Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 10, 2025, 18:55:27

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przejawy wolnoÂści  (Przeczytany 24230 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #50 : Marzec 27, 2009, 21:53:52 »

SÂłusznie domyÂślasz siĂŞ AmbroÂży, o Twoje pif pafy takÂże chodziÂło, choĂŚ jeszcze o parĂŞ innych osĂłb, jak np. Leszka, Easta, KiarĂŞ, Acentaura, Astro, Jeremiasza, Zigrina, Petrasa, RafaelĂŞ i wielu innych. MoÂże dopeÂłnisz listĂŞ?  UÂśmiech

Dwa posty wczeÂśniej wyraÂźnie wspomniaÂłam o potrzebotwĂłrczym EGO, wiĂŞc moÂże zostaw imperatyw w spokoju. Zajmij siĂŞ lepiej EGO, bo to jest zÂłodziej wolnoÂści.   ZÂły
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 21:55:42 wysłane przez ptak » Zapisane
ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #51 : Marzec 27, 2009, 22:11:01 »

Ptaku, a gdzie TY widzisz u mnie ego?  ZÂły PunktĂłw wszak nie chcĂŞ.  UÂśmiech

A tak powaÂżnie, to takie punkty takÂże uzaleÂżniajÂą i ÂładujÂą ego, zwÂłaszcza, Âże nikt nie jest alfÂą i omegÂą (takÂże i oceniajÂący). Chichot. Taki fakt np. mija siĂŞ z celem mojego tu zaistnienia. A ponadto porĂłwnywanie jest jednÂą z najwiĂŞkszych zbrodni, jak powiedziaÂł kiedyÂś Krisznamurti. TO JEST WÂŁAÂŚNIE  ograniczanie wolnoÂści. KaÂżdy jest niepowtarzalny. MAM DO¦Æ OCEN W SZKOÂŁACH I UCZELNI. A nawet na dziaÂłce dawali nam swego czasu ocenĂŞ za uprawĂŞ i estetykĂŞ. Szok jak dla mnie. To miaÂło byĂŚ moje piĂŞkno... MotywujÂąca kontrola, czy jak? A moÂże manipulacja? Karanie i nagradzanie. Nie stosujĂŞ tego nawet w stosunku do swoich dzieci. Raczej obserwujĂŞ ich potrzeby i staram siĂŞ najlepiej, jak umiem je realizowaĂŚ. I rozmawiaĂŚ. Ale nie perorowaĂŚ. ÂŻadno dziecko tego nie znosi. ReagowaĂŚ na bie¿¹co i uÂświadamiaĂŚ,  to  i  owszem.  A idealnie jest, jeÂśli czÂłowiek
(w tym wypadku ja) potrafi jeszcze zaÂświadczyĂŚ wÂłasnym przykÂładem. SÂłowa uczÂą, a przykÂłady pociÂągajÂą. Wiem, o co chodzi w tym wszystkim, a teraz oby mi siĂŞ udaÂło, to jak najwÂłaÂściwej realizowaĂŚ.

Ps.
...a wÂłaÂśnie, wci¹¿ nie pojmujĂŞ, co znaczÂą te kolorki w gwiazdkach? A ja tam lubiĂŞ niebieski... ZresztÂą i te gwiazdki po co? Nie lepiej sobie  zwyczajnym byĂŚ? Niech zaÂświadcza o nas to, co piszemy i jak piszemy. Dla jednych taki np. Ptak bĂŞdzie bĂłstwem, dla drugich uzurpatorem - manipulatorem (Âże teÂż o ambroÂżym juÂż nie wspomnĂŞ, czy tam Kiarze, a moÂże i o Morze... MrugniĂŞcie), ale gwiazdki mu siĂŞ nale¿¹. Czyli iloœÌ... Lepiej juÂż zmilczĂŞ, w tej draÂżliwej kwestii, no ale jak zwykle kwestiĂŞ tĂŞ rozpocz¹³ Ptak, wiĂŞc jak siĂŞ nie wypowiedzieĂŚ, no jak?

ZÂły

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 00:16:23 wysłane przez ambroÂży » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #52 : Marzec 27, 2009, 22:35:20 »

A gdzie Ty AmbroÂży widzisz moje widzenie twojego ego? PisaÂłam przecieÂż ogĂłlnie.  Buziak

Fajnie dokoĂączyÂłaÂś myÂśl w tymi nieszczĂŞsnymi punktami, ktĂłre w ogĂłle nie powinny tu zaistnieĂŚ. Nie sÂą potrzebne piszÂącym, za to z pewnoÂściÂą potrzebne sÂą przyznajÂącym. Dziel i rzÂądÂź w miniaturze.  ZÂły
Wybacz szanowna Administracjo …   nie trzeba byÂło ruszaĂŚ neutralnego zera …  DuÂży uÂśmiech
AmbroÂży, nie przeginaj ...  ZÂły
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 22:35:43 wysłane przez ptak » Zapisane
ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #53 : Marzec 27, 2009, 22:44:45 »

Ja przeginam, Ptaku, ja?  Z politowaniem Od kiedy uczciwe postawienie sprawy jest przegiĂŞciem? Za prawdĂŞ, to Jezusa ponoĂŚ ukrzyÂżowali, a ja jestem sobie tylko ambroÂży, pomniejszy synek boÂży. CzyÂż nie tkwimy w temacie WOLNO¦Æ.? Wszak TY Ptak, a nie sarenka....

Pewnie, ÂżeÂś Ptaku o ego pisaÂł ogĂłlnie, ale tak na wszelki wypadek, to Ci tylko przypominam przy okazji o nie moim (tymÂże tam* - lepiej nie przywoÂływaĂŚ bestii); bo go przecie nie mam,  gdybyÂś zapomniaÂł byÂł... MrugniĂŞcie

*ego

Ps.
acha! i proÂśba do wszystkich, nie piszcie Kochani do mnie AmbroÂży tylko ambroÂży. JuÂż wczeÂśniej tak miaÂłam poprosiĂŚ, ale mi jakoÂś zeszÂło.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 01:53:39 wysłane przez ambroÂży » Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #54 : Marzec 27, 2009, 23:06:18 »

Nie ma sprawy >ambroÂży<  UÂśmiech.
Jednak mi³e panie trzymajcie sie, bo czujê narastaj¹c¹ atmosferê, a do wra¿liwych nie nale¿ê. Wiêc chyba coœ wisi jednak w powietrzu. Mrugniêcie
ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #55 : Marzec 27, 2009, 23:48:05 »

PrzekroczyliÂśmy granicĂŞ dobrego smaku, czy jak? KÂłamiemy, obraÂżamy czyj¹œ godnoœÌ? KaÂżdy ma prawo do b³êdu. Takie jest moje osobiste zdanie, co do systemu, ale nie zmienia to mojego stosunku, ani szacunku do twĂłrcĂłw(teÂż moÂże kiedyÂś bym tak postÂąpiÂła, nie wiem). W kaÂżdym razie wiem, Âże nasi M i A. mieli jak najszlachetniejsze intencje. ZresztÂą, to coraz czĂŞÂściej praktykuje siĂŞ na innych forach. Mnie tam  moja czwĂłrka dzieci, oraz Âżycie nauczyÂło niemaÂło... i to sÂą moje osobiste wnioski. MoÂżna  z nimi dyskutowaĂŚ, bÂądÂź teÂż uzasadniaĂŚ zdanie, jeÂśli jest odmienne. Czekam zatem na zdrowÂą i sÂłusznÂą argumentacjĂŞ, natomiast czy inne formy wezmĂŞ pod uwagĂŞ, to zaleÂży wy³¹cznie od klasy przekazu.

KÂłaniam siĂŞ oczywiÂście niezbyt uniÂżenie, ale za to serdecznie. UÂśmiech

ambroÂży.

Ps. o te gwiazdki, to pytam caÂłkiem powaÂżnie.
Dariuszu, proszê wyt³umacz znaczenie koloru, bo iloœÌ zale¿y chyba od iloœci postów? Uœmiech

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 01:49:22 wysłane przez ambroÂży » Zapisane
secularus
Gość
« Odpowiedz #56 : Marzec 28, 2009, 00:24:11 »

Wszyscy kiedyÂś bĂŞdziemy wolni, to kwestia czasu ale nie ma siĂŞ co spieszyĂŚ DuÂży uÂśmiech
Blad
Gość
« Odpowiedz #57 : Marzec 28, 2009, 00:34:30 »

wolny?? jak na razie tylko mysl jest wolna, a moze sie zdazyc ze i ta nie bedzie.

ambrozy, przepraszam CiĂŞ, moja znajoma ma takiego nicka na komunikatorze wiec po prostu zdawalo mi sie ze to ona. tyle w gwoli wyjasnienia UÂśmiech i nie bylo to w celach obrazy, czy zlosliwosci
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 00:36:58 wysłane przez Blad » Zapisane
ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #58 : Marzec 28, 2009, 00:42:44 »

Blad, dodaÂłeÂś uÂśmieszek, wiĂŞc pojĂŞÂłam, Âże to Âżart. ZresztÂą nawet gdyby nie byÂł to Âżart, to kto tu siĂŞ deklarowaÂł, Âże jest wolny od ego MrugniĂŞcie

pozdrawiam i juÂż! UÂśmiech

ambroÂży
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 02:06:04 wysłane przez ambroÂży » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #59 : Marzec 28, 2009, 09:38:50 »

pf dostaje tylko twórca tematu, w regulaminie jest też coś o twórczych odpowiedziach, ale w takie coś nie chce mi się bawić, jak ktoś będzie kreatywny i założy fajny temat, dostanie pf, gdybym miał czytać jeszcze wszystkie odpowiedzi i je oceniać... głowa by mnie rozbolała DuÂży uÂśmiech

a widzę, że ~ptak też ma +1pf, został pewnie jeszcze z "reputacji", więc muszę wyzerowac jak wszystkim, żeby było sprawiedliwie JĂŞzyk

...neutralne 0...

edycja:
polecam zajrzeć tu: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2101.msg26244#msg26244

Cytat: ambroży
Ps. o te gwiazdki, to pytam całkiem poważnie.
Dariuszu, proszę wytłumacz znaczenie koloru, bo ilość zależy chyba od ilości postów?

hahahaha  DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
gwiazdki są już chyba z pół roku (dosłownie), a ty nie wiesz co oznaczają i dopiero teraz się pytasz  DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

dobra, zapraszam tu - żeby nie robić offtopa: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2197.0
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 11:37:22 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #60 : Kwiecień 02, 2009, 09:40:20 »

Czy chcemy byĂŚ wolni?

Pytanie jest pozornie proste i retoryczne, ale Âświat w ktĂłrym siĂŞ znaleÂźliÂśmy gmatwa obraz odpowiedzi.
Bardzo czĂŞsto godzimy siĂŞ na brak wolnoÂści ÂłudzÂąc siĂŞ, Âże przyjdzie kiedyÂś moment "szczĂŞÂścia" i to my pozbawimy kogoÂś wolnoÂści stajÂąc na czubku piramidy, gdzie wolnoÂści jest najwiĂŞcej. OczywiÂście jest to iluzja, dyktuje nam jÂą EGO i to ono tworzy niewolĂŞ na wszystkich poziomach. Wszelkie podziaÂły na mniej i bardziej zniewolonych stworzyÂło EGO, a manipulacja jest narzĂŞdziem do jego kreacji.

Przydzielanie punktĂłw, kontrola, ustawianie hierarchii, to teÂż jest manipulacja
Czy cieszy ciĂŞ, Âże masz wiĂŞcej niÂż inni?
Czy draÂżni ciĂŞ, Âże masz mniej?

JeÂśli tak, to znaczy Âże Âżyjesz w NIEWOLI wÂłasnego Ego, a inne formy zniewolenia 'przyklejajÂą" siĂŞ do ciebie tylko przypadkiem.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: