trudno przemilczeæ...
U ludzi sfrustrowanych i którym brak logicznych argumentacji zawsze wcze¶niej czy pó¼niej pojawiaj± siê argumenty ad personam (jak u Ciebie). Postaram siê wyt³umaczyæ na czym to polega:
- ksenofobia, osoba ¿yje w tak zamkniêtym ¶wiatopogl±dowo ¶rodowisku, ¿e wszelkie zetkniêcia z osobami spoza "krêgu zaufania i zainteresowañ" jest ma³ym szokiem. Oto w³a¶nie napotykamy osobê, która w ogóle nie wydaje siê postrzegaæ ¶wiata we w³a¶ciwy (nasz spsosób). Dlatego owego "malowanego ptaka" nale¿y albo wyeliminowaæ albo przekonaæ. I tu dochodzimy do setna bo o ile ka¿dy z nas posiada warto¶ci, którymi stara siê nadaæ sens i kszta³t swojego ¿ycia i którymi siê kieruje to jednak niektórzy w wyj±tkowo fanatyczny sposób nie chce spostrzec, ¿e inni te¿ maj± prawo do odmiennych zdañ. S± dwa sposoby eliminacji "odmieñców":
- frontalny atak, bez ³adu i sk³adu, aby tylko obrzuciæ drug± osobê b³otem (sposób niekiedy Kap³ana) - trzeba przejechaæ "obcego" jak czo³g, zniszczyæ, wyeliminowaæ na sta³e. Wa¿ne aby to zrobiæ na oczach innych ludzi - by zyskaæ ich akceptacjê i poklask ("dobrze, ¿e go zniszczy³e¶, jego ju¿ nie ma, wróæmy do fachowej dyskusji o tym czy dodawanie szczypiorku do zupy nie jest pomys³em masonów by nas zniewoliæ). Oczywi¶cie, w takim przypadku nie ma mowy o dyspucie. Liczy siê styl - jak najbardziej g³o¶ny, prostacki itd. trzeba oponenta zakrzyczeæ i samemu nie widzeæ/nie s³yszeæ argumentów z przeciwnej strony.
- druga metoda jest bardziej perfidna. Trzeba oto nawi±zaæ niby to dyskusjê. Wci±gn±æ w rozmowê a potem zbaczaæ z tematu/wygadywaæ g³upoty/schodziæ na tematy osobiste - wa¿ne aby rozmowa ugrzêz³a i nie da³o siê z niej wyprowadziæ logicznych wniosków. Daje to ¶wiadkom dyskusji wra¿enie i¿ oboje dyskutantów posiada po³owiczne racje. Tu siê tak¿e atakuje osobi¶cie przeciwnika (co gorsza nie maj±c na to ¿adnego dowodu). Np ptak to zrobi³ w po¶cie zacytowanym: sugeruje, ¿e arteq dlatego ma inne ogl±dy i jest im wierny bo zosta³ zindoktrynowany przez KK, porównuje ich nieomal do fanatyków. Celowo to robi by oponenta o¶mieszyæ (w¶ród obserwatorów tematu wywo³uje siê wra¿enie maj±ce umniejszyæ warto¶æ s³ów przeciwnika - wiadomo, ¿e fanatyk g³upoty gada). I teraz: niedo¶wiadczony forumowicz, dodatkowo bêd±cy podatnym na manipulacje - a wiadomo, ¿e tematy ezoteryczne w³a¶nie takich przyci±gaj± - bêdzie siê to wydawa³o prawdziwe. Jest przyzwyczajony do tego, ¿e jego wrogami s± osoby: duchowne, religijne, racjonalne wiêc przyjmie ten pogl±d jako prawdê. Natomiast osoba sceptycznie podchodz±ca do wszystkiego co w "anonimowym" internecie mo¿na pisaæ podejdzie do tematu ostro¿nie i badawczo. I co siê wtedy oka¿e: arteq fanatykiem nie jest: wielokrotnie wypowiada³ siê negatywnie o KK, dodatkowo w jego postach pojawia³y siê tre¶ci jak uwa¿a, ¿e inne ¶wiatopogl±dy mog± byæ prawdziwe, rzeczowo i merytorycznie podchodzi do sprawy, podaje logiczne i przyk³ady i cytaty w razie konieczno¶ci, nie sypie oskar¿eniami itd. Wiêc ca³a owa "moherowa otoczka" to bzdura - ale przecie¿ tu nei chodzi o pisanie prawdy lecz o zdyskredytowanie oponenta...
Dlatego przestrzegam wszystkich czytaj±cych - zanim os±dzicie poznajcie bli¿ej sprawê i nie wierzcie we wszystko co tu siê pisze "na s³owo". Raz ju¿ Mora pokaza³ jak naiwni forumowicze uwierz± w ka¿d± ezoteryczn± bzdurê tu opisan± (vide "osobisty channeling" Mory). Innym ¶wietnym przyk³adem jest "poprawa" Kap³ana. Ca³e jego towarzystwo wzajemnej adoracji uwierzy³o w poprawê a pierwsze co Kap³an zrobi³ po zlikwidowaniu mu minusów by³o: zwyzywanie moderatora (bardzo wulgarne), wyzywanie innych od pustaków i prostaków i sianie fermentu w ka¿dym temacie gdzie mo¿na to zrobiæ.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #137 : Pa¼dziernik 31, 2009, 07:53:40 »

Val Dee,
zarzucasz Ptakowi manipulacjê, ¿e nazywa atrqa fanatykiem, a sam dokona³e¶ identycznego manewru, nazywaj±c ludzi my¶l±cych nie tylko logicznie - naiwnymi.
cyt. "I teraz: niedo¶wiadczony forumowicz, dodatkowo bêd±cy podatnym na manipulacje - a wiadomo, ¿e tematy ezoteryczne w³a¶nie takich przyci±gaj±"
Czy nie zauwa¿y³e¶ w swojej postawie dwulicowo¶ci?, ¿e jak sam manipulujesz to jest w porz±dku, a jak Ptak, to ju¿ nie?

Jakim PRAWEM nazywasz zainteresowanych ezoteryk± podatnymi na manipulacje?

Jakim prawem ¶miesz ograniczaæ czyjekolwiek wybory i upodobania w odbiorze rzeczywisto¶ci?

Odpowiem Ci;
To prawo wysz³o z Twojego "logicznie" funkcjonuj±cego umys³u, które potrafi dzieliæ i sortowaæ, s±dziæ i obwiniaæ, nakazywaæ i karaæ, umys³u który zabiera wolno¶æ Tobie i innym.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #138 : Pa¼dziernik 31, 2009, 08:10:43 »

To proste - opar³em siê na przyk³adzie Mory z osobistym channelingiem - gdy czê¶æ u¿ytkowników naiwnie uwierzy³a w jego s³owa. Zauwa¿ tylko, ¿e nie nazwa³em wszystkich zainteresowanych ezoteryk± osób naiwnymi tylko stwierdzi³em ¿e taka tematyka przyci±ga bardzo ufne osoby. Poza tym niektórzy te¿ zbyt ufnie - naiwnie uwierzyli w poprawê Kap³ana - to te¿ poda³em jako przyk³ad.
Mam nadziejê, ¿e rozwia³em wszelkie w±tpliwo¶ci - nie uwa¿am, ¿e wszyscy zainteresowani ezoteryk± to naiwniacy tylko, ¿e czê¶æ z nich jest po prostu zbyt ufna i ³atwo daje siê oszukaæ.
Dziêkujê za zwrócenie mi uwagi - nie chcia³em byæ dwuznacznie zrozumiany.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #139 : Pa¼dziernik 31, 2009, 08:56:26 »

janneth - pijê bezpo¶rednio do CIEBIE

DLACZEGO DAJESZ MI MINUSY SKORO ADMINISTRACJA FORUM JEST W TRAKCIE USUWANIA TEJ FUNKCJI I JEST PRZECIWNA TEMU JAK WYNIKA Z MOJEJ KORESPONDENCJI NA PW?!

umiesz odpowiedzieæ? przecie¿ to nie logiczne, z jednej strony chcecie nie u¿ywaæ tego a z drugiej strony mody SAMOWOLNIE rozdaj± minusy! za du¿o samowolki widzê i brak kontaktu z adminem...

a co do KK i indoktrynacji - na pohybel  Z³y

buziaczki,
718'
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #140 : Pa¼dziernik 31, 2009, 14:04:09 »

Kap³anie, gdyby administracja forum "by³a w trakcie usuwania tej funkcji" to nie starczy³oby mi czasu, by daæ Ci choæby nawet jedno ostrze¿enie. To nie polega na usuwaniu minusików u ka¿dego z forumowiczów.
To jest tylko jedno klikniêcie i funkcja ostrze¿eñ/punktów wy³±czona, a wszystkie naliczone zdezaktywowane. Tak jak Dariusz powiedzia³ - dopóki nie bêdzie ¿adnych zmian obowi±zuje nas stary regulamin, a co za tym idzie egzekwujemy go narzêdziami, jakie mamy dostêpne.

Skoro ju¿ mnie pytasz, chcia³abym i Tobie przedstawiæ swoje zdanie na ten temat.
Mylisz siê, ¿e nie rozmawiam z administratorem, jemu równie¿ powiedzia³am to, co teraz Ty i inni us³yszycie.

Jestem absolutnie przeciwna zniesieniu tych punktów i nie widzê ¿adnego argumentu, dla którego by³yby one zbêdne. Nasz regulamin w lwiej czê¶ci opiera siê na netykiecie. Nie jest wiêc jakim¶ swoistym wymys³em niesprawiedliwych i ¿±dnych w³adzy administratorów, a jedynie zbiorem podstawowych zasad zachowania siê w sieci. Nawet, gdyby tego regulaminu nie by³o, a tak siê czasami na forach i listach dyskusyjnych zdarza, u¿ytkowników obowi±zywa³aby netykieta. Netykieta jest sformu³owana na podstawie ogólnie przyjêtych zasad przyzwoito¶ci i jak do tej pory Kap³anie, wszystkie ostrze¿enia, jakie Ci da³am, by³y za wypowiedzi naruszaj±ce w³a¶nie zasady netykiety. Nawet ostrze¿enie za pomówienie.
Dariuszowi napisa³am, ¿e jestem przeciwna znoszeniu punktów. Do tej pory by³am na wielu forach dyskusyjnych, na ka¿dym wiêkszym, profesjonalnie prowadzonym forum istnieje taka forma upominania u¿ytkowników. Nikt siê temu nie dziwi, z reszt±... Ludzie ju¿ po prostu przyzwyczaili siê do tego, ¿e i na forum trzeba przedstawiaæ minimum przyzwoito¶ci, jakim s± w³a¶nie zasady netykiety czy te¿ regulaminu.
Dziêki temu atmosfera jest zdrowsza, w dyskusji uczestniczy wiêksza ilo¶æ rozmówców, bo ka¿dy z nich zdaje sobie sprawê, ¿e w wypadku gdyby zosta³ np. obra¿ony, winowajca zostanie obarczony konsekwencjami, czyli w³a¶nie takim ostrze¿eniem. Dodaæ te¿ nale¿y, ¿e na innych forach nie folguje siê tak bardzo niew³a¶ciwemu zachowaniu. Najczê¶ciej maksymalna ilo¶æ ostrze¿eñ, by u¿ytkownik zosta³ zbanowany, jest o wiele ni¿sza - 3 b±d¼ 5 ostrze¿eñ to raczej norma. U nas minimum to 10, co oznacza, ¿e u¿ytkownik mo¿e 10 razy z³amaæ regulamin, a moderator 10 razy usunie wiadomo¶æ zanim dozna spokoju.
Aby zarejestrowaæ siê na jakimkolwiek forum (tak¿e u nas), ka¿dy u¿ytkownik musi zaakceptowaæ regulamin. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, ¿e przy rejestracji klikamy "Zgadzam siê", w koñcu trzeba by³o zakre¶liæ jakie¶ tam okienko, ¿eby dostaæ maila aktywuj±cego konto, ale kto tam siê przejmuje co i po co klikamy. Ja Was na to uczulam, poniewa¿ w necie jest pe³no stron, for i portali, w których podczas rejestracji klikamy te "zbêdne" okienka. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, ¿e zgodnie z liter± prawa, klikniêcie akceptuj±ce regulamin jest z³o¿onym zobowi±zaniem, pod którym tak jakby siê podpisali¶my. Szczególnie wa¿ne jest to, gdy dokonujemy np. zakupów w sklepach internetowych (przy ka¿dym zakupie klikamy na "Zgadzam siê", ale nie chce nam siê traciæ czasu na zapoznanie siê z tre¶ci± zobowi±zania, na jakie siê zgodzili¶my).
Tak wiêc Ptaku, i Ty siê zgodzi³a¶ na to, ¿e bêdziesz przestrzega³a regulaminu. Nie ma wyj±tków, ka¿dy kto tu pisze, a pisaæ mog± tylko zarejestrowani, wyrazi³ zgodê na przestrzeganie zasad, z którymi co niektórzy nawet siê nie zapoznali.

Zdajê sobie sprawê, ¿e wcze¶niej by³o ³agodniej, ¿e w wielu sytuacjach, gdy byli¶my winni, przymykano na to oko. Darek nawet na pocz±tek da³ nam wotum zaufania. Wszystkim wyzerowa³ ostrze¿enia.
Niektórzy w my¶l amnestii zaczêli jednak pozwalaæ sobie na coraz wiêcej i wiêcej. Potwierdzi³o siê przys³owie o tym, ¿e daje siê palec, a zostaje bez rêki.
Sami zobaczcie, co siê dzia³o przez ten czas. Hulaj dusza piek³a nie ma, piszê co chcê i jak mi siê podoba, bo nic mi siê przez to nie stanie. W koñcu to jest forum, jestem anonimowy, nie pokazuj±c swojego za¿enowania mogê naskrobaæ co mi siê ¿ywnie podoba. W³adza? Jaka w³adza! Ja jestem anarchist±! W³adza to zniewolenie. By³y nawet odniesienia do komunizmu.

Wystarczy³o na chwilê popu¶ciæ, ¿eby dosz³o do sytuacji, gdzie ka¿da decyzja moderatora b±d¼ administratora jest przez wiêkszo¶æ podwa¿ana i negowana.

Tak byæ dalej nie powinno. To moja opinia. Gdyby¶my potrafili uczyæ siê na b³êdach, gdyby¶my nauczyli siê wyci±gaæ z nich wnioski, dowiedzieliby¶my siê, ¿e ostrze¿enia s± niezbêdne do pracy i istnienia forum.
Forum samo z siebie istnieæ nie bêdzie. Aby forum "¿y³o" potrzebni s± u¿ytkownicy, którzy bêd± pisaæ.
Jak my¶licie dlaczego mamy raptem 600 zarejestrowanych osób, z czego udziela siê mo¿e 10%?
Nieprawid³ow± odpowiedzi± by³oby, ¿e nie ma zainteresowania. Ka¿dego dnia na forum mamy wiêcej go¶ci ni¿ u¿ytkowników. Ci go¶cie mogliby zasiliæ nasze szeregi, mogliby zacz±æ czynnie uczestniczyæ w ¿yciu forum. Problemem jest w³a¶nie to, ¿e tkwimy od dawna ju¿ w hermetycznym towarzystwie wzajemnej adoracji. I chocia¿ psy na sobie wieszali¶my zawsze, to czêsto administracja przymyka³a na to oczy. Tak mog³oby byæ ca³y czas. Bêdziemy do staro¶ci tak siedzieæ w gronie z ujemnym przyrostem zamiast dodatniego, gdzie z ka¿dym dniem jeden drugiemu bêdzie plu³ w twarz. Albo... Mo¿emy zacz±æ respektowaæ zasady, na które wszyscy siê zgodzili¶my i liczyæ na to, ¿e ci go¶cie zmieni± zdanie na nasz temat i z rado¶ci± poznania zaczn± z nami dyskutowaæ na przeró¿ne tematy. Mo¿e poznamy nowych, ciekawych ludzi, przyda³by nam siê ¶wie¿y powiew, bo od dawna dusimy siê w towarzystwie popieraj±cych jednocze¶nie wolno¶æ s³owa i chamstwo.

Reasumuj±c, zostawiaj±c ostrze¿enia nie krêcimy na siebie bata, wrêcz odwrotnie - otwieramy siê na nowe mo¿liwo¶ci. Do wygrania mamy nowe znajomo¶ci, wiêksze forum, wiêcej interesuj±cych tematów, w których nie musieliby¶my ze ¶wieczk± szukaæ meritum, bo offtopy by³y by zabronione jak s± do tej pory, ale przede wszystkim - karane.
Ja wyboru ju¿ dokona³am i popieram utrzymanie funkcji ostrze¿eñ. Dla moderatorów jest to niebywa³a pomoc. Niejednokrotnie zdarzali siê klienci, którzy rejestrowali konto na jeden wieczór, ¿eby zrobiæ tu rozgardiasz wszêdzie, gdzie siê tylko da. Usuwanie nie pomaga³o, bo jak grzyby po deszczu powstawa³y kolejne komentarze ³ami±ce regulamin. Je¿eli administratora nie by³o w tym czasie, moderatorzy mogli tak siedzieæ i sprz±taæ dopóki delikwent nie postanowi³ sobie odpu¶ciæ. A to nie tak powinno wygl±daæ przecie¿.
U¿ytkownicy równie¿ zyskuj± na takiej sytuacji. Ka¿dy, kto czuje siê obra¿ony b±d¼ uwa¿a, ¿e zosta³ z³amany regulamin, mo¿e domagaæ siê sprawiedliwo¶ci. Nikt nie musi wdawaæ siê w dyskusje nie na temat z kim¶, kto go obra¿a, samemu przy tym ³ami±c regulamin. Jest opcja "raportuj wiadomo¶æ" i po otrzymaniu zg³oszenia moderator rozs±dza, czy komentarz faktycznie ³amie zasady regulaminu.
Mniej k³ótni, mniej offtopów, zdrowsza atmosfera i wiêcej u¿ytkowników sprawi±, ¿e to forum rozkwitnie.

Na razie to tyle z mojej strony, dzisiaj czeka na mnie sporo pracy, wiêc bêdê wieczorem dopiero przy komputerze.

Kap³anie... Po otrzymaniu zg³oszenia dotycz±cego Twojej odpowiedzi, wierzy³am, ¿e w starym forum b±d¼ nowym znajdê informacje, które podwa¿± istotê tego pomówienia. Pomy¶la³am, ¿e Arteq mo¿e faktycznie tak powiedzia³ b±d¼ da³ Ci to dobitnie do zrozumienia. Nie chcia³e¶ sam siê wybroniæ, wiêc na w³asn± rêkê zrobi³am to ja. Niestety zawiod³e¶ mnie. Wbrew wszystkim, którzy mówi±, ¿e siê poprawi³e¶, ja tego nie dostrzeg³am.
Zawsze mówi³e¶, ¿e jeste¶ tu z nami, by dzieliæ siê wiedz±, faktami i informacjami.
Nie by je zatajaæ b±d¼ przeinaczaæ.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #141 : Pa¼dziernik 31, 2009, 14:40:32 »

janneth Ty nie zauwazylas w moderowanym przez siebie temacie ; "W morzu Zydow "wypowiedzi antysemitycznych? I nie wyciagnelas jeszcze konsekwecji?
Dziwne?

A tak bardzo deklarujesz poprawnosc etyczna na forum.
Taka wypowiedz lamie prawo rorum i nie tylko , etyke i ludzkie zasady, jest nie dopuszczalna.
Zycze Ci zauwazenia, bo jest to plama wyjatkowa dotyczaca nadzieji na powrot holokaustu. Co w tym momecie laczenia sie pamiecia z naszymi zmarlymi ma szczegolny  przykry wydzwiek.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2009, 14:43:00 wys³ane przez Kiara » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #142 : Pa¼dziernik 31, 2009, 15:53:27 »

Mo¿e poznamy nowych, ciekawych ludzi, przyda³by nam siê ¶wie¿y powiew, bo od dawna dusimy siê w towarzystwie popieraj±cych jednocze¶nie wolno¶æ s³owa i chamstwo.

Hola, hola droga Janneth. Niby pijesz do ptaków, ¿e popieraj± chamstwo? Tymczasem ptaki wyra¼nie, deklaruj±, ¿e chamstwa nie popieraj±!  Choæ wolno¶æ s³owa i owszem, zdecydowanie! Je¶li nie zauwa¿asz ró¿nicy, to jak chcesz pe³niæ funkcjê moderatora? Nadal stosuj±c przek³amania?

Co do wyra¿ania zgody, to wymuszony podpis nie jest ¿adnym jej wyra¿eniem. Nie w sensie duchowego przyzwolenia sobie na tak± zgodê, bo musia³oby doj¶æ do z³amania wewnêtrznych zasad, zaprzeczenia w³asnym warto¶ciom. A to oznacza ¶mieræ …

Zale¿y Wam na nowych, aktywnych u¿ytkownikach …   moim zdaniem, tacy moderatorzy, jak Ty, czy Hans Olo skutecznie odstraszaj±. I pewnie nie zrozumiesz tego … ale nie szkodzi, macie jeszcze wiele ¿ycia na korekty … póki co, marnotrawicie energiê …

Ka¿dy, kto czuje siê obra¿ony b±d¼ uwa¿a, ¿e zosta³ z³amany regulamin, mo¿e domagaæ siê sprawiedliwo¶ci.

Ha, dobre sobie. Stare i nowe forum a¿ siê roi od przyk³adów takiej „sprawiedliwo¶ci”. No bo jak niesprawiedliwy mo¿e daæ to, czego sam nie posiada? Lecz ¿ycie z ca³± pewno¶ci± obdarza sprawiedliwo¶ci±, poza wszelk± kontrol±. Choæ mo¿na byæ ¶lepym na jej przejawy …

Val Dee, z armaty waliæ do ptaków? Wystarczy ¶rut, co za marnotrawstwo …  Du¿y u¶miech
A do Artqa mam wiele ¿yczliwo¶ci, jak i do Ciebie.

Pozdrawiam, ptak niezdyscyplinowany  Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2009, 16:06:01 wys³ane przez ptak » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #143 : Pa¼dziernik 31, 2009, 16:44:47 »

Janneth napisa³a!
"W³adza? Jaka w³adza! Ja jestem anarchist±! W³adza to zniewolenie. By³y nawet odniesienia do komunizmu".

Teraz jest taki czas jeszcze, by oddaæ cearzowi, co cesarskie....przy za³o¿eniu, i¿ cesarz w porz±dku jest, gdy¿ wówczas to  i anarchi¶ci nie maj± miejsca zaistnienia. Je¶li jest np. na odwrót, to vide: carat, komunizm, hitleryzm itp...

Nie nale¿y zatem myliæ wyst±pienia przeciwko w³adzy z wyst±pieniem przeciwko niew³aciwie stosowanej w³adzy. To zasadnicza i bardzo istotna ró¿nica.

Tako rzek³ koliberek33

Afro

Ps. Wziê³a¶  Droga Janneth, wiele na swoje barki. I widzê, ¿e naprawdê starasz siê, jak mo¿esz. Koliberek podziwia, gdy¿ sam,  jak¿e i bardzo, nie lubi takich funkcji. Ju¿ samym jej sprawowaniem czu³by siê bardzo zniewolony. Taka uroda jego, jak to koliberków.
Zatem serdeczny priviet Tobie. Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2009, 16:51:14 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #144 : Pa¼dziernik 31, 2009, 20:43:26 »

janneth Ty nie zauwazylas w moderowanym przez siebie temacie ; "W morzu Zydow "wypowiedzi antysemitycznych? I nie wyciagnelas jeszcze konsekwecji?
Dziwne?

A tak bardzo deklarujesz poprawnosc etyczna na forum.
Taka wypowiedz lamie prawo rorum i nie tylko , etyke i ludzkie zasady, jest nie dopuszczalna.
Zycze Ci zauwazenia, bo jest to plama wyjatkowa dotyczaca nadzieji na powrot holokaustu. Co w tym momecie laczenia sie pamiecia z naszymi zmarlymi ma szczegolny  przykry wydzwiek.

Kiara U¶miech U¶miech

Chcia³bym zwróciæ wasz± uwaê na fakt i¿ pe³nienie wszelkich funkcji na tym forum jest dobrowolne/spo³eczne. Ka¿dy z nas ma swoje prywatne ¿ycie i czas po¶wiêcany na udzia³ w forum, jest swego rodzaju po¶wiêceniem wszystkiego innego na rzecz forumowej spo³eczno¶ci.
Nie ka¿dy mo¿e sobie pozwoliæ na ci±g³e przesiadywanie przed kompem - na forum - w celu wychwytywania jakichkolwiek odchyleñ. Tsgo typu zarzuty ¶wiadcz± o forumowiczu, nie administracji. To jakby dzieciêce zabawy w ciuciubabkê. Nie têdy droga. Stanowimy spo³eczno¶æ forumowa i wszyscy (którzy maj± trochê oleju w g³owie - nie mówiê o pieniaczach, których równie¿ nie brakuje), powinni staraæ siê o utrzymanie odpowiedniego poziomu.
Tak wiêc nie czekajmy, a¿ mod zauwa¿y co¶ niew³a¶ciwego, bo czêsto oczekiwanie mo¿e okazaæ siê p³onne, ka¿dy ma swoje ¿ycie.
Pomagajmy sobie wzajemnie.

Je¶li rozwój duchowy polega na tego typu sprawdzianach, to ja dziêkujê. Ja wysiadam.

Ludzie my¶lcie, to nie boli.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #145 : Pa¼dziernik 31, 2009, 21:10:32 »

Mozesz wysiadac Twoj wybor.
Jezeli ktos mometalnie reaguje na bzdety i pisze tasiemcowe post z uwzglednieniem osobistej zgody na pelnienie jakiejs funkcji...
Dla mnie znaczy to iz decyzje podjol swiadomie , oraz ma czas na pelnienie obowiazkow, nie koliduja z niczym.

Ja tego nie zrobie , bo miedzy innymi nie dysponuje takim czasem , ktory bym mogla poswiecic forum.

Dla mnie jest to tak.
Cenie i doceniam  ta prace , ale skoro sie ktos podejmuje powinien sie wywiazywac z niej , albo zrezygnowac.

Kiara U¶miech U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #146 : Pa¼dziernik 31, 2009, 21:27:59 »

Jezeli ktos mometalnie reaguje na bzdety i pisze tasiemcowe post z uwzglednieniem osobistej zgody na pelnienie jakiejs funkcji...
Dla mnie znaczy to iz decyzje podjol swiadomie , oraz ma czas na pelnienie obowiazkow, nie koliduja z niczym.

Twoja uszczypliwo¶æ nie zna granic, co? Nie potrzebujê wiele czasu, by napisaæ co¶, co widzisz powy¿ej, a nazywasz tasiemcowym postem. Zapominasz, ¿e jestem informatykiem, piszê nie patrz±c na klawiaturê, ju¿ to oszczêdza mi sporo czasu. Druga sprawa, ¿e nie muszê siê d³ugo zastanawiaæ nad tym, co mam do napisania, czasem mogê ¿a³owaæ, ¿e napisa³am nie tak jak chcia³am, ¿e staæ mnie by³o by uj±æ to w lepszej formie. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e widocznie w pisaniu czy formu³owaniu my¶li jestem szybsza od Ciebie. Nie oceniaj wiêc mnie proszê w³asn± miar±.

Je¿eli masz zastrze¿enia do jakich¶ wypowiedzi, to chyba nie muszê Ciê u¶wiadamiaæ, ¿e mo¿esz i nawet powinna¶ zg³osiæ j± do moderatora. To u³atwia mi zadanie, a Tobie ukoi sko³atane nerwy (akurat w kwestii tematu o jakim mówisz, proponujê zajrzeæ w historiê w³asnych wypowiedzi i zastanowiæ siê, czy nie zachowujesz siê tak samo w stosunku do katolików, jak katolicy do ¯ydów, je¿eli dopatrzê sie takiej prawid³owo¶ci upomnê obie strony).

Dariusz mia³ racjê pisz±c, ¿e nie mam teraz du¿o czasu. Raz, ¿e dopiero upora³am siê z generalnym remontem, dwa - ¿e mamy jutro ¦wiêto Zmar³ych, a ja groby mam te¿ poza miastem, w którym mieszkam i du¿o czasu w tym tygodniu spêdzi³am w aucie.

Zaraportuj mi niew³a¶ciwe wypowiedzi i po krzyku. Zamiast kilku postów nie na temat wystarczy³ raport.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2009, 21:30:56 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #147 : Pa¼dziernik 31, 2009, 21:31:40 »

Janneth nie ulegaj presji to jest manipulacja. Ca³kowicie i z pe³nym sercem przyznajê racjê Janneth bo to co pisz± nie którzy przekracza pojêcie cz³owieczeñstwa i zrozumienia.

Zasady moralne, zasady zachowania dobra zosta³y tu ju¿ dawno z³amane i czas aby skoñczy³o siê to. Ptak i Kiara piszecie tak o mi³o¶ci a nigdy nie widzia³em aby¶cie je okaza³y w stosunku do ludzi. Nie czujê tego, sztuczna fanaberia wymy¶lonego umys³u.

Pozdro
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #148 : Pa¼dziernik 31, 2009, 21:51:04 »

Ocenianie ludzi niech pozostanie nadal Twoja domena.
Ja oceniam tresci przez nich napisane, to mi wystarcza.
Nigdy nie wystepowalam publicznie ni nie publicznie z wartsciowaniem zycia ludzkiego w zadnych kategoriach bezczeszczenia go ni mordow zbiorowych ni tez  indywidualnych.Ponizajacych jakom kolwiek grupe narodowosciowa czy etniczna.

Warto odrozniac dyskusje na temat ideologji religijnej od dyskusji na temat praw do zycia jej wyznawcow.
Zdecydowanie to nie to samo.
Koncentracja pracy Moderatora powinna byc skierowana na ocene tresci postu a nie na ocene  i wartosciowanie umiejetnosci technicznych  oraz  innych autora postu.
Warto to wiedziec.
Na forum w konkretnym temacie , ktory zaskarzam o swiadome szerzenie antysemityzmu przez autora , nie dyskutuja Katolicy z Zydami. Jest wyrazone karalne stwirdzenie  popierajace odbior  Zydom praw ludzkich , stawianie ich w okreslonym przez hitleryzm szeregu.
Warto to zauwazyc.

Godnosc zycia  Ludzkiego jest dla mie wartoscia najwazniejsza, niezaleznie od autorytetow i osob je depresjonujacych , ja  zawsze wystapie w obronie tej wartosci.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 00:13:24 wys³ane przez Kiara » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #149 : Listopad 15, 2009, 19:39:15 »

na naszym forum nic siê nie zmieni³o Mrugniêcie

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: