Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:37:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Godzina dla Ziemi  (Przeczytany 26485 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
zuza
Go¶æ
« : Marzec 26, 2009, 20:10:36 »

GODZINA DLA ZIEMI

Ziemia jest naszym wspólnym domem. Tak samo jak dbamy o w³asny dom, nale¿y zadbaæ i o nasz± Matkê Ziemiê. Jednym z takich dzia³añ mo¿e byæ przy³±czenie siê do akcji "Godzina dla Ziemi"

"Earth Hour 2009 jest ogólno¶wiatowym wezwaniem do dzia³ania adresowanym do ka¿dej osoby, ka¿dego biznesu, ka¿dej spo³eczno¶ci. S³ynne budynki oraz inne obiekty od Europy po Amerykê bêd± staæ w ciemno¶ci. Ludzie na ca³ym ¶wiecie zgasz± ¶wiat³a w swych domach i w³±cz± siê do jak¿e wa¿nej dyskusji o przysz³o¶ci naszej bezcennej planety."

"Earth Hour wystartowa³a w 2007 r. w Sydney. W 2,2 miliona australijskich domów mieszkalnych oraz biznesów wygaszono na godzinê ¶wiat³a. Po roku, inicjatywa ta przeradza siê w globalny ruch na rzecz zrównowa¿onego ekologicznie rozwoju, w którym uczestniczy niemal 100 milionów ludzi z 35 krajów."

Ponad 930 miast w 80 krajach, przez 25 stref czasowych zga¶nie w akcji WWF Godzina dla Ziemi 2009 oraz co najmniej 19 polskich miast. Przy³±cz siê do polskiej akcji Earth Hour - http://www.earthhour.org/action/pl:pl

W sobotê 28 marca o godzinie 20.30 zga¶ ¶wiat³a w swym domu. Zg³o¶ swoje uczestnictwo na stronie http://www.earthhour.org/about/pl:pl

w ramach dobrych dzia³añ dla ludzi i Ziemi mo¿emy przy³±czyæ siê ziemskiej wspólnoty; ka¿de dzia³anie jest cenne...
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2009, 20:16:01 »

ja s³ysza³em ¿e ponowne uruchomienie ca³ej maszynerii elektrycznej po takiej godzinie poch³ania wiêcej energii ni¿ jej ilo¶æ zaoszczêdzona przez tê godzinê
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2009, 22:49:20 »

Tak jest w przypadku fabryk, które uzale¿nione s± od pr±du. Jaka¶ awaria, czyli wy³±czenie powiedzmy, pieca w hucie, skutkuje takimi w³a¶nie efektami. Jednak nieko¿ystanie przez mieszkañców przez jedna godzinê ze swoich odbiorników na pewno nie pociaga za sob± takich efektów. Byæ mo¿e mylê siê, jednak elektrownie w tym czasie wci±¿ pracuj± pe³n± par± i nic przez to nie wy³±czaj±. Je¶li odnotuj± jakie¶ nadwy¿ki to zawsze mog± je przekierowaæ do innych odbiorców. Wszak podobno temu s³u¿a umowy o wspó³pracy miêdzynarodowej w dziedzinie energetyki.
Z drugiej strony, nawet je¶li okaza³oby siê to prawd±, to czas najwy¿szy by uprzytomniæ tym "decydentom", ¿e czas pomy¶leæ o naszej Ziemi.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2009, 23:39:08 »

I co to da?
Nastêpnego dnia po³owa ludzi nie bêdzie o tym pamiêtaæ a po tygodniu sprawa ucichnie.
secularus
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 01:27:04 »

Ale w przysz³o¶ci mo¿e bêdzie inaczej a to mo¿e wszystko co dla niej mo¿emy zrobiæ. Z jej punktu widzenia ta akcja to taki mi³y gest z naszej strony poniewa¿ ówczesny kryzys to dla niej prawdziwa ulga . W tej spó³ce (ziemia - ludzie) jednym gorzej drugiemu lepiej i na odwrót  Smutny
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 08:27:45 »

I co to da?
Nastêpnego dnia po³owa ludzi nie bêdzie o tym pamiêtaæ a po tygodniu sprawa ucichnie.

Ma³ymi kroczkami osi±ga siê du¿e cele; wiêc my¶lê, ¿e to jest taki ma³y krok...
Hironobu15
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 15:41:23 »

I tak wiekszosc ludzi  ma to GDZIES!...
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2009, 18:56:52 »

No tak ma³y kroczek ok.

Niestety jutro o tej porze nie bêdzie mnie w domu wiêc nie zgaszê ¶wiat³a.

Pozdro
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2009, 20:11:39 »

Mo¿esz poprosiæ staruszków aby pomy¶leli i przy³±czyli siê do akcji. Je¶li nie zechca, to przynajmniej w Twoim pokoju niech nie zapalaj± ¶wiat³a i wy³acz± wszystkie niepotrzebne o¶wietlenie, odbiorniki.
Kazdy malutki kroczek to zwrot, uk³on w stronê "matuchny Ziemi".
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2009, 20:18:55 »

mnie jak nie ma w pokoju to zawse wszystko jest wy³±czone U¶miech
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 09:52:18 »

mnie jak nie ma w pokoju to zawse wszystko jest wy³±czone U¶miech

hehe, u mnie to samo

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 23:39:30 »

I jak zgasili¶cie ¶wiat³o?
Ja nie i szczerze to bym i tak nie zgasi³.
By³em w tym czasie w Planetarium i nie dawno wróci³em i rozmawia³em z tymi lud¼mi co tam pracuj± i wiecie co siê ciekawego dowiedzia³em.

Wulkan Etna bodaj¿e czy jaki¶ tam inny gdy wybuch³ wyemitowa³ tyle dwutlenku wêgla co Europa przez ca³y rok. Nie licz±c innych wulkanów.

Wiêc to ca³a akcja "Godzina dla Ziemi" to pic na wodê jak dla mnie. Ca³e to GreenPeace i tego typu inne organizacje jedynie zarabiaj± se w ten sposób.

Co da³a ta godzina?

Nic. Kompletnie nic. I na dodatek jeszcze raz do roku to siê odbywa to tym bardziej mizerny efekt rozumiem 1 raz na dzieñ to byæ mo¿e by co¶ da³o ale i tak to co my ludzie produkujemy a co jest NIBY przyczyn± efektu cieplarnianego którego niema to nic w porównaniu do tego co NATURA potrafi wyprodukowaæ w kilka sekund.

Zastanawia³em siê nad tym i nie piszê tego od tak sobie.

Jak dla mnie to pic na wodê. Znowu kto¶ próbuje lud¼mi kontrolowaæ.

Eh... Szkoda mi s³ów na takie co¶.

Pozdrawiam
I Dobranoc U¶miech
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2009, 23:50:07 »

G³upi propaganda i tyle. To tylko dowód na to jak ³atwo jednym prostym has³em zmanipulowaæ ca³y ¦wiat (i niech mi kto¶ teraz powie, ¿e rz±d centralny jest niemo¿liwy, bo nie mog± ka¿demu powiedzieæ co ma robiæ - jak widaæ oczywi¶cie, ¿e mog±). CO2 i tak pójdzie w atmosferê tyle samo (ju¿ nie wsominaj±c o tym, ¿e 99% CO2 produkuje plankton w oceanach, przez co jeden statek wielorybniczy ma na ten fakt wiêkszy wp³yw ni¿ 1000 elektrowni wêglowych). ¯adna elektrownia nie wygasi pieca tylko dlatego, ¿e pare ¿arówek zgas³o, bo to znikomy promil poch³anianej energii -wiêkszo¶æ to  przemys³, o¶wietlenie dróg itd. Ponowny rozruch turbiny to te¿ ogromny koszt, a piec wci±¿ pali, nawet jak turbina stoi. Ta akcja to najwiêksze mo¿liwe marnotrastwo energii!!!
Oczywi¶cie pomijam fakt, ¿e efekt cieplarniany stan±³ w miejscu 10 lat temu U¶miech.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 23:52:28 wys³ane przez Hans Olo » Zapisane
secularus
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2009, 23:52:43 »

Wulkany nie wybuchaj± co chwila a akcja ta ma na celu obudzenie ¶wiadomosci ludzkiej a nie uratowaæ ziemie.
Godzina raz w roku to 000.....nic i zgadzam siê z tym ale ta godzina to drobny wyraz szacunku dla naszej planety
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 00:13:16 »

Tak my¶lisz? A wiesz jaka jest róznica miêdzy dzia³aniem miliona urz±dzeñ przez godzinê, a wy³±czeniem i wl±czeniem ich z godzinn± przerw±? Conajmniej ¿adna. Rozruch to najdro¿szy energetycznie moment dzia³ania urz±dzenia. Duze tarcia (elektryczne jak i wiskotyczne) powoduj± du¿e straty. Chocia¿by pr±d rozruchowy silnika asynchronicznego jest 4 do 8 razy wiêkszy ni¿ na pe³nym biegu. podobnie ma siê to z komputerem, którego uruchomienie kosztuje kilka razy wiêcej ni¿ jego dzia³anie przez nastêpnych piêtna¶cie minut. Taka godzina to jest tragedia dla Matki Ziemii!
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 00:14:21 wys³ane przez Hans Olo » Zapisane
secularus
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Marzec 29, 2009, 01:01:47 »

Tak my¶lisz? A wiesz jaka jest róznica miêdzy dzia³aniem miliona urz±dzeñ przez godzinê, a wy³±czeniem i wl±czeniem ich z godzinn± przerw±?
A wiem. Dla ¿arówki ¿adna ba na pocz±tku ¿arówka pobiera mniej pr±du do uzyskania swojej maxymalnej temperatury pracy (ciep³o to strata). Generalnie wszystkie odbiorniki charakteryzuj±ce siê impedancj± rezystancyjn± takie jak np ¿arówka nie pobieraj± w czasie rozruchu wiêcej pr±du.
Rozruch to najdro¿szy energetycznie moment dzia³ania urz±dzenia. Duze tarcia (elektryczne jak i wiskotyczne) powoduj± du¿e straty. Chocia¿by pr±d rozruchowy silnika asynchronicznego jest 4 do 8 razy wiêkszy ni¿ na pe³nym biegu.
Zgadzam ciê co do silników - w czasie rozruchu pobieraj± du¿o wiêcej mocy , ale kto w domu ma silnik du¿ej mocy który pracuje 24h albo przy najmniej w sobote wieczorem? Co do silników asynchronicznych - takowy masz w pralce. Usi±d¼ przy pralce i policz ile razy uruchomi³ siê i wy³±czy³ w czsie prania? Policz straty z³ó¿ wniosek do producentów pralek ¿eby te obraca³y siê ca³y czas. Niema to jak stara poczciwa Frania - Klasa Anergetyczna ponad AAA  Du¿y u¶miech
Co do komputerów to mnie zaskoczy³e¶ bo nie widzia³em ¿adnych potê¿nych kondensatorów wspomagaj±cych biedny zasilacz komputera który musia³ by wytrzymaæ prawie pr±d zwarcia (mam na my¶li 15 minutowy ubytek pr±dy w ci±gu pó³ minuty).  Wystarczy porównaæ UPS i zasilacz komputerowy.
Je¶li chodzi o turbinê to wiadomo ¿e jej nie unieruchomi± bo rozruch trwa wiele dni (turbina nie zale¿nie od obci±¿enia obraca siê ze sta³± prêdko¶ci± - a to nie takie proste). Przy mniejszum obci±¿eniu pobiera mniej pary któr± produkuj± kot³y a te jak wiadomo w Polsce s± na w±giel. Po prostu pójdzie mniej opa³u. Jazda samochodem na ¶wiat³ach daje ubytek 1l na 1000km.
Twierdzenie i¿ te 15 min to tragedia dla Matki Ziemi jest ca³kowicie nie uzasadnione - ¶wiat nauki na pewno w takiej sytuacji by nie milcza³.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Marzec 29, 2009, 01:15:39 »

Wulkany nie wybuchaj± co chwila a akcja ta ma na celu obudzenie ¶wiadomosci ludzkiej a nie uratowaæ ziemie.
Godzina raz w roku to 000.....nic i zgadzam siê z tym ale ta godzina to drobny wyraz szacunku dla naszej planety
Powiadasz szacunku?

A to ¿e produkujesz 2kg ¶mieci które bêd± siê rozk³adaæ 100 lat te¿ jest oznak± szacunku?

Raczej nie.

Nie znam siê na tym ile energii poch³ania rozruch takiej maszyny ale wiem ¿e natura produkuje wiêcej CO2 ni¿ MY LUDZIE.

Nie wiem do koñca jaki ma to cel? Ta godzina dla ziemi?

Budzenie fa³szywej nadziei?
Zastanawia mnie tak¿e dlaczego 20:30 a nie np: 20:45.

Musia³bym poszperaæ o tym w necie...
Pozdro
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Marzec 29, 2009, 09:44:41 »

http://fakty.interia.pl/swiat/news/w-godzinie-dla-ziemi-gasly-swiatla-calej-planety,1282416

informacje o tym, jak przebiega³a godzina dla Ziemi na ¶wiecie i komentarze na ten temat...
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Marzec 29, 2009, 09:49:24 »

A wiem. Dla ¿arówki ¿adna ba na pocz±tku ¿arówka pobiera mniej pr±du do uzyskania swojej maxymalnej temperatury pracy (ciep³o to strata). Generalnie wszystkie odbiorniki charakteryzuj±ce siê impedancj± rezystancyjn± takie jak np ¿arówka nie pobieraj± w czasie rozruchu wiêcej pr±du.
Dla ¿arówki zwyk³ej prawie ¿adna, ale ta nie jest ju¿ produkowana i coraz wiêcej mamy tzw. energooszczêdnych, które do rozruchu potrzebuj± bardzo du¿o  pr±du. I teraz wyobra¼ sobie, ¿e ludzie rzeczywi¶cie ewzm± w tym udzia³ masowo. Obni¿ona rezystancja w sieci nagle skacze do poziomu poprzedniego. Jak siê co¶ w g³ównej sieci nie sfajczy to bêdzie spoko.
Z reszt± sam sobie spójrz do relacji z akcji. Ca³e wie¿owce wyposa¿one zapewne w ¶wietlówki. W³±czenie tego spowrotem do sieci to ogromne obci±¿enie i tu nie ma co dyskutowaæ.
Zgadzam ciê co do silników - w czasie rozruchu pobieraj± du¿o wiêcej mocy , ale kto w domu ma silnik du¿ej mocy który pracuje 24h albo przy najmniej w sobote wieczorem? Co do silników asynchronicznych - takowy masz w pralce. Usi±d¼ przy pralce i policz ile razy uruchomi³ siê i wy³±czy³ w czsie prania? Policz straty z³ó¿ wniosek do producentów pralek ¿eby te obraca³y siê ca³y czas. Niema to jak stara poczciwa Frania - Klasa Anergetyczna ponad AAA  Du¿y u¶miech
u¿ywam frani - nie wy³±czy³ siê ani razu Jêzyk

Co do komputerów to mnie zaskoczy³e¶ bo nie widzia³em ¿adnych potê¿nych kondensatorów wspomagaj±cych biedny zasilacz komputera który musia³ by wytrzymaæ prawie pr±d zwarcia (mam na my¶li 15 minutowy ubytek pr±dy w ci±gu pó³ minuty).  Wystarczy porównaæ UPS i zasilacz komputerowy.
Kondensator? Bardzo ¶mieszne. Mikroprocesory maj± to do siebie, ¿e podczas rozruchu przep³ywa przez nie chaotycznie pr±d o maksymalnej warto¶ci. Chwilê potem za³±cza siê jeden z nich i zaczyna ograniczaæ moc na potrzeby. Wyobra¼ sobie, ¿e 400 watowy komputer mo¿e przej¶æ do trybu kilkudziesiêciu wat.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Marzec 29, 2009, 11:14:37 »

Tak, ale z proporcjami przy kompie i silniku mocno przejaskrawia³e¶. Start kompa pobiera znacznie mniej energi ni¿ ustalona praca przez 15 minut - wystarczy banalny odczyt licznika w domu. Silnik elektryczny tak¿e pobierze mniej energi dla przypadku wy³±czenia na godzinê i ponownego rozruchu ni¿ ci±g³ej pracy przez godzinê.
Hans Olo
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Marzec 29, 2009, 12:12:10 »

Ok. Przeg³em pa³kê, ale i tak teoretycznie takie akcje s± bardziej niebezpieczne ni¿ po¿yteczne. W praktyce natomiast bezu¿yteczne.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Marzec 29, 2009, 13:35:55 »

Akcja godzina dla Ziemii w stolicy przebieg³a bardzo sprawnie,czyli by³a niewidoczna.

Nie zauwa¿y³em wygaszenia ¶wiate³ w mieszkaniach.

Pa³ac Kultury i wie¿owiec Daewoo wy³±czy³y o¶wietlenie na godzinê.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 13:37:06 wys³ane przez kot » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Marzec 29, 2009, 18:37:58 »

Zgadzam siê, ¿e korzy¶ci energetycznych czy te¿ w emisji spalin nie by³o. My¶lê, ¿e g³ównie chodzi³o o unaocznienie i nag³o¶nienie problemu - a z tym to ju¿ lepiej siê powiod³o.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Marzec 27, 2010, 17:36:31 »

Niech stanie siê ciemno¶æ

Dzi¶ wielka akcja WWF: Godzina dla Ziemi. Gdzie zgasn± ¶wiat³a?

Wy³±cz ¶wiat³o!

Ka¿dy mo¿e przy³±czyæ siê do Godziny dla Ziemi WWF gasz±c ¶wiat³o w swoim domu 27 marca o 20.30. Gor±co popieramy tê akcjê!

Poprzez wykonanie ³atwego i symbolicznego gestu ka¿dy z nas ma szansê przekazaæ ¶wiatowym przywódcom, ¿e powinni siê zaanga¿owaæ w walkê ze zmianami klimatycznymi. "Godzina dla Ziemi" bêdzie mia³a tym wiêksze znaczenie, im wiêcej osób we¼mie w niej udzia³. WWF przeka¿e politykom informacje o wymiarze poparcia spo³ecznego dla podejmowania przez nich konkretnych zobowi±zañ na rzecz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.

A Ty, co bêdziesz robi³ w sobotê, 27 marca o godz. 20.30? Je¶li jeste¶ z nami, nie b±d¼ anonimowy! Zarejestruj siê ju¿ dzi¶
...

http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,7700293,Wylacz_swiatlo_.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2010, 18:58:53 »

CO tam godzina od³±cz siê na zawsze od pr±du, pomo¿esz przyrodzie.
¦miesza mnie takie akcje bo to tylko problem dla sieci energetycznej. Najbardziej mnie ¶meisz± ci co siê wdrapuja na komin elektrowni lub zak³ucaj± jej pracê albo blokuja dostawê paliwa do elektrowni atomowej. Na drugi dzieñ narzekaj± na cenê pr±du. Najlepiej by³o by od³±czyæ siê od sieci elektrycznej i dawaæ przyk³ad innym w celu ochrony ¶rodowiska. Ale oni tego nie zrobia bo maj± potrzeby jak ka¿dy inny, a za te protesty bior± kasê od innych sektorów energetycznych bior±cych udzia³ w tej konkurencji. Wiêc rada dla nich ode mnie chcesz pomóc ¶rodowisku zacznij od siebie i dawaj przyk³ad, a nie ¿±daj i przeszkadzaj.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: